Assange wel uitgeleverd aan Zweden

Wikileaks-voorman Julian Assange wordt wel aan Zweden uitgeleverd. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag bepaald. De advocaten van Assange hadden het hof gevraagd om het uitleveringsverzoek van Zweden ongeldig te verklaren.

Assange (40) wordt door het Zweedse openbaar ministerie gezocht om te worden gehoord in verband met seksuele delicten die hij zou hebben begaan tijdens een verblijf in Zweden. Het Zweedse openbaar ministerie meent dat het arrestatiebevel tegen Assange gewoon rechtsgeldig is en moet worden nageleefd.

In de zomer van 2010 werd Assange door twee Zweedse vrouwen van verkrachting beschuldigd. Hij heeft de aantijgingen ontkend en zei bevreesd te zijn dat hij geen eerlijk proces krijgt. Volgens hem vond de gemeenschap met wederzijdse instemming plaats.

De Australiër is vooral bekend vanwege het lekken van honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten, waarmee hij zich de woede van Washington op de hals haalde.

Assanges zaak voor het Hooggerechtshof heeft weinig te maken met Wikileaks of de Zweedse verkrachtingszaak. Zijn advocaten hadden het hof gevraagd zijn uitleveringsverzoek ongeldig te verklaren omdat het is uitgevaardigd door een openbaar aanklager, niet door een rechter. De Zweedse regering stelt dat dat de manier is waarop het systeem in Zweden werkt.

Assange kan de beslissing om hem uit te leveren nog aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.