Hero Brinkman: 'Wilders kreeg koffer vol dollarbiljetten'

De PVV heeft grote bedragen in contanten gekregen van geldschieters in de Verenigde Staten. In één geval kwam er een koffer binnen met 75 duizend dollar cash. Dat heeft voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman in januari gehoord van partijleider Geert Wilders, zegt Brinkman in NRC Handelsblad.

"Geert vertelde me dat er grote bedragen uit de VS waren binnengekomen. Het ging om tonnen", verklaart Brinkman. "Geert zei: waar dacht je dat ik Moszkowicz van kon betalen?" Wilders heeft zich herhaaldelijk laten bijstaan door topadvocaat Bram Moszkowicz, onder meer toen hij werd vervolgd wegens haatzaaien. In de PVV-fractie had hij verklaard dat Moszkowicz hem 'een schappelijk prijsje' rekende.

NRC zegt dat Amerikaanse bronnen bevestigen aan NRC dat er sprake is geweest van minimaal één, en mogelijk meer cashbetalingen. De donaties zouden een hoge vlucht hebben genomen toen duidelijk werd dat Wilders zich voor de rechter moest verantwoorden voor zijn uitspraken over de islam. Officieel is de partijkas echter altijd leeg.

Wilders spreekt in een reactie aan de krant van 'roddel en achterklap'. De beweringen over de financiering van de PVV zijn volgens hem 'bezijden de waarheid'.