Noodverordening-'light' dodenherdenking Amsterdam

Bij de nationale dodenherdenking vrijdagavond op de Dam in Amsterdam geldt dit jaar een afgezwakte noodverordening. Ook bij het Bevrijdingsconcert zaterdagavond op de Amstel is die van kracht. "Het is zo goed als hetzelfde als een gewone noodverordening, maar iets lichter in juridische zin", meldt een gemeentewoordvoerder.

Het gaat om een zogenoemde lichte bevelsbevoegdheid. Op bevel van de burgemeester kunnen mensen bijvoorbeeld uit het gebied worden gestuurd of moeten bewoners hun ramen en deuren sluiten. Mensen kunnen, zoals het hele jaar rondom de Dam, preventief worden gefouilleerd.

Er worden ook weer extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. Ook zijn er EHBO'ers op de Dam herkenbaar aanwezig.

In de drie voorgaande jaren gold er wel een noodverordening. De aanslag van Karst T. tijdens Koninginnedag in Apeldoorn was daar aanleiding voor. Damschreeuwer Gennaro P. mag de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking niet in de buurt van de Dam komen. Door de mensen die in paniek raakten van zijn schreeuw raakten twee jaar geleden 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De nationale dodenherdenking begint om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aan de Dam. Journalist en schrijver Frank Westerman houdt de 4 mei-lezing. Kort voor 20.00 uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.


Noodverordening-'light' bij dodenherdenking Amsterdam (Foto: Novum)