[Tour] Cancellara weer oppermachtig in proloog

Fabian Cancellara is de eerste leider in de 99e editie van de Tour de France. De Zwitser van RadioShack was in het Belgische Luik een klasse apart en was zeven seconden sneller dan de Brit Bradley Wiggins, die van de klassementsmannen dus de beste zaken deed.

De eerste snelle tijd werd neergezet door de Fransman Sylvain Chavanel. De renner van Omega Pharma-Quick Step noteerde 7:20 over het 6,4 kilometer lange parcours. Het duurde tot de laatste groep rijders tot die tijd benaderd werd. Het was eerst Tejay van Garderen die op drie seconden van Chavanel wist te komen.

Wereldkampioen Tony Martin lukte dit niet. Hij moest onderweg van fiets wisselen door materiaal problemen, maar gaf toch maar zestien seconden toe op de Fransman. Bradley Wiggins was onderweg zes seconden trager, maar was op de finish 0,42 sneller dan Chavanel. De enige die daar nog bij in de buurt kon komen was veelvoudig wereldkampioen Fabian Cancellara.

Onderweg was Spartacus zeven seconden sneller dan de Brit Wiggins en op de finish was deze voorsprong nog in tact. Titelverdediger Cadel Evans wist niet aan deze tijd te komen, waardoor Cancellara net als in 2004 ook de proloog in Luik. Evans eindigde op de 13e plaats en bleef het dichtste bij Wiggins, die de beste zaken deed van de klassementsmannen.

De beste Nederlander was Lieuwe Westra op de 24e plaats. De Vacansoleilrenner gaf twintig seconden toe op de winnaar. Bauke Mollema eindigde één seconde achter de Nederlandse tijdritkampioen, terwijl Robert Gesink niet verder kwam dan de 65e plaats op 26 seconden van Cancellara.

Uitslag proloog Tour de France

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 7.13
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Brett Lancaster Aus GreenEdge z.t.
7 Patrick Gretsch Dui Argos-Shimano +0.12
8 Denis Menchov Rus Katusha +0.13
9 Philippe Gilbert Bel BMC z.t.
10 Andriy Grivko Oek Astana +0.15
24 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +0.20