Demonstranten bestormen ambassades in Syrië

Tienduizenden aanhangers van de Syrische president Bashar Assad zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen de beslissing van de Arabische Liga om het lidmaatschap van Syrië op te schorten wegens aanhoudend geweld tegen antiregeringsdemonstranten.

De oproerpolitie stelde zich zondag met honderden agenten op rondom de ambassades van de Verenigde Staten, Qatar, Saudi-Arabië en Turkije om die te beschermen. Zaterdagavond en -nacht belaagden menigtes in de hoofdstad Damascus de ambassades van Saudi-Arabië en Qatar. Ook de Turkse ambassade in Damascus en Turkse consulaten in andere steden waren een doelwit van de regeringsaanhangers. Turkije is geen lid van de Arabische Liga, maar heeft het geweld in Syrië scherp veroordeeld.

Ordetroepen probeerden de demonstranten zaterdag tegen te houden, maar konden niet voorkomen dat een groep inbrak in de ambassade van Qatar en er de Syrische vlag hees. Ook werd de ambassade bekogeld met eieren en tomaten.

Volgens het Saudische staatspersbureau gooiden demonstranten de ramen van de Saudische ambassade in met stenen, waarna ze aan het plunderen sloegen. Saudi-Arabië heeft de aanval scherp veroordeeld. In augustus riep het koninkrijk zijn ambassadeur al terug wegens het harde optreden tegen demonstranten. Ook Koeweit en Bahrein hebben hun ambassadeurs teruggehaald.

De beslissing van de Arabische Liga is stevige terechtwijzing van een land dat zichzelf ziet als een bastion van Arabisch nationalisme, maar maakt waarschijnlijk niet direct een einde aan het geweld waarbij volgens de Verenigde Naties zeker 3500 doden zijn gevallen.

De protesten en aanvallen op de ambassades zullen de woede in Arabische staten tegenover Damascus verder doen toenemen. De Arabische afkeuring is op zich niet schadelijk voor Assads grip op de macht, maar als Syrië de Arabische Liga verder tegen zich in het harnas jaagt dan loopt het land het risico dat die de versplinterde Syrische oppositie zal verenigen in een nationale overgangsraad. Die raad kan vervolgens om internationale erkenning vragen, zoals dat eerder ook in Libië gebeurde.

Woensdag komt de Liga bijeen in de Marokkaanse stad Rabbat om over Syrië te praten en wordt de schorsing van kracht. De Syrische regering heeft zondag opgeroepen tot een Arabische top om de toenemende onrust in het land te bespreken. Op de staatstelevisie werd bekendgemaakt dat Syrië een bezoek van de Arabische Liga voordat de schorsing woensdag van kracht wordt verwelkomt.


Demonstranten bestormen ambassades in Syrië (Foto: Novum)