Markt voor mobiele telefonie blijft krimpen

De markt voor mobiele telefonie in Nederland blijft krimpen. De omzet van Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten daalde in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode in 2011 met 2,7 procent naar 1,45 miljard euro. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde inventarisatie van onderzoeksbureau Telecompaper.

De krimp is wel lager dan vorig jaar. Toen daalde de omzet op jaarbasis nog met 4,2 procent. De inkomsten van de aanbieders van mobiele telefonie dalen doordat mensen minder bellen en in plaats daarvan applicaties waarmee via internet ge-sms't en gebeld kan worden. De groei in het mobiele dataverkeer kon die daling niet compenseren.

Van de grote mobiele telefoonaanbieders presteerde KPN het slechtst. Het bedrijf zag zijn aandeel in de omzet van de krimpende telefoniemarkt met 2,3 procent dalen. Vodafone boekte juist een winst van 1,6 procent.

KPN is nog wel veruit het grootst. Bijna de helft van de Nederlandse mobiele telefoongebruikers heeft een aansluiting bij KPN of een dochteronderneming. Vodafone verhoogde zijn marktaandeel naar 29 procent. T-Mobile komt op de derde plaats met een kwart van de mobiele telefoongebruikers.