Vijfduizend jaar oude Drentse nederzetting gevonden

Archeologen hebben dinsdag in de Drentse gemeente Borger-Odoorn een ruim vijfduizend jaar oude nederzetting aangetroffen. Er werden onder meer geslepen bijlen en potscherven gevonden, meldt archeoloog Stijn Arnoldussen van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag. De vondst werd gedaan dankzij een fout van de gemeente.

De vondst werd gedaan in de buurt van een aantal hunebedden, waar normaal gesproken nooit mag worden gegraven. Het stuk land waar de vondst werd gedaan, ongeveer zo groot als een voetbalveld, zou op initiatief van de gemeente worden heringericht. Ze vergaten echter aan te geven dat er niets met het land mocht gebeuren

Een amateurarcheoloog kon daardoor maandag de resten uit ongeveer 3400 voor Christus vinden. Archeologen van de Groningse universiteit kwamen vervolgens in actie. "Er is in zo'n veertig jaar niets meer in de buurt van hunebedden gevonden", zegt Arnoldussen. "Door een foutje is dat nu wel gebeurd."

De archeoloog hoopt de komende twee weken nog meer resten te vinden. "Het lijkt erop dat het om oude boerderijen en bijgebouwen gaat", zegt Arnoldussen. "Als we nog meer vinden blijven we misschien wel langer."