Nieuwe arrestatie in Döner-moorden

De Duitse politie heeft zondag in de buurt van Hannover een man gearresteerd die verdacht wordt van betrokkenheid bij een groep rechtse extremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op tien mensen. De moordzaak staat bekend als de Döner-moorden, omdat de slachtoffers vooral Turken met een kebab-zaak waren.

De 37-jarige Holger G. zou behoren tot een terreurbeweging die zich de Nationaal-socialistische Ondergrondse (NSU) noemt en waarschijnlijk acht Turkse middenstanders en een Griek heeft vermoord in verschillende Duitse steden tussen september 2000 en april 2006, alsmede de moord op een politieagente in april 2007 in Heilbronn. De verdachte zou de drie andere bekende leden van de groep hebben geholpen met documenten en voertuigen. Onderzocht wordt of hij rechtstreeks bij de moorden betrokken was.

De moord op de 22-jarige politieagente stelde de politie lange tijd voor raadsels, totdat haar dienstwapen vorige week opdook in een brandende stacaravan waarin twee dode mannen werden aangetroffen. De politie gaat uit van zelfmoord. In de flat van de twee mannen in de oostelijke stad Zwickau, waar vorige week eveneens brand was uitgebroken, vond de politie het pistool dat bij de negen andere moorden was gebruikt.

De twee mannen, Uwe B. en Uwe M., maakten sinds het eind van de jaren negentig deel uit van extreemrechtse kringen, evenals een vriendin, Beate Z, die zichzelf dinsdag meldde bij de politie. Het openbaar ministerie zei dat in de flat in Zwickau aangetroffen bewijsmateriaal 'duidt op extreemrechtse motieven voor de moorden'.