CDA: iedereen automatisch orgaandonor

Het CDA wil dat mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat zij hun organen niet willen afstaan. De wet moet op dit punt worden aangepast, hebben de leden van het CDA zaterdag besloten tijdens het congres in Maarssen.

Een meerderheid van 55 procent stemde voor de resolutie die hiertoe oproept; bijna 45 procent was tegen. Het partijbestuur had een negatief advies uitgebracht over het voorstel. Het bestuur stelde dat de overheid niet mag bepalen dat alle mensen standaard donor zijn. Dat zou in strijd zijn met de persoonlijke integriteit van ieders leven.

Een meerderheid van het congres dacht daar anders over en besloot tot een systeem waarbij actief wordt gevraagd of mensen donor willen zijn. Wanneer iemand voor de tweede keer niet reageert, wordt deze persoon automatisch als donor gegeristreerd. Wel wordt er in dat geval voor gezorgd dat nabestaanden bezwaar kunnen maken. Sowieso kunnen mensen ten alle tijden hun keuze veranderen.

Over de komst van een zogeheten actief donorregistratiesysteem waarbij mensen automatisch donor zijn wordt al jaren gesproken in de Tweede Kamer. Het is er tot nu toe niet van gekomen.