Pheno op de E3

Header

Vorig jaar was ik voor het eerst op de E3. Al had ik ervaringen met een keer gamescom en twee keer Tokyo Game Show had ik geen idee wat ik kon verwachten in Los Angeles. Na die eerste keer weet ik in ieder geval dat het 'niet toegankelijk voor publiek' het grote voordeel van de E3 is. Gewoonweg topdrukte in Tokio en iets minder druk in Keulen, maar vorig jaar moesten daar zelfs ambulances uitrukken. De E3 is tegenover deze publieke beurzen een oase van rust.

Dat betekent niet dat we het niet druk gaan krijgen. Vorig jaar heb ik al met de Wii U mogen spelen, dit jaar wordt de uiteindelijke versie getoond. Ik ben vooral benieuwd naar de spellen die Nintendo bij release in de schappen wil zetten. Met de Nintendo 3DS hebben ze gezien dat een juiste prijs en de juiste software zorgt voor verkopen, volgens mij de reden dat ze een jaar lang stil zijn gebleven rondom hun nieuwe console. Nintendo heeft verlies gemaakt en moet knallen met deze console. Ze hebben er zelf hoge verwachtingen van, op de E3 laten ze maar zien waar deze op gebaseerd zijn.

Sony persconferentie

Sony zal vooral de Vita gaan promoten. Dat moet ook wel, want de handheld doet het geheel niet goed. Een te hoge prijs? Te weinig echt goede spellen? Of te veel matige? Een prijsverlaging zou kunnen, maar liever zie ik de grote franchises langskomen en de verplichte verrassing met een titel van een nieuwe IP. Ik hoop heel stiekem op een Loco Roco of Patapon voor de Vita. Een nieuwe console verwacht ik niet en de Move doet het te slecht om daar veel aandacht op te vestigen. Console-wise heeft God of War: Ascension in ieder geval mijn aandacht. Last of Us en natuurlijk neverending story The Last Guardian hoop ik te zien.

De andere grote consolebakker, Microsoft, komt met Halo 4 en de nieuwe Fable: Journey. Voor de rest mogen ze me verrassen, maar ik vrees een Kinectzondvloed aan spellen. Als ze nu al Durango, de codenaam voor de opvolger, laten zien zou dat de consolewar tussen de drie weer openbreken, want dan moet Sony als laatste nog op de proppen komen met hun Orbis, volgens geruchten de codenaam voor de PlayStation 4. Maar Microsoft ontkent heel vaak en duidelijk dat deze niet getoond gaat worden op de komende E3. Oké, waar ga je de mensen dan wel mee verrassen? 

Microsoft persconferentie

Van de grote uitgevers verwacht ik de verplichte holiday-rush. De derde Assassin’s Creed staat bijvoorbeeld hoog op mijn 'moet ik zien'-lijstje. De vorige spellen bleven me boeien, hopelijk kan ik hetzelfde zeggen van de nieuwe setting en de nieuwe gameplayelementen. Square Enix had vorig jaar een van de beste spellen op hun stand. Dit jaar moet het haast wel speelbaar zijn en ik sta te trappelen om dat te doen. Ik heb het over de indrukwekkende reboot van Tomb Raider. Sleeping Dogs heeft ook mijn aandacht, daar heb ik nog te weinig van gezien. De bedenkster van Portal ontwikkelt Quantum Conundrum voor de uitgever, een game die mij erg leuk lijkt. Lekker puzzelen en die grijze massa daarboven aan het werk houden. Als ze met Final Fantasy XIII versus zouden opdraven is er van diezelfde grijze massa niets meer te merken en ga ik gillen alsof ik een Zalando-doos bezorgd krijg. Helaas is de kans klein, zeg maar nihil.

Activision komt met een nieuwe sandboxgame en James Bond: Legends. En natuurlijk zullen ze uitpakken met Black Ops II terwijl ik zelf liever Transformers: Fall of Cybertron ga spelen. Grimlock is een fan-favorite en dat is bij mij niet anders. Het vorige deel was al erg goed, met Grimlock erbij wordt mijn 80's tekenfilmserie-fetish alleen maar groter. Over tekenfilms gesproken: Ni no Kuni is aanwezig bij Namco Bandai, ondanks de vertraging die de vertaling van het spel heeft opgelopen. Dat ik de Ghibli-films tof vind is al te raden door naar mijn avatar te kijken. Bij 2K ga ik verder de nostalgie in door XCOM: Enemy Unknown te gaan checken.

E3 2011

Konami komt natuurlijk met PES 2013, maar zelf boeit me dat niets. Castlevania: Lord of Shadows 2 wel, het eerste deel heb ik erg van genoten, dus laat maar komen. Hoe Metal Gear Solid: Rising bij mezelf gaat vallen vraag ik me af. Van sneaken naar hack & slash, ik weet niet of ik het leuk ga vinden. Dat ga ik op de E3 ondervinden. Van Warner verwacht ik een superheldenspel. Batman is nog te vroeg, maar met de kennis en kunde die ontwikkelstudio Rocksteady heeft is vast meer te doen dan een derde Batman. Zelfs Mortal Kombat 10 is goed mogelijk. Het einde van de reboot van Mortal Kombat 9 laat al zien dat de eerste drie delen ten einde zijn en de overgang naar de volgende delen gemaakt kan worden.

En als laatste hoop ik op EA. Met Medal of Honor: Warfighter en Crysis 3 hebben ze twee zwaargewichten in het shootergenre. SimCity is ook al aangekondigd en hopelijk zien we meer van Command & Conquer: Generals 2. Voor de Europese sportgamesmarkt staan FIFA 13 en NBA Live 13 op het programma. En toch denk ik dat ze nog niet alles hebben laten zien voor dit jaar.

E3 2011

Er zijn nog veel meer afspraken gemaakt. Nu ik zo in de planning kijk vraag ik me af hoe StefanW en ik na de E3 nog gaan functioneren, want het staat werkelijk bol van de games, games en nog eens games. RSI, uitputtingsverschijnselen, overload aan nieuwe informatie. Tijdens de E3 zorgt het thuisfront voor al het nieuws, na de E3 gaan wij pas echt aan de gang. Eens kijken of ik mijn previewrecord van vorig jaar kan verbeteren. Challenge accepted!