Sap mist leiderschap bij andere partijen

Jolande Sap mist bij andere politieke partijen leiderschap. De lijsttrekker van GroenLinks zei zaterdag in haar speech op het partijcongres in Utrecht dat Nederland leiders nodig heeft met passie, moed en visie. "Zulk leiderschap mis ik bij andere partijen. Ook bij de PvdA en de SP", zei Sap.

Sap presenteerde zich als iemand die 'de moed heeft om tegen de stroom in te roeien, en de visie om op zoek te gaan naar nieuwe zekerheden'. Sap won vorige maand met overmacht de strijd om het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi. Die voerde campagne door te wijzen op zijn eigen tegendraadsheid en laakte de stijl van leidinggeven van Sap.

Ook premier Mark Rutte (VVD) werd bekritiseerd door Sap. "Als het aan mij ligt stuurt Nederland Mark Rutte op 12 september naar huis. Ontslag op staande voet en zonder een bonus", sprak Sap.

Volgens haar hebben de afgelopen vijf kabinetten gefaald in het 'aanpakken van de grote uitdagingen waar Nederland voor staat'. "De tijd is nu om de omslag te maken naar een sociale en groene toekomst. Dat kan met een groene economie waar de vervuiler betaalt en waar werken wordt beloond."

Sap noemde een sterker Europa de enige weg uit de crisis. "Onze economie is voor een groot deel afhankelijk van internationale handel. De PVV en de SP doen net alsof de EU een monster is dat onze soevereiniteit opeet. Dat is grote onzin", zei Sap. "Ook wij willen een ander Europa, namelijk socialer en democratischer. Ja, we moeten onze soevereiniteit terugveroveren. Maar dan niet van Brussel, maar van de banken."


Sap mist leiderschap bij andere partijen (Foto: Novum)