FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 juni 2012

Zwaargewonde man gevonden in Breda

In Breda is zaterdagochtend een zwaargewonde man op straat gevonden. De man werd buiten bewustzijn aangetroffen door een voorbijganger die zijn hond uitliet. De politie vermoedt dat hij slachtoffer is geworden van een geweldsdelict. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het 46-jarige slachtoffer werd rond 05.00 uur gevonden in de Moeskroenstraat bij een bruggetje over het water. Hij werd direct naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De man was vrijdagavond naar een café aan de Belcrumweg geweest.

Meer dan honderd meldingen van politiegeweld

Bij het meldpunt voor politiegeweld zijn in de afgelopen week 103 meldingen binnengekomen. In zeker vijftien gevallen gaat het om buitensporig en onnodig geweld van agenten. Dat heeft fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte zaterdag gezegd in het televisieprogramma Debat op 2.

Bonte opende vorige week een meldpunt naar aanleiding van de commotie die ontstond na een filmpje op internet waarop was te zien dat een agente een dronken arrestant schopt. Volgens Bonte gaat het om geweldsincidenten uit het afgelopen halfjaar. De vijftien ernstige zaken wil hij verder onderzoeken. In die gevallen ging het om situaties 'waarbij duidelijk sprake is van buitensporig geweld dat niet nodig was'.

Twee jaar geleden verzamelde de lokale fractie van GroenLinks ook al klachten over excessief politiegeweld. Toen kwamen er ook enkele honderden meldingen binnen.

In de uitzending werd Bonte zwaar aangevallen door aanwezige politiemensen vanwege zijn meldpunt. De naam van het meldpunt, politieknuppel, zou denigrerend zijn. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouh eiste excuses van Bonte. "Agenten moeten optreden. Dan is er altijd een confrontatie", zei Marcouch daarover.

Het Openbaar Ministerie liet eerder deze week weten dat de agente juist en correct gehandeld had bij de aanhouding. Ze wordt daarom niet vervolgd.

Nesu stopt: "Fantastische jaren"

Mihai Nesu is vanaf zondag officieel geen profvoetballer meer. Het contract van de FC Utrecht-verdediger met een dwarslaesie loopt zaterdag 30 juni af.

Nesu, pas 29 jaar, staat zelf stil bij het einde van zijn profcarrière. "Mijn laatste dag als professioneel voetballer", schrijft Nesu vandaag op z'n Twitter-account. "Ik heb tien fantastische jaren gehad met prachtige herinneringen." Nesu voetbalde voor Steaua Boekarest voordat hij drie seizoenen uitkwam voor FC Utrecht. Hoewel hij afgelopen seizoen al niet meer kon spelen, liep zijn contract nog een jaar door.

Momenteel revalideert Nesu in de Verenigde Staten. De hoop op een doorstart van zijn carrière is bij hem allang vervlogen. Hij heeft zichzelf nieuwe doelen gesteld. Zo kon hij ruim een maand geleden dankzij de hulp van een machine voor het eerst weer staan.

Uitslagen oefenduels 30 juni

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslagen
SV Huizen Ajax
Klaassen, De Jong, Fischer
1-3
RKZVC FC Twente
Plet (4), Fer (2), Born (2),John, Promes, Bengtsson, Tadic, Hölscher, Pelupessy
1-14
RWE Eemsmond FC Groningen
Suk (5), Texeira (3), De Leeuw (2), Ben Moussa (2), Magnasco, Kwakman, Schet, Johansson
0-16
Streekteam De Graafschap
Parzyszek (3), Anco Jansen (2), Sreckovic, Cavlan
0-7
ONB SC Cambuur
Hammen, De Leeuw, Diemers
0-3
Terwolde Go Ahead Eagles
Kolder (4), Philips (4), Wellenberg (2), Ten Den (2), Peters, Spanjaard, Uguz, Wolfen, Heerkes, Suk, Antonia
0-19
LSVV FC Volendam
Kramer, De Lange, Marengo, Bakkenes
1-4
Bargeres FC Emmen
Rojer, Velda, Mravec, Ter Heide, Almubaraki, Almeida
0-6

Boersma en Spijkers niet naar Olympische Spelen

De beachvolleyballers Emiel Boersma en Daan Spijkers zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen. Bij de World Cup in Moskou wist het tweetal zich niet te plaatsten voor de kruisfinales, waardoor er een streep door hun olympische aspiraties kan.

Boersma en Spijkers boekten deze week weliswaar zeges op Nigeria en Chili, maar verloren ook van Rusland en Mexico die wel doorgingen naar de volgende ronde. Spijkers reageerde op Twitter teleurgesteld. "En toen was het echt klaar. Zo dichtbij en toch zo ver weg." Door hun uitschakeling zullen bij de mannen alleen Richard Schuil en Reinder Nummerdor in Londen voor Nederland uit gaan komen.

Bij de vrouwen is er na de geplaatste Sanne Keijzer en Marleen van Iersel nog wel zicht op een tweede Nederlands duo op de Spelen. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel plaatsten zich vandaag voor de kruisfinales en mogen morgen tegen de Italianen strijden om het laatste startbewijs voor Londen.

Veteranendag trekt recordaantal bezoekers

De achtste editie van de Veteranendag heeft zaterdag een recordaantal bezoekers naar Den Haag getrokken. Ruim 85.000 mensen stonden langs de route van het defilé in de binnenstad of brachten een bezoek aan het Malieveld, meldt de organisatie na afloop van het festijn. Vorig jaar kwamen er ruim 70.000 mensen op Veteranendag af.

Langs de route van het defilé stonden de toeschouwers rijen dik. Zij zagen hoe ruim vierduizend veteranen en actieve militairen langsmarcheerden. Het defilé werd afgenomen door kroonprins Willem-Alexander.

Op het Malieveld waren onder meer demonstraties en optredens. Ook konden er militaire voertuigen worden bekeken. Eerder zaterdag waren er toespraken van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) op het Binnenhof. Naast de kroonprins was ook prinses Margriet aanwezig.

Gestolen schilderij Salvador Dali terecht

Een gestolen schilderij van de Spaanse schilder Salvador Dali is terecht. Het kunstwerk uit 1949, Cartel des Don Juan Tenorio, met een waarde van bijna 120 duizend euro, werd vorige week gestolen in een galerie op Madison Avenue in New York. Een man die zich voordeed als een klant stal het doek en nam het mee in een boodschappentas.

Kort na de diefstal kreeg de galerie een e-mail waarin stond dat het schilderij zou worden opgestuurd. Bij de e-mail was ook het volgnummer van het postpakket gevoegd. De galeriehouder nam contact op met de politie en het schilderij werd uiteindelijk vrijdag op de luchthaven van New York door de Amerikaanse posterijen onderschept.

Er zijn vooralsnog geen arrestaties verricht.


Gestolen schilderij Salvador Dali terecht (Foto: Novum)

[EK] Goud Martina, zilver Van Luijk

Churandy Martina heeft bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki de titel gegrepen op de 200 meter sprint. Patrick van Luijk maakte het Nederlandse succes compleet door als tweede te eindigen.

Martina had na de start in de bocht nog wat moeite, maar op het rechte stuk wat volgde kon niemand meer bij hem in de buurt blijven. Hij won uiteindelijk in 20,42 seconden, een tijd die vooral door de slechte weersomstandigheden wat tegenviel. Van Luijk greep in 20,87 het zilver. de Brit Daniel Talbot won het brons met een tijd van 20,95.

De op Curaçao geboren Martina volgt met zijn titel Bram Som op, die in 2006 de laatste Nederlander was die een Europese titel in de atletiek greep. Hij won destijds de 800 meter. Voor Nederlandse titels op de 200 meter moeten we ver terug in de tijd. Chris Berger en Tinus Osendarp wonnen op het EK de 200 meter in respectievelijk 1934 en 1938.

Lavrov: Assad hoeft niet af te treden

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, is 'opgetogen' over de resultaten van het overleg van zaterdag over Syrië. Het plan voor een overgangsregering in het Arabische land betekent dat president Bashar al-Assad niet hoeft af te treden.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Assad. De deelnemers aan het overleg in Genève kwamen overeen dat er een overgangsregering van nationale eenheid moet komen waarin zowel leden van de regering als aanhangers van de oppositie zijn vertegenwoordigd. Tegen journalisten zei Lavrov dat het belangrijkste element van de overeenkomst is dat er geen politieke oplossing aan de Syriërs wordt opgedrongen.

PvdA wil terug naar 120 km/u

De PvdA wil de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur terugdraaien. In het verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat 120 weer de maximumsnelheid wordt. Dat hebben de partijleden zaterdag bepaald op het PvdA-congres in Utrecht.

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 was een veelbesproken maatregel van de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Het partijbestuur van de PvdA wilde de maximumsnelheid op 130 houden, vanwege de kosten die gemoeid zijn met het terugdraaien van de verhoging. De PvdA-leden lieten echter veiligheids- en milieuargumenten zwaarder wegen en stemden voor de verlaging.

De PvdA-leden hebben op het congres verder vastgelegd dat de PvdA op lange termijn terug wil naar de norm dat 0,8 procent van het nationale inkomen naar ontwikkelingshulp gaat. Het huidige kabinet heeft het percentage teruggebracht van 0,8 naar 0,7 procent. De PvdA wil weer naar 0,8 procent zodra het tekort op de begroting is weggewerkt.

Op het CDA-congres werd besloten de norm van 0,7 procent toch in het verkiezingsprogramma op te nemen. In het concept was de norm geschrapt, maar dat hebben de leden teruggedraaid.

Bij het PvdA-congres heeft na de lunchpauze een grote groep leden van de politieke jongerenbeweging G500 hun intrede gemaakt. Eerdere punten op de arbeidsmarkt waar G500 naar streeft werden in het ochtendprogramma niet aangenomen door de PvdA-achterban. Het ging onder andere om amendementen voor een flexibelere arbeidsmarkt en sociale zekerheid voor ZZP'ers.

De G500-vertegenwoordigers deelden in de PvdA-traditie rozen uit aan de al aanwezige congresbezoekers. In tegenstelling tot de rode kleur deelden de nieuwste leden van de PvdA oranje rozen uit, de kleur van G500.

Oud-premier Shamir van Israël overleden

De voormalig premier van Israël Yitzhak Shamir is overleden. Hij overleed zaterdag op 96-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Herzliya.

Shamir was in totaal zeven jaar premier van Israël, van 1983 tot 1984 en van 1986 tot 1992. Shamir werkte voor zijn politieke carrière jarenlang bij de geheime dienst in Israël. Daarna was hij onder meer voorzitter van het parlement en minister van Buitenlandse Zaken.

In 1983 was hij de opvolger van Manehem Begin als minister-president in de nasleep van de Israëlische invasie op Libanon. Zijn periode als premier werd onder meer gekenmerkt door de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting en de Golfoorlog in 1991, toen Irak 39 raketten op Israël vuurde. Shamir sloeg vervolgens niet terug.

Sinds enkele jaren woonde Shamir in een verpleeghuis. Er is nog geen datum voor de uitvaart bekend.

Oosten VS zwaar getroffen door noodweer

Als gevolg van zwaar noodweer in het oosten van de Verenigde Staten zijn vrijdagavond ten minste negen mensen om het leven gekomen. De zware stormen die over het land trokken zorgden er bovendien voor dat zo'n twee miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten.

In de staat Virginia kwamen zes mensen om het leven, onder wie een 90-jarige vrouw. De vrouw lag in haar bed toen een boom omwaaide en op haar huis terechtkwam. In de staat New Jersey kwamen twee neefjes om toen hun tentje werd verpletterd door een omgewaaide boom. Een man in de staat Maryland werd gedood toen zijn auto werd getroffen door een ontwortelde boom.

Van de staat Indiana tot aan de Atlantische Kust kwamen bijna twee miljoen mensen zonder stroom te zitten. Zaterdag hadden honderdduizenden mensen nog steeds geen stroom, en dus ook geen airconditioning, terwijl de temperatuur tot recordhoogte steeg. De verwachting is dat de stroomstoring enkele dagen aanhoudt.

Vrijdag bereikte het kwik in Washington DC 40 graden Celsius. Daarmee sneuvelde het vorige record uit 1934 toen de thermometer bleef steken op 38 graden Celsius.


Oosten VS zwaar getroffen door noodweer (Foto: Novum)

Acht arrestaties rondom TT Assen

De politie heeft zaterdag acht mensen aangehouden rondom de TT in Assen. De arrestaties werden op en rondom het circuit verricht voor belediging, mishandeling en het verstoren van de openbare orde, laat de politie weten.

De sfeer was volgens de politie uitstekend. Er waren nergens grote problemen. Alleen aan het einde van de middag ontstond er grote drukte op de wegen toen alle bezoekers tegelijkertijd naar huis gingen. Op de A28 stond korte tijd een file van zeventien kilometer.

De uittocht van de toeschouwers kon net als ieder jaar rekenen op veel belangstelling. Veel mensen stonden langs de kant van de snelweg om te kijken naar de vele motoren die huiswaarts keerden.

Volgens de organisatie bezochten dit jaar zo'n 130 duizend mensen de motorraces zaterdag. Vrijdag kwamen er ongeveer zeventigduizend mensen af op het TT Festival in de stad. Toen werden er twaalf mensen aangehouden. Daarvan zaten er zaterdagmiddag nog zeven vast. De TT in Assen werd dit jaar voor de 82e keer gehouden.

[WBD] Ferrer verschalkt Roddick

David Ferrer heeft zich op Wimbledon voor de vierde ronde geplaatst. De Spanjaard versloeg Andy Roddick met 2-6, 7-6, 6-4 en 6-3.

Roddick begon sterk aan de partij en nam een 4-0 voorsprong die niet meer in gevaar kwam. Ferrer was in de tweede set wel bij de les, maar moest nog wel twee setpoints wegwerken voordat hij zelf op zijn tweede toesloeg.

In de derde en vierde set forceerde Ferrer op 3-3 de beslissende break. Overigens deed hij dat in de vierde set met een magistrale return met zijn backhand.

Juan Martin del Potro bereikte ook de vierde ronde. De als negende geplaatste Argentijn versloeg de Japanner Kei Nishikori met 6-3, 7-6 en 6-1. Lukas Rosol, die in de tweede ronde Rafael Nadal uitschakelde, werd uitgeschakeld. De Duitser Philipp Kohlschreiber was met 2-6, 3-6 en 6-7 te sterk voor de Tsjech.

'Zeven F1-teams in financiële problemen'

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport verkeren zeven Formule 1-teams in de financiële problemen. Daarom is het dan ook van belang dat er snel kostenbesparende maatregelen worden afgesproken. De deadline voor het seizoen 2013 heeft de FIA op vandaag gelegd, maar veel is er nog niet afgesproken tussen de renstallen.

Journalist Michael Schmidt zegt dat snel ingrijpen noodzakelijk is. "Minstens zeven teams balanceren op een dun koord. Als ze bijvoorbeeld een sponsor kwijtraken komen ze al serieus in de problemen. Onder die omstandigheden is het een mysterie waarom de teams zo moeilijk doen over kostenbesparingen."

Teams die het lastig hebben zijn onder meer Lotus en Force India, maar zij willen geen verdere beperking op het gebruik van de windtunnel. Bij Williams is mede-eigenaar Sir Frank Williams tegen verdere beperkingen in de budgetten van de teams, maar een andere aandeelhouder, Toto Wolff, is hier juist voor.

[WBD] S. Williams knokkend naar achtste finale

Serena Williams heeft zich met veel moeite weten te plaatsen voor de achtste finales van Wimbledon. De Amerikaanse kreeg de Chinese Zheng Jie pas na een lange driesetter op de knieën: 6-7 (5), 6-2 en 9-7. Ze speelt nu tegen Yaroslava Shvedova, de Kazachse die Kiki Bertens in de tweede ronde klopte.

Williams vond het goed dat ze het tegen de nummer 25 van de plaatsingslijst Zheng lastig had. "Ik had het nodig even op de proef te worden gesteld. Dat is goed voor me. Ik wist dat het tegen Jie lastig zou worden. Ik heb het gevoel dat ze juist tegen mij altijd heel goed speelt. Dat deed ze in elk geval vandaag. Desondanks stond ik er op de momenten dat het moest. Dat geeft vertrouwen."

Roemer wil nieuw begin maken

De SP wil bij de verkiezingen de grootste worden en gaan regeren om de puinhopen van de afgelopen 25 jaar op te ruimen. Dat heeft SP-lijsttrekker Emile Roemer zaterdag gezegd op het congres van zijn partij in Den Bosch.

"Het is onze plicht om te gaan bouwen aan nieuw vertrouwen, in de economie, in de politiek en van mensen in elkaar", zei Roemer. Dat betekent dat het eigen risico fors omlaag moet, het ontslagrecht niet wordt versoepeld en er geen macht meer naar Europa wordt overgedragen. De politiek heeft zich van de mensen afgekeerd, en dat moet veranderen, zei Roemer.

Roemers toespraak bevatte verschillende sneren naar zijn voornaamste tegenstrever in de verkiezingscampagne, premier Mark Rutte (VVD). Die zei onlangs slapeloze nachten te hebben van de gedachte dat de SP straks aan de macht zou kunnen komen. "Mark, ik zal je geruststellen. Mocht de SP in het torentje komen, zullen wij de slaappil gewoon weer terugbrengen in het basispakket."

Roemer zei wel te begrijpen dat de VVD zenuwachtig wordt. "Het wordt niet door iedereen gewaardeerd dat wij opkomen voor de belangen van de gewone mensen, dat wij hun een stem willen geven en dat wij de oorzaken van de crisis bij de wortel willen aanpakken", zei Roemer. Hij schilderde Rutte af als een knecht van de financiële markten, die 'de pincode van Nederland heeft weggegeven'.

Op het SP-congres werd verder het verkiezingsprogramma vastgesteld. De aanwezige leden brachten enkele wijzigingen aan. In het conceptprogramma stond dat de norm voor ontwikkelingshulp op 0,7 procent van het nationaal inkomen blijft. In de definitieve versie wordt dat 0,8 procent.


Roemer wil nieuw begin maken (Foto: Novum)

Astronaut André Kuipers keert terug op aarde

Astronaut André Kuipers keert zondagochtend terug op aarde na een verblijf van 193 dagen in de ruimte. Samen met twee collega-ruimtevaarders, de Amerikaan Don Pettit en Oleg Kononenko uit Rusland, landt hij in een Sojoezruimtecapsule op de steppe in Kazachstan.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA duurt de terugreis van het internationale ruimtestation ISS 3,5 uur. Naar verwachting is de landing rond 10.15 uur Nederlandse tijd. Vervolgens vliegt Kuipers door naar Houston waar hij een paar weken moet herstellen van de maandenlange gewichtloosheid.

De 53-jarige Kuipers vertrok 21 december voor de missie PromISSe, die oorspronkelijk vijf maanden zou duren. Zijn terugkeer werd echter uitgesteld tot 1 juli, nadat in februari bleek dat het afsluitingsmechanisme van een andere Sojoezcapsule niet goed werkte. Hierdoor kon Kuipers' aflossing niet op tijd vertrekken en werd het hele schema opgeschoven. Door het uitstel miste Kuipers de verjaardagen van zijn kinderen en moeder, evenals de diploma-uitreiking van zijn oudste dochter.

Tijdens zijn verblijf op het ISS voerde Kuipers tal van wetenschappelijke experimenten uit waaronder de test van een nieuw stralingsschild dat astronauten beter moet beschermen tegen ruimtestraling. Ook deed hij onderzoek naar hoofdpijn in de ruimte.

Met de ruimte als podium leerde Kuipers scholieren meer over het leven van een astronaut, tevens liet hij zien wat de zichtbare effecten van de klimaatverandering op aarde zijn.

Kuipers onderhield vanuit het ruimtestation via sociale media contact met zijn familie en vele geïnteresseerden. Hij stuurde filmpjes en foto's en deed verslag via Twitter waar hij bijna 250 duizend volgers heeft. Zaterdagavond bedankte hij zijn volgers voor de steun en medeleven. "Blij dat zovelen hebben meegenoten", schreef hij in zijn laatste tweet vanuit de ruimte.

Het is Kuipers' tweede reis buiten de dampkring. Zijn eerste maakte hij in 2004 en duurde elf dagen. Na Wubbo Ockels die in 1985 als eerste Nederlander de ruimte in werd geschoten, is Kuipers de tweede.

De NOS zendt de landing zondagochtend rechtstreeks uit op televisie.

Het ISS zweeft op 350 kilometer hoogte rond de aarde. Het ruimtestation bestaat uit onderdelen die verschillende landen hebben gemaakt en wordt sinds 2000 permanent bewoond.


Astronaut André Kuipers keert terug op aarde (Foto: Novum)

Clos rijdt vrijdagtraining op Silverstone

Dani Clos zal voor het HRT F1 Team op Silverstone komende vrijdag in de eerste vrije training in actie mogen komen. Vaste rijder Narain Karthikeyan zal plaats moeten maken voor de 23-jarige Spanjaard.

HRT zal geen updates meenemen naar het Britse circuit, maar volgens teambaas Luis Pérez-Sala kan dat juist voor het rijden van Clos goed uitpakken. "In Barcelona hadden we veel nieuwe onderdelen en lag daar de focus op. Nu kan hij het meeste halen uit de gelegenheid. Bovendien kent hij de F112 al en heeft hij minder tijd nodig om te wennen."

Clos zelf kijkt uit naar het opnieuw rijden in een F1-bolide. "Ik bewaar goede herinneringen aan Silverstone. In de GP2 heb ik er telkens het podium gehaald. HRT ontwikkelt zich goed en ik denk dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. De omstandigheden zijn beter dan in Barcelona, waar ik vooral bezig was met aerotests. Nu krijg ik een nieuwe kans. Niet om mezelf te bewijzen, maar om het team te helpen."

[EK] Schippers, Samuel naast plak 200m

Dafne Schippers is er bij het EK atletiek in Helsinki niet in geslaagd een plak te pakken op de 200 meter. Schippers, die gisteren maar net boven het Nederlands record zat, maakte een misstap vanavond en de 20-jarige atlete kwam niet verder dan een vijfde plaats . De andere Nederlandse in de finale, Jamile Samuel, werd zesde.

De titel ging naar de Oekraiense Mariya Ryemyen. Met een tijd van 23,05 bleef ze haar landgenote Hrystyna Stuy twaalf honderdsten voor.

[Tour] Uitslagen en standen proloog

Vandaag werd de proloog verreden in de Tour de France, deze was in Luik over 6,4 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag proloog en tevens algemeen klassement

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 7:13
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA +0.07
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
5 Brett Lancaster OGE AUS +0.11
7 Patrick Gretsch ARG DUI +0.12
8 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
8 Philippe Gilbert BMCL BEL +0.13
10 Andrei Grivko AST OEK +0.15
24 Lieuwe Westra VCD NED +0.20
28 Bauke Mollema RAB NED +0.21
38 Sebastian Langeveld OGE NED +0.22
51 Wout Poels VCD NED +0.24
59 Pieter Weening OGE NED +0.25
63 Bram Tankink RAB NED +0.25
64 Robert Gesink RAB NED +0.26
71 Koen de Kort ARG NED +0.27
91 Steven Kruijswijk RAB NED +0.30
92 Maarten Tjallingii RAB NED +0.30
102 Rob Ruijgh VCD NED +0.32
109 Tom Veelers ARG NED +0.34
110 Albert Timmer ARG NED +0.34
117 Laurens ten Dam RAB NED +0.35
143 Karsten Kroon STB NED +0.40
157 Kenny van Hummel VCD NED +0.43
175 Johnny Hoogerland VCD NED +0.47
198 Roy Curvers ARG NED +1.06

Klassement groene trui na proloog

# naam ploeg land Punten
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 20
2 Bradley Wiggins SKY GBR 17
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA 15
4 Tejay Van Garderen BMC USA 13
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 11


Klassement witte trui na proloog

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 7:13
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Patrick Gretsch ARG DUI +0.02
4 Marcel Kittel ARG DUI +0.11
5 Rein Taaramäe COF EST +0.12


Ploegenklassement na proloog

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 22:13
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma BEL +0.13
5 Orica - GreenEdge AUS +0.19
7 Argos-Shimano NED +0.26
11 Vacansoleil-DCM NED +0.33
15 Rabobank NED +0.38

Afrojack kwaad op Paris Hilton om dj-debuut

Afrojack is kwaad op Paris Hilton omdat hij niets van haar optreden als dj af wist. De Nederlandse dj werkte met Hilton in de studio aan haar nieuwe plaat, maar de 31-jarige socialite verzweeg haar debuut als dj voor haar vermeende ex-vriend. "Ik ben boos, want niemand heeft me het verteld. Ook zij niet", zegt de 24-jarige Afrojack tegen de Amerikaanse radiozender BPM.

"Ik was met haar in Amsterdam en Parijs en dat was leuk", vertelt Afrojack, die volgens geruchten een relatie had met Hilton, maar dit zelf altijd stellig ontkent. Na hun gezamenlijke reizen ging de blondine naar Los Angeles. "Toen zag ik via Google-alerts dat ze als dj optrad. Ik dacht: wat? Echt? Vertel me dat dan!"

De dj was niet bepaald onder de indruk van het optreden van Hilton. "Ik zag het en dacht: wèh." Toch wil hij Paris, die ook door dj Deadmau5 werd afgebrand, niet helemaal de grond inboren. "Ik ben geen eikel en wil niemand naar beneden halen. Iedereen moet doen wat diegene gelukkig maakt, om de juiste redenen."

Volgens Afrojack, die eigenlijk Nick van de Wall heet, wordt het werk van een dj vaak door mensen onderschat. "Als je serieus voor een publiek wil draaien, moet je de tijd nemen om te oefenen. Het is hard werken. Het is niet, wat veel mensen denken, gewoon het knopje 'play' indrukken."

Slob hekelt populisme Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) maakt alles ondergeschikt aan zijn streven opnieuw minister-president te worden. Dat heeft ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Amersfoort.

"De routeplanner van Rutte zegt pas 'bestemming bereikt' als het Torentje weer in zicht is. Alles wordt daaraan ondergeschikt gemaakt", zei Slob. Hij verwees naar een recent VVD-voorstel om verder te snijden in ontwikkelingshulp. "Pas op dat je met dit soort populistische voorstellen na 12 september alleen nog maar de PVV bij je in de buurt vindt", hield hij Rutte voor.

Ook SP-leider Emile Roemer kreeg ervan langs, omdat hij zorgt voor een grotere overheid en omdat hij de crisis wil bestrijden door de geldpersen aan te zetten. "Misschien moet Roemer kijken of zijn trein niet achteruit rijdt."

Slob zei verder dat de voorgangers van de ChristenUnie gelijk hebben gekregen met hun kritiek op de invoering van de euro. Slob zei ervoor te willen zorgen dat bij het bestrijden van de eurocrisis niet opnieuw vergissingen worden gemaakt. "We moeten het vertrouwen van de financiële markten herwinnen, maar ook niet vergeten dat het vertrouwen van burgers cruciaal is bij de keuzes die we nu maken."

[EK] Smith net naast medaille bij discuswerpen

Bij het EK atletiek in Helsinki heeft Rutger Smith naast een medaille bij het discuswerpen gegrepen. Met een worp van 64,02 meter eindigde Smith, die gisteren zilver pakte bij het kogelstoten, als vierde. Erik Cadée eindigde met een worp van 60,58 als elfde.

Het goud ging naar de Duitser Robert Harting. De wereldkampioen van 2009 en 2011 won met een beste worp van 68,30 meter.

Werelderfgoed Timboektoe aangevallen

Leden van de conservatief-islamitische rebellenbeweging Ansar Dine hebben zaterdag graftombes in Timboektoe, die op de Wereldergoedlijst van Unesco staan, vernield. Dat hebben een inwoner van de Noord-Malinese stad en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties zaterdag gezegd.

Volgens Ali Yattara gingen de strijders van Ansar Dine de tombes met spades te lijf. De aanval zou een reactie zijn op het verzoek van de Malinese regering aan Unesco om het Werelderfgoed de status 'bedreigd' te geven. De culturele organisatie van de Verenigde Naties gaf gehoor aan dit verzoek en Timboektoe en de Tombe van Askia in de stad Gao werden op de lijst met bedreigd werelderfgoed gezet. Yattara zei tevens dat Ansar Dine het niet eens is met de verering van de tombes van de heiligen.

De inwoners van Timboektoe zijn van plan de strijd met de rebellen aan te binden en de ontheiliging van de graven te wreken. "De jeugd van Timboektoe bereid zich voor om de ontheiliging van de graven van onze heiligen te wreken. Tegen de wapens van de islamisten vechten wij met stokken en stenen", zei Yattara.

In een verklaring riep de directeur van Unesco Irina Bokova de strijders van Ansar Dine op direct de 'vreselijke en onomkeerbare' vernieling van de tombes te staken. Ook Frankrijk, voormalig kolonisator, heeft de 'bewuste verwoesting' veroordeeld.

Ansar Dine heeft zichzelf uitgeroepen tot machthebber in het noorden van Mali. Eerder wisten de rebellen ze al de NMLA, de seculiere rebellenbeweging, te verdrijven. De groeiende invloed van Ansar Dine is slecht nieuws voor Mali dat na een coup afgegleden is in chaos.


Werelderfgoed Timboektoe aangevallen (Foto: Novum)

Britse politici: de bankensector is corrupt

Britse politici hebben zaterdag forse kritiek geuit op de bankensector, nadat eerder deze week de Britse bank Barclays werd beboet voor het manipuleren van het rentetarief. De leider van de Britse oppositie, Ed Miliband, heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de bankensector en kreeg bijval van de regering.

Miliband zei dat de ooit geprezen bankensector in een kwade reuk is komen te staan. Het woord bankier is volgens hem van een compliment veranderd in een 'grove belediging'. De Britse bevolking 'zal geen genoegen nemen met iets anders dan een volledig, onafhankelijk en open onderzoek' dat elk onderdeel van de sector belicht, zei Miliband in een toespraak.

Miliband weet zich gesteund door minister van handel Vince Cable. Hij omschreef de bankensector als een 'enorme beerput'. Minister van justitie Ken Clarke zei dat bankiers die een financieel misdrijf plegen voor het gerecht moeten worden gesleept. Hij zei tegenover de BBC te vermoeden dat iemand in Groot-Brittannië 'makkelijker weg komt met een financieel misdrijf dan met praktische iedere andere vorm van misdaad'.

Barclays heeft van de Amerikaanse en de Britse autoriteiten een boete gekregen, maar het vermoeden bestaat dat meer banken zich schuldig maken aan het manipuleren van de rente of een poging daartoe. Het zou gaan om de Britse banken HSBC en RBS, om het Zwitserse UBS en om de Amerikaanse Citigroup.

Het schandaal bij Barclays heeft de onvrede over de banksector aangewakkerd. Bankiers worden ervan beschuldigd onethisch te handelen en te veel te verdienen.


Britse politici: de bankensector is corrupt (Foto: Novum)

Gevangene VS moet bevallen met enkelboeien

De Amerikaanse Valerie Nabors heeft een proces aangespannen, omdat ze enkelboeien moest dragen rond haar bevalling. Door de bijzondere houding verliep de gebeurtenis erg pijnlijk, meldde tv-zender ABC zaterdag.

De vrouw zat een jaar in de gevangenis van Nevada, omdat ze 300 dollar aan casinomuntjes had gestolen. Toen ze moest bevallen van haar 4e kind, werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Door de enkelboeien konden artsen haar amper onderzoeken.

Na aandringen van verpleegsters mochten de boeien alleen even af na de ruggenprik "omdat het medisch uniek zou zijn als ze dan zou wegvluchten." Tien minuten nadat haar dochter ter wereld kwam, werd ze weer geketend. Volgens de wet mag dat alleen bij vluchtgevaar, wat er bij Valerie niet was.

Na de bevalling mocht de Amerikaanse geen borstvoeding geven en werd haar borstpomp afgenomen. Ze kreeg daardoor zeer pijnlijke borsten.

Bejaarde doodgereden door graafmachine

Een 73-jarige vrouw uit Rotterdam is zaterdag om het leven gekomen nadat zij op een zebrapad in de stad was geschept door een graafmachine. Het bejaarde slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde zaterdagochtend op de Coolsingel. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De bestuurder van de graafmachine is aangehouden en wordt verhoord. De politie is op zoek naar getuigen. Door het ongeluk was de Coolsingel uren afgesloten voor onderzoek.

Iran: verkoop olie eenvoudig ondanks sancties

Iran heeft geen moeite om olie te verkopen, ondanks de sancties die de Verenigde Staten de Iraanse oliesector hebben opgelegd vanwege het omstreden Iraanse atoomprogramma. Dat heeft voorzitter van de Iraanse centrale bank Mahmoud Bahmani zaterdag gezegd, aldus het Iraanse persbureau Mehr.

Dat Iran zonder problemen olie kan verkopen komt volgens Bahmani doordat een aantal landen vrijstellingen van de VS heeft gekregen om kleine hoeveelheden Iraanse olie te importeren.

De landen die vrijstellingen kregen zijn China, India, Japan, Maleisië, Zuid-Korea, Singapore, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Turkije en Taiwan. Ze kregen de vrijstellingen, omdat ze de import van Iraanse olie 'fors hadden teruggebracht'.

Zondag wordt een Europees embargo op de import van Iraanse olie van kracht. De maatregelen van de VS en de EU zijn bedoeld om Iran onder druk te zetten het atoomprogramma stil te leggen. Gevreesd wordt dat Iran een kernwapen wil ontwikkelen. Teheran ontkent dit ten stelligste.


Iran: verkoop olie eenvoudig ondanks sancties (Foto: Novum)

Kanouté verlaat Sevilla voor Chinese club

Frédéric Kanoute verruilt Sevilla voor de Chinese club Beijing Guoan. De Malinese aanvaller heeft een contract voor twee seizoenen getekend. De Chinese competitie is steeds meer in trek bij spelers uit Europa. Eerder vertrokken Nicolas Anelka en Didier Drogba naar Shanghai Shenhua.

Kanouté (34) kende een succesvolle tijd in Zuid-Spanje. De in Frankrijk geboren spits scoorde 136 doelpunten in 290 wedstrijden. In 2007 werd de voormalig speler van West Ham United en Tottenham Hotspur uitgeroepen tot beste speler van Afrika.

Samsom wil eerlijkheid over Europa

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat politici 'het eerlijke verhaal' moeten gaan vertellen over Europa. Nederland krijgt niet al het geleende geld terug, en zal macht moeten afstaan aan Brussel. Dat zei Samsom zaterdag in zijn toespraak op het PvdA-congres in Utrecht.

"Het echte verhaal is dat het nog wel even duurt voordat Europa echt uit de problemen is", zei Samsom. "Houd op met bezweren dat we ons geld allemaal terugkrijgen, Mark. Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale Bank die alle problemen oplost, Emile. En verkoop geen illusies over de euroloze welvaart, Geert."

Samsom zei dat 'echte verhaal' met overtuiging te willen uitdragen. "Omdat we vinden dat Europa weer een politiek project moet worden, geen boekhoudkundige exercitie. Omdat we een Europa willen dat niet door markten wordt gedomineerd."

Samsom verweet het huidige, inmiddels demissionaire kabinet de werkloosheid te hebben laten oplopen. "Twee jaar geleden hoorde Nederland nog bij de top van Europ wat betreft welvaart, werkloosheid en jeugdwerkloosheid en nu behoren we tot de middenmoot." De PvdA gaat daarentegen zorgen voor groei en banen, zei Samsom.

De PvdA wil verder de bruggen tussen verschillende groepen in de samenleving herstellen, zei Samsom. "VVD en vooral CDA weten niet hoe snel ze de schandvlek van regeren met de PVV van zich af moeten wassen, maar ze kunnen niet wegduiken voor wat er kapot is gemaakt. De brug tussen bevolkingsgroepen is weggeslagen."

Op het congres werd verder de PvdA-kandidatenlijst vastgesteld. Die blijft ongewijzigd ten opzichte van de conceptlijst. Na Samsom vormen Jetta Klijnsma, Ronald Plasterk en Tanja Jadnanansing de top van de lijst.

Verschillende laag geplaatste PvdA'ers deden een gooi naar een hogere plek. De Kamerleden Sjoera Dikkers (34 op conceptlijst) en Tjeerd van Dekken (35) wilden graag bij de eerste dertig, maar slaagden daar niet in.

[Tour] Gesink: "Ik heb overal pijn"

Robert Gesink eindigde vanmiddag als 64e in de proloog van de Tour de France op 26 seconden van ritwinnaar Fabian Cancellara. Na afloop zei Gesink dat hij het gevoel had nergens tijd te hebben laten liggen.

"Ik ben volle bak gegaan, zoals dat ook hoort in een proloog. Ik zou niet weten waar ik het beter had kunnen doen. Alles doet nu pijn. Ik heb hier toch een goed gevoel over. Voor de rest kun je er weinig over zeggen. Ik ben blij dat we begonnen zijn," aldus de renner van Rabobank.

UEFA sjoemelt opnieuw met beelden

De UEFA heeft televisiekijkers opnieuw in de maling genomen. In de halvefinaleduel tussen Duitsland en Italië werd na de 2-0 van Mario Balotelli een huilende Duitse fan getoond. Die beelden waren echter van vlak na het spelen van het volkslied, meldt de Süddeutsche Zeitung zaterdag.

Tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland gebeurde hetzelfde. De Duitse bondcoach Joachim Löw tikte voor het duel een bal uit de hand van een ballenjongen, maar die beelden werden pas tijdens het duel uitgezonden. Duitse tv-zenders eiste daarop dat de UEFA het zou melden wanneer er oude beelden gebruikt zouden worden.

De Duitse televisiezender ARD gaat een officiële klacht indienen bij de UEFA. "We zijn verbaasd en geïrriteerd. We hebben een paar dagen geleden gesproken met de UEFA en afspraken gemaakt. Deze beelden zijn niet acceptabel, we willen opnieuw een gesprek", laat de omroep weten.

'Blanc vertrekt als bondscoach Frankrijk'

Laurent Blanc lijkt te vertrekken als bondscoach van Frankrijk. De 46-jarige trainer gaat zijn dit weekeinde aflopende verbintenis niet verlengen, meldt de Franse sportkrant L'Équipe zaterdag. Blanc had donderdag nog 48 uur bedenktijd gevraagd, nadat hem een nieuw tweejarig contract was aangeboden.

De 97-voudig international reikte op het EK in Polen en Oekraïne tot de kwartfinale met Frankrijk. Daarin bleek Spanje een maatje te groot. Blanc ging na het WK in Zuid-Afrika aan de slag bij de Fransen. De betrokken partijen hebben nog geen officiële verklaring gegeven.


'Blanc vertrekt als bondscoach Frankrijk' (Foto: Novum)

Caterham verwacht stap voorwaarts op Silverstone

Het Formule 1-team Caterham verwacht komend weekend op Silverstone wederom een stap voorwaarts te kunnen zetten. Dan komt de lang verwachte update van de achterzijde bolide beschikbaar, waarmee het team hoopt Toro Rosso voorbij te steken.

Kopman Heikki Kovalainen wil net als op Valencia in ieder geval in de kwalificatie het tweede deel halen. "Ik kan niet wachten om weer in de auto te zitten en te zien wat we dit jaar voor elkaar kunnen krijgen in de Britse Grand Prix. Bij de laatste race in Valencia hebben we ons duidelijk verbeterd, genoeg om de auto op eigen kunnen in Q2 te krijgen. We hebben nog meer updates voor Silverstone op stapel staan. Als we problemen kunnen voorkomen denk ik dat we een heel goed weekend kunnen hebben. Ik kijk er naar uit om onze thuisfans iets te geven om voor te juichen."

Zijn teamgenoot Vitaly Petrov pleit voor realisme. "We nemen meer nieuwe onderdelen mee naar de Britse Grand Prix, dus ik denk dat we opnieuw een flinke stap naar voren kunnen zetten. Ik weet zeker dat de rest ook upgrades mee zal nemen dus we moeten ervoor zorgen dat we niet alleen vooruitgang boeken, maar ook dat we meer verbeteren dan onze naaste rivalen. Hopelijk kunnen we in Silverstone een vergelijkbare vooruitgang behalen als in Valencia. Dat zou de Engelse Grand Prix zeer interessant maken."

[Tour] Cancellara weer oppermachtig in proloog

Fabian Cancellara is de eerste leider in de 99e editie van de Tour de France. De Zwitser van RadioShack was in het Belgische Luik een klasse apart en was zeven seconden sneller dan de Brit Bradley Wiggins, die van de klassementsmannen dus de beste zaken deed.

De eerste snelle tijd werd neergezet door de Fransman Sylvain Chavanel. De renner van Omega Pharma-Quick Step noteerde 7:20 over het 6,4 kilometer lange parcours. Het duurde tot de laatste groep rijders tot die tijd benaderd werd. Het was eerst Tejay van Garderen die op drie seconden van Chavanel wist te komen.

Wereldkampioen Tony Martin lukte dit niet. Hij moest onderweg van fiets wisselen door materiaal problemen, maar gaf toch maar zestien seconden toe op de Fransman. Bradley Wiggins was onderweg zes seconden trager, maar was op de finish 0,42 sneller dan Chavanel. De enige die daar nog bij in de buurt kon komen was veelvoudig wereldkampioen Fabian Cancellara.

Onderweg was Spartacus zeven seconden sneller dan de Brit Wiggins en op de finish was deze voorsprong nog in tact. Titelverdediger Cadel Evans wist niet aan deze tijd te komen, waardoor Cancellara net als in 2004 ook de proloog in Luik. Evans eindigde op de 13e plaats en bleef het dichtste bij Wiggins, die de beste zaken deed van de klassementsmannen.

De beste Nederlander was Lieuwe Westra op de 24e plaats. De Vacansoleilrenner gaf twintig seconden toe op de winnaar. Bauke Mollema eindigde één seconde achter de Nederlandse tijdritkampioen, terwijl Robert Gesink niet verder kwam dan de 65e plaats op 26 seconden van Cancellara.

Uitslag proloog Tour de France

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 7.13
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Brett Lancaster Aus GreenEdge z.t.
7 Patrick Gretsch Dui Argos-Shimano +0.12
8 Denis Menchov Rus Katusha +0.13
9 Philippe Gilbert Bel BMC z.t.
10 Andriy Grivko Oek Astana +0.15
24 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +0.20

70-jarige vrouw wil eindelijk ontmaagd worden

Cabaretzangeres Pam Shaw, een vlotte  zeventigjarige, is helemaal klaar om ontmaagd te worden. De zangeres die altijd een zeer druk professioneel leven heeft gehad, had daardoor geen tijd om met iemand in bed duiken. "Maar nu is de tijd eindelijk gekomen.", vertelt Shaw aan The Sun.

De 70-jarige Pam Shaw, in de cabaretwereld ook wel bekend als The Sexational Pam, gelooft niet in seks voor het huwelijk. Daar ze al die jaren single bleef, is de vrouw nog steeds maagd. Shaw hoopt daar nu snel verandering in te brengen.

"De tijd is gekomen. Ik ben er volledig klaar voor om me te settelen met de juiste man. Misschien wel om te trouwen én om voor het eerst met een man naar bed te gaan Maar ik ben kieskeurig: ik wil een grote en donkerharige man, liefst een knappe miljonair", verklaart de zangeres.

De miljonair in kwestie krijgt daar veel voor terug: zo verkoopt Shaw zichzelf als dat zij een goede vangst is. "Ik ben energiek en jong van geest. Als ik zeg hoe oud ik ben dan geloven de meeste mensen me niet. Misschien is dat omdat ik nooit getrouwd ben en geen kinderen kreeg."

Pam Shaw won in de jaren zestig de talentenshow 'Opportunity Knocks' en kreeg daarna een bloeiende carrière als cabaretzangeres. "Ik had de mannen voor het uitkiezen. Ze dachten dat ik 'easy to catch' zou zijn, maar niks was minder waar. Ik kuste wel eens met een man, maar verder ging ik niet. Ik had er gewoon geen tijd voor! Ik werkte zo hard dat ik maar een paar uur kon slapen 's nachts", vertelt ze.

Shaw onthult verder dat zij in de jaren 60 door niemand minder dan Engelbert Humperdinck meermaals het hof werd gemaakt. De moeder van Shaw stak daar echter een stokje voor. Misschien heeft de zanger nu een betere kans om het nog eens te proberen.

[WBD] Azarenka treft nu Ivanovic

Victoria Azarenka is eenvoudig doorgedrongen tot de vierde ronde van Wimbledon. De nummer twee van de wereld toonde zich de meerdere van de Slowaakse Jana Cepelova: 6-3 en 6-3. Ze stapte na ruim een uur als winnaar van de baan.

Bij de laatste zestien neemt de Wit-Russin het op tegen Ana Ivanovic. De als veertiende geplaatste Servische ontdeed zich met 3-6, 6-3 en 6-4 van de Duitse Julia Görges (22).

Ajax begint voorbereiding met winst op hoofdklasser

Ajax is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met winst op SV Huizen. Het werd 3-1 in het voordeel van de regerend landskampioen. Ajax keek door een eigen doelpunt van Stefano Denswil lang tegen een achterstand aan.

Trainer Frank de Boer liet tegen de hoofdklasser veel spelers ritme opdoen. Siem de Jong, Viktor Fischer en Davy Klaassen tekenden na rust voor de Amsterdamse treffers.

De Jong droeg bij afwezigheid van Jan Vertonghen de aanvoerdersband. De Belg ontbrak net als de overige internationals. Zij sluiten maandag weer aan bij de groepstraining.

Assange blijft zitten in ambassade Ecuador

De oprichter van onthullingswebsite WikiLeaks, Julian Assange, blijft zich verschansen in de ambassade van Equador in Londen en zal zich niet bij de politie melden voor zijn uitlevering aan Zweden. Dit meldde een woordvoerder van WikiLeaks vrijdag.

Scotland Yard had de 40-jarige Australiër donderdag verzocht zich te melden bij een politiebureau op een datum en tijdstip van zijn keuze. Op de vraag of hij de Equadoriaanse ambassade zou verlaten, zei Assange donderdag in een telefonisch interview met de BBC-televisie : "Ons advies is dat het asielrecht zowel internationaal als in eigen land voorrang heeft op de uitleveringswet."

Assange blijft zitten in ambassade Ecuador
Assange blijft zitten in ambassade Ecuador (Foto: ANP)

Nederland dertigduizend veteranen rijker

Militairen die nog actief zijn en op uitzending zijn geweest, krijgen vanaf zaterdag ook de veteranenstatus. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zaterdag gezegd tijdens de viering van Veteranendag in Den Haag. Volgens hem zijn er daardoor zo'n dertigduizend veteranen bijgekomen.

Hillen benadrukte in zijn toespraak dat het aantal veteranen nu snel zal oplopen. "Denk bijvoorbeeld aan onze militairen op het marinefregat Evertsen", gaf hij als voorbeeld. "Nu leveren zij nog een essentiële bijdrage om piraterij te bestrijden voor de Somalische kust, maar bij terugkomst zijn zij een van u."

De minister constateerde verder dat er in de laatste jaren veel veranderd is in het veteranenbeleid. "De samenleving weet nu dat deze veteranen vrede, recht en orde nastreefden. En daar is grote maatschappelijke waardering voor."

Eerder deze maand bereikte Hillen een akkoord met de militaire vakbonden over een vergoeding aan zieke veteranen. Ook is eerder dit jaar de Veteranenwet aangenomen, waardoor de nazorg voor veteranen beter is geregeld.

In Den Haag wordt zaterdag voor de achtste keer Veteranendag gehouden. Behalve Hillen zijn daarbij ook onder meer kroonprins Willem-Alexander en prinses Margriet aanwezig.

Sap mist leiderschap bij andere partijen

Jolande Sap mist bij andere politieke partijen leiderschap. De lijsttrekker van GroenLinks zei zaterdag in haar speech op het partijcongres in Utrecht dat Nederland leiders nodig heeft met passie, moed en visie. "Zulk leiderschap mis ik bij andere partijen. Ook bij de PvdA en de SP", zei Sap.

Sap presenteerde zich als iemand die 'de moed heeft om tegen de stroom in te roeien, en de visie om op zoek te gaan naar nieuwe zekerheden'. Sap won vorige maand met overmacht de strijd om het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi. Die voerde campagne door te wijzen op zijn eigen tegendraadsheid en laakte de stijl van leidinggeven van Sap.

Ook premier Mark Rutte (VVD) werd bekritiseerd door Sap. "Als het aan mij ligt stuurt Nederland Mark Rutte op 12 september naar huis. Ontslag op staande voet en zonder een bonus", sprak Sap.

Volgens haar hebben de afgelopen vijf kabinetten gefaald in het 'aanpakken van de grote uitdagingen waar Nederland voor staat'. "De tijd is nu om de omslag te maken naar een sociale en groene toekomst. Dat kan met een groene economie waar de vervuiler betaalt en waar werken wordt beloond."

Sap noemde een sterker Europa de enige weg uit de crisis. "Onze economie is voor een groot deel afhankelijk van internationale handel. De PVV en de SP doen net alsof de EU een monster is dat onze soevereiniteit opeet. Dat is grote onzin", zei Sap. "Ook wij willen een ander Europa, namelijk socialer en democratischer. Ja, we moeten onze soevereiniteit terugveroveren. Maar dan niet van Brussel, maar van de banken."


Sap mist leiderschap bij andere partijen (Foto: Novum)

Groupama wint havenrace in Bretagne

Groupama is een stap dichter bij de eindzege in de Volvo Ocean Race. De Franse boot van schipper Franck Cammas won zaterdag de havenrace in Bretagne. Groupama bleef in eigen land Camper nipt voor. In het klassement heeft Groupama nu een voorsprong van 25 punten op Puma, dat als derde eindigde.

Zondag beginnen de zes boten aan de laatste etappe naar eindbestemming Galway in Ierland. Het is met 550 zeemijlen de kortste afstand. De teams kunnen in totaal nog 36 punten behalen.


Groupama wint havenrace in Bretagne (Foto: Novum)

Litouwer betrapt in gestolen politieauto

De marechaussee heeft zaterdagochtend bij de Duitse grens een Litouwer aangehouden die in een gestolen politieauto bleek te rijden. De 34-jarige man had de auto eerder vrijdagnacht meegenomen uit het Zuid-Hollandse Schipluiden.

De Litouwer werd betrapt toen hij zich bij een controle op de A12 niet kon legitimeren. Na controle bleek de auto een burgervoertuig van de politie Haaglanden te zijn. In het handschoenenkastje werd onder meer een mobilofooninstallatie aangetroffen.

De man had de auto voorzien van kentekenplaten uit Litouwen. Ook liet hij uiteindelijk een vals Litouws rijbewijs zien. De man is overgedragen aan de politie in Den Haag.

Grootmachten in conclaaf over crisis Syrië

Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten zijn zaterdag in Genève achter gesloten deuren bijeengekomen voor overleg over de crisis in Syrië. De hoop is dat er een politieke oplossing voor het conflict kan worden gevonden en dat er een eind kan worden gemaakt aan de zestien maanden van geweld in het land.

Syrië-gezant Kofi Annan spreekt met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de VS - en met gezanten uit Europa, het Midden-Oosten, China, de Arabische Liga en vertegenwoordigers van drie Arabische landen.

De conferentie wordt gezien als een laatste poging om de verschillen tussen de VS en Rusland te overbruggen. Annan waarschuwde zaterdag dat als de deelnemende landen niet tot handelen overgaan er een 'zeer ernstige' internationale crisis ontstaat die kan uitmonden in veel geweld. "De geschiedenis is een naargeestige rechter en zal hard oordelen als we er niet in slagen om vandaag het juiste pad te kiezen", aldus Annan.

Annan wil dat het regime van de Syrische president Bashar Assad plaats maakt voor een regering van nationale eenheid die gaat toezien op verkiezingen en het schrijven van een nieuwe grondwet. De VS hebben zich een voorstander van dit plan betoond en menen dat het voorstel niets anders kan betekenen dan het vertrek van Assad. Rusland is echter fel gekant tegen een oproep voor het aftreden van de Syrische president en wil dat het Syrische volk zelf beslist over een toekomstige regering. Moskou is vastbesloten de laatste bondgenoot in het Midden-Oosten niet te laten vallen. Daarmee liggen Moskou en het Westen op ramkoers.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague drong er bij Rusland en China, dat dezelfde koers als Rusland heeft gekozen, op aan zich aan te sluiten bij het Westen. Hague erkende echter dat dit een behoorlijke uitdaging is. "We hebben vooraf nog geen overeenstemming bereikt met Rusland en China, dat blijft erg moeilijk. Ik weet ook niet of het mogelijk is dat dat alsnog gebeurt. In het belang van duizenden mensenlevens en in het belang van onze internationale verantwoordelijkheden blijven we dit proberen", zei de minister tegen verslaggevers. "Het is natuurlijk altijd onze visie geweest dat een stabiele toekomst voor Syrië en een echt politiek proces inhouden dat Assad moet opstappen."

Rusland wil dat de Syrische oppositie plaatsneemt aan de onderhandelingstafel met het regime. De oppositie wil echter alleen onderhandelen als Assad en de zijnen opstappen. "Uiteindelijk willen we dat er een einde komt aan het bloedvergieten in Syrië. Als dat lukt door middel van een politieke dialoog, dan zijn we daartoe bereid", aldus Khalid Saleh, woordvoerder van de Syrische Nationale Raad. "We zijn echter niet bereid te onderhandelen met meneer Assad en diegenen die Syriërs hebben vermoord. We onderhandelen niet, tenzij zij Syrië verlaten."


Grootmachten in conclaaf over crisis Syrië (Foto: Novum)

Peuter (1) omgekomen na val van fiets

Een 1-jarige jongen uit het Brabantse Sint-Oedenrode is zaterdagochtend om het leven gekomen nadat hij uit een fietsstoeltje was gevallen. De jongen werd vervolgens geraakt door een auto, meldt de politie.

Het kind was door zijn vader in een fietsstoeltje gezet, waarna de fiets door nog onbekende oorzaak omviel. Het jongetje kwam op de weg terecht en werd vervolgens geraakt door een passerende auto. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

In het Groningse Sellingen is vrijdagavond een 3-jarige peuter van de verdrinkingsdood gered, na snel handelen van zijn vader, een badmeester en een badgast. De jongen lag op de bodem van het peuterbad in het plaatselijke zwembad en werd uit het water gehesen door zijn vader. Een badmeester kon hem samen met een andere badgast reanimeren. De jongen is ter observatie naar een ziekenhuis gebracht.

Klose: "Mijn doel is het WK van 2014"

De 34-jarige Miroslav Klose hoopt dat hij nog twee jaar in het shirt van Duitsland kan spelen. De aanvaller denkt nog niet aan stoppen bij Die Mannschaft. "Ik dacht de laatste tijd alleen maar aan het winnen van het Europees kampioenschap", vertelde de ervaren aanvaller aan het Duitse Bild.

"Ik moet nu de teleurstelling nog verwerken. Ik stop niet als international van Duitsland. Ik denk nu alleen maar aan dat ik nog twee jaar bij de nationale ploeg speel. Mijn doel is het bereiken van het WK in 2014."

Voorafgaand aan het EK twijfelde de goalgetter nog over een vervolg bij de Duitse ploeg. "Maar ik heb voor mezelf besloten. Ik ging naar het EK toe en zou dan wel zien wat er zou gebeuren. Maar, ik weet dat als ik fit blijf, er niets in de weg staat voor het Wereldkampioenschap in Brazilië."

Gerd Müller is de topscorer van Duitsland met 68 treffers. Klose moet er nog vier maken om dat aantal te evenaren. Wanneer hij op het WK van 2014 twee maal weet te scoren, dan is hij wereldwijd de topscorer op een WK.

Drukte op A28 na TT in Assen

Op de wegen rond Assen is het zaterdagmiddag extra druk door vertrekkende bezoekers van de TT. Volgens de ANWB is er sprake van een grote uittocht, al loopt het nergens echt vast. "Alles kan langzaam doorrijden", laat een woordvoerder weten.

Vooral op de A28 richting Hoogeveen is het extra druk. De ANWB had vooraf al gewaarschuwd voor extra verkeer vanwege het grote aantal bezoekers dat op de motorraces afkomt. Vorig jaar was de TT goed voor zo'n 131 duizend bezoekers.

De politie laat weten dat de afvoer van de bezoekers voorspoedig verloopt. "Vooralsnog zijn er nergens grote problemen", zegt een woordvoerder. Zaterdagochtend ging het wel mis op de A28 bij Staphorst, toen vijf auto's op elkaar botsten. De snelweg moest korte tijd worden afgesloten.

Zaterdagmiddag sloeg bij Zwolle een auto over de kop na een aanrijding met een vrachtwagen. Dat heeft echter geen gevolgen voor het verkeer uit Assen, meldt de ANWB.

De politie controleert automobilisten en motorrijders op de wegen rond Assen extra op het rijden onder invloed van alcohol.

PvdA-voorzitter fel over kabinet-Rutte

Het beleid van het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte zat tegen discriminatie aan. Dat heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag gezegd in zijn toespraak op het congres van zijn partij in Utrecht.

Spekman doelde op de AOW-korting voor Marokkanen en andere allochtonen die na hun 65e terugkeren naar hun vaderland. Hij somde nog tal van andere 'foute keuzes' op van het kabinet-Rutte, zoals de btw-verhoging, bezuinigingen op de kinderopvang en de forenzentaks. De PvdA zou deze maatregelen nooit accepteren, zei Spekman.

Spekman bedankte een aantal PvdA-Kamerleden die niet terugkomen na de verkiezingen. Onder anderen Gerdi Verbeet, Nebahat Albayrak en Sharon Dijksma ontvingen onder applaus van de aanwezige leden een bos rode rozen.

De Kamerleden Jeroen de Lange en Metin Celik waren niet aanwezig op het congres. Zij vonden dat ze op de conceptlijst een te lage plek hadden gekregen en trokken zich daarom terug van de lijst. De voorzitter van de kandidatencommissie noemde dat 'pijnlijk, maar noodzakelijk', omdat er bij de verkiesbare eerste dertig plekken ruimte voor nieuwe gezichten moest worden gemaakt.

Ierse voetbalfans onderscheiden door UEFA

De UEFA gaat de Ierse voetbalsupporters in het zonnetje zetten. De Ieren krijgen uit handen van voorzitter Michel Platini een prijs. Volgens de Europese voetbalbond waren de Ieren de meest enthousiaste fans op het EK in Polen en Oekraïne. Ondanks de aanmoedigingen verloor Ierland al zijn wedstrijden.

De supporters van Ierland vielen op door hun gezang en positieve houding tijdens de groepsduels in Gdansk en Poznan. "Iedereen was onder de indruk van de fans van het Ierse nationale team", laat secretaris-generaal van de UEFA Gianni Infantino weten.

Gianluigi Buffon, doelman en aanvoerder van Italië, was al eerder lovend over de Ierse supporters. "Het zijn trotse en vrolijke mensen die een nederlaag en overwinning op dezelfde manier beleven."


Ierse voetbalfans onderscheiden door UEFA (Foto: Novum)

Drankverbod voor jongeren op komst

Bier kopen lijkt binnenkort verleden tijd voor minderjarigen. Op de congressen van SP, PvdA en GroenLinks is zaterdag in het verkiezingsprogramma vastgelegd dat de verkoop van alle drank aan jongeren onder de 18 verboden moet worden.

Met de congresuitspraken is er een Kamermeerderheid voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor alle alcohol. Bij het CDA stond de maatregel al in het verkiezingsprogramma. ChristenUnie en SGP pleiten er in de Tweede Kamer al langer voor.

Nu mogen jongeren vanaf hun zestiende lichtalcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. De ChristenUnie strijdt al langer voor een verhoging van de leeftijdsgrens voor bier en wijn, en kondigde vorig najaar een initiatiefwetsvoorstel aan om dit te regelen.

"Na vijf jaar eindelijk een meerderheid", reageert ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij wil zijn initiatiefwetsvoorstel komende week officieel indienen bij de Tweede Kamer, na overleg met CDA, PvdA, SP, GroenLinks en SGP.

CDA-voorzitter haalt uit naar Wilders

CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij heeft Nederland in de steek gelaten, betoogde Peetom in haar toespraak op het verkiezingscongres van het CDA. Ook premier Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP) kregen een veeg uit de pan.

Peetoom wees erop dat de verkiezingen op een slecht tijdstip komen vanwege de economische crisis die Nederland en de rest van de wereld teistert. "De timing kan niet beroerder." En dat is te danken aan Wilders die de stekker uit de gedoogcoalitie trok. "U liet de kiezers in de steek. U liet Nederland in de steek", richtte zij zich tot Wilders.

Het CDA heeft de verkiezingen niet gezocht, maar is er wel klaar voor, stelde Peetoom. Over de slechte peilingen was ze laconiek. "Peilingen zijn als Elfstedenkoorts in oktober. In twee maanden tijd kan het heel anders zijn." Zij ziet de lage stand in de peilingen als een opdracht om te zorgen voor een grote verrassing op 12 september.

Dat de verkiezingsstrijd lijkt te gaan tussen premier Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer van de SP deed Peetoom af als 'on-Nederlands'. "We waren nog nooit een tweepartijenstaat", zei ze. Het CDA kiest als middenpartij juist voor een politiek van verbinding, aldus de partijvoorzitter. De nieuwe slogan luidt dan ook 'Samen kunnen we meer'.

Het tweetal kreeg daarom ook een sneer. Rutte omschreef ze als 'bezuinigende lachebek' en met een zegevierende Roemer zou een 'hollebollegijs' in het Torentje belanden.


CDA-voorzitter haalt uit naar Wilders (Foto: Novum)

[WBD] Wickmayer verliest nipt

Yanina Wickmayer gaat na drie rondes Wimbledon weer naar huis. In de wedstrijd om een plekje bij de laatste 32 verloor ze van de Oostenrijkse Tamira Paszek.

De Belgische begon voortvarend en wist Paszek meteen te breken. Bij 3-0 werd ze zelf gebroken, maar ze stelde vlug orde op zaken en won de set met 6-2.

In de tweede set verkreeg Paszek al vroeg een voorsprong. De Oostenrijkse serveerde zeer matig - slechts 62% van haar eerste serviceballen viel in - en Wickmayer wist een tiebreak af te dwingen. Daarin was Paszek uiteindelijk net de sterkste; 7-4.

De beslissende derde set kon alle kanten op. Beide dames braken elkaar keer op keer, maar uiteindelijk leek Wickmayer de beste papieren te hebben toen ze Paszek op 4-4 brak en de wedstrijd uit kon serveren. Dat lukte haar echter niet. De Oostenrijkse begon opeens beter te spelen en vooral te serveren en pakte de drie daaropvolgende games, waardoor ze de set met 7-5 won.

Het is niet de eerste keer dat Paszek terugkomt van een achterstand. In de eerste ronde werkte ze al twee matchpoints van Caroline Wozniacki weg. De nummer 37 van de wereld speelt in de vierde ronde tegen Mirjana Lucic of Roberta Vinci.

Wickmayer is de derde Belg die het toernooi verlaat. Bij de mannen werden eerder al Ruben Bemelmans en Olivier Rochus uitgeschakeld. Daar zijn Xavier Malisse en David Goffin echter nog wel in de race. Bij de vrouwen doet Kim Clijsters nog volop mee.

WickmayerYanina Wickmayer verlaat Wimbledon in de derde ronde (Foto: Pro Shots)

Monster Hunter 4 voorjaar 2013 uit in Japan

Dit weekend heeft Capcom tijdens een Game Jam-evenement in Japan de release van Monster Hunter 4 bekendgemaakt. Deze nieuwe game uit de serie komt in het voorjaar van 2013 uit in Japan voor Nintendo 3DS.

In Monster Hunter speel je, zoals de naam doet vermoeden, een jager met als doel om de sterkste monsters te verslaan. Je reist rond en ontdekt een enorme wereld met een grote hoeveelheid aan monsters en ander gespuis.

Het is nog niet bekend of Monster Hunter 4 hier ook zal uitkomen, maar gezien het succes van de serie in Europa, is die kans redelijk groot.

'Wii U onlinedienst is gratis'

Nintendo's president Satoru Iwata meldt dat er aan het online gamen op de Wii U via het Nintendo Network geen kosten verbonden zijn. 

Dit liet Iwata weten tijdens het jaarlijkste gesprek van Nintendo met de aandeelhouders. Iwata meldde dat hij ervan overtuigd is dat gratis online gamen een betere mond-op-mondreclame is. Via deze tactiek denkt hij met Nintendo nog meer hard en-software te verkopen. 

Tijdens het gesprek werd ook duidelijk dat zowel interne als externe ontwikkelstudios tegelijk hoogte kregen van de Wii U. Op deze manier probeert Nintendo het duidelijke verschil in kwaliteit van games tussen ontwikkelaars van derde partij en Nintendo zelf te verkleinen. 

[TT] Uitslag MotoGP

MotoGP-coureur Casey Stoner heeft de 82e editie van de TT van Assen op zijn naam geschreven. De Honda-rijder hield zijn teamgenoot Dani Pedrosa ruim achter zich. De Italiaan Andrea Dovizioso eiste na een hete strijd met Ben Spies de derde plaats op.

Door zijn overwinning komt Stoner weer aan kop in het klassement. De Australiër deelt de koppositie met Jorge Lorenzo, die zijn race al in de eerste bocht zag eindigen. Publiekslieveling Valentino Rossi eindigde de race teleurstellend als tiende.


Stoner wint 82e TT van Assen (Foto: Novum)

FOK!games zomercompetitie bijna van start

De FOK!games zomercompetitie gaat volgende week, maandagnacht 2 juli om 00:00 uur, van start. FOK!games zoekt dit jaar naar de beste gamecover van een game die is uitgekomen voor 7 mei 2012.

FOK!kers konden een maand lang in het forum hun favoriete gamecovers nomineren en dit heeft in totaal 224 covers opgeleverd. De komende 28 dagen zullen er dagelijks acht covers in een nieuwsbericht te bekijken zijn. Op je favoriete gamecover kan dan in de poll op FOK!games gestemd worden voor 24 uur, hierna verschijnen acht nieuwe covers tot ze allemaal zijn langsgekomen.

Als we 28 covers overhouden beginnen we met nieuwe polls zodat de finalisten gekozen kunnen worden. Het kan zijn dat je meerdere, verschillende covers ziet van dezelfde game en dat is volledig correct. Aangezien we zoeken naar de beste gamecover konden er meerdere van hetzelfde spel genomineerd worden. Zo kan het ook zijn dat je een bepaalde cover helemaal niet kent of de titel niet eens kan lezen.

Wederom ritzege Vos in Giro Donne

Marianne Vos heeft ook de tweede etappe in de Giro Donne op haar naam geschreven. In de straten van Rome was de Nederlandse wielrenster de beste in een tijdrit over 7,2 kilometer. De Canadese ex-schaatsster Clara Hughes en Judith Arndt werden tweede en derde.

Gisteren won Vos ook al de eerste etappe. Door haar zege vandaag verstevigde de titelverdedigster haar leiding in het algemeen klassement.

GroenLinks wil vuurwerk verbieden

GroenLinks wil dat er een einde komt aan het afsteken van vuurwerk door particulieren. Op het partijcongres dat zaterdag plaatsvindt in Utrecht stemde een meerderheid van de aanwezige leden voor het plan om met oudejaarsavond alleen professionele vuurwerkshows toe te staan.

Het verbod moet het aantal slachtoffers en de schade tijdens de jaarwisseling terugdringen. De voorstanders spreken van 'modernisering van de vuurwerktraditie'. De afgelopen jaren zetten verschillende lokale afdelingen van GroenLinks zich al in voor een vuurwerkverbod.

De partij wil verder dat gemeenten hogere parkeertarieven in rekening kunnen brengen voor vieze auto's. Ook is op het congres bepaald dat de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht, omhoog moet naar 18 jaar. Het partijbestuur was tegen dit plan, maar een meerderheid van de leden stemde voor verhoging van de leeftijdsgrens.


GroenLinks wil vuurwerk verbieden (Foto: Novum)

Zwolle mogelijk Vuelta-stad in 2015

Zwolle is in beeld als finishplaats van een etappe in de Ronde van Spanje van 2015. De organisatie van de wielerronde en de gemeente zijn enthousiast, meldt de Stentor. "Als Zwolle ja zegt, wordt het Zwolle", stelt de organisator van de Nederlandse Vuelta-etappes Jos Vaessen vandaag.

De Spaanse rittenkoers doet Nederland in 2015 aan voor vier etappes, de eerste wordt verreden in Emmen. Als Zwolle een finishplaats wordt, kost dat de stad zo'n 250 duizend euro. Zwolle hoopt dat de provincie Overijssel daaraan meebetaalt, omdat de hele regio zou profiteren van de aandacht rond de Vuelta.

Platini wil EK door heel Europa

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft het idee opgevat om het EK van 2020 door heel Europa te houden. De Fransman denkt aan een toernooi in twaalf of dertien Europese steden, zei hij vandaag.

"Ik ben heel enthousiast over het plan en het heeft grote financiële voordelen", zegt Platini. "Er hoeven bijvoorbeeld geen vliegvelden gebouwd te worden." De UEFA neemt volgens hem in december of januari een besluit over het voorstel.

In de huidige opzet wordt het Europees kampioenschap elke vier jaar door een of twee landen georganiseerd. De editie van 2012 wordt momenteel gespeeld in Polen en Oekraïne. Beide landen hebben vier speelsteden en de finale wordt morgenavond gespeeld Kiev.

[EK] Sedoc plaatst zich voor Olympische Spelen

Gregory Sedoc is helemaal terug. De hordenspecialist die een week geleden zijn rentree maakte na een schorsing van een jaar vanwege het verkeerd invullen van zijn whereabouts toonde op het EK atletiek vormbehoud voor de Olympische Spelen. Sedoc liep in de series naar 13,59.

De eis voor vormbehoud stond op 13,60 en daar bleef Sedoc dus net onder. De Nederlander ging uitstekend van start en eindigde als tweede in zijn serie achter de Griek Konstadinos Douvalidis, die in 13,57 als winnaar over de streep kwam. Sedoc komt vanavond weer in actie in de halve finale.

[WBD] Schiavone probleemloos verder

Francesca Schiavone heeft zonder problemen de vierde ronde van Wimbledon bereikt. Vandaag was ze de Tsjechische Klara Zakopalová in twee sets de baas.

Aanvankelijk had de Italiaanse geen kind aan de nummer 31 van de WTA-ranglijst. Zakopalová sloeg in haar eerste servicebeurt twee dubbele fouten en Schiavone kon al snel uitlopen naar 3-0. Vervolgens serveerde ze sterk en brak ze de Tsjechische nogmaals, om de 6-0 op het scorebord te doen verschijnen.

In de tweede set bood Zakopalová meer weerstand. De beide dames gingen gelijk op tot 3-3, waarna Schiavone opnieuw kon breken. Ze pakte uiteindelijk de tweede set met 6-4.

Voor de vierde ronde staat Schiavone mogelijk een zware tegenstander te wachten. Zij speelt tegen de winnares van het duel tussen Varvara Lepchenko en Petra Kvitová.

Ierse fans ontvangen speciale prijs

De Ierse voetbalsupporters ontvangen een speciale prijs van de Europese voetbalbond (UEFA). Dit is eerder vandaag bekend gemaakt Volgens de bond hebben de fans van het land zich tijdens het EK voetbal uitstekend gedragen.

"De Ieren verloren alle drie de groepswedstrijden, maar desondanks hebben ze zich geweldig gedragen. Al die tijd bleven ze positief en enthousiast. Voorzitter Michel Platini zal binnenkort naar Ierland reizen om de prijs te overhandigen", liet de UEFA weten.

Het is nog onbekend om wat voor prijs het precies gaat.


Het voorbeeldige gedrag van de Ierse fans wordt beloond

[TT] Uitslag Moto2

Bij de TT van Assen heeft Marc Marquez de race in de Moto2 gewonnen. In de slotfase van de wedstrijd rekende Marquez vanmiddag af met zijn enige serieuze concurrent, de Italiaan Andrea Iannone. De Brit Scott Redding kwam als de nummer drie over de finish.

Iannone nam aanvankelijk een voorsprong, maar Marquez maakte het verschil in de laatste deel van de race in een mum van tijd goed. De leider in de stand om de wereldtitel deed met zijn zege goede zaken voor de stand in het WK, ook omdat zijn naaste belagers Thomas Luthi en Pol Espargaro uitvielen.

'sc Heerenveen verliest Narsingh en Assaidi'

sc Heerenveen merkt het effect van een prima seizoen steeds meer. Eerder vertrok Bas Dost al naar VfL Wolfsburg en nu hangt ook het vertrek van Luciano Narsingh (PSV) en Oussama Assaidi (Galatasaray) in de lucht.

De Friezen gaan er vanuit dat Assaidi volgend jaar in Turkije actief zal zijn. De onderhandelingen gaan tot op heden van een leien dakje, zo bevestigde technisch directeur Johan Hansma.

Ook Narsingh lijkt dus niet meer bij sc Heerenveen terug te keren. De aanvaller werd begeerd door Ajax en PSV, waar alleen de laatstgenoemde club daadwerkelijk nu aanspraak lijkt te maken. "We wachten netjes af tot de clubs eruit zijn en zullen PSV dan met alle respect behandelen. Ajax is helemaal niet in de picture. De onderhandelingen zijn destijds afgekapt en nooit hervat", liet zijn zaakwaarnemer Mino Raiola weten.

Jochem Myjer in de wolken met goede uitslag MRI

Jochem Myjer is dolblij met de uitslag van zijn MRI-scan. "Mijn jaarlijkse MRI-scan helemaal schoon! Tralala!", twitterde de 35-jarige komiek zaterdag. Myjer werd vorig jaar in augustus geopereerd aan een tumor in zijn ruggenmerg.

Verschillende bekende Nederlanders feliciteren Myjer met de uitslag. Naast onder anderen actrice Babette van Veen en realityster Tony 'Sterretje' Wyczynski, reageert ook Georgina Verbaan opgetogen. "Fijn fijn fijn man! Wiehoei! Geniet!", twitterde de actrice.

De cabaretier liet eerder weten dat de tumor niet helemaal weggehaald kon worden en dat er een kans blijft bestaan dat die terugkomt. Myjer stond vorige maand voor het eerst sinds de operatie weer op het podium.

Taxi rijdt over gevallen fietsster heen

Een taxichauffeur in Amsterdam heeft zaterdagochtend een vrouw aangereden die van haar fiets was gevallen. De 19-jarige fietsster raakte daarbij zwaargewond. Ze liep meerdere breuken in haar gezicht op, net als een gebroken arm en sleutelbeen. De taxichauffeur reed door.

De aanrijding vond plaats op de Torontobrug, die de Stadhouderskade en de Mauritskade met elkaar verbindt. De vrouw was door haar val op de rijbaan terechtgekomen en werd meteen daarna geraakt door de zilvergrijze Mercedes met blauwe kentekenplaten. Twee ambulances en een traumaheli werden ingezet om de vrouw te helpen.

De politie is op zoek naar de taxichauffeur en naar eventuele getuigen. De taxi heeft waarschijnlijk schade aan de voorkant.

Isinbajeva stopt na WK in 2013

Na het WK atletiek van 2013 zet Jelena Isinbajeva een punt achter haar loopbaan. De 30-jarige wereldrecordhoudster polsstokhoogspringen zei dit vandaag bij het EK in Helsinki.

"Volgend jaar is mijn laatste jaar, dan stop ik ermee. Ik ben nog steeds vol motivatie, maar ben vooral gericht op de Spelen. Ik ben er bijna klaar voor. Ik zit nu op 90 procent. Ik ben op de goede weg," aldus de Russin.

Isinbajeva, die in 2004 en 2008 de olympische titel bij het polsstokhoogspringen won, doet overigens niet mee aan het EK.

Geblesseerde Bale niet naar de Olympische Spelen

Gareth Bale komt niet in actie tijdens het voetbaltoernooi op de Olympische spelen in Londen. De rappe flankspeler van Tottenham Hotspur was geselecteerd in het Britse elftal van Stuart Pearce maar valt nu af met een blessure.

De 22-jarige speler uit Wales heeft nog te veel last van zijn oude rugblessure die weer was ontstaan tijdens een sprint op de training.

Bale is de tweede grote naam die niet in actie zal komen voor het Britse elftal. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat David Beckham niet bij de selectie zit. Pearce mocht drie spelers van boven de 23 jaar selecteren en gaf de voorkeur aan Micah Richards, Ryan Giggs en Craig Bellamy.

Moratti: "Italië houdt van Balotelli"

Mario Balotelli heeft zich met twee doelpunten in de halve finale tegen Duitsland weer op de kaart gezet bij het grote publiek. Internazionale-preses Massimo Moratti gunt het hem. De aanvaller werd gedurende het afgelopen seizoen regelmatig bekritiseerd om zijn buitensporige gedrag.

Moratti vindt dat Balotelli tijdens het EK bewijst dat hij veranderd is. "Hij heeft eindelijk een thuis gevonden, Italië, waar iedereen van hem houdt. Dat wenste hij altijd. Balotelli is een complexe jongen, maar heeft bewezen over een groot talent te beschikken."

Volgens Moratti heeft Super Mario veel te danken aan bondscoach Cesare Prandelli. "Hij werd door Prandelli op de proef gesteld tijdens het toernooi. Hij heeft hem geleerd om te lijden. Nadat Mario er naast kwam te staan, bleef hij vechten voor zijn plaats", zegt hij tegen Gazzetta dello Sport.

Internazionale verkocht Balotelli aan Manchester City. Moratti heeft spijt van de beslissing om het talent te laten gaan. "Ik heb er aan gedacht om hem terug te halen, maar de keuze ligt in handen van City. Zij kunnen nee zeggen en dan behouden ze hem."

[TT] Uitslag Moto3

Maverick Viñales heeft bij de TT van Assen de race in de Moto3 op zijn naam geschreven. Het was een spannende race, want vijf coureurs streden tot aan de meet met elkaar om de zege. Er was een fotofinish nodig om de rangschikking te bepalen. Achter de Spanjaard werd de Duitser Sandro Cortese tweede voor de Brit Danny Kent.

Voor de laatste chicane lag de Spanjaard Luis Salom nog aan de leiding, maar door een stuurfout viel hij terug naar de vierde plek. De Nederlanders Jasper Iwema en Bryan Schouten eindigden in de achterhoede als respectievelijk 24e en 25e.

[EK] Estafettedames naar finale

De Nederlandse sprintsters op de 4x100 meter hebben zich op het EK atletiek gekwalificeerd voor de finale, die morgen gelopen wordt. Het team met Esther Akihary, Marit Dopheide, Eva Lubbers en Kadene Vassell kwam in de halve finale tot een tijd van 43,80.

Daarmee werden de estafettedames oorspronkelijk vierde in de tweede halve finale en negende in totaal en leken ze de finale te missen. Achteraf werd de ploeg uit Groot-Brittannië echter gediskwalificeerd en plaatste Nederland zich toch rechtstreeks voor de finale.

In de halve finale kwamen Dafne Schippers en Jamile Samuel niet in actie. De twee snelste dames van Nederland lopen vanavond de individuele finale van de 200 meter en besloten zich daarvoor te sparen.

Al 800.000 inschrijvingen Battlefield 3 Premium

Dat de Battlefield 3 premium service populair is blijkt wel uit de hoeveelheid inschrijvingen die de service tot nu toe heeft verwerkt. Binnen een tijdsbestek van twee weken hebben meer dan 800.000 gamers zich ingeschreven voor de nieuwe service. EA zegt blij te zijn met het resultaat.

"We zijn erg blij met hoe de service het nu doet," zei Patrick Soderlund, hoofd van EA Games, in een interview over de service. "Wij zijn er pas twee weken mee bezig, dus het is nog een beetje te vroeg om te voorspellen hoe dit gaat uitpakken," voegde Soderlund er aan toe. "Maar het ziet er goed uit."

In een ander interview verklaarde Frank Gibeau van EA dat de service het beter doet dan Call of Duty's Elite-service en suggereerde dat andere spellen een vergelijkbare service kunnen krijgen.

Oud-wethouder Driebergen hield inkomsten verborgen

Stan Klijnhout, oud-wethouder voor de VVD in de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg, heeft een deel van zijn inkomsten niet opgegeven bij de gemeente. Daardoor heeft Klijnhout na het einde van zijn wethouderschap 2006 te veel wachtgeld gekregen. Van de feiten is aangifte gedaan.

De onregelmatigheden kwamen ongeveer twee weken geleden aan het licht, zo laat de opvolgergemeente Utrechtse Heuvelrug weten. Klijnhout was tijdens zijn wethouderschap ook directeur van het Marechausseemuseum in Buren. Toen hij daar in 2006 meer ging verdienen, heeft hij dat niet doorgegeven. De gemeente doet geen mededelingen over de hoogte van het bedrag of de lengte van de periode waarin Klijnhout te veel wachtgeld kreeg.

Klijnhout, die tegenwoordig raadslid is in de gemeente, erkent in een verklaring uitgegeven door de gemeente dat hij fout zat. De VVD'er biedt zijn excuses aan en belooft het te veel ontvangen bedrag zo spoedig mogelijk terug te betalen. Tot de zaak is afgehandeld zal hij zich niet mengen in de gemeentepolitiek.

[EK] Jansen naar finale met discus

Monique Jansen heeft op de Europese kampioenschappen atletiek de finale gehaald van het discuswerpen. De 33-jarige atlete kwam in de kwalificaties tot een afstand van 57,12 meter, waarmee ze elfde werd. De eerste twaalf plaatsten zich voor de finale.

De Duitse Nadine Müller kwam tot de verste afstand in de kwalificaties. Zij wierp de discus naar 64,49 meter. De Kroatische favoriete Sandra Perkovic werd met 62,01 meter tweede.

SP wil de grootste worden

De SP wil bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij in de Tweede Kamer worden. Dat heeft partijsecretaris Hans van Heijningen zaterdag gezegd bij de presentatie van de kandidatenlijst op het congres van de partij in Den Bosch.

"We gaan op 12 september voor grootste partij van het land", zei Van Heijningen. "En dat is nog niet alles: wij gaan daarna ook de regering in als het aan ons ligt, en we gaan dan een mooi begin maken met een nieuw Nederland." Partijleider Emile Roemer heeft eerder verklaard dat hij premier wil worden als de SP de grootste wordt. In de peilingen gaat de SP nek aan nek met de VVD.

De SP stelt op het congres de kandidatenlijst vast. Alle kandidaten hebben zich gecommitteerd aan de zogeheten afdrachtregeling, zei Van Heijningen. De SP eist van alle SP-politici dat zij een groot deel van hun salaris bij de partij inleveren.

Ook bespreekt de SP zaterdag het verkiezingsprogramma. Het congres wordt afgesloten met een toespraak van Roemer.

Partijvoorzitter Jan Marijnissen is niet bij het congres in verband met zijn gezondheid. Op het vorige congres, begin deze maand, werd hij onwel als gevolg van hartproblemen. In een boodschap aan het congres liet hij zaterdag weten dat hij is gestopt met roken en verwacht snel weer aan het werk te kunnen.

Zaterdag zijn er ook congressen van het CDA, de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie.

[Tour] Westra: "Proloog is niet mijn ding"

Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra staat vandaag voor de tweede keer aan de start van de Tour de France. De Vacansoleil-renner verwacht, ondanks zijn status, vandaag in de proloog geen topklassering van zichzelf.

"Zo’n proloog is niet mijn ding. Ik kom pas op stoom als het wat langer duurt," liet de Fries weten in een persbericht. "In zo’n korte tijdrit moet je vanaf het begin gefocust zijn, terwijl je bij een langere tijdrit wat meer tijd hebt om in je ritme te komen."

"In een proloog zie je dan ook vaak dat sprinters kort eindigen, terwijl in de langere tijdritten de specialisten en sommige klassementsrenners boven komen drijven. Klimmers zijn vaak mindere tijdrijders, maar hoewel ik me dit jaar als klimmer heb verbeterd, is dat gelukkig niet ten koste van mijn tijdrit gegaan."

Hero Brinkman: 'Wilders kreeg koffer vol dollarbiljetten'

De PVV heeft grote bedragen in contanten gekregen van geldschieters in de Verenigde Staten. In één geval kwam er een koffer binnen met 75 duizend dollar cash. Dat heeft voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman in januari gehoord van partijleider Geert Wilders, zegt Brinkman in NRC Handelsblad.

"Geert vertelde me dat er grote bedragen uit de VS waren binnengekomen. Het ging om tonnen", verklaart Brinkman. "Geert zei: waar dacht je dat ik Moszkowicz van kon betalen?" Wilders heeft zich herhaaldelijk laten bijstaan door topadvocaat Bram Moszkowicz, onder meer toen hij werd vervolgd wegens haatzaaien. In de PVV-fractie had hij verklaard dat Moszkowicz hem 'een schappelijk prijsje' rekende.

NRC zegt dat Amerikaanse bronnen bevestigen aan NRC dat er sprake is geweest van minimaal één, en mogelijk meer cashbetalingen. De donaties zouden een hoge vlucht hebben genomen toen duidelijk werd dat Wilders zich voor de rechter moest verantwoorden voor zijn uitspraken over de islam. Officieel is de partijkas echter altijd leeg.

Wilders spreekt in een reactie aan de krant van 'roddel en achterklap'. De beweringen over de financiering van de PVV zijn volgens hem 'bezijden de waarheid'.

Hiddink wil geen bondscoach worden

Guus Hiddink wil geen bondscoach worden van het Nederlands elftal. De 65-jarige Achterhoeker zegt dat zaterdag in zijn column in de Telegraaf. "Ik ben niet beschikbaar om Bert van Marwijk op te volgen", laat hij weten.

"Ik heb net carte blanche gekregen van de eigenaar van mijn club Anzhi en daar kan ik nu onmogelijk van weglopen. Ook omdat dit gevolgen zou hebben voor alle collega's die ik hiernaartoe heb gehaald", schrijft Hiddink. Het gaat om zijn assistenten Ton du Chatinier, Zeljko Petrovic en conditietrainer Arno Philips.

Hiddink was tussen 1995 en 1998 al eens eindverantwoordelijke bij Oranje. Hij vertrok na de uitschakeling in de halve finale van het WK in Frankrijk.

CDA: iedereen automatisch orgaandonor

Het CDA wil dat mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat zij hun organen niet willen afstaan. De wet moet op dit punt worden aangepast, hebben de leden van het CDA zaterdag besloten tijdens het congres in Maarssen.

Een meerderheid van 55 procent stemde voor de resolutie die hiertoe oproept; bijna 45 procent was tegen. Het partijbestuur had een negatief advies uitgebracht over het voorstel. Het bestuur stelde dat de overheid niet mag bepalen dat alle mensen standaard donor zijn. Dat zou in strijd zijn met de persoonlijke integriteit van ieders leven.

Een meerderheid van het congres dacht daar anders over en besloot tot een systeem waarbij actief wordt gevraagd of mensen donor willen zijn. Wanneer iemand voor de tweede keer niet reageert, wordt deze persoon automatisch als donor gegeristreerd. Wel wordt er in dat geval voor gezorgd dat nabestaanden bezwaar kunnen maken. Sowieso kunnen mensen ten alle tijden hun keuze veranderen.

Over de komst van een zogeheten actief donorregistratiesysteem waarbij mensen automatisch donor zijn wordt al jaren gesproken in de Tweede Kamer. Het is er tot nu toe niet van gekomen.

De Guzman bijna rond met Swansea

Ex-Feyenoorder Jonathan de Guzman is dichtbij een overgang naar Swansea City. De club uit Wales is zo goed als rond met Villareal CF over een tijdelijke overgang van de 24-jarige middenvelder.

Tot 2010 was De Guzman actief voor Feyenoord waarna hij een transfer naar Real Mallorca maakte. Door zijn goede prestaties bij Mallorca tekende de middenvelder een contract bij Villareal. Echter degradeerde El Submarino Amarillo dit jaar naar de Segunda División.

Bij Swansea komt De Guzman de Nederlandsers Kemy Augustien en doelman Michel Vorm tegen. De kans is groot dat de interesse in Otman Bakkal en Jens Toornstra nu verdwijnt.

Morientes: "Spaans middenveld beste ter wereld"

Spanjaard Fernando Morientes vertrouwt op een goede afloop als Spanje zondag in de EK-finale Italië treft. "Ook al scoort Spanje niet veel, het resultaat is er wel. In elke linie bevat de ploeg sleutelspelers. Niet alleen spitsen als Torres, Llorente en Negredo, maar ook Silva, Xavi, Cazorla, Iniesta en Fabregas zijn in staat om het doel makkelijk te vinden", zei Morientes in een interview met L'Equipe.

De oud-speler van onder meer AS Monaco, Liverpool en Real Madrid prijst de Spanje verdediging, maar vindt het middenveld nog een klasse hoger. "Spanje krijgt weinig tegendoelpunten, maar het middenveld is absoluut de beste van de wereld. Voor sommige aanvallers is het vreselijk om in de spits te staan, omdat er weinig ballen naar hem worden gespeeld. Bij Spanje hoef je daar niet bang voor te zijn."

Morientes heeft begrip voor de kritiek op het Spaanse spel. "Het spel van Spanje is minder sprankelend. Maar wat betreft het collectief staat Spanje als een huis. Daar kunnen landen als Duitsland, Portugal, Italië en Nederland nog een puntje aan zuigen."

Vitesse bijna rond met Rutten

Vitesse gaat er vanuit dat Fred Rutten morgen de eerste training van de club uit Arnhem leidt. Dit meldt De Telegraaf. De onderhandelingen met de beoogde nieuwe trainer zijn in een afrondende fase.

"Het contract is nog niet getekend, maar we gaan ervan uit dat het goed komt”, zei de woordvoerster van Vitesse vandaag.

Bij Vitesse moet de oud-trainer van PSV John van den Brom opvolgen die is overgestapt naar het Belgische Anderlecht.

Vivendi wil Activision verkopen

Vivendi, de aandeelhouder van Activision Blizzard, is van plan om Activision te verkopen voor ruim $8 miljard. De aandelen van de aandeelhouder daalden dit jaar enorm, en met een aandeel van 61procent gaat Vivendi proberen om er weer boven op te komen dankzij een verkoop van Activision.

Het is afwachten of er een koper is voor Activision Blizzard. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaan de aandelen van Activision Blizzard op de vrije markt verkocht worden. Hierbij is het dus mogelijk dat verschillende bedrijven, instellingen en personen een aandeel kunnen opkopen van Activision Blizzard. Op dit moment is Vivendi in gesprek met diverse geïnteresseerde partijen wie mogelijk een aandeel over willen kopen.

Activision Blizzard is op dit moment de grootste uitgever ter wereld, en staat bekend om het grote succes achter Call of Duty en de games van Blizzard. Ondanks dat heeft Activision laatst aangegeven dat ontwikkelaar Radical Entertainment geen eigen games meer gaat ontwikkelen voor Activsion. Radical Entertainment is vooral bekend van de Prototype-franchise.

Actiiiiiii

Fàbregas vreest gevaar Balotelli in EK-finale

Mario Balotelli heeft ook bij Spanje indruk gemaakt met zijn sterke optreden in de halve finale van het EK. De Italiaanse aanvaller deed donderdag met twee goals Duitsland de das om. "Hij is een fantastische speler", concludeert Cesc Fàbregas. "Het is duidelijk dat hij een bedreiging vormt, net als Antonio Cassano en hun andere aanvallers."

Fàbregas hoopt dat Spanje er morgen in de finale in Kiev in slaagt om Balotelli aan banden te leggen. "Italië is altijd een gevaarlijke tegenstander. We zullen ons best doen om daar goed mee om te gaan, want spelers als Balotelli en Cassano kunnen een wedstrijd beslissen."

Waar Spanje woensdag strafschoppen nodig had om Portugal te verslaan, drongen de Italianen met een 2-1 zege op Duitsland door tot de eindstrijd. Volgens verdediger Sergio Ramos moeten de Spanjaarden zich niet te veel laten afleiden door de opponent.

"Het belangrijkste is dat wij vasthouden aan onze filosofie en onze stijl. Natuurlijk maken we ons een klein beetje zorgen, maar we zijn er niet van in de ban", aldus Ramos. "Italië loerde in de groepswedstrijd tegen ons veel op de counter. We moeten rustig blijven en afwachten hoe zij zondag spelen."

Silva: "Vertrouwen is zoals altijd groot"

Spanje staat tegenover Italië in de finale van het EK 2012. David Silva weet dat het treffen er anders uit komt te zien dan die in de groepsfase.

Spanje ontmoette Italië ook in de eerste EK-groepswedstrijd. Toen eindigde het duel in 1-1. "Dat duel was spannend, maar het aankomende is heel anders. Vooral omdat het een kwestie van maken of breken is voor beide landen", zegt Silva tegen fifa.com.

"Voorafgaand aan het groepsduel wist zowel Spanje als Italië dat een nederlaag niet direct het einde zou betekenen", legt de Spaanse middenvelder uit. "Nu is de situatie natuurlijk compleet anders. De wedstrijd zal daardoor ook heel anders verlopen", verwacht hij.

Italië is een lastige tegenstander, maar dat baart Silva geen zorgen. "We hebben de wedstrijd tegen toplanden Portugal en Frankrijk ook overleefd. Ons doel - de finale - is absoluut niet veranderd en het vertrouwen is zoals altijd groot."

De speler van Manchester City weet wat Spanje kan neerzetten bij de EK-winst. "We zullen geschiedenis schrijven. Hier hebben we al die tijd voor gewerkt. Om later in een adem genoemd te worden met andere sterrenteams, zullen we ook nu moeten winnen."

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vind de proloog plaats van de Tour de France. De proloog vindt plaats in de Belgische stad Luik, dat acht jaar geleden ook al de Tour de France start had. De proloog kent een lengte van 6,4 kilometer.

Luik
Luik telt ruim 190.000 inwoners, waarmee het naar inwonertal de op drie na grootste gemeente in België is. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, maar de economische problemen van later in de eeuw had zijn weerga op de stad en de omgeving.

Het wordt de elfde keer dat de Tour de France in Luik te vinden is. Het is daarmee nu samen met Brussel de stad met de meeste Tour-etappes buiten Frankrijk. De laatste keer was in 2004 toen een Zwitser enigszins verrassend de snelste bleek op vrijwel hetzelfde parcours als vandaag. Acht jaar later is Fabian Cancellara inmiddels vier keer wereldkampioen geworden en heeft hij enkele grote voorjaarsklassiekers gewonnen.

Luik is verder natuurlijk bekend van Luik - Bastenaken - Luik, dat de oudste wielerklassieker is. De start vindt nog steeds plaats in Luik zelf, maar de finish is inmiddels verplaatst naar het naburige Ans.

Etappebeschrijving
De proloog kent grotendeels hetzelfde parcours als acht jaar geleden. Wel is hij nu 300 meter langer vanwege wegwerkzaamheden. Het 6,4 kilometer lange vlakke parcours is niet technisch te noemen. De lastigste deel is in het tweede deel te vinden, waarin twee lastige bochten zitten, waarvan er één van 180 graden.

Profiel
Overzicht etappe proloog Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Starttijden

Starttijd Renner Ploeg
14.00 uur Tom Veelers (Ned) Argos-Shimano
14.06 uur Maarten Tjallingii (Ned) Rabobank
14.09 uur Johnny Hoogerland (Ned) Vacansoleil-DCM
14.28 uur Bram Tankink (Ned) Rabobank
14.45 uur Pieter Weening (Ned) Orica-GreenEdge
14.47 uur Fredrik Kessiakoff (Zwe) Astana
14.48 uur Karsten Kroon (Ned) Saxo Bank-Tinkoff Bank
14.53 uur Kenny van Hummel (Ned) Vacansoleil-DCM
14.59 uur David Millar (GBr) Garmin-Sharp
15.06 uur Roy Curvers (Ned) Argos-Shimano
15.12 uur Laurens ten Dam (Ned) Rabobank
15.15 uur Rob Ruijgh (Ned) Vacansoleil-DCM
15.17 uur Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky
15.37 uur Gustav Erik Larsson (Zwe) Vacansoleil-DCM
15.51 uur Sebastian Langeveld (Ned) Orica-GreenEdge
15.52 uur Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step
15.56 uur Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank
16.01 uur Michael Rogers (Aus) Orica-GreenEdge
16.12 uur Albert Timmer (Ned) Argos-Shimano
16.14 uur Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quick Step
16.23 uur Richie Porte (Aus) Team Sky
16.34 uur Koen de Kort (Ned) Argos-Shimano
16.36 uur Levi Leipheimer (VS) Omega Pharma-Quick Step
16.40 uur Bauke Mollema (Ned) Rabobank
16.43 uur Wouter Poels (Ned) Vacansoleil-DCM
16.45 uur Chris Froome (GBr) Team Sky
16.49 uur David Zabriskie (VS) Garmin-Sharp
16.50 uur Peter Sagan (Svk) Liquigas
16.58 uur Tony Martin (Dui) Omega Pharma-Quick Step
17.01 uur Alejandro Valverde (Spa) Movistar
17.02 uur Robert Gesink (Ned) Rabobank
17.04 uur Denis Menchov (Rus) Katusha
17.05 uur Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM
17.06 uur Jurgen Van den Broeck (Bel) Lotto-Belisol
17.07 uur Bradley Wiggins (GBr) Team Sky
17.11 uur Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp
17.12 uur Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas
17.14 uur Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi
17.16 uur Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek
17.17 uur Cadel Evans (Aus) BMC

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Bradley Wiggins
**** Fabian Cancellara
*** Tony Martin, Peter Sagan
** Cadel Evans, David Millar
* Andreas Klöden, Edvald Boasson Hagen

Ghost Recon Arctic Strike DLC vertraagd

De Arctic Strike DLC voor Ghost Recon: Future Soldier zal niet op 2 juli uitgebracht worden. Ubisoft maakte vandaag bekend dat de DLC vertraagd zal worden, zodat het beter afgewerkt kan worden. De releasedatum is verschoven naar midden juli en zal zo snel mogelijk een vaste daum krijgen.

"We decided to take a small amount of extra time to further polish the content," Aldus een vertegenworodiger van Ubisoft. "The pack is planned for release later in July and the exact release date will be announced as soon as possible."

Ghost Recon: Future Soldier is een van de titels binnen Ubisofts Tom Clancy-serie. Deze games zijn vaak gebaseerd op of geïnspireerd door boeken van schrijver Tom Clancy. Thema'sdie in deze boeken vaak terugkomen zijn oorlog en spionage. Zo ook bij Ghost Recon, waarbij je een "Ghost-team" bestuurt om zo de vijand tactisch aan te vallen.

Ghost Recon

Turnster Sloan niet naar Spelen

De Amerikaanse turnster Bridget Sloan zal niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Londen. Sloan, de wereldkampioene meerkamp van 2009, liep in de warming-up voor de olympische trials een elleboogblessure op.

Sloan maakte ook deel uit van het team dat bij de Spelen van 2008 in Beijing zilver won. "Het is moeilijk om dit te accepteren, maar ik weet dat niks gebeurt zonder reden. Het moet blijkbaar zo zijn, al is dit wel heel hard," zo zei Sloan.

VVD wil weer hogere hypotheek

De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook wil de liberale partij dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen. Dat schrijft het AD zaterdag. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen

Op dit moment is de maximale hypotheeklening 106 procent van de waarde van een huis. Eind april sprak de VVD met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie af dat die norm vanaf volgend jaar geleidelijk wordt verlaagd naar honderd procent. Van die afspraak komt de VVD nu terug. Met de plannen wil de VVD de woningmarkt weer in beweging krijgen.

Met een hogere hypotheek moet het mogelijk worden om onder meer de kosten van de aanschaf van een huis te betalen. Ook moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft en moeten starters een aantal jaar lang ruimere mogelijkheden krijgen om de hypotheekrente in zijn geheel af te trekken.

Een woordvoerder van de programmacommissie bevestigt tegenover het AD de plannen. Wel geeft hij toe dat de financiële onderbouwing nog moet worden doorgerekend. Het conceptverkiezingsprogramma van de VVD wordt vrijdag gepresenteerd.

Lochte snel bij olympische trials

Bij de Amerikaanse trials voor de Olympische Spelen heeft zwemmer Ryan Lochte op de 200 meter wisselslag de beste tijd van het jaar gezwommen. Lochte tikte aan in 1.55,51.

Lochte bleef Michael Phelps ruim een seconde voor. Phelps haalde wel zijn zesde startbewijs voor de komende Spelen binnen.

Eric Shanteau en Brendan Hansen grepen op de 200 meter schoolslag verrassend naast de tickets voor Londen. Op de 200 meter schoolslag bij de vrouwen zwom Rebecca Soni met 2.21,45 de beste seizoentijd.

Serviërs zetten hun nieren te koop

"Man, 37 jaar oud, biedt vanwege de financiële problemen van zijn gezin met spoed en tegen een aantrekkelijke prijs zijn nier te koop aan. Verkeert in uitstekende gezondheid, geheelonthouder.

De krant Danas in Belgrado meldde zaterdag dat mensen in Servië steeds vaker een uitweg zoeken uit hun financiële problemen door op internet een orgaan te koop aan te bieden.

De economische situatie in het land is al jaren slecht en de koers van de dinar ten opzichte van de euro daalt voortdurend. Het Servische bureau voor de statistiek meldde vrijdag dat het officiële werkloosheidspercentage 25,5% bedraagt.

Standaard wordt in de advertenties vermeld dat de aanbieder in goede gezondheid verkeert en geen alcohol gebruikt. Meestal wordt benadrukt dat er niet te veel geld wordt gevraagd en is er kennelijk ruimte voor onderhandeling. Het contact met belangstellenden loopt meestal via de email.

Serviërs zetten hun nieren te koop
Serviërs zetten hun nieren te koop (Foto: ANP)

Blake verrast Bolt op 100 meter

Bij de olympische trials op Jamaica heeft Yohan Blake verrassend Usain Bolt op de 100 meter verslagen. Blake won in een tijd van 9,75, terwijl Bolt met 9,86 als tweede over de meet kwam. Asafa Powell eindigde als derde in 9,88 en pakte daarmee het derde olympische startbewijs.

"Hij is een fantastische sprinter, dat heb ik de laatste tijd al vaker gezegd. Dus daarom ben ik niet verbaasd”, zei Bolt die een matige start op de 100 meter kende.

Roma koopt Braziliaanse huurling Marquinho

Marquinho blijft ook de komende jaren speler van AS Roma. De Romeinen hebben besloten de optie tot koop in het huurcontract van de 25-jarige Braziliaan te lichten, meldt de Italiaanse club. Roma maakt 3,5 miljoen euro over aan Fluminese, de club waarvan Marquinho afgelopen seizoen gehuurd werd.

De aanvallende middenvelder heeft zich tot de zomer van 2016 aan Roma verbonden. In zijn eerste seizoen kwam hij tot vijftien competitiewedstrijden en drie goals. Marquinho speelde eerder in zijn geboorteland voor Palmeiras, Botafogo en Fluminense.

Roda huurt Portugese jeugdinternational van Parma

Luis Danilo speelt komend seizoen voor Roda JC. De 20-jarige Portugees wordt voor een jaar gehuurd van Parma, waar hij afgelopen seizoen debuteerde en vijfmaal als invaller binnen de lijnen kwam. Danilo maakte vorige zomer deel uit van Portugal onder 20, dat de finale op het WK haalde.

Danilo denkt veel te kunnen leren in de Eredivisie. "In de Nederlandse competitie wordt aanvallend gespeeld, ideaal voor mij om mijn verdedigende 'skills' te laten zien en te verbeteren", zegt hij op de clubsite. "Ik kijk uit naar een mooie competitie in dit mooie stadion." De middenvelder doorliep de jeugdopleiding van Benfica en stapte in 2010 over naar Parma.

'Liefde op eerste gezicht voor sterren Spider-Man'

De vonk tussen Andrew Garfield en Emma Stone sloeg naar verluidt meteen over. Regisseur Marc Webb merkte de klik 'onmiddellijk' toen de twee hun eerste gezamenlijke scène in The Amazing Spider-Man moesten spelen, vertelt hij aan entertainmentzender E!

"Emma maakte iets los bij Andrew, het was magisch", vertelt Webb. Het paar past volgens de regisseur goed bij elkaar. "Ze waren allebei erg grappig." Niet alleen voor de camera sprankelde het stel. "Tussen de opnames door zag je dat ze zich bij elkaar op hun gemak voelden. Ze hadden lol samen en maakten elkaar aan het lachen."

De 23-jarige Stone speelt in de film de rol van Gwen Stacy, die in de film een relatie krijgt met Spider-Man, een rol van de 28-jarige Garfield. De film gaat over de beginjaren van Spider-Man. Ook Martin Sheen, Sally Field en Rhys Ifans hebben rollen in de actiefilm. The Amazing Spider-Man draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.

'Wilders veroorzaakt zelf ruzies in PVV'

Geert Wilders heeft ruzies en argwaan in de PVV zelf veroorzaakt. In het openbaar claimt hij daadkracht, maar binnenskamers ontbreekt het daaraan. Wilders viel op door aarzelend en onhelder optreden, meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De krant voerde gesprekken met 19 PVV'ers. Verder kreeg NRC volgens eigen zeggen inzage in partijnotulen en andere interne documenten van de Partij voor de Vrijheid.

Eén intern conflict ontstond toen Wilders de omstreden PVV'er Cor Bosman als gedeputeerde in het Limburgse provinciebestuur wilde. Bosman had daarvoor een PvdA-politicus een 'uitgekotst stuk halalvlees’ genoemd.

'Wilders veroorzaakt zelf ruzies in PVV'
'Wilders veroorzaakt zelf ruzies in PVV' (Foto: ANP)

'VVD-prominenten voor karretje JSF-lobby gespannen'

VVD-prominenten Annemarie Jorritsma, Erica Terpstra en Robin Linschoten zijn zonder dat ze dat zelf wisten ingezet bij een geheime lobby van het bedrijf Stork voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Stork zou de lobby hebben gevoerd, omdat het veel tegenorders van bouwer van de JSF Lockheed-Martin verwachtte.

De drie waren betrokken bij een lobbyplatform dat door Stork werd ondersteund en gefinancierd. Via het platform Juncta Juvant werden tussen 2000 en 2004 tientallen hoge ambtenaren en militairen getrakteerd op onder meer zeilevenementen.

De Volkskrant schrijft op basis van documenten dat Stork de banden met Juncta Juvant probeerde te verhullen. Volgens de organisator van de festiviteiten, toenmalig marketingdirecteur van Stork Mels van Houwelingen, opereerde de onderneming onder de radar om problemen met integriteitregels voor ambtenaren en militairen te omzeilen. Alles zou daarentegen in het teken hebben gestaan om een breed draagvlak voor de aanschaf van de JSF te creëren.

Stork spreekt de beschuldigingen tegen en noemt de suggestie van een geheim doel onjuist en onzinnig. Oud-voorzitter van Juncta Juvant Linschoten zegt in de krant dat het platform niets met defensie te maken had, maar dat het allemaal was gericht op lol maken. Jorritsma, die beschermvrouwe van het platform was, stelt verrast te zijn door de connectie met Stork. Terpstra, eveneens een oud-beschermvrouwe, zegt dat zij zich niet kan voorstellen dat er 'zoiets als een dubbele agenda' was.

De in 2004 door Stork ontslagen Van Houwelingen stelt echter dat de VVD-politici wisten waaraan ze zich verbonden. De banden tussen Stork en het platform en het doel van het platform zouden een geheim zijn geweest voor de buitenwereld, maar niet voor de direct betrokkenen.

Ook Bondsraad akkoord met begrotingspact

De Duitse Bondsraad heeft vrijdagnacht ingestemd met het nieuwe Europese begrotingspact en het permanente noodfonds ESM. Meer dan twee derde van de vertegenwoordigers van de zestien deelstaten stemde voor. Vrijdagavond had de Bondsdag al ingestemd met beide voorstellen.

De Bondsraad kwam na de stemming in een nachtelijke vergadering bijeen. De kamer mag normaal gesproken drie weken de tijd nemen voor ze een wet behandelt die door de Bondsdag is aangenomen.

De Duitse president Joachim Gauck moet nog wel zijn handtekening zetten onder de ratificatie van zowel het begrotingspact als het ESM. Die heeft echter al aangekondigd dat niet te doen voordat de rechters van het constitutionele hof in Karlsruhe zich over de verdragen hebben uitgesproken.

'Juridische noodgreep Joran mist elke grond'

Een 'buitengewoon verzoek tot herziening' van het proces tegen Joran van der Sloot mist elke grond. Dat zegt de Peruaanse strafrecht expert Giovanna Gismondi. De advocaat van de Nederlander, Maximo Altez, kondigde deze week aan het verzoek in te dienen. Volgens de expert is de juridische noodgreep vrijwel kansloos.

Omdat de zaak al bij de hoogste rechtbank in Peru heeft gediend komt hij volgens Gismondi eigenlijk al niet meer in aanmerking voor herziening. Alleen als een rechter een wet foutief heeft geïnterpreteerd of als er nieuw bewijs is dat de dader onschuldig is, kan de zaak worden heropend. Ook kan om herziening worden gevraagd als een rechter betrokken blijkt bij illegale activiteiten.

Van geen van deze uitzonderingsituaties is volgens Gismondi sprake. Altez voert nu aan dat Van der Sloot onder invloed van drank en drugs was toen hij de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010 om het leven bracht. Ook zou zijn voormalige advocaat de Nederlander hebben misleid door te stellen dat hij maximaal vijftien jaar cel zou krijgen bij een schuldbekentenis. Ondanks de bekentenis kreeg hij 28 jaar.

Er loopt ook nog een hoger beroep in de moordzaak. Dat moet eerst worden afgewacht voordat de advocaat van Van der Sloot om herziening vraagt.

Man overreden door tractor na concert Normaal

Bij een aanrijding door een tractor is vrijdagnacht in Toldijk een man zwaargewond geraakt. Dat laat de politie weten. Het ongeluk vond plaats na een optreden van de band Normaal.

De aanrijding vond iets na 01.00 uur plaats aan de Hoogstraat. Over de toedracht van het incident, de identiteit van het slachtoffer en de ernst van het letsel zijn nog geen mededelingen gedaan.

Volgens de Gelderse nieuwssite Gelrenieuws is het slachtoffer een 42-jarige man. Volgens omstanders zou hij richting de tractor gesprongen zijn en daarbij onder een van de wielen van een huifkar zijn terechtgekomen die werd voortgetrokken door het landbouwvoertuig.

In Toldijk vond vrijdag het evenement Høken in Toldiek plaats, waar Normaal al 36 jaar lang acte de présence geeft. Ook zondagochtend staat de Achterhoekse band, bekend van de hit Oerend Hard, in Toldijk, en wel op een koffieconcert.

Ombudsman bekijkt aanpak verdwenen kinderen

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer begint een onderzoek naar de manier hoe de politie omgaat met meldingen van verdwenen kinderen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Aanleiding zijn fouten van de politie rond de verdwijning van het 10-jarige meisje Jennefer van Oostende in oktober vorig jaar.

De politie moet volgens Brenninkmeijer 'adequater handelen'. Hij wil niet reageren op signalen dat richtlijnen die werden opgesteld na de moord op het verdwenen Dordrechtse meisje Milly Boele, een jaar voor de verdwijning van Jennefer, ook nu nog niet overal zijn geïmplementeerd.

In die richtlijnen staat dat informatie onmiddellijk moet worden vastgelegd en gedeeld. Ook moeten specialisten van het Korps Landelijke Politiediensten worden ingeschakeld.

Brenninkmeijer wil ouders tegemoetkomen met een handleiding. "Daarin wordt voor ouders van een vermist kind aangegeven wat de politie redelijkerwijs moet doen. Zij kunnen die regels bij wijze van spreken meenemen als zij aangifte gaan doen."

Wanneer het onderzoek precies klaar moet zijn, is niet duidelijk. Brenninkmeijer wil 'snel een ronde langs alle korpsen maken'. De politie heeft volgens hem haar medewerking toegezegd.

Sony toont Move-racestuur in video

Sony heeft een nieuwe video online gezet. In de video laat Anton Mikhailov van Sonys research and developmentafdeling zien hoe het nieuwe Move-racestuur eruit ziet en hoe het werkt. Het racestuur komt in september uit en kan in ieder geval gebruikt worden bij LittleBigPlanet KartingGran Turismo 5, Need for Speed: Hot Pursuit, Burnout Paradise en MotorStorm Apocalypse.

Beoogde ambassadeur VS dronken achter stuur

De Amerikaan Timothy M. Broas wordt geen ambassadeur in Nederland omdat hij dronken achter het stuur zat en zich volgens de politie verzette tegen zijn aanhouding. Dat blijkt in de nacht van vrijdag op zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het Witte Huis meldde vrijdag op zijn website dat Broas' nominatie is ingetrokken zonder een expliciete reden te noemen.

Volgens de rechtbank in Montgomery County reed de 58-jarige advocaat op 19 juni rond half twee 's nachts met 75 kilometer per uur door de bebouwde kom toen de politie hem aanhield in de staat Maryland.

"We vertrouwen erop dat deze zaak afgehandeld wordt onder het verkeersrecht," aldus een woordvoerder van Broas. Het is niet ongebruikelijk dat invloedrijke fondsenwervers als Broas tot ambassadeur worden benoemd.

Broas is een van de grootste fondsenwervers van Obama. Hij zou ongeveer 500.000 dollar hebben ingezameld voor Obama's verkiezingscampagne.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland zegt te wachten op een nieuwe nominatie van het Witte Huis.

Beoogde ambassadeur VS dronken achter stuur
Beoogde ambassadeur VS dronken achter stuur (Foto: ANP)

Fatale mishandeling Sittard bestond uit een klap

De 23-jarige man uit Munstergeleen die zaterdagochtend in Sittard omkwam bij een mishandeling, is door één klap gedood. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht vrijdagavond. Het slachtoffer werd vrijdagnacht op de Putstraat in Sittard mishandeld en bezweek niet veel later aan zijn verwondingen.

Twee mannen van 22 en 25 jaar uit Sittard die eerder werden aangehouden vanwege de gewelddadige dood van de 23-jarige, zijn niet langer verdachte in de zaak, laat het OM verder weten. Het tweetal was zondag al vrijgelaten.

De 25-jarige man uit Sittard die nog steeds vastzit in verband met de zaak, is volgens justitie de enige die verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. De verdachte zit in ieder geval nog tot en met donderdag vast. Dan verschijnt hij voor de raadkamer van de rechtbank, waar het OM gaat vragen de man langer vast te zetten.

Apple zegeviert opnieuw over Samsung

Samsung mag zijn Galaxy Nexus smartphone voorlopig niet verkopen in de VS. De rechterlijke uitspraak van vrijdag is de tweede overwinning binnen een week van Apple in de patentenoorlog tegen de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung.

Samsung ontwikkelde de Nexus in samenwerking met Google om samen sterker te staan in de concurrentiestrijd tegen technologiegigant Apple. Eerder deze week legde dezelfde rechter Samsung een tijdelijk verkoopverbod op voor de tablet Galaxy Tab 10.1.

Samsung en Apple bestrijden elkaar wereldwijd met een eindeloze reeks rechtszaken over vermeende schendingen van patenten. Google en zijn dochter Motorola mengen zich de laatste tijd nadrukkelijk in die strijd. Ook Microsoft kondigde vorige week aan in de snel groeiende tabletmarkt te stappen.

De uitspraken van deze week kunnen worden gezien als een belangrijke 'etappezege' voor Apple in de strijd tegen met name Android, het besturingssysteem voor mobiele telefoons en tablets van Google. Het Amerikaanse bedrijf stelt alles in het werk om de opmars van Android dat ook draait op de tablets en smartphones van Samsung, te stoppen.

Dj's Mental Theo en Paul Elstak samen in studio

Mental Theo en Paul Elstak hebben samen een nummer opgenomen. De dj's zijn de studio in gedoken om te werken aan een single die binnenkort verschijnt, zo heeft artiestenbureau Jan Vis bekendgemaakt.

Mental Theo en Paul Elstak werden in de jaren negentig bekend met hun happyhardcoredeuntjes. Theo scoorde destijds een groot aantal hits met zijn muzikale partner Charly Lownoise. Elstak had twee jaar geleden nog een hit te pakken met Turbo, de titelsong van de film New Kids Turbo.

De dj's treden tegenwoordig nog steeds door het hele land op en lopen elkaar zo regelmatig tegen het lijf. Meer details over hun samenwerking zijn nog niet bekendgemaakt.

Vandalisme op joodse begraafplaats in Wenen

Op een joodse begraafplaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn 43 graven vernield. De politie zei vrijdag een onderzoek te hebben ingesteld.

Grafstenen waren omgeduwd of vernield, aldus de politie. In tegenstelling tot eerdere incidenten zijn de graven niet met graffiti beklad.

Het hoofd van de joodse gemeenschap in Wenen, Oskar Deutsch, zei er vertrouwen in te hebben dat de politie de daders zal vinden.

Duits parlement stemt voor fiscaal verdrag EU

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het nieuwe Europese fiscale verdrag en het permanente noodfonds ESM. De parlementariërs spraken zich met 491 stemmen voor en 111 tegen uit voor het nieuwe verdrag. Zes volksvertegenwoordigers onthielden zich van stemming. Het ESM werd met 493 stemmen voor en 106 tegen goedgekeurd.

Twee oppositiepartijen stemden voor het verdrag en het noodfonds. Voor het verdrag was een tweederdemeerderheid nodig omdat het een internationaal bindende overeenkomst is. De Bondsraad stemt later vrijdag over beide voorstellen.

Trillend kantoor langs A12 nog week dicht

Het kantoor van Rijkswaterstaat langs de A12 dat donderdag werd ontruimd vanwege onverklaarbare trillingen in het pand, blijft vermoedelijk de hele komende week dicht. De vijftienhonderd medewerkers hebben vrijdag te horen gekregen dat ze komende week op een andere locatie of vanuit thuis kunnen werken, meldt Rijkswaterstaat vrijdagavond.

Rijkswaterstaat is tot deze beslissing gekomen omdat nog onduidelijk is waar de trillingen vandaan komen. De Rijksgebouwendienst onderzoekt de trillingen in het grote kantoorpand Westraven langs de snelweg.

Visueel onderzoek heeft vooralsnog aangetoond dat het gebouw geen scheurtjes of andere beschadigingen vertoont. De Rijksgebouwendienst verwacht in ieder geval nog tot maandag bezig te zijn met het onderzoek.

Het pand werd donderdag rond 17.00 uur uit voorzorg ontruimd en gesloten. Dit gebeurde na meldingen van medewerkers over trillingen tijdens de werkdag.

Kilo's drugs en vuurwapens in woningen Rotterdam

Drie Rotterdammers zijn woensdag opgepakt voor drugshandel. In de woningen van de drie zijn 2,5 kilo harddrugs, drie vuurwapens en ruim 37.000 euro aan contanten gevonden, meldt de politie vrijdag.

In een woning aan de Parallelweg van een 44-jarige man vonden agenten het geld en een vuurwapen. Bij een 49-jarige bewoner van een pand aan de Heer Daniëlstraat werd 2,5 kilo harddrugs aangetroffen. In de Pimpernelstraat werd een 41-jarige man opgepakt. In zijn huis werden twee vuurwapens gevonden.

Alec Baldwin vecht weer met fotograaf

Alec Baldwin is voor de tweede keer in twee weken tijd handtastelijk geworden tegen een paparazzo. De 30 Rock-acteur kreeg het dit keer voor zijn woning in New York aan de stok met een opdringerige fotograaf.

Baldwin greep de man bij zijn arm en sleurde hem weg van het gebouw, is te zien op de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "Laat mijn buren met rust. Scheer je weg, kleine meid", sprak de acteur kleinerend tegen de fotograaf.

Volgens een bron was de paparazzo al de hele dag een doorn in het oog van Baldwins buren. De acteur had er op een gegeven moment simpelweg genoeg van. Het was echter geen slimme actie, want de politie heeft het eerdere voorval nog in onderzoek. Volgens een andere fotograaf zou de acteur hem een klap hebben verkocht. Volgens Baldwin ging het slechts om een duw.

Libische wapens onderschept in Egypte

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben vrijdag een grote partij wapens uit Libië in beslag genomen. De wapens, waaronder raketten en machinegeweren, waren bestemd voor de Gazastrook, aldus minister van binnenlandse zaken generaal Mohammed Ibhrahim.

Het wapentuig bevond zich in een auto en een truck op een snelweg nabij de kust. Nadat de veiligheidsdiensten de wagens hadden achterhaald brak er een vuurgevecht uit, waarbij een van de smokkelaars omkwam, zei Ibrahim. De agenten vonden onder meer 138 raketwerpers en zo'n zevenduizend kogels. Ibrahim zei dat het de grootste vangst is in de geschiedenis van het ministerie van binnenlandse zaken.

Volgens Ibrahim waren de wapens afkomstig uit Sirte, de geboorteplaats van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi. Een van de smokkelaars zei volgens Ibrahim dat de wapens onderweg waren naar het Egyptische schiereiland Sinaï, om vervolgens naar Gaza te worden gesmokkeld.

Black Out

Een film maken die lijkt op een Tarantino is niet makkelijk, zeker niet als Nederlanders. De beroemde Hollywood-regisseur kan gemakkelijk een aantal clichés uit de kast trekken die zo'n film ver voorbij het absurde brengen. Arne Toonen (de man van Birgit Schuurman) heeft dit met Black Out toch geprobeerd.

Channing Tatum getraumatiseerd door waxen benen

Channing Tatum zal zich niet snel nog eens laten harsen. De 22-jarige acteur moest voor zijn rol als mannelijke stripper in de film Magic Mike zijn benen haarvrij houden. "Het was het pijnlijkste wat ik ooit heb meegemaakt", onthult het voormalige model aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Het is niet het enige wat de acteur, die op 18-jarige leetijd stripper was, over had voor zijn rol. Tatum trainde minstens drie uur per dag, ging op een zuivel- en glutenvrij dieet en zat constant onder de zelfbruiner.

De acteur laat weten dat het oefenen van de dansbewegingen soms 'een beetje gênant' was. Vooral de scène waarin hij gehuld in alleen een string over een liggende vrouw moest bewegen. "Dat was een van onze choreografen", lachte Tatum. "Ze wist wat er ging gebeuren, maar ik heb bepaalde dingen niet gedaan omdat ik haar niet bang wilde maken."

Tatums vrouw Jenna Dewan vindt de stripbewegingen volgens hem 'geweldig'. "Ze vindt ze hilarisch. Ze weet dat ze met een ex-stripper is getrouwd." Tatum werkte op 18-jarige leeftijd negen maanden als stripper. "Ik vond het dansgedeelte geweldig, maar ik vond het niet fijn om mijn kleren uit te doen."

Magic Mike is geïnspireerd op de maanden dat hij in een nachtclub in Tampa werkte, in in de Amerikaanse staat Florida. Naast Tatum zijn er in de film ook onder meer een strippende Matthew McConaughey, Matt Bomer en Alex Pettyfer te zien. Magic Mike draait vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Magic Mike.

Trailer voor nieuwe Spike Lee film

Er is een eerste trailer verschenen voor de nieuwe film van Spike Lee. Net als in She's Gotta Have It, Do The Right Thing, Crooklyn, Crookers en He Got Game, speelt ook Red Hook Summer zich af in de New Yorkse wijk Brooklyn.

In Red Hook Summer draait het om Flik Royale (Jules Brown), een norse jongeman uit Atlanta die de zomer komt doorbrengen met zijn streng gelovige grootvader, bisschop Enoch Rouse (Clarke Peters), in de wijk Red Hook, in Brooklyn, New York. Het gaat al snel mis als Rouse zijn kleinzoon probeert te bekeren tot het christendom. Door het voortdurende gepreek van zijn opa en de omschakeling naar het stadsleven, lijkt Flik's zomer verpest te zijn, totdat hij de mooie Chazz Morningstar (Toni Lysaith) ontmoet, die hem met de mooie kanten van Brooklyn laat kennismaken. Flik begint zich te realiseren dat de wereld een stuk groter is dan dat hij zich ooit voor kon stellen.

Voor meer informatie over de film kan je terecht op de officiële website van de film en/of op de Facebook pagina. Red Hook Summer is vanaf augustus in Amerika op het witte doek te zien. Het is nog niet bekend wanneer de film in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen.


De trailer voor Red Hook Summer.

Far Cry 3

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar op PlayStation 3 en pc.

Een prachtig tropisch eiland, een ontvoerde vriendin en een groep piraten die worden aangevoerd door de psychopatische leider Vaas. Combineer dit alles met veel geweld en wapens en je hebt zo’n beetje de inhoud te pakken van Far Cry 3. Op de E3 heb ik de multiplayer mogen uitproberen om te zien of dit spel net zo leuk gaat worden om met je vrienden te spelen als de beelden doen vermoeden bij de singleplayer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.