Circuit Zandvoort mag extra geluid maken

Circuitpark Zandvoort mag jaarlijks maximaal twaalf dagen boven de vastgestelde geluidsvoorschriften uitkomen. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, woensdag bepaald.

Op normale dagen mag het circuit een bepaald gemiddeld geluidsniveau niet overschrijden. Op de twaalf zogenoemde UBO-dagen, dagen met uitzonderlijke bedrijfsomstandigheden, kan het geluid tot zo'n zeventig decibel komen. Normaal ligt dat net boven de vijftig decibel. Tot voor kort had het circuit vijf UBO-dagen.

Het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort, een aantal inwoners van de gemeente, Stichting Geluidshinder Zandvoort en Milieufederatie Noord-Holland waren het niet eens met de geluidsvoorschriften van de provincie. Ze vreesden naast de herrie bovendien extra drukte op de wegen rond Zandvoort.

De Raad van State vindt alle bezwaren ongegrond. Aanvullende maatregelen, zoals het plaatsen van een geluidsscherm op de bestaande geluidwal en het aanbrengen van een overkapping over het rechte stuk, leveren te weinig op en kosten te veel. Het provinciebestuur schat de kosten op ongeveer 1,9 miljoen euro, terwijl het aantal decibel daarmee slechts vijf decibel omlaag zou gaan.

De zogenoemde 'norm van spraakverstaanbaarheid binnenshuis' blijft gehanteerd. Tijdens een race moeten mensen op een normale manier met elkaar kunnen praten in huizen op een redelijke afstand van het circuit.