Kroes steunt ACTA-protest

Neelie Kroes (VVD) steunt het protest tegen het omstreden ACTA-verdrag. De eurocommissaris voor digitale agenda verwacht ook niet dat het verdrag er komt, blijkt uit een toespraak die zij vrijdag heeft gehouden in Berlijn.

Kroes refereerde aan het protest tegen nieuwe regels die indruisen tegen een open internet. "Dit is een sterk nieuw politiek geluid. En als een kracht voor openheid verwelkom ik het, ook al ben ik het niet met alles eens." De eurocommissaris verwacht ook niet dat het verdrag wordt geratificeerd, bleek uit haar toespraak.

"We zullen ons waarschijnlijk bevinden in een wereld zonder ACTA en zonder SOPA", een vergelijkbaar verdrag. Nu is het zaak 'om oplossingen te vinden die internet een plek van vrijheid, openheid en innovatie voor alle burgers, niet alleen voor de technologische voorhoede maakt', aldus Kroes.

De Europese Unie heeft begin dit jaar de ratificatie van het ACTA-verdrag opgeschort. De tekst van het verdrag wordt eerst voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie dat moet bekijken of het verdrag in strijd is met Europese rechten. Het verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en intellectueel eigendom te beschermen.

Een woordvoerder van Kroes laat weten dat de Europese Commissie niet van standpunt is veranderd en blijft toewerken naar de ratificatie van het verdrag. Hij voegde er wel aan toe dat Kroes de 'politieke realiteit' in ogenschouw nam.