Applaus voor Buma, de Jager en Verhagen

Sybrand van Haersma Buma vindt dat politici in de aanloop naar de verkiezingen 'het hele verhaal' moeten durven vertellen. Hervormingen zijn onontkoombaar, zei de lijsttrekker van het CDA zaterdag in zijn toespraak aan het einde van het tweedaagse verkiezingscongres van zijn partij in Maarssen.

Buma haalde uit naar politici die oplossingen voor de crisis aandragen waar mensen niets van zouden merken. Zoals voormalig gedoogpartner Geert Wilders, die de gulden weer wil invoeren. Die gulden is dan alleen bij het 'kraampje van Wilders' misschien nog een daalder waard, zei Buma. "Maar niet op de wereldmarkt, dat kan ik u verzekeren."

"Juist nu, met de verkiezingen in zicht, moeten wij politici het hele verhaal durven te vertellen", hield de lijsttrekker zijn gehoor voor. Te veel politici zijn volgens hem 'bang voor baanbrekende beslissingen' die nodig zijn zoals de hervorming van de woningmarkt, zorg en arbeidsmarkt.

Volgens Buma zijn deze hervormingen onontkoombaar. "Er is geen alternatief. Want wij willen de volgende generatie niet met onze schulden opzadelen!" De SP en PvdA willen dat wel, zei de lijsttrekker. De uitdagingen zijn groot, maar blijven praten over de afmetingen van de crisis helpt ook niet. Dan wordt het een onbedwingbaar probleem. "Dat verlamt", aldus Buma.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft op het verkiezingscongres van zijn partij in Maarssen een staande ovatie gekregen voor de manier waarop hij de economische crisis aanpakt. Dat gebeurde tijdens de toespraak van vicepremier Maxime Verhagen , die de verschillende CDA-bewindslieden prees om het gevoerde beleid.

Verhagen zette het CDA neer als een partij 'die altijd haar verantwoordelijkheid neemt'. Hij haalde uit naar partijen die alleen commentaar leveren vanaf de zijlijn, zoals de voormalige gedoogpartner PVV dat volgens hem inmiddels weer doet. Ook partijvoorzitter Peetoom haalde uit naar de PVV, die volgens haar het land in de steek heeft gelaten.

De vicepremier zelf kreeg aan het eind van zijn toespraak ook een staande ovatie van de leden. Hij kondigde eerder aan dat hij niet beschikbaar is voor een plek op de verkiezingslijst.

Verhagen hees Buma tijdens zijn toespraak op het schild. "Buma loopt niet weg voor problemen, hij pakt ze aan", betoogde hij. "Buma staat voor het CDA, hij werkt voor zijn brood, let op zijn naasten en geeft Nederland op een fatsoenlijke manier door aan zijn kinderen", aldus de vicepremier. Het CDA moet zelf de weg ook weer omhoog vinden, gezien de dramatische peilingen. "De helling is steil, de tijd kort", zei Buma. Maar de gelederen bij de partij zijn na de verdeeldheid over de samenwerking met de PVV weer gesloten. "Wij binnen het vernieuwde CDA hebben teamgeest", zei de lijsttrekker. "Wij van het CDA gáán voor die tocht naar de top."