Toch veroordeling voor moord zonder lijk

De 42-jarige Frans J. uit Oosterbeek is in hoger beroep toch veroordeeld voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. Het Arnhemse gerechtshof legde hem vrijdag achttien jaar cel op. De rechtbank sprak J. wegens gebrek aan bewijs vorig jaar vrij van de moord. Het lijk werd nooit gevonden. Justitie had in hoger beroep opnieuw achttien jaar geëist.

Het hof oordeelde dat er voldoende bewijs op tafel ligt om J. te kunnen aanwijzen als degene die Peters om het leven bracht. Uit het feit dat de verdachte een wapen kocht blijkt volgens de rechters dat hij het plan had Peters te vermoorden. Ook zocht J. op internet naar woorden als 'nekschot'.

Het hof rekent het J. zwaar aan dat hij nooit openheid van zaken heeft willen geven en noemde het schrijnend dat de familie in onzekerheid blijft over het lot van Peters. Het slachtoffer werd nooit gevonden. Daardoor heeft de moeder van Peters, die inmiddels is overleden, nooit afscheid kunnen nemen van haar zoon. Ook dat rekent het hof J. zwaar aan.

De rechtbank had J. wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De rechters oordeelden toen dat Peters weliswaar waarschijnlijk niet meer in leven is, en dat hij door geweld om het leven is gekomen, maar dat J. zonder dat een lichaam gevonden was niet veroordeeld kan worden voor moord. Ook het feit dat J. in het bezit bleek van meerdere spullen van Peters, was voor de rechtbank geen reden om de 42-jarige te veroordelen voor moord.

Peters verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

Meerdere pogingen om het lichaam van de amateurfotograaf te vinden, bleven zonder succes. J. heeft de moord altijd ontkend. Ook tijdens het hoger beroep beriep hij zich bij de meeste vragen van het hof op zijn zwijgrecht.