Labour op winst in lokale verkiezingen

De Britse kiezers hebben de regeringscoalitie van de Conservatieve Partij en de Liberal Democrats in de donderdag gehouden lokale verkiezingen afgestraft. Vooral de Liberal Democrats vonden nauwelijks genade bij de kiezers. Labour stevent af op een duidelijke winst. De opkomst was sinds 2000 niet zo laag. Slechts 32 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus.

Aan het begin van de avond, met bijna alle stemmen geteld, had de Conservatieve Partij al zo'n vierhonderd zetels verloren. Zelfs in het district van premier David Cameron moest de partij zetels inleveren. Ook de Liberal Democrats van vicepremier Nick Clegg kregen er van langs. De partij moest bijna driehonderd zetels inleveren. Daarmee komt de partij op het laagste aantal zetels uit sinds haar oprichting in 1988.

Labour profiteerde van de verliezen bij de coalitiepartijen. De partij boekte meer dan achthonderd zetels winst en breidde het aantal districten waar de partij een meerderheid heeft met 32 uit. "We zijn een partij die het vertrouwen van de bevolking terugwint", aldus partijleider Ed Miliband. "De bevolking lijdt. De bevolking lijdt onder de recessie, de bevolking lijdt onder een regering die de belastingen verhoogt en belastingen voor miljonairs verlaagt."

Cameron verklaarde dat de afranseling in de verkiezingen te verwachten was nu de regering stevig moet bezuinigen vanwege de Europese schuldencrisis. "Dit zijn moeilijke tijden en er zijn geen eenvoudige antwoorden", erkende Cameron. Hoewel de verkiezingsuitslag het leiderschap van Cameron niet in gevaar brengt, was de uitslag aanleiding voor conservatieven om er bij Cameron op aan te dringen af te zien van liberale maatregelen als het toestaan van het homohuwelijk.

In Londen was ook het burgemeesterschap inzet van de verkiezingen. Volgens de peilingen kan de Tory Boris Johnson vermoedelijk aanblijven. Zijn belangrijkste rivaal, Ken Livingstone van Labour, lijkt het niet te hebben gehaald. Een overwinning, hoewel een zorg minder voor de Tories, zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Johnson in de toekomst een belangrijke rivaal van Cameron wordt met betrekking tot het partijleiderschap.

In Liverpool werd voor het eerst een burgemeester gekozen. De Liverpudlians gingen voor Labour-kandidaat Joe Anderson. In enkele andere steden konden de kiezers zich in een referendum uitspreken over de vraag of ze net als Londen en Liverpool een gekozen burgemeester willen. Premier David Cameron, een groot voorstander van het gekozen burgemeesterschap, liet zich onlangs ontvallen dat hij 'een Boris in iedere stad' wilde. Daar dachten de kiezers in Manchester, Nottingham, Coventry en Bradford anders over. Zij stemden tegen het gekozen burgemeesterschap. Alleen in Bristol, in het zuidwesten van Engeland, wordt in de toekomst de burgervader gekozen door de inwoners van de stad.