Russische homoactivist beboet voor 'propaganda'

Een Russische rechter heeft een kopstuk van de Russische homobeweging beboet voor het verspreiden van 'homopropaganda' onder minderjarigen. Activist Nikolaj Aleksejev zegt dat de stadsrechtbank van Sint-Petersburg hem tot het betalen van omgerekend zo'n honderddertig euro heeft veroordeeld.

Aleksejev kondigde onmiddellijk aan in beroep te gaan. De rechter doet volgens Aleksejev pas volgende week uit de doeken hoe ze tot het vonnis is gekomen.

De vooraanstaande homoactivist zou een omstreden wet hebben overtreden die Sint-Petersburg in februari invoerde. Volgens strijders voor homorechten kunnen de autoriteiten met die wet in de hand protestacties verbieden.

Aleksejev zat vorige maand al kortstondig vast nadat hij voor het stadhuis van de tweede stad van Rusland de leus 'homoseksualiteit is geen verdorvenheid' had uitgedragen.

Homo's en lesbiennes worden in Rusland met de nek aangekeken. De Russisch-orthodoxe kerk en steeds luidruchtigere ultranationalisten behoren tot de ergste homohaters.