Schonere vrachtwagens ontvangen subsidie

Vrachtwagens en bussen die voldoen aan de zogenoemde Euro VI-norm krijgen vanaf dit jaar 4500 euro subsidie per wagen. Er wordt in totaal 39 miljoen uitgetrokken voor de schonere vrachtwagens. Trucks die sinds maart op kenteken zijn gezet maken aanspraak op de subsidie, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag.

De Euro VI-norm is een Europese emissienorm voor voertuigen die in 2014 ingaat. Elke truck moet vanaf dat jaar aan die norm voldoen. Tot die tijd geldt de minder schone Euro V-norm.

De EuroVI-vrachtwagens moeten vooral steden schoner houden. De motoren stoten volgens het ministerie een stuk minder stikstofoxide uit als de wagens niet harder dan vijftig kilometer per uur rijden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) is enthousiast over de schonere wagens. "Een Euro VI-truck stoot net zo weinig stikstofoxide en fijnstof uit als een moderne personenauto", zegt de christendemocraat. "Het gaat om machines die moeiteloos meer dan een miljoen kilometer draaien, en die meer dan negentig procent minder stikstofoxide uitstoten dan de vorige generatie motoren."

Het ministerie had in 2008 toegezegd de Euro-VI motoren te subsidiëren, waarna het begin dit jaar begon te twijfelen omdat het rendement te laag zou zijn. Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO zijn ondanks de onzekerheid erg blij met de subsidie.