Nijmeegse coffeeshops varen wel bij wietpas

Coffeeshops in Nijmegen profiteren van de invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland. Volgens dagblad de Gelderlander is het aantal klanten van de coffeeshops in de Gelderse stad sinds de invoering van de wietpas gestegen.

Volgens Viktor Verriet, eigenaar van twee coffeeshops, zijn de nieuwe klanten geen buitenlandse toeristen, maar blowers uit bijvoorbeeld steden als Venlo of Den Bosch die zich niet als cannabisgebruiker willen laten registreren. Hij vindt dat begrijpelijk: "Dat de politiek het niet fijn vindt dat er buitenlanders wiet kopen, daar kan ik me nog in vinden. Maar het inschrijfsysteem is gewoon onzin."

Bedrijfsleider Elhamoeti van coffeeshop Labda is niet blij met de nieuwe klandizie. Zijn coffeeshop ligt in een woonwijk, en hij vreest dat hij meer overlast veroorzaakt nu het klantenbestand groeit. "Er staan vaak auto's voor de deur van mensen die snel uitstappen, wat kopen en weer weg zijn. Als dat toeneemt, kan de gemeente Nijmegen onze vergunning intrekken."

Verriet denkt echter dat de toename van het aantal bezoekers van tijdelijke aard is. De wietpas zal snel weer verleden tijd zijn: "De politiek zal snel inzien dat de straathandel veel groter gaat worden." Ook zou het beleid ongrondwettelijk zijn. "Het is gewoon discriminatie. Ik ben benieuwd bij welke strafrechter dit beleid erdoor komt." Elhamoeti hoopt dat een nieuw, links, kabinet het beleid terug zal draaien.

De wietpas is op 1 mei ingevoerd in de drie zuidelijkste provincies van Nederland. De rest van het land volgt in 2013. Met de wietpas wordt een coffeeshop een besloten club, met maximaal tweeduizend leden. Deze leden moeten bovendien de Nederlandse nationaliteit hebben.