Israël wil journalist vervolgen

Het Israëlische openbaar ministerie wil een journalist vervolgen voor het publiceren van geheime documenten. De verslaggever van dagblad Haaretz, Uri Blau, kreeg de documenten in handen van een klokkenluider bij het leger.

Blau wordt aangeklaagd voor onrechtmatig bezit van staatsgeheimen, zei het ministerie van justitie woensdag. Op dit vergrijp staat maximaal zeven jaar gevangenisstraf. Het hoofd van de Israëlische persraad zei dat de vervolging van Blau de 'persvrijheid schaadt'.

De klokkenluider, Anat Kamm, kopieerde tijdens haar diensttijd documenten over strategische plannen, doelwitten en andere geheimen en droeg deze over aan Blau. Van de ruim tweeduizend stukken die zij zou hebben gekopieerd en aan Haaretz doorgespeeld waren er zevenhonderd bestempeld als 'topgeheim'.

Volgens Israëlische aanklagers was Kamm de bron van een artikel in Haaretz waarin het Israëlische leger werd beticht van gerichte liquidaties van Palestijnse militanten, een praktijk die door het hooggerechtshof is verboden. Kamm zou stukken aan de krant hebben doorgespeeld toen zij werkte in het kantoor van de voormalige Israëlische commandant op de Westoever, generaal-majoor Yair Naveh. In 2011 werd ze veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Israëlische media mochten niet over de zaak berichten, maar dit publicatieverbod werd versoepeld omdat buitenlandse media ook melding maakten van de kwestie.