Drankverbod voor jongeren op komst

Bier kopen lijkt binnenkort verleden tijd voor minderjarigen. Op de congressen van SP, PvdA en GroenLinks is zaterdag in het verkiezingsprogramma vastgelegd dat de verkoop van alle drank aan jongeren onder de 18 verboden moet worden.

Met de congresuitspraken is er een Kamermeerderheid voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor alle alcohol. Bij het CDA stond de maatregel al in het verkiezingsprogramma. ChristenUnie en SGP pleiten er in de Tweede Kamer al langer voor.

Nu mogen jongeren vanaf hun zestiende lichtalcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. De ChristenUnie strijdt al langer voor een verhoging van de leeftijdsgrens voor bier en wijn, en kondigde vorig najaar een initiatiefwetsvoorstel aan om dit te regelen.

"Na vijf jaar eindelijk een meerderheid", reageert ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij wil zijn initiatiefwetsvoorstel komende week officieel indienen bij de Tweede Kamer, na overleg met CDA, PvdA, SP, GroenLinks en SGP.