FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 november 2011

Het Noordelijk Film Festival 2011 Dagboek - Dag 4

Alweer de voorlaatste dag van het Noordelijk Film Festival. De 33e editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2011 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en bioscoop Cinema. FOK! is erbij om jullie op de hoogte te houden van wat er zoal op het witte doek te zien was. Vandaag deel vier van het FOK!dagboek vanaf het Noordelijke Film Festival.

[Upd] Nederlandse volleybalsters niet naar Olympische Spelen

De Nederlandse volleybalsters kunnen de Olympische Spelen van 2012 in Londen uit hun hoofd zetten. In de finale van het pre-Olympisch Kwalificatietoernooi verloren de dames in Kroatië verrassend van het gastland met 3-2 (15-25, 25-19, 25-19, 15,25, 15-13). Daardoor zullen de Kroatische dames in mei meedoen aan het OKT.

Oranje, achttiende op de wereldranglijst, wist de nummer 29 van de wereld in de eerste set goed in bedwang te houden. De Nederlandse dames wonnen deze verdiend met 15-25, maar halverwege de tweede set kantelde de wedstrijd. Oranje haalde zelden het niveau van de vorige duels uit het pre-OKT toernooi, die allen simpel met 3-0 werden gewonnen.

De Kroatische dames kwamen in de tweede set bij een stand van 12-11 voor het eerst op voorsprong. De tweede en derde set gingen verdiend naar Kroatië, maar in de vierde set wist Oranje zich weer enigszins te herpakken. Een kleine achterstand werd hierin weggewerkt en de Nederlandse ploeg sleepte er uiteindelijk een vijfde set uit. Daarin leek Nederland op weg naar de zege, maar een voorsprong van drie punten werd alsnog weggegeven. De Kroatische ploeg benutte hun eerste matchpoint, waardoor de Olympische droom van de Oranje dames uiteenspatte.

Update 23:36 uur

De Nederlandse volleybalvrouwen houden toch uitzicht op de Olympische Spelen van Londen. De ploeg was de beste nummer twee in de drie pré-OKT's en zag dat Italië zich waarschijnlijk via de World Cup in Japan zal gaan plaatsen voor de Spelen, waardoor via de achterdeur toch nog toegang tot het olympisch kwalificatie toernooi is. Daaraan doen naast Oranje nog zeven sterkte teams een gooi naar deelname in Londen.

Man mept vriendin met gitaar

De politie van Chicago heeft vanochtend ene Edwin Summers opgepakt. De 52-jarige man heeft zijn vriendin met een gitaar op haar hoofd geslagen.

De politie moest vanochtend uitrukken wegens een huiselijke ruzie tussen Summers en zijn 59-jarige vriendin. Deze eindigde abrupt toen de beste man met zijn gitaar op haar achterhoofd sloeg.

"Wanneer een vrouw aan mijn gitaar komt, komt ze aan mij", luidde Summers verdediging. De vrouw heeft zich poliklinisch laten helpen aan haar verwondingen. De politie heeft niet bekendgemaakt of het om een elektrische of een akoestische gitaar ging.

'Jennifer Lopez datet met danser'

Jennifer Lopez heeft volgens ingewijden weer vlinders in haar buik. De 42-jarige zangeres, wier huwelijk met Marc Anthony in juli strandde, scharrelt met danser Casper Smart. "Ze daten slechts een paar weken, het is nog niet serieus", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

Lopez en Smart werden al verschillende keren samen gespot. De danser uit Californië zou voor Lopez werken. Eerder deelde hij het podium met sterren als Beyoncé en Michael Jackson, schrijft Us Weekly. Smart was bovendien te zien in dansfilms als Honey 2 en Step Up 3D.

Marc Anthony en Jennifer Lopez maakten in juli bekend na een huwelijk van zeven jaar uit elkaar te gaan. De twee hebben twee kinderen, de 3-jarige tweeling Max en Emme. Na de breuk met Anthony zou Lopez korte tijd iets hebben gehad met acteur Bradley Cooper.

Het huwelijk met Anthony was Lopez' derde. De zangeres was eerder getrouwd met Ojani Noa en Chris Judd, eveneens danser. Lopez leerde Judd kennen tijdens de opnamen van haar videoclip bij Love Don't Cost a Thing. Dat huwelijk hield negen maanden stand.

Inzaghi denkt aan vertrek bij Milan in winter

AC Milan-spits Filippo Inzaghi denkt over een vertrek in januari na. Dat liet de 38-jarige veteraan zondag weten. Inzaghi speelde pas 34 minuten dit seizoen en vindt dat te weinig. "Als ik me belangrijk blijf voelen is er geen probleem, anders zien we wel wat er de komende twee maanden gebeurt." Inzaghi heeft een contract dat aan het einde van het seizoen afloopt.

Sinds Inzaghi in 2001 de overstap maakte van Juventus naar AC Milan, speelde hij bijna driehonderd duels. In die periode hielp hij de club uit Milaan aan twee landstitels en twee eindzeges in de Champions League. Coach Massimiliano Allegri van de Rossoneri liet Inzaghi dit jaar echter uit zijn selectie voor het kampioenenbal. Voor de knock-outfase kan hij drie wijzigingen maken.

Leger Egypte verlengt detentie prominente blogger

De detentie van de prominente Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah is zondag door het leger met vijftien dagen verlengd. Abdel-Fattah is een van de twaalfduizend Egyptenaren die door een militaire rechtbank worden berecht sinds de militaire raad de macht overnam van de verdreven president Hosni Mubarak.

Abdel-Fattah werd op 30 oktober opgepakt nadat hij had geweigerd vragen te beantwoorden over zijn vermeende rol bij sektarisch geweld waarbij 27 doden vielen, voornamelijk christenen. Hij is formeel niet in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens zijn familie wordt hij beschuldigd van het stelen van militair wapentuig, het vernielen van eigendommen van het leger en het aanvallen van militairen. Abdel-Fattah ontkent alle aantijgingen. Hij weigert de vragen van de militaire ondervragers te beantwoorden omdat zij volgens hem geen rol zouden moeten spelen in de berechting van burgers.

Velen zien zijn detentie als een poging om activisten die een rol speelden bij de volksopstand waardoor president Mubarak het veld moest ruimen en die zeer kritisch zijn over de militaire raad die het land nu leidt, in een kwaad daglicht te stellen. Ze vinden dat de militaire raad het land niet eerlijker bestuurt dan Mubarak en vrezen dat de raad de macht niet zoals beloofd zal overdragen aan de burgerautoriteiten.

De familie van Abdel-Fattah, die uit meer prominente activisten bestaat, gebruikt zijn zaak om de militaire processen aan de kaak te stellen. Zijn moeder Laila Soueif (55) is al acht dagen in hongerstaking uit protest tegen de gevangenneming van haar zoon en zei zondag dat ze ermee zal doorgaan.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft ook opgeroepen tot de vrijlating van Abdel-Fattah en anderen. Woordvoerder Rupert Colville zei 'bezorgd te zijn dat er naar het lijkt steeds minder ruimte is voor vrijheid van meningsuiting en vereniging' in Egypte.


Leger Egypte verlengt detentie prominente blogger (Foto: Novum)

Oproep tot boycot verkiezingen Marokko

Duizenden activisten hebben zondag tijdens een betoging in Marokko's grootste stad gedemonstreerd voor hervormingen en een boycot van de parlementsverkiezingen die over minder dan twee weken gepland staan.

De verkiezingen op 25 november zijn in het kader van een door de regering in gang gezet hervormingsproces vervroegd. Met het oog op de demonstraties die eerder dit jaar in andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten leidden tot opstanden heeft de koning ook een deel van zijn bevoegdheden afgestaan.

Maar de 20 Februari-beweging, die de demonstratie in Casablanca organiseerde, zegt dat de verkiezingen 'theater' zijn en onderdeel zijn van de 'façade-democratie' die het land al heel lang is.

Marokko kent wel verschillende partijen die dingen naar zetels in het parlement, maar de uiteindelijke macht berust bij de koning, die de partijen tegen elkaar uitspeelt. Bij de vorige verkiezingen, in 2007, voelde maar 37 procent van de kiezers de behoefte om te gaan stemmen.

Ook een bezoekende parlementaire delegatie van de Raad van Europa is het opgevallen dat de Marokkanen weinig warm lopen voor de verkiezingen. In het straatbeeld is weinig te merken van de campagnes, die zaterdag officieel zijn begonnen.

Nigeriaanse verdediger overleden tijdens wedstrijd

Tijdens een wedstrijd in de Belgische eerste provinciale klasse is vanmiddag de Nigeriaanse verdediger Bobsam Elejiko van SC Merksem overleden. Hij zakte tijdens de tweede helft in elkaar. De medische staf was er erg snel bij, maar Elejiko kon niet meer gereanimeerd worden. Hij werd slechts dertig jaar.

Elejiko speelde in het verleden in de hoogste klasse van het Belgische voetbal bij Westerlo. Daarnaast kwam de Nigeriaan ook uit voor Turnhout, Antwerp en het Portugese Beira Mar. Na zijn terugkeer in België kwam de verdediger op een lager niveau terecht. Hij speelde achtereenvolgens bij Deinze, Waasland-Beveren en uiteindelijk SC Merksem.

Volgens de eerste diagnose zou Elejiko zijn overleden aan een hartaderbreuk. De spelers en staf van SC Merksem worden de komende tijd bijgestaan door slachtofferhulp.

'Lloris nieuwe aanvoerder van Les Bleus'

Doelman Hugo Lloris wordt mogelijk de nieuwe captain van Frankrijk. Franse media verwachten dat Lloris de band overneemt van Alou Diarra.

Olympique Marseille-middenvelder Diarra is niet altijd meer zeker van een basisplaats, waardoor de discussie is gestart over wie de aanvoerdersband gaat dragen. Volgens Franse media is goalie Lloris de belangrijkste kandidaat. Bondscoach Laurent Blanc geeft echter nog geen duidelijkheid.

Blanc wil pas in februari een definitieve beslissing nemen over wie Les Bleus gaat leiden op het EK in Polen en Oekraïne. Diarra lijkt uit beeld te zijn door blessureleed waardoor hij ontbreekt bij de nationale ploeg. Behalve Lloris zijn ook Philippe Mexès, Eric Abidal en Florent Malouda kandidaten.

Als het aan Maxime Gonalons ligt dan moet Blanc kiezen voor Lloris, ploeggenoot bij Olympique Lyon. "Hugo is geen prater. Hij is een timide jongen, maar als hij iets zegt dan heeft het ook altijd inhoud", aldus Gonalons tegen Franse media. Frankrijk oefent dinsdag met Lloris tegen België.

Basso volgend jaar weer in de Giro

Ivan Basso zal volgend jaar weer deelnemen aan de Giro d'Italia.  De Italiaan ontbrak dit jaar omdat hij zich volledig had gericht op de Tour de France.

De 33-jarige Basso won de Giro in 2006 en 2010. "Ik wil heel graag voor de derde keer de Giro winnen. Het parcours ligt me wel en de voorgaande tweemaal dat de ronde in het buitenland startte, pakte ik de eindzege." De Giro begint volgend jaar op 5 mei in het Deense Herning.

In de Tour de France werd Basso dit jaar, mede door een zware val in de voorbereiding, slechts achtste. "Als je één doel hebt, en dat mislukt, dan is je hele seizoen meteen slecht", aldus Basso op zijn weblog.

Israël blij met explosie Iraanse legerbasis

Israël zal geen tranen laten om de zware explosie zaterdag op een legerbasis in Iran. "Ik ken de omvang van de ontploffing niet. Maar het zou wenselijk zijn als dit vaker voorkomt", zei minister van Defensie en oud-premier Ehud Barak zondag. Israël en Iran zijn al tientallen jaren aartsvijanden.

Door een explosie van munitie op een basis van de Iraanse Revolutionaire Garde vielen zaterdag zeker 17 doden en 16 gewonden. De explosie was tientallen kilometers verderop nog te voelen. Iran gaat uit van een ongeluk. De Revolutionaire Garde is het elitekorps van het Iraanse bewind.

'Inter, Juve en Milan jagen op Nani'

Volgens de Daily Mirror zou Nani zijn voetballoopbaan wel eens voort kunnen zetten in Italië. Naar verluidt zouden Internazionale, Juventus en AC Milan interesse hebben in de Portugese vleugelspeler van Manchester United.

Nani zou bij ManU sterke wedstrijden afwissselen met matige optredens en zou daarom tegen de juiste prijs mogen vertrekken. De ploeg van Sir Alex Ferguson zou een bedrag van 35 miljoen euro willen ontvangen voor de Portugees. De selectie van Manchester United zou daarnaast breed genoeg zijn om het vertrek van Nani op te vangen. Onder meer Ryan Giggs, Juan Antonio Valencia en Ashley Young kunnen op dezelfde positie spelen.

In 2007 kwam Nani voor 25 miljoen euro over van Sporting Lissabon. De 49-voudig international wist met Manchester United onder meer twee landstitels en de Champions League te winnen. Desondanks is zijn positie bij The Red Devils zelden onomstreden geweest.

Nani
Italië heeft interesse in Nani (Foto: Pro Shots)

Jay-Z staakt verkoop T-shirts na ophef

Jay-Z's kledinglabel Rocawear verkoopt geen T-shirts meer met de opdruk Occupy All Streets. De shirts, waarin ook Jay-Z de afgelopen week werd gespot, zorgden voor ophef waarna ze uit de webshop van Rocawear verdwenen.

Jay-Z veranderde Occupy Wall Street in Occupy All Streets als steunbetuiging aan de betogers die sinds half september in New York protesteren. Toen duidelijk werd dat de rapper de opbrengst van de verkoop van de T-shirts in eigen zak stak, ontstond ophef.

"Jay-Z, hoe getalenteerd ook, heeft het politieke gevoel van een rat en is een zak", reageerde een van de initiatiefnemers van Occupy Wall Street tegenover entertainmentsite TMZ. "Het is een belediging dat iemand met een veel te duur stukje katoen probeert geld te verdienen aan Occupy Wall Street."

Het shirt van Rocawear is niet bij alle betogers in het verkeerde keelgat geschoten. Russell Simmons, een van de oprichters van hiphoplabel Def Jam en de man achter het kledingmerk Phat Farm, is blij dat hij nog een shirt heeft weten te bemachtigen. "Ik ben blij dat ik het mijne vandaag heb ontvangen", twitterde Simmons, die ook protesteerde op Wall Street.

Vettel weet reden van lekke band niet

Sebastian Vettel werd vandaag in de Grand Prix van Abu Dhabi al na één ronde ridder te voet. De Duitser startte van poleposition en kreeg al in de tweede bocht een lekke band rechtsachter. Over de oorzaak van zijn eerste uitvalbeurt sinds Zuid-Korea vorig jaar tast hij in het duister.

"Bij het uitkomen van de eerste bocht voelde alles nog goed, maar bij de tweede bocht had ik ineens een lekke band en spinde ik van de baan. Onderweg naar de pits liep de achterwielophanging zoveel schade op dat ik niet meer verder kon. Jammer, want ik had een goede start en was blij met de auto. Ik denk dat ik een goede kans op de zege had, al waren Lewis en Fernando vandaag erg snel," zei Vettel.

"We weten nog niet wat de oorzaak was van de lekke band. Ineens was de druk weg. Ik deed niets anders dan anders. We zullen het nog moeten onderzoeken," zei de Red Bull-coureur die vanaf de pitmuur zag dat teamgenoot Mark Webber in de race een vierde plaats pakte.

De Vries (16) pakt wereldtitel karten

Karter Nyck de Vries heeft in het Japanse Suzuka de wereldtitel in de KF1-categorie weten te pakken. De 16-jarige Nederlander uit Sneek eindigde in de laatste WK-races van dit seizoen als tweede en eerste. Dit was voldoende om de eindzege te pakken.

De Vries, die in het opleidingsteam van McLaren zit, pakte de afgelopen jaren ook al de wereldtitels in de KF3- en KF2-klasse. Ook wist hij in 2008 en 2009 de eindzege te pakken in de Duitse jeugdklasse. In 2009 werd hij tevens Europees kampioen in de KF3-klasse.

Mogelijk lokale gladheid door mist en nachtvorst

Weggebruikers moeten in de nacht van zondag op maandag oppassen voor lokale gladheid. In vrijwel het hele land komen zondagavond mist en laaghangende bewolking voor. In delen van het land waar het aan de grond vriest, kan dat zorgen voor gladheid, waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Het KNMI verwacht lokaal in het oosten en noordoosten temperaturen van 2 graden onder nul. In het zuidwesten is het wat warmer, met temperaturen van rond de 4 graden boven nul. Ook de ochtendspits kan maandag lokaal nog hinder ondervinden van de nachtvorst, aldus de VID.

Iraanse raketspecialist omgekomen bij explosie

Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde die zaterdag omkwam bij een explosie vervulde een belangrijke rol in het Iraanse raketprogramma, heeft de garde zondag meegedeeld.

Bij de explosie bij Bidganeh ten zuidwesten van Teheran kwamen naast generaal Hasan Moghaddam nog zestien leden van de garde om. In een verklaring prees de garde Moghaddam zondag voor diens 'effectieve rol in de ontwikkeling van de verdediging van het land' en het op poten zetten van artillerie- en raketeenheden. De garde stelt dat de explosie het gevolg was van een ongeluk tijdens een munitietransport.

De Revolutionaire Garde is nauw verweven met islamitische geestelijkheid die het in Iran voor het zeggen heeft. Saeed Qasemi, een commandant van de garde, zei tegen de conservatieve nieuwssite Rajanews.com dat Iran zijn raketprogramma te danken heeft aan Moghaddam, die bij opperste leider ayatollah Ali Khamenei in een goed blaadje stond.

Een Iraanse ballingengroep, de Mujahedin-e Khalq, zegt dat de explosie zich voordeed op een raketbasis. Over de oorzaak van de ontploffing liet de groep zich niet uit, maar volgens het Iraanse parlementslid Parviz Soroori is sabotage uitgesloten.

Iran zegt over raketten te beschikken die met een bereik van tweeduizend kilometer Israël en Amerikaanse doelen kunnen treffen. Deze raketcapaciteit en het vermoeden dat Iran werkt aan kernwapens zijn de voornaamste reden dat Israël Iran als zijn gevaarlijkste tegenstander beschouwt.

Stompé start goed in Grand Slam of Darts

Co Stompé heeft zijn eerste groepswedstrijd in de Grand Slam of Darts winnend afgesloten. In Wolverhampton won de Nederlandse darter met 5-3 van landgenoot Vincent van der Voort. Jan Dekker verloor zijn eerste groepswedstrijd. Voormalig PDC-wereldkampioen John Part was met 5-2 te sterk.

Gisteren maakte Raymond van Barneveld een valse start door zijn eerste groepswedstrijd te verliezen van Ian White. Hij kan zich later vanavond herpakken tegen Ted Hankey. Michael van Gerwen, die gisteren knap won van Scott Waites, treft vanavond in zijn tweede groepsduel Mark Walsh.

De Grand Slam of Darts duurt tot en met zondag 20 november. De winnaar verdient een bedrag van ruim 100.000 euro.

'Stoeltje Trulli bij Team Lotus in gevaar'

Het lijkt er op dat Jarno Trulli zich zorgen moet gaan maken over zijn Formule 1-toekomt. De inmiddels 37-jarige Italiaan rijdt momenteel voor Team Lotus en heeft inmiddels een contract op zak voor 2012, maar volgens 422race overweegt teameigenaar Tony Fernandes op zoek te gaan naar een jonge rijder.

Trulli heeft dit seizoen veel problemen met de stuurbekrachtiging en staat volledig in de schaduw van teamgenoot Heikki Kovalainen die het de gevestigde teams regelmatig lastig kan maken. Trulli heeft meer moeite om uit het achterveld te komen en daarom zou de teamleiding van Team Caterham, zoals de renstal volgend jaar zal gaan heten, overwegen om de Italiaan in te ruilen.

Volgens 422race staan meerdere rijders met geld klaar om in te stappen. Zo valt de naam van Virgin-coureur Jerôme d'Ambrosio die bij die renstal hoogst waarschijnlijk opgevolgd wordt door Charles Pic. Ook HRT-rijder Daniel Ricciardo en zijn mede Red Bull-protegé Jean Eric Vergne worden genoemd. Voor de rol als derde rijder bij Caterham is Davide Valsecchi in beeld.

Laatstgenoemde heeft ook zijn zinnen gezet op Lotus Renault GP dat nog steeds niet weet wat het met de situatie rond de Pool Robert Kubica aan moet. Bij dit team wordt ook Giedo van der Garde genoemd die bereid zou zijn om acht miljoen euro mee te nemen.

Partij Berlusconi steunt noodregering Monti

De partij van de afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi steunt een noodregering onder leiding van voormalige eurocommissaris en econoom Mario Monti. Die zou slechts aan mogen blijven zo lang als nodig is om maatregelen te treffen om Italië voor een financiële ondergang te behoeden. Ook moeten er technocraten als bewindslieden worden aangesteld en geen leden van de oppositie, zei Angelino Alfano van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid.

Berlusconi en zijn aanhangers hebben aangegeven dat ze zo snel mogelijk verkiezingen willen en niet pas wanneer ze gepland staan, in het voorjaar van 2013.

President Giorgio Napolitano heeft zondagavond Monti gevraagd een nieuwe regering te vormen, ook al steunen niet alle regeringspartijen diens benoeming. Umberto Bossi, leider van Lega Nord en trouwe bondgenoot van Berlusconi, zei zondag dat zijn partij een 'waakzame' oppositiepartij zal zijn totdat economen Monti's plan om Italië te reddden tot in de details hebben bekeken. "Op dit moment zeggen we nee", aldus Bossi. Hij zei dat wanneer Monti zijn beleid bekendmaakt, de Lega van elk onderdeel zal bepalen of ze dat steunt.

Ook demissionair minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni van Lega Nord zei zondag al dat zijn partij in de oppositie zal plaatsnemen als Monti de overgangsregering aanvoert. Hij zei Monti te waarderen, maar vindt dat er in het parlement een oppositie moet zijn, omdat het anders geen democratisch parlement is.

Nadat het parlement hervormingsvoorstellen had goedgekeurd diende Berlusconi zaterdagavond bij Napolitano zijn ontslag in en vertrok via de achterdeur. Voor het kantoor van Napolitano werd feest gevierd. Demonstranten ontkurkten flessen wijn en riepen 'We zijn vrij!'


Partij Berlusconi steunt noodregering Monti (Foto: Novum)

Motorrijder komt om bij ongeval met fietser

Bij een ongeval in Eindhoven is zondagmiddag een motorrijder om het leven gekomen. Een fietser raakte zwaargewond, meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval met de fietser en de motorrijder vond rond 16.30 uur plaats op de Velddoornweg. De motorrijder overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De fietser is naar een ziekenhuis gebracht. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Pauleta adviseert PSG: "Haal C. Ronaldo"

Paris St. Germain hoopt de stap naar de top te maken. Volgens oud-spits Pedro Pauleta is zijn landgenoot Cristiano Ronaldo als een ideale aanwinst.

Paris St. Germain heeft na de overname door Qatar Investment Authority al bijna negentig miljoen euro uitgegeven. Dat werpt zijn vruchten af. Met onder meer topaankoop Javier Pastore presteren de Parijzenaars goed in eigen land. De hoofdstedelingen staan aan kop in de Ligue 1.

Voormalig PSG-spits Pauleta is gelukkig met de ontwikkeling bij zijn oude club. "Ik ben erg blij dat ze aan de leiding staan en serieus meedoen om de landstitel. Dat verdienen de supporters", zei de Portugees tegen RMC. "Er zijn goede spelers gekomen en het is goed dat Leonardo er zit."

"Het is mooi om te zien dat dergelijke vakmensen willen komen. De komst van de investeerders bevalt iedereen goed. Ze kunnen iedereen kopen en ik adviseer hen om Cristiano Ronaldo aan te trekken. Het is daarnaast belangrijk dat in de jeugdopleiding wordt geïnvesteerd. Er lopen zoveel talenten rond in Frankrijk en Paris Saint-Germain stond altijd bekend om de goede opleiding."

Burnet droomt van Nederlands elftal

Lorenzo Burnet ontwikkelt zich goed bij FC Groningen en werd beloond met een uitnodiging voor Jong Oranje. Zijn doel is echter het grote Oranje.

Burnet denkt dat hij in de toekomst de overstap kan maken. "Ik zal hard moeten blijven werken en dan komt die kans bij Oranje misschien wel een keer", aldus de linksback van FC Groningen tegen OnsOranje. "Dat zou fantastisch zijn. Zoals ik het überhaupt prachtig vind om er bij te zijn."

"Dit is toch net weer even anders als bij Oranje onder 17 en Oranje onder 19. Deze jongens spelen allemaal op het hoogste niveau of zelfs al in het buitenland", zei de 20-jarige Burnet, die afgelopen zomer de overstap maakte van de jeugdopleiding van Ajax naar Groningen.

Burnet hoopt ooit in het Nederlands elftal een plaats af te dwingen. "Stel dat ik een paar keer minder goed speel, dan zijn ze je ook zo weer vergeten. Ik zal hard moeten blijven werken en dan komt die kans bij Oranje misschien wel een keer. Maar voorlopig geniet ik van Jong Oranje."

Tijdstraffen voor Maldonado en Alguersuari

De internationale autosportfederatie (FIA) heeft Pastor Maldonado en Jaime Alguersuari na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi een tijdstraf gegeven. De coureurs kregen deze sanctie opgelegd, omdat zij onhandig waren tijdens het voorbij laten rijden van Mark Webber en Felipe Massa.

Maldonado kende een tegenvallende race, omdat hij van te voren ook al een drive-through penalty kreeg, omdat hij een blauwe vlag negeerde. Dat was op het moment dat Webber hem in wilde halen, maar onvoldoende ruimte van Venezolaan kreeg.

Alguersuari en Maldonado kregen een tijdstraf van respectievelijk twintig en 30 seconden. Deze sanctie verandert overigens niets aan de uitslag.

Libische milities blijven vechten

Rivaliserende Libische milities hebben zondag voor de vierde opeenvolgende dag gevochten aan de rand van de hoofdstad Tripoli. Het zijn de dodelijkste en langdurigste gevechten sinds de gevangenneming en dood van Moammar Gadhafi vorige maand.

Sinds eind vorige week kwamen bij de gevechten tussen de milities uit Zawiya en het nabijgelegen tribale gebied Warshefana al minstens dertien mensen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. Interim-leider Mustafa Abdul-Jalil zei dat het conflict na overleg van de Nationale Overgangsraad met tribale leiders was bijgelegd, maar terwijl hij dit zei werd er nog steeds volop geschoten.

Warshefana ligt ongeveer dertig kilometer ten westen van Tripoli, de kuststad Zawiya nog vijftien kilometer verderop. De precieze aanleiding voor de gevechten is onduidelijk, maar boze tongen beweren dat sommige Warshefana banden hebben met het oude regime. Strijders uit Zawiya trokken vorige week Warshefana binnen en namen wapens in beslag; strijders van Warshefana wierpen daarop wegversperringen op en bestookten de voornaamste verkeersweg. Tientallen strijders uit Warshefana verzamelden zich zondagavond voor een 'mars op Zawiya'.

Abdul-Jalil zei dat de overgangsraad een commissie heeft gevormd die zich over de klachten en wensen van beide partijen zal buigen. Hij zei dat de gevechten waren uitgebroken door onverantwoordelijk gedrag van jongeren, maar gaf geen nadere toelichting.

Sinds de dood van Gadhafi zijn verschillende groepen met elkaar slaags geraakt. Abdul-Jalil en andere leden van de overgangsraad zeggen dat het niet mogelijk is de strijders snel te ontwapenen. De werkloosheid onder de mannen is hoog en eerst moeten alternatieven worden geboden, zoals werk, studie en training, aldus Abdul-Jalil.

Eriksen krijgt rust tegen Finland

Christian Eriksen komt aanstaande dinsdag, tijdens de oefeninterland tussen Denemarken en Finland, zeer waarschijnlijk niet in actie. De jonge Ajacied krijgt rust van bondscoach Morten Olsen.

De aanleiding hiervoor is lichte kuitblessure, die Eriksen onder de leden heeft. Zo sloeg de Deen afgelopen weekend ook al een training over en speelde hij in de oefeninterland tegen Zweden (2-0) slechts een uur mee.

Denemarken is volgend jaar zomer weer terug op een EK voetbal. De Deense formatie eindigde in groep H op de eerste plaats en hield daarmee onder meer Portugal en Noorwegen onder zich. De Denen waren in 2004 voor het laatste actief op een EK. Toen reikte de ploeg tot de kwartfinales, waar het met 3-0 van Tsjechië verloor.

Onderzoek vliegramp Libië binnen zes maanden klaar

Libië hoopt binnen een halfjaar het onderzoek naar de vliegramp vorig jaar bij Tripoli te hebben afgerond. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zondag te horen gekregen tijdens een bezoek aan Tripoli.

Bij de crash van het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei vorig jaar 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende.

Het onderzoek is inmiddels voor zeventig procent klaar, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ze hebben verklaard dat onderzoek als topprioriteit te zien", aldus de zegsman.

Rosenthal sprak zondag met onder anderen voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul-Jalil, de onlangs benoemde interim-premier Abdurrahim el-Keib en medewerkers van mensenrechten- en vrouwenorganisaties.

Nederland staat volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed aangeschreven in Libië, onder meer omdat Nederland vanaf het begin betrokken was bij de Overgangsraad. De Libische leider Moammar Gadhafi werd enkele weken geleden gedood na een maandenlange strijd die was ingezet door mensen die tegen zijn regime in opstand waren gekomen.

Rosenthal heeft tijdens het gesprek aangegeven dat Nederland binnen een paar dagen twee miljard dollar aan Libische tegoeden vrijgeeft. De twee miljard dollar die worden vrijgegeven, werden eerder nog bevroren in een poging het regime van Gadhafi onder druk te zetten. "Libië heeft een ernstig liquiditeitstekort", aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ook werd zondag duidelijk dat waarschijnlijk maandag veertien van de vijftig Libische gewonden die Nederland heeft beloofd op te nemen, naar Nederland komen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Overgangsraad, die aan diverse landen heeft gevraagd gewonden te behandelen. In Libië is na de oorlog in het land een groot deel van de medische faciliteiten verwoest, terwijl er wel veel gewonden zijn.

Rosenthal sprak verder over het opbouwen van een rechtsstaat in Libië. Hij bood onder meer Nederlandse expertise op dit gebied en op het terrein van watermanagement aan.

Verder kaartte de Nederlandse minister de zaak rond het ontvoerde Nederlandse meisje Isra aan. De vader van het kind, die levenslang kreeg voor moord op de moeder van Isra, ontvoerde haar in augustus 2004 toen zij 2 jaar was en heeft haar meegenomen naar Libië. Isra is officieel toegewezen aan de Nederlandse grootouders van het kind.


Onderzoek vliegramp Libië binnen zes maanden klaar (Foto: Novum)

Greipel begint seizoen in Australië

André Greipel begint in het nieuwe seizoen met deelname aan de Tour Down Under. Dit heeft de Duitse renner, die de meerdaagse koers in 2008 en 2010 winnend afsloot, vandaag bekend gemaakt.

Greipel was in het afgelopen seizoen goed voor acht eindzeges, waar hij er vorig jaar nog twintig won. Toch is hij niet ontevreden. "In 2011 had ik natuurlijk liever een paar koersen meer gewonnen. Maar ik wilde graag een Touretappe winnen en dat is me gelukt", was zijn nuchtere reactie.

Schaatsster Keulstra ook succesvol bij junioren

Pien Keulstra baarde vorig weekend opzien door tijdens het NK afstanden de zege bij zowel de 3000 meter als bij de 5000 meter te pakken. Ook bij haar leeftijdsgenoten was onze landgenote dit weekend erg succesvol.

Keulstra pakte zaterdag namelijk de titel op de 1500 meter door haar directe concurrente, de Tsjechische rivale Karolina Erbanova, op een honderdste van een seconde voor te blijven. De Nederlandse noteerde uiteindelijk een tijd van 2:02,96.

Een dag later was Keulstra, die begin december haar debuut tijdens de wereldbekerwedstrijden zal maken, ook de beste op de 3000 meter en liet een tijd van 4:13,29 noteren.

[Upd] Automobilist doodgedrukt door eigen portier

Een 38-jarige automobilist uit Heel is zondagmiddag op een camping in zijn woonplaats doodgedrukt tussen het portier en de rand van het dak van zijn eigen auto. Hij was met zijn hoofd klem komen te zitten, toen zijn openstaande portier werd dichtgedrukt op het moment dat hij zijn wagen dicht tegen een andere wagen aan probeerde te parkeren, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 14.45 uur plaats op camping Heelderpeel. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de zaak, maar gaat op dit moment niet uit van een misdrijf.

Update 19.07 uur
Volgens De Telegraaf was de man vergeten zijn handrem aan te trekken. Hij zou terug zijn gelopen naar zijn auto om de handrem er alsnog op te doen. Helaas lukte het de man niet, waardoor de portier van de auto klem werd gedrukt door een ernaast geparkeerde auto. Dit zou de man fataal zijn geworden.

Maaskant: "Ben beschikbaar voor Feyenoord"

Robert Maaskant zit sinds zijn ontslag bij Wisla Krakow zonder club. Een terugkeer naar Nederland zou voor de oefenmeester geen ondenkbare optie zijn. Maaskant werd afgelopen week ontslagen bij de Poolse landskampioen, nadat zijn ploeg enkele wedstrijden op rij had verloren.

Het jaar daarvoor was de oefenmeester nog kampioen geworden met Wisla, maar Maaskant beseft dat het snel kan gaan. Toch kwam het ontslag totaal uit de lucht vallen voor de oud-trainer van RBC Roosendaal en NAC Breda.

"Ik kan de voetballerij redelijk relativeren, maar ik was hier toch erg kwaad over", aldus Maaskant tegen RTV Rijnmond. "Zeker omdat we nog in de race om het kampioenschap waren. Er was absoluut geen aanleiding voor deze beslissing en ontslagen worden is nooit leuk." Waar de trainer nu aan de bak gaat is nog even afwachten.

"Het kan overal in de wereld zijn en als er een Nederlandse club komt gaan we daarnaar kijken. Feyenoord? Dat is één van de clubs waar je altijd voor terugkomt naar Nederland. Maar volgens mij doet Ronald Koeman het heel aardig ondanks de afgelopen weken", ging Maaskant verder. "Maar misschien dat Ronald wel weer op een trein springt naar een grotere club en dan ben ik beschikbaar."

Betogers opgepakt bij intocht Sinterklaas

Vijf betogers zijn zondag in Amsterdam tijdens de intocht van Sinterklaas opgepakt. De vijf deelden pamfletten uit waarin Zwarte Piet wordt gekoppeld aan discriminatie, meldt een woordvoerder van de politie.

De betogers zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde. Ze deelden de pamfletten uit op het Leidseplein. Daar sprak de goedheiligman de kinderen toe vanaf het bordes van de Stadsschouwburg.

De demonstranten krijgen een boete en worden zondag nog vrijgelaten.

Sega documentaire toont Sonics geschiedenis

Sonic, wie kent hem niet? Sega heeft een 36 minuten durende documentaire samengesteld die gaat over hun iconische mascotte. Dit jaar is zijn 20-jarig jubileum.

Hieronder is de video te zien die ingaat op de creatie van het personage en hoe zijn eerste game tot stand kwam, maar ook de concurrentie tussen Sega en Nintendo met aggresieve tv-commercials komt aan bod. Ga dus zitten voor deze 36 minuten durende documentaire, die natuurlijk verplichte kost is voor ieder zichzelf respecterend Sonic-fan.

Robert Pattinson wil geen mediahoer lijken

Twilight-acteur Robert Pattinson doet er alles aan om uit de media te blijven. "Ik blijf zoveel mogelijk uit de spotlights, anders vindt iedereen je een mediahoer", zegt de 25-jarige acteur tegen Novum Nieuws.

Ook voor zijn beroep vindt de Brit het belangrijk niet dagelijks in de krant te staan. "Als je vaak gezien en gehoord wordt, verlies je je geloofwaardigheid." Pattinson vindt acteurs wier hele privéleven op straat ligt minder geloofwaardig. "Je moet proberen een beetje mysterieus te blijven. Als mensen het gevoel hebben dat ze je te goed kennen, dan zijn ze niet meer geïnteresseerd in je."

De acteur is vanaf woensdag te zien in The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1. Het laatste boek uit de reeks over de liefde tussen een vampier en een tienermeisje is in twee delen verfilmd. Het laatste deel van de filmreeks verschijnt eind volgend jaar. Pattinson kijkt uit naar de nieuwe fase in zijn carrière.

De acteur verwacht interessantere personages in films te kunnen spelen. "Als het allemaal achter de rug is ben ik 27 en van 21 tot 27 jaar is een lastige leeftijd voor acteurs om rollen te krijgen, want dan ben je nog niet echt een man." De acteur vertelt graag figuren te spelen die anders zijn dan hij gewend is.

De acteur verwacht interessantere personages in films te kunnen spelen. "Als het allemaal achter de rug is ben ik 27 en van 21 tot 27 jaar is een lastige leeftijd voor acteurs om rollen te krijgen, want dan ben je nog niet echt een man."

Pattinson heeft de opnamen voor het drama Bel Ami net afgerond, waarin hij de hoofdrol speelt. Het drama, gebaseerd op het gelijknamige boek van Guy de Maupassant, gaat over een jonge man die door te manipuleren een van de machtigste mannen van Parijs wordt. De acteur vertelt graag figuren te spelen die anders zijn dan hij gewend is. "Ik probeer nu energieke rollen te krijgen, want ik heb veel stille personages gespeeld."

[WRC] Latvala wint Rally van Groot-Brittannië

Jari-Matti Latvala heeft de Rally van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Fin bleef met de Ford in de laatste wedstrijd van het seizoen in een afvalrace Mads Ostberg en Henning Solberg voor. Dennis Kuipers eindigde op een achtste plaats, terwijl Peter van Merksteijn junior de finish niet zag.

De strijd in de rally ging aanvankelijk tussen Sébastien Loeb en Mikko Hirvonen. Nadat Hirvonen zijn Ford na een spin met schade aan de kant moest zetten was Loeb verzekerd van zijn achtste wereldtitel. De Fransman ging aan de leiding van de rally, maar zag na het wegvallen van Hirvonen diens teamgenoot Latvala hem het vuur aan de schenen leggen. Hij greep de leiding gistermiddag en zag Loeb vandaag met een straatauto botsen, waardoor de Fin met vier minuten voorsprong op zijn naaste concurrenten kon winnen.

Citroën kende naast het uitvallen van Loeb nog meer pech, want de andere fabrieksrijder, Sébastien Ogier, crashte donderdag al in de eerste proef. Hij kwam terug in de rally, maar zijn straftijd bleek te veel te zijn om nog kans te maken op de punten.

Russell Brand vecht met president om meisje

Russell Brand krijgt ruzie met de president. De acteur gaat de hoofdrol spelen in de komedie The President Stole My Girlfriend, vertelt Brand aan entertainmentsite The Hollywood Reporter. Brand gaat de film bovendien produceren.

"In deze film pikt de president het vriendinnetje van een sexy hippie in. Dat is natuurlijk mijn rol", vertelt Brand over zijn nieuwe project. "Ik kreeg inspiratie toen ik dacht dat ik Jeff Robinov, de topman van Warner Bros, uit kon nodigen voor een dinertje."

The President Stole My Girlfriend is geschreven door Matt Portenoy, die eerder het verhaal van Porky's onder handen nam voor een remake. Brand krijgt bij het produceren hulp van zijn zakenpartner Nik Linnin en Beau Bauman. Linnin was eerder als uitvoerend producent betrokken bij de komedie Arthur, waarin Brand de hoofdrol vertolkte. Bauman schreef en produceerde een aantal films en documentaires.

The President Stole My Girlfriend is het eerste filmproject dat uit de koker van Brands productiebedrijf Branded Films komt. Het is nog niet bekend wanneer de politieke komedie in de bioscopen te zien moet zijn.

Super Street Fighter II met online multiplayer naar Virtual Console

Super Street Fighter II: The New Challengers komt in de toekomst naar Nintendo Wii's Virtual Console. Het bijzondere is dat er een online multiplayerfunctie beschikbaar zal zijn.

Wanneer je online tegen je vrienden kunt knokken is helaas nog niet bekend, net als details over de prijs. Zodra er meer informatie beschikbaar is lees je dat uiteraard hier.

ssfII

Cain en Bachmann voor waterboarding

De Republikeinse presidentskandidaten Herman Cain en Michele Bachmann zijn beiden van plan waterboarding tijdens verhoren van vermoedelijke terroristen toe te staan als ze in het Witte Huis terechtkomen. Dat zeiden ze zaterdagavond in een verkiezingsdebat. Hun rivalen Ron Paul en Jon Huntsman, ook Republikeinen, zeiden de omstreden ondervragingsmethode waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd als marteling te beschouwen.

Cain zei dat hij geen voorstander is van marteling, maar dat hij aan militaire leiders zou overlaten om te beslissen wat marteling is. Hij zou waterboarding toestaan omdat hij niet vindt dat dat marteling is. Bachmann zei er ook achter te staan. Huntsman is van mening dat waterboarding de waarden en het aanzien van het land aantast.


Cain en Bachmann voor waterboarding (Foto: Novum)

Mijter Sinterklaas verkeerd om

Het is jullie vast niet ontglipt dat Sinterklaas gisteren weer in ons landje is aangekomen. Echter leek het erop dat de nieuwe Sint, gespeeld door Stefan de Walle zijn mijter verkeerd op zijn hoofd had zitten.

Op Twitter werd het een ware trending topic "#Mijtergate"

Stefan heeft de rol van Bram van der Vlugt als de Sint goed opgepakt. Deze fout blijkt dan ook veroorzaakt te zijn door de zogenaamde "Mijter Piet". Deze piet heeft beloofd zulke grove fouten niet meer te maken.

Man opgesloten in bagagekluisje

De Zweedse politie heeft afgelopen weekend een 25-jarige man uit een bijzonder benarde positie bevrijd. De beste man was door zijn vrienden opgesloten in een klein bagagekluisje op het Centraal Station van Nässjö.

Toen het slachtoffer in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie belde, dachten de agenten dat ze bij de neus werden genomen. Pas toen hij hen nogmaals belde werd het telefoontje serieus genomen en gingen ze op pad. Eenmaal ter plaatse werd de man al snel aangetroffen.

De man moet bijzonder lenig zijn. Het kluisje heeft een afmeting van slechts een meter bij 60 centimeter. "De man heeft acrobatische toeren moeten uithalen om in de locker te passen", zo verklaart de politie. "Levensgevaarlijk, je wilt niet weten wat er was gebeurd als er brand was uitgebroken."

De man heeft maar liefst een uur opgesloten gezeten. Desondanks kwam hij ongedeerd uit het kluisje. Hij heeft de stomverbaasde agenten verteld dat dit een geintje was van zijn vrienden.

Nieuwe arrestatie in Döner-moorden

De Duitse politie heeft zondag in de buurt van Hannover een man gearresteerd die verdacht wordt van betrokkenheid bij een groep rechtse extremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op tien mensen. De moordzaak staat bekend als de Döner-moorden, omdat de slachtoffers vooral Turken met een kebab-zaak waren.

De 37-jarige Holger G. zou behoren tot een terreurbeweging die zich de Nationaal-socialistische Ondergrondse (NSU) noemt en waarschijnlijk acht Turkse middenstanders en een Griek heeft vermoord in verschillende Duitse steden tussen september 2000 en april 2006, alsmede de moord op een politieagente in april 2007 in Heilbronn. De verdachte zou de drie andere bekende leden van de groep hebben geholpen met documenten en voertuigen. Onderzocht wordt of hij rechtstreeks bij de moorden betrokken was.

De moord op de 22-jarige politieagente stelde de politie lange tijd voor raadsels, totdat haar dienstwapen vorige week opdook in een brandende stacaravan waarin twee dode mannen werden aangetroffen. De politie gaat uit van zelfmoord. In de flat van de twee mannen in de oostelijke stad Zwickau, waar vorige week eveneens brand was uitgebroken, vond de politie het pistool dat bij de negen andere moorden was gebruikt.

De twee mannen, Uwe B. en Uwe M., maakten sinds het eind van de jaren negentig deel uit van extreemrechtse kringen, evenals een vriendin, Beate Z, die zichzelf dinsdag meldde bij de politie. Het openbaar ministerie zei dat in de flat in Zwickau aangetroffen bewijsmateriaal 'duidt op extreemrechtse motieven voor de moorden'.

Jongens gooien stenen van viaduct naar auto's op A28

De politie is op zoek naar vijf jongens die vanaf een viaduct op de A28 auto's bekogelden met stenen. Daarbij werd de voorruit van een passerende auto beschadigd. Dat liet de politie zondag weten.

Het incident had vrijdag plaats ter hoogte van Soesterberg. De eigenaar van de geraakte auto ging achter de daders aan, maar verloor ze uit het oog. De politie zette motoren, fietsers en een helikopter in om de stenengooiers op te sporen. De actie bleef zonder succes.

Adam Sandler had seks met Elmo

Droeg Cartman in South Park S08E02 al aan dat Adam Sandler verliefd was op een golden retriever, de waarheid blijkt er niet ver vanaf te liggen. De acteur heeft namelijk wel eens de liefde bedreven met een Elmo-knuffel, een rood personage uit Sesamstraat.

Sandler was een keer botergeil en wilde graag zijn vrouw Jackie een veeg geven. Helaas sliepen toen net hun twee kinderen bij hen in bed, dus moesten zij muisstil zijn. Ze besloten het dus maar op de kamer van de jongste te doen.

"Zodra het licht was, ging ik als een beest tekeer", vertelt de acteur openhartig in een interview. Na de seks vroeg hij aan Jackie of zij er ook zo van had genoten. "Wat bedoel je?", luidde haar antwoord. "Of ik het sexy vond om je met de Elmo-knuffel te zien vrijen?" Hoewel het schaamrood Sandler destijds op de kaken stond, kan hij nu wel lachen om de pijnlijke blunder.

A7 dicht na ongeval

De A7 van Groningen naar Heerenveen is zondagmiddag bij Tjalleberd afgesloten na een ongeval met vijf auto's. Even voor 15.30 uur botsten de vijf wagens op elkaar. De voertuigen kwamen verspreid over de rijbaan tot stilstand, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De af- en toerit wordt gebruikt om de plaats van het ongeval te passeren. Dat levert volgens de VID wel de nodige vertraging op. In een mum van tijd stond er een file van vier kilometer vanaf Tijnje.

Voetbalvader bedreigt 12-jarige scheidsrechter

Een spannende wedstrijd tussen de E4-pupillen van V.V. Klundert en Rood Wit uit Sint-Willebrord is zaterdag niet goed afgelopen. De 12-jarige scheidsrechter moest de wedstrijd staken, hij werd namelijk bedreigd door een vader van een van de Rood Wit spelers.

Het kereltje was zo van slag dat hij huilend het veld heeft verlaten. Jeugdleider Corné Bulkmans van Rood Wit zegt dat dit soort dingen absoluut niet kunnen. "We gaan sowieso meteen een gesprek aan met de vader en we sturen een excuusbrief naar de scheidsrechter en vv Klundert. We hebben al met het bestuur van Klundert gesproken. Dit mag absoluut niet gebeuren."

Ook de KNVB is inmiddels op de hoogte van het incident.

Federer winnaar Masters-toernooi Parijs

Roger Federer heeft voor het eerst in zijn carriere het ATP Masters Series-toernooi van Parijs gewonnen. De Zwitserse nummer vier van de wereld rekende in de finale af met thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga; 6-1 en 7-6 (3).

Federer bleek een klasse apart in de eerste set en gaf Tsonga geen enkele kans. In de tweede set wist de Fransman wel aan te klampen, maar wist geen van zijn breakkansen te benutten. Federer was vervolgens oppermachtig in de tiebreak en won zijn achttiende Masters-titel.

Stybar beste in Hamme-Zogge

Zdenek Stybar heeft de derde wedstrijd voor de Superprestige gewonnen. De wereldkampioen kwam in Hamme-Zogge solo over de streep. Hij bleef de Belgen Kevin Pauwels en Sven Nys ruim voor.

De Tsjech Stybar plaatste zijn beslissende aanval in de zesde ronde. Hij nam snel een voorsprong van twintig seconden en bleef uit de greep van Pauwels en Nys. Niels Albert werd vierde en bleef leider in het klassement om de Superprestige.

Drie arrestaties na wilde achtervolging in Almere

Twee mannen en een vrouw zijn zaterdagnacht in Almere opgepakt na een wilde achtervolging. Daarbij probeerden ze met hun auto verschillende keren politieauto's van de weg te drukken. Niemand raakte gewond, maar twee politiewagens raakten wel zwaar beschadigd, meldt de politie zondag.

Het drietal werd omstreeks 00.30 uur aangehouden op de Strubbenweg. Hun auto werd achtervolgd, nadat agenten de wagen met gedoofde lichten bij een tankstation aan de Veluwedreef weg zagen rijden. De politie maande de bestuurder te stoppen, maar die weigerde.

Agenten achtervolgden de auto door de Filmwijk en een nabijgelegen industriegebied. De achtervolging eindigde op de parkeerplaats van een zaak aan de Strubbenweg. De auto van de drie crashte en kwam in bosjes terecht. De verdachten raakten niet gewond.

De drie bleken te hebben getankt zonder te betalen en met gestolen kentekenplaten rond te rijden. De verdachten zijn een 22-jarige man uit Almere en een 23-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Amsterdam.

Man gepakt om bestieren wiettaxi

Een 19-jarige man die ervan wordt verdacht met zijn auto wiet rond te brengen en te verkopen is zaterdagavond in Kerkrade opgepakt. De man had op het moment van zijn arrestatie achttien zakjes met daarin in totaal ongeveer vijftig gram wiet bij zich, meldt de politie zondag.

De 19-jarige werd op de Wenckenbachstraat gearresteerd. Hij zit nog vast.

Medio oktober rolde de Limburgse politie nog een wiettaxidienst op. Negen mensen in de Limburgse regio Parkstad en het dorp Merkelbeek werden hierbij opgepakt. De dienst zou ongeveer vijftig klanten hebben voorzien van drugs via koeriers.

Rotterdammers opgepakt voor mensenhandel

Een 25-jarige vrouw en een 30-jarige man uit Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van mensenhandel. De twee zouden meisjes van 15 en 16 jaar in de prostitutie hebben laten werken. Dat meldt de politie zondag.

In het onderzoek werden eerder al een 22-jarige Rotterdammer en een 26-jarige man uit Barendrecht aangehouden. De zaak kwam aan het licht nadat een familielid van een van de meisjes aan de politie meldde signalen te hebben opgevangen waaruit kon worden opgemaakt dat het kind werd geprostitueerd. Het meisje bleek inderdaad onder dwang vanuit een woning in Den Haag in de prostitutie te werken.

De verdachten wierven via advertentiesites op internet klanten. Een vriendin van het meisje bleek ook een slachtoffer te zijn. In een woning in Barendrecht werd daarnaast tijdens een controle nog een meisje aangetroffen, dat voor dezelfde groep verdachten werkte.

De man en vrouw werden maandag gearresteerd. Donderdag heeft de rechter-commissaris besloten dat de twee langer mogen worden vastgehouden.

[F1] Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Brit bleef met de McLaren de Ferrari van Fernando Alonso en de McLaren van Jenson Button voor. Wereldkampioen Sebastian Vettel viel al na één ronde uit met een lekke band.

De race op het Yas Marina circuit begon met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser kende een goede start, maar na twee bochten bleek zijn rechterachterband lek. Hij moest de hele ronde op drie wielen rondrijden en in de pits bleek dat de schade aan de auto te groot was om nog door te kunnen gaan. Het was de eerste uitvalbeurt voor de Duitser sinds Zuid-Korea in 2010.

Het gaf de leiding aan Lewis Hamilton die meteen een gat van drie seconden sloeg met de goed gestarte Fernando Alonso. Jenson Button lag derde, voor Mark Webber en Felipe Massa. Daarachter streden de Mercedessen van Nico Rosberg en Michael Schumacher fel om plaats zes. Adrian Sutil, Paul di Resta en Sébastien Buemi sloten na enkele ronden de top tien af.

Webber wist al snel in de eerste DRS-zone Button te passeren voor plaats drie, maar de Brit sloeg in de volgende DRS-zone meteen weer terug. In de tiende ronde onstond eenzelfde situatie tussen Di Resta en Buemi waarbij Di Resta ook meteen weer terug kon slaan. Dit gevecht ging enkele ronden door, waarna Buemi uiteindelijk de negende plaats kon pakken na een foutje van de Schot.

Button kende een probleem met zijn KERS waarna Webber na vijftien ronden het gat met de Brit dichtreed en een inhaalpoging kon wagen. Button sloeg echter meteen weer terug. Sutil passeerde in een ander slipstreamgevecht Schumacher voor de zevende plaats. Direct hierna volgden de eerste pitstops. Bij de toppers veranderden weinig posities, behalve dat Webber een langzame pitstop kende en zijn vierde plaats verloor aan Massa. Buemi viel met problemen aan zijn Toro Rosso uit.

Vooraan vergrootte Hamilton het gat met Alonso na twintig ronden tot 3,6 seconden. Achter dit duo streden Button en Massa om plaats drie met Webber hier vier seconden achter. Rosberg reed eenzaam op een vijfde plaats, voor Sutil, Schumacher, Di Resta en Kobayasi. Halverwege de race ontstond een interessant gevecht om plaats drie waarbij Massa en Webber het gat met Button hadden dichtgereden. Webber plaatste een aanval op Massa die meteen hierna weer terug kon slaan.

Maldonado kreeg een drive-through voor het ophouden van achterblijvers en leek meteen te solliciteren voor nog een straf omdat hij Webber in het gevecht met Massa veel tijd liet verliezen. Red Bull haalde Webber na 36 ronden binnen en stuurde hem op zachte banden weer naar buiten om zo te proberen via een serie snelle ronden nog voor Massa te komen.

McLaren haalde Hamilton na veertig van de 55 ronden binnen voor de hardere banden, waardoor dit de leiding aan Alonso gaf. De Spanjaard reed op de zachte banden langer door om zo te proberen de leiding te grijpen na diens stop. De strategie pakte niet goed uit, want Hamilton bleef enkele seconden voor hem rijden. Hamilton leidde voor Alonso, Rosberg, Webber, Button, Massa, Schumacher, Sutil, Di Resta en Perez.

De druk die Webber op Massa zette pakte goed uit, want de Australiër zorgde er eenvoudig voor dat hij na zijn laatste stop vierde kon blijven. Massa spinde even waardoor voor de Braziliaan een vijfde stek het hoogst haalbare bleek te zijn.

Na 55 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Alonso en Button. Webber werd vierde, voor Massa, Rosberg, Schumacher, Sutil, Di Resta en Kobayashi. Hierdoor wordt met alleen de Grand Prix van Brazilië voor de boeg de strijd om de vierde plaats in het kampioenschap nog spannend.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:37:11.886
2 Fernando Alonso Ferrari +8.457
3 Jenson Button McLaren +25.881
4 Mark Webber Red Bull +35.784
5 Felipe Massa Ferrari +50.578
6 Nico Rosberg Mercedes +52.317
7 Michael Schumacher Mercedes +1:15.964
8 Adrian Sutil Force India +1:17.122
9 Paul di Resta Force India +1:41.087
10 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
14 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
15 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
16 Bruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
18 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
19 Timo Glock Virgin +2 Ronden
20 Vitantonio Liuzzi HRT +2 Ronden
DNF Daniel Ricciardo HRT +7 Ronden
DNF Sebastien Buemi Toro Rosso +36 Ronden
DNF Jerome d'Ambrosio Virgin +37 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +54 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 374
2 Jenson Button McLaren 255
3 Fernando Alonso Ferrari 245
4 Mark Webber Red Bull 233
5 Lewis Hamilton McLaren 227
6 Felipe Massa Ferrari 108
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 83
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 76
9 Vitaly Petrov Renault 36
10 Nick Heidfeld Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 34
12 Kamui Kobayashi Sauber 28
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 26
14 Paul di Resta Force India F1 23
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 15
16 Sergio Perez Sauber 14
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
27 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 607
2 McLaren 482
3 Ferrari 353
4 Mercedes Grand Prix 159
5 Lotus Renault GP 72
6 Force India F1 57
7 Sauber 42
8 Scuderia Toro Rosso 41
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Kat drie dagen vast op cactus

Het is voor iedere kattenliefhebber wel bekend dat als een kat hoog in een boom klimt dat ze er meestal niet meer zelf vanaf durven te komen. In Arizona vlakbij de Salt River zagen wandelaars hoog in een cactus van 7 meter een kat zitten. Het arme dier is waarschijnlijk door een coyote in de cactus gejaagd.

De brandweer besloot om de kat niet te helpen omdat het te riskant zou zijn. "Die komt vanzelf wel weer naar beneden", aldus een woordvoerder van de brandweer. En na drie dagen bleken de brandweerlieden gelijk te krijgen want na drie dagen zonder eten en drinken is de kat onder het oog van enkele TV-ploegen rustig naar beneden geklommen.

Het nu wereldberoemde katje is ongedeerd gebleven.


Kat drie dagen vast op cactus

Inwoners Bangkok geadviseerd te vluchten voor water

De autoriteiten van de Thaise hoofdstad Bangkok zondag hebben meer inwoners opgeroepen te vluchten voor het water, dat buurten in het zuidwesten van de stad bedreigt. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra zei dat bewoners van drie wijken zouden moeten vertrekken vanwege het stijgende water.

Hij zei dat pompen dag en nacht aanstaan en dat er meer pompen zullen worden ingezet. Op andere plekken wijkt het water inmiddels terug. Sinds juli zijn zeker 536 omgekomen door de overstromingen en meer dan 13,1 miljoen Thai - een op de vijf - zijn getroffen door de watersnood.


Inwoners Bangkok geadviseerd te vluchten voor water (Foto: Novum)

Gevluchte tbs'er gepakt op vliegveld Parijs

Een 47-jarige tbs'er die medio juni de benen nam tijdens een begeleid verlof in Maastricht, is zaterdagmiddag aangehouden op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs. De man wilde Frankrijk verlaten, meldt het Openbaar Ministerie zondag.

De man zat in de tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Maastricht na meerdere pogingen tot zware mishandeling. De man ontsnapte 18 juni aan zijn begeleiders. De ontsnapping werd een paar dagen later naar buiten gebracht, omdat Limburgse kranten er lucht van hadden gekregen.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd eerder het publiek opgeroepen uit te kijken naar de voortvluchtige man. Wie hem zou zien of wist waar hij was, werd geadviseerd de man niet zelf te benaderen. De tbs'er stond internationaal gesignaleerd.

Frankrijk levert de man binnenkort over aan Nederland.

Verkoopcijfers vanuit Amerika

De verkoopcijfers vanuit Amerika zijn weer grotendeels bekend. Deze maandelijkse cijfers tonen dat Xbox 360 weer de meest verkochte console van de maand is geworden en dat, hoe verrassend, Battlefield 3 goede zaken doet.

De totale top 10 wat betreft softwareverkopen zijn als volgt:

Battlefield 3 (360, PS3, PC), Electronic Arts
Batman: Arkham City (360, PS3), Warner Bros. Interactive
NBA 2K12 (360, PS3, PSP, Wii, PS2, PC), Take Two Interactive
Rage (360, PS3, PC), Bethesda Softworks
Just Dance 3 (Wii, 360), Ubisoft
Dark Souls (PS3, 360), Namco Bandai Games
Madden NFL 12 (360, PS3, Wii, PS2, PSP), Electronic Arts
Forza Motorsport 4 (360), Microsoft
Gears of War 3 (360), Microsoft
FIFA Soccer 12 (360, PS3, Wii, PSP, PS2, 3DS), Electronic Arts

Battlefield scoorde iets onder twee miljoen verkochte exemplaren, Batman tikte 1,5 miljoen aan en de nummer drie haalde 550.000.

Op hardwaregebied haalde Xbox 360 op zevenduizend na 400.000 verkochte units. Op nummer twee eindigde Nintendo met hun 3DS (250.000). PlayStation 3 eindigde als derde en scoorde ongeveer net zo goed als Nintendo Wii, allebei bijna 250.000 verkochte exemplaren.

Demonstranten bestormen ambassades in Syrië

Tienduizenden aanhangers van de Syrische president Bashar Assad zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen de beslissing van de Arabische Liga om het lidmaatschap van Syrië op te schorten wegens aanhoudend geweld tegen antiregeringsdemonstranten.

De oproerpolitie stelde zich zondag met honderden agenten op rondom de ambassades van de Verenigde Staten, Qatar, Saudi-Arabië en Turkije om die te beschermen. Zaterdagavond en -nacht belaagden menigtes in de hoofdstad Damascus de ambassades van Saudi-Arabië en Qatar. Ook de Turkse ambassade in Damascus en Turkse consulaten in andere steden waren een doelwit van de regeringsaanhangers. Turkije is geen lid van de Arabische Liga, maar heeft het geweld in Syrië scherp veroordeeld.

Ordetroepen probeerden de demonstranten zaterdag tegen te houden, maar konden niet voorkomen dat een groep inbrak in de ambassade van Qatar en er de Syrische vlag hees. Ook werd de ambassade bekogeld met eieren en tomaten.

Volgens het Saudische staatspersbureau gooiden demonstranten de ramen van de Saudische ambassade in met stenen, waarna ze aan het plunderen sloegen. Saudi-Arabië heeft de aanval scherp veroordeeld. In augustus riep het koninkrijk zijn ambassadeur al terug wegens het harde optreden tegen demonstranten. Ook Koeweit en Bahrein hebben hun ambassadeurs teruggehaald.

De beslissing van de Arabische Liga is stevige terechtwijzing van een land dat zichzelf ziet als een bastion van Arabisch nationalisme, maar maakt waarschijnlijk niet direct een einde aan het geweld waarbij volgens de Verenigde Naties zeker 3500 doden zijn gevallen.

De protesten en aanvallen op de ambassades zullen de woede in Arabische staten tegenover Damascus verder doen toenemen. De Arabische afkeuring is op zich niet schadelijk voor Assads grip op de macht, maar als Syrië de Arabische Liga verder tegen zich in het harnas jaagt dan loopt het land het risico dat die de versplinterde Syrische oppositie zal verenigen in een nationale overgangsraad. Die raad kan vervolgens om internationale erkenning vragen, zoals dat eerder ook in Libië gebeurde.

Woensdag komt de Liga bijeen in de Marokkaanse stad Rabbat om over Syrië te praten en wordt de schorsing van kracht. De Syrische regering heeft zondag opgeroepen tot een Arabische top om de toenemende onrust in het land te bespreken. Op de staatstelevisie werd bekendgemaakt dat Syrië een bezoek van de Arabische Liga voordat de schorsing woensdag van kracht wordt verwelkomt.


Demonstranten bestormen ambassades in Syrië (Foto: Novum)

Judoka G. Elmont schrijft geschiedenis

Guillaume Elmont heeft vanmiddag historie geschreven. De judoka werd voor de elfde keer op rij Nederlands kampioen en haalde daarmee Dennis van der Geest, die deze titel in de periode tussen 1995 en 2004 tien keer pakte, in.

Elmont begon de strijd om het Nederlands kampioenschap met zeges op achtereenvolgens Sander Schoen en Carlos de Matos Fernandez. In een zeer spannende finale had hij uiteindelijk extra tijd, de zogenaamde golden score, nodig om zijn elfde eindzege in de wacht te slepen.

Klose hervat training bij Duitsers

Miroslav Klose heeft de training met de Duitse selectie weer hervat. De 33-jarige aanvaller liet vrijdag de oefeninterland tegen Oekraïne (3-3) aan zich voorbij gaan, omdat hij te veel hinder van een knieblessure ondervond.

Inmiddels heeft de medische staf van Duitsland laten weten dat Klose fit genoeg is om aanstaande dinsdag met de selectie tegen het Nederlands elftal aan te treden.

Joachim Löw, bondscoach van de Duitser, treedt mogelijk aan met twee spitsen, namelijk Klose en Mario Gomez. Daarnaast bestaat er een kans dat de trainer, net als tegen Oekraïne, met slechts drie verdedigers op het veld verschijnt.

Natte schoenafdrukken leiden naar brokkenmakers

Door natte schoenafdrukken te volgen heeft de politie zaterdagochtend twee Obdammers opgespoord die met hun auto het water waren ingereden. De auto raakte rond 04.00 uur bij de Obdammerdijk te water, maar brandweerduikers konden niemand vinden, meldt de politie zondag.

Op het wegdek zagen agenten wel natte schoenafdrukken. Die kwamen uit op een huis. Een man en een vrouw in de woning zeiden van niets te weten en gaven de agenten toestemming in het huis te kijken.

In een doucheruimte vonden de agenten natte kleding en een paar natte schoenen. In een andere kamer stond nog een paar. De 31-jarige man in de woning werd aangehouden. Al snel werd ontdekt van wie het tweede paar schoenen was. Een 29-jarige Obdammer had zich zonder kleding verstopt achter een houten schot op de eerste verdieping.

Hij bleek de bestuurder te zijn geweest. Beide mannen zijn aangehouden.

"Robin wil nog niet praten over contract"

De clubleiding van Arsenal doet er alles aan om sterspeler Robin van Persie bij de club te houden. De aanvaller zelf wil echter pas na het seizoen over contractverlenging praten.

De Londense club wil graag verlengen met de Nederlandse aanvoerder. Ze willen op korte termijn met de Rotterdammer om de tafel, maar de speler zelf heeft te kennen gegeven te willen wachten tot na dit seizoen.

"Robin wil op dit moment nog niet praten over een contractverlenging", vertelt voorzitter Peter Hill-Woord tegenover de BBC. "Dat is zijn keuze en daar doen we helemaal niet moeilijk over. We zullen hem aan het einde van het lopende seizoen opnieuw benaderen."

Het huidige contract van de aanvaller loopt tot medio 2013. Maar Hill-Wood denkt dat de speler daarna ook nog in het Emirates Stadium zal rondlopen. "Natuurlijk hopen we dat we hem voor een langere tijd kunnen vastleggen. Ik zie geen reden waarom wij dat niet zouden kunnen. Volgens mij heeft Robin het goed naar zin zin hier."

Vader Balotelli: "Trots op mijn zoon"

Franco Balotelli is blij met het optreden van zijn zoon Mario in de wedstrijd tegen Polen.

Mario Balotelli scoorde in het duel met Polen een prachtige treffer, maar dat was volgens zijn vader niet de reden om hem te prijzen voor zijn spel. "Mario heeft voor de eerste keer voor zijn team gespeeld", vertelt Franco in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

Na de wedstrijd belde de aanvaller van Manchester City zijn vader direct op. "Hoe speelde ik, pa? Vroeg hij me. Deze keer geef ik je een acht. Niet vanwege je mooie goal, maar om het feit dat je in het belang van je team speelde. Goed gedaan."

Ook zijn trainer bij Manchester City was tevreden over het enfant terrible."Ik ben er blij voor Mario", vertelde Mancini tegenover het Italiaanse RAI. "Het is goed om te weten dat hij een prima wedstrijd heeft gespeeld en gescoord. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken. Hij verdient dit."

'MyResistance offline wegens malware'

Een bericht op internetblog Kotaku laat weten dat Insomniacs officiële Resistance-website, MyResistance.net, tijdelijk offline is gehaald wegens een flink aantal malware-scripts. Gebruikers die de site wilden betreden kregen werden overladen met kwalijke scripts.

Nadat een user de developer had geattendeerd op het probleem via het forum werd de site zonder pardon offline gehaald voor "maintenance". Zowel Insomniac als Sony hebben nog niet officiëel gereageerd op het delict. Zodra er meer informatie bekend is lees je dat uiteraard hier.

resistance offline

Avatar-actrice Zoe Saldana na elf jaar weer single

Zoe Saldana en haar verloofde Keith Britton hebben een punt achter hun relatie gezet. De twee waren elf jaar samen, vorig jaar verloofden ze zich. Volgens Saldanas woordvoerder zijn de twee als vrienden uit elkaar gegaan.

"Ze zijn na elf jaar vriendschappelijk uit elkaar gegaan", laat de woordvoerder weten aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. Saldana en haar ex zijn ook zakenpartners. De twee zijn het brein achter de modewebsite My Fashion Data Base. "Saldana en Britton blijven samenwerken", zegt de woordvoerder.

De 33-jarige Sadana, naast Avatar bekend van films als Star Trek en Colombiana, heeft zelf nog niet gereageerd op de breuk. De actrice maakte vorig jaar juni haar verloving met de 35-jarige Britton bekend. Waarom hun relatie op de klippen is gelopen, is niet bekend.

Golfer Woods derde in Australië

Golfer Tiger Woods is er niet in geslaagd om de Australian Open op zijn naam te schrijven en zo een einde te maken aan twee jaren zonder zege. De Amerikaan kwam in Sydney na een ronde van 67 slagen op 277 slagen en werd hiermee derde achter winnaar Greg Chalmers (275) en nummer twee John Senden (276 slagen).

"Het voelt goed en prettig om weer helemaal fit te zijn," zei Woods die vrijdag na de tweede ronde het toernooi nog leidde. De Amerikaan staat momenteel op de wereldranglijst slechts 58e nadat hij ver weg is gezakt door zijn buitenechtelijke affaires en een zware knieblessure. Komende week zal hij mee gaan doen aan de Presidents Cup.

PlayStation 3 is vijf jaar

Hiep, hiep, hoera. De PlayStation 3 vierde afgelopen vrijdag zijn officiële vijfde verjaardag in Japan. Na de release in het land der rijzende zon op 11 november 2006, heeft de console zijn mannetje gestaan naast zijn twee oudere neven de Xbox 360 en de Nintendo Wii.

Voor zijn verjaardag in Noord-Amerika moeten we nog even wachten. Deze zal 17 november plaatsvinden. Ook in Europa ligt zijn verjaardag iets later, namelijk op 23 maart 2012.

Cake all around!

Eerste fysieke Angry Birds-winkel geopend

In Helsinki in Finland is de eerste winkel geopend die helemaal gericht is op Angry Birds. Je kunt hier allerhande merchandise van de mobiele game kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als tassen, knuffels en t-shirts.

De opening van de winkel op 11 november was zo populair dat er twee dagen van tevoren al mensen voor het winkelcentrum kampeerden. Rovio heeft aangegeven dat ze in China ook winkels gaan openen binnenkort.

Angry Birds is een game dat door het Finse Rovio eind 2009 uitgebracht werd. Op vrijwel elke smartphone is de game inmiddels verschenen en er zijn ruim 500 miljoen downloads geweest. Naast het gewone Angry Birds zijn er al andere versies verschenen zoals Angry Birds Seasons en Angry Birds Rio.

f
In de Angry Birds-winkel (Foto: Facebook)

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens heeft console

De Entertainment Software Association (ESA) heeft tijdens de negende Annual Digital Entertainment Conference bekendgemaakt dat maar liefst 72% van alle Amerikaanse huishoudens videogames spelen. Dit is een stijging in vergelijking tot de 67% van vorig jaar.

Ondanks dat er geen type games bekend waren wordt er aangenomen dat binnen deze cijfers ook de mobile en social games vallen. Het aantal huishoudens dat daadwerkelijk een console heeft staan was kleiner, maar niet minder significant. In 2011 heeft in totaal 50,5% van alle Amerikaanse huishoudens een console thuis staan. Ook hier valt een stijgende lijn op te merken, daar in 2010 dit percentage nog op 43,1% stond.

Een overzicht per console werd ook gegeven. Zo staat de Nintendo Wii in 31,2%, de Xbox 360 in 14% en de PlayStation 3 in 10,6% van alle Amerikaanse huishoudens. Hoeveel er nog gespeeld wordt op elke console is helaas niet bekend.

COD Elite succesvoller dan verwacht

In een interview met Joystiq heeft Call of Duty VP of Production, Danial Suarez, verteld wat de reden is achter het gestuntel met de nieuwe COD Elite-service. De service heeft, sinds de launch van de game Call of Duty Modern Warfare 3 afgelopen dinsdag niet naar behoren gewerkt.

Suarez zei in het interview dat Activision had verwacht dat de launch van de nieuwe titel binnen de reeks gigantisch zou zijn en dat de release "a tremendous amount of traffic" zou opleveren voor de Elite-service. Maar ondanks alle voorbereidingen was de opkomst van het aantal spelers zo gigantisch, dat de servers het alsnog begaven.

"The high demand from the console application and registration on the website from the PC really crippled the registration and login process which then translated into the backend servers being slammed. So we've been working around the clock to alleviate access into the system and we've had a large number of people now able to register. We've resolved that piece of it and now we're actually working on getting the service back up and running to a point where poeple can then enjoy it."

Ondanks dat de service een beta-fase heeft doorlopen werkt de service nu, zes dagen na de officiële launch, nog steeds niet 100% voor alle gebruikers.

"We knew MW3 was going to be big and we planned for a big demand, it's just the infrastructure is struggling to keep up with volume," gaf Suarez toe. "We did a beta, the beta was intended to give us the data on how everything would behave with people hitting different parts of the service and different parts of the site. But when you add the complexities of it being not only an online service but one that has a console component, a PC component, and a soon-to-be-released mobile component, all being released at the same time, it's never been done before at this scale."

"We know we've got this Founder's opportunity, the ability to do double XP, and a lot of that drove people wanting to log in and register and be part of it. So I can't say that's what caused this. From the planning standpoint, we planned for it to be big. It's Call of Duty, we have all our metrics. We know what our metrics are from Black Ops and MW2 and all the previous Call of Dutys, so we were planning for it to be big.

"But we just literally had so much influx right now from all the different areas, from the console and the web. It just hit us a lot harder than we thought."

Ondanks dat Suarez nog geen definitieve dag kon geven waarop de service volledig zou werken, liet hij wel weten dat ze er dag en nacht mee bezig zijn om het zo snel mogelijk werkend te krijgen.

"This is not the Elite experience we want people to have. This is not what everybody worked two years plus for. This is not what the Beachhead Studios guys poured their heart and souls into. And we're all committed."

"I don't think there's a bigger priority right now within Activision than to try and get this back up and running as quickly as possible."

Ter compensatie voor de geleden downtime geeft Activision een gratis dertig dagen Elite-abbonement aan premium leden.

Nieuwe autobranden in Waalwijk

In het Noord-Brabantse Waalwijk zijn zaterdagnacht drie auto's in vlammen opgegaan. Volgens het Brabants Dagblad lijkt een pyromaan het gemunt te hebben op bijzondere auto's. In alle gevallen ging het om oldtimers of cabrio's.

In de Pastoor Kuyperstraat ging een BMW 325i cabriolet uit 1986 verloren. Daarna brandde aan de A.B. van Lieshoutstraat een Mazda Miata MX-5 cabriolet uit. Aan de Max Bruchstraat ging een Cadillac Eldorado cabriolet uit 1973 in vlammen op.

Aan de Eerste Zeine werd volgens de krant ook geprobeerd een auto in brand te steken. Daar lukte het de auto op tijd weg te zetten. Wel brandde de carport waar hij in stond helemaal af.

Twee weken geleden werd schuin tegenover het laatste adres een Volkswagen 82 Kubel cabriolet uit 1943 zwaar beschadigd door brand. Het zou in alle gevallen gaan om auto's die uit het buitenland zijn geïmporteerd.

Een politiewoordvoerder kon niet direct bevestigen dat er zaterdagnacht autobranden zijn geweest.


Nieuwe autobranden in Waalwijk (Foto: Novum)

Topzeilsters beginnen nieuw team

Annemieke Bes, Marcelien Bos-de Koning en Renee Groeneveld starten met z'n drieën een nieuw zeilteam in het matchracen (Elliott-klasse). Dat is zondag bekendgemaakt. Het team van de drie Nederlandse vrouwen gaat Mach3 heten.

Eerder dit jaar stapten Bes en Groeneveld uit de kernploeg matchracen van het Watersportverbond. Zij konden zich niet vinden in het beleid van de Zweedse bondscoach Mikael Lundh. Bes, Bos-de Koning en Groeneveld hopen zich nu alsnog te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Weisglas: Pak hypotheekrenteaftrek aan

Het kabinet kan beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. "Men denkt over bezuinigingen, maar taboes blijven bestaan. Denk aan het vrijmaken van de arbeidsmarkt, de hypotheekrenteaftrek en hervormingen in de zorg", zei VVD-prominent Frans Weisglas zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Als dergelijke taboes verdwijnen, hoeft het kabinet volgens Weisglas niet meer na te denken over verdere bezuinigingen. "Als ik mijn gezond verstand volg, lijken structurele hervormingen mij beter dan nieuwe bezuinigingen. Daarin ga ik met de oppositie mee."

Weisglas wees op uitspraken van president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Klaas Knot. Hij riep vorige week op tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek omdat de huidige situatie 'niet houdbaar is'.

"Als de president van de Nederlandsche Bank dat zegt, moet je daar serieus naar luisteren." Weisglas zei 'natuurlijk' niet voor het geheel afschaffen van de renteaftrek te zijn. "Maar het op bescheiden wijze afbouwen van de hoogste range scheelt al miljarden." Hij wees erop dat met Nederland vergelijkbare landen geen regeling zoals in Nederland hebben.

Nvidia: "Battlefield 3 laat zien dat de pc superieur is"

Grafische kaart-ontwikkelaar Nvidia heeft in een Q&A-sessie met haar investeerders laten weten dat ze vinden dat het PC-platform een gigantische stap voor ligt op de huidige consoles. De tech-developer gebruikt games als Battlefield 3 om haar statement kracht bij te zetten.

CEO Jen-Hsun Huang zei dat de groeiende kloof op grafisch gebied tussen PC en de huidige consoles voor een flink gedeelte van de inkomsten zorgt binnen het bedrijf:

"We're expecting GeForce desktop to be up, and we're expecting that to be up nicely, driven by the hit games. This is likely a multiyear cycle of growth for PC gaming."

"This happens every major game console cycle towards the second half of its product life, because PC technology advances on a regular basis instead of once every seven to ten years."

"And so you could imagine how PC technology is dramatically better than a game console today, and you're starting to see that now with a new generation of games that are coming out, such as Battlefield 3."

Bij het beëindigen van het derde kwartaal heeft Nvidia een omzet gedraaid van 1,06 miljard dollar (tegenover een 843,9 miljoen dollar in 2010). De netto winst hieruit was een nette 178,3 miljoen dollar (tegenover een 84,9 miljoen dollar in 2010). Het grootste gedeelte binnen de omzet (655,8 miljoen dollar) kwam uit de GPU-business.

"We believe this surge of PC gaming demand will drive increased demand for Nvidia's GeForce products despite the soft consumer PC market. We expect a multiyear PC gaming cycle, as the PC becomes increasingly more powerful than five to six-year-old gaming consoles," aldus Nvidia.

Giovanca snapt woede over Zwarte Piet

Giovanca kan zich voorstellen dat sommige mensen Zwarte Piet discriminerend vinden. Zelf zit ze niet in haar maag met de huidskleur van Sinterklaas' knechten. "Ik kan altijd wel een beetje begrijpen waarom mensen er kwaad over worden. Ik word niet kwaad", vertelde de zangeres in Eva Jinek op Zondag.

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas werden zaterdag vier mensen opgepakt die demonstreerden tegen Zwarte Piet. "Ik kan me voorstellen dat niet iedereen enthousiast is", reageerde Giovanca op de demonstratie. "Ik heb ook wel eens meegemaakt dat kleine kinderen zwarte mensen associëren met Zwarte Piet. Dat roepen ze dan ook keihard in een supermarkt en daar heb je niet altijd zin in. Pas na een tijdje denk je: het maakt niet zoveel uit."

Sinterklaas zette zaterdagmiddag voet aan wal in Dordrecht. Even leek het erop of de Sint dit jaar alle cadeaus zelf uit moest delen, omdat er geen Pieten op Pakjesboot 12 waren. De Pieten bleken met eigen stoomboten van Spanje naar Nederland te zijn gevaren.

Buiten de aanhoudingen om verliep de intocht van Sinterklaas rustig. De politie Zuid-Holland-Zuid laat via Twitter weten terug te kijken op 'een geweldige Sinterklaas intocht'. "Vol zon, gezellige drukte en vrolijke kinderen."

Interneren, die achterlijke Marokkanen!

De meeste criminele Marokkaantjes in Amsterdam blijken verstandelijk gehandicapt te zijn. Dat verbaast me eigenlijk niets. Kijk maar eens naar honden. Per ras verschillen die enorm in gemiddelde intelligentie. De herder en de collie zijn meestal behoorlijk slimme honden, de teckel en de poedel zijn doorgaans tamelijk achterlijk. Dat onderscheid geldt eveneens voor de verschillende mensenrassen. En ja, de gemiddelde Marokkaanse straatjongen zit beslist in de onderste categorie, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

'Enorme vastgoedbubbel in China'

In China is er een enorme vastgoedzeepbel aan de gang. In totaal staan er nu al 64 miljoen appartementen leeg en zijn er complete nieuwe steden gebouwd met bijna geen inwoners. Dit blijkt uit een zaterdag uitgezonden EénVandaag-reportage.

De Chinese overheid wil de economie stimuleren, en daarom moet er per se gebouwd worden. Volgens Gillem Tulloch van het onderzoeksinstituut Forensic Asia, die onderzoek deed naar de Chinese woningmarkt, is de situatie ernstig: "Ja, de situatie in de VS verbleekt erbij. Het is de moderne equivalent van piramides bouwen."

"Het maakt het leven niet beter, maar het draagt bij aan de groei van de economie. Er is geen vraag naar de dingen die ze bouwen. Uiteindelijk creëren ze dus een groot probleem voor de toekomst", waarschuwt Tulloch.


'Enorme vastgoedbubbel in China'

Bondscoach Uruguay prijst Suárez

Óscar Tabárez heeft lovende woorden voor Luis Suárez na diens optreden tegen Chili. De aanvaller scoorde maar liefst vier keer. Het gaat Suárez momenteel voor de wind. Maandelijks wint hij prijzen in de Premier League vanwege zijn goede prestaties en trainers uiten niets anders dan lof over de voormalig speler van Ajax en FC Groningen.

"Hoe kunnen mensen nu nog steeds zo verrast zijn over hem", vertelt Tabárez op het digitale thuis van Liverpool. "Deze jongen kan ongelooflijke dingen doen. Het is altijd een pracht om naar hem te kijken."

De bondscoach heeft de carriere van Suárez gevolgd vanaf zijn periode bij Nacional in zijn vaderland. "Ik weet nog dat hij het in het begin wat moeilijk had. Hij had last van opstartproblemen bij Nacional. Maar toen hij eenmaal in Nederland kwam te spelen, ging het hard. Nu speelt hij wekelijks extreem goed bij Liverpool. Hij is een fenomeen."

Talent Rekik: "Wil de beste ter wereld worden"

Afgelopen zomer verruilde Karim Rekik de jeugdopleiding van Feyenoord voor een contract bij het grote Manchester City. De jongeling barst van de ambities.

De pas zestienjarige verdediger mocht een keer invallen in de hoofdmacht van City. Hij heeft de gezonde ambitie om een goede speler te worden. Maar het liefst wordt hij de beste verdediger ter wereld.

"Ik wil gewoon op dezelfde voet door blijven gaan", vertelt hij aan OnsOranje. "En uiteindelijk wil ik de absolute top bereiken. Wat dat is? De beste verdediger van de wereld zijn", ambieert de jongeling.

Hoewel hij nog erg jong is, traint hij met enige regelmaat met de eerste selectie van de Engelse grootmacht mee. "De eerste keer dacht ik: dit gaat echt ontzettend snel. Maar op een gegeven moment pas je je aan en dan ga je mee op het hoge niveau. Ik leer veel van Vincent Kompany, Yaya Touré en Nigel de Jong. Zij geven mij veel tips."

Weer norovirus in Arnhems ziekenhuis

Op de ouderenafdeling van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is voor de tweede keer dit jaar het norovirus uitgebroken. De afdeling is gesloten nadat het virus bij een patiënt werd vastgesteld, laat een ziekenhuiswoordvoerder zondag weten.

Nieuwe patiënten worden doorverwezen. De helft van de achttien patiënten die al op de afdeling lagen, wordt in quarantaine verpleegd. De patiënten zijn getest op het virus, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

De woordvoerder benadrukt dat het virus op iedere afdeling geriatrie (een ouderenafdeling) bij een ziekenhuis wel een paar keer per jaar de kop op steekt. "Heel verbazingwekkend vinden wij dit dan ook niet."

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. Een half miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks buikgriep door het virus. De griep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

Medebedenkster Pink Ribbon overleden

Evelyn Lauder, medebedenkster van de Pink Ribbon campagne tegen borstkanker, is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. Lauder overleed thuis in het Amerikaanse Manhattan aan de gevolgen van eierstokkanker, laat haar familie weten.

Lauder was de schoondochter van Estée Lauder, de oprichtster van het gelijknamige Amerikaanse cosmeticabedrijf. Ze werkte meer dan vijftig jaar voor het bedrijf en zag in verschillende functies onder meer toe op de ontwikkeling van nieuwe geuren en andere producten.

Maar ze staat vooral bekend om haar inzet voor onderzoek naar borstkanker en voor het mede mogelijk maken van de Pink Ribbon campagne die in 1992 begon. Lauder werd in 1936 in Oostenrijk geboren als Evelyn Hausner. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte ze met haar ouders naar de Verenigde Staten.


Medebedenkster Pink Ribbon overleden (Foto: Novum)

Obama wil steun Rusland en China tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama wil steun van zijn Russische en Chinese ambtgenoten om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt. De Russische president Dmitri Medvedev en de Chinese president Hu Jintao hebben die steun echter niet in het openbaar toegezegd. Obama sprak zaterdag met beide wereldleiders.

De zorgen over Iran zijn toegenomen na de verschijning van een rapport deze week van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma. In het rapport staat dat Iran geheime experimenten uitvoert, die alleen maar kunnen dienen voor de ontwikkeling van kernwapens. Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat 'andere specifiek voor kernwapens zijn'. Iran ontkent de aantijgingen.

Rusland en China blijven obstakels voor de Verenigde Staten bij pogingen de internationale sancties tegen Iran verder aan te scherpen. Zowel Rusland als China heeft vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en het rapport lijkt hun standpunt niet te hebben gewijzigd.

Obama zei dat hij en Medvedev hun 'intentie om een gezamenlijke reactie vorm te geven' hebben bevestigd. Na een gesprek met Hu zei Obama dat beiden ervoor willen zorgen dat Iran zich aan de internationale regels en normen houdt. Met zijn uitlatingen schetst Obama weliswaar een beeld van een gezamenlijk front, maar tekenen van echte vooruitgang zijn er vooralsnog niet.


Obama wil steun Rusland en China tegen Iran (Foto: Novum)

LEGO-film in de maak

Warner Bros. en de filmmaatschappij Animal Logic gaan samenwerken om een film te maken die gebaseerd is op de beroemde LEGO-blokjes. De film gaat zowel 'computeranimatie' als 'live-action' bevatten en zal naar verwachting medio 2014 in de bioscopen verschijnen.

Na het succes van Chris Miller en Phil Lord met Cloudy with a Chance of Meatballs wagen deze twee zich aan een script én regie van een film die die zich afspeelt in een wereld van legoblokjes. In januari begint het casten van de live-action acteurs. Chris McKay is als co-regisseur bij het project betrokken. Warner Bros. is al meer dan drie jaar bezig met het project en nu de samenwerking met Animal Logic een feit is zit er eindelijk schot in. 

De productie start volgende week daadwerkelijk. Meerdere details over het plot en filmopzet worden in een later stadium bekend gemaakt. In een interview liet Phil Lord weten dat ze een manier hadden gevonden om verschillende LEGO-werelden samen kunnen laten komen. De kans is dus aanwezig dat de film zich zal gaan afspelen op onder andere de City-, Kingdom-, Harry Potter- en StarWars sets.

Motorische problemen hinderen Barrichello

Rubens Barrichello kon gisteren niet deelnemen aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Braziliaan kampt al bijna het hele weekend met motorische problemen bij zijn Williams waardoor hij alleen in de tweede vrije training veel ronden kon rijden.

"Vanochtend hadden we een gloednieuwe motor en het zag er goed uit. Na twee ronden had ik echter al problemen. Ik kwam terug in de pitstraat, waar het probleem geanalyseerd werd en vlak voor de kwalificatie zei het team dat ik niet kon gaan rijden. Het is heel frustrerend. Het is een moeilijk weekend, want ik heb niet veel ronden gereden. Hopelijk kan ik nog een beetje van de race genieten," zei Barrichello die hierdoor vanaf de laatste startrij moet vertrekken. Teamgenoot Pastor Maldonado staat vanwege een gridstraf naast hem.

FIA verlengt DRS-zone in Abu Dhabi

Autosportfederatie FIA heeft besloten om voor de Grand Prix van Abu Dhabi de DRS-zone die tussen de bochten zeven en acht ligt te verlengen. De vrees is dat anders inhalen op dit rechte stuk te lastig zal worden.

Meerdere coureurs uitten dit weekend al hun zorgen omdat zelfs met gebruik van DRS het inhalen lastig bleek te zijn. Door de zone met 75 meter op te rekken hoopt de FIA dit probleem op te lossen.

Advocaat nog niet duidelijk over zijn toekomst

Dick Advocaat is in ieder geval tot en met het EK in Polen en Oekraine bondscoach van Rusland. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. "De bond en ik kunnen beiden nog bepalen wat we gaan doen", vertelde hij in gesprek met het AD.

De beslissing zal in ieder geval binnen een half jaar komen. "Dat moet voor het EK bekend zijn. In april of mei valt de beslissing. Normaal gesproken zal de Russische bond wel twee jaar met mij door willen gaan, want we hebben ons gekwalificeerd voor het EK. Maar ik moet zelf nog kijken wat ik wil."

Als hij vertrekt als bondscoach van Rusland, dan neemt hij geen enkele reis naar de golfbaan. Ook thuiszitten zit er niet in. "Dat zou niet goed zijn. Zoals ik me nu voel, moet ik dat echt niet doen", aldus de 64-jarige trainer.

Blijlevens sprintcoach Rabobank

Jeroen Blijlevens zal vanaf het komende seizoen sprinttrainer worden bij de Rabobank. De voormalige topsprinter zal onder andere Theo Bos en Mark Renshaw daarmee naar meer en grote overwinningen moeten helpen.

"Alles wordt professioneler en er is meer aandacht voor details", zei Blijlevens in BN/De Stem over zijn nieuwe functie. "Sprinters hebben iemand die ook sprints heeft gereden om tegen te praten. Sprinten moet je ervaren hebben en daarom nemen sprinters eerder advies aan van iemand die grote massasprints gereden heeft."

Naast deze functie zal Blijlevens ook gewoon ploegleider blijven van de nieuwe vrouwenformatie. Bij de nieuwe formatie is Marianne Vos de kopvrouw.

PVV-kiezers: geen gedoogsteun bij meer bezuinigen

Als het kabinet meer dan de aangekondigde achttien miljard euro gaat bezuinigen, moet de PVV de stekker uit het kabinet trekken. Dat vindt 59 procent van degenen die op de partij hebben gestemd, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen bij de SP vinden meer mensen dat de PVV de steun bij meer bezuinigingen in moet trekken (77 procent). Bij de PvdA is het percentage (59 procent) net zo hoog als bij de PVV. Bij GroenLinks wil 54 procent dat de stekker er bij meer bezuinigingen wordt uitgetrokken.

Van de oppositiepartijen is het percentage bij D66 met 38 procent het laagst. Bij de coalitiepartijen VVD en CDA wil slechts 21 procent dat de PVV er desnoods uitstapt om meer bezuinigingen te voorkomen.

Van alle ondervraagden vindt een derde meer bezuinigingen acceptabel. Een meerderheid van 61 procent ziet dit niet zitten. Net niet de helft (49 procent) vindt dat de huidige regering moet worden voortgezet en 38 procent ziet liever dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Een meerderheid van 55 procent wil de PVV dan 'zeker niet' in de regering hebben. Daarna scoort de PvdA het slechtst met veertig procent, gevolgd door GroenLinks (39 procent), CDA (38 procent) en SP (37 procent). De VVD wekt de minste afkeer op; slechts 23 procent gunt de partij geen plek in de regering. D66 mag van een kwart niet op het pluche zitten. Het kabinet wil drie tot vier miljard extra bezuinigen, meldde RTL Nieuws donderdagavond. Onderhandelingen hierover met de gedoogpartner PVV zouden in het voorjaar moeten plaatsvinden.

PVV-leider Geert Wilders heeft eerder gezegd niet zomaar te zullen accepteren dat 'Henk en Ingrid' nog meer bezuinigingen voor de kiezen krijgen. De PvdA en D66 hebben vrijdag te kennen gegeven niet van plan te zijn hieraan mee te werken omdat het kabinet al te veel geld bij de 'verkeerde mensen' zou hebben weggehaald.

In de wekelijkse zetelpeiling stijgt de PVV van 26 naar 27 zetels en de PvdA van zestien naar zeventien. De PvdA komt hierdoor op hetzelfde niveau als D66, dat van achttien naar zeventien zegels zakt. De PVV wordt net iets groter dan de SP, die zakt van 27 naar 26 zetels.

Phelps vroeg in vorm

Michael Phelps is bij zijn start van het langebaanseizoen direct in vorm. De 14-voudig olympisch zwemkampioen noteerde zaterdag (plaatselijke tijd) bij de Minnesota Grand Prix een tijd van 1.56,12 op de 200 meter vlinderslag. Zo snel was Phelps al lang niet meer.

De Chinees Wu Peng werd tweede in 1.57,67, voor de Amerikaan Scott Clary: 1.59,63.  Phelps bracht ook de 100 meter rugslag op zijn naam. Op die afstand noteerde hij 53,71. Zijn landgenoten David Plummer en Eugene Godsoe eindigden als tweede en derde in 53,87 en 55,58.

Michael Phelps
Michael Phelps is vroeg in vorm (Foto: Pro Shots)

Van der Vaart niet tegen Duitsland

Rafael van der Vaart kende een ongelukkige wedstrijd met Oranje tegen Zwitserland. Niet alleen de uitslag viel tegen. In het duel raakte de Heemskerker, afgelopen vrijdag de aanvoerder, echter geblesseerd aan zijn dijbeen. Hij zal niet spelen tegen Duitsland in het stadion van zijn voormalig werkgever HSV uit Hamburg.

"Ik ben zwaar teleurgesteld en bedroefd", liet de voormalig Ajacied weten in gesprek met het Duitse Bild. "Ik zou zo graag mijn terugkeer in Hamburg hebben willen maken. In mijn oude stadion. Maar in de interland voelde ik ineens een steek in mijn dijbeen. Het is geen zware blessure, maar ik zal niet terugkeren tegen Duitsland."

Als voormalig HSV-speler weet Van der Vaart dat de strijd tussen Duitsland en Nederland een felle is. "Dat is het nog steeds. Vooral voor de fans, maar misschien wat minder voor de spelers. In Oranje hebben velen in de Bundesliga gespeeld en we kennen de tegenstander. We gaan er in ieder geval alles aan doen om te winnen", besloot hij.

Rafael van der Vaart
Rafael van der Vaart doet niet mee tegen Duitsland (Foto: Pro Shots)

Van Baalen gelooft niet in de 'neuro'

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen gelooft niet in een aparte munt voor enkel de landen in Noord-Europa: de 'neuro'. Dat zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

De VVD'er reageerde daarmee op VVD-prominent Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Van Schie liet zaterdag weten dat wat hem betreft de politiek serieus moet gaan nadenken over de introductie van de 'neuro'. "Dat is schieten uit de heup", aldus Van Baalen. "Hij mag dat zeggen, maar ik geloof er niet in."

FOK!filmtip van de dag: 21

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... 21.

Wiskundestudent Ben Campbell gaat samen met een selecte groep topstudenten elk weekend naar Las Vegas. Om zijn collegegeld te kunnen betalen is het doel om hun opgedane kennis te gebruiken om het blackjackspel te kraken. Samen met hun wiskundeprofessor en statistiekgenie Micky Rosa (Kevin Spacey) lukt dat en verslaan ze de casino's. Verleid door het grote geld, Las Vegas en de dexy studente Jill Taylor (Kate Bosworth) zoekt Ben de grenzen op. Maar hij moet zijn hoofd bij de kaarten houden om de casinobewaking te slim af te zijn...

21 is een misdaadkomedie uit 2008, met hoofdrollen van Jim Sturgess, Laurence Fishborn en de al genoemde Kevin Spacey en Kate Bosworth. De film is vanavond om 20:00 te zien op RTL 7.

Bekijk hieronder de trailer.

Luiten vijfde op Singapore Open

Joost Luiten is als vijfde geëindigd bij de Barclays Singapore Open. De golfer zette een sterke laatste ronde neer, waardoor hij nog kon meestrijden om de eindzege, maar twee bogeys in het slot zorgde dat hij genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

De strijd om zege tijdens het door regen ingekorte toernooi zal gaan tussen Fernandez Castaño en Juvic Pagunsan, die na drie ronden op een gelijke stand eindigden. De play-offs zijn echter door een nieuwe onweersbui nog niet afgewerkt.

Oprah Winfrey krijgt ere-Oscar

De Amerikaanse tv-presentatrice Oprah Winfrey heeft een ere-Oscar gekregen voor haar liefdadigheidswerk. Ze nam de prijs zaterdagavond in Los Angeles in ontvangst uit handen van een jonge vrouw die kon studeren dankzij een beurs van Oprahs stichting.

Oprah noemde de prijs een ongelooflijk moment voor een zwarte vrouw die arm opgroeide in Mississippi. "We kunnen allemaal een verschil maken door het leven dat we leiden", zei Winfrey. "We zijn hier allemaal om elkaar te helpen."

Oprah was tot dusver alleen genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in de film The Color Purple in 1985.

Andere ere-Oscars gingen zaterdag naar acteur James Earl Jones en make-upartiest Dick Smith.

Politie Brazilië verovert sloppenwijk

De politie van Rio de Janeiro heeft zondag door een massale actie de controle veroverd van sloppenwijk Rocinha, de grootste in Brazilië, meldden functionarissen. De wijk was sinds 30 jaar in handen van drugsbendes.

Honderden speciale politieagenten en 200 marine-commando's waren de beruchte wijk binnengevallen, evenals de aangrenzende favela Vidigal. Ze werden ondersteund door vele pantserwagens en helikopters. De toegang tot de wijken werd geblokkeerd en het luchtruim blijft er gesloten tot maandag.

De politie schat dat zich circa 200 drugssmokkelaars verborgen houden in Rocinha, die circa 120.000 inwoners telt.

Brazilië probeert op meerdere plaatsen de veiligheid te herstellen met het oog op het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016. De politie arresteerde vorige week Antonio BonfimLopes, een van de meest gezochte criminelen van de Rio de Janeiro, in de sloppenwijk Rocinha.

Rio de Janeiro is een van de steden met de meeste moorden van Brazilië. In circa 1000 armoedige wijken wonen ruim 1,5 miljoen mensen.

Politie Brazilië verovert sloppenwijk
Politie Brazilië verovert sloppenwijk (Foto: ANP)

Ruim 1,8 miljoen zien op tv intocht Sint

Ruim 1,8 miljoen mensen hebben zaterdag op de televisie gekeken naar de aankomst van Sinterklaas in Dordrecht. Dat bleek zondag uit cijfers van de StichtingKijkOnderzoek. De intocht was te zien in een speciaal Sinterklaasjournaal.

Het was daarmee het op twee na best bekeken tv-programma van de zaterdag. Ik hou van Holland en Ushi and the Family moest Sinterklaas voor laten gaan.

Ruim 1,8 miljoen zien op tv intocht Sint
Ruim 1,8 miljoen zien op tv intocht Sint (Foto: ANP)

'Mitt Romney uitdager Barack Obama'

Mitt Romney heeft een groeiende voorsprong op andere Republikeinse kandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bijna de helft van de ondervraagde kiezers van de partij verwacht dat hij uiteindelijk de uitdager wordt van de Democratische president Barack Obama, aldus een peiling van Reuters/Ipsos die zondag is bekendgemaakt.

Romney profiteert vooral van misstappen van anderen. Zijn concurrent Herman Cain is door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding. Rick Perry blunderde woensdag tijdens een tv-debat toen hij een kernpunt van zijn programma bleek vergeten.

'Mitt Romney wordt uitdager Barack Obama'
'Mitt Romney wordt uitdager Barack Obama' (Foto: ANP)

Game of Thrones gepland voor voorjaar 2012

Atlus heeft van Cyanide Studio's de rechten gekocht om Game of Thrones uit te geven. Het spel, gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin en de tv-serie van HBO, zal naar het schijnt een compleet eigen verhaallijn krijgen die geschreven is door George Martin zelf.

Veel is nog niet bekend over de inhoud van het spel. Bij de start kiest de speler twee originele personages die worden omschreven als 'two former soldiers from Robert's rebellion'. 

Game of Thrones komt in het voorjaar van 2012 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Rellen in Luik na begrafenis overvaller

Het centrum van de Belgische stad Luik is zaterdagavond het toneel geweest van rellen. Jongeren hielden huis na de begrafenis van een overvaller die door een juwelier was doodgeschoten, aldus Belgische media.

De relschoppers togen na de begrafenis naar het centrum van Luik. Daar gooiden ze onder meer een molotovcocktail naar een bus, richtten ze vernielingen aan op straat en staken ze enkele auto's in brand. De politie pakte zo'n 30 relschoppers op in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

Volgens de politiechef van Luik is de rust teruggekeerd. In de nacht van zaterdag op zondag en de komende dagen zijn extra patrouilles in de stad.

De gedode overvaller en een tweede dader (beiden 1992) probeerden ruim anderhalve week geleden een 67-jarige juwelier te overvallen bij zijn huis in Esneux bij Luik. Ze waren hem gevolgd vanaf zijn winkel. De juwelier bleek echter gewapend en opende het vuur, waarbij hij een van de overvallers dodelijk trof en de ander verwondde. De twee jongens waren beiden bekenden van de politie.

Rellen in Luik na begrafenis overvaller
Rellen in Luik na begrafenis overvaller (Foto: ANP)

Meezingen met Saints Row: The Third

Op een gegeven moment kom je in Saints Row: The Third qua muziek bij 'Mix 107.77'. Hierin komt het nummer What I Got van Sublime voorbij en zingt jouw personage mee. De mensen van GiantBomb hebben een compilatie gemaakt van dit nummer met alle acht stemmen die je jouw personage in het spel kunt geven.

Saints Row: The Third komt op 15 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Het Zondagse Orakel - Gratis advies van een onderbetaalde columnist

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Guus Hiddink niet naar Ajax

Guus Hiddink heeft geen trek in een functie bij Ajax. Nu een uitschakeling op handen lijkt voor de EK-deelname van Turkije, waarvan Hiddink bondscoach is, werd bij de Amsterdamse club gehoopt dat hij daar technisch directeur wilde worden. Zijn naam kan echter weer worden geschrapt.

Bij Ajax rommelt het al maanden tussen Johan Cruijff en de overige leden van de raad van bestuur. De onenigheid gaat onder meer over het vormgeven van de opleiding en de technische staf. Dat leidde er eerder toe dat Marco van Basten afhaakte als kandidaat technisch directeur.

Omdat Hiddink eerder had gezegd dat hij Cruijff volledig vertrouwde en een functie bij Ajax als een mooie uitdaging te zien, was men in Amsterdam ingenomen met het verlies van Turkije tegen Kroatië: het zou Hiddink immers vrij kunnen maken voor een rol bij de club. Hij werd alom gezien als de man die de geschillen vlot zou kunnen trekken.

Tegenover de NOS heeft Hiddink zaterdag echter verklaard de overstap niet te zien zitten. "Er zijn allemaal commissies die allemaal directeuren naar huis kunnen sturen. 't Is Amsterdams en typisch Ajax dat het zo rommelig en zeer onrustig blijft", aldus de voormalige oefenmeester van het Nederlands elftal.

Ajax kan de zoektocht naar een oplossing dus weer voortzetten. Een lichtpuntje is dat Van Basten niet helemaal uitsluit alsnog naar Ajax te komen. Maar daarvoor moet volgens hem of Cruijff of de rest van de raad van bestuur opstappen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.