Olieprijs naar laagste niveau sinds februari

De olieprijs is vrijdag gedaald naar het laagste niveau sinds februari. Directe oorzaken zijn een tegenvallend banencijfer uit de Verenigde Staten en slechte berichten uit Europa. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee daalde met bijna twee procent naar 113,88 dollar. De prijs van Amerikaanse olie daalde zelfs met ruim tweeënhalf procent tot onder de honderd dollar per vat.

Een maand geleden kostte een vat Brent-olie nog meer dan 120 dollar. De prijs was de afgelopen weken al geleidelijk gedaald, onder meer door tegenvallende economische ontwikkelingen in Europa. Spanje ligt onder vuur van de financiële markten door zijn grote begrotingstekort en recordwerkloosheid. Vrijdag bleek bovendien dat de industriële activiteit in de eurozone afneemt.

Ook de opmerking van de secretaris-generaal van de OPEC Abdullah Al-Badri donderdag dat de olieprijs te hoog ligt en dat zijn organisatie alles doet om die naar beneden te brengen, kan ten grondslag liggen aan de prijsdaling.

Met de dalende olieprijs is de prijs van benzine aan de pomp ook weer wat naar beneden gegaan. De landelijke adviesprijs van consumentencollectief United Consumers ligt vrijdag op 1,839 euro. Dat is bijna vijf cent minder dan de recordprijs van 1,886 euro die halverwege vorige maand werd bereikt.