CDA-voorzitter haalt uit naar Wilders

CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij heeft Nederland in de steek gelaten, betoogde Peetom in haar toespraak op het verkiezingscongres van het CDA. Ook premier Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP) kregen een veeg uit de pan.

Peetoom wees erop dat de verkiezingen op een slecht tijdstip komen vanwege de economische crisis die Nederland en de rest van de wereld teistert. "De timing kan niet beroerder." En dat is te danken aan Wilders die de stekker uit de gedoogcoalitie trok. "U liet de kiezers in de steek. U liet Nederland in de steek", richtte zij zich tot Wilders.

Het CDA heeft de verkiezingen niet gezocht, maar is er wel klaar voor, stelde Peetoom. Over de slechte peilingen was ze laconiek. "Peilingen zijn als Elfstedenkoorts in oktober. In twee maanden tijd kan het heel anders zijn." Zij ziet de lage stand in de peilingen als een opdracht om te zorgen voor een grote verrassing op 12 september.

Dat de verkiezingsstrijd lijkt te gaan tussen premier Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer van de SP deed Peetoom af als 'on-Nederlands'. "We waren nog nooit een tweepartijenstaat", zei ze. Het CDA kiest als middenpartij juist voor een politiek van verbinding, aldus de partijvoorzitter. De nieuwe slogan luidt dan ook 'Samen kunnen we meer'.

Het tweetal kreeg daarom ook een sneer. Rutte omschreef ze als 'bezuinigende lachebek' en met een zegevierende Roemer zou een 'hollebollegijs' in het Torentje belanden.


CDA-voorzitter haalt uit naar Wilders (Foto: Novum)