Slob hekelt populisme Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) maakt alles ondergeschikt aan zijn streven opnieuw minister-president te worden. Dat heeft ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Amersfoort.

"De routeplanner van Rutte zegt pas 'bestemming bereikt' als het Torentje weer in zicht is. Alles wordt daaraan ondergeschikt gemaakt", zei Slob. Hij verwees naar een recent VVD-voorstel om verder te snijden in ontwikkelingshulp. "Pas op dat je met dit soort populistische voorstellen na 12 september alleen nog maar de PVV bij je in de buurt vindt", hield hij Rutte voor.

Ook SP-leider Emile Roemer kreeg ervan langs, omdat hij zorgt voor een grotere overheid en omdat hij de crisis wil bestrijden door de geldpersen aan te zetten. "Misschien moet Roemer kijken of zijn trein niet achteruit rijdt."

Slob zei verder dat de voorgangers van de ChristenUnie gelijk hebben gekregen met hun kritiek op de invoering van de euro. Slob zei ervoor te willen zorgen dat bij het bestrijden van de eurocrisis niet opnieuw vergissingen worden gemaakt. "We moeten het vertrouwen van de financiële markten herwinnen, maar ook niet vergeten dat het vertrouwen van burgers cruciaal is bij de keuzes die we nu maken."