'Coalitie baart woningmarktmonster'

De gelegenheidscoalitie van het kabinet VVD-CDA in combinatie met oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie heeft een 'woningmarktmonster' gebaard. Hiervoor waarschuwt Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Systeeminnovatie Ruimtelijke Ontwikkeling, in de Volkskrant.

De 'Kunduz-coalitie' wil alleen nog hypotheekrenteaftrek laten gelden voor nieuwe hypotheken die volledig worden afgelost, in tegenstelling tot bestaande hypotheken. Dit is geen hervorming van de woningmarkt, maar leidt juist tot een verdere ontwrichting van de woningmarkt, denkt Priemus.

'Koopsector naar de klote'
"Groot nadeel is dat de kloof tussen outsiders en insiders op de huizenmarkt hierdoor groeit"
, vertelt de hoogleraar. Priemus noemt het kwalijk dat banken en hypotheekadviseurs volop gemotiveerd blijven om niet-transparante financiële producten aan te bieden. Het leenvermogen zal door overheidsmaatregelen verder dalen, evenals de huizenprijzen.

Dat de maatregelen omtrent de hypotheekrenteaftrek pas per 1 januari 2013 ingaan, noemt de hoogleraar hypocriet: "Kennelijk moet iedereen worden gestimuleerd om dit jaar nog uitbundig van de volledige hypotheekrente te profiteren." Priemus noemt de permanente verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent weggegooid geld, want sinds de maatregel in juli 2011 is ingevoerd, heeft dit geen enkel meetbaar effect gehad.

'Huursector naar de klote'
Doordat kopen vanaf 2013 minder aantrekkelijk wordt, zal er meer vraag naar huren ontstaan. Maar omdat het kabinet een zogenoemde verhuurdersheffing van 760 miljoen euro per jaar wil invoeren, gaat ook de huurmarkt naar de klote, denkt de hoogleraar: "Per saldo is het gevolg dat de investeringen in huurwoningen volgend jaar dramatisch zullen dalen." De bouwsector zal dan ook naar zijn verwachting verder in elkaar storten.

'Coalitie baart woningmarktmonster' (Foto: Novum)