Politie Servië pakt mogelijke oorlogsmisdadigers

De Servische politie heeft vrijdag in het door etnische Albanezen gedomineerde zuiden van Servië acht personen opgepakt. Vijf van hen worden verdacht van oorlogsmisdaden tegen Servische burgers in 2001. Dat heeft de Servische minister van binnenlandse zaken Ivica Dacic bekendgemaakt. Twee personen zijn opgepakt omdat ze zich verzetten tegen huiszoeking door de politie en een andere wordt verdacht van verboden wapenbezit.

De vijf die van oorlogsmisdaden worden verdacht zijn door een speciale eenheid van de politie overgebracht naar Belgrado. De arrestaties werden verricht in het kader van een lopend onderzoek naar een dubbele moord op twee jonge Serviërs in 2001, aldus de openbaar aanklager van het oorlogsmisdadentribunaal. De twee mannen, 18 en 19 jaar, werden ontvoerd en later vermoord. De twee belangrijkste verdachten zijn nog op vrije voeten en houden zich vermoedelijk schuil in Kosovo.

In 2000 en 2001 kwamen etnische Albanezen in het zuiden van Servië in opstand tegen de regering in Belgrado. Dit leidde tot gevechten tussen de opstandelingen en veiligheidstroepen. Na een aantal maanden kwam na bemiddeling van het Westen een einde aan de opstand. De arrestaties van vrijdag kunnen ervoor zorgen dat de spanningen in het gebied weer oplopen. Deze spanning kan ook overslaan naar Kosovo, waar gevreesd wordt voor problemen in verband met de algemene verkiezingen die zondag in Servië plaatshebben.