Partij Berlusconi steunt noodregering Monti

De partij van de afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi steunt een noodregering onder leiding van voormalige eurocommissaris en econoom Mario Monti. Die zou slechts aan mogen blijven zo lang als nodig is om maatregelen te treffen om Italië voor een financiële ondergang te behoeden. Ook moeten er technocraten als bewindslieden worden aangesteld en geen leden van de oppositie, zei Angelino Alfano van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid.

Berlusconi en zijn aanhangers hebben aangegeven dat ze zo snel mogelijk verkiezingen willen en niet pas wanneer ze gepland staan, in het voorjaar van 2013.

President Giorgio Napolitano heeft zondagavond Monti gevraagd een nieuwe regering te vormen, ook al steunen niet alle regeringspartijen diens benoeming. Umberto Bossi, leider van Lega Nord en trouwe bondgenoot van Berlusconi, zei zondag dat zijn partij een 'waakzame' oppositiepartij zal zijn totdat economen Monti's plan om Italië te reddden tot in de details hebben bekeken. "Op dit moment zeggen we nee", aldus Bossi. Hij zei dat wanneer Monti zijn beleid bekendmaakt, de Lega van elk onderdeel zal bepalen of ze dat steunt.

Ook demissionair minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni van Lega Nord zei zondag al dat zijn partij in de oppositie zal plaatsnemen als Monti de overgangsregering aanvoert. Hij zei Monti te waarderen, maar vindt dat er in het parlement een oppositie moet zijn, omdat het anders geen democratisch parlement is.

Nadat het parlement hervormingsvoorstellen had goedgekeurd diende Berlusconi zaterdagavond bij Napolitano zijn ontslag in en vertrok via de achterdeur. Voor het kantoor van Napolitano werd feest gevierd. Demonstranten ontkurkten flessen wijn en riepen 'We zijn vrij!'


Partij Berlusconi steunt noodregering Monti (Foto: Novum)