Stef Blok weet het leuk te brengen

De VVD wil snelwegen aanleggen om werklozen te helpen. Op banenplannen zitten de werklozen namelijk niet te wachten volgens Stef Blok. Daarnaast gaat de VVD voor meer geld naar het onderwijs en een niet te hoge rente, om werklozen te ondersteunen.

Tadaaaaa: het beleid van de VVD. Alle problemen weer opgelost!

Stef Blok verwoordt tegenwoordig de volstrekt irreële plannetjes van Henk Kamp en de rest van de VVD. Hij weet het net iets mediageiler te brengen, maar de plannen worden daar niet anders van. En als je de plannetjes net iets langer op je in laat werken, wordt al snel duidelijk dat de politici van de VVD nog steeds niet echt weten wat er in het echte leven speelt, en dat zij zelf waarschijnlijk nog nooit voor een echte baan hebben geknokt. Maar Stef presenteert het wel leuk.

Eerst maar even die snelwegen.

Henk Kamp vond het wel een strak plan om hordes werklozen door Nederland te laten trekken om seizoensgebonden baantjes te vinden in achtereenvolgens het asperge steken, in de Westlandse kassen, aardappel poten, aardbeien plukken, de dijkenbouw of het inpakken van kerstpakketten. Volgens Henk was het geen enkel probleem om Groningers en Limburgers tijdelijk naar het Westland te verhuizen, om hen daarna de Zeeuwse klei in te schoppen.
Klinkt stoer. Maar Henk heeft nooit verplicht in een caravan of bungalowpark hoeven te wonen. Henk is nooit gedwongen van zijn familie gescheiden en heeft met zijn gezin niet door Nederland hoeven te trekken om voor het minimumloon de boel bij elkaar te houden. Het eerste experiment in het Westland wees ook meteen uit dat het in de werkelijkheid niet helemaal werkte: de werkgevers zochten wel degelijk competenties, die nu eenmaal niet iedereen in kan vullen. Henk weet het ook niet zo goed te brengen.

Wegenbouw! Heb je daar ook niet een stukje opleiding en de nodige competenties voor nodig? Hoelang duurt het voor je een verpleegkundige de elektrische infrastructuur voor een snelweg kunt laten ontwerpen? Hoeveel mensen hou je uiteindelijk aan het werk? Hoe snel kun je een snelweg door de procedures drukken? En nog een belangrijke: wie betaalt dit allemaal?
Stef Blok weet het leuker te brengen. Maar Stef heeft hier duidelijk ook niet over nagedacht. Het klinkt leuk, maar het is geen instant oplossing. Daarnaast is zo’n snelweg een keer klaar en je kunt moeilijk snelwegen blijven aanleggen om de werkloosheid een beetje onder controle te houden. Bovendien kosten die dingen klauwen vol overheidsgeld, waar de VVD niet aan mee wil doen.

Stef weet het leuk te brengen. Stef komt met opmerkingen als: “Socialisten snappen niet dat je niet meer geld uit kunt geven dan er binnenkomt.” Die doet het goed bij de standaard kiezers van de VVD. Niet zo bij kiezers die over de streep moeten worden getrokken, die al weg zijn gelopen of die ze juist ter linkerzijde binnen willen hengelen. Je zegt toch even dat een groot deel van de kiezers niet kan rekenen. Terwijl iedereen toch echt wel door heeft dat zelfs het “heilige te kort” van 3% nog steeds een te kort is.

Stef is door zijn partijleden al eerder op de vingers getikt. Stef Blok stond namelijk veelvuldig voorop om de uitspraken van de PVV recht te lullen. Stef kon en kan dat dan weer als beste brengen. Die bezwaren vanuit de lokale VVD werden niet gehoord. Stef Blok serveerde de PVV pas als onbetrouwbaar en fout af, nadat hij in het Catshuis voor lul was gezet!

Stef Blok weet het leuk te brengen. Als hij het zegt klinkt het net wat minder dom dan wanneer Henk Kamp het zegt. Iets minder pusherig dan wanneer Ivo Opstelten het zegt. Iets minder Stasi dan Fred Teeven. Bovendien heeft hij nooit die misselijke, studentikoze glimlach van  Rutte op z’n smoel. Je zou hem haast gaan geloven.

Maar helaas. De rest van die lui krijg je er gratis bij. De plannen worden er ook niet anders op. Zelfs de huidige plannen wil de VVD na de verkiezingen weer overboord gooien.