'Veiligheidsraad vreest burgeroorlog Syrië'

De Veiligheidsraad vreest dat Syrië afglijdt in een burgeroorlog en zoekt naar een manier om dat te voorkomen. Dat heeft een assistent van internationaal gezant Kofi Annan woensdag gezegd.

"Ik geloof dat de Veiligheidsraad begrijpt dat het een ramp zou betekenen als Syrië afglijdt naar een complete burgeroorlog", zei Jean-Marie Guehenno nadat hij de raad achter gesloten deuren verslag had uitgebracht over de toestand in Syrië.

Rusland wekte woensdag echter niet de indruk Syrië nu wél de duimschroeven aan te willen draaien. De Russische regering gebruikte tweemaal haar veto om de oude bondgenoot tegen sancties van de Veiligheidsraad te beschermen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice verwacht dat het vredesplan van Annan voor Syrië mislukt, en dat het land in een oorlog verzeild raakt die de hele regio in brand kan zetten. "En de leden van deze raad en de internationale gemeenschap rest niets anders dan te overwegen of ze bereid zijn actie te ondernemen buiten het vredesplan en het gezag van de Veiligheidsraad om."