Foto's: Hooverphonic

Veel goeds komt er uit het land van onze zuiderburen. Clichématig, a la, voor de heren een goede pot bier en voor de dames de cacaoverwennerijen in een gouden doosje. Muziek luisterend Nederland is gezegend met de clubtour van Hooverphonic. Deze keer nemen ze Houses uit Amsterdam mee.

Tekst en foto's door FOK!fotograaf Jimmy Israel. Klik op de foto's voor een grotere versie.

© FOK.nl / Jimmy Israel

Een stevig fundament is waar een huis op hoort te staan
Het kwintet Houses trapt af in Luxor Live op deze mooie elfde dag van de elfde maand in tweeduizend elf. Zoals de band zich profileert, mag het publiek rekenen op alternatieve indiepop. Stoutmoedig wordt de lijn naar Death Cab For Cutie getrokken.

Houses speelt een set met nummers afkomstig van hun album Clean Life, beginnend met A Way Home. De fragiele stem van zangeres Ella van der Woude lijkt een goede co-existentie te hebben met de heldere en soms wat iele gitaarpartijen. Een goede basis wordt gelegd door bassist Jeroen en drummer Tobias. Het mag worden gezegd; wat een fundamenten zijn de meeslepende drumpartijen en salvos die er uit de drumstokken vliegen. Het publiek aanschouwt het met enige nieuwsgierigheid, maar is nog niet overtuigd. Echter, aan het einde van een set van zeven nummers, eindigend met Suicide, staat de band als een huis.

© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel

From Arnhem with Love
Zo'n vijftien jaar geleden bliezen bassist Alex Callier en gitarist Raymond Geerts uit België Hooverphonic het leven in. Met magische adem, want al vanaf het begin boekte de formatie grote successen, waarbij hun muziek in diverse films, tv-series en reclames zijn gebruikt. Sinds 2008 maakt zangeres Noémie Wolfs het trio compleet en worden zij bijgestaan door live percussie, toetsen en een electronische sectie.

Hooverphonic begint met One, Two, Three. Het publiek hoort haar, maar Noémie is nergens te bekennen. Na een paar tellen verschijnt zij op de bühne in een, zo leren wij later, getailleerd pak van Nederlands ontwerp: adembenemend.

Terwijl Hooverphonic als psychedelische rock en ambient pop wordt beschreven, weet Alex het beter te beschrijven: James Bond achtige muziek. Dit wordt duidelijk als Anger Never Dies wordt ingezet. De toon is gezet en alles valt op zijn plek en mannelijk Luxor Live waant zich een ware Roger Moore, Sean Connery of Timothy Dalton. Bezwerend staat Noémie daar in de spotlights. Zachtjes heupwiegend en sierlijk golvend met haar armen vervult ze haar rol als femme-fatale en trekt ze ons met haar sublieme stem mee in deze film. Af en toe is daar in de zang een rauw randje te bespeuren. Soms een tikkeltje vreemd, maar over het algemeen wel lekker. Sensualiteit ten top hoe ze het publiek weet te verleiden met haar vocalen en voorkomen, maar met smaak. Eén ding is zeker: de microfoonstandaard is one lucky bastard (getuige de foto's).

De setlist is doorspekt met hits, waaronder Mad About You en Hooverphonic gaat gestaag door. Alex is de spreekbuis van de band vanavond. Hij vertelt hoe hij heeft genoten van een Broodje Unox, Nederland kan waarderen om de worst van de HEMA en hoezeer hij de schoonheid van Luxor Live kan waarderen. Met een beetje zelfspot over het Vlaams accent komt er nog een lach vanuit het publiek en dat trekt de bezoeker weer uit de hogere sferen. Van korte duur, want met het laatste nummer van de reguliere set, Sometimes, doet het publiek op verzoek mee.

Er is nog tijd voor een toegift? Kan dat er van af? Hoeft het personeel niet extra lang te blijven? En hoeven er geen extra bussen in Arnhem te worden ingezet? Nee, er is tijd voor vijf extra nummers en na anderhalf uur laat Hooverphonic een voldaan Luxor Live achter. Voor wie er nog niet genoeg van heeft gekregen of Hooverphonic nog wil gaan zien, staan er nog clubshows in Den Haag, Haarlem Zwolle en Heerlen in het verschiet.

© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel
© FOK.nl / Jimmy Israel

Setlist Houses:
1. A Way Home
2. Thousands Of Suns
3. Stay With Me
4. Remember
5. Walk Away
6. Red Tears
7. Suicide

Setlist Hooverphonic
1. One Two Three
2. The Night Before
3. Heart Broken
4. Club Montepulciano
5. The Last Thing
6. 2 Wicky
7. Anger Never Dies
8. Identical Twin
9. Expedition Impossible
10. George's Café
11. The World Is Mine
12. Jackie Kane
13. Mad About You
14. Sometimes

Toegift
15. Vinegar & Salt
16. Eden
17. Renaissance Affair
18. Danger Zone
19. How Can You Sleep