Onderzoek vliegramp Libië binnen zes maanden klaar

Libië hoopt binnen een halfjaar het onderzoek naar de vliegramp vorig jaar bij Tripoli te hebben afgerond. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zondag te horen gekregen tijdens een bezoek aan Tripoli.

Bij de crash van het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei vorig jaar 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende.

Het onderzoek is inmiddels voor zeventig procent klaar, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ze hebben verklaard dat onderzoek als topprioriteit te zien", aldus de zegsman.

Rosenthal sprak zondag met onder anderen voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul-Jalil, de onlangs benoemde interim-premier Abdurrahim el-Keib en medewerkers van mensenrechten- en vrouwenorganisaties.

Nederland staat volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed aangeschreven in Libië, onder meer omdat Nederland vanaf het begin betrokken was bij de Overgangsraad. De Libische leider Moammar Gadhafi werd enkele weken geleden gedood na een maandenlange strijd die was ingezet door mensen die tegen zijn regime in opstand waren gekomen.

Rosenthal heeft tijdens het gesprek aangegeven dat Nederland binnen een paar dagen twee miljard dollar aan Libische tegoeden vrijgeeft. De twee miljard dollar die worden vrijgegeven, werden eerder nog bevroren in een poging het regime van Gadhafi onder druk te zetten. "Libië heeft een ernstig liquiditeitstekort", aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ook werd zondag duidelijk dat waarschijnlijk maandag veertien van de vijftig Libische gewonden die Nederland heeft beloofd op te nemen, naar Nederland komen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Overgangsraad, die aan diverse landen heeft gevraagd gewonden te behandelen. In Libië is na de oorlog in het land een groot deel van de medische faciliteiten verwoest, terwijl er wel veel gewonden zijn.

Rosenthal sprak verder over het opbouwen van een rechtsstaat in Libië. Hij bood onder meer Nederlandse expertise op dit gebied en op het terrein van watermanagement aan.

Verder kaartte de Nederlandse minister de zaak rond het ontvoerde Nederlandse meisje Isra aan. De vader van het kind, die levenslang kreeg voor moord op de moeder van Isra, ontvoerde haar in augustus 2004 toen zij 2 jaar was en heeft haar meegenomen naar Libië. Isra is officieel toegewezen aan de Nederlandse grootouders van het kind.


Onderzoek vliegramp Libië binnen zes maanden klaar (Foto: Novum)