Opnieuw geweld na protest in Caïro

Egyptische betogers zijn vrijdag in Caïro slaags geraakt met militairen. Het leger zette waterkanonnen in om te beletten dat de demonstranten het ministerie van defensie bereikten. De betogers bekogelden de militairen met stenen. Volgens het ministerie van volksgezondheid vielen er acht gewonden onder de betogers. Ambulancemedewerkers zeiden echter zeker veertig gewonden te hebben vervoerd.

De toegestroomde Egyptenaren eisen dat de militaire machthebbers in Egypte, die zijn verenigd in de Opperste Raad der Strijdkrachten, de macht overdragen aan een burgerregering. Ook op andere plekken in de Egyptische hoofdstad kwam het tot een treffen tussen demonstranten en de autoriteiten.

Eerder op de dag waren duizenden betogers samengekomen op het Tahrir-plein. De menigte probeerde 's middags op te trekken naar de wijk Abbasiyah, waar het ministerie van defensie gelegen is. Het geweld brak uit toen de betogers een barrière van prikkeldraad die de weg naar het ministerie blokkeerde probeerden te doorbreken.

De militairen zetten waterkanonnen in en bekogelden de betogers met stenen in een poging de menigte tot stoppen te dwingen. De demonstranten gooiden op hun beurt stenen naar de militairen en verschuilden zich achter metalen platen die ze vonden op een nabijgelegen bouwplaats. Andere betogers beklommen het dak van een universiteitsgebouw en gooiden van bovenaf stenen naar de militairen, die traangas inzetten.

Na enkele uren wisten de militairen de menigte uiteen te jagen. De demonstranten werden uit het gebied verjaagd en achtervolgd met gepantserde wagens.

Bij een protest eerder deze week nabij het ministerie van defensie kwamen zeker negen mensen om het leven.