Meer dan honderd meldingen van politiegeweld

Bij het meldpunt voor politiegeweld zijn in de afgelopen week 103 meldingen binnengekomen. In zeker vijftien gevallen gaat het om buitensporig en onnodig geweld van agenten. Dat heeft fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte zaterdag gezegd in het televisieprogramma Debat op 2.

Bonte opende vorige week een meldpunt naar aanleiding van de commotie die ontstond na een filmpje op internet waarop was te zien dat een agente een dronken arrestant schopt. Volgens Bonte gaat het om geweldsincidenten uit het afgelopen halfjaar. De vijftien ernstige zaken wil hij verder onderzoeken. In die gevallen ging het om situaties 'waarbij duidelijk sprake is van buitensporig geweld dat niet nodig was'.

Twee jaar geleden verzamelde de lokale fractie van GroenLinks ook al klachten over excessief politiegeweld. Toen kwamen er ook enkele honderden meldingen binnen.

In de uitzending werd Bonte zwaar aangevallen door aanwezige politiemensen vanwege zijn meldpunt. De naam van het meldpunt, politieknuppel, zou denigrerend zijn. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouh eiste excuses van Bonte. "Agenten moeten optreden. Dan is er altijd een confrontatie", zei Marcouch daarover.

Het Openbaar Ministerie liet eerder deze week weten dat de agente juist en correct gehandeld had bij de aanhouding. Ze wordt daarom niet vervolgd.