FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 mei 2012

'Veiligheidsraad vreest burgeroorlog Syrië'

De Veiligheidsraad vreest dat Syrië afglijdt in een burgeroorlog en zoekt naar een manier om dat te voorkomen. Dat heeft een assistent van internationaal gezant Kofi Annan woensdag gezegd.

"Ik geloof dat de Veiligheidsraad begrijpt dat het een ramp zou betekenen als Syrië afglijdt naar een complete burgeroorlog", zei Jean-Marie Guehenno nadat hij de raad achter gesloten deuren verslag had uitgebracht over de toestand in Syrië.

Rusland wekte woensdag echter niet de indruk Syrië nu wél de duimschroeven aan te willen draaien. De Russische regering gebruikte tweemaal haar veto om de oude bondgenoot tegen sancties van de Veiligheidsraad te beschermen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice verwacht dat het vredesplan van Annan voor Syrië mislukt, en dat het land in een oorlog verzeild raakt die de hele regio in brand kan zetten. "En de leden van deze raad en de internationale gemeenschap rest niets anders dan te overwegen of ze bereid zijn actie te ondernemen buiten het vredesplan en het gezag van de Veiligheidsraad om."

CDA verliest burgemeestersposten aan VVD

Het CDA heeft nog steeds de meeste burgemeesters in Nederland, maar de partij heeft de afgelopen jaren vooral aan de VVD burgemeestersposten moeten afstaan. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Uit de cijfers blijkt dat tussen 1998 en 2012 het aantal VVD-burgemeesters steeg van twintig procent in 1998 naar 26 procent dit jaar. Het CDA vulde in 1998 nog 44 procent van de burgemeestersposten in. Dit jaar is dat 34 procent.

De PvdA leverde ook in: die partij daalde van 29 naar 25 procent. Verder stegen de ChristenUnie en SGP van een naar twee procent, bleef D66 met vijf procent gelijk en steeg GroenLinks van nul naar twee procent.

Nederland telt sinds 1 januari dit jaar 415 gemeenten.

Hartaanval werd Franse geleerde in New York fataal

De prominente Franse wetenschapper Richard Descoings, die vorige maand naakt en levenloos in een New Yorkse hotelkamer werd gevonden, is gestorven aan een hartaanval. Dat heeft de stadslijkschouwer vastgesteld.

Descoings was zestien jaar directeur van het vooraanstaande Parijse Instituut voor Politieke Studies, in Frankrijk beter bekend als Sciences Po. Hij werd 53 jaar oud.

Omdat even na Descoings' lijk een paar verdiepingen lager een mobiele telefoon en laptop werden gevonden die aan hem zouden toebehoren, rees de gedachte aan een misdrijf. Maar de politie verklaarde destijds al dat alles wees op een natuurlijke dood.


Hartaanval werd Franse geleerde in New York fataal (Foto: Novum)

Voet bezorgd bij partijkantoor Canada

De politie in Canada heeft een onderzoek ingesteld naar een luguber pakketje dat bij het hoofdkantoor van de Conservatieve Partij is bezorgd. In een met bloed doordrenkte doos werd dinsdag een afgehakte voet afgegeven.

Volgens de politie was het pakketje aan de partij geadresseerd en niet aan een specifiek persoon. Een tweede lichaamsdeel, naar verluidt een hand, werd later op de dag op een kantoor van de posterijen gevonden.


Voet bezorgd bij partijkantoor Canada (Foto: Novum)

Ierse politieactie tegen bordelen

De Ierse politie heeft dinsdag en woensdag invallen gedaan in 140 bordelen en huizen van pooiers. Acht vermoedelijke pooiers werden opgepakt. Ook werden computers en mobiele telefoons in beslag genomen.

Bij de operatie waren honderden agenten betrokken. In meer dan tien steden werden invallen gedaan. De operatie was gericht op pooiers van vrouwen uit Oost-Europa en Afrika. De invallen begonnen dinsdag bij het krieken van de dag en duurden tot woensdag.

Drie pooiers werden in Ierland opgepakt, vijf werden in Noord-Ierland in de kraag gevat. In Belfast werden drie vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud gearresteerd wegens het uitbuiten van een bordeel.

De politie zei dat geen van de dames van lichte zeden zijn opgepakt, aangezien zij als uitgebuite slachtoffers worden gezien.

Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom is mede door het eenvoudige verhaal, waarbij de liefde tussen twee hoofdpersonen centraal staat, een toegankelijke film geworden. Maar door de persoonlijke regiestijl en kenmerkende humor van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson zal niet iedere kijker enthousiast zijn. Moonrise Kingdom zit net als de andere films van Wes Anderson volgepakt met excentrieke personages, aparte camerastandpunten en bizarre situaties. Hoewel deze standaardformule ook hier heeft geresulteerd in een geslaagde film, wordt niettemin tijd dat Anderson zich een keer waagt aan een ander type film.

Duits topoverleg over Opel

De regeringsleiders van de vier Duitse deelstaten met Opelfabrieken hebben woensdag topoverleg gehad over de toekomst van het verlieslijdende automerk in Duitsland. De leiders hebben het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM) gevraagd alle Duitse fabrieken van Opel overeind te houden.

Aan het topoverleg namen de regeringsleiders van Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Thüringen en de top van Opel en GM in Europa deel. Het overleg vond plaats bij de grote Duitse vakbond IG Metall. Volgens verschillende verklaringen verliep de vergadering positief en zijn alle partijen bereid 'constructief aan een goede toekomst voor Opel te werken'. Meer overleg moet nog volgen.

GM wil de productie van Opel reorganiseren. Onlangs werd bekend dat de productie van de Astra vanuit Duitsland naar Groot-Brittannië en Polen wordt verplaatst. Bij de Duitse hoofdfabriek Rüsselsheim wordt de productie gemaximaliseerd. Opel heeft ook nog fabrieken in Bochum, Eisenach en Kaiserslautern. Vooral voor de locatie in Bochum zou gevaar voor sluiting dreigen.

Duits topoverleg over Opel
Duits topoverleg over Opel (Foto: ANP)

Uitvaart Robin Gibb volgende week vrijdag

De uitvaart van Bee Gee Robin Gibb vindt volgende week vrijdag plaats. Dat heeft de familie woensdag in een verklaring laten weten.

Er is niet bekendgemaakt waar de ceremonie wordt gehouden. Wel laat de familie weten dat de uitvaart besloten is en slechts bedoeld is voor familie en goede vrienden. In de verklaring vragen familieleden geen bloemen te kopen, maar geld te doneren aan twee goede doelen voor kinderen op de Isle of Man, waar Gibb is geboren.

Robin Gibb overleed vorige week zondag op 62-jarige leeftijd aan darmkanker. De gebroeders Gibb werden eind jaren zeventig als de Bee Gees beroemd met de soundtrack van de film Saturday Night Fever.

Eerder liet Gibbs zoon Robin-John al weten later dit jaar een grote openbare herdenking te organiseren voor de overleden Bee Gee. De ceremonie vindt in september plaats in St. Paul's Cathedral in Londen.

'Vmbo'ers klagen minder'

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn deze examenperiode weinig klachten binnengekomen van vmbo'ers. De ruim 106.000 vmbo'ers die dit jaar examen deden, klaagden in totaal 23.883 keer, zo viel woensdagavond te lezen op de website van het LAKS. Daarmee lijkt het aantal vmbo-klagers lager dan vorig jaar, meldt een woordvoerder.

De belangrijkste oorzaak voor het lagere aantal klachten is het groeiende aantal scholieren op het vmbo dat examens digitaal aflegt. Daardoor kan de datum per examen verschillen en zijn de antwoorden niet terug te vinden op de website van het LAKS. Als de examens niet kunnen worden nagekeken, is het aantal klachten ook lager, denkt de woordvoerder.

Ook zijn de vmbo'ers al vanaf 2 april bezig met hun examens, terwijl de klachtenwebsite van het LAKS 14 mei pas toegankelijk was. "Hierdoor hadden scholieren misschien het idee dat ze niet bij ons terecht konden."

Tegelijkertijd gingen de meeste klachten van vmbo'ers juist over de digitale examens. Vastlopende computerprogramma's bleken dit jaar vaak de grootste ergernis.

In het algemeen blijken vmbo'ers door de jaren minder vaak te klagen dan havisten en vwo'ers. Ze maken ongeveer twintig procent uit van het totaal. "Omdat het om meer praktische examens gaat, die niet centraal geregeld worden, valt er minder te klagen. Hoe theoretischer de studierichting binnen het vmbo, hoe meer klagers", vertelt de woordvoerder.

Een sluitende conclusie over het aantal klachten kan het LAKS nog niet geven, aangezien de examenperiode voor de vmbo'ers woensdag pas sloot. De havisten en vwo'ers leggen vrijdag hun laatste examens van het eerste tijdvak af.

Uitslag Nederland - Slowakije

Het Nederlands elftal heeft zijn derde oefenwedstrijd in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal gewonnen. In de Rotterdamse Kuip werd Slowakije met 2-0 verslagen.

Bij Oranje begon Ibrahim Afellay voor het eerst in deze voorbereiding in de basis. Hij liet zich meteen goed zien en stond na zeven minuten aan de basis van de 1-0. Een voorzet van hem werd door Saláte in eigen doel geschoven. Nederland kreeg daarna meteen nog een paar aardige mogelijkheden. Een schot van Van Persie ging over en Afellay zag zijn inzet gekeerd door keeper Mucha. Daarna zakte het spel echter in en bleek de verdediging bij de paar Slowaakse uitbraken kwetsbaar.

In de tweede helft verving Ron Vlaar Wilfred Bouma en moest Wesley Sneijder zich na een tik op de enkel laten vervangen door Rafael van der Vaart. Die was op een moment dat Nederland geen enkel gevaar meer kon stichten dicht bij de 2-0. Een vrije trap belandde op de lat. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 2-0. Van der Vaart schoot raak na een goede actie van de ingevallen Huntelaar. In de slotfase mocht Luciano Narsingh zijn officiële debuut maken, gescoord werd er echter niet meer.

Ibrahim Afellay in duel met de Slowaak Peter Pekarik (Foto: Pro Shots)

Nederland

2 - 0

Slowakije

 8' Saláte (e.d)
 75' v.d. Vaart
   
 
 Gele kaart: , Guédé, Stoch, (Slowakije)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Bezborodov (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Heitinga
Bouma (Vlaar/46)
Schaars
Robben (Narsingh/84)
v.Bommel
Sneijder (v.d.Vaart/52)
N.de Jong
Afellay (Kuijt/80)
v. Persie (Huntelaar/68)
  Mucha
Pekarík
Saláta
Hubocan
Svento
Stoch (kopúnek/81)
Guédé (Kóna/46)
Ham ík
Cech (Guldan/76)
Breznanik (Procházka/46)
Bakos (Holo ko/78)

Oranje onder negentien niet naar EK

Het Nederlands elftal onder negentien jaar heeft zich niet weten te plaatsen voor het Europees kampioenschap dat van 3 tot en met 15 juli in Estland gehouden zal worden. Het team van coach Wim van Zwam had tegen Frankrijk aan een gelijkspel genoeg voor plaatsing, maar verloor kansloos met 0-6.

Het beloftenelftal van Adri Koster kwam tijdens het Festival Espoirs in Toulon niet verder dan de halve finales. Feyenoord-middenvelder Ricky van Haaren zette de ploeg tot twee keer toe op voorsprong, maar Mexico bleek uiteindelijk met 4-2 te sterk te zijn.

Anderlecht: "Veel vertrouwen in Van den Brom"

Anderlecht heeft hoge verwachtingen van de nieuwe trainer John van den Brom. De Belgische topclub gaf de 45-jarige Nederlander een contract voor drie jaar en betaalde aan Vitesse een afkoopsom van vier ton.

"We hebben bij Anderlecht niet de gewoonte om een contract van zo'n lange duur af te sluiten, maar we hebben vertrouwen in de kwaliteiten van de coach", legde voorzitter Constant Vanden Stock uit bij de perspresentatie. "De toekomst zal aantonen of we gelijk hebben."

Vitesse meldde vorige week nog dat Van den Brom bij Vitesse zou blijven, maar kreeg zelf van de clubleiding een heel ander verhaal te horen. "De leiding van de club heeft aangegeven het beter voor Vitesse te vinden als ik zou vertrekken, al had ik nog een contract voor twee jaar." Hij nam vervolgens zelf contact op met Anderlecht, dat hij eerder had afgewezen.

Vitesse zegt juist teleurgesteld te zijn over het vertrek van Van den Brom. "Vorige week leken de gelederen gesloten en hadden alle betrokkenen zich uitgesproken voor het aanblijven van Van den Brom bij Vitesse", meldt de club in een officiële verklaring. "Kennelijk bleek het vertrouwen in een gezamenlijke toekomst toch te broos."

Proef met zeegras in Waddenzee werpt vruchten af

Het terugbrengen van zeegras in de Waddenzee door zaad via een speciale techniek uit de Verenigde Staten uit te zaaien, is succesvol. Op de drie proefvelden waarop is gezaaid, is zeegras gevonden, meldt de Waddenvereniging woensdag.

Bij de speciale methode wordt zaad uitgezaaid bij het Balgzand, Schiermonnikoog en Uithuizen met behulp van drijvende zakken met zaadstengels, afkomstig van het Duitse Waddeneiland Sylt. Hoeveel zeegras is opgekomen, is nog niet te zeggen, aldus de vereniging. "Het zeegras is nog erg klein en kwetsbaar." Volgende week worden wel de eerste, onofficiële metingen verricht.

In zeegras kunnen vissen eitjes leggen, jonge vis vindt er beschutting en het is een favoriete leefomgeving voor de zeenaald en het zeepaardje. Daarnaast houdt het gras zand vast, waardoor de wadbodem beter kan meegroeien met een stijgende zeespiegel.

Een groot deel van de Waddenzee stond voor 1930 vol met zeegras. Door de afsluiting van de Zuiderzee en een ziekte is zeegras inmiddels echter nagenoeg verdwenen uit de Nederlandse Waddenzee. Met het project willen Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging het zeegras terugbrengen, een maatregel uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Europese Commissie pleit voor bankunie

De Europese Commissie vindt dat de zeventien eurolanden moeten overwegen om een bankunie op te starten. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde aanbevelingen van de commissie over de stabiliteit van de eurozone.

De bankunie moet ervoor zorgen dat de eurolanden meer gezamenlijk de strijd aangaan met de Europese schuldencrisis. Zo kunnen de lasten van kwakkelende banken gezamenlijk worden gedragen.

Ook stelt de commissie voor de balans van deze banken te versterken vanuit de Europese noodfondsen. Onder de huidige regels is een directe lening aan banken vanuit het ESM en het EFSF nog niet mogelijk.


Europese Commissie pleit voor bankunie (Foto: Novum)

Hooligans gepakt om vechtafspraak

Zeven voetbalsupporters die medio april met andere hooligans hadden afgesproken te vechten op een industrieterrein in Roermond zijn woensdagochtend opgepakt. Dat meldt de politie. Het zou gaan om aanhangers van PSV, melden regionale media. De hooligans zijn uiteindelijk ook echt met elkaar op de vuist gegaan, zo bleek uit camerabeelden.

Vanwege de zaak zijn al eerder voetbalsupporters aangehouden. De zeven die woensdag zijn opgepakt, zijn tussen de 17 en 30 jaar en komen uit Roermond, het nabijgelegen Haelen, uit de Brabantse plaatsen Deurne, Veldhoven, Asten en Mierlo en uit Amersfoort. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

De zeven zijn na verhoor vrijgelaten. Ze moeten 16 oktober voor de rechter verschijnen. Vijf mogen bij thuiswedstrijden niet in de buurt van het voetbalstadion meer komen. Bij uitwedstrijden moeten zij zich melden op een politiebureau. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Nieuwe trailer voor Amazing Spider-Man

Een nieuwe trailer voor The Amazing Spider-Man is verschenen op het Australische Marvel-YouTube kanaal. In deze trailer de te verwachten mix van nieuwe beelden en inmiddels bekende fragmenten.

Gezien de keuzes voor de terugkerende beelden in de diverse trailers lijken de filmmakers fan te zijn van Spider-Mans grap "you found my weakness -- it's small knives!" en zijn halsbrekende duik vanaf een bijna instortende toren. De trailer toont echter ook nieuwe beelden van Parkers behendigheid en bad guy The Lizard.

The Amazing Spider-Man verschijnt over iets meer dan vier weken in de bioscoop.

[RG] Ook V. Williams kan koffers pakken

Een dag na de verliespartij van Serena Williams kan ook haar oudere zus Venus haar koffers in Parijs gaan pakken. De Amerikaanse ging in de tweede ronde van Roland Garros met 2-6 en 3-6 onderuit tegen de Poolse Agnieszka Radwanska.

Zij is de nummer drie van de wereld en wist dit jaar al drie toernooien op haar naam te schrijven. Williams daarentegen is door blessureleed weggezakt op de wereldranglijst en is pas sinds maart weer aan het spelen sinds bij haar de auto-immuunziekte Sjogren's Syndroom is vastgesteld. De oudste van de Williams-zusjes maakte op het Parijse gravel vandaag 33 onnodige fouten en serveerde matig, terwijl Radwanska daar degelijk spel tegenover zette.

Svetlana Kuznetsova drong wel door tot de derde ronde. De winnares van 2009 zette de Taiwanese Chan Yung-Jan met 6-4 en 7-6 (4) opzij. Zij zal het nu op gaan nemen tegen Radwanksa. Ook Ana Ivanovic drong door tot de laatste 32 door de Israëlische Shahar Peer met 6-2 en 6-2 te kloppen. De Servische stuit nu op de Italiaanse Sara Errani die de Amerikaanse Melanie Oudin met 6-2 en 6-3 naar huis stuurde.

Nieuwe tv-spots voor The Dark Knight Rises

"I'm Gotham's reckoning", beweert Bane in een nieuwe tv-spot voor The Dark Knight Rises. Aan Batman lijkt het niet besteed; in een andere spot verklaart Bruce Wayne dat hij gestopt is met zijn verkleed- en vechtfeestje: "I'm retired".

De nieuwe spots tonen een variëteit aan beelden, van spectaculaire actie tot grove gevechten en coole gadgets. Veel beelden zijn al bekend uit de trailers of de zes-minuten-preview van Banes vliegtuigscène, maar de advertenties weten de kriebels wel aan te wakkeren.

Op 20 juli neemt Christian Bale het als Batman op tegen Tom Hardy als Bane met hulp van Anne Hathaway als Catwoman.

Uitgezette asielzoeker terug naar Nederland

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) haalt Abdullahi Adam Abdullahi terug naar Nederland. Dit naar aanleiding van het oordeel van de rechtbank in Haarlem, die tot de conclusie kwam dat de asielzoeker ten onrechte was uitgezet naar Tanzania.

Abdullahi was vanuit de Somalische hoofdstad Mogadishu naar Nederland gekomen, met gebruikmaking van een origineel Tanzaniaans paspoort. Volgens de rechter staat niet vast dat de man Tanzaniaan is. Het Tanzaniaanse paspoort dat hij in zijn bezit heeft, zou hij hebben gekregen van een mensensmokkelaar.

De IND ging ervan uit dat Abdullahi zijn Somalische nationaliteit had ingeruild voor de Tanzaniaanse. Dit terwijl onderzoek op verzoek van de IND al had uitgewezen dat Abdullahi wel degelijk uit Somalië kwam. Het VPRO-programma Argos bracht de zaak in december in het nieuws.

Uitgezette asielzoeker terug naar Nederland
Uitgezette asielzoeker terug naar Nederland (Foto: ANP)

Picknicken met Hello Kitty

Majesco heeft vandaag bekendgemaakt dat komende winter Hello Kitty Picnic with Sanrio Friends zal uitkomen voor de Nintendo 3DS. Dit zal het eerste 3D-avontuur worden voor het jonge poesje en voorlopig staat de game alleen gepland voor een Amerikaanse release.

Hello Kitty gaat een picknick organiseren en jij moet meehelpen. Door tien verschillende mini-games te spelen kan je objecten verzamelen en het feestje een succes maken. Bekende vriendjes van Kitty komen ook om het hoekje kijken zoals Keroppi, Chococat en Badtz-Maru. De game zal multiplayer bevatten zodat je met al je vrienden kan gaan picknicken.

'Travolta wil schikken met aanrandingslachtoffer'

John Travolta wil schikken met een man die een aanklacht indiende omdat hij door de acteur zou zijn aangerand. "Zijn advocaat is nu in gesprek met een van de klagers", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De aanklacht van de man werd eerder ingetrokken omdat hij van advocaat wisselde. Maar de man dreigt alsnog een aanklacht in te dienen, mocht er geen overeenkomst worden bereikt.

Travolta wordt door zeven mannen beschuldigd van aanranding. Met een van hen zou nu gesproken worden over een schikking. "Het doel is om in stilte tot een overeenkomst te komen, want John wil dat dit schandaal zo snel mogelijk verdwijnt."

Volgens de bron is de schikking bijna rond. "Er is nog niets betaald, maar het is zo goed als geregeld." De advocaten proberen het buiten de rechtszaal om te regelen. "John Travolta's naam komt ook niet op de overeenkomst te staan, zodat het vertrouwelijk blijft."

Naar verluidt mag de man na de schikking ook niet ongestraft zijn verhaal doen over de vermeende aanranding. "Dan wordt hij aangeklaagd voor op zijn minst het dubbele van wat hij krijgt bij de schikking."

Al jaren gaan geruchten dat Travolta homoseksueel is. De acteur trouwde in 1991 met actrice Kelly Preston, met wie hij drie kinderen kreeg.

Forse daling hartstilstanden na rookverbod werkplek

Het aantal gevallen van acute hartstilstand is na de invoering van de rookvrije werkplek in 2004 in het zuiden van Limburg met twaalf procent gedaald. Het rookverbod in de horeca dat in 2008 volgde heeft tegen de verwachtingen in echter niet geleid tot een verdere daling. Dat meldt de Universiteit Maastricht na onderzoek.

In de studie werden in totaal 2305 gevallen van acute hartstilstand bekeken tussen 2002 en 2010. Na de invoering van de rookvrije werkplek daalde het aantal gevallen met twaalf procent. Omgerekend voor de hele Nederlandse bevolking impliceert de afname dat tussen 2004 en 2008 meer dan zestienduizend acute hartstilstanden zijn voorkomen. Bijna negentig procent van de mensen met een acute hartstilstand overlijdt hieraan.

Dat de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008 niet leidde tot een verdere afname, komt volgens de onderzoekers mogelijk doordat de grootste daling al na 2004 werd behaald. Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat de chaotische invoering en handhaving van het rookverbod het effect op de volksgezondheid tenietdeed.

Het rookverbod werd voor kleine cafés in 2009 opgeschort, maar in 2010 weer ingevoerd. Sinds januari 2011 zijn cafés zonder personeel echter weer uitgezonderd. Bij controle werd geconstateerd dat in 73 procent van die cafés weer gerookt werd, net als in de helft van de cafés die nog wel onder het rookverbod vielen.

De onderzoekers concluderen al met al dat de rookvrije werkplek veel gezondheidswinst heeft opgeleverd. Dat onderstreept volgens hen het grote belang van rookverboden voor de volksgezondheid.

Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat de relatie tussen hartstilstanden en de rookverboden in Nederland is onderzocht. De resultaten worden donderdag gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift voor cardiologie Heart.


Forse daling hartstilstanden na rookverbod werkplek (Foto: Novum)

Nieuwe Ratchet & Clank dit najaar

Insomniac Games gaat vanwege het tienjarig bestaan van Ratchet & Clank dit komende najaar een nieuwe game uitbrengen in de serie. De game zal een downloadbare titel voor het PSN worden en moet de klassieke Ratchet & Clank 'feel' krijgen.

De game zal Ratchet & Clank Full Frontal Assault gaan heten en krijgt ook enkele online mogelijkheden zodat je met vrienden kan gamen. Meer informatie is er nog niet bekendgemaakt maar bekijk hieronder het logo en de eerste artwork voor de game.

R&CR&C

Battlefield 3 Premium komt volgende week maandag

Battlefield 3 Premium moet volgende week maandag, 4 juni, uitkomen. De datum is per ongeluk op de PlayStation Blog terechtgekomen en ook is er een fact sheet van de service online opgedoken.

Ondanks dat nog niet bevestigd is dat de fact sheet officieel is komt de datum overeen met die vandaag gelekt is. De premium-service zal €49,99 kosten en alle DLC bevatten naast een hoop voordelen voor leden. Zo krijg je voorrang in de wachtrij en is het mogelijk je statistieken te resetten. Bekijk de fact sheet hieronder.

Battlefield

Lotus: "Auto reageert te veel op weersomstandigheden"

Het Lotus F1 Team maakt zich zorgen over de reactie die de E20 heeft op de weersomstandigheden. De bolide behoort onder warme omstandigheden tot de snelsten in het veld, maar in koude omstandigheden worstelen Kimi Räikkönen en Romain Grosjean met de auto.

Teambaas Eric Boullier noemt als voorbeeld Monaco waar de renstal er in de vrije trainingen en de kwalificatie goed bij zat, maar tijdens de race nergens te bekennen was. "Het was zorgwekkend om te zien dat onze snelheid tijdens de race slechter werd. Het is dus zeer gerelateerd aan de weersomstandigheden."

De Fransman wijt dit aan het gekozen ontwerp van de E20. "Wanneer je weet dat de banden zullen slijten wil je een auto ontwerpen die de banden niet laat slijten. Wat we niet verwachtten is dat daardoor, wat een sterk punt is van de auto, het tegelijkertijd een zwak punt wordt wanneer de temperatuur zakt."

'Sony en Microsoft zien af van downloadconsole'

Een bron van de Wall Street Journal heeft tegenover het bedrijf aangegeven dat Sony en Microsoft beiden gewoon nog een optische drive in hun volgende console zullen houden. Een console waar je alleen nog maar games kan downloaden lijkt dus nog even van de baan.

Volgens de bron, die betrokken is bij de twee bedrijven voor dit vraagstuk, zien de bedrijven van een 'downloadconsole' af omdat het internet nog niet overal evengoed verkrijgbaar of stabiel genoeg is. Daarnaast zijn games tegenwoordig van erg grote proporties en mensen met een langzame downloadsnelheid zijn hierdoor benadeeld. Sony en Microsoft willen niet reageren op de berichtgeving.

Lampard: "Chelsea kan Engeland motiveren"

Middenvelder Frank Lampard hoopt dat de onlangs behaalde Champions League-winst van Chelsea een motivatie voor Engeland kan zijn op het aankomende EK.

Hoewel de Champions League-finale alweer bijna twee weken geleden gespeeld werd, geniet Lampard nog altijd na. "Het was alweer zo lang geleden voor ons persoonlijk en voor Chelsea om die prijs te winnen. Daarom was het heel speciaal. Het is iets wat de mensen tot hun mooiste herinneringen zullen rekenen", aldus de middenvelder tegen diverse Engelse media.

"Ik hoop dat dat succes een geweldige motivatie kan zijn voor Engeland", vervolgt Lampard. "Er zijn andere mensen die de Champions League al eerder hebben gewonnen, maar er zijn ook spelers die een heel goed seizoen gedraaid hebben en in topvorm hier komen. We moeten proberen al die positieve dingen bij elkaar te brengen."

Lampard gelooft dat Engeland wat neer kan zetten op het EK. "We moeten erin geloven dat we overal kunnen eindigen. Daar komen we hier voor. Elk land die aan het toernooi meedoet zal hetzelfde zeggen. Er is vertrouwen in het elftal." De middenvelder haakte overigens later op de dag af met een blessure. Hoe lang Lampard eruit ligt is nog niet bekend.

Zwaaien met die gouden bijl

Major Nelson heeft op zijn blog aangegeven dat racegame Mad Riders en de klassieker SEGA Vintage Collection: Golden Axe nu te downloaden zijn via Xbox Live Arcade. Beide games zullen je 800 MSP kosten.

Bij SEGA Vintage Collection: Golden Axe krijg je alle drie de Golden Axe-games: Golden Axe (1989), Golden Axe II (1991) en Golden Axe III (1993). Van Mad Riders is er ook een demo beschikbaar die gedownload kan worden.

Scary Movie 5 richt zich op paranormale

De film Scary Movie 5 gaat zich richten onder andere richten op films zoals Paranormal Activity. Dit schrijft Variety in een nieuwsupdate van filmproducent Constantin.

Volgens de site zal Scary Movie 5 onder meer de films Black Swan, Paranormal Activity, Rise Of The Planet Of The Apes en 127 Hours op de hak nemen. David Zucker keert na Scary Movie 3 en 4 terug, maar deze keer als co-schrijver en producent. De opnames van het vijfde deel uit de filmreeks beginnen aankomende zomer.

Wilders vertoornd over oordeel Brussel

Geert Wilders is boos over de 'stuitende arrogantie' van de Europese Commissie. De PVV-leider snapt niet dat Spanje een jaar uitstel krijgt om zijn begroting op orde te brengen, maar Nederland het begrotingstekort wel moet terugdringen.

"Terwijl het constant falende Spanje een jaar uitstel krijgt om de begroting op orde te brengen, wil de commissie dat Nederland haar burgers nog verder uitknijpt", fulmineert de voormalige gedoogpartner. Volgens Wilders vliegen de 'Brusselse dictaten' Nederland om de oren en buigt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) 'slaafs' voor eurocommissaris Olli Rehn.

"Waar bemoeit deze ongekozen eurocraat Rehn zich mee? Nederland moet snel weer baas in eigen land worden en de Brusselse dictaten naast zich neerleggen." Wilders bombardeerde de afgelopen weken Europa tot verkiezingsthema. De verkiezingen worden wat hem betreft één groot referendum over de EU.

De PVV-leider reageert op de evaluatie van het economisch beleid van de 27 EU-lidstaten, die de commissie woensdag publiceerde. Het noodlijdende Spanje hoeft van Brussel pas in 2014 het begrotingstekort terug te brengen tot drie procent. Rehn was positief over het Nederlandse begrotingsakkoord, maar eiste wel dat de maatregelen snel worden uitgevoerd.

De Jager zei woensdag in een reactie dat hij blij is met het 'groene licht' uit Brussel. Hij zei er echter ook bij dat Nederland het huishoudboekje niet op orde brengt omdat Europa dat eist. Ook zonder de evaluatie zou het kabinet deze maatregelen hebben getroffen, aldus de minister.

Rechters Tunesië leggen werk neer

De rechterlijke macht in Tunesië heeft woensdag een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd. De rechters leggen het werk neer uit protest tegen het ontslag van 82 collega's, die corrupt zouden zijn en banden zouden hebben met het oude regime van ex-president Zine El Abidine Ben Ali.

De rechters riepen het ministerie van justitie op de ontslagen terug te draaien. Volgens de rechters hebben de beklaagden geen kans gekregen zich te verdedigen.

Arterton is Timberlakes vriendin in gokthriller

Gemma Arterton heeft getekend voor een rol in Runner, Runner. Ben Affleck en Justin Timberlake waren al gecast in de hoofdrollen van deze thriller over de schimmige wereld van het professionele poker. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Timberlake speelt de rol van een student aan de prestigieuze universiteit van Princeton die zijn gehele studiebeurs verliest tijdens een malafide pot online poker. De man achter het plan is de oprichter van de site, de rol van Affleck. Arterton speelt Timberlake's vriendin.

Runner, Runner wordt geregisseerd door Brad Fuhrman, bekend van The Lincoln Lawyer en The Take. De opnames gaan in juni van start.

De 26-jarige Arterton brak in 2008 internationaal door als Bondgirl Strawberry Fields in Quantum of Solace. De Britse actrice is begin volgend jaar te zien in de duistere sprookjesfilm Hansel and Gretel: Witch Hunters, waarin ze samen met Jeremy Renner Hans en Grietje speelt die vijftien jaar na het incident met het huisje van koek zijn verworden tot doorgewinterde heksenjagers.


Arterton is Timberlakes vriendin in gokthriller (Foto: Novum)

Markt voor mobiele telefonie blijft krimpen

De markt voor mobiele telefonie in Nederland blijft krimpen. De omzet van Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten daalde in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode in 2011 met 2,7 procent naar 1,45 miljard euro. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde inventarisatie van onderzoeksbureau Telecompaper.

De krimp is wel lager dan vorig jaar. Toen daalde de omzet op jaarbasis nog met 4,2 procent. De inkomsten van de aanbieders van mobiele telefonie dalen doordat mensen minder bellen en in plaats daarvan applicaties waarmee via internet ge-sms't en gebeld kan worden. De groei in het mobiele dataverkeer kon die daling niet compenseren.

Van de grote mobiele telefoonaanbieders presteerde KPN het slechtst. Het bedrijf zag zijn aandeel in de omzet van de krimpende telefoniemarkt met 2,3 procent dalen. Vodafone boekte juist een winst van 1,6 procent.

KPN is nog wel veruit het grootst. Bijna de helft van de Nederlandse mobiele telefoongebruikers heeft een aansluiting bij KPN of een dochteronderneming. Vodafone verhoogde zijn marktaandeel naar 29 procent. T-Mobile komt op de derde plaats met een kwart van de mobiele telefoongebruikers.

Eerste teaser Les Miserables verschenen

De eerste teaser trailer voor de nog te verschijnen film Les Miserables is een feit. De film van Tom Hooper volgt de lijnen van de oorspronkelijke musical van Victor Hugo.

De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor Anne Hathaway, Hugh Jackman, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Russel Crowe, Amanda Seyfried en Eddie Redmayne. Het verhaal gaat over gevangene 24601, ook wel Jean Valjean genoemd. Hij wordt vrijgelaten en is van plan om een nieuw leven te starten. Maar een vos verliest wel zijn haren, nimmer zijn streken. Als de eerste kleine misdaden worden gepleegd blijkt inspecteur Javeret Valjean op de hielen zitten. Volledig neergezet in de 19e eeuw neemt Les Miserables de kijker mee door een meeslepend verhaal tijdens de Juli-revolutie van 1832.

De film verschijnt op 3 januari 2013 in de bioscoop.

Israël wil journalist vervolgen

Het Israëlische openbaar ministerie wil een journalist vervolgen voor het publiceren van geheime documenten. De verslaggever van dagblad Haaretz, Uri Blau, kreeg de documenten in handen van een klokkenluider bij het leger.

Blau wordt aangeklaagd voor onrechtmatig bezit van staatsgeheimen, zei het ministerie van justitie woensdag. Op dit vergrijp staat maximaal zeven jaar gevangenisstraf. Het hoofd van de Israëlische persraad zei dat de vervolging van Blau de 'persvrijheid schaadt'.

De klokkenluider, Anat Kamm, kopieerde tijdens haar diensttijd documenten over strategische plannen, doelwitten en andere geheimen en droeg deze over aan Blau. Van de ruim tweeduizend stukken die zij zou hebben gekopieerd en aan Haaretz doorgespeeld waren er zevenhonderd bestempeld als 'topgeheim'.

Volgens Israëlische aanklagers was Kamm de bron van een artikel in Haaretz waarin het Israëlische leger werd beticht van gerichte liquidaties van Palestijnse militanten, een praktijk die door het hooggerechtshof is verboden. Kamm zou stukken aan de krant hebben doorgespeeld toen zij werkte in het kantoor van de voormalige Israëlische commandant op de Westoever, generaal-majoor Yair Naveh. In 2011 werd ze veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Israëlische media mochten niet over de zaak berichten, maar dit publicatieverbod werd versoepeld omdat buitenlandse media ook melding maakten van de kwestie.

Twee lijken in opgebaggerde auto Muiden

In de auto die woensdagochtend bij baggerwerkzaamheden in de Singelgracht in Muiden is aangetroffen, zijn niet een maar twee stoffelijke overschotten gevonden. De auto hoort bij twee Afghaanse vrouwen uit Naarden en Huizen, die sinds 2005 worden vermist, meldt de politie woensdagavond.

De politie werd woensdag rond 10.00 uur gewaarschuwd over de vondst. Het scheepvaartverkeer en de werkzaamheden werden vervolgens tijdelijk stilgelegd.

De identiteit van de slachtoffers moet nog worden vastgesteld. Ook is nog onduidelijk waardoor de auto in de gracht terecht is gekomen. De politie vermoedt dat sprake is van een ongeval, maar sluit andere scenario's niet uit.

De twee Afghaanse vrouwen uit Huizen en Naarden waren bij hun verdwijning in 2005 respectievelijk 34 en 30 jaar oud. Ze gingen op een avond in maart na het avondeten een stukje rijden om te oefenen met autorijden. Ze zouden slechts een kort ritje maken, maar keerden nooit naar huis terug.

Een grootscheepse actie leverde destijds niets op. Ook een coldcaseteam kon in 2007 de zaak niet ophelderen.

Square Enix toont E3-line up

Square Enix heeft bekendgemaakt met welke content ze allemaal naar de beurs komen. We zien naast enkele grote namen zoals Tomb Raider en Hitman ook onbekendere games, voornamelijk gericht op de mobiele markt.

Volgende week maandag beginnen de eerste persconferenties en dinsdag, woensdag en donderdag is de beurs zelf aan de gang. Bekijk hieronder de line up van Square Enix.

Consoles en pc line up

  • Quantum Conundrum – PC, PSN, XBL – June 21
  • American Mensa Academy – PC, PSN, Android, iOS, XBL – July
  • Sleeping Dogs – PC, PS3, Xbox 360 – August 14
  • Hitman: Absolution – PC, PS3, Xbox 360 – November 20
  • Gameglobe – Online browser – 2012
  • Tomb Raider – PC, PS3, Xbox 360 – Q1 2013

Handheld en mobiele line up

  • DARIUSBURST SECOND PROLOGUE – iOS – available now
  • RAYSTORM – iOS – June
  • GUARDIAN CROSS – iOS, Android – July
  • THEATRHYTHM FINAL FANTASY – 3DS – July 3
  • HEROES OF RUIN™ – 3DS – July 17
  • KINGDOM HEARTS 3D [Dream Drop Distance] – 3DS – July 31
  • DEMONS’ SCORE – iOS, Android – Summer
  • FINAL FANTASY DIMENSIONS – iOS, Andriod – Summer
  • KooZac – iOS, Android – Summer
  • Motley Blocks – iOS, Android – Summer
  • Qwirkle – iOS, Android – Summer
  • SolaRola- iOS, Android – Summer

Zeeschepen mogen geen chemisch afval produceren

Zeeschepen mogen hun lading op zee niet meer bewerken tot een andere substantie waarbij chemisch afval ontstaat. Dat heeft het Maritieme Veiligheidscomité van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in mei besloten, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag weten.

Het chemisch afval dat bij bewerkingsprocessen wordt geproduceerd, is vaak moeilijk af te voeren. Dit bleek in 2006 toen het schip de Probo Koala illegaal afval loosde in Ivoorkust, nadat het schip met afval was weggestuurd uit de Amsterdamse haven. Door die afvallozing werden honderden inwoners van Abidjan onwel.

Nederland had naar aanleiding van het incident met het afvalschip gepleit voor een wereldwijd verbod. Het verbod wordt onderdeel van het Internationale Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee en gaat in januari 2014 van kracht.

Kroonprins zet vraagtekens bij wc-pot gooien

Prins Willem-Alexander heeft op Koninginnedag in Rhenen met gêne meegedaan aan het wc-pot gooien. Het is niet te rijmen met het feit dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot adequate sanitatie, zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid in Rotterdam.

"Hier in Nederland zijn dorpen waar ze voor de lol wedstrijden doen in het gooien met wc-potten. Ik heb daar op 30 april met een glimlach aan meegedaan, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde die niet beschikken over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen."

Op het gebied van sanitaire voorzieningen "lopen we echt wanhopig achter", aldus de prins. "Natuurlijk weet ik dat het voor veel politici een grote stap is om prioriteit te geven aan zeg de aanleg van wc's en riolering als zij de strijd aangaan met watergerelateerde ziektes, maar er bestaat echter geen goedkoper en effectiever medicijn."

Willem-Alexander deed op Koninginnedag met enkele andere prinsen mee aan een wedstrijd wc-pot gooien. De toekomstige koning van Nederland wierp zijn exemplaar het verste in de modder. Hij mocht daarmee een beker (met miniatuurtoiletpot) mee naar huis nemen.

Kroonprins zet vraagtekens bij wc-pot gooien
Kroonprins zet vraagtekens bij wc-pot gooien (Foto: ANP)

Minister erkent illegaal tappen internet

De militaire inlichtingendienst MIVD overtreedt soms de wet bij het verzamelen van informatie met behulp van internettaps. Dat erkende minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een Kamerdebat. Hij wil de wet aanpassen om de bevoegdheden van de dienst uit te breiden.

Door die uitbreiding moeten de inlichtingendiensten meer gegevens via kabel- en ADSL-aansluitingen kunnen aftappen, en niet alleen draadloze communicatie onderscheppen. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die de MIVD controleert, gaf eerder in een rapport aan dat de bevoegdheden nu worden opgerekt.

Hillen gaf aan dat hij het als een waarschuwing beschouwt als de 'waakhond blaft'. Hij wees op de spanning tussen het wettelijk toegestane en de ontwikkelingen op technisch vlak. "Die gaan heel snel. We opereren nu op de randen van de wet, en gaan er soms overheen. De wet moet echt aangepast."

De minister kreeg steun van de VVD, maar kon op kritiek rekenen van GroenLinks-Kamerlid Arjen El Fassed. Die keerde zich tegen nieuwe bevoegdheden en pleitte ervoor dat de overheid eerst maar eens openheid moet geven over de bestaande praktijk. El Fassed memoreerde dat de CTIVD sommige overtredingen als ontoelaatbaar heeft gekenmerkt en de cijfers over taps ook aan duidelijkheid te wensen overlaten.

Ook volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink zijn meer bevoegdheden vooralsnog niet nodig. Zij wil dat eerst de werkprocessen bij de MIVD worden verbeterd.

Hillen ontkende dat 'ongericht' of 'willekeurig' wordt getapt, zoals critici beweren. "Wat wij doen is afgewogen en democratisch gecontroleerd." De bewindsman verzekerde dat privacywaarborgen een groot goed zijn in een democratie. "Je moet op een fatsoenlijke manier met geheime informatie omgaan."

De minister kon nog niet veel zeggen over de precieze inhoud van zijn plannen voor de aanpassing van de wet. Hierover gaat hij de komende tijd in gesprek met de CTIVD, waarna het wetsvoorstel 'zo snel mogelijk' naar de Raad van State moet.

Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale rechten, maakt zich ernstig zorgen. "Het lijkt erop dat parlementsleden nog niet snappen wat de plannen precies inhouden", schrijft de organisatie. "Het ministerie van Defensie werkt dus aan plannen om ongericht alle internetverkeer af te luisteren: iets dat we in landen zoals Libië onacceptabel vinden. Ook in Nederland mag dit niet gebeuren."


Minister erkent illegaal tappen internet (Foto: Novum)

Regisseur Kaneto Shindo (100) overleden

De Japanse regisseur Kaneto Shindo is dinsdag op 100-jarige leeftijd overleden. Dat liet zijn woordvoerder woensdag weten.

Shindo, die in Hiroshima werd geboren, regisseerde bijna 50 films. Het meest bekend werd hij om zijn onomfloerste werken over de gevolgen van de atoombommen die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima en Nagasaki wierpen. De film Children of Hiroshima ging in 1953 in première op het filmfestival van Cannes.

Enkele belangrijke prijzen die Shindo kreeg, zijn onder meer de Grote Prijs op het filmfestival van Moskou in 1961 voor de film The Naked Island, waarin niet wordt gesproken, en de juryprijs op het filmfestival van Tokio in 2011 voor A Postcard. Naast zijn werk als regisseur schreef Shindo scripts. Van 1972 tot 1981 was hij voorzitter van de Japanse vereniging voor scenarioschrijvers.

Fox Engine voor next gen PES

Een van de ontwikkelaars van de Pro Evolution Soccer-serie heeft bij een evenement in Brazilië aangegeven dat de 'next gen'-versie van PES gebruik zal gaan maken van Kojima's Fox Engine. Op deze manier willen ze de kroon terugpakken.

De ontwikkelaar geeft aan dat het tijd is voor een nieuwe engine en dat ze nauw samenwerken met de ontwikkelaars van de Fox Engine. Momenteel staat de engine vooral bekend omdat hij wordt gebruikt door Kojima in zijn Project Ogre. Een ontwikkelaar gaf tijdens het evenement aan dat bekende PES-ontwikkelaar Shinji 'Seabass' Takatsuka aan een nieuw project werkt en niet aan PES.

Radicaal-links opnieuw aan kop in Griekse peiling

De links-radicale Griekse partij Syriza wint de parlementsverkiezingen als die woensdag zouden zijn gehouden. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling die het tijdschrift Epikaira liet uitvoeren. Syriza zag in de peilingen van de afgelopen week de rechtse partij Nea Dimokratia langszij komen, maar heeft volgens de jongste peiling de koppositie heroverd.

Het links-radicale Syriza, dat de voor internationale noodleningen vereiste bezuinigingen in Griekenland afwijst, kan nu rekenen op de steun van dertig procent van de stemgerechtigde bevolking. Nea Dimokratia, dat de saneringen wel wil doorzetten, volgt op 26,5 procent.

De groeiende aanhang van Syriza heeft de vrees voor een Griekse exit uit de eurozone doen toenemen. De verrassende nummer twee van de vorige verkiezingen zou na de verkiezingen van 17 juni met dertig procent van de stemmen niet op eigen kracht een regering kunnen vormen, maar mag wel hopen op een coalitieakkoord met twee andere partijen die tegen de bezuinigingen zijn gekant.

Batista nieuwe trainer van Shanghai Shenhua

Sergio Batista is de nieuwe trainer van Shanghai Shenhua. De voormalig bondscoach van Argentinië tekende een verbintenis tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een jaar. Bij de Chinezen komt hij onder anderen de Franse spits Nicolas Anelka tegen, die tevens als assistent verbonden is aan de club.

De komst van de 49-jarige Batista moet Shanghai een stimulans geven. De topploeg staat na twaalf wedstrijden slechts negende in de competitie. De oud-speler, die in 1986 wereldkampioen werd met Argentinië, neemt de taken over van de vorige maand ontslagen Jean Tigana.

Het kapitaalkrachtige Shanghai werd al in verband gebracht met Didier Drogba, die zijn contract bij Chelsea niet wil verlengen na het winnen van de Champions League. "De mensen van deze club doen alles wat mogelijk is om Drogba te halen", liet Batista weten. "Ik hoop dat het goed komt."


Batista nieuwe trainer van Shanghai Shenhua (Foto: Novum)

Kinderen mishandeld bij koranonderwijs

Bij vijftien kinderen in Den Haag en Rotterdam zijn signalen gevonden van fysieke mishandeling tijdens niet-formeel koranonderwijs. Dat blijkt uit een rapport van GGD Nederland. Hoewel de onderzoekers niets willen afdoen aan de ernst van deze gevallen, concluderen ze ook dat kinderen in hun sociale leefomgeving niet op grote schaal worden mishandeld.

De GGD begon het onderzoek vorig jaar januari naar aanleiding van verontrustende signalen van kindermishandeling in Den Haag, eind 2008. Om te inventariseren of daar ook elders sprake van was, werd besloten om ook in Rotterdam en Eindhoven een inventariserend onderzoek uit te voeren.

In totaal werd bij bijna 3500 kinderen van 9 en 10 jaar oud systematisch navraag gedaan naar situaties van onveiligheid buiten de thuis- en schoolsituatie. In Den Haag werden twaalf, in Rotterdam vijf signalen geregistreerd van vormen van kindermishandeling bij informeel koranonderwijs. In Rotterdam zijn daarnaast twee signalen over karateles geregistreerd. In bijna alle gevallen ging het om lichamelijke mishandeling. In Eindhoven bleef de teller op nul staan.

Minister voor Integratie Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) hebben het rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Zij wijzen erop dat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt bestreden via een vierjarig actieplan, waarin ook aandacht is voor het doorbreken van 'intergenerationele overdracht'. In het actieplan staat ook dat de verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt ingevoerd, die richtlijnen biedt over hoe te handelen bij signalen van kindermishandeling.

Champignonteler opgepakt voor uitbuiting

Een 53-jarige champignonteler uit de gemeente Moerdijk is dinsdag opgepakt voor uitbuiting. Dat meldt de politie woensdag. De arrestatie volgt op een controle begin mei, toen 27 mensen zonder de benodigde vergunningen aan het werk waren bij de Brabantse teler.

De buitenlandse werknemers hadden zich daarnaast niet gemeld nadat ze naar Nederland waren gekomen en waren gewoon aan het werk gegaan. Vorige week werd al een 36-jarige medewerkster van de champignonteler aangehouden. De werknemers is te verstaan gegeven Nederland te verlaten.

'Rodgers nieuwe trainer Liverpool'

Brendan Rodgers heeft overeenstemming met Liverpool bereikt om als trainer aan de slag te gaan. De 39-jarige Noord-Ier tekent binnenkort een contract voor drie seizoenen, bericht de BBC. Hij komt over van Swansea City, dat naar verluidt een vergoeding van meer dan vijf miljoen euro ontvangt.

Rodgers neemt bij Liverpool de taken over van de ontslagen Kenny Dalglish. De Schot werd eerder deze maand aan de kant gezet vanwege de tegenvallende prestaties in de Premier League. De Reds kwamen niet verder dan de achtste plaats, maar wonnen wel de League Cup. De finale van de FA Cup ging verloren tegen Chelsea.

Bij Swansea maakte Rodgers de afgelopen twee jaar indruk. Hij leidde de formatie uit Wales naar de Premier League en besloot dit seizoen met de promovendus als elfde.

Rodgers krijgt van Liverpool de voorkeur boven Wigan Athletic-trainer Roberto Martinez. Zij waren al enige tijd de belangrijkste kandidaten, hoewel Ajax-coach Frank de Boer en de Portugees Andre Villas-Boas ook in beeld waren.


'Rodgers nieuwe trainer Liverpool' (Foto: Novum)

[RG] Recordzege Federer

Roger Federer heeft de derde ronde bereikt op Roland Garros. De Zwitser versloeg de Roemeen Adrian Ungur met 6-3, 6-2, 6-7 en 6-3.

Het was voor Federer zijn 234e zege in een grandslam. Daarmee verbrak hij het record van 233 overwinningen dat hij sinds maandag deelde met de Amerikaan Jimmy Connors.

Federer speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Slowaak Martin Klizan en Nicolas Mahut uit Frankrijk.

FOK!filmtip van de dag: Knocked Up

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Deze filmavond wordt een lachwekkend avondje. Hiermee doelen wij niet op films die zo matig zijn dat ze lachwekkend worden (zoals Turbulence om 20.30 uur op RTL8) maar leuke komedies. Voordat je leest welke twee films dat zijn, eerst nog enkele andere opties. Om 20.30 uur op RTL7 is de tamelijk matige film Bandidas te zien. De film van Rodriguez weliswaar leuk om een keer te zien, maar je moet van de vele clichés houden die de film te bieden heeft. Een andere aardige film is Wild Things welke om 22.15 uur op RTL5 te bewonderen valt. Leuk voor een keer, maar de herkijkwaarde ligt tamelijk laag.

We gaan door met de eerste tip: om 20.30 uur op RTL5 begint de film Knocked Up. Ben Stone (Seth Rogen) is een luiwammes van 23 jaar oud met weinig bijzondere gebeurtenissen in zijn leven. Naast de website fleshofthestars.com, waar hij aangeeft op welk moment in een film er naakt te zien is slentert Stone rond. Alison Scott (Katherine Heigl) is daarentegen succesvol. Zij heeft net promotie gemaakt bij entertainmentzender E! en besluit dit in een club te vieren. Die avond is Ben er ook, de twee leren elkaar kennen, drinken wat en gaan samen naar een schuurtje. De volgende ochtend ontdekken ze dat ze zeer weinig gemeen hebben en hun wegen scheiden. Totdat acht weken later Alison erg misselijk wordt. Na een bezoek aan de huisarts ontdekt ze dat ze moeder wordt...met Ben als vader.

Om 23.15 uur op RTL5 kan je kijken naar de komedie The 40 Year Old Virgin. Andy Stizler (Steve Carell) leidt een celibaat leven. Hij is veertig jaar en hij heeft nog nooit seks met iemand gehad. Hij verklapt zijn grote geheim per ongeluk aan zijn vrienden tijdens een van hun pokeravonden. De groep ziet het als hun missie om Andy met een vrouw in bed te krijgen.

Veel plezier!

Anand slaat aanval op wereldtitel schaken af

De Indiër Viswanathan Anand heeft zijn wereldtitel schaken met succes verdedigd. Hij versloeg zijn uitdager Boris Gelfand uit Israël na een reeks rapidpartijen. Die won Anand met 2,5-1,5. De gewone reeks van twaalf partijen was in een 6-6 gelijkspel geëindigd. In 2008 en 2010 verdedigde hij zijn in 2007 veroverde wereldtitel ook al met succes.

In de eerste twaalf ontmoetingen van de tweekamp in Moskou werd al duidelijk dat Anand en Gelfand aan elkaar gewaagd waren. Beide kemphanen wonnen een partij, de overige tien eindigden in een remise.

Daarom werden vier rapidpartijen aan het programma toegevoegd om een beslissing te forceren. In die wedstrijden, waarin beide schakers slechts 25 minuten bedenktijd hebben, kwamen de twee drie keer niet tot een beslissing. De tweede rapidpartij werd echter door Anand gewonnen.

De Indiër neemt door zijn zege 1,5 miljoen dollar, ruim 1,2 miljoen euro, mee naar huis. Gelfand moet zich troosten met een miljoen dollar, iets meer dan achthonderdduizend euro.


Anand slaat aanval op wereldtitel schaken af (Foto: Novum)

Xbox komt in meer apparaten dan console

Microsofts laatste finacieel rapport geeft aan dat er 67,2 miljoen Xbox 360-consoles zijn verkocht en 19 miljoen Kinect-units. Ter vergelijking, Sony heeft 63,9 miljoen PlayStation 3-consoles verkocht.

"Tot vandaag is ons succes met Xbox gekomen door een doos in de woonkamer", schrijft Yusuf Mehdi, hoofd van Marketing van de Interactive Entertainment-divisie bij Microsoft. "In de toekomst zal Xbox meer dan de doos worden om in meer apparaten te komen. Zoals Xbox is gegroeid om meer dan games te zijn, is het ook meer dan alleen een console. Dit jaar wordt Xbox de belangrijkste entertainmentservice voor Microsoft. Of het nu op je pc, tablet, televisie of telefoon is, Xbox zal de toegangspoort zijn voor muziek en video, je favoriete games en onmiddelijke toegang tot je vrienden."

Hij vervolgt: "Met de release van Windows 8, gaan we Xbox-entertainment naar iedereen brengen. Met Xbox op Windows 8-apparaten, versnellen we het bereik van Xbox-entertainment van meer dan zestig miljoen mensen naar honderdmiljoen mensen wereldwijd."

Yusuf Mehdi belooft dat we tijdens de E3-presentatie van Microsoft het begin hiervan gaan zien. Naast nieuwe games, nieuwe manieren om entertainment te tonen en nog meer verrassingen. Wij zijn er in ieder geval bij, maar wel met een Android-telefoon en een Apple Macbook.

Gewonde Bulgaar gered uit kast in Den Haag

De Haagse politie heeft dinsdag een 19-jarige gewonde Bulgaar gered uit een kast. Een 25-jarige man uit Den Haag is aangehouden voor mishandeling van man, meldt de politie woensdag.

De politie stuitte op het slachtoffer na een melding van een buurtbewoner die geschreeuw had gehoord. Agenten gingen daarop rond 22.30 uur poolshoogte nemen in de woning aan de Rhijnvis Feithlaan. De 25-jarige verdachte deed de deur open en gaf de agenten toestemming in de woning te kijken.

In het huis vonden de politiemannen bloedsporen en kapot meubilair. Uit een kast in een slaapkamer hoorden ze gemompel komen. Toen de agenten de kast open deden, zagen ze de gewonde Bulgaar zitten. Het slachtoffer moest met een hoogwerker uit de woning worden gehaald en is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De 25-jarige verdachte zit nog vast.

Zorgen om blessuregevoelige Schweinsteiger

Bastian Schweinsteiger heeft woensdag vroegtijdig de training van het Duitse elftal moeten afbreken. De 27-jarige middenvelder kampt met een blessure aan zijn kuit, melden Duitse media. Hij mist hierdoor vrijwel zeker de vriendschappelijke wedstrijd donderdag tegen Israël. Bondscoach Joachim Löw maakt zich zorgen om de fysieke gesteldheid van zijn speler.

Schweinsteiger miste een groot deel van het afgelopen seizoen door blessures. Teammanager Oliver Bierhoff zegt tegen Bild dat hij ervan uitgaat dat de speler van Bayern München het naderende kampioenschap haalt. "9 juni is wat telt, ik heb goede hoop dat hij volledig hersteld is voor de start van het EK."

Löw reageert voorzichtiger tegen de Duitse krant. "We hebben vier spelers die lange tijd geblesseerd zijn geweest. Het is afwachten of zij vijf of zes wedstrijden in korte tijd kunnen spelen. Schweinsteiger moet de komende dagen hard trainen, maar het is moeilijk om te zeggen of hij honderd procent fit zal zijn."


Zorgen om blessuregevoelige Schweinsteiger (Foto: Novum)

Deeltijdstudenten gecompenseerd voor boete

Deeltijdstudenten en gehandicapten die tegen negatieve gevolgen van de langstudeerboete aanlopen, kunnen financiële compensatie krijgen. De Tweede Kamer stemt naar verwachting donderdag in met de wet die dit vastlegt. Dat bleek woensdag in een debat over de spoedwet.

In de wet wordt vastgelegd dat studenten die buiten hun schuld om studievertraging oplopen, financiële steun uit het zogeheten profileringfonds kunnen krijgen. Een meerderheid van VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en SP steunt waarschijnlijk de wet die voor het nieuwe collegejaar van kracht moet zijn.

PvdA en ChristenUnie spraken hun zorgen uit over de tien miljoen euro die de komende vijf jaar jaarlijks beschikbaar is voor de groep gehandicapten en deeltijdstudenten. Zijlstra benadrukte dat dit bedrag volgens hem toereikend is. "De deur staat open om te praten", zei hij, als blijkt dat er te weinig geld beschikbaar is voor de verschillende groepen die aanspraak maken op het fonds.

Boris van der Ham (D66) riep tijdens het debat op de langstudeerboete af te schaffen en een sociaal leenstelsel in te voeren. Zijlstra liet daarop weten dat hij daar niet aan kon beginnen. In het Kunduz-akkoord, waar D66 ook deel van uitmaakt, staat namelijk niets over een sociaal leenstelsel en wordt de langstudeermaatregel behouden.

Met de oproep van Van der Ham barstte er een verkiezingsstrijd over het hoger onderwijs los. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe verweet D66 slechts praatjes te maken, zonder daadwerkelijk een motie in te dienen over het sociaal leenstelsel. Jasper van Dijk (SP) stemde in met Van der Ham dat aan de langstudeermaatregel en het verhoogde collegegeld een einde moet komen, maar is het niet eens met een sociaal leenstelsel.

De SP dient donderdag naar verwachting amendementen in die moeten garanderen dat studenten daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op financiële tegemoetkoming. Een ander amendement gaat over het vastleggen van de werkelijke duur van een deeltijdstudie in de praktijk, omdat de duur nu officieel gelijk is aan een voltijdstudie.

Brabander breekt beide enkels na val van ladder

Een 59-jarige man uit het Brabantse Andel is woensdagmiddag gewond geraakt toen hij op zijn werk van een ladder viel. Vermoedelijk heeft hij daarbij zijn beide enkels gebroken, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 13.00 uur plaats bij een overslagbedrijf aan de Hoge Maasdijk. De man was aan het werk in het ruim van een schip, toen zijn ladder ineens onder hem uitschoof. Hij kon zich nog net vastgrijpen aan de rand van het ruim, maar hield dit niet vol en liet zich vallen. De man kwam drie meter lager terecht op de bodem van het schip en liep daarbij letstel op aan zijn benen en voeten.

Het slachtoffer kon met hulp van de brandweer uit het ruim gehaald worden en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft de Inspectie SZW op de hoogte gebracht van het ongeluk.

Werkstraffen voor hooligans Heracles

Achttien supporters van de Almelose voetbalclub Heracles zijn woensdag veroordeeld tot werkstraffen van zestig tot tweehonderd uur, waarvan in bijna alle gevallen twintig uur voorwaardelijk. De hooligans hielden 22 maart huis in de binnenstad van Amersfoort.

De supporters waren onderweg naar de bekerwedstrijd van hun club tegen AZ in Alkmaar de binnenstad van Amersfoort ingegaan. Een supporter die een glas door een café had gegooid werd aangehouden, waarop een groep hooligans zich tegen de politie keerde in de Lieve Vrouwestraat.

Vanuit de groep werd geschreeuwd en met glas en andere spullen gegooid. Op het Lieve Vrouwekerkhof volgde een confrontatie, waarbij ook onder meer met stoelen werd gegooid.

De rechtbank in Utrecht acht de achttien supporters, van tussen de 19 en 40 jaar, schuldig aan geweldpleging. Twee van de achttien kregen naast een werkstraf een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd. Een verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een verplichte agressietraining.

Verder kregen twee supporters een boete van 250 euro, omdat zij weigerden gehoor te geven aan het bevel van de politie weg te gaan. Drie verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Auteur staakt rechtszaak tegen Assassin's Creed-makers

De Amerikaanse schrijver John L. Beiswenger heeft zijn gestarte rechtsgang met Ubisoft gestaakt. Eerder beweerde hij dat de Assassin's Creed-serie gebruikmaakte van gestolen ideeën uit zijn boek genaamd Link.

Gametrailers, die ook werd betrokken in de rechtszaak, heeft ervoor gekozen om met Beiswenger voor een niet nader genoemd bedrag te schikken. Beiswenger beweerde dat een apparaat en proces waarbij voorouderlijke herinneringen kunnen worden geopend, herinnerd, herbeleefd, en opnieuw ervaren door de gebruiker, zijn idee was en dat Ubisoft met de Assassin's Creed-serie daarvan profiteerde.

Hij klaagde Gametrailers aan voor het verdienen van geld uit tal van online video's van de serie. Hij vroeg 5,25 miljoen dollar aan schadevergoeding en een ontwikkelstop op de komende Assassin's Creed 3.

De advocaat van Beiswenger, Kelley Clements Keller, beweerde: "De beslissing van mijn cliënt om zijn recht om vrijwillig het beroep te staken, doet niets af aan zijn volle overtuiging van zijn aanspraken op Ubisoft. Hij is vastberaden in zijn geloof dat veel belangrijke onderdelen van Assassin's Creed-franchise inbreuk maken op een groot aantal belangrijke onderdelen van zijn roman, Link. Wij geloven dat Ubisoft bezig is met grove schending van het auteursrecht en, indien hij ervoor kiest om zijn gelijk in de toekomst alsnog te halen door middel van de rechtbanken, blijven we ervan overtuigd dat een jury door de feiten daarmee zou instemmen."

Ondanks dat Beiswenger zijn rechtszaak gestaakt heeft, houdt hij het recht om zijn vordering te behouden als hij besluit om het proces voort te zetten op een later tijdstip. In de tussentijd heeft Beiswenger besloten om de middelen, die hij van plan was te gebruiken om juridische stappen te nemen, voor "niet zakelijke aangelegenheden" te gebruiken. Beiswenger legde de volgende officiële verklaring af: "Ik diende de klacht in bij de voorzieningenrechter in de federale rechtbank, omdat ik geloof dat auteurs krachtig hun rechten moeten verdedigen in hun creatieve werk. Anders hebben de wetten ter bescherming van hen gewoon geen doel. Helaas, de middelen die nodig zijn om die rechten te verdedigen zijn niet beschikbaar voor veel individuele makers. Als gevolg hiervan wordn grove overtredingen niet bestraft."

Assassin's Creed 3 gaat dus gewoon uitkomen op 30 oktober 2012 op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Openingsfilm Film Festival Oostende bekendgemaakt

Op 7 september begint de zesde editie van het filmfestival van Oostende met de nieuwste film van regisseur Patrice Toye. Little Black Spiders is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een aantal tienermeisjes dat in het geheim een zwangerschap ergens in Vlaanderen uitzit in de jaren zeventig.

In de Vlaamse film zien we onder meer Line Pillet, Charlotte De Bruyne, Romy Lauwers, Ineke Nijsen, Dolores Bouckaert, Wim Helsen en Sam Louwyck in de belangrijkste rollen. Het FFO vindt plaats van 7 tot en met 12 september.

little black spiders
Little Black Spiders openingsfilm op het zesde FFO.

Doom 3 BFG-editie komt aankomende herfst uit

Bethesda Softworks heeft vandaag de Doom 3-BFG Edition voor aankomende herfst aangekondigd. Deze editie bevat Doom 3 en the expansie Resurrection of EvilHet pakker geeft uren extra content met zeven nieuwe levels genaamd de 'The Lost Mission'.    

Doom 3, Resurrection of Evil en 'The Lost Mission' zijn geoptimaliseerd voor 3D, met daarbij 5.1 surround sound, Xbox 360-achievements, PlayStation 3-trophies, verbeterde rendering en belichting en ook een nieuw checkpointsavesysteem. Id Software heeft de besturing aangepakt om de intensiteit van de singleplayer en multiplayer naar de console te brengen. Doom 3 bevat in deze editie een harnas met flashlight, zodat spelers tegelijk kunnen schijnen en schieten. 

"Doom 3 is wereldwijd enthousiast ontvangen door gamers bij de release", zegt John Carmack, Technical Director bij id Software."Vandaag is de volledige ervaring verbeterd en uitgebreid om beter te zijn dan ooit, en wordt het spel geleverd in alle platformen met een snelle framerate en een uiterst precieze bediening. Nieuwe ondersteuning voor 3D-TV's, monitoren en op 3D-brillen maakt het ook mogelijk voor spelers om het spel te ervaren met meer diepte dan ooit tevoren. We denken dat alle shooterfans ervan zullen houden."

Als speciale bonus zal de Doom 3-BFG Edition ook de oorspronkelijke DOOM en DOOM 2-games bevatten.


Overmars niet helemaal weg bij Go Ahead Eagles

Marc Overmars neemt toch geen afscheid van Go Ahead Eagles. De voormalige linksbuiten neemt plaats in een technisch platform, meldt een woordvoerder van de club uit Deventer woensdag. De 39-jarige Overmars doet wel een stapje terug als hoofd technische zaken, zoals hij in maart al bekendmaakte.

Overmars is een van de zes leden die verantwoordelijk wordt voor het technische beleid van Go Ahead. Hij doet dat op vrijwillige basis en zal niet dagelijks op de club te vinden zijn. De oud-international is ook parttime jeugdtrainer bij Ajax.

Naast Overmars maken onder anderen coach Erik ten Hag en assistent-trainers Michel Boerebach en Dennis Demmers deel uit van het platform. Namens het bestuur is voorzitter Edwin Mulder afgevaardigd, elftalleider Adrie Steenbergen completeert de groep.

Stadhuis Utrecht opent deuren voor games tijdens Indigo

Indigo, de jaarlijkse game-expo van Dutch Game Garden, vindt dit jaar plaats in het stadhuis van Utrecht. Op vrijdag 28 en zaterdag 29 september tonen talentvolle Nederlandse game-ontwikkelaars hun nieuwste werk. 

Met de expositie willen we bezoekers verrassen en prikkelen”, aldus Martine Bogaart, eventmanager bij Dutch Game Garden. “Dit is precies ook het effect van onze moderne, witte arcadekasten in de authentieke stadhuishal. En centraler kan bijna niet, het festival is hierdoor voor iedereen toegankelijk.

In de grote hal in het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat zullen bijna 30 games speelbaar zijn, gemaakt door talentvolle Nederlandse ontwikkelaars. Volgens Bogaart kan de aanwezigheid van de ontwikkelaars op dit festival hen enorm op weg helpen. “Dit is veelal het moment waarop de makers hun games aan het grote publiek tonen. De reacties die ze ontvangen zijn een enorme stimulans voor de ontwikkelaars. Daarnaast worden de games onder de aandacht gebracht bij uitgevers en investeerders.” 

Uit eerdere edities is gebleken dat de aandacht die games op Indigo krijgen, zeer vruchtbare resultaten kan opleveren. Het gaat om titels die door kleine, vaak jonge ontwikkelteams zijn gemaakt. Games die in het verleden op Indigo stonden zijn Proun van Joost van Dongen, Super Crate Box van Vlambeer en ibb & obb van Sparpweed. Daarnaast kent elke editie een interessante selectie van studentenprojecten die laat zien wat er aan talent aanwezig is op de Nederlandse gameopleidingen.

Op Indigo kan het publiek alle games zelf spelen en zijn de makers aanwezig om uitleg te geven. Dat zorgt voor dynamiek en interactie tussen spelers en designers. Zo fungeert Indigo ook als podium voor deze jonge makers, die zelf meestal niet de middelen hebben voor grootschalige promotiecampagnes.

Dutch Game Garden organiseert Indigo jaarlijks sinds 2010. Ieder jaar tonen een kleine 30 jonge gameontwikkelaars hun werk. De games zijn speelbaar op handgemaakte witte speelkasten, die het geheel een sjieke uitstraling met een knipoog geven.

Over Dutch Game Garden
Dutch Game Garden is een stichting die bedrijvigheid in de Nederlandse gamesindustrie stimuleert. Dat gebeurt door het bevorderen van ondernemerschap bij game start-ups, het bieden van betaalbare en flexibele werkruimtes in het centrum van Utrecht, het organiseren van game-gerelateerde evenementen en het beheren van een online en offline netwerk voor studenten en professionals. Daarnaast heeft Dutch Game Garden een belangrijke functie als netwerkorganisatie en koppelt het ondernemers, kennisinstellingen en financiers aan elkaar. 

Dutch Game Garden wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Commissie.

Recorddrukte Reddingsbrigade in pinksterweekeinde

De Reddingsbrigade heeft het in het zonnige pinksterweekeinde bijzonder druk gehad. De vrijwilligers van de brigade moesten ruim elfhonderd keer in actie komen, een record. Zeventien mensen werden van een wisse dood gered, laat de Reddingsbrigade weten.

Bijna negenhonderd keer was de nood hoog en moest eerste hulp worden verleend. Onder meer hartklachten zorgden voor penibele situaties. In totaal werden 152 vermiste kinderen met hun ouders herenigd, een erg hoog aantal. De brigade is ontevreden over de onoplettende ouders en adviseert ze hun kind een polsbandje met naam en telefoonnummer om te doen.

De Reddingsbrigade is blij dat meeste mensen vanwege het nog koude water geen duik hebben genomen. De vrijwilligers hoefden slechts enkele onderkoelde en met kramp kampende zwemmers en surfers aan land te brengen.

Verder hielp de Reddingsbrigade dit weekeinde mee met het zoeken naar een verdronken man in het Engelermeer bij Den Bosch. De 21-jarige Pool bleek uiteindelijk te zijn verdronken. Ook assisteerden vrijwilligers bij de zoektocht naar het gecrashte vliegtuigje op de Maasvlakte. Daarbij raakten de vier inzittenden, twee volwassenen en twee tieners, zwaargewond.

Politici verwachten dat Rutte in Torentje blijft

Mark Rutte wordt na de verkiezingen opnieuw premier. Dat denkt de meerderheid van de Nederlandse politici op alle niveaus. Ruim zestig procent van 4500 respondenten verwacht dat de VVD'er langer in het Torentje mag blijven zitten, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van een enquête.

Na Rutte volgen op gepaste afstand PvdA'er Diederik Samsom (negen procent) en SP-voorman Emile Roemer (zeven procent) als favorieten voor de post van premier. Opvallend genoeg verwacht bijna driekwart van de CDA-politici dat Rutte opnieuw premier wordt.

De VVD en D66 worden het meest genoemd als nieuwe coalitiepartners. Ook CDA, GroenLinks en de PvdA maken volgens de politici kans. Slechts een vijfde gelooft dat de SP, momenteel de grootste partij in de peilingen, plaats neemt in het nieuwe kabinet. De PVV krijgt met vier procent de minste steun.

De enquête van NRC werd gestuurd naar alle twaalfduizend gekozen en benoemde bestuurders, van gemeenteraadsleden tot Europarlementariërs.


Politici verwachten dat Rutte in Torentje blijft (Foto: Novum)

SOCOM voor PS2 en PSP na de zomer niet meer online speelbaar

Sony heeft vandaag aangekondigd dat de online ondersteuning voor acht SOCOM spellen voor zowel de PlayStation 2 als de Sony PSP gaat stoppen. De servers zijn niet meer te bereiken vanaf 31 augustus, precies een paar dagen na de tiende verjaardag van de serie.

De lijst met spellen die vanaf 31 augustus niet meer online speelbaar zijn voor de PlayStation 2:

  • SOCOM: U.S. Navy SEALs
  • SOCOM II: U.S. Navy SEALs
  • SOCOM 3: U.S. Navy SEALs
  • SOCOM Combined Assault

De lijst met spellen die vanaf 31 augustus niet meer online speelbaar zijn voor de PSP:

  • SOCOM: Fireteam Bravo
  • SOCOM: Fireteam Bravo 2
  • SOCOM: Fireteam Bravo 3
  • SOCOM: U.S. Navy SEALs Tactical Strike

socom

'Afrojack zet Paris Hilton bij grofvuil'

Afrojack en Paris Hilton zijn niet langer een setje. De Nederlandse dj, die zijn relatie met de Amerikaanse hotelerfgename nooit officieel bevestigde, heeft een einde gemaakt aan de romance. Dat beweren ingewijden tegenover de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Afrojack is eerder dit jaar ingetrokken bij Paris en het werd erg snel serieus", verklapt de bron. "Paris was echt dol op hem, maar Afrojack wil gewoon lol trappen en heeft geen zin in een relatie." De Nederlander, die een kind heeft met voormalig Gouden Kooi-bewoonster Amanda Balk, is volgens de ingewijde nog niet klaar voor een serieuze relatie.

Paris wil daarentegen niets liever dan trouwen en kinderen. "Ze zou het geweldig vinden om een gezin te stichten, ze praat nergens anders meer over", doet een andere bron uit de doeken. "Maar ze heeft haar prins op het witte paard nog steeds niet gevonden en de klok begint te tikken."

Paris en Afrojack, die in Spijkenisse werd geboren als Nick van de Wall, leerden elkaar kennen in de studio. De Nederlander helpt het Amerikaanse rijkeluiskindje met haar nieuwe album, dat later dit jaar moet verschijnen. Haar eerste album Paris, dat zes jaar geleden verscheen, flopte. "Afrojack heeft veel kritiek gekregen omdat hij met haar werkt, maar hij gelooft echt dat ze talent heeft."

Bobby Brown: dochter maakt niet dezelfde fouten

Bobby Brown is ervan overtuigd dat zijn dochter Bobbi Kristina niet dezelfde fouten maakt als haar ouders. "Ik vertouw erop en geloof dat zij slim genoeg is om niet dezelfde paden te kiezen, die haar moeder en ik in het verleden kozen", zegt Brown tegen muziekzender MTV.

Bobbi Kristina werd onlangs betrapt in een casino. De 19-jarige dochter van Brown en wijlen Whitney Houston is echter nog te jong om te gokken. Vlak na de dood van haar moeder werd Bobbi met spoed opgenomen in een ziekenhuis. Volgens geruchten kampt de tiener, net als haar vader en moeder, met een drugsverslaving.

"Iedere ouder van een tiener maakt soortgelijke dingen mee", beweert Brown. "Ze gaan door fases waarin ze niet altijd doen wat hun ouders willen, maar daar groeien ze overheen." Bobbi is het merendeel van haar wilde haren al kwijt, zegt Brown. "Het is een erg slimme meid."

Niets staat zijn liefde voor zijn dochter in de weg, doet de 43-jarige Brown uit de doeken. Ook niet de geruchten dat Bobbi Kristina haar naam wil veranderen in Kristina Houston. "Ze kan haar achternaam niet veranderen. Je naam blijft je naam. Ze zal altijd bekend staan als Bobbi Kristina Brown."

Verzekering wil tonnen terug van Kat von D

Kat von D is door haar verzekeringsmaatschappij aangeklaagd voor ruim negenhonderdduizend dollar. Het bedrag betreft de schade van de brand van haar huis in 2010. Volgens de verzekering heeft de 30-jarige LA Ink-ster de brand zelf veroorzaakt.

De verzekeringsmaatschappij en eist het volledige uitbetaalde bedrag terug. De brand is ontstaan omdat er kaarsen brandden die zonder toezicht werden achtergelaten, schrijft de Amerikaanse entertainmentzender E!

De tatoeagekoningin twitterde in 2010 meteen over de tragedie. "Mijn huis is afgebrand met mijn kat erin. Om alles te winnen, moet je eerst alles verliezen. Rust zacht, mijn lieve Valentine."

Witwasser gepakt met duizenden euro's onder shirt

De marechaussee op Schiphol heeft dinsdag een 48-jarige man uit de Overijsselse gemeente Hof van Twente opgepakt. De man probeerde met 200.000 euro onder zijn shirt naar Turkije te vliegen.

Het geld, verdeeld over vierhonderd briefjes van vijfhonderd euro, had hij verstopt in medicijndoosjes. Toen controleurs hem er mee confronteerden, kon hij niet aangeven hoe hij aan het geld kwam. Hij werd daarop aangehouden op verdenking van witwassen.

Vijfduizend jaar oude Drentse nederzetting gevonden

Archeologen hebben dinsdag in de Drentse gemeente Borger-Odoorn een ruim vijfduizend jaar oude nederzetting aangetroffen. Er werden onder meer geslepen bijlen en potscherven gevonden, meldt archeoloog Stijn Arnoldussen van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag. De vondst werd gedaan dankzij een fout van de gemeente.

De vondst werd gedaan in de buurt van een aantal hunebedden, waar normaal gesproken nooit mag worden gegraven. Het stuk land waar de vondst werd gedaan, ongeveer zo groot als een voetbalveld, zou op initiatief van de gemeente worden heringericht. Ze vergaten echter aan te geven dat er niets met het land mocht gebeuren

Een amateurarcheoloog kon daardoor maandag de resten uit ongeveer 3400 voor Christus vinden. Archeologen van de Groningse universiteit kwamen vervolgens in actie. "Er is in zo'n veertig jaar niets meer in de buurt van hunebedden gevonden", zegt Arnoldussen. "Door een foutje is dat nu wel gebeurd."

De archeoloog hoopt de komende twee weken nog meer resten te vinden. "Het lijkt erop dat het om oude boerderijen en bijgebouwen gaat", zegt Arnoldussen. "Als we nog meer vinden blijven we misschien wel langer."

EK op de tocht voor geblesseerde Lampard

Frank Lampard heeft woensdag de training van het Engels elftal moeten afbreken. De 33-jarige middenvelder van Chelsea kampt met een blessure aan zijn dijbeen. Een scan moet donderdag uitwijzen of Lampard fit genoeg is om bij de selectie te blijven.

Als Lampard het EK in Polen en Oekraïne niet haalt, is Jordan Henderson zijn vervanger. De Liverpool-speler was door bondscoach Roy Hodgson op een reservelijst gezet om eventuele blessures op te vangen.


EK op de tocht voor geblesseerde Lampard (Foto: Novum)

Filmmakers gebruiken Facebook voor auditie

De makers van Bobby en de Geestenjagers gaan gebruikmaken van Facebook voor hun volgende auditie. Jongens en meisjes tussen de 10 en 16 jaar kunnen hun auditiefilmpje op het sociale netwerk plaatsen. De vijf met de meeste 'likes' mogen auditie komen doen. Dat laat producent Paradiso Filmed Entertainment woensdag weten.

Naast de vijf Facebook-favorieten kiest regisseur nog vijf deelnemers uit. Uit de tien finalisten wordt na een auditie op het stoomschip SS Rotterdam één aspirant uitgekozen voor een rol in de film.

Bobby en de Geestenjagers gaat over het jonge meisje Sanne dat de vriendelijke geest Bobby ontmoet tijdens een verblijf op het stoomschip. Hoofdrollen worden gespeeld door Hanna Obbeek en Nils Verkooijen, beiden bekend uit de succesvolle film Achtste-Groepers Huilen Niet. De regisseur is Martin Lagestee, die de film ook coproduceert.

G.I. Joe 2 uitgesteld vanwege 'zwakke scènes'

G.I. Joe: Retaliation is vertraagd omdat een belangrijk deel van de film opnieuw moet worden opgenomen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Producent Paramount beweerde vorige week nog dat de vertraging van maar liefst negen maanden nodig was voor het opvijzelen van de 3D-effecten.

Het testpubliek, dat de film in enkele voorvertoningen te zien kreeg, was nauwelijks te spreken over de actiefilm in zijn geheel. Vooral de dood van Channing Tatums personage Captain Duke Hauser in een van de eerste scènes werd niet gewaardeerd. Wrang genoeg werden Tatums scènes met tegenspeler Dwayne 'The Rock' Johnson juist als beste beoordeeld.

Producent Paramount besloot in allerijl nieuwe scènes op te nemen, waarbij Hauser blijft leven, en de Amerikaanse premièredatum van de film op te schuiven van 29 juni tot 29 maart. Opvallend, want de wereldwijde reclamecampagne was al gestart, inclusief een peperdure spot tijdens de finale van de Superbowl in februari.

De grote vraag is nu wat het Paramount kost om de extra scènes op te nemen, waarschijnlijk allemaal in 3D. Volgens Paramount kosten de scènes slechts vijf miljoen dollar extra, waarmee het budget op een tamelijk lage 130 miljoen dollar komt.

Het is de vraag of Paramount nu wel het achterste van zijn tong laat zien. Een soortgelijke situatie bij Men in Black 3 van Sony Pictures, waarbij enkele sleutelscènes omtrent tijdreizen opnieuw moesten worden geschoten, kostte 75 miljoen dollar. Daarmee kwam het totale budget op ruim driehonderd miljoen dollar te liggen.

Het is nog onbekend wanneer G.I. Joe: Retaliation, met naast Tatum en Johnson ook Bruce Willis in een hoofdrol, in de Nederlandse bioscoop verschijnt.


G.I. Joe 2 uitgesteld vanwege 'zwakke scènes' (Foto: Novum)

Guardians of Middle-Earth aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag Guardians of Middle-earth aan, een nieuwe multiplayer online battle arena (MOBA)-game ontwikkeld door Monolith Productions. De game verschijnt op Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network en staat gepland voor release in de herfst van 2012.

Guardians of Middle-earth brengt maximaal tien spelers samen in het epische centrum van Midden-aarde in vijf tegen vijf multiplayer battle arena’s. De game biedt meer dan twintig iconische 'guardians', zoals Gandalf, Sauron, Gollum, Thráin en nog veel meer, om mee te spelen tijdens player versus player (PVP)-wedstrijden. Gamers kunnen met andere spelers communiceren via een in-game communicatiesysteem en hebben toegang tot het uitgebreide online stat- en leaderboardsysteem waarmee ze onder andere overwinningen en nederlagen van vrienden kunnen volgen.

"Het MOBA-genre is razend populair bij pc-spelers. Wij zijn enthousiast om dit genre nu ook op consoles te brengen met dit avontuur dat zich afspeelt in Midden-aarde", aldus Samantha Ryan, Senior Vice President, Production and Development van WBIE. "De helden en schurken van Midden-aarde zijn gecreëerd op een manier die perfect aansluit bij de MOBA game kenmerken, waardoor het ontwikkelingsteam 'guardians' kan creëren met uitgebreide vaardigheden en capaciteiten voor gamers om onder de knie te krijgen."

In aanloop van en ook na de première van The Hobbit: An Unexpected Journey-film, kunnen fans zich verheugen op een aantal nieuwe speelbare 'guardians' die worden vrijgegeven in combinatie met de film, zodat gamers actief deelnemen in de visie van Peter Jackson op Midden-aarde.

David Lynch en Mel Brooks geëerd door AFI

David Lynch en Mel Brooks worden geëerd door het American Film Institute. De beide filmmakers krijgen een eredoctoraat in de beeldende kunst van het AFI Conservatory, laat de organisatie weten.

De organisatie prijst de 66-jarige Lynch en de 85-jarige Brooks om hun 'bijdrage aan de kunst van het bewegende beeld'. Een onderscheiding van het AFI is een van de meest prestigieuze in de Amerikaanse filmwereld.

Lynch is vooral bekend van films als Wild at Heart en Mulholland Drive. Met zijn tv-serie Twin Peaks oogstte hij internationale lof.

Brooks is met name bekend van zijn komedies als History of the World - Part 1, Spaceballs en Robin Hood: Men in Tights. Ook was hij te zien in meerdere komedieseries als Frasier, Mad About You en Curb Your Enthusiasm. Hij won in 1968 een Oscar voor zijn scenario van de komedie The Producers, die hij ook regisseerde.

Lynch en Brooks zijn geen vreemden van elkaar. Ze maakten in 1980 samen The Elephant Man, die Lynch regisseerde en waarbij Brooks uitvoerend producent was. De film werd genomineerd voor beste regie en beste scenario.

Eerdere ontvangers van de AFI Honorary Degree zijn regisseur Robert Altman, filmmaker Clint Eastwood, schrijfster en actrice Maya Angelou en filmcriticus Roger Ebert. Lynch en Brooks krijgen hun onderscheiding op 13 juni tijdens een plechtigheid in het fameuze Grauman's Chinese Theatre in Los Angeles.


David Lynch en Mel Brooks geëerd door AFI (Foto: Novum)

Blankenburgtunnel in de ijskast

De Tweede Kamer heeft de Blankenburgtunnel, die ten westen van Rotterdam zou moeten komen, voorlopig in de ijskast gezet. De PvdA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, SP, D66 en de Partij voor de Dieren willen pas weer met een nieuw kabinet praten over de zogeheten Nieuwe Westelijke Oeververbinding.

CDA en VVD waren niet blij met de keuze. "Dit is iets wat we absoluut niet willen", aldus VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. "Vooral de draai van de PVV verbaast me. Die hebben nog iets uit te leggen in de regio." De PVV was tot nog toe altijd voorstander van het aanleggen van de Blankenburgtunnel om de files rond Rotterdam te verminderen.

Blankenburgtunnel in de ijskast
Blankenburgtunnel in de ijskast (Foto: ANP)

Wiettaxibedrijf opgerold in Kerkrade

De politie heeft dinsdag twee mannen en een vrouw aangehouden die een wiettaxibedrijf runden vanuit een woning in Kerkrade. Net als bij een echt taxibedrijf werd een wiettaxi gestuurd door een centrale die telefoontjes aannam en adressen doorgaf, meldt de politie woensdag.

De 30-jarige chauffeur van de wiettaxi werd aangehouden bij een woning aan de Acaciastraat in de Limburgse plaats, waar hij vlak daarvoor op bestelling drugs had afgeleverd. In de auto van de man werden 22 zakjes softdrugs gevonden.

De aanhouding van de man leidde ertoe dat de politie dinsdagmiddag ook de 'taxicentrale' aan de Kloosterbosstraat binnenviel, waar nog eens zo'n honderd zakjes softdrugs aangetroffen werden. De 23-jarige bewoonster en een 24-jarige medewerker werden aangehouden.

Ecclestone: "KERS had nooit ingevoerd moeten worden"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft toegegeven dat hij nooit een voorstander van het KERS-systeem is geweest. Het systeem zou veel te gevaarlijk zijn en schiet het zijn doel voorbij. Hij ziet liever dat de teams iets doen aan de omvang van hun motorhomes en vrachtwagenpark.

De kritiek van de Brit volgt na de brand in de pitbox van het Williams-team in Barcelona. "Ik vermoed dat de brand iets te maken heeft gehad met KERS, dat gevonkt heeft. Het systeem had nooit geïntroduceerd moeten worden. Het is een duur geheim, omdat niemand er iets vanaf weet. Het publiek heeft er geen kennis van en interesseert het ook niet", zegt Ecclestone.

De Formule-1 baas zou naar verluid ook tegen de komst van de V6-turbomotor zijn, de krachtbron waarmee de teams in 2014 zullen racen. De nieuwe reglementen schrijven voor dat vanaf 2014 de wagens alleen nog aangedreven mogen worden door KERS in de pitstraat.

Volgens de Brit zouden de teams beter hun vrachtwagenpark verkleinen. "De vrachtwagens zijn grotere vervuilers dan de auto's. Zo gebruikt Mercedes iets van 22 vrachtwagens. Als dat er twee minder zouden zijn, dan hoeven we geen elektromotoren te gebruiken in de pitstraat. Ik begrijp dat de teams dit allemaal willen behouden omwille van sponsoren en hun imago, maar ze moeten niet met onzin aankomen."

'Aanslagen op Songfestival verijdeld'

De veiligheidsdiensten in Azerbeidzjan hebben terreuraanslagen verijdeld die vorige week hadden moeten plaatshebben tijdens het Eurovisie Songfestival. Dat heeft het ministerie van nationale veiligheid woensdag bekendgemaakt.

Doelwitten waren onder meer de Crystal Hall in Bakoe, waar het Songfestival werd gehouden, en grote hotels waar toeristen verbleven, aldus het ministerie. Daarnaast zou er in april een plan zijn geweest om de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev te vermoorden.

Volgens het ministerie zijn veertig mensen gearresteerd en zijn er tientallen pistolen en machinegeweren in beslag genomen.

NBA 2K13 dunkt 5 oktober de schappen in

2K Sports heeft aangekondigd dat NBA 2K13 beschikbaar is vanaf 5 oktober 2012. Het basketbalspel komt uit op Xbox 360, PlayStation 3, PSP, Wii en Windows-pc. Een Wii U-versie van het spel komt later uit.

Fans die NBA 2K13 pre-orderen voor de Xbox 360 of PlayStation 3 zullen een downloadbaar NBA All-Star-pakket gepresenteerd door Sprite ontvangen. Deze add-on speelt zich af in Houston, de stad van de 2013 NBA All-Star Game en geven fans de mogelijkheid om hun eigen NBA All-Star Game te organiseren, waaronder drie NBA All-Star events. De events zijn: de Foot Locker Three Point Shootout, BBVA Rising Stars Challenge en de Sprite Slam Dunk Contest met geheel nieuwe besturing.

"Het NBA All-Starpakket is onze manier om 'dank u' te zeggen voor de fans voor hun niet aflatende liefde voor de NBA 2K-serie", zegt Jason Argent, vice president marketing van 2K Sports. "Deze inhoud geeft meer diepte en waarde voor onze fans, en het is nog maar het begin van veel groter nieuws over NBA 2K13."

Studentenprotest legt verkeer lam

Meer dan duizend studenten en werkloze jongeren hebben woensdag in de Nigeriaanse stad Lagos een van de bruggen die naar het zakencentrum van de stad leiden bezet. De jongeren protesteren hiermee tegen de naamswijziging van de University of Lagos.

De jongeren gebruikten zeker vier bussen die ze eerder hadden gevorderd om de weg te blokkeren. Het verkeer naar de diverse eilanden in de stad kwam stil te liggen en forenzen gingen te voet verder. Studenten zongen liedjes en wapperden met palmbladeren terwijl de politie toekeek.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei dinsdag dat de University of Lagos, ook wel Unilag genoemd, voortaan door het leven zal gaan als de Moshood Abiola University. Abiola was een politieke gevangene die meer dan tien jaar geleden in een cel het leven liet.


Studentenprotest Lagos legt verkeer lam (Foto: Novum)

[RG] Del Potro, Cilic verder

Juan Martín Del Potro heeft ook zijn tweede wedstrijd op Roland Garros gewonnen. Tegen de Franse Edouard Roger-Vasselin zag de Argentijn de eerste set nog verloren gaan, maar hij won uiteindelijk de daaropvolgende drie sets. Het werd 6-7, 7-6, 6-4 en 6-4. Door de twee tiebreaks en de nipte zeges in de laatste twee sets duurde de wedstrijd drie uur en twintig minuten.

In de derde ronde neemt de Argentijn het op tegen de Kroaat Marin Cilic. Die speelde vanmiddag tegen Juan Carlos Ferrero, de winnaar van het toernooi van 2003. Cilic had aan drie sets genoeg en versloeg de Spanjaard met 7-6, 6-2 en 6-3.

Schonere vrachtwagens ontvangen subsidie

Vrachtwagens en bussen die voldoen aan de zogenoemde Euro VI-norm krijgen vanaf dit jaar 4500 euro subsidie per wagen. Er wordt in totaal 39 miljoen uitgetrokken voor de schonere vrachtwagens. Trucks die sinds maart op kenteken zijn gezet maken aanspraak op de subsidie, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag.

De Euro VI-norm is een Europese emissienorm voor voertuigen die in 2014 ingaat. Elke truck moet vanaf dat jaar aan die norm voldoen. Tot die tijd geldt de minder schone Euro V-norm.

De EuroVI-vrachtwagens moeten vooral steden schoner houden. De motoren stoten volgens het ministerie een stuk minder stikstofoxide uit als de wagens niet harder dan vijftig kilometer per uur rijden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) is enthousiast over de schonere wagens. "Een Euro VI-truck stoot net zo weinig stikstofoxide en fijnstof uit als een moderne personenauto", zegt de christendemocraat. "Het gaat om machines die moeiteloos meer dan een miljoen kilometer draaien, en die meer dan negentig procent minder stikstofoxide uitstoten dan de vorige generatie motoren."

Het ministerie had in 2008 toegezegd de Euro-VI motoren te subsidiëren, waarna het begin dit jaar begon te twijfelen omdat het rendement te laag zou zijn. Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO zijn ondanks de onzekerheid erg blij met de subsidie.

Apple wil meer met Facebook samenwerken

Apple-topman Tim Cook heeft laten doorschemeren meer met het sociale netwerk Facebook te willen samenwerken. Dat deed hij dinsdag in een interview tijdens het congres All Things Digital in Californië. Cook hintte op een integratie van het sociale netwerk in het besturingssysteem van de mobiele apparaten van Apple.

Facebook is, in tegenstelling tot Twitter, niet geïntegreerd in het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Wel is er al een veel bekritiseerde applicatie van Facebook zelf. Cook adviseerde de bezoekers van de conferentie de ontwikkelingen rondom een eventuele integratie vooral in de gaten te houden.

De Apple-topman sprak zijn waardering uit over Facebook. "Ze hebben hun eigen manier van doen, maar dat kunnen mensen net zo goed over ons zeggen", zei Cook. "Ook als je een uitgesproken standpunt hebt, kun je met iemand samenwerken", zei hij.

Tijdens het interview zei Cook verder dat hij niet uitsluit dat een groter deel van de productie van de mobiele apparaten in de Verenigde Staten gaat plaatsvinden. Nu worden die grotendeels in China geproduceerd. In het afgelopen halfjaar was er veel ophef over de slechte omstandigheden waarin Chinese medewerkers van Apple moeten werken.

Circuit Zandvoort mag extra geluid maken

Circuitpark Zandvoort mag jaarlijks maximaal twaalf dagen boven de vastgestelde geluidsvoorschriften uitkomen. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, woensdag bepaald.

Op normale dagen mag het circuit een bepaald gemiddeld geluidsniveau niet overschrijden. Op de twaalf zogenoemde UBO-dagen, dagen met uitzonderlijke bedrijfsomstandigheden, kan het geluid tot zo'n zeventig decibel komen. Normaal ligt dat net boven de vijftig decibel. Tot voor kort had het circuit vijf UBO-dagen.

Het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort, een aantal inwoners van de gemeente, Stichting Geluidshinder Zandvoort en Milieufederatie Noord-Holland waren het niet eens met de geluidsvoorschriften van de provincie. Ze vreesden naast de herrie bovendien extra drukte op de wegen rond Zandvoort.

De Raad van State vindt alle bezwaren ongegrond. Aanvullende maatregelen, zoals het plaatsen van een geluidsscherm op de bestaande geluidwal en het aanbrengen van een overkapping over het rechte stuk, leveren te weinig op en kosten te veel. Het provinciebestuur schat de kosten op ongeveer 1,9 miljoen euro, terwijl het aantal decibel daarmee slechts vijf decibel omlaag zou gaan.

De zogenoemde 'norm van spraakverstaanbaarheid binnenshuis' blijft gehanteerd. Tijdens een race moeten mensen op een normale manier met elkaar kunnen praten in huizen op een redelijke afstand van het circuit.

Een op vier te hard langs wegwerkers A2

Een op de vier automobilisten die deze maand op hun snelheid werden gecontroleerd op de A2 door Maastricht reed te hard. Van de ruim veertigduizend passanten, kregen bijna 9200 mensen een boete, meldt de politie in Limburg woensdag.

Op het stuk wordt gewerkt aan een tunnel onder de stad door, waardoor automobilisten en andere weggebruikers hun snelheid moeten beperken tot 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 128 kilometer per uur.

Besiktas uitgesloten van Europees voetbal

Besiktas mag komend seizoen niet uitkomen in Europa. De nummer vier van het afgelopen seizoen in de Turkse Süper Lig kreeg die straf opgelegd omdat er bij de aanvraag voor een Europese licentie was geknoeid met de financiën. De club uit Istanbul krijgt bovendien een boete van tweehonderdduizend euro opgelegd.

Besiktas laat in een verklaring al weten tegen de straf in beroep te gaan. De club geeft later woensdag een persconferentie over de kwestie. Club-voorzitter Fikret Orman heeft al wel aangegeven het er niet bij te laten zitten en naar hof van sportarbitrage CAS te willen stappen.

Onderzoeksraad bekijkt botsveiligheid treinen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt of scherpere veiligheidseisen nodig zijn voor treinen. Aanleiding is het hoge aantal slachtoffers bij een frontale botsing tussen een sprinter en een intercity, vorige maand in Amsterdam. Daarbij vielen een dode en meer dan honderd gewonden.

Op het gebied van veiligheid in treinen zijn er volgens een woordvoerder nog maar weinig regels. In Nederland is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan.

Als een vervoerder een trein bestelt, kan hij zelf aangeven hoe die moet worden ingericht. "Het interieur moet dan hufterproof zijn, het moet de sociale veiligheid ten goede komen en ook de veiligheid van de passagiers is van belang. De vraag is nu of er genoeg eisen zijn om dat laatste te waarborgen."

De raad gaat hier met fabrikanten en collega's in het buitenland over praten. Ook worden proeven gedaan. Bij auto's en treinen wordt al langer rekening gehouden met botsveiligheid, maar bij treinen is dat volgens de raad nog relatief nieuw.

Het onderzoek moet in het najaar klaar zijn. De raad richt zich ook op de oorzaak van het ongeluk. "Het is bekend dat er een rood sein is gemist, maar dat is de laatste veiligheidsschakel. Wij willen ook weten wat daarvoor is misgegaan in de dienstregeling en de planning."

Pedo probeert jochie met kermismuntjes te verleiden

Een 25-jarige kermismedewerker heeft in het Limburgse Simpelveld geprobeerd een 11-jarige jongen te verleiden met muntjes voor een attractie. De man liet zijn geslachtsdeel zien en deed hem oneerbare voorstellen. De man is een bekende van de politie. Hij is volgens een woordvoerder vaker voor dit soort zaken opgepakt.

De jongen was maandagavond vanaf het kermisterrein op weg naar huis, toen de man uit Kerkrade hem op het pad naast het gemeentehuis aansprak. Hij was hem gevolgd.

De jongen is niet ingegaan op het aanbod en heeft het thuis tegen zijn ouders verteld, die de politie hebben gewaarschuwd. De man is opgepakt en zit nog vast.

Zijlstra wil meer onderwijs in het Nederlands

Sommige Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs kunnen beter in het Nederlands worden gedoceerd. Opleidingen worden voortaan getoetst op een logische keuze voor de taal waarin wordt lesgegeven, zei demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag tijdens een debat over de internationalisering van onderwijs.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) kijkt of Engelstalige opleidingen wel een internationaal karakter hebben en of buitenlandse studenten de studie volgen. Als dit niet het geval is, zou de opleiding in het Nederlands moeten worden gegeven, vindt Zijlstra.

Het CDA en de PVV spraken zich tijdens het debat uit voor een betere waarborg van het Nederlands in het hoger onderwijs. Volgens Kamerlid Jack Biskop (CDA) moet worden 'opgekomen voor de Nederlandse taal als een fatsoenlijke wetenschappelijke taal'. D66 en PvdA vinden dat de nadruk meer moet liggen op een hoger niveau Engels van docenten.

In het debat uitten verschillende partijen bovendien hun zorg over het aantal buitenlanders dat in Nederland studeert. Het aantal buitenlandse studenten is hoger dan het aantal Nederlandse studenten in het buitenland. Zijlstra zei daarop dat buitenlandse studenten die in Nederland blijven na hun studie jaarlijks 740 miljoen opbrengen. Zelfs als drie procent van de buitenlandse studenten in Nederland blijft, is sprake van een positief effect, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau.

Om meer Nederlandse studenten naar het buitenland te laten gaan is het volgens Zijlstra van belang dat ze hun studiefinanciering kunnen meenemen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie besluit volgende maand of Nederland die studiefinanciering moet afschaffen. Volgens de Europese Commissie, die Nederland heeft aangeklaagd, is deze wet discriminerend. Alleen mensen die drie van de afgelopen zes jaar in Nederland hebben gewoond kunnen aanspraak maken op de beurs.


Zijlstra wil meer onderwijs in het Nederlands (Foto: Novum)

[RG] Djokovic eenvoudig naar derde ronde

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De Servische nummer één van de wereld blies de Sloveen Blaz Kavcic met 6-0, 6-4 en 6-4 eenvoudig opzij.

Kavcic had in de eerste set niets in te brengen tegen Djokovic, maar kwam in het tweede bedrijf verrassend op een break voorsprong. De nummer één van de wereld zette even aan en pakte zo ook de tweede set. In de derde was een break in de tiende game voldoende om The Joker door te laten stomen naar de laatste 32. Daarin treft hij de winnaar van het duel tussen de Fransman Nicolas Devilder en de Duitser Michael Berrer.

In het dubbelspel plaatste Jean-Julien Rojer zich voor de tweede ronde. De geboren Antilliaan was samen met de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Fransen Jonathan Dasnieres de Veigy en Nicolas Renavand.

Agent 47 is geen heilige

Square Enix heeft vandaag 'Attack of The Saints', een nieuwe Hitman: Absolution-trailer, uitgebracht. Hiermee wordt aanwezigheid van Agent 47 op de aankomende E3 in Los Angeles gevierd.

In een verlopen motelkamer verzorgt Agent 47 zijn wonden. Ondertussen stuurt de ICA, zijn voormalige opdrachtgever, een dodelijk team achter hem aan: 'The Saints'. De ICA wil Agent 47 dood, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan…

Hitman: Absolution komt op 20 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Politie: Breivik handelde alleen

De Noorse politie is ervan overtuigd dat massamoordenaar Anders Behring Breivik, die vorig jaar in Noorwegen 77 mensen vermoordde, alleen heeft gehandeld. Dat hebben Noorse politieagenten woensdag gezegd bij Breiviks proces.

Drie agenten legden woensdag een getuigenis af. Ze zeiden alledrie dat er geen bewijs is gevonden dat er op wijst dat iemand Breivik heeft geholpen met de bomaanslag in Oslo of de schietpartij op het eiland Utøya.

Hoofdonderzoeker Kenneth Wilberg zei dat er ook geen bewijs is gevonden voor het bestaan van de Tempeliers. Dat is volgens Breivik een groep gelijkgezinden die hem vorig jaar hielp de moorden in Oslo en Utøya te plegen.


Politie: Breivik handelde alleen (Foto: Novum)

S. de Jong: "Wilde ruiken aan Oranje"

Siem de Jong stelde aan het begin van vorig seizoen twee doelen: kampioen worden met Ajax, en ruiken aan Oranje. De Ajacied heeft ze beiden gehaald. De aanvallende middenvelder was lang in de race voor het EK, maar behoorde uiteindelijk tot de laatste vier afvallers.

"Ik wilde met Ajax kampioen worden en aan het Nederlands elftal ruiken en dat is gebeurd", zegt De Jong in gesprek met NUsport. "Voor de toekomst is het goed dat ik dit heb meegemaakt. Dat heeft de bondscoach ook tegen me gezegd. Het was mooi om het trainingskamp in Zwitserland mee te maken. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht."

De Jong viel samen met Vurnon Anita, Adam Maher en Jeremain Lens op het laatste moment af.

Vitesse bevestigt vertrek Van den Brom

Vitesse heeft het vertrek van trainer John van den Brom bevestigd. "Dit is bijzonder spijtig", zegt directeur Paul van der Kraan. Na één seizoen bij Vitesse vertrekt Van den Brom naar Anderlecht, waar hij de opvolger is van Ariël Jacobs.

De voormalige trainer van AGOVV en ADO Den Haag is momenteel in Brussel om tot een definitief akkoord te komen met zijn nieuwe club. Naar verwachting wordt de oud-speler van Ajax donderdag gepresenteerd.

"Ik weet alle feiten nog niet. Pas als dat zo is, wil ik verder reageren", zegt Van der Kraan, die eerder nog rekende op een langer verblijf van Van den Brom. "Ik heb zelfs met John afgesproken dat we snel over volgend seizoen gaan praten."

Van den Brom had in Arnhem een doorlopend contract. Deze wordt door Anderlecht voor 400.000 euro afgekocht. Naar verluidt is Fred Rutten in beeld om Van den Brom op te volgen bij Vitesse.

Ook Boskamp stoort zich aan Oranje

Het Nederlands elftal verloor zaterdag van Bulgarije (1-2) en kreeg een karrenvracht aan kritiek te verwerken. Ook analyticus Jan Boskamp voegde zich bij de critici. Hij verwacht dat Oranje de poulefase niet zal overleven.

"Nederland komt niet eens de poule door. Duitsland verloor weliswaar (5-3 tegen Zwitserland), maar daar komen nog zes of zeven spelers van Bayern München bij. Portugal speelde gelijk tegen Macedonië (0-0), maar dat kwam omdat ze het veldspel niet omzetten in doelpunten", aldus de oud-Feyenoorder tegen Voetbal International.

Naast Portugal en Duitsland zit Nederland bij Denemarken in de groep. Oranje opent het toernooi tegen de Scandinaviërs en Boskamp denkt dat die tegenstander wel te doen is voor het Nederlands elftal. "Brazilië liep er echt aan alle kanten dwars doorheen bij de Denen. Nee, van die Denen werd ik niet vrolijk."

Over de problemen bij Oranje is Boskamp duidelijk. "Er is geen aansluiting. Je kunt dit elftal niet eens een team noemen. Er staan twee ploegjes in het veld. Ik zie Mark van Bommel en Nigel de Jong alleen maar achteruit rennen. Dan zit dat blokje achterin met zijn vieren helemaal vast. Er ligt een gigantisch gat tussen de vier voorin en de achterste zes. Dit gaat zo helemaal fout."

Laatste vermiste aardbeving Italië gevonden

Reddingswerkers hebben woensdag onder de puinhopen van een ingestorte fabriek in het dinsdag door een zware aardbeving getroffen Noord-Italië het lichaam van de laatste vermiste gevonden. Het gaat om een man die in de fabriek in Medolla werkzaam was.

Eerder waren de lichamen van drie van zijn collega's gevonden. Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving is nu gestegen tot zeventien. Het aantal gewonden staat op 350. Duizenden mensen zijn dakloos geworden.

Het was de tweede dodelijke aardbeving binnen negen dagen in het gebied ten noorden van Bologna.


Laatste vermiste aardbeving Italië gevonden (Foto: Novum)

Oranje opent Cruijff Court in Krakau

Het Nederlands elftal opent dinsdag een Cruijff Court in Krakau. De spelers hebben het veld uit eigen zak betaald. Ze willen iets tastbaars achterlaten voor de lokale gemeenschap en kinderen dicht bij huis een veilige plaats geven om te voetballen. Dat heeft de KNVB woensdag gemeld. Oranje liet twee jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika al een veldje aanleggen in Johannesburg.

"Voor ons is het altijd zo vanzelfsprekend geweest, voetballen op mooie pleintjes en veldjes. Maar hier in Bronowice zijn de mogelijkheden wel heel beperkt", laat aanvoerder Mark van Bommel weten. "Als je sport, leer je bovendien omgaan met winst en verlies. Je leert dat je elkaar moet helpen om tot een goed resultaat te komen. Iets waar je in je verdere leven ook wat aan hebt."

Westra ook zeker van Olympische Spelen

Lieuwe Westra is door bondscoach Leo van Vliet geselecteerd voor de Olympische Spelen. De wielrenner van Vacansoleil mag in Londen zowel op de weg als in de tijdrit van start. Westra is na Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step) de tweede renner die zeker is van een olympisch ticket. Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar in de olympische equipe.

Van Vliet verklaart zijn keuze door te wijzen op het goede seizoen dat Westra rijdt. De Fries werd eerder dit jaar tweede in het eindklassement van Parijs-Nice. Ook in de Driedaagse De Panne en de Ronde van België moest hij genoegen nemen met het tweede treetje van het ereschavot.

[RG] Azarenka simpel langs Pfizenmaier in Parijs

Victoria Azarenka heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De 22-jarige Wit-Russische nummer één van de wereld was woensdag Dinah Pfizenmaier uit Duitsland de baas met tweemaal 6-1. In de volgende ronde speelt ze tegen de Chinese Jie Zheng (31) of Aleksandra Wozniak uit Canada.

Samantha Stosur drong dankzij een eenvoudige overwinning op de Amerikaanse Irina Falconi door tot de laatste 32. De Australische, als zesde geplaatst, won met 6-1 en 6-4. Ook Dominika Cibulkova (15) had geen kind aan haar tegenstander. De Slowaakse ontdeed zich met 6-0 en 6-2 van Vania King uit de Verenigde Staten.


Azarenka simpel langs Pfizenmaier in Parijs (Foto: Novum)

Groninger sloopt auto ex-vrouw met bijl

Een 55-jarige man uit het Groningse Winsum is dinsdagmiddag aangehouden omdat hij in Baflo met een bijl de auto van zijn ex-vrouw zou hebben bewerkt. De man zou de ruiten hebben ingeslagen en een gat in de carrosserie hebben gehakt, meldt de politie woensdag.

Ook zou de man zijn ex-vrouw bedreigd hebben. De Groninger werd kort na de vernieling in zijn woning aangehouden en zit nog vast.

Maaiers opgepakt voor slachten vogels Veenendaal

De politie heeft meerdere verdachten opgepakt voor het doodmaaien van vogels in Veenendaal vorige week woensdag. Daarbij werden ook enkele nesten vernield, meldt de politie.

De gemeente kreeg een week geleden een melding binnen dat op een braakliggend terrein aan de Bastion vogelnesten waren vernield. Toen agenten van de milieupolitie een kijkje gingen nemen zagen ze vogels in paniek rondvliegen. Enkele kievit- en tureluurkuikens liepen nog op het terrein rond. Bij een kapotgemaaid nest vonden ze een dood tureluurjong.

De nesten op het terrein waren een aantal weken eerder ontdekt. Het terrein zou tijdens Koninginnedag gebruikt worden als parkeerplaats, maar door de nesten mochten auto's er op de feestdag niet parkeren. De politie onderzoekt of dat iets met de vernielingen te maken heeft. Om hoeveel verdachten het gaat en wie ze zijn wil de politie niet kwijt.


Maaiers opgepakt voor slachten vogels Veenendaal (Foto: Novum)

Belgische gamestudio maakt Divinity: Original Sin

Het rollenspel Divinity: Original Sin wordt gemaakt door de Belgische gamestudio Larian. Het bedrijf laat weten dat het rollenspel, dat vanuit een bovenaanzicht gespeeld wordt, volgend jaar op de markt komt voor de pc en Mac.

Divinity: Original Sin is met twee spelers tegelijk te spelen. Tijdens gevechten in het rollenspel is iedereen om de beurt aan zet. De Belgische gamestudio belooft onder meer dat spelers bijvoorbeeld regen kunnen oproepen om vervolgens al het water in ijs te veranderen.

Het nog te verschijnen spel wordt een voorloper op de eerder uitgebrachte Divine Divinity-rollenspellen. Het nieuwe Divinity-spel is de vierde in de reeks.


Auto met inzittende gevonden in gracht Muiden

Bij baggerwerkzaamheden in Muiden is woensdag een auto met menselijke resten in verregaande staat van ontbinding aangetroffen. Hoelang de auto en het stoffelijk overschot al in het water van de Singelgracht lagen is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de politie.

De auto wordt in de loop van de middag uit het water gehaald. De technische recherche onderzoekt daarna het voertuig en het stoffelijk overschot. Over de identiteit van de persoon is nog niets bekend.

Steve Austin centraal in WWE '13

Vechtkampioen 'Stone Cold' Steve Austin speelt een belangrijke rol in de nieuwe vechtgame WWE '13. Austin staat centraal in het verhaal van de worstelgame, dat gebaseerd is op de Attitude Era van de World Wrestling Federation. Dat heeft THQ dinsdagnacht bekendgemaakt.

In WWE '13 worden gevechten uit de WWE-worstelshows nagespeeld. Het gamebedrijf heeft in het spel veel nadruk gelegd op de gesprekken van de commentatoren en de reacties van het publiek.

Het spel wordt gemaakt door gamestudio Yuke's. WWE '13 moet in november in de winkel liggen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii.


Roman Jackie direct binnen in bestsellerlijst

De roman Jackie is direct binnengekomen in de bestsellerlijst. Het boek, naar de gelijknamige film, verscheen op 7 mei en behoorde meteen tot de zestig meest verkochte boeken in Nederland. Dat maakte de producent van de film Eyeworks woensdag bekend.

Het boek Jackie ging in twee weken tijd meer dan achtduizend keer over de toonbank. Auteur Maaike Schutten, die eerder boeken als 15 Minuten en Bakfietsblues uitbracht, schreef de roman naar het filmscript van Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan.

Het verhaal gaat over de reis van een 33-jarige tweeling die naar de Verenigde Staten vertrekt om hun biologische moeder te ontmoeten. In de film worden de zussen gespeeld door Carice en Jelka van Houten. De rol van de moeder wordt vertolkt door de Amerikaanse actrice Holly Hunter. Jackie ging op 10 mei in première.

Pfeiffer in beeld voor maffiafilm Malavita

Michelle Pfeiffer is in onderhandeling voor de maffiafilm Malavita van Luc Besson. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Vorige week werd al bekend dat de Franse regisseur Robert De Niro voor de hoofdrol had weten te strikken.

Pfeiffer is in beeld voor de rol van de vrouw van een ex-maffioso, gespeeld door De Niro. Het voormalige maffialid is gevlucht naar Frankrijk om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hij wordt echter achtervolgd door zijn verleden en door enkele trawanten die hem willen omleggen.

Besson schreef ook het scenario, dat hij baseerde op het boek Badfellas van de Franse auteur Tonino Benacquista. De film wordt vanaf augustus opgenomen in Normandië.


Pfeiffer in beeld voor maffiafilm Malavita (Foto: Novum)

'GP Mexico op F1-kalender 2013'

Het Formule 1-circus zal in 2013 Mexico weer aan gaan doen, zo meldt Marca-journalist Jose Maria Rubio. De laatste keer dat er in het Noord-Amerikaanse land werd geracet door F1-bolides was in 1992 toen de hoofdstad Mexico City het decor was van een grand prix. Destijds won Nigel Mansell en behaalde Michael Schumacher zijn eerste podiumplaats.

Volgens Rubio gaat de race in Mexico Valencia op de kalender vervangen en zou er voor de komende vijf seizoenen een deal zijn met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Er zou wederom gereden worden in Mexico City en de renovatie van het circuit zou na de verkiezingen in juli aan kunnen vangen. De wedstrijd zelf wordt ondersteund door de sponsoren van Sauber-coureur Sergio Perez, waaronder Telmex, Interproteccion, Tequila Cuervo en het Mexicaanse Ministerie van Toerisme.

Oud-PSV'er Vonlanthen bergt kicksen op

Oud-PSV'er Johan Vonlanthen stopt al op 26-jarige leeftijd met voetbal. Dat stelt het voormalige supertalent in de Zwitserse krant Blick. Vonlanthens contract bij de Colombiaanse club Itagüi werd na negen maanden ontbonden. Na zijn vertrek bij PSV speelde Vonlanthen bij Brescia, NAC Breda, Red Bull Salzburg en FC Zürich. Hij begon zijn loopbaan bij Young Boys.

De Zwitser met Colombiaanse wortels heeft knieproblemen en wil niet meer geopereerd worden. "Ik ben nu bezig mijn leven opnieuw in te delen. Voetbal is veel minder belangrijk dan vroeger."

Toen PSV Vonlanthen bij Young Boys in 2003 wegkocht gold de Zwitser als een supertalent. Dat leek hij tijdens het EK in 2004 waar te maken toen hij als 18-jarige de jongste doelpuntenmaker ooit werd op een EK. Bij PSV brak hij echter nooit door. Verder dan 29 wedstrijden, waarvan het merendeel als invaller, kwam hij niet.

In de tweede helft van het seizoen 2004-2005 verhuurde PSV Vonlanthen aan Brescia. Het seizoen erna huurde NAC Breda de middenvelder. Vonlanthen kwam tot veertig interlands voor Zwitserland en zeven doelpunten.

Assange wel uitgeleverd aan Zweden

Wikileaks-voorman Julian Assange wordt wel aan Zweden uitgeleverd. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag bepaald. De advocaten van Assange hadden het hof gevraagd om het uitleveringsverzoek van Zweden ongeldig te verklaren.

Assange (40) wordt door het Zweedse openbaar ministerie gezocht om te worden gehoord in verband met seksuele delicten die hij zou hebben begaan tijdens een verblijf in Zweden. Het Zweedse openbaar ministerie meent dat het arrestatiebevel tegen Assange gewoon rechtsgeldig is en moet worden nageleefd.

In de zomer van 2010 werd Assange door twee Zweedse vrouwen van verkrachting beschuldigd. Hij heeft de aantijgingen ontkend en zei bevreesd te zijn dat hij geen eerlijk proces krijgt. Volgens hem vond de gemeenschap met wederzijdse instemming plaats.

De Australiër is vooral bekend vanwege het lekken van honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten, waarmee hij zich de woede van Washington op de hals haalde.

Assanges zaak voor het Hooggerechtshof heeft weinig te maken met Wikileaks of de Zweedse verkrachtingszaak. Zijn advocaten hadden het hof gevraagd zijn uitleveringsverzoek ongeldig te verklaren omdat het is uitgevaardigd door een openbaar aanklager, niet door een rechter. De Zweedse regering stelt dat dat de manier is waarop het systeem in Zweden werkt.

Assange kan de beslissing om hem uit te leveren nog aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Sojatoetje mag geen yoghurt heten

Een toetje dat gemaakt is op basis van soja mag niet meer worden aangeprezen met de term yoghurt. Producent Alpro moet de term 'yoghurtculturen' binnen tien weken van de verpakking van Mild & Creamy halen, bepaalde de rechtbank in Breda woensdag in een kort geding. Ook andere termen die doen vermoeden dat er melk in het toetje zit moeten worden verwijderd.

De Nederlandse Zuivelorganisatie was naar de rechter gestapt omdat er geen melkproducten in het toetje zitten. De rechtbank wees op een Europese verordening die het verbiedt om bij producten zonder melk te suggereren dat het zuivelproducten zijn.

Het bedrijf moet van de rechtbank een rectificatie op zijn website plaatsen.


Sojatoetje mag geen yoghurt heten (Foto: Novum)

Zaak Activision tegen game-ontwikkelaars uitgesteld

De rechtszaak tussen game-uitgever Activision en de twee game-ontwikkelaars Jason West en Vince Zampella is drie dagen uitgesteld. Het hooggerechtshof van Californië heeft nog niet genoeg juryleden bij elkaar gekregen en liet dinsdag weten dat de zaak vrijdag van start gaat.

De twee partijen staan tegenover elkaar na het plotselinge ontslag van de twee game-ontwikkelaars in 2010. Activision beschuldigt het tweetal van contractbreuk nadat zij contact hadden gezocht met concurrent Electronic Arts. De twee hebben op hun beurt een zaak aangespannen omdat zij nog prestatiebeloningen tegoed hebben van de uitgever.

West en Zampella werkten bij gamestudio Infinity Ward, dat eigendom is van Activision, aan de schietspellen Call of Duty 4: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2. Na hun ontslag heeft het tweetal de gamestudio Respawn Entertainment opgericht. Die werkt nu voor Electronic Arts aan een nieuw schietspel.


No Doubt mag Activision voor jury dagen

Rockgroep No Doubt mag in de rechtbank van Californië proberen hard te maken dat de band door game-uitgever Activision misleid is over het gebruik van de bandleden in de muziekgame Band Hero. Dat heeft het hooggerechtshof van Californië dinsdag geoordeeld. Hiermee is een bezwaar van de uitgever van de hand gewezen.

No Doubt is van mening dat de band in de muziekgame als een 'virtuele karaokecircusact' wordt neergezet. Gamers kunnen in Band Hero bijvoorbeeld een virtuele Gwen Stefani gebruiken om Honky Tonk Women van de Rolling Stones te zingen.

No Doubt klaagde de uitgever in november 2009 aan. De band zou nooit geweten hebben dat gamers de virtuele bandleden kunnen gebruiken om nummers van andere artiesten na te spelen. Activision stelt dat de band wel degelijk op de hoogte was. De zaak komt dit jaar voor een jury.


Klinsmann: "Engeland verslaat zichzelf vaak"

De Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann ziet Engeland niet als favoriet voor de Europese titel. Volgens de Duitser schakelen de Engelsen zichzelf vaak uit. "Het zijn niet altijd de tegenstanders die dat doen. Ze creëren zoveel problemen voor zichzelf." Het team wordt volgens hem vaak dwarsgezeten door negatieve fans en media.

Volgens Klinsmann, die als speler in Engeland bij Tottenham Hotspur speelde, hebben media een keuze. "Je kan zeggen: ik steun mijn team, ook vanuit de media. Of: ik maak het ze moeilijk en zaai twijfel."

Refererend aan 'nare opmerkingen' wijst de Duitser fijntjes op de tweede ronde van het WK van 2010 toen Duitsland de Engelsen uitschakelde. Na een moeilijke poulefase had Engeland toen al veel kritiek gehad.


Klinsmann: Engeland verslaat zichzelf vaak (Foto: Novum)

Will Smith stoot Sacha Baron Cohen van troon

Men in Black 3 heeft het afgelopen weekeinde de meeste mensen naar de Nederlandse bioscopen weten te lokken. De sciencefictionkomedie met Will Smith, die woensdag in première ging, stoot The Dictator van de troon. De komedie van Sacha Baron Cohen is nu goed voor een tweede plek op de Nederlandse bioscooplijst.

De top drie van de lijst wordt gecompleteerd door What to Expect When You're Expecting. In deze zwangerschapskomedie zijn onder meer Cameron Diaz en Jennifer Lopez te zien.

The Avengers is gezakt naar de vierde plek. De superheldenfilm met onder anderen Robert Downey jr. en Scarlett Johansson was vorige week nog op de tweede plaats te vinden. Tim Burtons film Dark Shadows, waar Johnny Depp de hoofdrol in speelt, rondt de top vijf af.


Will Smith stoot Sacha Baron Cohen van troon (Foto: Novum)

Glazen Huis steunt bestrijding babysterfte

De opbrengst van Serious Request van 3FM gaat dit jaar naar de bestrijding van babysterfte. Dat heeft de radiozender woensdag bekendgemaakt.

Tijdens de actie laten drie dj’s zich opsluiten in het bekende Glazen Huis. Ze krijgen niets te eten en draaien 24 uur per dag tegen betaling verzoeknummers. Dat gebeurt van 18 tot en met 24 december en dit jaar staat het huis in Enschede.

3FM zegt dat elk jaar 5,5 miljoen baby’s onnodig sterven. Dat komt door een gebrek aan medische zorg en begeleiding. De radiozender spreekt van ,,een stille ramp’’.

Elk jaar wordt het goede doel van Serious Request samen met het Rode Kruis vastgesteld. Het geld dat dit jaar wordt ingezameld, gaat onder meer naar het opleiden van verloskundigen, het uitvoeren van zwangerschapscontroles en voorlichting.

Vorig jaar stond het Glazen Huis in Leiden. De actie bracht toen ruim 8,6 miljoen euro op en dat geld ging naar moeders in oorlogsgebieden. De eerste editie van Serious Request vond plaats in 2004.

Glazen Huis steunt bestrijding babysterfte
Glazen Huis steunt bestrijding babysterfte (Foto: ANP)

Man vast voor dood 91-jarige Amsterdamse

Een 18-jarige Amsterdammer is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 91-jarige buurtbewoonster. De vrouw is om het leven gebracht, meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer werd dinsdag rond het middaguur in haar woning aan de H. Cleyndertweg gevonden na een melding van haar buren. De aangehouden buurtbewoner wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood.

Op het lichaam van de vrouw wordt sectie verricht. De politie kan nog niet zeggen wat het motief voor de moord is.

Cancellara tevreden over rentree

Fabian Cancellara is tevreden over de rentree die hij vorige week in het wielerpeloton heeft gemaakt. De renner van Radioshack-Nissan-Trek reed de Bayern Rundfahrt en werd slechts veertiende in de tijdrit, maar het deerde de renner die een sleutelbeenbreuk in de Ronde van Vlaanderen opliep niet.

"Ik ben overtuigd dat het een goeie wedstrijd was om weer in competitie te komen. Wie niet in conditie is, die weet dat zo'n tijdrit een verdomd harde dobber wordt. Zondag werd ik wakker met een gesloopt lichaam en een verstopte neus. Uiteindelijk is het een nuttige ervaring gebleken. Ik weet nu waaraan ik moet werken", zei Cancellara.

Rosberg: "Mercedes wordt sterker"

Nico Rosberg vindt dat Mercedes er in de Formule 1 goed voor staat. De Duitser staat na zijn tweede plaats op Monaco vijfde in de titelstrijd met 59 punten en denkt dat er dankzij de W03 in de rest van het jaar nog vele bij gaan komen.

De Duitser zette een videoblog op zijn eigen site waarin hij zijn tevredenheid over de gang van zaken uitte. "De afgelopen vier races heb ik meer punten gescoord dan elke andere coureur. Dat laat zien dat we behoorlijk regelmatig presteren en dat is ook waarom ik denk dat we het de komende races goed kunnen doen. Het is bovendien geweldig om te zien hoe we ons als team blijven verbeteren en steeds sterker worden. Qua punten zitten we er goed bij."

De achterstand van Rosberg op kampioenschapsleider Fernando Alonso bedraagt zeventien punten. Hij ziet kansen om al tijdens de komende race in Canada dit gat te verkleinen. "Ik denk namelijk dat onze auto goed bij dat circuit past."

Jason Rubin nieuwe voorzitter THQ

Crash Bandicoot-bedenker Jason Rubin is per direct de nieuwe vicevoorzitter van game-uitgever THQ. Na tegenvallende financiële resultaten zijn voormalig vicevoorzitter Danny Bilson en studiobaas Dave Davis opgestapt. Dat heeft de uitgever woensdag bekendgemaakt. Het bedrijf voert op dit moment een grote herstructurering door.

THQ heeft in het afgelopen boekjaar een verlies geleden van 239,9 miljoen dollar. Dit komt onder meer door grote investeringen in het geflopte uDraw-gametablet.

Jason Rubin is vooral bekend als ontwikkelaar van Crash Bandicoot en de gelijksoortige serie Jak & Daxter. In zijn nieuwe functie is Rubin eindverantwoordelijk voor alle producties en de bijbehorende marketing. Brian Farrell blijft gewoon voorzitter van THQ.


Jason Rubin nieuwe voorzitter THQ

Huistra nieuwe trainer De Graafschap

De Graafschap heeft Pieter Huistra vastgelegd als trainer voor komend seizoen. De 45-jarige coach volgt interim-coach Richard Roelofsen op. Hij degradeerde vorig jaar met de ploeg uit Doetinchem terug naar de Jupiler League.

Huistra wordt vanmiddag op de Vijverberg gepresenteerd. Tijdens de persbijeenkomst laten de Superboeren tevens een nieuwe Nederlandse speler een contract ondertekenen. Eerder deze maand was De Graafschap ook in gesprek met Alfons Groenendijk, de scheidende trainer van FC Den Bosch.

De keus viel echter op Huistra, die zelf afgelopen seizoen na een teleurstellend seizoen op straat werd gezet bij FC Groningen. Daarvoor had hij de beloften van Ajax onder zijn hoede.

VVV-Venlo trekt jonge Braziliaan aan

De achttienjarige Braziliaan Matheus, voluit Matheus Diovany Pechim Dos Santos, is de nieuwste aanwinst voor de selectie van VVV-Venlo voor het seizoen 2012/13. De speler, die eerder al op een proefstage was bij de Venlose club, tekent een contract van één jaar met een optie van nog één jaar.

Hij is afkomstig van Coritiba, de Braziliaanse club waar VVV-Venlo een samenwerkingsverband mee heeft. Technisch manager Wim Dusseldorp: "Matheus is een technische en tactisch vaardige verdediger. Tijdens zijn eerdere stage in Venlo liet hij een positief gevoel achter en we zijn hem aansluitend zeer nauw blijven volgen."

Hij vervolgt: "Enkele weken geleden zijn we met een VVV-Venlo-delegatie naar Brazilië gereisd en hebben daar de contractonderhandelingen afgerond. We zijn ervan overtuigd dat hij een goede aanvulling is op de selectie." Gisteren werd ook al bekend dat keeper Niki Mäenpää de overstap naar VVV maakt.

Demouge: "Ik zit vol met deuken en gaten"

Frank Demouge voelt dat zijn lichaam het in al zijn jaren profvoetbal zwaar te verduren heeft gehad. Aan stoppen denkt de 29-jarige spits nog niet.

"Ik kan ook nog wel jaren mee, hoewel ik niet ga ontkennen dat mijn lichaam veel heeft geïncasseerd. Ik zit vol met deuken en gaten. Als je me door zo'n röntgenapparaat haal, zie je volgens mij een man van 85", zegt Demouge in gesprek met Voetbal International.

Demouge is een speler die vaak als aanspeelpunt fungeert. Met zijn speelstijl is het niet onlogisch dat zijn lichaam flink wat duels te verduren heeft gehad. "Vooral in mijn beginjaren kan ik me nog tegenstanders herinneren die bikkelhard waren. Jaap Stam, Daniel Majstorovic, Dejan Stefanovic, José Fortes Rodriguez. Dat waren duels joh, gewoon mini-oorlogjes. Dat is de laatste jaren wel minder geworden. Er zijn veel meer voetballende verdedigers gekomen en minder moordenaars."

In Nederland kom je die harde voetballers misschien niet meer tegen, in Brazilië is dat wel anders, weet Demouge. De spits van FC Utrecht heeft een Braziliaanse vrouw en gaat regelmatig naar haar geboorteland. "Iedereen vliegt erop. De aanvallers en middenvelders kunnen alles met een bal en de verdedigers zijn van die slagers, die je lachend in drieën schoppen."

"Het lijkt me zeker mooi daar te voetballen, maar de kans is heel klein. Laat ik het zo zeggen: het Braziliaanse voetbal is niet echt gemaakt voor een speler als Frank Demouge, haha. Het is me allemaal iets te technisch. Nee, voorlopig voetbal ik nog gewoon ergens aan deze kant van de wereld", aldus Demouge.

Dead Space 3 artwork duikt op

Vandaag is de eerste artwork van Dead Space 3 opgedoken. Hierin zien we het nieuwe logo van Dead Space 3 en hoofdpersonage Isaac Clarke die door de ruimte zweeft. Het is te verwachten dat Dead Space 3 tijdens de aankomende E3 wordt onthuld.

Dead Space 3 is het derde deel uit de survival horror-franchise. Tot op heden is er weinig bekend van de game, buiten een aantal geruchten om. Zo zal mogelijk Dead Space 3 geheel in co-op te spelen zijn en bezoekt Isaac dit keer een planeet dat geteisterd wordt door sneeuw en ijs.

DS3

Friesland Bank voor kwart miljoen beboet

Friesland Bank heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd gekregen van 250 duizend euro. De financiële waakhond rekent het de bank aan dat het bij adviezen om een overlijdensverzekering af te sluiten bij een hypotheek niet genoeg informatie over de klanten heeft ingewonnen.

De AFM onderzocht vijf dossiers uit 2009 en 2010. Bij alle vijf hadden de medewerkers van Friesland Bank niet genoeg onderzocht wat de financiële positie was van de klanten en wat hun doelstellingen waren. In drie dossiers was onvoldoende gekeken of de consumenten wel bereid waren om risico's te nemen. De bank heeft het advies om een verzekering af te sluiten daarom niet goed kunnen onderbouwen, meent de AFM.

De AFM wilde de bank eerst een boete opleggen van een half miljoen, maar dat is na bezwaar van Friesland Bank verlaagd. De overtredingen vonden plaats toen Friesland Bank nog een zelfstandige onderneming was. Sinds april van dit jaar is de bank onderdeel van de Rabobank.


Friesland Bank voor kwart miljoen beboet (Foto: Novum)

Onderminister Dagestan vermoord

De onderminister van sport van de Russische republiek Dagestan is in de hoofdstad Machatsjkala doodgeschoten. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken woensdag gezegd.

Nasir Gadzjichanov, voormalig worstelkampioen, werd dinsdagavond in zijn auto onder vuur genomen door mannen met automatische wapens, zei een woordvoerder van het ministerie. Het is nog onduidelijk wat het motief voor de moord is.

Dagestan kampt met veel geweld. Islamitische opstandelingen plegen geregeld aanslagen op overheidsfunctionarissen en politieagenten.

KPN neemt bod Mexicanen in beraad

KPN neemt het bod van América Móvil op bijna een derde van de aandelen officieel in beraad. De telecommaatschappij benadrukte woensdag echter opnieuw het bod van acht euro per aandeel te laag te vinden.

Dinsdag sloot het aandeel KPN op 7,59 euro, ruim vijf procent lager dan het bod van de Mexicanen. Vlak na de opening van de Amsterdamse beurs woensdag noteert het aandeel 0,20 procent hoger op 7,6 euro.

Het Mexicaanse bedrijf in handen van miljardair Carlos Slim maakte dinsdagavond officieel bekend dat het een bod doet op 27,7 procent van de aandelen. Nu heeft América Móvil net minder dan vijf procent in handen.

Het voornemen van de Mexicanen was al sinds begin mei bekend. De raad van bestuur van KPN gaat het bod 'zorgvuldig bestuderen' en komt binnenkort met een reactie.

Zes banken opereren meer verantwoord

De Nederlandse bankensector doet het beter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt uit de woensdag gepubliceerde Eerlijke Bankwijzer. ABN AMRO, Friesland Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers scherpten in de afgelopen maanden hun beleid aan op thema's als mensenrechten, bonusbeleid en gezondheid.

ABN AMRO is koploper met een aanscherping van acht thema's waarop de Eerlijke Bankwijzer is gebaseerd. NIBC en SNS Bank verbeterden hun beleid op vier thema's, Rabobank op twee.

Hoewel een verbetering bij zes banken 'een compliment waard is', willen de onderzoekers achter de bankwijzer dat alle banken op het gebied van klimaat, dierenwelzijn en natuur stappen gaan maken. "Dat blijft onder de maat", schrijven de onderzoekers.

Ook dringen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer, zoals Oxfam Novib en Amnesty International, erop aan dat andere banken, zoals Aegon en Delta Lloyd, ook eindelijk eens stappen vooruit gaan zetten. "Het wapenbeleid van Aegon is zelfs verslechterd omdat het beleggingen in bedrijven die kernwapens maken weer toestaat", stellen de onderzoekers.

ING krijgt een standje omdat het niet transparant is op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "ING is nu de enige bank die niet haar thema- en sectorbeleid publiceert."

Overlast eikenprocessierups begint

De eikenprocessierups kan vanaf deze week overlast veroorzaken. De diertjes krijgen rond deze tijd hun beruchte brandharen die voor irritaties kunnen zorgen. Door het koude weer in april gebeurt dat ruim drie weken later dan vorig jaar, meldt natuurbericht.nl woensdag.

In 2011 kreeg de eikenprocessierups al begin mei de eerste brandharen door een warm en droog voorjaar. Dit jaar leek dat opnieuw te gebeuren na de warme maartmaand, maar april en de eerste helft van mei voorkwamen dat door koud en regenachtig weer. De nesten lijken dit jaar daarom kleiner te zijn.

De brandharen verschijnen nadat de rupsen zich voor de derde keer hebben verveld. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.

Ook honden, koeien, paarden en schapen kunnen flink last hebben van de diertjes. Eigenaren wordt aangeraden hun dieren buiten het bereik van aangetaste bomen te houden. De eikenprocessierups leeft vooral in eikenbomen.

Slogan WK 2014: "All in one rhythm"

Waar in Europa het EK 2012 nog moet beginnen, kijken ze in Brazilië al uit naar het WK van 2014. Dinsdagavond werd de officiële slogan gepresenteerd voor dit eindtoernooi. "All in one rhythm", alles in één ritme, luidt de oneliner voor de mondiale titelstrijd.

"Ritme is het thema en het zal fans uit Brazilië en daarbuiten verenigen in een kleurrijk en levendig feest", liet Jérôme Valcke, topbestuurder van de FIFA, gisteren weten bij de onthulling. "De slogan vertegenwoordigt de unieke sfeer die Brazilië het WK zal brengen."

Tijdens het afgelopen WK in Zuid-Afrika in 2010 luidde de slogan: "KeNako. Celebrate Africa's Humanity."

Bouma houdt rekening met basisplaats op EK

Wilfred Bouma zou door de blessure van Joris Mathijsen op het EK zo maar vanuit de basis kunnen gaan spelen. "Ik moet zelf zorgen fit te blijven."

"Het kan zo maar dat ik op het EK aan de aftrap sta", zegt de ervaren verdediger van PSV in De Telegraaf. Zaterdag moest hij tegen Bulgarije al na een kwartier het veld in na het uitvallen van Mathijsen. Tegen Slowakije zal Bouma vanuit de basis starten, waardoor een basisplaats op het EK in zicht komt. "Ik moet zelf zorgen fit te blijven."

Mathijsen viel zaterdag na een kwartier uit met een hamstringblessure. Bouma weet hoe zijn collega zich voelt. "Ik ben er zelf lange tijd uitgeweest en toen kwamen er ook andere jongens. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd gaan." Wanneer Mathijsen goed weet te herstellen zou hij tegen Denemarken kunnen spelen. Zo niet, dan zal Bouma er staan. "Ik moet er in dat geval zorgen dat ik er sta", aldus Bouma.

Links naast Bouma zal Stijn Schaars opduiken als basisspeler. Tegen Bulgarije was hij nog de vervanger van Jetro Willems en zal het vanavond moeten laten zien. "Ik vond het maar moeizaam gaan. Ik was niet blij met mijn optreden", aldus Schaars. "Ik moet de komende twee duels gebruiken om te wennen aan de linksbackpositie."

'Schalke wil Van der Vaart, Kalou en Elia'

FC Schalke 04 wil zich in de komende maanden versterken met Rafael van der Vaart, Salomon Kalou en Eljero Elia. De onderhandelingen zijn al gaande.

Volgens De Telegraaf doet Schalke een poging om Van der Vaart los te weken bij Tottenham Hotspur. Daarnaast zou de club uit Gelsenkirchen al in onderhandeling zijn met Kalou, en zou er al bijna een akkoord zijn met Juventus over de transfersom van Elia.

Schalke wil de spelers halen met het oog op een langer behoud van topscorer Klaas-Jan Huntelaar. De topscorer van de Bundesliga heeft een contract tot 2013. Beide partijen spraken al over een langer verblijf van de spits, maar Huntelaar verlangde garanties.

Huntelaar wil opnieuw topscorer worden van de Bundesliga. Nu zijn collega Raúl is vertrokken bij Schalke, en met het oog op de Champions League waarin Schalke volgend seizoen uitkomt, moeten er versterkingen komen.

Een terugkeer van Van der Vaart in de Bundesliga zal geen verrassing zijn. De voormalige Ajacied werkte in het seizoen 2007/08 al samen met Stevens bij Hamburger SV. Na zijn vertrek uit Duitsland gaf de international aan ooit eens terug te willen keren in de Bundesliga.

Van der Vaart heeft bij Tottenham Hotspur een contract tot 2014. Zijn afkoopsom wordt geschat op zeven miljoen euro. Kalou kan gratis de overstap maken aangezien hij een aflopend contract heeft bij Chelsea. Juventus heeft al laten weten niet dwars te gaan liggen wanneer een club zich zou melden voor Elia. De buitenspeler tekende tot 2015 in Turijn, maar kwam daar nauwelijks aan spelen toe.

[NBA] Spurs lijken onverslaanbaar

De San Antonio Spurs hebben gisteren voor de twintigste keer op rij een zege geboekt. Ditmaal werd Oklahoma City met 120-111 aan de kant gezet. Door deze overwinning zijn de Spurs een stap dichter bij de titel gekomen in de Western Conference van de Amerikaanse NBA.

Het staat nu 2-0 in de best-of-seven voor de Spurs. Tony Parker, de Franse guard aan de kant bij San Antonio, werd de grote man. Hij was verantwoordelijk voor 34 punten. Coach Gregg Popovich roemde zijn topscorer. "Tony is het hele jaar al geweldig en speelde vandaag in vele opzichten uitmuntend."

Manu Ginobili, de Argentijnse spelmaker van de Spurs, was goed voor twintig punten. Bij Oklahoma wisten Kevin Durant en James Harden zich te onderscheiden. Zij waren goed voor respectievelijk 31 en 30 punten.

De volgende twee duels worden in Oklahoma afgewerkt. "We zijn bezig aan een goede serie, maar het wordt pas echt mooi als we de volgende twee wedstrijden ook winnen", liet Tim Duncan van de Spurs weten. De kampioen van de Western Conference speelt om de titel van de NBA tegen de kampioen van de Eastern Conference. In die finale leidt Miami Heat met 1-0 tegen Boston Celtics.

'Vestia stemt in met reddingsplan banken'

Vestia stemt in met een plan van de banken om de huidige rente te bevriezen waardoor het niet hoeft bij te storten. De noodlijdende woningcorporatie hoeft daardoor voorlopig niet te vrezen voor een faillissement, meldt de NOS woensdag. De banken hopen volgens de omroep binnen twee weken een definitief akkoord te bereiken.

Vestia is in de problemen gekomen doordat het derivaten heeft afgesloten ter bescherming tegen een stijgende rente. De miljoenenstortingen die de banken eisten toen de rente niet steeg maar daalde, hebben de corporatie op de rand van de afgrond gebracht

Dinsdag bleek dat de banken bereid waren de rente voorlopig vast te zetten. De elf banken die derivaten hebben verkocht aan Vestia, waaronder ABN AMRO, Rabobank en een aantal buitenlandse banken, stelden dat vrijdagavond voor aan de corporatie en de partijen daarachter, zoals het Waarborgfonds Sociale Woningen en het rijk, die garant staan voor de schuld van Vestia.

Nu een overeenkomst rond lijkt te zijn, voorkomen de banken een faillissement van Vestia. Als de corporatie wel bankroet was gegaan, waren de banken alles kwijt geweest.

De bezittingen van Vestia waar banken normaal beslag op leggen bij een faillissement, werden vorige week onverwachts verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningen. Banken wilden in ruil voor de vaste rente wel dat dit hypotheekrecht werd opgeheven. Of het waarborgfonds hier nu akkoord meer is gegaan, is niet bekend.


'Vestia stemt in met reddingsplan banken' (Foto: Novum)

Van Persie koos 16 vanwege geboortedag zoon

Gisteren werden de rugnummers bekend welke de spelers van Oranje zullen dragen tijdens het komende EK. Zo werd duidelijk dat niet Robin van Persie, maar Klaas-Jan Huntelaar rugnummer 9 kreeg toegewezen. Van Persie kreeg nummer 16.

Toch zegt dit nauwelijks iets over de pikorde voor de spitspositie. Van Persie heeft namelijk zelf gevraagd om rugnummer 16 te dragen. Dit nummer verwijst namelijk naar de geboortedag van zijn zoontje Shaqueel. Daardoor kreeg Huntelaar, die op het afgelopen WK nog nummer 21 kreeg, automatisch nummer 9.

Het rugnummer 13 kwam sinds lange tijd ook weer beschikbaar bij Oranje. Tussen 1998 en 2010 speelde Ooijer bij drie toernooien met 13, maar nu is dit nummer gereserveerd voor Ron Vlaar.

Wereldwijd 440 onderzoeken Amsterdamse zedenzaak

De Amsterdamse zedenzaak heeft wereldwijd tot 440 vervolgonderzoeken geleid. Dat meldt de NOS woensdag. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten ontkent dit niet, maar verwijst naar een persconferentie die woensdagmiddag wordt gegeven.

Gegevens uit de computer van de hoofdverdachte in de zedenzaak, Robert M., maakten het volgens de NOS mogelijk het internationale pedofielennetwerk waar hij deel van uitmaakte te ontrafelen. De onderzoeksresultaten zijn overgedragen aan buitenlandse autoriteiten, die ermee aan de slag zijn gegaan.

In onder meer Zweden, Duitsland, Canada, Polen, de Filipijnen en de Verenigde Staten zijn in het onderzoek met de codenaam Holitna zeker elf verdachten aangehouden. In de VS werd het misbruik van 34 kinderen gestopt. Eerder was al bekend dat in Nederland veertien verdachten zijn aangehouden omdat zij contact hadden met M. of zijn partner Richard van O..

M. werd vorige week veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. De rechtbank in Amsterdam legde Van O. zes jaar celstraf en verplichte behandeling op.

Advocaat met Rusland niet langs Litouwen

Rusland lijkt de juiste vorm voor het EK voetbal in Polen en Oekraïne nog niet te pakken te hebben. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat kwam dinsdagavond niet verder dan een doelpuntloze remise tegen Litouwen. Vrijdag speelden de Russen in oefenverband ook al gelijk tegen Uruguay: 1-1.

Advocaat sluit vrijdag de oefencampagne af met een wedstrijd tegen Italië. Een week later staat het eerste EK-duel tegen Tsjechië op het programma. Gastland Polen en Griekenland zijn de andere tegenstanders in de groepsfase.

Positief voor Advocaat was de rentree van doelman Igor Akinfeev. De 26-jarige goalie speelde door een kruisbandblessure zijn laatste interland in augustus. Advocaat kondigde al aan dat de strijd voor de positie onder de lat tussen Akinfeev en Zenit Sint-Petersburg-doelman Vyacheslav Malafeev gaat.

Akinfeev onderscheidde zich positief door Litouwer Darvydas Sernas tweemaal van scoren af te houden.


Advocaat met Rusland niet langs Litouwen (Foto: Novum)

Hoger onderwijs maakt plaats voor 2500 Brazilianen

Op Nederlandse hogescholen en universiteiten worden 2500 plekken beschikbaar gemaakt voor Braziliaanse studenten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag aangekondigd na een overleg met zijn Braziliaanse ambtgenoot Antônio Raupp.

Voor beide landen valt volgens Rosenthal wat te winnen. Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert volgens hem van de wetenschappelijke samenwerking en de nieuwe contacten die op deze manier worden opgedaan. Ook kampen Nederlandse bedrijven met een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Brazilië wil meer hoger opgeleiden op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Om dat te bereiken heeft het land een beurzenprogramma opgericht, waardoor studenten en onderzoekers in het buitenland kunnen studeren of onderzoek kunnen doen.

Brazilië is volgens Rosenthal aangetrokken door de hoge onderwijskwaliteit in Nederland. "'Ik voel me vereerd met het verzoek om Braziliaanse studenten te mogen opleiden."

Hij wil 2100 studenten en vierhonderd afgestudeerde onderzoekers naar Nederland halen. Het project wordt op dit moment verder uitgewerkt. Onder meer de WUR in Wageningen en de TU Delft hebben hiervoor al contact met Braziliaanse onderwijsinstellingen.

Verleden van sollicitant vaker gecontroleerd

Winkeliers hebben in 2011 veel vaker gecontroleerd of een sollicitant een frauduleus verleden heeft. Dat maakte de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) woensdag bekend.

Ondernemers kunnen via het Waarschuwingsregister van de FAD bekijken of iemand een schoon blazoen heeft of niet. In 2011 werd in totaal 94.000 keer gecontroleerd of het verleden van een sollicitant wel in de haak was. Dat is 17 procent meer dan in 2010. Ook werden er een kwart meer fraudeurs aan het register toegevoegd, 471 in totaal.

Volgens de FAD zijn winkeliers alerter en zijn er betere methoden om fraude op te merken.

Nicole Scherzinger keert terug in Britse X Factor

Nicole Scherzinger keert terug in de Britse versie van X Factor. "Nicole is gastjurylid bij de audities die woensdag worden gehouden", valt op de Twitterpagina van X Factor te lezen. De zangeres was vorig seizoen ook te gast als jurlylid bij de talentenjacht.

"Ik kijk ernaar uit om mijn Britse fans woensdag te zien in de O2 in Londen!", liet de zangeres dinsdag weten via Twitter. Voor de Amerikaanse Scherzinger voelt Groot-Brittannië als haar 'tweede thuis'. "Ik ben zo dankbaar en blij dat ik mijn Britse fans heb!"

Nicole Scherzinger was eerder een vast jurylid in de Amerikaanse X Factor. Eerder dit jaar werd ze aan de kant gezet wegens tegenvallende kijkcijfers. Ook jurylid Paula Abdul moest het veld ruimen, de dames worden vervangen door Demi Lovato en Britney Spears.

Mitt Romney officieel presidentskandidaat

Mitt Romney mag zich officieel de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten noemen. Dat heeft Fox News dinsdag (plaatselijke tijd) gemeld. Bij de voorverkiezingen in Texas behaalde hij genoeg stemmen om de benodigde kiesdrempel van 1.144 kiesmannen in heel de VS te halen.

Direct na het nieuws van de overwinning in Texas maakte de voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus, van de gelegenheid gebruik om Mitt Romney te feliciteren. Hij voegde daar in een reactie aan toe dat Romney de VS de nieuwe richting kan geven die het zo nodig heeft om uit het economische dal te komen. Een van de speerpunten daarin is het creëren van nieuwe banen.

De verkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidaat in Texas waren eigenlijk een formaliteit. Romney was nog als enige in de running. Hij zal het op 6 november 2012 op gaan nemen tegen de zittende president van de Democraten, Barack Obama.

Mitt Romney officiëel presidentskandidaat
Mitt Romney officieel presidentskandidaat (Foto: ANP)

Noors zeiljacht terecht

Een Noors zeiljacht dat sinds maandag werd vermist is gevonden. Dinsdagavond kreeg het Reddingscoördinatiecentrum in het Noorse Stavanger radiocontact met het schip toen het tussen Denemarken en Noorwegen voer, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

De drie mannen aan boord van het schip zijn in orde. Ze zouden niet hebben geweten dat ze werden vermist. Het is niet duidelijk waarom de bemanning niet op eerdere oproepen reageerde en geen contact opnam met het thuisfront.

Het schip was vrijdag vertrokken vanuit Zeebrugge in België en werd maandag verwacht in het Deense Hanstholm. Toen het schip daar niet aankwam, werd geprobeerd contact te leggen. Dat lukte echter niet. Daarop vroeg het Reddingscoördinatiecentrum in Noorwegen aan de kustwachten van België, Nederland en Denemarken naar het schip uit te kijken.

Een vliegtuig van de kustwacht heeft boven de Noordzee naar het schip gezocht. Ook vroeg het Kustwachtcentrum de scheepvaart naar het jacht uit te kijken.

Brand in centrum Gouda geblust

In het centrum van Gouda heeft woensdagnacht een grote brand in een woning boven een café gewoed. Dat zei een woordvoerder van de brandweer Hollands-Midden. Rond vijf uur in de ochtend kon het sein brand meester worden gegeven. De eerste en tweede verdieping zijn volledig uitgebrand.

De brandweer rukte met veel materieel uit, omdat in eerste instantie niet kon worden gezegd of er nog mensen in het pand aanwezig waren. Na een zoektocht door het gebouw kon dit echter worden uitgesloten.

Uit voorzorg werden omwonenden uit hun huizen gehaald. Een van de gezinnen moest voor de rest van de nacht elders onderdak zien te vinden, de rest kon gewoon weer naar huis.

Brussel dringt aan op afschaffen renteaftrek

Nederland moet de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaffen. Dat staat in een indringend advies van de Europese Commissie dat woensdag bekend wordt, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

Alle 27 EU-landen krijgen woensdag een advies van de commissie over hun economie en hun begroting. Als een land de aanbevelingen niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk sancties opleggen.

De Commissie wijst erop dat de hoge huizenprijzen mede het gevolg zijn van de hyoptheekrenteaftrek. Om te voorkomen dat de markt instort, zou de aftrek stapsgewijs moeten worden afgebouwd. In het begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie wordt alleen de aftrek van nieuwe aflossingsvrije hypotheken afgeschaft.

Om scheefwonen tegen te gaan moet de huurprijs volgens de Commissie meer in lijn komen met het inkomen van huurders. Over de EU als geheel zegt de Commissie dat de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar worden. De groei keert langzaam terug en de financieringstekorten zouden dalen.

Artsen: patiënten vaak te lang doorbehandeld

Een meerderheid van 62 procent van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer door worden behandeld dan wenselijk. Tweeëntwintig procent van de artsen is het hier niet mee eens. Dat meldt artsenblad Medisch Contact deze week na een online enquête onder 726 artsen.

De ondervraagde artsen denken dat te lang wordt doorbehandeld omdat artsen 'van nature' geneigd zijn om te behandelen. Patiënten hebben in zo'n geval te hoge verwachtingen van de behandeling en leggen zich niet neer bij het naderend sterven. Ook dringt familie vaak aan bij de arts het leven te rekken.

Een op de vijf artsen geeft aan een behandeling nog te beginnen of voort te zetten als deze naar verwachting resulteert in een extra levensverwachting van drie maanden of langer. Voor de helft speelt vooral de vraag of de kwaliteit van leven van de patiënt er beter door wordt.

Bij driekwart van de groep artsen die zelf wel eens voor de keuze staat een patiënt al dan niet door te behandelen, geeft de mening van de patiënt uiteindelijk de doorslag. Verder stelt 35 procent soms rekening te houden met de kosten.

Dertig procent van de artsen geeft daarnaast aan er nooit moeite mee te hebben met een patiënt te praten over het naderende levenseinde. Een meerderheid vindt dat artsen te lang wachten om met patiënten over dit onderwerp te praten.

Losse ringen

Ik zit ongemakklijk in de plastic stoel in het prille lentezonnetje van mijn koffie met suiker te genieten als er twee vrouwen de koffiehoek in komen lopen. De achterste knikt naar mij, uit beleefdheid. Het is waarschijnlijk geen beleefdheid, maar meer een automatisch gebaar. Ik knik terug. Ze ziet het niet eens. De voorste heeft mij helemaal niet gezien, zo druk is ze bezig met zichzelf en haar verhaal.

Wederom slagveld in Syrië: 98 doden

Bij gevechten tussen Syrische regeringstroepen en rebellen zijn afgelopen dinsdag wederom veel doden gevallen. Dat meldde een Syrische mensenrechtenorganisatie. In totaal lieten 98 mensen het leven, waarvan 61 burgers.

Afgelopen vrijdag vonden al 108 mensen de dood bij een bloedbad in Houla. De slachtpartij vormde een dieptepunt in de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad en was ook de reden voor veel westerse landen, waaronder Nederland, om Syrische diplomaten dinsdag het land uit te wijzen.

Wederom slagveld in Syrië: 98 doden
Wederom slagveld in Syrië: 98 doden (Foto: ANP)

Moszkowicz start talkshow in september

Bram Moszkowicz start per september met een talkshow op televisie. Dat zei hij dinsdagavond in Knevel en Van den Brink. De advocaat wilde niets kwijt over de inhoud, tijdstip of de zender. Moszkowicz zei wel dat hij de show in z'n eentje gaat presenteren.

Eerder deze maand werd bekend dat de advocaat het familiekantoor Moszkowicz verlaten heeft. Als reden gaf hij toen zijn ambitie om zijn televisiecariere verder uit te breiden. De strafpleiter schuift ook al regelmatig aan in het programma RTL Boulevard.

Zijn vriendin Eva Jinek heeft een eigen talkshow op zondagochtend voor WNL. De show van Moszkowicz zal in ieder geval niet op dat tijdstip worden uitgezonden. "Daar kan ik niet overheen", zei de advocaat.

Consoles: puur voor gamen of toch meer?

Er is de laatste jaren een trend ontstaan om consoles meer te maken dan enkel een apparaat waar je games op kan spelen. Het begon allemaal met de eerste Xbox en PlayStation waar je ook al DVD's op kon afspelen. Tegenwoordig worden er applicaties gemaakt voor consoles, worden ze gebruikt als mediacenter en kan er verbinding gemaakt worden met mobiele telefoons. Wat vinden jullie hiervan? Moet een console terug naar de basis of is uitbreiding prima?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.