SP wil de grootste worden

De SP wil bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij in de Tweede Kamer worden. Dat heeft partijsecretaris Hans van Heijningen zaterdag gezegd bij de presentatie van de kandidatenlijst op het congres van de partij in Den Bosch.

"We gaan op 12 september voor grootste partij van het land", zei Van Heijningen. "En dat is nog niet alles: wij gaan daarna ook de regering in als het aan ons ligt, en we gaan dan een mooi begin maken met een nieuw Nederland." Partijleider Emile Roemer heeft eerder verklaard dat hij premier wil worden als de SP de grootste wordt. In de peilingen gaat de SP nek aan nek met de VVD.

De SP stelt op het congres de kandidatenlijst vast. Alle kandidaten hebben zich gecommitteerd aan de zogeheten afdrachtregeling, zei Van Heijningen. De SP eist van alle SP-politici dat zij een groot deel van hun salaris bij de partij inleveren.

Ook bespreekt de SP zaterdag het verkiezingsprogramma. Het congres wordt afgesloten met een toespraak van Roemer.

Partijvoorzitter Jan Marijnissen is niet bij het congres in verband met zijn gezondheid. Op het vorige congres, begin deze maand, werd hij onwel als gevolg van hartproblemen. In een boodschap aan het congres liet hij zaterdag weten dat hij is gestopt met roken en verwacht snel weer aan het werk te kunnen.

Zaterdag zijn er ook congressen van het CDA, de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie.