Oproep tot boycot verkiezingen Marokko

Duizenden activisten hebben zondag tijdens een betoging in Marokko's grootste stad gedemonstreerd voor hervormingen en een boycot van de parlementsverkiezingen die over minder dan twee weken gepland staan.

De verkiezingen op 25 november zijn in het kader van een door de regering in gang gezet hervormingsproces vervroegd. Met het oog op de demonstraties die eerder dit jaar in andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten leidden tot opstanden heeft de koning ook een deel van zijn bevoegdheden afgestaan.

Maar de 20 Februari-beweging, die de demonstratie in Casablanca organiseerde, zegt dat de verkiezingen 'theater' zijn en onderdeel zijn van de 'façade-democratie' die het land al heel lang is.

Marokko kent wel verschillende partijen die dingen naar zetels in het parlement, maar de uiteindelijke macht berust bij de koning, die de partijen tegen elkaar uitspeelt. Bij de vorige verkiezingen, in 2007, voelde maar 37 procent van de kiezers de behoefte om te gaan stemmen.

Ook een bezoekende parlementaire delegatie van de Raad van Europa is het opgevallen dat de Marokkanen weinig warm lopen voor de verkiezingen. In het straatbeeld is weinig te merken van de campagnes, die zaterdag officieel zijn begonnen.