FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 mei 2012

Panetta: schandalen leger slecht voor VS

Als Amerikaanse militairen zich misdragen is dat binnen de kortste keren nieuws. Daarnaast is het koren op de molen van opstandelingen in Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta vrijdag gezegd op een militaire basis in Georgia.

Leidinggevenden binnen de Amerikaanse krijgsmacht willen dat er meer wordt gehamerd op discipline onder de troepen. Aanleiding voor de oproep is een aantal incidenten dat breed is uitgemeten in het nieuws. Zo was er de slachting van zeventien Afghaanse burgers, het verbranden van korans, de beelden van mariniers die op de lijken van opstandelingen urineren en foto's waarop Amerikaanse militairen en Afghaanse agenten poseren met de ledematen van een zelfmoordterrorist.

Panetta zei dat dit soort misstanden slecht zijn voor het moreel en voor de reputatie van de Verenigde Staten wereldwijd. Daarnaast lopen Amerikaanse militairen meer risico aangevallen te worden.


Panetta: schandalen leger slecht voor VS (Foto: Novum)

Milieustraat ontruimd na vondst mogelijk explosief

De milieustraat in Hulst is vrijdag uit voorzorg ontruimd en gesloten na de vondst van een voorwerp dat op een explosief lijkt. Dat meldt het bedrijf achter de milieustraat. Het mogelijke explosief wordt maandag onschadelijk gemaakt.

De straat blijft gesloten totdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het gebied veilig heeft verklaard. Bezoekers met afval worden zaterdag door medewerkers doorverwezen naar de milieustraat in Terneuzen.

Lokale verkiezingen ItaliŽ goede graadmeter

Lokale verkiezingen in ongeveer achthonderd gemeenten in Italië worden nauwgezet gevolgd door politici. De verkiezingen kunnen een goede graadmeter zijn voor de populariteit van de technocratische regering onder leiding van premier Mario Monti. Ongeveer vijftien procent van het Italiaanse electoraat mag zondag en maandag een stem uitbrengen. Het is de eerste keer dat er verkiezingen worden gehouden sinds Monti het roer heeft overgenomen.

Monti werd aangesteld om Italië voor een financiële ramp te behoeden. Hij verving Silvio Berlusconi die onder druk van de markt aftrad. Berlusconi en zijn partij, Il Popolo della Liberta, hebben Monti gesteund, terwijl de publieke woede over de bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen toeneemt. Franco Frattini, die onder Berlusconi diende als minister van buitenlandse zaken, zei Monti te blijven steunen. "We hebben een belofte gedaan en daar houden we ons aan."

Er zijn steeds meer tekenen dat de bezuinigingen gevoeld gaan worden. Monti probeert maatregelen te treffen om de groei te stimuleren, maar de werkloosheid stijgt, in het bijzonder onder jongeren. Donderdag hield een gewapende man in de stad Bergamo in het noorden een aantal mensen gegijzeld. Hij beweerde in financiële nood te verkeren.

Inbreker begroet slachtoffers vriendelijk

Een inbreker die donderdag toesloeg in een woning in Wilnis, heeft voordat hij er vandoor ging, zijn slachtoffers nog even vriendelijk begroet. Dat meldt de politie vrijdag.

De bewoners van de woning aan de Burgemeester Padmosweg kwamen donderdagochtend na het boodschappen doen thuis en zagen een man op de oprit van de buren lopen. De slachtoffers dachten dat hij bij de buren hoorde. De man begroette de bewoners nog even, waarna hij in zijn auto stapte en wegreed.

De slachtoffers gingen vervolgens hun huis in, waarop bleek dat bij hen was ingebroken en dat hun woning was doorzocht. "Toen bedachten zij dat de man die hen net zo vriendelijk had begroet, dus de inbreker moest zijn", aldus de politie. De bewoners moeten nog bekijken wat er precies is gestolen.

Betoging MacedoniŽ om moordzaak

Zo'n vijftienhonderd Macedoniërs hebben zich vrijdag aangesloten bij een protest van etnische Albanezen in de Macedonische hoofdstad Skopje. De betogers eisen een eerlijk proces voor vijf etnische Albanezen die worden verdacht van moord.

Aan de vijf is aan terrorisme gerelateerde vergrijpen ten laste gelegd in verband met de moord op vijf Macedonische vissers vorige maand. De regering heeft de verdachten omschreven als radicale moslims.

De betogers scandeerden vrijdag 'Allah is groot' en 'Albaniërs zij moslims, niet terroristen'. Enkele jongeren gooiden stenen naar de politie, maar niemand raakte gewond en er werden geen arrestaties verricht.

Mancini: "Newcastle moeilijker dan United"

De coach van Manchester City, Roberto Mancini, heeft gezegd dat de aankomende wedstrijd van zijn team tegen Newcastle United zwaarder zal worden dan de gewonnen derby tegen Manchester United. Afgelopen maandag won City in eigen huis met 1-0 van United, waardoor The Citizens op doelsaldo de koploper in de Premier League zijn.

"Ik denk dat deze wedstrijd moeilijker voor ons zal zijn. De wedstrijd tegen United was thuis en we moesten erg goed spelen om te winnen, maar Newcastle is uit en is dus zwaarder voor ons", aldus de Italiaan. Vooral het scorend vermogen van Newcastle-spits Papiss Cissé baart hem zorgen. "Cissé is ongelooflijk. Hij heeft twee fantastische doelpunten gemaakt tegen Chelsea. Maar niet alleen hij, hun hele team speelt erg goed. Ze spelen elke wedstrijd om te winnen."

Praten over eventuele kansen om de Premier League te winnen wil Mancini nog niet. "Ik ben blij dat we nu hier staan en deze kans hebben na acht punten achterstand op United te hebben gehad. (...) We hebben nog twee wedstrijden te gaan en alles kan gebeuren in het voetbal."

Roberto ManciniRoberto Mancini (Foto: Pro Shots)

Twee Cityhoppers KLM maken voorzorgsnoodlanding

Twee Cityhoppers van de KLM hebben vrijdagmiddag uit voorzorg een noodlanding gemaakt op Schiphol en op het vliegveld van het Engelse Norwich. De vliegtuigen hadden last van technische mankementen. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder.

Het eerste vliegtuig was net vertrokken richting het Schotse Aberdeen, toen er iets mis bleek te zijn en het moest terugkeren naar Amsterdam. Nadat het mankement was verholpen is het vliegtuig later met al zijn passagiers alsnog naar Schotland vertrokken. Wat er precies loos was weet de woordvoerder niet.

De andere Cityhopper was van het Noord-Engelse Teesside op weg naar Amsterdam toen een van de motoren niet goed bleek te werken. Het vliegtuig werd in Norwich aan de grond gezet. Een deel van de passagiers kon op een ander vliegtuig naar Amsterdam stappen, anderen wachten nog in Norwich. Het vliegtuig kan waarschijnlijk vrijdagvond alsnog naar Amsterdam vliegen.

KLM-Cityhopper is een dochteronderneming van KLM. De Fokkertoestelen, waar tachtig tot honderd passagiers in passen, vliegen alleen naar Europese bestemmingen.

Politie ServiŽ pakt mogelijke oorlogsmisdadigers

De Servische politie heeft vrijdag in het door etnische Albanezen gedomineerde zuiden van Servië acht personen opgepakt. Vijf van hen worden verdacht van oorlogsmisdaden tegen Servische burgers in 2001. Dat heeft de Servische minister van binnenlandse zaken Ivica Dacic bekendgemaakt. Twee personen zijn opgepakt omdat ze zich verzetten tegen huiszoeking door de politie en een andere wordt verdacht van verboden wapenbezit.

De vijf die van oorlogsmisdaden worden verdacht zijn door een speciale eenheid van de politie overgebracht naar Belgrado. De arrestaties werden verricht in het kader van een lopend onderzoek naar een dubbele moord op twee jonge Serviërs in 2001, aldus de openbaar aanklager van het oorlogsmisdadentribunaal. De twee mannen, 18 en 19 jaar, werden ontvoerd en later vermoord. De twee belangrijkste verdachten zijn nog op vrije voeten en houden zich vermoedelijk schuil in Kosovo.

In 2000 en 2001 kwamen etnische Albanezen in het zuiden van Servië in opstand tegen de regering in Belgrado. Dit leidde tot gevechten tussen de opstandelingen en veiligheidstroepen. Na een aantal maanden kwam na bemiddeling van het Westen een einde aan de opstand. De arrestaties van vrijdag kunnen ervoor zorgen dat de spanningen in het gebied weer oplopen. Deze spanning kan ook overslaan naar Kosovo, waar gevreesd wordt voor problemen in verband met de algemene verkiezingen die zondag in Servië plaatshebben.

Nederland begint EK onder 17 met overwinning

Nederland is het EK voor teams onder de 17 jaar goed begonnen. De titelverdediger won vrijdagavond in Maribor met 3-1 van gastland Slovenië. Rai Vloet (PSV) en Jeroen Lumu (Willem II) scoorden in de eerste helft, na rust deed ook Chelsea-speler Nathan Aké nog een duit in het zakje.

Eerder op de dag won Polen het andere duel van groep B met 1-0 tegen België. Maandag treft Nederland de Belgische leeftijdsgenoten, terwijl donderdag het duel met Polen op het programma staat.

Nederland begon het duel uitstekend en kwam al na elf minuten op voorsprong door PSV'er Vloet. In de 35e minuut verdubbelde Lumu van Willem II de score. Na een uur spelen tilde Aké van Chelsea de marge naar drie. Vlak voor tijd redde Luka Zahovic de Sloveense eer.

Nederland legde vorig jaar in Servië beslag op de Europese titel door Duitsland in de finale met 5-2 te verslaan.

Force India moet weer boete betalen

Het Formule 1-team Sahara Force India moet van de Britse rechter in de zaak rond Aerolab opnieuw een boete betalen. De Indiase renstal moet ruim 800.000 euro aan kosten en schadevergoeding aan Caterham en Mike Gascoyne overmaken.

De zaak draait om Lotus T127 uit 2010 die volgens Force India een kopie was van de Force India van 2009. De Britse rechter was het hier niet mee eens en oordeelde dat er op basis van gegevens van het windtunnelbedrijf Aerolab wel informatie gedeeltelijk is gebruikt bij het ontwerpen van de T127.

Force India en Aerolab waren halverwege 2009 net uit elkaar gegaan toen Caterham, toen Lotus, zich als klant aandiende. Er was te weinig tijd om alle gegevens te wissen, iets wat Aerolab op een boete van 25.000 euro is komen te staan. Het hoger beroep in de zaak loopt nog. Het voorlopige vonnis is dat Force India 850.000 euro aan Aerolab over moet maken vanwege onbetaalde rekeningen.

Wel is duidelijk geworden dat Force India de technisch directeur van Caterham en oud-medewerker van de Indiase renstal, Mike Gascoyne, een bedrag van 500.000 euro met betalen als genoegdoening en tegemoetkoming in de kosten. Caterham zelf krijgt ruim 300.000 euro als genoegdoening.

Twaalf arrestaties rond dodenherdenking Dam

Twaalf mensen zijn vrijdag opgepakt rondom de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat meldt een politiewoordvoerder. De twaalf maakten zich schuldig aan kleine vergrijpen, zoals het verstoren van de orde en openbare dronkenschap. Vier arrestanten blijven vastzitten, de rest is weer op vrije voeten gesteld.

Bij de nationale dodenherdenking gold dit jaar een afgezwakte noodverordening. Het gaat om een zogenoemde lichte bevelsbevoegdheid. Op bevel van de burgemeester kunnen mensen bijvoorbeeld uit het gebied worden gestuurd of moeten bewoners hun ramen en deuren sluiten. Mensen kunnen, zoals het hele jaar rondom de Dam, preventief worden gefouilleerd.

In de drie voorgaande jaren gold er wel een noodverordening. De aanslag van Karst T. tijdens Konginnedag in Apeldoorn was daar aanleiding voor. Damschreeuwer Gennaro P. mag de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking niet in de buurt van de Dam komen. Door zijn schreeuw raakten twee jaar geleden 87 mensen licht- tot zwaargewond.

Labour op winst in lokale verkiezingen

De Britse kiezers hebben de regeringscoalitie van de Conservatieve Partij en de Liberal Democrats in de donderdag gehouden lokale verkiezingen afgestraft. Vooral de Liberal Democrats vonden nauwelijks genade bij de kiezers. Labour stevent af op een duidelijke winst. De opkomst was sinds 2000 niet zo laag. Slechts 32 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus.

Aan het begin van de avond, met bijna alle stemmen geteld, had de Conservatieve Partij al zo'n vierhonderd zetels verloren. Zelfs in het district van premier David Cameron moest de partij zetels inleveren. Ook de Liberal Democrats van vicepremier Nick Clegg kregen er van langs. De partij moest bijna driehonderd zetels inleveren. Daarmee komt de partij op het laagste aantal zetels uit sinds haar oprichting in 1988.

Labour profiteerde van de verliezen bij de coalitiepartijen. De partij boekte meer dan achthonderd zetels winst en breidde het aantal districten waar de partij een meerderheid heeft met 32 uit. "We zijn een partij die het vertrouwen van de bevolking terugwint", aldus partijleider Ed Miliband. "De bevolking lijdt. De bevolking lijdt onder de recessie, de bevolking lijdt onder een regering die de belastingen verhoogt en belastingen voor miljonairs verlaagt."

Cameron verklaarde dat de afranseling in de verkiezingen te verwachten was nu de regering stevig moet bezuinigen vanwege de Europese schuldencrisis. "Dit zijn moeilijke tijden en er zijn geen eenvoudige antwoorden", erkende Cameron. Hoewel de verkiezingsuitslag het leiderschap van Cameron niet in gevaar brengt, was de uitslag aanleiding voor conservatieven om er bij Cameron op aan te dringen af te zien van liberale maatregelen als het toestaan van het homohuwelijk.

In Londen was ook het burgemeesterschap inzet van de verkiezingen. Volgens de peilingen kan de Tory Boris Johnson vermoedelijk aanblijven. Zijn belangrijkste rivaal, Ken Livingstone van Labour, lijkt het niet te hebben gehaald. Een overwinning, hoewel een zorg minder voor de Tories, zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Johnson in de toekomst een belangrijke rivaal van Cameron wordt met betrekking tot het partijleiderschap.

In Liverpool werd voor het eerst een burgemeester gekozen. De Liverpudlians gingen voor Labour-kandidaat Joe Anderson. In enkele andere steden konden de kiezers zich in een referendum uitspreken over de vraag of ze net als Londen en Liverpool een gekozen burgemeester willen. Premier David Cameron, een groot voorstander van het gekozen burgemeesterschap, liet zich onlangs ontvallen dat hij 'een Boris in iedere stad' wilde. Daar dachten de kiezers in Manchester, Nottingham, Coventry en Bradford anders over. Zij stemden tegen het gekozen burgemeesterschap. Alleen in Bristol, in het zuidwesten van Engeland, wordt in de toekomst de burgervader gekozen door de inwoners van de stad.

Veel gewonden door explosie ballonnen ArmeniŽ

Tijdens een politieke bijeenkomst op het centrale plein in de Armeense hoofdstad Jerevan is een groot aantal gasballonnen ontploft. Zeker 144 mensen raakten gewond, aldus de Armeense autoriteiten.

Volgens het ministerie voor noodgevallen zijn 104 mensen met brandwonden in ziekenhuizen opgenomen. De explosie zou zijn veroorzaakt door een roker die in de buurt van de ballonnen een sigaret opstak. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar, aldus het ministerie.

De ballonnen hadden opgelaten moeten worden op de bijeenkomst van de Republikeinse Partij, waar tienduizenden mensen op af waren gekomen. Ondanks de explosie heeft de Armeense president Serge Sarkisian een toespraak gehouden.

Tweede lichting politietrainers terug

De staf van de tweede lichting politietrainers uit Kunduz is na een uitzending van zes maanden weer terug in Nederland. De militairen landden vrijdag op het vliegveld van Eindhoven, meldt het ministerie van Defensie.

De politietrainers hebben de afgelopen maanden een grote groep agenten opgeleid. Nederland wil tot 2014 in totaal vijftienhonderd politieagenten in de provincie Kunduz trainen. Ook moet de samenwerking tussen politie en justitie verbeteren en moeten Afghanen een betere toegang tot het recht krijgen.

De eerste resultaten daarvan zijn al zichtbaar, stelt het departement van demissionair minister Hans Hillen (CDA). Rechters en openbare aanklagers zijn getraind, er is een provinciaal kantoor voor de Afghaanse orde van advocaten en er zijn educatieve radioprogramma's, aldus Defensie.

De derde lichting trainers en mariniers is een paar weken geleden al vertrokken naar Kunduz.

Uitzaaiingen geconstateerd bij Sylvia Kristel

Het gaat niet goed met Sylvia Kristel. Bij de 59-jarige actrice, die al enige tijd aan slokdarmkanker lijdt, zijn uitzaaiingen in de lever geconstateerd.

Kristel is ondanks haar slechte gezondheidstoestand erg strijdbaar, laat ze weten aan Shownieuws. De actrice had in 2003 al keelkanker. In 2007 werd ze volledig genezen verklaard.

Sylvia Kristel brak in 1973 wereldwijd door dankzij haar hoofdrol in de Franse erotische Emmanuelle-films. De actrice kende vele dieptepunten in haar leven door ongelukkige huwelijken, drank en drugs.

Vrouw betrapt met vijf kilo heroÔne op Schiphol

Een Canadese vrouw is op Schiphol betrapt met vijf kilo heroïne. Die probeerde ze vanuit Afrika het land in te smokkelen. De vrouw viel maandag door de mand, toen bleek dat ze gesignaleerd stond als ongewenst vreemdeling.

Toen daarop haar koffers werden doorzocht, bleken in de dubbele bodem van haar bagage kilo's heroïne te zitten. Dat meldt de marechaussee vrijdag. De vrouw is ter plekke aangehouden. De vrouw mag nog veertien dagen worden vastgehouden, zo bepaalde de rechter-commissaris vrijdag.

Derde arrestatie voor uitbuiting in binnenvaart

Een 55-jarige man uit Singapore is vrijdag aangehouden in een onderzoek naar uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. De man wierf vermoedelijk op de Filippijnen matrozen die onder het minimumloon aan het werk werden gezet in de Nederlandse binnenvaart, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man meldde zich vrijdag bij de Inspectie SZW, waarop hij werd aangehouden. Eerder werden al een eigenaar van een uitzendbureau in Werkendam en een leidinggevende van dat bureau opgepakt. Deze twee verdachten zitten nog vast.

De verdachten lieten de Filippijnse matrozen volgens het OM twee verschillende arbeidsovereenkomsten tekenen. In het ene contract was sprake van een maandloon van ongeveer 1285 euro, in het andere stond een veel lager basismaandsalaris van ongeveer 400 Amerikaanse dollar. De overeenkomsten met het hoge loon werden gebruikt om in Nederland de benodigde vergunningen voor de matrozen te regelen.

De Filippijnse bemanningsleden maakten lange werkdagen van tien of elf uur en werkten zes tot zeven dagen in de week. Ook moesten ze acht maanden onafgebroken aan boord van het binnenvaartschip blijven.

'Wibi Soerjadi heeft meer schuldeisers'

Wibi Soerjadi lijkt naast muziekhandel Spanjaard BV nog meer schuldeisers te hebben. Twee mannen beweren nog duizenden euro's tegoed te hebben voor verschillende werkzaamheden bij de pianist.

Cor Raats, die 'allerlei werkzaamheden' zegt te hebben verricht bij Soerjadi, krijgt naar eigen zeggen nog bijna veertienduizend euro. "Ik ben boos en heel erg teleurgesteld", vertelt hij aan RTL Boulevard. "Ik heb facturen en aanmaningen verstuurd, maar daar heb ik nooit een reactie op gehad."

Ook staat Soerjadi in het krijt bij Richard Pereira, die naar eigen zeggen verschillende keren het geluid verzorgde bij tuinconcerten. Het zou gaan om een paar duizend euro.

Vorige week werd beslag gelegd op de recettes van Soerjadi. De opbrengsten van zijn optredens gaan nu naar Obbo Spanjaard, de schuldeiser die nog 175.000 euro krijgt van de pianist. Soerjadi regelde jaren geleden dat de muziekhandel van Spanjaard de zorg over zijn Bösendorfer vleugel op zich nam. Volgens Soerjadi ging het om een sponsordeal, maar dat betwist de muziekhandel.

Derksen door, Luiten mist cut in Sevilla

Golfer Robert-Jan Derksen heeft als enige Nederlander de cut overleefd bij de Spaans Open in Sevilla. Ondanks een hoge score van drie boven par was een veertigste plaats toch voldoende voor plaatsing.

Joost Luiten slaagde er niet in zich te plaatsen. hij kwam door een score van vijf boven par niet verder de 69e plaats. Ook Wil Besseling  slaagde er niet in de cut te halen. Hij eindigde door een score van acht boven par in de achterhoede op de 104e plaats.

Rabobank twee jaar door met Belg Wynants

De 29-jarige Belgische wielrenner Maarten Wynants heeft zijn zijn contract met Rabobank met twee verlengd. Dat meldt de bankiersploeg vrijdag. Wynants kwam anderhalf jaar terug over van Quick Step, waar hij vier jaar voor reed. Rabobank is te spreken over de ontwikkeling van Wynants, die een sterk voorjaar reed met onder meer een tiende plaats in Parijs-Roubaix.

Technisch directeur Erik Breukink is blij met de contractverlenging. "Wynants heeft met name dit jaar een hoog niveau gehaald in de klassiekers", zegt de oud-coureur. "Hij is aanwezig in de finales en bovendien toont hij keer op keer aan een zeer waardevolle teamplayer te zijn."

Ook Wynants is content. De filosofie van Rabobank om met Nederlands talent de top te bereiken, spreekt hem aan. "Met mijn ervaring kan ik daaraan een steentje bijdragen, zowel binnen als buiten de koers, door die jongens bij te staan. Bovendien krijg ik de ruimte om voor mijn eigen kansen te gaan."

Geschiedenislessen met Assassin's Creed III

De Assassin's Creed-reeks staat bekend om hun geschiedkundige kennis en met Assassin's Creed III zal dit niet veranderen. We gaan kennis maken met Benjamin Franklin en zijn liefde voor vrouwen. In een interview met Penny Arcade Report gaat creative director Alex Hutchinson dieper in op de onbekende kanten van de beste man.

Hutchinson vertelt onder meer dat Franklin een vreemde manier had om vrouwen te selecteren met wie hij het bed wilde delen. "Franklin once made the argument that if you’re going to take a mistress, you should take an older woman for your companion. He said that women dry out, but they dry out from the top down, and therefore the bits that you need never dry out. I know we’re going to get complaints, but this is all public record.”


Daarnaast wordt er ook wat meer verteld over de mensen die je mag doden. Zoals altijd moet elk doelwit een bestaand persoon zijn die ook nog in datzelfde jaar gestorven is. Er stierven tijdens de Amerikaanse Revolutie geen grote namen waardoor het moeilijk was om geschikte slachtoffers te vinden.

“In the American Revolution, no one of note dies. None of the founding fathers die, all the generals of the British Army pretty much die of old age back in England. Only poor people died. And those poor folk are eclipsed in the shadow of the (surviving) major historical figures of the era.

Luckily, the setting allowed for a wide variety of people who were into less than legal pursuits. This opened up many doors for the game’s narrative. We had to find people who died, and then find out what they were doing. Many people were in semi-shady stuff, whether it was slavery or they were running counterfeiting rings. It’s a new country, so it’s the Wild West.”


Assassin's Creed III
moet in oktober van dit jaar uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. Later verschijnt er ook een Wii-U versie.

Opnieuw geweld na protest in CaÔro

Egyptische betogers zijn vrijdag in Caïro slaags geraakt met militairen. Het leger zette waterkanonnen in om te beletten dat de demonstranten het ministerie van defensie bereikten. De betogers bekogelden de militairen met stenen. Volgens het ministerie van volksgezondheid vielen er acht gewonden onder de betogers. Ambulancemedewerkers zeiden echter zeker veertig gewonden te hebben vervoerd.

De toegestroomde Egyptenaren eisen dat de militaire machthebbers in Egypte, die zijn verenigd in de Opperste Raad der Strijdkrachten, de macht overdragen aan een burgerregering. Ook op andere plekken in de Egyptische hoofdstad kwam het tot een treffen tussen demonstranten en de autoriteiten.

Eerder op de dag waren duizenden betogers samengekomen op het Tahrir-plein. De menigte probeerde 's middags op te trekken naar de wijk Abbasiyah, waar het ministerie van defensie gelegen is. Het geweld brak uit toen de betogers een barrière van prikkeldraad die de weg naar het ministerie blokkeerde probeerden te doorbreken.

De militairen zetten waterkanonnen in en bekogelden de betogers met stenen in een poging de menigte tot stoppen te dwingen. De demonstranten gooiden op hun beurt stenen naar de militairen en verschuilden zich achter metalen platen die ze vonden op een nabijgelegen bouwplaats. Andere betogers beklommen het dak van een universiteitsgebouw en gooiden van bovenaf stenen naar de militairen, die traangas inzetten.

Na enkele uren wisten de militairen de menigte uiteen te jagen. De demonstranten werden uit het gebied verjaagd en achtervolgd met gepantserde wagens.

Bij een protest eerder deze week nabij het ministerie van defensie kwamen zeker negen mensen om het leven.

Henk Bleker ook CDA-kandidaat

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkersschap van het CDA. Daarmee is de bewindsman de zesde kandidaat.

Voormalig staatssecrectaris en 'spindoctor' Jack de Vries wordt Bleker's campagneleider. Eerder stelden fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlanse Zaken), Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, alsmede de partijleden Marcel Wintels en Harry Wesselink zich al kandidaat.

Tot vanmorgen tien uur konden kandidaten zich nog melden. Mogelijk is met Bleker de complete lijst van gegadigden nu bekend, maar helemaal zeker is dat niet. Maandag wordt de volledige kandidatenlijst gepresenteerd, waarna er verscheidene debatten zullen worden georganiseerd. Daarna is het woord aan de leden. Op 1 juni zal de nieuwe CDA-lijsttrekker bekend zijn.

[WK Snooker] O'Sullivan zet Stevens op flinke achterstand

Ronnie O'Sullivan heeft vrijdag een flinke stap gezet richting de finale van het WK Snooker in Sheffield. Van de acht frames die in de tweede sessie gespeeld werden gingen er zes naar Rocket Ronnie. Welshman Matthew Stevens pakte twee frames. In de best of 33 staat het nu 11-5 voor O'Sullivan. 

Stevens werkte de achterstand van donderdagavond direct weg en pakte de eerste twee frames. Hij trok de stand gelijk met breaks van 63 en 62. De runner-up van 2000 en 2005 had daarna geen kans meer. O'Sullivan liet een staaltje snooker zien en liet breaks van 62, 110, 98, 90 en 107 optekenen.

Morgenochtend is de derde sessie en als het nodig is een beslissende vierde sessie in de avond. De andere halve finale gaat tussen Stephen Maguire en Ali Carter. 

Bulgarije neemt anticorruptiewet aan

Het Bulgaarse parlement heeft donderdag een wet aangenomen die de autoriteiten in staat stelt beslag te leggen op de tegoeden van mensen die worden verdacht van ernstige misdaden maar nog niet zijn veroordeeld. De wet is bedoeld om de corruptie en georganiseerde misdaad in Bulgarije tegen te gaan.

De wet kan alleen worden ingezet tegen mensen die worden verdacht van serieuze misdaden zoals terrorisme, georganiseerde misdaad en belastingontduiking. De wet kan met terugwerkende kracht worden gebruikt tot maximaal tien jaar terug.

Critici van de wet menen dat de termijn van tien jaar te kort is. De meeste grote staatsbedrijven in Bulgarije werden kort na de val van de Sovjet-Unie, meer dan twintig jaar geleden, in vaak schimmige deals geprivatiseerd.

Bulgarije is sinds 2007 lid van de Europese Unie, maar moet van Brussel corruptie en de georganiseerde misdaad aanpakken voordat het land wordt toegelaten tot de Schengenzone. Binnen de Schengenzone bestaan geen reisbeperkingen.

VN: meer ontvoeringen voor losgeld door terroristen

Terroristen voeren wereldwijd steeds vaker ontvoeringen uit met als doel losgeld te ontvangen voor hun gijzelaars. Ook werken ze steeds vaker samen met de georganiseerde misdaad. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag in een verklaring gezegd.

De Veiligheidsraad zei ook bezorgd te zijn dat terroristen steeds meer gebruik maken van internet en andere moderne communicatiemiddelen om mensen te rekruteren en op te hitsen, financiering te regelen en hun aanslagen voor te bereiden.

De verklaring van de Veiligheidsraad werd gepubliceerd naar aanleiding van een bijeenkomst over de wereldwijde strijd tegen terrorisme.

Nieuwe aantijgingen aan adres Strauss-Kahn

Onderzoekers van het Franse openbaar ministerie in Lille onderzoeken aantijgingen dat Dominique Strauss-Kahn, de vroegere baas van het Internationaal Monetair Fonds, in 2010 betrokken was bij een verkrachting in een hotel in Washington. Dat heeft een bron bij het openbaar ministerie vrijdag gezegd.

De Franse autoriteiten hebben al een onderzoek lopen naar Strauss-Kahn en zijn mogelijke betrokkenheid bij een groter prostitutieschandaal. Aanklagers willen dit onderzoek nu uitbreiden met een onderzoek naar de verkrachtingszaak uit 2010. Volgens het Franse dagblad Libération komt de jongste beschuldiging voort uit de ondervraging van twee Belgische prostituees.

Strauss-Kahn heeft via zijn advocaten laten weten de aantijgingen te ontkennen.

Geblesseerde Murray niet in Madrid

Andy Murray heeft zich vrijdag geblesseerd afgemeld voor het ATP-toernooi in Madrid. De als vierde geplaatste Schot heeft last van zijn rug. Op doktersadvies neemt hij daarom rust. Murray noemt zijn afmelding 'een grote teleurstelling'. "Ik kom altijd graag naar Madrid. Ik kijk er naar uit om volgend jaar terug te keren."

Ondertussen hekelde Rafael Nadal het toernooi in de Spaanse hoofdstad. Vooral de keuze om dit jaar op felblauw gravel te spelen, viel bij de gravelkoning niet in goede aarde. "De ATP had zo'n wijziging nooit toe mogen staan bij een toernooi van deze omvang." De nummer twee van de wereld klaagde bovendien dat de ondergrond te zacht en glad was en dat de reclameborden te laag zijn en dezelfde kleur hebben als de baan.

Nadal is al kritisch sinds het toernooi van Madrid in 2009 veranderde van een hardcourttoernooi in het najaar naar een graveltoernooi in het voorjaar. De gravelbijter vindt het niets dat de hoogte en de ijle lucht in Madrid zijn spel op gravel geen goed doen. Van de 35 finales op het gemalen baksteen die Nadal speelde, verloor hij er slechts twee. Beide keren was dat in Madrid.

Rosberg: "Auto voor snelle bochten verbeteren"

Nico Rosberg won vorige maand de Grand Prix van China met de Mercedes W03. In de overige races van dit seizoen kon de auto niet meedoen om de zeges, iets wat mede komt doordat het team zich in de snelle bochten moet verbeteren.

Deze week testte de renstal op Mugello en ondanks de problemen die opdoken is in ieder geval Rosberg tevreden. "We hebben een goed testprogramma meegemaakt in Mugello, en ik heb met mijn Zilverpijl veel kilometers kunnen maken op deze fantastische baan," zei de Duitser.

"We hebben vandaag (gisteren, red.) veel geleerd over bandenmanagement, wat ons zou moeten helpen voor de volgende race in Barcelona. Er is natuurlijk nog veel werk te doen, en we moeten onze auto verbeteren in snelle bochten, maar over het algemeen ben ik tevreden met de vooruitgang die we deze week hier hebben geboekt."

De EK-prognose van... Eddy Jansen (voormalig NOS Langs de Lijn)

Het EK voetbal start over iets meer dan een maand. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroeg ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week was Soufiane Touzani aan het woord; vandaag interviewen we Eddy Jansen, voormalig commentator van NOS Langs de Lijn.

Als Jansen bondscoach zou zijn, dan zou zijn basiselftal er als volgt uitzien. "Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; Van Bommel, Sneijder en Strootman; Robben, Van Persie en Afellay."

Eddy Jansen, voormalig commentator NOS Langs de Lijn

Daarnaast vroegen we hem natuurlijk ook naar de voorspelling van de nieuwe Europees kampioen. "Ik schat Spanje en Duitsland de grootste kanshebbers omdat die landen tot nu toe een heel sterke indruk maken. Nederland kan ook heel ver komen, maar ik heb twijfels omdat er na de WK-finale in 2010 de prestaties niet meer zó overtuigend overkomen. Maar ik ben natuurlijk chauvinistisch genoeg om te hopen dat Nederland Europees kampioen wordt!"

De grootste ervaringen van Jansen waren natuurlijk zijn verslagen tijdens een eindronde voor NOS Langs de Lijn. "De EK’s waar ik als verslaggever voor NOS langs de Lijn zelf bij was: Duitsland in 1988, Engeland in 1996 en Euro 2000 in Nederland en België," blikt hij terug. Daarnaast vond hij het niet nodig bondscoach Bert van Marwijk van een advies te voorzien. "Hij weet heel goed wat hij doet!"

Eddy Jansen, voormalig commentator NOS Langs de Lijn

Als Jansen één ding aan de opzet van het huidige EK voetbal mag veranderen, dan zou hij er voor kiezen om de eindronde niet meer in twee landen te laten spelen. "Ik weet dat dat de mogelijkheid schept om ook kleine landen de kans te geven een EK te organiseren, maar het zou mijn voorkeur hebben om een EK in één land te laten spelen."

Daarnaast zijn er volgens hem genoeg potentiële kandidaten, die een kansje maken om ooit international van Oranje te worden. "We hebben een best talentvolle lichting spelers; Adam Mahér bij AZ, Jetro Willems bij PSV en Jordy Clasie bij Feyenoord. Ik denk dat dat soort spelers straks een vaste waarde gaat worden in Oranje, mits hun ontwikkeling niet om een of andere reden stokt."

Duitse artsen toegelaten tot cel Timosjenko

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft ingestemd met een behandeling aan haar rug in een ziekenhuis in Oekraïne. Dat heeft de Duitse arts Karl Max Einhäupl vrijdag gezegd na een bezoek aan de ex-premier. Dinsdag wordt begonnen met de behandeling van de hernia in het ziekenhuis in Charkov.

De 51-jarige Timosjenko, die tot zeven jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor ambtsmisbruik, is in hongerstaking gegaan omdat ze zou zijn mishandeld door haar bewakers. Duitse artsen stelden eerder vast dat Timosjenko dringend specialistische hulp nodig heeft.

Timosjenko's medewerker Aleksandr Toertsjinov luidde vrijdag de noodklok over de gezondheid van de oppositieleidster. "Ze is al vijftien dagen in hongerstaking. Haar leven is echt in gevaar."

De gevangen oud-premier heeft steeds volgehouden dat haar veroordeling door haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, was opgezet om haar het zwijgen op te leggen. Ook het Westen beschouwt de vervolging van Timosjenko als politiek gemotiveerd.

Een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders heeft inmiddels uit onvrede over de bejegening van Timosjenko aangekondigd het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni in Oekraïne en Polen plaatsvindt, te mijden.

Beastie Boy Adam Yauch (47) overleden

Adam Yauch is op 47-jarige leeftijd overleden. Dat meldt muziekblad Rolling Stone. De Amerikaanse Yauch, ook wel MCA genoemd, was in 1979 een van de oprichters van hiphoptrio Beastie Boys.

Yauch werd sinds 2009 behandeld aan speekselklierkanker. Hij was er vorige maand nog wel bij toen de Beastie Boys een plekje kregen in de Rock and Roll Hall of Fame. Zijn behandelingen vertraagden de release van het laatste album van de groep, Hot Sauce Committee, Pt. 2, dat in mei vorig jaar uitkwam.

Yauch richtte de Beastie Boys op met Mike Diamond en Adam Horowitz. De New Yorkse groep is bekend van hits als Fight for Your Right (to Party) en Body Movin'. Yauch was getrouwd en had een dochter.

 

Volleybalvrouwen niet naar Spelen

De Nederlandse volleybalvrouwen zullen komende zomer niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Londen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Ankara werd Oranje uitgeschakeld in de poulefase.

Nederland moest de laatste poulewedstrijd tegen de Russische vrouwen met 3-1 of 3-0 winnen. Het begon goed tegen de wereldkampioen door de eerste set met 25-23 te winnen, maar de volgende twee sets gingen verloren. Oranje eindigt nu als derde in groep B.

Klimmers gewond op zendmast Hoogersmilde

Twee klimmers zijn vrijdagmiddag gewond geraakt op de zendmast in het Drentse Hoogersmilde. Zij werden geraakt door een stuk gereedschap dat naar beneden viel, meldt een woordvoerder van opdrachtgever Novec. De twee mannen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen lijken mee te vallen.

Het vallende gereedschap kwam terecht op de helm van een van de klimmers en viel vervolgens op de rug van zijn collega. Beide mannen werden van tachtig meter hoogte met een brancard naar beneden gedragen.

Klimmers zijn met werkzaamheden bezig aan de 294 meter lange toren, waarvan de mast vorig jaar juli na een brand instortte. Een speciale helikopter wordt sinds deze week ingeschakeld om meer dan vijftig mastdelen te plaatsen. De mast, die vorig jaar juli bij een brand deels instortte, moet in augustus weer operationeel zijn.

CIDI wil praten met Comitť 4 en 5 mei

Het CIDI wil in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei om onrust rond dodenherdenking in de toekomst te vermijden. Dat laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël vrijdag weten naar aanleiding van een oproep van het comité om discussies plaats te laten maken voor verbondenheid.

Het CIDI hoopt dat beide partijen een open gesprek kunnen voeren over de grenzen van wie en wat wordt herdacht. Daardoor moet het comité ook beter aanvoelen wat de pijnpunten zijn bij de joodse gemeenschap en andere belanghebbenden, aldus CIDI.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloot vorige maand een gedicht van een scholier over zijn oudoom, een Waffen-SS'er die sneuvelde aan het oostfront, te schrappen, nadat een storm van kritiek oplaaide. Eerder vrijdag verbood de rechter dat bij de herdenking in Vorden stilgestaan zou worden bij enkele gesneuvelde Duitse militairen.

Nederland krijgt extra ticket Europa League

Nederland krijgt komend seizoen een extra plaats in de voorronde van de Europa League. Op de Europese Fair Play ranglijst is Nederland als derde geëindigd, waardoor het als bonus een extra Europees ticket krijgt. Dit heeft de Europese voetbalbond UEFA vandaag bekendgemaakt.

Het startbewijs gaat naar de club die dit seizoen het hoogst op de nationale Fair Play ranglijst is geëindigd. Indien de club die na 34 speelronden de lijst aanvoert al in het bezit is van een Europees ticket, schuift het Fair Play ticket door naar de nummer twee.

Geen strafzaak tegen coffeeshop

Tot woede van de eigenaar komt er vooralsnog geen strafzaak tegen coffeeshop Toermalijn in Tilburg, die dinsdag met opzet wiet verkocht aan buitenlanders en nog geen ledenlijst heeft. Dat is sinds 1 mei verboden.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda bevestigde vrijdag dat de vergunningvoorwaarden zijn overtreden maar dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd. Het OM laat de beoordeling over aan de bestuursrechter.

De officier van justitie heeft de coffeeshop vrijdag geïnformeerd. Advocaat Rob Milo is teleurgesteld omdat volgens hem met het OM juist was afgesproken dat er een proefproces zou komen. "Alle moeite van deze exercitie is voor niks geweest. Het OM moet zijn toezeggingen nakomen."

Politieacademie werkt achterstand examens weg

De Politieacademie verwacht de examenachterstand binnen afzienbare tijd te hebben weggewerkt. Twaalf voltijds examinatoren zijn aangesteld en er worden twee inhaalweken georganiseerd, meldt de academie vrijdag.

De examens die niet door konden gaan worden zo snel mogelijk opnieuw ingepland en afgenomen. Studenten die op het punt staan hun studie af te ronden krijgen voorrang.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakte onlangs bekend dat de achterstand eind februari 264 examens bedroeg, op een totaal van 26.000 examens die jaarlijks worden afgenomen.

De problemen met de examinering werden veroorzaakt, omdat de academie begin november is gestopt met het inhuren van politiemensen tegen de voor externe verhuur gangbare tarieven en voorwaarden als freelance examinatoren en docenten.

Met de nieuwe examinatoren kan de politieacademie aan zo'n 75 procent van de vraag voldoen. De overige examens worden uitgevoerd door gastexaminatoren, die vanuit de korpsen beschikbaar worden gesteld. Zij krijgen betaald in de vorm van meeruren of overwerk.

NS past dienstregeling sneller aan bij sneeuwkans

De NS gaat bij iedere voorspelling van sneeuw de dienstregeling aanpassen. De kans op sneeuw of de verwachte hoeveelheid doet daarbij niet ter zake. Dat is een van de maatregelen die het spoorwegbedrijf wil doorvoeren op basis van intern onderzoek naar de problemen op het spoor in februari.

Dat valt te lezen in online documentatie die donderdag werd vrijgegeven dankzij een beroep van journalist Brenno de Winter op de Wet openbaarheid bestuur. Bij de vrijgegeven documenten zit onder meer een rapport van een onderzoek naar de treinproblemen op 3 en 4 februari van dit jaar. De NS concludeert daarin dat de wissels zeer kwetsbaar zijn voor vorst en sneeuw en niet direct gereageerd kan worden op wisselende weersvoorspellingen.

Ook bleek de weersvoorspelling voor 3 februari door de meteoroloog van de NS niet betrouwbaar genoeg om vooraf de dienstregeling aan te passen. Verder werd gedacht dat de infrastructuur bestand zou zijn tegen het voorspelde winterweer op deze dagen in februari, maar dat bleek verreweg niet het geval.

De oplossing ziet de organisatie nu in het verbeteren van de wissels, het inzetten van meer storingsploegen bij defecten en het sneller aanpassen van de dienstregeling bij al de minste kans op sneeuw. Ook wil het bedrijf de beschikbaarheid van hun reisinformatiesystemen verhogen.

Maatschappij Voor Beter OV ziet niets in het uitdunnen van de treindienst, en laat weten: "Het preventief ruimen van grote aantallen treinen bij een dreigend sneeuwbuitje is het failliet van het spoor als serieus te nemen vervoermiddel. Dat moet dus worden teruggedraaid. Het argument 'dan is het tenminste voorspelbaar' is een laffe smoes die dient te worden weggehoond. Het meest voorspelbaar is helemaal geen treinen meer laten rijden. Is de minister dán tevreden?"

Begin februari was het verkeer op het spoor ernstig ontregeld door het winterweer. ProRail telde 3 februari in totaal 272 verstoringen. Op een gemiddelde dag zijn dat er 120. Bijna een kwart van de rijdende treinen viel uit en bijna de helft van de rijdende treinen kwam die dag te laat.


NS past dienstregeling sneller aan bij sneeuwkans (Foto: Novum)

Niet altijd lagere straf door veel media-aandacht

Veel media-aandacht voor een bepaalde strafzaak leidt niet altijd tot een lagere straf voor de verdachten. Dat stelt voorzitter van het landelijk overleg van persrechters Mia Roessingh-Bakels vrijdag. "De rechter geeft zich altijd rekenschap van grote media-aandacht, maar dat betekent zeker niet dat verdachten daardoor in het algemeen op een lagere straf kunnen rekenen."

De Raad voor de rechtspraak reageert op de commotie die afgelopen week ontstond op het publiceren van foto's en de namen van de verdachten van de fatale roofoverval op een Haagse juwelier vorige week woensdag. Critici stelden onder meer dat het feit dat de verdachten met hun foto en volledige naam in de media zijn verschenen, waarschijnlijk tot strafvermindering leidt.

Hoe rechters omgaan met de nadelige gevolgen van publiciteit voor verdachten is niet in beleid vastgelegd. "Straftoemeting is voorbehouden aan de rechters die een zaak behandelen", zegt Roessingh. "We hebben wel oriëntatiepunten opgesteld, die als handvat kunnen dienen bij het opleggen van de straf, maar de vrijheid van de rechter staat voorop. Hij legt alle feiten en omstandigheden op de weegschaal. Die zijn in elke zaak weer anders. Publiciteit is een van de factoren die wordt meegewogen."

De rechter kan in bepaalde gevallen aanleiding zien om rekening te houden met overmatige of beschadigende publiciteit, vertelt Roessingh. "Als een verdachte van bancaire fraude bijvoorbeeld uitvoerig als oplichter is geportretteerd in de media, is hij zodanig gebrandmerkt dat hij een beroep in de financiële wereld doorgaans wel kan vergeten. Werpt publiciteit zijn schaduw zo sterk vooruit, dan wegen rechters die omstandigheid wel eens mee bij het bepalen van de straf. Het idee daarachter is dat een van de strafdoelen, vergelding, al gedeeltelijk is vervuld."

De praktijk wijst echter uit dat rechters niet snel gevolgen verbinden aan overmatige publiciteit. Ze maken er dan alleen melding van in hun uitspraak. "Het hangt echt helemaal van de omstandigheden af." Daarbij komt volgens Roessingh dat verdachten de ongewenste aandacht gedeeltelijk over zichzelf hebben afgeroepen door überhaupt een delict te plegen.

Verdachten doen er goed aan altijd op de zitting te verschijnen en een advocaat mee te brengen, zodat ze duidelijk kunnen maken welk nadeel zij hebben ondervonden door het schandpaaleffect van de publiciteit, stelt de voorzitter. "Als dat namelijk niet wordt aangevoerd, is er des te minder reden om er bij de strafoplegging mee rekening te houden."

Mortal Kombat kan geen potten breken in top tien

Mortal Kombat voor PlayStation Vita heeft geen plaats in de Nederlandse verkooptoptien veroverd. Wel is het spel de best verkochte Vita-game van de afgelopen week. De populairste game is, net als een week eerder, Prototype 2. Dat blijkt uit gegevens van martkonderzoeksbureau GfK.

Sony heeft het moeilijk om PlayStation Vita en de bijbehorende software aan de man te krijgen. In het thuisland verkoopt de nieuwe draagbare spelcomputer minder goed dan de zes jaar oudere PSP. De Nintendo 3DS van concurrent Nintendo verkoopt in Japan wekelijks bijna tien keer zoveel als de Vita. Ook de softwareverkoop wordt gedomineerd door spellen voor de 3DS.

In Nederland staat de PlayStation 3-versie van Prototype 2 bovenaan en is de versie voor de Xbox 360 weggezakt van de tweede naar de vierde plaats. Het heeft stuivertje gewisseld met FIFA 12. Mario Party 9 voor de Nintendo Wii neemt nog altijd de derde plek in.

Na 29 weken op de markt te zijn, keert het kinderspel Skylanders: Spyro's Adventure terug in de top tien op de vijfde plaats. Het in oktober verschenen schietspel Battlefield 3 komt ook terug en staat tiende.

01. Prototype 2 (Playstation 3)
02. FIFA 12 (Playstation 3)
03. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
04. Prototype 2 (Xbox 360)
05. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
06. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
07. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
08. FIFA Street (Playstation 3)
09. FIFA 12 (Xbox 360)
10. Battlefield 3 (Playstation 3)


Mortal Kombat kan geen potten breken in top tien (Foto: Novum)

Wawrinka maatje te groot voor Haase

Tennisser Robin Haase is in Estoril in de kwartfinale blijven steken. De Hagenaar verloor vrijdag in Portugal met 6-1 en 6-4 van Stanislas Wawrinka. Haase won nog nooit van de Zwitser. Ook de vorige drie keer dat de twee tegenover elkaar stonden moest de Nederlander buigen. Wawrinka treft in de halve eindstrijd titelverdediger Juan Martin del Potro of Albert Montanes.

In de eerste set had de met zijn opslag worstelende Haase weinig in te brengen. Na een vroege break van Wawrinka kreeg de Nederlander wel een kans om terug te breaken, maar die benutte hij niet, waarna de Zwitser uitliep naar een vlotte setwinst.

In het tweede bedrijf was er weer een break voor Wawrinka, maar nu sloeg Haase wel terug. Direct daarna moest hij zijn opslag echter andermaal aan de Zwitser laten en Wawrinka serveerde de partij vervolgens uit.

Aanklager onderzoekt Twente - Ajax

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar wanordelijkheden bij het eredivisieduel FC Twente - Ajax. Dat meldt de voetbalbond vrijdag. In de Grolsch Veste werden zondag voorwerpen en vuurwerk richting het veld gegooid. Bovendien maakten supporters van Twente zich schuldig aan spreekkoren.

Ajax en Twente hebben tot 16 mei de tijd om te reageren op schriftelijke vragen van de KNVB. De Amsterdammers wonnen het uitduel overigens met 2-1 en namen daardoor een voorschot op de titel. Woensdag mocht Ajax definitief de schaal in de lucht houden na de 2-0 zege op VVV-Venlo.

Niet meer blauw op straat, ondanks groei korpsen

Hoewel de sterkte van de politie sinds 1991 met 43,9 procent is toegenomen, zijn er nauwelijks meer agenten op straat gekomen. Ook vangt het veel grotere politieapparaat nauwelijks een boef extra. Dat meldt het televisieprogramma KRO Brandpunt op basis van interne rapporten van de Politieacademie.

Het leeuwendeel van de mankracht zou naar posities in de ondersteuning, leiding en overhead zijn gegaan. In 1994 viel 36 procent van het totale politiepersoneel in deze categorieën, in 2009 was dat opgelopen tot 45 procent. Tegelijkertijd is het aandeel mensen in uitvoerende functies zoals agenten op straat of specialisten als rechercheurs afgenomen van 64 procent in 1994 tot 56 procent in 2009.

In de rapporten zou staan dat bij de politie sprake is van beleidsdrukte. Een op de twintig agenten hout zich uitsluitend met beleid bezig. Ook blijkt uit de rapporten dat er op administratief gebied veel wordt gevraagd van agenten. Zo is voor een relatief eenvoudig geval van huiselijk geweld acht uur administratieve afhandeling nodig.

KRO Brandpunt besteedt zondag aandacht aan de rapporten.

Griep opvallend laat actief

De griep is dit jaar nog opvallend laat actief in Nederland. Dat zegt directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Coutinho had geen concrete cijfers van het aantal griepgevallen, maar kon wel vertellen dat eind april bewoners van een verzorgingstehuis in Hoogeveen werden getroffen door griep. Van de 160 bewoners raakten er 45 ernstig ziek. Ook ziekenhuizen melden nog griepgevallen, zegt Coutinho.

Volgens Coutinho zijn de griepgevallen opvallend, omdat de griepepidemie al eind maart voorbij was. Bovendien was de epidemie niet heel heftig en duurde die slechts een week. Hoe het kan dat het griepvirus desondanks nog behoorlijk actief is, is niet duidelijk.

Het virus dat momenteel nog rondwaart, is overigens een gewoon griepvirus. Er is geen sprake van de Mexicaanse griep, aldus de directeur van het RIVM.

Kroes steunt ACTA-protest

Neelie Kroes (VVD) steunt het protest tegen het omstreden ACTA-verdrag. De eurocommissaris voor digitale agenda verwacht ook niet dat het verdrag er komt, blijkt uit een toespraak die zij vrijdag heeft gehouden in Berlijn.

Kroes refereerde aan het protest tegen nieuwe regels die indruisen tegen een open internet. "Dit is een sterk nieuw politiek geluid. En als een kracht voor openheid verwelkom ik het, ook al ben ik het niet met alles eens." De eurocommissaris verwacht ook niet dat het verdrag wordt geratificeerd, bleek uit haar toespraak.

"We zullen ons waarschijnlijk bevinden in een wereld zonder ACTA en zonder SOPA", een vergelijkbaar verdrag. Nu is het zaak 'om oplossingen te vinden die internet een plek van vrijheid, openheid en innovatie voor alle burgers, niet alleen voor de technologische voorhoede maakt', aldus Kroes.

De Europese Unie heeft begin dit jaar de ratificatie van het ACTA-verdrag opgeschort. De tekst van het verdrag wordt eerst voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie dat moet bekijken of het verdrag in strijd is met Europese rechten. Het verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en intellectueel eigendom te beschermen.

Een woordvoerder van Kroes laat weten dat de Europese Commissie niet van standpunt is veranderd en blijft toewerken naar de ratificatie van het verdrag. Hij voegde er wel aan toe dat Kroes de 'politieke realiteit' in ogenschouw nam.

Vliegtuigje neergestort op Eindhoven Airport

Een klein vliegtuigje met daarin vier inzittenden is vrijdagmiddag neergestort op Eindhoven Airport. Drie van hen zijn inmiddels bevrijd, een persoon zit nog bekneld in het voertuig. Hun toestand is onbekend. Dat meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost.

Wat de oorzaak van het ongeluk is, is nog niet bekend. Twee speciale brandweervoertuigen zijn op het vliegveld aanwezig en een traumahelikopter is ingeschakeld, zo meldt Omroep Brabant op zijn website. Eindhoven Airport is gesloten als gevolg van het ongeluk.

Schultz: maximaal tien keer door rood sein

Treinen mogen in de toekomst nog maximaal tien keer per jaar door een rood sein rijden. Daarmee wordt het risico op verwijtbare ongevallen geminimaliseerd tot 'nagenoeg nul', schrijft demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) in een brief aan de Kamer.

De bewindsvrouw heeft een zogeheten taskforce in het leven geroepen. Die moet er samen met een verbeterplan van spoorbeheerder ProRail voor zorgen dat deze doelstelling wordt gehaald. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld het aanpassen van de infrastructuur, zodat machinisten minder vaak een rood sein tegenkomen.

Ook wil Schultz de gevolgen van het rijden door rood aanpakken, onder meer door investeringen in een verbeterd veiligheidssysteem. Ook komen er programma's om machinisten en treinleiders alerter te maken, zodat de kans dat zij door rood rijden, wordt verkleind.

De taskforce gaat in de gaten houden of het verbeterplan goed wordt uitgevoerd. Als het aan Schultz ligt, wordt de doelstelling van maximaal tien keer door rood per jaar binnen drie tot vier jaar gehaald. Volgens de bewindsvrouw een ambitieus streven, aangezien er vorig jaar nog 157 keer door rood werd gereden.

Aanleiding voor de maatregelen is de treinbotsing eind april bij Amsterdam. Een sprinter knalde toen op een intercity na het missen van een rood sein. Het ongeluk kostte aan een vrouw het leven, 117 anderen raakten gewond.

Reizigersclub Voor Beter OV vreest dat de aanpak ten koste zal gaan van de beschikbaarheid en capaciteit van de trein, en daardoor de reizigers de auto in jaagt, wat per saldo nog gevaarlijker is.


Schultz: maximaal tien keer door rood sein (Foto: Novum)

Frankrijk waarschuwt OekraÔne

Als Oekraïne oppositieleidster Joelia Timosjenko niet beter behandelt, heeft dat gevolgen voor de betrekkingen met de rest van Europa. Dat heeft Frankrijk vrijdag duidelijk gemaakt. "Frankrijk herinnert Oekraïne eraan dat zijn banden met de Europese Unie zijn gebaseerd op de waarden van vrijheid, democratie en respect voor fundamentele rechten", verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Frankrijk wil dat Oekraïne 'zijn verplichtingen nakomt' en 'de noodzakelijke beslissingen neemt', zonder erbij te zeggen wat die beslissingen zijn.

Oekraïne is volgende maand medegastheer van het EK voetbal. Meerdere regeringen, waaronder die van Nederland, hebben gedreigd dat ze het toernooi niet zullen bezoeken. Ook Frankrijk schermde daar vrijdag mee: "Met Euro 2012 in aantocht herinnert Frankrijk Oekraïne aan zijn ernstige bezorgdheid over de politieke ontwikkelingen, met name rond het lot van mevrouw Timosjenko."

Frankrijk waarschuwt Oekraïne
Frankrijk waarschuwt Oekraïne (Foto: ANP)

Goedkope autoverzekering soms beter dan dure

Er bestaat geen verband tussen de prijs van een autoverzekering en de kwaliteit van de dekking. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar de prijs-kwaliteitverhouding van autoverzekeringen door de Verzekeringssite.nl, dat vrijdag werd gepubliceerd.

Autobezitters kunnen daarom in principe het best voor een goedkope verzekering gaan, vindt Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. Bij cascoverzekeringen bestaat zelfs een negatief verband tussen prijs en kwaliteit. Relatief dure cascoverzekeringen bieden een slechtere dekking dan hun goedkopere tegenhangers.

Olieprijs naar laagste niveau sinds februari

De olieprijs is vrijdag gedaald naar het laagste niveau sinds februari. Directe oorzaken zijn een tegenvallend banencijfer uit de Verenigde Staten en slechte berichten uit Europa. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee daalde met bijna twee procent naar 113,88 dollar. De prijs van Amerikaanse olie daalde zelfs met ruim tweeënhalf procent tot onder de honderd dollar per vat.

Een maand geleden kostte een vat Brent-olie nog meer dan 120 dollar. De prijs was de afgelopen weken al geleidelijk gedaald, onder meer door tegenvallende economische ontwikkelingen in Europa. Spanje ligt onder vuur van de financiële markten door zijn grote begrotingstekort en recordwerkloosheid. Vrijdag bleek bovendien dat de industriële activiteit in de eurozone afneemt.

Ook de opmerking van de secretaris-generaal van de OPEC Abdullah Al-Badri donderdag dat de olieprijs te hoog ligt en dat zijn organisatie alles doet om die naar beneden te brengen, kan ten grondslag liggen aan de prijsdaling.

Met de dalende olieprijs is de prijs van benzine aan de pomp ook weer wat naar beneden gegaan. De landelijke adviesprijs van consumentencollectief United Consumers ligt vrijdag op 1,839 euro. Dat is bijna vijf cent minder dan de recordprijs van 1,886 euro die halverwege vorige maand werd bereikt.

'Kosten woon-werkverkeer voor werknemer'

De afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding lijkt vooral voor rekening van de werknemer te komen. Dat blijkt uit een enquête die RTL Nieuws heeft laten houden. Van de werkgevers zegt 19 procent de onbelaste kosten voor het woon-werkverkeer voortaan geheel voor eigen rekening te nemen.

Dertien procent van de werkgevers is van plan om werknemers voor een klein deel mee te laten betalen en 27 procent slaat hun personeel voor een groot deel aan. 35 procent weet het nog niet.

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding is een van de maatregelen uit het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie vorige week sloten. Deze partijen hopen dat mensen hierdoor dichter bij hun werk gaan wonen.

Nederlandse JSF getest op de grond

Het eerste testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) wordt momenteel onderworpen aan diverse tests op de grond. Zo is deze week de motor succesvol opgestart, meldt het ministerie van Defensie vrijdag. De beoogd opvolger van de F-16 verliet onlangs de fabriek van Lockheed Martin.

Als de tests zijn afgerond krijgt de F-35 Lightning II, zoals het vliegtuig officieel heet, zijn definitieve coating. Ook wordt het toestel nog getest in de lucht. De overdracht aan Nederland volgt waarschijnlijk na de zomer.

Nederland heeft in totaal twee JSF-testtoestellen gekocht. Over de vraag of de JSF de F-16 ook daadwerkelijk gaat vervangen moet het volgende kabinet een besluit nemen.

Overtoom mag uitkomen voor Kameroen

Willie Overtoom mag vanaf komende vrijdag uitkomen voor het nationale elftal van Kameroen. De aanvallende middenvelder van Heracles Almelo heeft daar vandaag officieel toestemming voor gekregen van de FIFA.

Overtoom maakte dit bericht bekend op zijn Twitteraccount. "Eindelijk groen licht van de FIFA gehad. Ik mag nu officieel voor Kameroen uitkomen." De Heraclied hoopt nog deze maand te debuteren voor de Ontembare Leeuwen.

Overtoom, die in Kameroen is geboren, staat sinds 2008 onder contract bij Heracles. In 115 duels wist hij tot dusver dertig keer te scoren voor de Almeloërs.

Honderden werken Marten Toonder teruggevonden

In Museum Meermanno zijn donderdag ongeveer driehonderd verloren gewaande tekeningen en gouaches van Marten Toonder teruggevonden. De vondst werd gedaan bij onderzoek naar het werk van Phiny Dick, de echtgenote van Toonder. De ontdekking komt twee dagen na de viering van de honderdste geboortedag van de stripauteur.

Het museum in Den Haag liet vrijdag weten dat in totaal zo'n 550 originele tekeningen en tien gouaches werden teruggevonden in het archief van uitgeverij Van Goor, dat bij Meermanno is ondergebracht. De helft van het gevonden werk is van de hand van Toonder.

De originele gouaches die Toonder maakte voor Olli Fant uit Poppelo en Pom van de Pomheuvel zijn nu weer terecht. Hetzelfde geldt voor verloren gewaande originele ontwerpen van Dick voor Miezelientje en Wol, de Beer en voor Pijper, het Bosmannetje.

Stripverzamelaar en Toonder-kenner Hans Matla vindt de ontdekking, waarbij hij als onderzoeker betrokken was, 'fantastisch'. "Dit is een ongelooflijke ontdekking, en dat in het Toonderjaar", zegt hij in een reactie. "We hebben het niet over één originele tekening, maar over 550. Het prachtige werk is ruim zestig jaar oud en nog helemaal in topstaat."


Honderden werken Marten Toonder teruggevonden (Foto: Novum)

Dodenherdenking Vorden mag doorgaan

De omstreden dodenherdenking in Vorden mag vrijdagavond doorgaan. De voorzieningenrechter in Zutphen bepaalde dat er geen redenen zijn om de herdenking te verbieden. Belangstellenden mogen gewoon langs de graven met Duitse soldaten om hen te herdenken. Maar de gemeente moet mensen wel waarschuwen op het moment dat ze de route naar de Duitse graven inslaan. De rechter bepaalde dat burgemeester Henk Aalderink de graven moet mijden, net als andere vertegenwoordigers van de gemeente.

Federatief Joods Nederland (FJN) spande een kort geding aan tegen de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt. De organisatie is kwaad omdat in Vorden ook Duitse soldaten worden herdacht, die op de begraafplaats liggen. De FJN noemde dat grievend voor de levenden en beledigend voor de doden.

Dodenherdenking Vorden mag doorgaan
Dodenherdenking Vorden mag doorgaan (Foto: ANP)

Lurling speelt 500e competitieduel

Anthony Lurling speelt zondag de vijfhonderdste competitiewedstrijd uit zijn carrière. NAC Breda speelt dan op eigen terrein tegen RKC Waalwijk.

"Als je een klein jochie bent en je begint met voetballen, dan droom je van een profcarrière. Die begint dan als je zeventien bent en als je vijfendertig bent heb je er vijfhonderd achter je naam staan. Dat is wel iets waar je trots op kan zijn", zegt Lurling tegen Omroep Brabant.

NAC Breda nam de 35-jarige aanvaller in het seizoen 2007-2008 over van FC Den Bosch, waar hij zijn loopbaan ook begon. Verder droeg hij de clubkleuren van sc Heerenveen, Feyenoord, 1. FC Köln en RKC Waalwijk.

Lurling is populair bij het NAC-publiek, maar veel rivaliserende fans mogen hem niet. "Je haat hem of je houdt van hem", zegt Kees Luijckx daarover. "Misschien dat het zoiets is. Wij houden in ieder geval van hem."

Liga door met sponsoring schaatsploeg

De toekomst van het schaatsteam Liga is verzekerd. De hoofdsponsor heeft bekendgemaakt in ieder geval nog minimaal één seizoen door te gaan met de formatie van coach Marianne Timmer.

Team Liga zal in het seizoen 2012-2013 gaan bestaan uit zes rijdsters. Margot Boer bleef behouden en Thijsje Oenema, Janine Smit, Mayon Kuipers, Yvonne Nauta en Janneke Ensing komen het team versterken. Qua staf vertrof Rutger Tijssen naar TVM en werd de Australiër Desley Hill aangetrokken. Annette Gerritsen, Linda de Vries, Lotte van Beek, Anice Das en Irene Schouten verlieten de ploeg.

Liga gaf eerder dit jaar aan te twijfelen over het blijven sponsoren van de schaatsploeg richting de Spelen van Sochi (2014). Nu er versterkingen aangetrokken zijn wil de sponsor doorgaan met de sprint- en allroundploeg. "Het is altijd onze intentie geweest om door te gaan. We hebben vorig jaar heel bewust gekozen voor deze Nederlandse sport. Schaatsen sluit nauw aan bij waar Liga voor staat: een actieve levensstijl en je lekker in je vel voelen," zei Lydia Thomas, marketingdirecteur van Kraft Foods, waar het koekjesmerk onder valt.

Degenkolb pakt eerste rit Vierdaagse van Duinkerke

De eerste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke is een prooi geworden voor John Degenkolb. De sprinter van het Nederlandse Argos-Shimano won na 167,7 kilometer in de straten van Coquelles de sprint van een kopgroep van tien renners.

Nadat een kopgroep van vijf man, met daarbij de Nederlander Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil, op tijd was gegrepen ontstond op een klimmetje in de plaatselijke omloop een nieuwe kopgroep. Die groep kwam in schuifjes tot stand en als een van de laatsten kwam Degenkolb aansluiten.

Ondanks enkele demarrages in de kopgroep kwam het toch tot een sprint. Degenkolb leek daarin ingesloten te zitten, maar met een klein duwtje tegen de Fransman Julien Guay kwam de Duitser toch nog eenvoudig als winnaar uit de bus.

De Italiaan Danilo Napolitano (Acqua & Sapone) werd tweede en de Fransman Pierrick Fedrigo (FDJ-BigMat) derde. Degenkolb is logischerwijs ook de eerste leider in de Franse rittenkoers. De Vierdaagse van Duinkerke gaat morgen verder met een etappe naar Montreuil-sur-Mer. 

[OS 2012] De stadions deel 3

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten.

Gameloft groeit 14% in eerste kwartaal

Ubisofts mobiele spin-off Gameloft heeft in het eerste kwartaal van 2012 een groei van 14% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 geboekt. De groei is te wijten aan een vergroot aantal verkopen alsmede een grotere penetratie in de groeiende markt.

In totaal werd er een omzet van 44,8 miloen euro geboekt. 44% hiervan werd behaald in Latijns-Amerika en in het Pacifische gebied van Azië. Van het overige deel werd ongeveer 30% behaald in de VS.

Opgepompte Mark Wahlberg niet aan steroÔden

Mark Wahlberg gebruikt geen steroïden voor zijn rol in Pain and Gain. In de film vertolken de 40-jarige acteur en Dwayne 'The Rock' Johnson de rollen van twee bodybuilders die aan de spierversterkers zitten.

"Mark gebruikt absoluut geen steroïden", vertelt een woordvoerder van Wahlberg aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De acteur ziet het als een persoonlijke uitdaging om zonder de middelen gespierder te worden. "Hij is non-stop aan het trainen. Zijn collega Dwayne inspireert hem om nog harder te werken."

Pain and Gain is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en gaat over een groep bodybuilders uit Florida die de criminaliteit in gaan. Yolanthe Sneijder-Cabau speelt in de actiethriller de vriendin van Mark Wahlberg. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

'Coalitie baart woningmarktmonster'

De gelegenheidscoalitie van het kabinet VVD-CDA in combinatie met oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie heeft een 'woningmarktmonster' gebaard. Hiervoor waarschuwt Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Systeeminnovatie Ruimtelijke Ontwikkeling, in de Volkskrant.

De 'Kunduz-coalitie' wil alleen nog hypotheekrenteaftrek laten gelden voor nieuwe hypotheken die volledig worden afgelost, in tegenstelling tot bestaande hypotheken. Dit is geen hervorming van de woningmarkt, maar leidt juist tot een verdere ontwrichting van de woningmarkt, denkt Priemus.

'Koopsector naar de klote'
"Groot nadeel is dat de kloof tussen outsiders en insiders op de huizenmarkt hierdoor groeit"
, vertelt de hoogleraar. Priemus noemt het kwalijk dat banken en hypotheekadviseurs volop gemotiveerd blijven om niet-transparante financiële producten aan te bieden. Het leenvermogen zal door overheidsmaatregelen verder dalen, evenals de huizenprijzen.

Dat de maatregelen omtrent de hypotheekrenteaftrek pas per 1 januari 2013 ingaan, noemt de hoogleraar hypocriet: "Kennelijk moet iedereen worden gestimuleerd om dit jaar nog uitbundig van de volledige hypotheekrente te profiteren." Priemus noemt de permanente verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent weggegooid geld, want sinds de maatregel in juli 2011 is ingevoerd, heeft dit geen enkel meetbaar effect gehad.

'Huursector naar de klote'
Doordat kopen vanaf 2013 minder aantrekkelijk wordt, zal er meer vraag naar huren ontstaan. Maar omdat het kabinet een zogenoemde verhuurdersheffing van 760 miljoen euro per jaar wil invoeren, gaat ook de huurmarkt naar de klote, denkt de hoogleraar: "Per saldo is het gevolg dat de investeringen in huurwoningen volgend jaar dramatisch zullen dalen." De bouwsector zal dan ook naar zijn verwachting verder in elkaar storten.

'Coalitie baart woningmarktmonster' (Foto: Novum)

Nijmeegse coffeeshops varen wel bij wietpas

Coffeeshops in Nijmegen profiteren van de invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland. Volgens dagblad de Gelderlander is het aantal klanten van de coffeeshops in de Gelderse stad sinds de invoering van de wietpas gestegen.

Volgens Viktor Verriet, eigenaar van twee coffeeshops, zijn de nieuwe klanten geen buitenlandse toeristen, maar blowers uit bijvoorbeeld steden als Venlo of Den Bosch die zich niet als cannabisgebruiker willen laten registreren. Hij vindt dat begrijpelijk: "Dat de politiek het niet fijn vindt dat er buitenlanders wiet kopen, daar kan ik me nog in vinden. Maar het inschrijfsysteem is gewoon onzin."

Bedrijfsleider Elhamoeti van coffeeshop Labda is niet blij met de nieuwe klandizie. Zijn coffeeshop ligt in een woonwijk, en hij vreest dat hij meer overlast veroorzaakt nu het klantenbestand groeit. "Er staan vaak auto's voor de deur van mensen die snel uitstappen, wat kopen en weer weg zijn. Als dat toeneemt, kan de gemeente Nijmegen onze vergunning intrekken."

Verriet denkt echter dat de toename van het aantal bezoekers van tijdelijke aard is. De wietpas zal snel weer verleden tijd zijn: "De politiek zal snel inzien dat de straathandel veel groter gaat worden." Ook zou het beleid ongrondwettelijk zijn. "Het is gewoon discriminatie. Ik ben benieuwd bij welke strafrechter dit beleid erdoor komt." Elhamoeti hoopt dat een nieuw, links, kabinet het beleid terug zal draaien.

De wietpas is op 1 mei ingevoerd in de drie zuidelijkste provincies van Nederland. De rest van het land volgt in 2013. Met de wietpas wordt een coffeeshop een besloten club, met maximaal tweeduizend leden. Deze leden moeten bovendien de Nederlandse nationaliteit hebben.

Skullgirls ondersteunt cross-platform play

Via Twitter heeft developer Reverge Labs laten weten dat ze van plan zijn om 'cross-playform play' te implementeren in hun laatste game Skullgirls. Zowel de pc als de PlayStation 3-versie van de game zullen hierdoor tegen elkaar te spelen zijn.

Een bijkomstigheid van de keuze is dat Reverge Labs hierdoor geen gebruik zal maken van GFWL. De indie-fighter Skullgirls is op dit moment speelbaar op PlayStation 3 en Xbox 360 en zal later dit jaar verschijnen voor pc. De cross-platform play zal na de pc-release worden geïntroduceerd.

Noodverordening-'light' dodenherdenking Amsterdam

Bij de nationale dodenherdenking vrijdagavond op de Dam in Amsterdam geldt dit jaar een afgezwakte noodverordening. Ook bij het Bevrijdingsconcert zaterdagavond op de Amstel is die van kracht. "Het is zo goed als hetzelfde als een gewone noodverordening, maar iets lichter in juridische zin", meldt een gemeentewoordvoerder.

Het gaat om een zogenoemde lichte bevelsbevoegdheid. Op bevel van de burgemeester kunnen mensen bijvoorbeeld uit het gebied worden gestuurd of moeten bewoners hun ramen en deuren sluiten. Mensen kunnen, zoals het hele jaar rondom de Dam, preventief worden gefouilleerd.

Er worden ook weer extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. Ook zijn er EHBO'ers op de Dam herkenbaar aanwezig.

In de drie voorgaande jaren gold er wel een noodverordening. De aanslag van Karst T. tijdens Koninginnedag in Apeldoorn was daar aanleiding voor. Damschreeuwer Gennaro P. mag de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking niet in de buurt van de Dam komen. Door de mensen die in paniek raakten van zijn schreeuw raakten twee jaar geleden 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De nationale dodenherdenking begint om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aan de Dam. Journalist en schrijver Frank Westerman houdt de 4 mei-lezing. Kort voor 20.00 uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.


Noodverordening-'light' bij dodenherdenking Amsterdam (Foto: Novum)

'Harmonix werkt aan nieuwe muziekgame'

De geruchtenmolen draait op volle toeren zo net voor het weekend: zo blijkt Harmonix wellicht bezig te zijn met een nieuwe muziekgame. Verschillende vacatures gerelateerd aan de ontwikkelaar lijken aan te tonen dat de Rock Band-dev bezig is met iets unieks.

Naast een software engineer voor een "brand new IP and next-generation consoles"-project zijn ze op zoek naar een narrative designer, een senior content designer én een senior level designer.

Dat het over een muziekgame gaat is evident. Vrijwel alle vacatures noemen de game "a groundbreaking music game" met "environments that encourage and reward player exploratio that add visual and narrative impacts to gameplay".

Het geheel lijkt dus een flinke stap verder te gaan dan de bekende muziekgames zoals we die nu kennen. Wat het ook gaat worden, even duren zal het sowieso. We houden jullie op de hoogte.

Rob Lowe in film over beruchte peutermoordzaak

Rob Lowe gaat de openbaar aanklager spelen in een film over de moord op Caylee Anthony. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn personage, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De hoofdverdachte van de moordzaak was Casey Anthony, de moeder van de peuter.

De film is gebaseerd op het boek over de gebeurtenis Imperfect Justice: Prosecuting Casey Anthony. De 48-jarige Lowe speelt in de film Jeff Ashton die overtuigd was dat Anthony haar dochtertje om zeep heeft geholpen. De jury achtte de 25-jarige Casey vorig jaar alleen schuldig aan het geven van valse informatie, niet aan de moord.

Caylee Anthony verdween in 2008 op 2-jarige leeftijd in Orlando. De zaak kreeg veel aandacht in de Verenigde Staten omdat Casey haar dochtertje nooit als vermist heeft opgegeven, dat deed haar moeder pas een maand na de verdwijning. Zes maanden later werd het lijkje gevonden vlakbij haar ouderlijk huis.

Wanneer de film over de moordzaak in productie gaat, is nog onbekend.


Rob Lowe in film over beruchte peutermoordzaak (Foto: Novum)

Tilburger steelt knuffelbeesten voor vriendin

Een 55-jarige man uit Tilburg is donderdagmiddag op heterdaad betrapt bij het stelen van een boek, een tas en een paar knuffelbeesten. De Tilburger bleek met de 'cadeaus' iets goed te willen maken met zijn vriendin.

Toen de dief rond 17.55 uur een winkel aan de Heuvelstraat in zijn woonplaats verliet, ging het alarm af. Een beveiliger ging de dief achterna, waarna een omstander zijn tas kon pakken. Een agent in burger slaagde er uiteindelijk in de man aan te houden. Daarbij biechtte de Tilburger op eerder op de dag ruzie te hebben gehad met zijn vriendin en het op deze manier goed te willen maken met haar.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

[Giro] Slechts zeven Nederlanders aan het vertrek

Er zullen morgen bij de proloog van de Giro d’Italia slechts zeven Nederlanders van het startpodium vertrekken. Rabobank is de hofleverancier met vijf landgenoten die de proloog zullen rijden in het Deense Herning.

Theo Bos, Tom Leezer, Stef Clement, Tom-Jelte Slagter en Dennis van Winden zullen de bankiersformatie vertegenwoordigen. De andere Nederlandse ploeg in de Giro, Vacansoleil, stelde alleen Martijn Keizer op.

De laatste Nederlander die aan het vertrek staat is de vrij onbekende Brian Bulgac. Hij zal starten namens Lotto-Belisol. Oorspronkelijk zou ook Thomas Dekker starten, maar hij moest afhaken met een knieblessure.

PAX Prime volledig uitverkocht

Slecht nieuws voor de gamers onder ons die nog naar PAX Prime in Seattle wilden gaan: het evenement is volledig uitverkocht. In totaal was er een week nodig voordat alle tickets verkocht waren. Het ziet ernaar uit dat er ook geen extra tickets meer bij komen.

Organisator Penny Arcade heeft laten weten dat het evenement helemaal is volgeboekt en heeft in een officiële waarschuwing laten weten dat er dit jaar extra wordt gecontroleerd op namaaktickets of zwarte handel. Dit naar aanleiding van ticketproblemen in het verleden.

Het PAX-evenement duurt van 31 augustus tot 2 september.

Rocksteady houdt Batman-uitverkoop op Steam

Batman-fanaten met een pc tot hun beschikking opgelet! Developer Rocksteady, bekend van de Batman-games, houdt dit weekend een uitverkoop op Steam. Zo kost de GotY-editie van Batman: Arkham Asylum nog maar €6,80. Een korting van maar liefst 66%.

Niet alleen de topper uit 2010 is goedkoop, ook de recente Batman: Arkham City is, compleet met DLC, voor een schappelijk prijsje te koop. Meer info op Steam. Alvast een fijn weekend.

Mugshots van vroeger

Vroeger waren er nog geen regels om voor een mugshot alleen een foto van het gezicht  te nemen van de voor- en zijkant. Het werd gewoon in een bepaalde ruimte gedaan, verschillend van crimineel tot crimineel. Soms werd het gezicht van dichtbij gefotografeerd, maar vaak ook niet. En als er meerdere criminelen waren, dan werden ze gewoon samen op de foto gezet. Sommige foto's zijn daarnaast zeker niet onflatteus voor de persoon die gefotografeerd wordt. 

Klik hier of op de foto om er 30 te zien.

Sauber: "Brandje door hitteschild veroorzaakt"

Sauber-coureur Sergio Perez kende een lastig begin van de derde en laatste testdag op Mugello. De Sauber-bolide van de Mexicaan vatte namelijk vlam. Niet door een motorisch probleem zoals verondersteld, maar door een te warm geworden hitteschild.

Hoewel het er spectaculair uitzag was de schade aan de C31 gering en kon Perez zijn weg al snel weer vervolgen. De Mexicaan reed uiteindelijk 120 ronden, waarbij 1.22,229 zijn snelste rondetijd was. "Het ging slechts om een hitteschild in de buurt van de uitlaat, dat vlam had gevat en daarna vervangen is," zei Sauber in een verklaring over de enorme rookontwikkeling die te zien was.

Ajax niet met beste elf tegen Vitesse

Ajax-trainer Frank de Boer zal zondag in de wedstrijd tegen Vitesse niet zijn beste elftal opstellen. De trainer van de landskampioen gunt enkele spelers, die niet of nauwelijks bij het eerste in actie komen, speeltijd in het duel dat nergens meer om gaat.

"Ik heb ze nog niet gesproken, dus ik houd nog even voor me om wie het gaat”, aldus De Boer op de clubsite van Ajax. In ieder geval zijn Christian Eriksen en Derk Boerrigter afwezig door blessureleed.

Ondanks dat de ploeg dus niet zal starten met de beste opstelling verwacht De Boer wel dat zijn ploeg een zege gaat boeken. "We hebben een mooie serie neergezet en het is zonde om die te stoppen."

Comitť 4 en 5 mei vraagt om verbondenheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil dat er een einde komt aan de onrust in de media over de nationale dodenherdenking. De recente discussie moet plaatsmaken voor het in verbondenheid kunnen herdenken op de Dam in Amsterdam en al die andere honderden plaatsen in Nederland, laat het comité vrijdag in een verklaring weten.

"De afgelopen dagen is opnieuw gebleken dat er verschillend kan worden aangekeken tegen de dodenherdenking en de viering van de bevrijding", aldus het comité. "Dergelijke verschillen zijn er altijd geweest. Maar vanuit het gezamenlijke doel 'Dit nooit meer' is het steeds mogelijk gebleken samen te werken aan de toekomst."

Er was vorige maand onenigheid over een gedicht dat een scholier zou voordragen over zijn oudoom, een Waffen-SS'er die sneuvelde aan het Oostfront. Na kritiek besloot het comité dit gedicht te schrappen. Ook een besluit van de gemeente Bronckhorst om in Vorden stil te staan bij omgekomen Duitse soldaten zorgde voor commotie.

Waarom Schappert bij Zynga ging werken

Meer wijsheden van John Schappert. Vertelde hij gisteren nog over de veranderingen in de industrie, geeft hij vandaag inzicht in waarom hij de overstap maakte van EA naar Zynga. Schappert is hier heel duidelijk in: "This is where I saw gaming going."

"When I was at Electronic Arts I worked very closely with the group that had casual, mobile and social, and you just saw the explosive growth that was happening in that. It’s going from a couple of hundred million gamers to everyone being a gamer, billions of people", aldus Schappert in een interview met Develop.

In het verlengde van zijn statement van gister zegt hij het volgende: "I’ve been in the industry my entire career. I love games, but I look at my own habits: I have fewer and fewer times where I could dedicate 40 hours to a longer play time experience. But I find myself dedicating ten, 15 minutes here and there to these short-burst experiences."

Het hele interview is te lezen op Develop.

Minecraft 360-trailer maakt ons lekker

Nog een kleine week wachten en dan kunnen ook de Xbox 360-gamers onder ons aan de slag met het blokkendoosspel van Notch. Om dit te vieren heeft Microsoft vandaag een nieuwe trailer online gezet. Minecraft 360 is identiek aan zijn pc-ganger, op een paar dingen na.

Zo kun je op de console tot vier personen tegelijk aan je creaties werken. Naast deze 'four-player splitscreen' kunnen mensen tot acht spelers online op Xbox Live creatief bezig zijn. Minecraft 360 is te koop vanaf volgende week woensdag en kost 1600 MS Points.

Tbs'ers keerden 37 keer niet tijdig terug

Vorig jaar was 37 keer een tbs'er ongeoorloofd afwezig in de kliniek. Dat is een kleine daling ten opzichte van 2010, toen dit 41 keer voorkwam. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Bij de ongeoorloofde afwezigheid van tbs'ers gaat het lang niet altijd om gevallen waarbij direct gevaar bestond voor de maatschappij. Veelal werden afspraken niet of niet geheel nagekomen. In meer dan de helft van de gevallen zijn de tbs'ers zelf weer teruggekeerd naar de kliniek. Vorig jaar waren er zo'n vijftigduizend 'tbs-bewegingen'.

Teeven voelt er niets voor om bij ieder incident direct een signalement te verspreiden, schrijft hij in de brief. Dit kan soms ook een averechts effect hebben. "Politie en Openbaar Ministerie moeten zelf, op basis van hun deskundigheid en ervaring, per casus kunnen beslissen over de wenselijkheid van de inzet van bepaalde opsporingsmiddelen."

Rutte definitief lijsttrekker bij VVD

Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september. Tot vrijdagmiddag konden kandidaten zich nog als uitdager melden voor een interne lijsttrekkersverkiezing, maar dat heeft niemand gedaan.

Rutte was al voorgedragen door het partijbestuur en zijn lijsttrekkerschap is nu definitief, zei een woordvoerster van de partij.

De deadline voor aanmeldingen voor VVD’ers die op de Tweede Kamerlijst willen is volgende week vrijdag om 12.00 uur.

[Giro] Kreuziger wil snel tijd pakken op concurrentie

Vorig jaar won Roman Kreuziger nog de jongerentrui in de Giro d’Italia. Een jaar later is hij een grote favoriet voor de eindzege in zelfde wielerronde. De renner van Astana heeft naar deze ronde toegeleefd en zegt er klaar voor te zijn.

"Ik ben veel relaxter ten opzichte van vorig jaar", zei de Tsjech tegen Gazzetta dello Sport. "Ik heb een goede winter gehad. Ik moest wel vaak ver van huis trainen, maar het was het waard. Zeker als je merkt dat je inspanningen een positief effect hebben gehad."

"Bij de Ronde van Romandië heb ik weer een mooie stap voorwaarts gemaakt en zelfs nu ben ik nog aan het verbeteren. Ik weet dat ik klaar ben voor de Giro, ondanks dat ik nog niks hebben gewonnen. Dat maakt me alleen maar hongerig naar een vroege ritzege."

Kreuziger liet weten dat hij al vroeg een gat wil slaan met de concurrenten, startend bij de proloog in Herning morgen. "Ik wil daar gelijk seconden pakken op de concurrenten. Dat zal goed zijn voor het moraal en voor het vertrouwen."

Toch veroordeling voor moord zonder lijk

De 42-jarige Frans J. uit Oosterbeek is in hoger beroep toch veroordeeld voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. Het Arnhemse gerechtshof legde hem vrijdag achttien jaar cel op. De rechtbank sprak J. wegens gebrek aan bewijs vorig jaar vrij van de moord. Het lijk werd nooit gevonden. Justitie had in hoger beroep opnieuw achttien jaar geëist.

Het hof oordeelde dat er voldoende bewijs op tafel ligt om J. te kunnen aanwijzen als degene die Peters om het leven bracht. Uit het feit dat de verdachte een wapen kocht blijkt volgens de rechters dat hij het plan had Peters te vermoorden. Ook zocht J. op internet naar woorden als 'nekschot'.

Het hof rekent het J. zwaar aan dat hij nooit openheid van zaken heeft willen geven en noemde het schrijnend dat de familie in onzekerheid blijft over het lot van Peters. Het slachtoffer werd nooit gevonden. Daardoor heeft de moeder van Peters, die inmiddels is overleden, nooit afscheid kunnen nemen van haar zoon. Ook dat rekent het hof J. zwaar aan.

De rechtbank had J. wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De rechters oordeelden toen dat Peters weliswaar waarschijnlijk niet meer in leven is, en dat hij door geweld om het leven is gekomen, maar dat J. zonder dat een lichaam gevonden was niet veroordeeld kan worden voor moord. Ook het feit dat J. in het bezit bleek van meerdere spullen van Peters, was voor de rechtbank geen reden om de 42-jarige te veroordelen voor moord.

Peters verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

Meerdere pogingen om het lichaam van de amateurfotograaf te vinden, bleven zonder succes. J. heeft de moord altijd ontkend. Ook tijdens het hoger beroep beriep hij zich bij de meeste vragen van het hof op zijn zwijgrecht.

Bredase fietsers bepalen zelf prijs voor stalling

Fietsers die hun rijwiel plaatsen in twee stallingen in Breda mogen zelf bepalen hoeveel ze hiervoor betalen. Vanaf 1 juli vraagt de gemeente een vergoeding voor de stallingen aan de Oude Vest en de Nieuwstraat. Fietsers mogen tot het einde van het jaar bij wijze van proef zelf bepalen hoe hoog dat bedrag is.

"Dit college staat voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid van inwoners", stelt verantwoordelijk wethouder Wilbert Willems (GroenLinks). "Het zelf kunnen bepalen van de bijdrage doet een beroep op de redelijkheid van de gebruikers."

Fietsers kunnen ook een abonnement nemen op de twee stallingen. Voor een jaarabonnement moet 25 euro worden neergeteld, jongeren en studenten tellen 12,50 euro neer en een jaar lang een scooter betalen kost veertig euro.

De gemeente verwacht dat gebruikers gezamenlijk bereid blijken tachtigduizend euro te betalen voor het stallen van hun fiets. Dat is drieduizend euro meer dan de geschatte kosten.

'Nieuwe Xbox-productie van start in Texas'

Website IGN bericht vandaag over mogelijkheid dat de 'next-gen' Xbox al lang en breed in productie is. Dit zou gebeuren bij Flextronics in Austin, Texas. Flextronics is ook de producent van de huidige Xbox 360 én van de originele Xbox. Een bron van de website zou dit bevestigd hebben.

VG247 voorziet dat, in het geval dit gerucht waar is, het om zogenaamde debugs gaat en het hier nog geen retail consoles betreft. Dit concluderen zij aan de hand van een statement van Microsoft zelf:

"Xbox 360 has found new ways to extend its lifecycle like introducing the world to controller-free experiences with Kinect and re-inventing the console with a new dashboard and new entertainment content partnerships," aldus Microsoft in een statement.

"We are always thinking about what is next for our platform and how to continue to defy the lifecycle convention. Beyond that we do not comment on rumours or speculation."

Flextronics heeft niet inhoudelijk gereageerd op de geruchten. Microsoft heeft al eerder laten weten dat ze geen intentie hebben om 'next-gen' materiaal te laten zien op de E3 van dit jaar. We houden jullie op de hoogte.

FOK!filmtips van de dag: A Single Man

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het naast Star Wars Day ('May The Fourth...') ook dodenherdenking. Naast Anne Frank: The Whole Story om 23:45 op SBS 6 is er weinig Star Wars- of oorloggerelateerds op televisie. Omdat er eigenlijk ieder jaar rond deze datum een Anne Frank-film op televisie verschijnt hebben wij dit jaar gekozen voor een andere film. Vanavond speelt om 22:25 op Canvas de FOK!filmtip van vandaag: A Single Man.

Hoe kom je de dag nog door als na jaren lief en leed je geliefde sterft? Een gedachte-experiment dat iedereen wel eens heeft uitgevoerd wordt voor de universitaire docent George bittere realiteit. Zijn vriend Jim is namelijk daags tevoren bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en George is volkomen lamgeslagen. A Single Man speelt zich af op 30 november 1962 – een maand na de Cubacrisis - en volgt George gedurende zijn dag. Een etmaal dat onder andere bestaat uit college geven, een afspraak met zijn beste vriendin Charley en veel herinneringen aan Jim. George wil ontsnappen aan de ellende en leegheid van zijn bestaan en is vastbesloten dat vandaag anders gaat zijn.

A Single Man

Een hele fijne filmavond gewenst. Vergeet alleen niet om op 20:00 twee minuten stil te zijn.

Wenger wil Van Persie behouden voor Arsenal

Arsène Wenger heeft goede hoop dat Robin van Persie nog langere tijd bij Arsenal speelt. Dat zei de Fransman vrijdag. "We gaan aan het einde van het seizoen met hem praten. Ik geloof dat hij zich verbonden voelt met de club."

Hoewel het contract van Van Persie volgend jaar zomer afloopt, denkt Wenger niet dat de topscorer van de Premier League na het seizoen vertrekt. "Ik wil heel graag dat hij een nieuw contract tekent, maar als hij dat niet doet willen we hem hier ook houden."

Wenger staat zaterdag tegen Norwich City voor een bijzondere wedstrijd. Hij zit voor de negenhonderdste keer als coach op de bank bij de Gunners. Erg onder de indruk lijkt hij daar niet van. "In ons vak telt alleen de volgende wedstrijd."


Wenger wil Van Persie behouden voor Arsenal (Foto: Novum)

Onderzoeker oerknal in cel om terreurplannen

Een Algerijns-Franse kernonderzoeker is vrijdag schuldig bevonden aan het beramen van terreuraanslagen. Hij kreeg een celstraf van 5 jaar opgelegd, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De wetenschapper kon maximaal 10 jaar celstraf krijgen.

Adlene Hicheur (35) werkte bij de grote Europese deeltjesversneller LHC. Daar was hij betrokken bij het nabootsen van de oerknal. In oktober 2009 werd Hicheur gearresteerd. Hij zou in e-mails met een handlanger hebben gesproken over mogelijke doelen. Een daarvan was een legerbasis vlakbij de deeltjesversneller. Hicheur zei in de mails bovendien dat hij bereid was 'actief te worden in Frankrijk'. In zijn woning vond de politie radicaalislamitische geschriften.

Hicheur zelf sprak alle beschuldigingen tegen. "Ik zie veel verwarring en onjuistheden. Het zou te langdradig zijn om op alle aantijgingen in te gaan, maar ze zijn onjuist en betwistbaar", zei hij tegen de rechtbank.

De deeltjesversneller waar Hicheur werkte, is een 27 kilometer lange ronde tunnel op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Wetenschappers schieten daar protonen, de bouwstenen van atomen, met hoge snelheid op elkaar af. Bij de botsing vallen ze uiteen in nog kleinere deeltjes. Met zulke experimenten hopen wetenschappers te ontdekken uit welke deeltjes het heelal bestaat.

Gordon slaat uitnodiging Toppers af

Gordon heeft een uitnodiging om naar een concert van de Toppers te komen, afgeslagen. De zanger staat dit jaar voor het eerst niet met de gelegenheidsgroep op het podium. "Ik sla even over dit jaar", zegt de zanger tegen radiozender 100% NL.

"Ik ben er helemaal klaar mee, ik sluit het even helemaal af", gaat Gordon verder. De zanger heeft geen zin om toeschouwer te zijn van het glitterpakspektakel. "Na zeven jaar heb ik gekozen voor iets anders." Gordon stapte vorig jaar uit de Toppers om zich te richten op zijn eigen groep Los Angeles, the Voices en televisiewerk.

Wel wenst de 43-jarige Gordon zijn oud Topper-collega's Gerard Joling, Rene Froger en Jeroen van der Boom het allerbeste. "Ik wens de jongens onwijs veel succes." De Toppers staan op 17, 18 en 19 mei in de Arena in Amsterdam.

Feyenoord nog zonder Fernandez

Feyenoord zal ook zondag geen beroep kunnen doen op spits Guyon Fernandez. De speler werkte vandaag een laatste test af, maar hij bleek niet genoeg hersteld van een hamstringblessure die hij opliep tegen AZ.

"We spelen zondag de laatste wedstrijd van het seizoen, dus het zou niet slim zijn om dan alle risico’s van de wereld te nemen", zei trainer Ronald Koeman na de training. "Guyon is er zondag dus niet bij." Afgelopen woensdag werd Fernandez vervangen in de spits door Ruben Schaken. Verwacht wordt dat hij deze zondag tegen sc Heerenveen weer in de spits staat.

Leiria trekt zich terug uit Portugese competitie

De Portugese voetbalclub Leiria heeft zich teruggetrokken uit de Portugese competitie. De club heeft nadat een groot deel van de A-selectie ontslag nam te weinig spelers over om verder te kunnen.

De spelers namen ontslag omdat ze door de club al maanden geen salaris betaald kregen. Door het massale ontslag moest de club afgelopen weekend met acht spelers aanterden tegen Feirense, waarvan het slechts met 4-0 verloor.

"Deze situatie heeft degradatie onvermijdelijk gemaakt waardoor we ons moeten terugtrekken", meldt de club, die stappen overweegt tegen de opgestapte spelers. "We hebben recht op compensatie voor alle schade die wij hierdoor hebben opgelopen."

Rechter wil snelle oplossing herdenking Vorden

De rechtbank in Zutphen wil dat er snel afspraken worden gemaakt over de herdenking van Duitsers in het dorp Vorden. Federatief Joods Nederland (FJN) en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, moeten vrijdag voor 16.00 uur een oplossing vinden, anders hakt de rechter de knoop door.

De joodse organisatie stapte naar de rechter om te voorkomen dat bij de jaarlijkse dodenherdenking ook tien gesneuvelde Duitse militairen worden herdacht. Het comité dat de herdenking organiseert wil de Duitsers ook een plaats geven in de herdenking, maar kreeg daar deze week veel kritiek over te verduren.

Volgens voorzitter Herman Loonstein van FJN is de herdenking van Duitse soldaten, zeker op 4 mei, 'een dolksteek voor overlevenden en een belediging van overledenen'. Burgemeester Henk Aalderink toonde begrip voor de ophef, maar zei eerder niet van plan te zijn in te grijpen.

Het joodse actiecomité Tradition is our Future (TOF) maakt zich ook boos over de herdenking van de Duitsers en bereidt acties voor. De organisatie wil een vliegtuigje met een spandoek met de tekst 'Vorden is fout' boven het dorp laten vliegen. TOF roept premier Mark Rutte in een open brief op zich uit te spreken tegen herdenking van de Duitsers.

Geen duels Afrika Cup in Kaapstad

Kaapstad is volgend jaar geen gaststad van de Afrika Cup. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van sport vrijdag bekendgemaakt. Het Soccer City-stadion in Johannesburg wordt ook nauwelijks gebruikt. Het stadion met meer dan negentigduizend zitplaatsen, waar in 2010 nog de WK-finale werd gespeeld, wordt alleen gebruikt voor de openingswedstrijd en de finale.

De kandidaatstellingsprocedure was omgeven door onenigheid tussen de steden en de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. Onduidelijk was wie voor de kosten van de wedstrijden zou moeten opdraaien. Verschillende steden besloten daarom niet of pas heel laat om alsnog een gooi te doen naar het toernooi.

Johannesburg ging pas overstag toen de Zuid-Afrikaanse regering besloot dat het toernooi de stad geen geld zou kosten.De andere gaststeden zijn Nelspruit, Rustenburg, Port Elizabeth en Durban.

Zuid-Afrika zou oorspronkelijk de Afrika Cup in 2017 organiseren, terwijl Libië volgend jaar gastheer zou zijn. Door de opstand in het Noord-Afrikaanse land besloot de Afrikaanse voetbalbond CAF te ruilen. Zuid-Afrika kon namelijk met de stadions van het WK in 2010 het toernooi op korte termijn overnemen.

Gordon-Levitt werkt aan remake Little Shop of Horrors

Acteur Joseph Gordon-Levitt werkt aan een remake van een filmversie van Little Shop of Horrors. De Inception-ster overweegt ook de hoofdrol te spelen in de filmmusical, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Gordon-Levitt is een van de initiatiefnemers van de film. Broadway-producent Marc Platt is aangetrokken om de film te produceren. Roberto Aguirre-Sacasa, de schrijver die de musical over Spider-Man schreef, schrijft het scenario van de remake.

De muziekfilm over een bloemist die op een dag een vleesetende plant ontvangt, kwam voor het eerst uit in 1960. Die film, waarin Jack Nicholson een van zijn eerste filmrollen speelde, is losjes gebaseerd op de legende van Faust. In 1986 kreeg de musical opnieuw een verfilming met Rick Moranis en Steve Martin in de hoofdrollen.

De 31-jarige Gordon-Levitt is in de nieuwste filmversie te zien als de bloemist Seymour. Zijn plant blijkt een prachtige stem te hebben, maar alleen als hij mensenvlees te eten krijgt. Seymour blijft hem voeden, om het succes van zijn plant te kunnen blijven volhouden.

Wanneer Little Shop of Horrors in productie gaat, is nog onbekend.

Verbaan en Luca doen mee aan De Marathon

Georgina Verbaan en Loes Luca hebben een rol in de hardloopfilm De Marathon. Dat heeft producent Eyeworks gisteren bekendgemaakt. Ook Ariane Schluter, Dragan Bakema en een reeks andere acteurs spelen mee in de film.

Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema en Frank Lammers spelen in De Marathon vrienden, die samen in een autogarage werken. Als de zaken slecht gaan, komen de vier Rotterdammers op het idee om zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van hun stad.

Cynthia Abma, Verbaan en Schluter spelen de vriendinnen van de vier mannen. De Marathon wordt het regiedebuut van reclamemaker Diederick Koopal. De komische film gaat dit najaar in de bioscopen draaien.

Robert Pattinson wil autodief zijn in Rover

Robert Pattinson heeft een rol in de film Rover op het oog. In het misdaaddrama zou hij een Australische autodief spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Guy Pearce onderhandelt over de rol van auto-eigenaar die achter de dieven aan gaat. Rover wordt geregisseerd door de Australische David Michôd, bekend van zijn familiedrama Animal Kingdom. Het idee voor Rover is van Michôd en de acteur Joel Edgerton, die te zien was in zijn drama uit 2010.

De 25-jarige Pattinson timmert aardig aan de weg in Hollywood. Donderdag werd bekend dat Twilight-ster de hoofdrol gaat spelen in de psychologische thriller Mission: Black List. Hij is daarin te zien als militair die een groot aandeel had in het vinden van Saddam Hussein.

Wanneer Rover in productie gaat, is nog onbekend.


Robert Pattinson speelt een autodief (Foto: Novum)

[Upd] Oudste Nederlander 110 jaar

Cornelis Jacobus Geurtz uit Rotterdam is op 4 mei 110 jaar oud geworden. Hij is daarmee de oudste Nederlander.

Geurtz is Rotterdammer van geboorte en woont daar al heel zijn leven. De jarige viert zijn verjaardag in besloten kring. Hij is niet zo dol op aandacht rond zijn bijzondere leeftijd en wil daarom verder niemand ontvangen of telefonisch te woord staan.

Update 13.54 uur
Volgens RTV Rijnmond zal Geurtz vrijdagavond wel een interview geven. Het interview is te horen in het programma 'Staat Stil' met Yvonne Nesselaar. Hoewel Geurtz zelfs de burgemeester niet wil ontvangen, zal hij volgens het AD wel een bos bloemen krijgen van Aboutaleb. 

Oudste Nederlander 110 jaar
Oudste Nederlander 110 jaar (Foto: ANP)

Patty Brard te horen als moeder van Thor

Patty Brard gaat een stem inspreken van de IJslandse animatiefilm Thor: De Legende van Walhalla. De diva is in de film te horen als moeder van de tiener Thor. Dat maakte de distributeur van de film vrijdag bekend.

De komiek Jandino Asporaat maakt in de film zijn inspreekdebuut als Hamer, het machtige wapen van Thor. De Vlaming Warre Borgman is in de film te horen als Thor en The Voice Kids-deelneemster Vajèn van den Bosch als zijn beste vriendinnetje.

Thor: De Legende van Walhalla gaat over een jonge smid die met zijn moeder in een rustig dorpje woont. Volgens de overlevering is hij de zoon van Odin, de koning van alle goden. Iedereen in het dorpje is ervan overtuigd dat zij dankzij de smid worden beschermd, maar de koningin van de onderwereld heeft gruwelijke plannen.

De animatiefilm draait vanaf 2 augustus in de bioscoop.

K3 werkt aan vierde jeugdfilm

De meidengroep K3 gaat een vierde speelfilm maken. In K3 Bengeltjes maakt de Nederlandse zangeres van de club, Josje Huisman, haar acteerdebuut. Dat maakte productiebedrijf Studio 100 donderdag bekend.

Ook presentator Winston Post heeft een rolletje in de film. Hij speelt de knappe buurman waar de meisjes van K3 verliefd op zijn. In de film zijn de drie meiden dolblij als hun drie nichtjes komen logeren, tot blijkt dat het niet zo'n lieve meisjes zijn.

Het is een tijdje geleden dat de zangeressen een film hebben opgenomen. De laatste, K3 en de Kattenprins, stamt uit 2007. Josje zit sinds 2009 bij het trio. K3 Bengeltjes moet vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen draaien.

Foo Fighters-zanger maakt docu over opnamestudio

De zanger van Foo Fighters, Dave Grohl, gaat een documentaire maken over de beroemde opnamestudio Sound City. "Het was heilige grond voor rock-'n'-roll en een van onze best bewaarde geheimen", schrijft Grohl in een verklaring aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Nu wil ik het verhaal vertellen."

Grohl neemt de regie op zich van de documentaire over de studio die in 2011 zijn deuren sloot. De documentaire wordt het filmdebuut van de 43-jarige zanger. Hij wil diverse muzikanten vragen om in zijn film te vertellen over de studio.

In de studio nam Nirvana zijn tweede album Nevermind op en werden ook albums van Rage Against The Machine en Fleetwood Mac in de steigers gezet. Grohl kocht de opnameapparatuur van Sound City waarmee bands als The Arctic Monkeys en Guns N' Roses hebben gewerkt. Wanneer de documentaire uit moet komen, is nog onbekend.


Foo Fighters-zanger maakt docu over opnamestudio (Foto: Novum)

Dochter Al Pacino verfilmt leven 'stomme' actrice

Julie Pacino is van plan een film te maken over het leven van Mary Pickford, de actrice die beroemd werd door stomme films. De dochter van Al Pacino heeft met een aantal producenten de filmrechten gekocht van de biografie van Pickford. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De jonge filmmaker Josh Fagin schreef het scenario van de film en Jennifer DeLia gaat de film regisseren. De 22-jarige Pacino wil de film produceren, of ze ook gaat acteren, is nog onbekend. Ze heeft nog geen ervaring als actrice, maar heeft in 2009 wel een korte film geschreven en geregisseerd. Ze produceerde vorig jaar de film Billy Bates van DeLia.

De Canadese Mary Pickford begon in 1909 haar carrière in stomme films omdat ze geen geld had. Ze werd al snel beroemd. Ze won in 1929 een Oscar voor haar sprekende rol in de film Coquette. Ze gooide in het begin van de jaren dertig het roer om en werd schrijfster.

De film over het leven van Mary Pickford moet volgend jaar in productie gaan. Het filmproject is mogelijk geïnspireerd door de succesvolle Franse film The Artist. De stomme film The Artist won dit jaar een Oscar voor beste film.

Veelbelovende trailer voor The Expendables 2 online

Via IGN Trailer is vandaag een trailer voor The Expendables 2 online gezet. De veelbelovende eerste beelden, uit de explosieve actiefilm van Simon West, worden gepresenteerd door hoofdrolspeler Sylvester Stallone.

In de nieuwe Expendables-film wordt het team door Mr. Church (Bruce Willis) bij elkaar gehaald voor een ogenschijnlijk ongevaarlijke opdracht. Als één van de mannen wordt vermoord ontdekken ze echter dat ze een onverwachte nieuwe vijand hebben gemaakt.

Eerder verschenen er al een tweetal teasers en een indrukwekkende serie posters voor The Expendables 2. In de film zien we een ijzersterke cast met Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Randy Couture, Terry Crews, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger en Yu Nan in de belangrijkste rollen. The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Faber blij met Advocaat als trainer PSV

Ernest Faber juicht de komst van Dick Advocaat naar PSV toe. "Ik hoop dat het definitief rondkomt", vertelt de assistent-trainer tegen Novum Nieuws. Advocaat gaf begin deze week mondeling zijn akkoord. "PSV haalt een toptrainer binnen met een ongelooflijke staat van dienst", zegt Faber. "Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken."

Faber verwacht van de 64-jarige Advocaat, momenteel bondscoach van Rusland, veel te kunnen leren. "Vooral op het gebied van leidinggeven en een groep aansturen. Dick heeft op alle vlakken al zo veel meegemaakt." Faber neemt sinds half maart samen met interim-coach Phillip Cocu de honneurs waar bij PSV na het ontslag van Fred Rutten. Faber werd losgeweekt bij FC Eindhoven.

Of zijn rol als assistent onder Advocaat zal veranderen, weet Faber niet. "Dat ligt aan de hoofdtrainer." De afgelopen maanden bij PSV zijn hem goed bevallen. "Het is natuurlijk een bewuste keuze geweest, ook in combinatie met het assistentschap bij het Nederlands elftal. In wezen is er niet veel veranderd. Alleen het perspraatje doet nu iemand anders."

De 40-jarige oud-prof is FC Eindhoven nog altijd dankbaar dat die club hem de mogelijkheid bood om naar PSV te vertrekken. Al is het komen en gaan van mensen volgens hem ook inherent aan de ontwikkelingsclub die Eindhoven is. "Niet alleen spelers, ook trainers ontwikkelen zich."

Faber kijkt trots terug op de ontwikkeling van de club. "Toen ik in 2010 begon had Eindhoven nul komma nul euro. Nu staat de club op de kaart en maken ze een goede kans om te promoveren naar de Eredivisie. Voetballend zouden ze dat zeker aankunnen."

Een voormalig pupil van Faber bij Eindhoven, Youness Mokhtar, heeft zich het afgelopen seizoen in de kijker gespeeld. De jonge aanvaller wordt van PSV gehuurd, maar volgens Faber is een terugkeer naar de Herdgang niet aan de orde. "Dat is nog te hoog gegrepen. Youness is talentvol, maar het is belangrijk dat hij elke week speelt. Een stapje hogerop in de Eredivisie, wellicht met Eindhoven, zou goed voor hem zijn."

Voor Faber breekt met PSV een belangrijk weekeinde aan. De Eindhovenaren hebben nog uitzicht op plaats twee, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. PSV moet op de laatste speeldag bij Excelsior een punt goedmaken op Feyenoord, dat speelt bij sc Heerenveen. Over die wedstrijd wordt nogal gespeculeerd. Heerenveen plaatst zich bij een overwinning en een nederlaag voor Europees voetbal.

Bij een gelijkspel zouden de Friezen echter naast directe plaatsing kunnen grijpen. Boze tongen beweren daarom dat Heerenveen de wedstrijd tegen Feyenoord met opzet gaat verliezen, waardoor de Rotterdammers zeker zijn van de tweede plek. Faber hoopt echter op de sportieve plicht van Heerenveen. "Ron Jans kennende zal hij vol voor de winst gaan. Maar we kijken in eerste instantie naar onszelf en moeten hopen dat het geluk aan onze zijde is."


Faber blij met Advocaat als trainer PSV (Foto: Novum)

Grote expositie met Da Vinci's anatomie van start

De grootste verzameling ooit van tekeningen die Leonardo da Vinci maakte van het menselijk lichaam, is vanaf vrijdag te zien in Londen. De tentoonstelling met zijn werk is geopend in Buckingham Palace en is daar tot begin oktober te bewonderen.

In de officiële residentie van de Britse koningin Elizabeth II worden 87 pagina's getoond uit de tekenboeken van de kunstenaar. Da Vinci is onder meer beroemd om zijn baanbrekende anatomische tekeningen, zoals zijn Vitruviusman uit omstreeks 1490.

Organisatoren zeggen dat Da Vinci zijn gedetailleerde studies van botten, spieren en organen wilde publiceren in een anatomische verhandeling. De architect, uitvinder, wetenschapper en schilder kwam daar echter niet aan toe voordat hij in 1519 overleed.


Grote expositie met Da Vinci's anatomie van start (Foto: Novum)

Jongetje verjaagt inbreker met lolly

Een 9-jarig jongetje uit Den Haag heeft donderdagmiddag voorkomen dat een inbreker zijn huis binnen kon komen. Dat meldt de politie vrijdag.

De kinderen waren in een speeltuin aan het spelen toen ze een onbekende man bij de woning aan het B. Thoenplantsoen in Loosduinen zagen. Toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat hij met iets tegen het raamkozijn aan het slaan was.

Samen met een vriendje gooide het onbevangen jongetje een lolly en een tak naar de inbreker, die van schrik de benen nam. De inbreker nam bij zijn vlucht wel het cilinderslot van de woning mee.

EU verhoogt druk op Suriname

De Europese Unie verhoogt de politieke druk op Suriname wegens de omstreden amnestiewet. Brussel wil versneld een zogenoemde politieke dialoog beginnen met de machthebbers.

Dat is vrijdag bij de EU vernomen. Brussel maakt zich zorgen over de gevolgen van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan. Onder de aangeklaagden is ook de Surinaamse president Desi Bouterse.

De mogelijkheid van een politieke dialoog is vastgelegd in het Cotonou-verdrag tussen de unie en voornamelijk voormalige koloniën, waaronder Suriname. De gesprekken zijn vooral bedoeld voor specifieke politieke kwesties van wederzijds belang.

EU verhoogt druk op Suriname
EU verhoogt druk op Suriname (Foto: ANP)

The Voice krijgt datingvariant

De Amerikaanse televisiezender Fox werkt aan een datingshow naar hetzelfde concept als talentenjacht The Voice. In The Choice zitten beroemde vrijgezellen op de draaistoel, zij moeten zich omdraaien als een kandidaat interessant klinkt. Dat schrijft het Amerikaanse blad Entertainment Weekly.

Elke aflevering zitten er vier andere beroemde vrijgezellen op de draaistoel. In het bijzijn van een publiek zoeken ze een geschikte date. "Veel mensen zeggen dat het draait om de binnenkant en niet op het uiterlijk. Nu gaan we zien of dat waar is", zegt Mike Darnell, een baas van Fox. Volgens Darnell is de naam van de show puur toeval. "The Choice leek me een logische naam omdat je een keuze moet maken. Ik besef nu pas dat het rijmt."

Ook het concept vond Darnell een logische keuze. "Ik zat te denken aan een blinde datingshow zonder een muur of doeken. De draaiende stoelen leken me een goede manier om het te doen." De show wordt vanaf 7 juni in de Verenigde Staten uitgezonden.

John de Mol bedacht het concept van The Voice. Productiemaatschappij Talpa ligt niet wakker van de gelijkenissen. "Dat lijkt me eerder iets dat de Amerikaanse zender NBC zou moeten oplossen", zegt een woordvoerder tegen Novum Nieuws. NBC zendt momenteel in de Verenigde Staten het tweede seizoen van The Voice uit.

Luhukay vertrekt jaar eerder bij Augsburg

Jos Luhukay vertrekt aan het einde van het seizoen als trainer van FC Augsburg, meldt Sport Bild vrijdag. De 49-jarige coach verlaat de Bundesligaclub ondanks een tot 2013 doorlopend contract. Augsburg staat momenteel op een veilige vijftiende plaats in Duitsland.

Reden van de breuk is volgens de krant het vertrek van zijn beide assistenten. Van Rob Reekers en Markus Gellhouse werd het contract niet verlengd, waarna Luhukay zich solidair verklaarde. De relatie met clubeigenaar Walter Seinsch stond al enige tijd onder druk.

Luhukay is sinds 2009 trainer van de club van Nederlanders Lorenzo Davids en Paul Verhaegh. Onder zijn leiding promoveerde de club vorig seizoen naar het hoogste niveau. Daarvoor was Luhukay trainer van onder meer Borussia Mönchengladbach en SC Paderborn.


Luhukay vertrekt jaar eerder bij Augsburg (Foto: Novum)

SuÔcidale man gooit keukenmes naar agenten

Een 28-jarige man uit het Noord-Brabantse Made heeft donderdagavond een keukenmes naar agenten gegooid. Die waren naar zijn woning gegaan omdat hij een einde aan zijn leven zou willen maken. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

Toen de agenten rond 18.40 uur in de hal van het huis stonden riep de Madenaar, met het keukenmes is zijn handen, 'kom maar op'. "Vervolgens gooide hij met een zwaaibeweging het mes voor de voeten van een van de agenten", licht de politie toe.

De Brabander werd daarop aangehouden. Hij verklaarde er emotioneel doorheen te zitten en niet de bedoeling te hebben gehad de agenten iets aan te willen doen.

Nederlander steekt zichzelf in brand in Jakarta

Een Nederlander heeft zichzelf vrijdag in brand gestoken bij de Nederlandse ambassade in Indonesië. Het vuur werd gedoofd door ambassadepersoneel. De man is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis in Jakarta. Over de beweegredenen van de man is niets bekend, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De man stak zichzelf in brand voor de ingang van het Erasmushuis op het terrein van de ambassade in Jakarta. Hij probeerde vervolgens al brandend het ambassadeterrein verder op te lopen. Beveiligingspersoneel verleende eerste hulp.

Volgens lokale media gaat het om een 69-jarige man met een Nederlandse naam. De man liep op zeventig procent van zijn lichaam brandwonden op. Een beveiligingsmedewerker van de ambassade zegt in de krant Jakarta Globe dat het slachtoffer ook zijn paspoort in brand stak. De politie onderzoekt de zaak.

Russische homoactivist beboet voor 'propaganda'

Een Russische rechter heeft een kopstuk van de Russische homobeweging beboet voor het verspreiden van 'homopropaganda' onder minderjarigen. Activist Nikolaj Aleksejev zegt dat de stadsrechtbank van Sint-Petersburg hem tot het betalen van omgerekend zo'n honderddertig euro heeft veroordeeld.

Aleksejev kondigde onmiddellijk aan in beroep te gaan. De rechter doet volgens Aleksejev pas volgende week uit de doeken hoe ze tot het vonnis is gekomen.

De vooraanstaande homoactivist zou een omstreden wet hebben overtreden die Sint-Petersburg in februari invoerde. Volgens strijders voor homorechten kunnen de autoriteiten met die wet in de hand protestacties verbieden.

Aleksejev zat vorige maand al kortstondig vast nadat hij voor het stadhuis van de tweede stad van Rusland de leus 'homoseksualiteit is geen verdorvenheid' had uitgedragen.

Homo's en lesbiennes worden in Rusland met de nek aangekeken. De Russisch-orthodoxe kerk en steeds luidruchtigere ultranationalisten behoren tot de ergste homohaters.

Vertrek lijkt aanstaande voor Bulykin

Dmitry Bulykin vertrekt vermoedelijk na dit seizoen bij Ajax. De Amsterdamse club heeft besloten om de optie in het contract van de Rus niet te lichten. De spits gaat nog wel met Ajax om de tafel zitten om de toekomst te bespreken.

"Dat moet nog gebeuren, maar de kans is klein dat ik bij Ajax blijf", aldus Bulykin, die donderdag met zijn club het kampioenschap vierde, in het Algemeen Dagblad"Ik weet ook niet wat de club wil, maar ik heb dit seizoen weinig speeltijd gehad en wil toch gewoon voetballen. Ik zal straks alle opties naast elkaar leggen en een beslissing nemen."

Bulykin fungeerde dit seizoen als pinchhitter achter Kolbeinn Sigthórsson en later Siem de Jong. Hij was acht keer trefzeker in achttien eredivisiewedstrijden.

Diederik Samsom lijsttrekker PvdA

Diederik Samsom is bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september lijsttrekker van de PvdA. Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld voor de functie, laat het partijbureau vrijdag weten. Kandidaten konden zich vrijdag tot het middaguur melden.

Samsom, die al sinds 2003 Kamerlid is, werd in maart door de leden verkozen tot leider van de sociaaldemocraten. Bij nieuwe verkiezingen zouden leden, en aanvankelijk ook niet-leden, zich opnieuw mogen uitspreken, beloofde partijvoorzitter Hans Spekman. Het idee van 'open verkiezingen' werd echter weer losgelaten toen het kabinet viel. Nu er geen tegenkandidaat is wordt Samsom automatisch opnieuw de lijsttrekker.

Frans Timmersmans stelt zich kandidaat voor het Kamerlidmaatschap voor de PvdA. Dat laat hij vrijdag weten op zijn Facebookpagina. De voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken laat weten het besluit 'met enthousiasme' te hebben genomen.


Diederik Samsom lijsttrekker PvdA (Foto: Novum)

[Giro] Hushovd hoopt op ritzege en paar dagen roze trui

Thor Hushovd’s voorjaar was er niet één om over naar huis te schrijven. Vooral in Parijs – Roubaix viel hij tegen met de veertiende plaats. De Noor start morgen ook in de Giro d’Italia, waarin hij hoopt op enkele goede klasseringen en mogelijk een roze trui.

“De Giro is nooit een doel geweest voor me", zei de renner van BMC op een persconferentie. “Dit jaar vormt het ook niet de topprioriteit. Ik wil weer goed zijn in de Tour de France en ook sterk presteren op de Olympische Spelen.”

Toch heeft Hushovd nog ambities in de Giro. "Ik probeer het verlies in de proloog zoveel mogelijk te beperken. Wie weet kom ik dan in aanmerking voor de roze trui. Het is nog steeds een droom om een keer als eerste de finishlijn te passeren in deze koers."

Hushovd won in het verleden al wel een etappe. In 2007 finishte hij als tweede achter Alessandro Petacchi, maar schoof op naar de eerste plaats toen de Italiaan een dopingschorsing kreeg opgelegd.

Vlielandse belt tientallen keren 112

Een 51-jarige inwoonster van Vlieland heeft donderdag haar drie telefoons moeten afstaan aan de politie, nadat ze tientallen loze meldingen bij het alarmnummer 112 had gemaakt. Ze deed dit in de nacht van woensdag op donderdag.

De telefoonlijn van de meldkamer Noord-Nederland raakte volgens de politie 'onnodig belast' door de telefoontjes van de vrouw. Toen agenten bij haar woning kwamen weigerde zij open te doen. Daarop besloten de agenten de deur te forceren.

Naast de inbeslagname van de telefoons werd tegen de vrouw ook proces-verbaal opgemaakt.

Keizer/Van Iersel naar laatste vier in Shanghai

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben de halve finale gehaald op het grandslamtoernooi van Shanghai. De Nederlandse beachvolleybaldames brachten vrijdag hun tweede ronde partij en daarna ook hun kwartfinalewedstrijd tot een goed einde.

Keizer/Van Iersel won eerst van het sterke Braziliaanse duo Vivian/Lima met 2-0 (21-19 en 23-21), waarna de nummers acht van de plaatsingslijst met 2-1 (21-16, 19-21 en 16-14) ook te sterk bleken voor de Spaanse dames Liliana en Baquerizo. Bij de laatste vier wacht nu het als tweede geplaatste koppel Talita/Antonelli uit Brazilië.

In het mannentoernooi bereikten Emiel Boersma en Daan Spijkers in tegenstelling tot Reinder Nummerdor en Richard Schuil wel de tweede ronde. Boersma/Spijkers klopte in de eerste ronde Heuscher/Bellaguarda uit Zwitserland met 2-1 (18-21, 21-15 en 15-12). Het als 23e geplaatste Nederlandse duo stuit in de tweede ronde op het Duitse tweetal Dollinger/Windscheif (19). 

Ford voorspelt prijzenoorlog auto's Europa

Directeur van Ford Duitsland Bernhard Mattes waarschuwt voor een prijzenoorlog in Europa. Er worden te veel auto's geproduceerd terwijl de vraag terugloopt. Dat meldt de Financial Times Duitsland vrijdag.

Mattes verwacht dat de vraag in Europa met 8,5 procent zal dalen ten opzichte van vorig jaar. Dat is een daling van 1,3 miljoen auto's. Dat is terug te zien in de verkoopcijfers van Ford. Er werden in Europa zestigduizend minder auto's van het Amerikaanse merk verkocht.


Ford voorspelt prijzenoorlog auto's Europa (Foto: Novum)

PSV en Ajax openen seizoen op 5 augustus

Het Nederlandse voetbalseizoen zal zondag 5 augustus beginnen met het duel om de Johan Cruijff Schaal. Landskampioen Ajax zal het in de eigen Amsterdam ArenA opnemen tegen bekerwinnaar PSV.

PSV is als bekerwinnaar de thuisspelende ploeg in de ArenA. Een aantal jaar geleden is dit gewijzigd omdat de bekerwinnaar altijd als bekerwinnaar uitkomt in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Mocht een ploeg de dubbel pakken, dan vervangt de nummer twee van de competitie namelijk de landskampioen in het duel om de Nederlandse Super Cup.

'Jennifer Lopez wil trouwen met toyboy'

Jennifer Lopez wil gaan trouwen met haar vriend Casper Smart. Dit vertelt een ingewijde aan het tijdschrift Us Weekly.

De 42-jarige Lopez kondigde maandag aan dat Smart en haar tweeling meegaan op de wereldtoer met Enrique Iglesias en Wisin Y Yandal. Vrienden van Lopez vinden dit niet gek. "Ze is er zeker van dat ze voor altijd bij Casper wil blijven", zegt een ingewijde.

De achttien jaar jongere Smart woont al praktisch bij Lopez in huis. "Hij geeft haar wat ze in al die jaren tekort is gekomen. Hij is toegewijd en zorgt goed voor haar." De zangeres heeft sinds zes maanden een relatie met de danser.

Lopez is drie keer eerder getrouwd. Haar laatste huwelijk was met Marc Anthony, met wie zij 4 jaar geleden een tweeling kreeg. De twee maakten in juli 2011 bekend dat zij gaan scheiden.

Kamervoorzitters leggen krans op Binnenhof

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben vrijdagochtend een krans gelegd bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen, in de hal van het Tweede Kamergebouw. Ook demissionair premier Mark Rutte (VVD) legde namens de regering een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Een leerlinge van het City+ College uit Den Haag droeg bij aanvang van de herdenking een aantal gedichten voor. Daarna hield voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) een toespraak. Zij ging daarbij in op het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral voor jongeren is bewustwording belangrijk zei Verbeet, aangezien zij de oorlog niet hebben meegemaakt.

Op de Erelijst van Gevallenen staan bijna achttienduizend namen van Nederlanders die in oorlogen zijn omgekomen. Iedere dag wordt een bladzijde van het herdenkingsboek omgeslagen. Vrijdag gebeurde dat tijdens de herdenking.

UEFA legt Kuipers spreekverbod op rond EK

Scheidsrechter Björn Kuipers zal tot en met het Europees kampioenschap niet meer met de pers mogen praten. De UEFA heeft besloten dat alle twaalf scheidsrechters die op het EK in Polen en Oekraïne zullen fluiten een spreekverbod krijgen.

Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina wil daarmee zorgen dat de arbiters zich volledig concentreren op het toernooi. "We zien het juist als een toegevoegde waarde dat arbiters kunnen vertellen over hun sportieve carrière, hun trainingsuren en voorbereidingen", aldus een woordvoerder van de KNVB, die zei teleurgesteld te zin maar de beslissing te respecteren.

sc Heerenveen heeft buik vol van FC Emmen

SC Heerenveen wil de samenwerking met FC Emmen stopzetten omdat de Jupiler League-club zijn financiële verplichtingen niet nakomt. De eerstedivisionist had een week geleden een factuur van 58.000 euro moeten betalen, maar heeft dat niet gedaan. De maat is vol voor algemeen directeur Robert Veenstra van sc Heerenveen.

"Wij hebben hier de buik van vol", zei hij tegen Voetbal International"Wij worden van van-alles-en-nog-wat beschuldigd, onder meer het in de steek laten van jeugdspelers, maar het feit is dat zij weigeren afspraken na te komen. En dat al drie jaar. Bovendien hoor ik dat ze achter onze rug om gesprekken met FC Twente zijn gestart over een gezamenlijke jeugd
opleiding. Niet bepaald fair."

"Wij zijn altijd van goede wil geweest, maar het kan geen eenrichtingsverkeer blijven. Heerenveen is er niet om FC Emmen te subsidiëren", besloot Veenstra.

Schuil/Nummerdor al uitgeschakeld bij Grand Slam Shanghai

Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn bij het grandslamtoernooi in Shanghai niet verder gekomen dan de eerste knock-out ronde. Het beachvolleybalduo werd in die eerste ronde uitgeschakeld door het Chinese duo Zhou/Li, dat als 32e geplaatst was in eigen land.

Schuil en Nummerdor, als derde geplaatst in de havenstad, verloren met 19-21, 21-18 en 15-17. In de voorrondes had het duo, dat zich eerder al plaatste voor de Olympische Spelen, al twee keer verloren, maar had het aan één overwinning toch genoeg om verder te gaan.

Het enige mannenduo dat nog over is in het toernooi is het duo Boersma/Spijkers. Zij nemen het in de eerste ronde op tegen het Zwitserse duo Heuscher/Bellaguarda.

Cancellara: "Herstel duurt langer dan gehoopt"

Een kleine maand na zijn zware valpartij in de Ronde van Vlaanderen is Fabian Cancellara weer op de weg terug. De Zwitserse renner van RadioShack Nissan Trek heeft inmiddels weer de eerste kilometers op de fiets gemaakt.

"Het heeft een tijd geduurd. Langer dan ik gehoopt had en langer dan iedereen had verwacht", zei Spartacus in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Cancellara had niet alleen last van een gebroken sleutelbeen, zo bleek achteraf. "Het is de schade er omheen die groter was dan verwacht. Schouder, ligamenten, spieren, alles was geraakt.”

"Tot vorige week trainde ik ook alleen op de rollen. Pas sinds een paar dagen ga ik weer de weg op. Het voelt alsof ik na een lange winterstop aan de heropbouw voor een nieuw seizoen begin", aldus Cancellara, die zei nog niet te weten wanneer hij weer in competitie zal zijn.

ADO haalt Almere City-verdediger Malone

ADO Den Haag heeft Dion Malone aangetrokken. De 23-jarige rechtsback komt transfervrij over van Almere City. Hij tekent in Den Haag een contract voor drie seizoenen met een optie voor nog een seizoen. Malone moet bij de eredivisionist de concurrentie aangaan met Ahmed Ammi.

De in Paramaribo geboren Malone debuteerde in het seizoen 2008-2009 voor de ploeg uit Almere. In totaal kwam hij tot 72 optredens in het eerste elftal en scoorde hij twee doelpunten.

Gat tussen Hollande en Sarkozy wordt kleiner

Het gat tussen François Hollande en Nicolas Sarkozy wordt kleiner. De socialist Hollande staat nog wel steeds op winst. Dat blijkt uit de laatste peilingen voor de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag.

Alle peilingen van de afgelopen weken wezen Hollande aan als winnaar. Zittend president Nicolas Sarkozy kwam uit alle peilingen als verliezer te voorschijn.

De laatste peilingen, van donderdag, geven een lichte verschuiving te zien. Het gat tussen beide kandidaten is kleiner geworden. Hollande zou nu kunnen rekenen op 52,5 of 53 procent van de stemmen; Sarkozy komt dan uit op 47,5 of 47 procent.

Groot alarm om overvalgrapje

Twee 21-jarige mannen uit Den Haag en Leidschendam keken donderdag vreemd op toen zij een supermarkt verlieten. De politie was massaal uitgerukt omdat de mannen de winkel zouden hebben willen overvallen.

Een vrouw hoorde de mannen in de tram praten over snode plannen. Ze wilden een supermarkt gaan overvallen. Nadat ze de tram uitstapten liepen ze direct naar een filiaal aan de Burgemeester Sweenslaan in Leidschendam waarna de vrouw de politie inschakelde.

Toen de twee weer naar buiten kwamen stonden meerdere eenheden van de politie klaar om het duo in te rekenen. De jongens verklaarden direct dat het om een grapje ging. De politie kon er echter niet om lachen en nam ze mee naar het bureau. Een officier van justitie bepaalt later of zij een boete krijgen.

Gevechten tussen Turken en Koerden eisen levens

Drie Turkse militairen en twee Koerdische rebellen zijn donderdag gesneuveld bij gevechten in het zuidoosten van Turkije. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

Drie soldaten lieten het leven bij een schermutseling even buiten de stad Tunceli. Bij een inval van de politie in de stad Sirnak kwamen twee rebellen om. Twee agenten raakten bij de politieactie gewond.

Koerdische rebellen strijden voor zelfbestuur in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. De regering in Ankara heeft vorig jaar leden van een speciale antiterreurpolitie naar de regio gezonden om er de verliezen onder dienstplichtige militairen te verminderen.

Sinds de rebellen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in 1984 de wapens opnamen tegen de Turkse regering heeft het conflict tienduizenden mensen het leven gekost.

CD: Howlin' Rain - The Russian Wilds

Howlin' Rain bestaat al een jaartje of acht, maar er zijn te weinig mensen die ooit van de band gehoord hebben. In 2004 begon Ethan Miller de band als nevenproject van zijn band Comets on Fire. Hij wilde een uitlaatklep voor de meer melodieuze psychedelische rock die hij in zijn hoofd had. Twee jaar later brachten ze hun eerste plaat uit en begonnen aan een tour met de Queens of the Stone Age. Het geluid werd opgepikt door de inmiddels legendarische producer Rick Rubin (mede-oprichter van Def Jam Records en oprichter van American Records, plus producer van bands als Metallica, Rage Against the Machine, Tom Petty, Mick Jagger, The Mars Volta en Adele om er een paar te noemen). Uiteindelijk zal Miller blij geweest zijn met de connectie, maar het heeft de release van de nieuwe plaat, The Russian Wilds, wel vertraagd. Het duurde nu ongeveer vier jaar voor de plaat de goedkeuring van beiden kon dragen.

Jan Smit: geen probleem als ik faal als acteur

Jan Smit vindt het geen probleem als zijn acteercarrière geen succes wordt. "Mocht ik falen, ook goed", zegt de zanger vrijdag in De Telegraaf. "Dan ben ik er in elk geval wijzer door geworden."

Over twee weken starten de opnames van Het Bombardement, de Nederlandse film waarin Smit zijn debuut maakt. "Het zijn de drie drukste maanden uit mijn leven", vertelt de 26-jarige Volendammer. "Daar zie ik ook best tegen op."

De zanger heeft er moeite mee dat hij zijn twee dochters de komende maanden minder gaat zien. "Maar als Ate de Jong en Paul Ruven, twee namen die verbonden zijn aan Gouden Kalveren en Hollywood, zeggen: Jan, jij bent het gedroomde hoofdpersonage voor onze nieuwe film, moet ik dan weigeren?"

Smit speelt in Het Bombardement een bokser, en brengt momenteel veel uren door in de sportschool om in vorm te komen. "Als de opnames erop zitten, stop ik met boksen", aldus Smit. "Dat neemt zo veel tijd in beslag, die besteed ik liever aan mijn kinderen."

Weinig drugstoeristen bij wietpascontrole Breda

Bij een drugscontrole bij de Belgische grens zijn donderdag weinig drugstoeristen betrapt. De controle bij Breda werd gehouden vanwege de invoering van de wietpas, waardoor buitenlanders geen drugs meer mogen kopen in Nederlandse coffeeshops. De politie beperkte zich vooral tot het uitdelen van folders.

Bij 39 controles werd slechts een keer drugs gevonden. Het ging om iemand met vier gram wiet op zak. De eigenaar deed vrijwillig afstand van de kleine hoeveelheid softdrugs.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaf toeristen uit Frankrijk en België de folder 'New rules no drugs'. Daarin wordt onder meer uitgelegd wat de wietpas inhoudt en waarom die is ingevoerd. Ook wordt aangegeven dat softdrugs minder onschuldig zijn dan vaak wordt gedacht.


Weinig drugstoeristen bij wietpascontrole Breda (Foto: Novum)

Nieuwe trailer voor Amazing Spider-Man

Tussen al het Avengers- en Dark Knight-geweld zou de filmfan bijna vergeten dat ook onze favoriete webslingeraar deze zomer een nieuw avontuur beleeft. Sony heeft voor The Amazing Spider-Man een nieuwe trailer vrijgegeven.

In de trailer ligt een grote focus op de achtergrond van Peter Parker, die in de filmtrilogie met Tobey Maguire eigenlijk niet belicht werd: de ouders van Peter zijn weg, maar we weten niets van de situatie. Daarnaast laat de trailer flitsen van de Lizard zien, Spideys tegenstander in deze film.

The Amazing Spider-Man, met Andrew Garfield als de held, Rhys iFans als The Lizard, Emma Stone als Gwen Stacy en Martin Sheen als Ben Parker, opent op 4 juli.

Wilders haalt uit naar CDA en VVD

Het CDA en de VVD zijn bezig met een hetze tegen de PVV. Dat zegt partijleider Geert Wilders vrijdag in een reactie op uitspraken van ministers van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD). "Ministers Spies en Opstelten zijn ongeloofwaardige opportunisten", haalt Wilders uit op Twitter.

Zowel Spies als Opstelten liet weten dat een nieuwe samenwerking met de PVV niet voor de hand ligt. Spies noemde het donderdagavond in Nieuwsuur zelfs 'niet voor herhaling vatbaar'.

Opstelten neemt het Wilders daarnaast zeer kwalijk dat hij het kabinet heeft laten vallen. "Hij heeft het landsbelang niet gediend met deze breuk. We zaten goed op stoom. Natuurlijk neem ik hem dat kwalijk", zei hij daarover in De Telegraaf.

Hoewel Opstelten bekende dat hij altijd prettig met de PVV heeft samengewerkt ligt een nieuwe samenwerking niet voor de hand, zo zei hij.

Wilders verblijft momenteel in Amerika om zijn boek Marked for Death: Islam's War Against the West and Me te promoten.


Wilders haalt uit naar CDA en VVD (Foto: Novum)

Bajesklant Fršnkel: "Wil mijn excuses maken"

Purrel Fränkel heeft zijn excuses aangeboden aan de spelers, supporters en het bestuur van De Graafschap. De verdediger zit momenteel in de gevangenis een straf uit vanwege een verkeersdelict, juist nu De Graafschap in de laatste wedstrijd van het seizoen directe degradatie moet voorkomen.

"Ik wil mijn excuses maken aan de fans, het bestuur en mijn medespelers van De Graafschap", zegt Purrel Fränkel in De Telegraaf"Dit heeft me overvallen, is nooit mijn bedoeling geweest. We voetballen met De Graafschap het hele jaar om in de Eredivisie te blijven. En dan ben je er op het cruciale moment en in de eventuele play-offs niet bij. Dat vind ik spijtig voor deze prachtige club."

Omdat het contract van de 35-jarige Fränkel na dit seizoen afloopt, lijkt hij zijn laatste wedstrijd voor De Graafschap al te hebben gespeeld.

'FC Twente wil Boschker en Landzaat behouden'

Als het aan FC Twente ligt spelen Denny Landzaat en Sander Boschker ook volgend seizoen in Enschede. Dat meldt TC/Tubantia. Beide spelers hebben een aflopend contract in de Grolsch Veste, maar kunnen die met een jaar verlengen. Boschker liet eerder al weten graag nog een seizoen aan zijn loopbaan te plakken. Ook Landzaat zou wel wat voelen voor een contractverlenging.

Trainer Steve McClaren hecht veel waarde aan de aanwezigheid van ervaring in zijn selectie. De Engelsman ziet Boschker en Landzaat als voorbeelden voor de jongere spelers bij de club. Ook Dwight Tiendalli is in het bezit van een aflopende verbintenis bij FC Twente. De club is nog met hem in gesprek over een eventuele verlenging van zijn contract.

Mathijsen revalideert bij KNVB

Joris Mathijsen laat zich in het Sportmedisch Centrum van de KNVB in Zeist behandelen aan de spierblessure die hij onlangs opliep tijdens een training van Malaga. De 32-jarige verdediger van het Nederlands elftal hoopt dat hij daardoor dit seizoen nog in actie kan komen voor zijn Spaanse club. Het EK is sowieso niet in gevaar voor Mathijsen.

"Het is goed om even weg te zijn bij de club", zegt Mathijsen op de website van de KNVB. "Zo word je niet geconfronteerd met je voetballende collega's. Bovendien krijg ik in Zeist een '1 op 1-behandeling', in plaats van 1 van de 25 in Malaga te zijn."

Meppelink assistent Van 't Schip in Mexico

Rob Meppelink gaat aan de slag als assistent van John van 't Schip bij Chivas Guadalajara. De 46-jarige oefenmeester werkte in Nederland onder meer bij RBC Roosendaal en ADO Den Haag. Johan Cruijff is als adviseur aan Chivas verbonden en was eerder verantwoordelijk voor de aanstelling van Van 't Schip.

Meppelink moet met Van 't Schip Chivas weer naar de top van de Mexicaanse competitie leiden. Momenteel staat de elfvoudig landskampioen op een teleurstellende vijftiende plaats op de ranglijst.

[NBA] Dallas op rand van uitschakeling in play-offs

Voor titelverdediger Dallas Mavericks dreigt een vroege uitschakeling in de play-offs van de NBA. De basketballers uit Texas verloren donderdag voor de derde keer van Oklahoma City Thunder: 95-79. Miami Heat zette een grote stap richting de volgende ronde door New York Knicks met 87-70 te verslaan.

Bij de Mavericks ontbreekt al het hele seizoen de goede vorm. Ook in de derde wedstrijd tegen Thunder keek de ploeg van Dirk Nowitzki constant tegen een achterstand aan. De Duitser maakte slechts zeventien punten. Kevin Durant en Russell Westbrook scoorden 31 en twintig punten voor Oklahoma.

Miami Heat heeft een belangrijke stap gezet richting de volgende ronde van de play-offs. Het sterrenensemble uit Florida versloeg de New York Knicks met 87-70, waardoor de stand in de serie op 3-0 komt te staan. LeBron James scoorde 32 punten voor de Heat. Miami heeft nog een overwinning nodig om de volgende ronde te bereiken.


Dallas op rand van uitschakeling in play-offs NBA (Foto: Novum)

Rooney maakt mooiste doelpunt Premier League

Wayne Rooney heeft Dennis Bergkamp afgetroefd in strijd om het mooiste Premier Leaguedoelpunt van de afgelopen twintig jaar. De omhaal waarmee de 26-jarige aanvaller van Manchester United in februari 2011 de derby tegen Manchester City besliste, kreeg ruim 26 procent van de stemmen.

Het kunststukje dat Dennis Bergkamp leverde tegen Newcastle United in maart 2002 eindigde met 19 procent op de tweede plaats. De 'Non-Flying Dutchman' tikte de bal met zijn rug naar de goal rechts langs zijn verdediger en draaide zelf linksom weg om vervolgens te scoren. Thierry Henry werd derde met een volley van grote afstand tegen Manchester United.

"Ik ben opgegroeid met het kijken naar de Premier League", reageert Rooney. "Om verkozen te worden als maker van de mooiste goal in de historie van de Premier League is een geweldig gevoel."

De Engelse Premier League viert het twintigjarig bestaan van de competitie. Fans konden de afgelopen weken stemmen op de beste speler, manager en team en mooiste doelpunt. Honderdduizenden mensen brachten de afgelopen weken hun stem uit.


Rooney maakt mooiste doelpunt Premier League (Foto: Novum)

Jaar cel voor haatzaaiend kopstuk Sharia4Belgium

De rechtbank in Antwerpen heeft de woordvoerder van Sharia4Belgium veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een voorwaardelijk. Het kopstuk van de omstreden radicaal-islamitische organisatie werd schuldig bevonden aan aanzetten tot haat tegen niet-moslims, melden Belgische media.

De 29-jarige Fouad Belkacem riep moslims op zich aan te sluiten bij terreurgroepen. Ook noemde hij het overlijden van de Vlaamse politica Marie-Rose Morel een 'straf van Allah'. Hij stond ook terecht voor het belagen van Frank Vanhecke, de vroegere voorzitter van het Vlaams Blok en echtgenoot van Morel.

Leden van Sharia4Belgium verstoorden eind vorig jaar een debat in Amsterdam over modernisering binnen de islam. Ze riepen leuzen en gooiden met eieren. Enkele Sharia4Belgium-leden zaten een paar dagen vast.

Saints Row: The Third stand-alone expansion

De nieuwe Saints Row: The Third expansion pack Enter the Dominatrix, sluit direct aan op het verhaal van Saints Row: The Third. De expansion pack is stand-alone, wat betekent dat de originele game niet nodig is om deze game te spelen.

Danny Bilson, vicepresident van THQ Inc., zei het volgende over de nieuwe uitbreiding: "Faster than a speeding cyber jetbike, more powerful than a roided-out Luchadore, able to leap flying aircraft carriers in a single bound… That’s the power you’ll find inside the Dominatrix. Use it for good. Use it for evil. Use it for whatever you want. As always in Saints Row, it’s up to you."

Saints Row: The Third - Enter the Dominatrix gaat in de US $29.99 kosten, Saints Row: The Third - Enter the Dominatrix komt uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Saints Row

Beelden supportersrellen Doetinchem op internet

De politie heeft beelden van de rellen bij de voetbalwedstrijd tussen De Graafschap en Feyenoord van eind maart op internet gezet. De politie hoopt dat de relschoppers worden herkend of dat ze zich vrijwillig aangeven. Twee supporters hebben dat al gedaan, laat de politie weten.

De foto's van de in totaal vijftien relschoppers zijn te zien op de depolitiezoekt.nl. Ook zijn er bewegende beelden van de rellen te zien.

Bij de ongeregeldheden 25 maart raakten zo'n honderd fans van beide ploegen slaags met elkaar. Rotterdamse supporters hadden verspreid door het stadion een plaats gekregen, waardoor het misging. De ME moest ingrijpen om te voorkomen dat de situatie verder escaleerde. Een beveiliger moest ter controle naar het ziekenhuis toen zij van achter werd besprongen door een supporter.

Triggerfinger is 'popster van tekenfilmformaat'

De frontman van de Belgische band Triggerfinger voelt zich soms een popster. "Maar dan wel van tekenfilmformaat", vertelt Ruben Block vrijdag in het AD.

De 40-jarige zanger voert al wekenlang de Single Top 100 aan met de cover I Follow Rivers. "Maar de mannen van de Golden Earring zijn voor mij de enige popsterren van de lage landen. Die hoorde ik recent in Los Angeles op de radio. Dan ben je een echte."

Volgens Block waren Adamo en Rocco Granata de enige Belgen die in Nederland langer op nummer een stonden dan Triggerfinger. "Maar voor een Belg is deze situatie uitzonderlijk", aldus de zanger. "Maar we zijn K3 voorbij. Dat is toch redelijk stoer."

De zanger van de rockband is niet bang dat Triggerfinger wordt overschaduwd door deze ene hit. "Ach nee, waarom? Ook onze akoestische kant mag gehoord worden", vertelt Block, die tijdens concerten een stevigere versie van I Follow Rivers speelt om het beter aan te laten sluiten bij de andere nummers. "Het is juist mooi dat er nu mensen in aanraking komen met Triggerfinger, die zich anders nooit in ons zouden verdiepen."


Triggerfinger - I Follow Rivers

China: Chen kan studie in buitenland vragen

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag gezinspeeld op een mogelijkheid voor de blinde dissident Chen Guangcheng om naar het buitenland te vertrekken. Hij kan, net als alle andere Chinezen, een aanvraag indienen voor een studie in het buitenland. Dat liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Volgens de zegsman wordt Chen die kritiek op de Chinese overheid heeft, in een ziekenhuis behandeld. Vanuit dat ziekenhuis deed de dissident donderdag een dramatische telefonische oproep aan de Verenigde Staten. Chen liet opnieuw weten dat hij naar de VS wil en vroeg om hulp van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

China: Chen kan studie in buitenland vragen
China: Chen kan studie in buitenland vragen (Foto: ANP)

LBP Karting niet naar Vita

Na een blogpost over LittleBigPlanet Karting op de Blog van Sony stelden fans onder post enkele vragen. Ontwikkelaar William Ho heeft enkele vragen beantwoord en zo komen we te weten dat er geen Vita-versie in de maak is.

De ontwikkelaar geeft aan dat ze zich voor 100% richten op de PS3-versie en dat een Vita-versie niet in de planning zit. Verder leren we ook dat de controls van het spel aanpasbaar zijn. Zo kan er gekozen worden voor het X-knopje of de R2-schouderknop om gas te geven. Ook het sturen kun je via de linkerstick of de vierpunts-toets. Of er meer aanpasbaar is, is momenteel nog niet bekendgemaakt.

LittleBigKarting komt in oktober uit voor de PS3.

Uitvaart vermoorde Haagse juwelier

De Haagse juwelier Ruud Stratmann (47), die vorige week week werd doodgeschoten bij een overval, wordt vrijdagmiddag gecremeerd. De uitvaart is om 14.00 uur in het Haagse crematorium Ockenburgh. Stratmann was eigenaar van juwelier Lapidee aan de Haagse Beeklaan.

De vermoedelijke daders van de gewelddadige overval, de 19-jarige Ziya B. en de evenoude Sandro G., zijn inmiddels gearresteerd. Afgelopen woensdag bewezen tientallen mensen in de winkel de laatste eer aan Stratmann. Niet alleen in de winkel werden veel bloemen neergelegd, maar ook tegen de gevel buiten kwamen veel bossen bloemen te liggen. Buurtbewoners reageerden emotioneel op het afscheid.

Uitvaart vermoorde Haagse juwelier
Uitvaart vermoorde Haagse juwelier (Foto: ANP)

Mogelijk nieuw Family Guy-spel gelekt via Amazon

Activision is ons universum aan het uitbreiden met een nieuw Family Guy-spel. Op Amazon is vandaag de boxart voor een nieuw Family Guy-spel verschenen. Family Guy: Back to the Multiverse komt uit in september voor Xbox 360 en PlayStation 3. 

Helaas wil Activision, zoals gewoonlijk, nog geen verdere informatie verstekken over het spel. Wil je toch alvast met Stewie spelen, dan kan dat momenteel in de Family Guy MMLOL

Family Guy

Dubbele aanslag in hoofdstad Dagestan

Bij een dubbele aanslag met bomauto's in de hoofdstad van de Russische republiek Dagestan zijn donderdagavond zeker dertien doden gevallen. Ruim 120 mensen zijn gewond geraakt. Vijftien van hen zijn er slecht aan toe. Volgens de autoriteiten was het geweld zeer waarschijnlijk het werk van moslimextremisten.

De eerste bomauto explodeerde bij het hoofdbureau van de verkeerspolitie in Machatsjkala. Een half uur later, toen politie, hulpverleners en nieuwsgierigen naar de plek van de explosie waren gekomen, ging nog een bom af, in een dichtbij geparkeerde auto.

De politie zei te vermoeden dat zeker twee zelfmoordterroristen bij de aanslagen betrokken waren.

De meest gekke Nintendo 64-controllers

Ik ben nooit een grote fan van de Nintendo 64-controller geweest. De controller won geen trofeeën voor ergonomie, de kleine joystick in het midden werd slap na verloop van tijd en ik kon nooit goed de D-knoppen indrukken zonder rara toeren uit te halen. Een voordeel: iedereen van mijn vriendenkring had een handicap in Goldeneye.

Daarom zocht ik en vele met mij naar een goede third party-controller. Om er vervolgens achter te komen dat deze ook niet al te best waren. Welke van de onderstaande controller had jij en hoe vond je hem?

Nintendo 64 controllers

Bomaanslag op markt Pakistan

Een bomaanslag op een markt in Pakistan, vlakbij de grens met Afghanistan, heeft vrijdag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Veertig mensen raakten gewond. De autoriteiten vermoeden dat de aanslag het werk was van de Pakistaanse Taliban of een aanverwante terroristische organisatie.

De aanslag werd gepleegd een dag nadat uit door de Verenigde Staten vrijgegeven documenten van de vorig jaar geliquideerde Al-Qaidaleider Osama bin Laden bleek dat deze kritiek had op de militanten in Pakistan. Zij maakten volgens Bin Laden te veel burgerslachtoffers.

Elf van de doden die vrijdag vielen bij de aanslag op de markt in de regio Bajur waren burgers. Voorts kwamen vijf leden van de plaatselijke veiligheidstroepen om, onder wie een militair die was onderscheiden voor zijn moed in de strijd tegen moslimextremisten.

De Pakistaanse Taliban, die hun bases hebben in de aan Afghanistan grenzende stammenregio's in het noordwesten van Pakistan, hebben in nog geen drie jaar tijd bij aanslagen op markten en moskeeën vele duizenden slachtoffers gemaakt, vooral onder de burgerbevolking.

Verzekeraars blind voor nota's psychische hulp

Veel zorgverzekeraars hebben geen zicht op welke psychische zorg zij vergoeden. Er wordt nauwelijks gecontroleerd of gedeclareerde behandelingen wel zijn uitgevoerd en of dat door een gekwalificeerde hulpverlener is gebeurd. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

In verband met de privacy ziet de verzekeraar alleen een nummer van de zogenoemde diagnose behandelcombinatie (dbc). Een naam van de behandelaar of beschrijving van de behandeling wordt echter niet gegeven. Volgens de krant is het systeem vooral gebaseerd op vertrouwen.

CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea keerden bijvoorbeeld jarenlang miljoenen uit voor alternatieve behandelingen als hypnotherapie en homotherapie. Die betalingen liepen via ggz-netwerk Europsyche.

Inmiddels zijn bijna alle betalingen aan de stichting stopgezet, waardoor Europsyche op de rand van de afgrond staat, zo kwam aan het licht tijdens een kort geding deze week. De stichting eiste bij de rechter uitbetaling van ruim zeven ton van CZ omdat de verzekeraar begin dit jaar 279 van 281 declaraties afkeurde na het onderzoeken van de declaraties.

Moeilijk kwartaal voor Air France-KLM

Hoge brandstofkosten en een daling van het vrachtvervoer wogen in het eerste kwartaal van dit jaar zwaar op Air France-KLM. De luchtvaartonderneming sprak vrijdag, bij het bekendmaken van de cijfers over de eerste drie maanden, van een "moeilijk kwartaal".

De omzet steeg met 6 procent tot 5,6 miljard euro, maar het nettoresultaat daalde tot een verlies van 368 miljoen euro. Het passagiersvervoer ging weliswaar met 5,5 procent omhoog, waarbij de bezettingsgraad toenam tot ruim 81 procent, maar dat was niet voldoende om de gestegen brandstofkosten te compenseren, meldde KLM.

Daarnaast leed het vrachtvervoer onder het teruglopen van de wereldhandel. Het transport ging met 6,1 procent achteruit, waarbij de bezettingsgraad met bijna 3 procentpunt afnam tot 64,9 procent.

Ondanks de moeilijke tijden handhaaft Air France-KLM de doelstellingen voor 2012. Daarbij gaat het onder meer om het terugbrengen van kosten en het handhaven van de schuld op maximaal 6,5 miljard euro.

Moeilijk kwartaal voor Air France-KLM
Moeilijk kwartaal voor Air France-KLM (Foto: ANP)

Microsofts E3-persconferentie via Xbox te bekijken

Alle mensen die niet naar de E3 gaan dit jaar hebben alsnog een mogelijkheid om de persconferentie van Microsoft te zien. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat zij hun volledige Xbox: Entertainment Evolved-persconferentie zullen gaan streamen via Xbox Live.

Microsoft is de eerste van de grote namen dit jaar met een persconferentie op de E3. De bijeenkomst vindt plaats op 4 juni om 19.00 uur. Televisiezender Spike TV zal de persconferentie ook live gaan uitzenden, maar dit zal alleen beschikbaar zijn voor inwoners van Amerika.

Opstelten niet op kandidatenlijst VVD

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelt zich niet verkiesbaar voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

"Ik heb mijn hele leven niet op de lijst gewild, dat vind ik niet voor de hand liggen", zegt Opstelten daarover in de krant. De VVD'er wil zelfs niet als 'stemmenkanon' op de lijst. "Het barst toch van de stemmenkanonnen en die maken een lawaai." Bij de vorige verkiezingen was Opstelten ook niet verkiesbaar.

In de krant neemt Opstelten het PVV-leider Geert Wilders kwalijk dat hij het kabinet heeft laten vallen. "Het heeft het landsbelang niet gediend met deze breuk. We zaten goed op stoom. Natuurlijk neem ik hem dat kwalijk. De kiezer zal daar een oordeel over vellen", verwacht hij.

Hoewel Opstelten teleurgesteld is in de PVV sluit hij een nieuwe coalitie met de partij niet uit. Een dergelijke samenwerking ligt echter niet voor de hand, zegt hij.


Opstelten niet op kandidatenlijst VVD (Foto: Novum)

'Schurkenstaten omzeilen sancties via BelgiŽ'

Belgische banken zijn de afgelopen jaren door landen als Iran en Libië gebruikt om sancties te omzeilen. Dat blijkt volgens de Belgische kranten De Morgen en De Standaard uit het jaarverslag van de Cel voor Financiële Informatievoorziening (CFI), de dienst die verdachte geldtransacties onderzoekt.

Zo zouden er aanwijzingen zijn dat Iran in België onderdelen kocht en geld wegsluisde voor een mogelijk nucleair wapenprogramma. Ook verscheen 1,5 miljoen euro op de rekening van de Libische ambassade in Brussel, nadat de Verenigde Naties hadden beslist de fondsen te bevriezen van de familie Kaddafi.

Rechter haalt streep door boete KPN

De rechtbank in Rotterdam heeft een streep gehaald door een boete die telecomtoezichthouder Opta had opgelegd aan KPN. Dat heeft Opta laten weten.

Opta had KPN in 2010 een boete opgelegd van 720.000 euro omdat het bedrijf door fouten in de facturering per saldo te hoge kortingen heeft verstrekt aan bepaalde zakelijke klanten. Gelijksoortige klanten zijn daardoor voor dezelfde dienst verschillende voorwaarden en tarieven berekend en dat mag niet.

KPN ging in beroep bij de rechtbank in Rotterdam en bracht naar voren dat het ging om onopzettelijke en onbewuste administratieve fouten.

Rechter haalt streep door boete KPN
Rechter haalt streep door boete KPN (Foto: ANP)

Company of Heroes 2 aangekondigd

Er komt een nieuwe titel aan in de Company of Heroes-serie. Relic Entertainment ontwikkelt op dit moment voor uitgever THQ Company of Heroes 2. Er zijn nog erg weinig details bekend, maar leden van het Neogaf-forum hebben er een aantal weten te vinden via de nieuwste editie van het blad PC Gamer.

Company of Heroes 2 moet gaan uitkomen in 2013 en de hoofdcampaign speelt zich af op het Oostelijke front waar je als het Russische leger speelt. Ook is het voor spelers mogelijk om over dekkingsposities zoals lage muren heen te springen.

THQ heeft gereageerd op vragen over Company of Heroes 2 met de melding dat er binnenkort meer details zullen worden bekendgemaakt.

'Overvallers juwelier jaren tevergeefs begeleid'

De twee verdachten van de fatale overval op een Haagse juwelier hebben jarenlang onder intensieve begeleiding gestaan. Diverse hulpinstanties kregen echter geen vat op de twee tieners, schrijft het AD vandaag.

Vanwege gedragsproblemen werden Ziya B. en Sandro G. door zeker negen hulpinstanties begeleid, maar dat hielp nauwelijks. Beide mannen kwamen al op 14-jarige leeftijd in aanraking met justitie. Zo werd G. veroordeeld voor illegaal wapenbezit en moest hij een jaar later weer voor de rechter verschijnen. Beide verdachten kregen verscheidene jeugdwerkstraffen opgelegd.

Bureau Jeugdzorg wil om herhaling te voorkomen dat probleemjongeren voortaan tot hun 23e worden begeleid, in plaats van de huidige 18 jaar. Volgens hem hebben de betreffende hulpinstanties alles gedaan om de levens van de jongens weer op de rails te krijgen.

"Je streeft naar progressie, maar soms ben je blij dat de situatie min of meer stabiel blijft", reageert Hans Beelen, directeur Bureau Jeugdzorg Haaglanden, in de krant.

Laatste kans kandidaat-lijsttrekkers CDA en PvdA

De kandidaten voor het lijsttrekkerschap van CDA en PvdA worden vandaag bekend. Bij het CDA sluit de aanmeldingstermijn om 10.00 uur en bij de PvdA kunnen aspirant-partijleiders zich tot 12.00 uur melden.

Het CDA maakt maandag pas officieel bekend wie gaan strijden om het leiderschap, maar na het sluiten van de aanmeldingstermijn kan de balans al worden opgemaakt. Tot nu toe hebben fractieleider Sybrand van Haersma Buma, minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink zich gemeld.

Bij de PvdA wordt waarschijnlijk fractieleider Diederik Samsom de lijstaanvoerder. Er hebben zich nog geen tegenkandidaten gemeld. Dat heeft er mee te maken dat de PvdA net een leiderschapsverkiezing achter de rug heeft, na het vertrek van Job Cohen. De afgelopen tijd sloten zich de rijen al achter Samsom

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, veel genoemd als toekomstig partijleider, liet weten dat hij Samsom steunt. Ook oud-minister en Kamerlid Ronald Plasterk is niet beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker en schaarde zich achter Samsom. Plasterk werd in maart tweede bij de leiderschapsverkiezing.

Het CDA organiseert de komende weken zes debatten tussen de kandidaat-lijsttrekkers. De eerste staat gepland voor maandagavond in de Rotterdamse Laurenskerk. De CDA-leden kunnen vanaf 10 mei hun stem uitbrengen.

De partij heeft de verkiezing opgesplitst in twee rondes. De eerste ronde sluit op 18 mei. Wanneer geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gehaald, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde, die duurt tot 1 juni. Op die dag wordt ook bekendgemaakt wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen van 12 september.

VPRO vindt Pim Fortuyn-interview terug

De VPRO heeft een nooit uitgezonden interview met de op 6 mei 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn in de archieven teruggevonden. Het gesprek uit januari van dat jaar met als onderwerp 'leefbaarheid', is integraal online gezet.

In het gesprek met IJsbrand van Veelen spreekt de vermoorde leider van de LPF over onder meer veiligheid en integratie. Ook heeft hij het over de rol van de zogeheten 'linkse kerk' bij het onderdrukken van oplossingen voor integratieproblematiek.

Dat het om een ruwe versie gaat wordt duidelijk als Fortuyn ook de VPRO beschuldigt onderdeel van die 'kerk' te zijn. Van Veelen beweert Fortuyn uit vrije wil te hebben opgezocht, maar de LPF-voorman stelt dat hij dat nu pas doet omdat 'Nederland het zat is en jullie nu niet meer om ons heen kunnen'.

In het gesprek stelt Fortuyn onder meer dat er vooral op integratie van vrouwen moeten worden ingezet. "Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel", meent hij. Daarnaast pleit hij voor een verbod op islamitisch onderwijs; het bestaan daarvan komt volgens hem voort uit misbruik van Nederlandse vrijheden.

Ook haalt de overleden politicus fel uit naar de PvdA. Volgens hem beschuldigde die partij zijn eigen aanhang van racisme als er problematiek rondom wijkverloedering door allochtone instroom werd aangekaart. Fortuyn wilde als hij gekozen werd inzetten op het gemengd maken van dergelijke 'zwarte' wijken. Hij vermoedde echter dat andere partijen hooguit met hem wilde samenwerken om de LPF een kopje kleiner te kunnen maken.

Bekijk het volledige 68 minuten durende interview hieronder.


IJsbrand van Veelen in gesprek met Pim Fortuyn, 28 januari 2002

Kettingzaag en samoeraizwaard in burenruzie

Een burenruzie is in de Australische stad Sydney op ongekende wijze uit de hand gelopen. Twee kibbelende families gingen elkaar te lijf met zwaarden, honkbalknuppels en zelfs een kettingzaag, meldde The Sydney Morning Herald vrijdag.

De kemphanen lagen al tijden met elkaar in de clinch over harde muziek en gevaarlijk rijgedrag. Toen de vlam uiteindelijk in de pan sloeg, resulteerde dat deze week in een massale vechtpartij. Een twintigkoppige groep greep naar zwaarden en honkbalknuppels en probeerde naar verluidt het huis van de buren binnen te vallen. Die bewapenden zich met onder meer een kettingzaag en wisten de arm van een van hun belagers grotendeels te amputeren.

Het 29-jarige slachtoffer van de aanval moest zijn arm opnieuw laten aannaaien. Zijn vermeende belager verloor een vinger. Die zou zijn afgehakt met een 'samoeraizwaard', aldus de zus van de man.

Kettingzaag en samoeraizwaard in burenruzie
Kettingzaag en samoeraizwaard in burenruzie (Foto: ANP)

'ParanoÔde Hitler had messiascomplex'

Adolf Hitler had een 'messiascomplex' en raakte naarmate de oorlog vorderde steeds meer geobsedeerd door de vermeende 'Joodse vijand'. Dat staat in een rapport over de dictator dat al in 1942 werd gemaakt door Britse experts op het gebied van propaganda en psychologische oorlogvoering.

Het onlangs herontdekte document is vrijdag onthuld door de Universiteit van Cambridge. Het rapport werd gemaakt in de tijd dat nazi-Duitsland de eerste militaire tegenslagen op land te verwerken kreeg. "Als reactie op tegenslagen, begon Hitler zijn aandacht te verleggen naar het thuisfront", aldus onderzoeker Scott Anthony.

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

Nederland herdenkt vrijdag alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander leggen traditiegetrouw de eerste krans bij het Nationaal Monument op De Dam. Om klokslag 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.

In Amsterdam begint de Nationale Dodenherdenking al om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Tijdens de besloten bijeenkomst houdt schrijver en voormalig journalist Frank Westerman de 4 mei-lezing. Naast leden van de koninklijke familie wordt de herdenking onder meer bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

Gennaro P., beter bekend als de Damschreeuwer, heeft via zijn website laten weten niet aanwezig te zijn bij de herdenking op de Dam. De man zorgde twee jaar geleden voor veel paniek, te gaan schreeuwen tijdens de twee minuten stilte. In de paniek die daarop volgde raakten tientallen mensen gewond.

P. werd vanwege het incident in maart in hoger beroep veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook mag hij van de rechter vijf jaar niet in de buurt van de Dam komen tijdens de dodenherdenking op 4 mei.

Er zijn vrijdag meerdere herdenkingen in het land. Onder meer bij de belangrijke oorlogsmonumenten op de Grebbeberg in Rhenen en de Waalsdorpervlakte bij Den Haag wordt stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies.

Voor het eerst woont een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering de herdenking bij het homomonument in Amsterdam bij. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Marja van Bijsterveldt (CDA) houdt een toespraak bij de ceremonie op de Westermarkt.

Ook in het verkeer wordt stilgestaan bij de Dodenherdenking, in veel gevallen letterlijk. De NS stopt tijdens de twee minuten stilte alle treinen. Automobilisten dienen tijdig een parkeerplaats op te zoeken. Stoppen op de vluchtstrook is verboden. Het luchtverkeer wordt ook aangepast. Van 19.50 uur tot 20.03 uur mogen er geen vliegtuigen opstijgen, van 20.00 uur tot 20.03 uur mag er ook niet geland worden.

In de aankomst- en vertrekhallen op Schiphol wordt zoals elk jaar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Via de centrale omroep worden passagiers, bezoekers en medewerkers hierom verzocht. Dit gebeurt ook op de luchthavens van Rotterdam, Groningen en Maastricht.

In de aanloop naar Dodenherdenking ontstond er ophef over het herdenken van militairen in Duitse dienst. Een 15-jarige scholier mocht in eerste instantie bij de herdenking in Amsterdam het gedicht Foute Keuze voordragen, over zijn oudoom die dienst nam bij de Waffen-SS. Onder druk van onder meer het Nederlands Auschwitz Comité besloot het Nationaal Comité 4 en 5 Mei het gedicht te schrappen.

Ook een herdenking in het Gelderse Vorden zorgde voor commotie. Deelnemers aan de ceremonie op de begraafplaats kunnen dit jaar ook kiezen voor een alternatieve route. Deze leidt langs de graven van tien Duitse soldaten. Het plaatselijke herdenkingscomité kreeg veel verontwaardigde reacties over het herdenken van Duitsers.

Politie en gemeente tevreden over huldiging Ajax

De huldiging van Ajax is donderdag prima verlopen. Dat concluderen de gemeente en de politie na afloop. Volgens een woordvoerder van de politie waren er geen incidenten en was het aantal aanhoudingen voor wat kleine vergrijpen zelfs 'niet noemenswaardig'. Zo'n vijftigduizend mensen woonden de festiviteiten bij.

Vorig jaar liep de huldiging nog uit de hand en werden tientallen relschoppers opgepakt. Er werd in de omgeving van het Museumplein voor tonnen schade aangericht en meer dan 150 mensen raakten gewond.

De politiezegsman denkt dat de nieuwe opzet en andere locatie hebben bijgedragen aan een beter en veiliger verloop van de huldiging. "Het moet nog geëvalueerd worden, maar het was een prima locatie en het is prima verlopen."

De aftocht van de feestende massa verliep volgens de politie ook nagenoeg zonder problemen. De muziek liep na het feest nog even door. Daardoor gingen de mensen niet allemaal tegelijk weg.

Wel werd trein- en metrostation Bijlmer Arena tijdelijk afgesloten omdat het overvol raakte. Feestgangers kregen het advies door te lopen naar het volgende metrostation of naar Station Duivendrecht.

De gemeente spreekt ook van een 'geslaagde huldiging'. Een woordvoerder complimenteert politie en hulpverleners en de vervoerbedrijven NS en GVB.

Blinde dissident smeekt om hulp VS

De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng smeekt de VS hem en zijn familie te helpen China te verlaten. Chen ontvluchtte zijn huisarrest twee weken geleden en verbleef in de Amerikaanse ambassade, maar verliet die nadat China hem zijn veligheid had gegarandeerd.

Daar is hij nu echter van teruggekomen. De dissident heeft met het Amerikaanse congres gebeld en verteld dat hij pas na het verlaten van de ambassade ontdekte welke bedreigingen er tegen zijn familie zijn geuit. Het gesprek waarin Chen vertelde met zijn familie naar de VS te willen voor rust werd live uitgezonden in de volksvertegenwoordiging. "Ik heb de afgelopen tien jaar geen rust gehad", zei hij.

Chen GuangchengNa Chens ontsnapping op 22 april wist hij met behulp van vrienden Beijing te bereiken. Over geruchten dat hij in de Amerikaanse ambassade zou zijn hielden zowel de VS als China de lippen stijf op elkaar. Juist toen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar China ging, verliet Chen op 2 mei de ambassade. Dat was een verrassing, want analisten rekenden op dat moment op een deal tussen de grootmachten omtrent het lot van de dissident.

Chen had huisarrest vanwege publicaties over democratie en wordt door China als staatsgevaarlijk beschouwd. Vermoedelijk heeft hij de ambassade verlaten omwille van de veiligheid van zijn familie. Momenteel verblijft hij in een door de autoriteiten afgesloten gedeelte van een ziekenhuis in de Chinese hoofdstad.

De affaire wordt mogelijk een blok aan het been van president Barack Obama in de aanloop naar de verkiezingen. Diens uitdager Mitt Romney beschuldigt de regering van geklungel. Obama houdt echter vol dat er nog volop gesprekken met China gaande zijn omtrent Chen en zijn familie.

De dissident heeft gezegd naar de ambassade te zijn gevlucht om naar de VS te kunnen gaan. Naderhand besloot hij echter toch in China te blijven, omdat hij bang was dat zijn familie anders gedood zou worden. Volgens Amerika-correspondent Mark Mardell van BBC News heeft de ambassadeur dit niet begrepen, en heeft de regering-Obama nu weinig onderhandelingsruimte meer. Chen heeft zelfs gesuggereerd dat hij de ambassade werd uitgebonjourd om belangrijke besprekingen tussen de VS en China niet te schaden.

CDA'er Spies wil niet meer met PVV

De samenwerking van het CDA met de PVV is niet voor herhaling vatbaar. Dat zei kandidaat-lijsttrekker voor het CDA en demissionair minister voor Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies donderdag in Nieuwsuur.

"Het is ons slecht bekomen", zei Spies. "Het was een experiment dat niet voor herhaling vatbaar is."

Spies hoopt de partij in aanloop naar de verkiezingen en daarna te mogen gaan leiden. Tot vrijdag 10.00 uur kunnen zich nog andere kandidaten aanmelden. Haar belangrijkste tegenstrever is fractieleider Sybrand van Haersma Buma.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.