Bomaanslag op markt Pakistan

Een bomaanslag op een markt in Pakistan, vlakbij de grens met Afghanistan, heeft vrijdag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Veertig mensen raakten gewond. De autoriteiten vermoeden dat de aanslag het werk was van de Pakistaanse Taliban of een aanverwante terroristische organisatie.

De aanslag werd gepleegd een dag nadat uit door de Verenigde Staten vrijgegeven documenten van de vorig jaar geliquideerde Al-Qaidaleider Osama bin Laden bleek dat deze kritiek had op de militanten in Pakistan. Zij maakten volgens Bin Laden te veel burgerslachtoffers.

Elf van de doden die vrijdag vielen bij de aanslag op de markt in de regio Bajur waren burgers. Voorts kwamen vijf leden van de plaatselijke veiligheidstroepen om, onder wie een militair die was onderscheiden voor zijn moed in de strijd tegen moslimextremisten.

De Pakistaanse Taliban, die hun bases hebben in de aan Afghanistan grenzende stammenregio's in het noordwesten van Pakistan, hebben in nog geen drie jaar tijd bij aanslagen op markten en moskeeën vele duizenden slachtoffers gemaakt, vooral onder de burgerbevolking.