FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 oktober 2011

Federer door in Basel, Troicki strandt

Roger Federer heeft in eigen land de tweede ronde van het tennistoernooi van Basel bereikt. De 30-jarige Zwitser won in twee sets van de Italiaan Potito Starace, de nummer 55 van de wereld.

Het werd 7-6 (3), 6-4 voor de mondiale nummer vier. In de volgende ronde treft Federer de Braziliaan Thomaz Belluci of Jarkko Nieminen uit Finland. Viervoudig winnaar Federer is regerend titelhouder. Viktor Troicki redde het niet. De nummer acht van de plaatsingslijst verloor in drie sets van Marcos Baghdatis: 6-4, 6-7 (8), 2-6.

In het Spaanse Valencia sneuvelde ook een geplaatste speler. De als vijfde gerangschikte Gilles Simon moest zijn meerdere erkennen in Nikolay Davydenko: 4-6, 6-4, 3-6. De Rus treft in de tweede ronde Nicolas Mahut die Guillermo Garcia-Lopez versloeg: 7-6 (5), 6-2.


Federer door in Basel, Troicki strandt (Foto: Novum)

Heerlenaar belandt met auto in etalage

Een 31-jarige man uit Heerlen is maandagavond met zijn auto in een etalage van een keukenstudio in Hoensbroek beland. Hij was eerst aangereden door een andere auto, meldt de politie.

De 37-jarige bestuurder van de wagen die de man uit Heerlen aanreed, had vermoedelijk te laat gezien dat de auto voor hem gedraaid op de rijbaan stond. Hij ramde de auto, waardoor die in de etalage aan de Akerstraat-Noord terechtkwam.

Het slachtoffer raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Hij is met pijn aan zijn rug naar een ziekenhuis gebracht.

[Primera División] Granada stunt tegen Sevilla

Granada CD heeft maandag voor een stunt gezorgd door het hooggeklasseerde Sevilla op eigen veld met 1-2 te verslaan. De promovendus maakte tegen Sevilla tevens de eerste uitdoelpunten van dit seizoen.

Toch kwam de thuisploeg het best uit de startblokken. Manu del Moral wist al na veertig seconden de score te openen. Tien minuten later had diezelfde Manu del Moral zijn tweede treffer van de avond moeten scoren, maar zijn vizier stond niet op scherp. Vervolgens werd Granada brutaler, maar wist het tot de rust niet te scoren.

Na de pauze was het aan Granada-doelman Roberto te danken dat Sevilla niet uitliep naar een grotere voorsprong. De keeper redde sterk op inzetten van opnieuw Manu del Moral en Piotr Trochowski. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Sevilla, maar ruim tien minuten voor tijd kwam Granada toch op gelijke hoogte. Alexandro Geijo was verantwoordelijk voor het eerste uitdoelpunt dit seizoen.

In de slotfase zette Sevilla aan om alsnog de overwinning binnen te slepen, maar Roberto behoedde zijn team met een aantal prachtige reddingen voor een achterstand. Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen, maar in de slotminuut wist Mikel Rico het uitpubliek in extase te brengen. Hij zorgde met een prachtige treffer voor de zeer verrassende 1-2 en dit betekende de eerste uitoverwinning van Granada dit seizoen. De ploeg staat na vandaag nog wel altijd op de negentiende plaats, terwijl Sevilla vijfde bleef.

'Uitzetting Mauro in strijd met kinderrecht'

Het uitzetten van de Angolese asielzoeker Mauro Manuel zou in strijd zijn met het VN Kinderrechtenverdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarvoor waarschuwt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, maandag.

De Nederlandse regering heeft beide verdragen erkend. ,,Wij spreken nooit over specifieke gevallen’’, stelt een zegsvrouw van Unicef. ,,En het beleid van het kabinet is niet in strijd met de verdragen. Maar het uitzetten van een minderjarige jongen die al meer dan 5 jaar in Nederland woont, is dat wel.’’

'Uitzetting Mauro in strijd met kinderrecht’
'Uitzetting Mauro in strijd met kinderrecht’ (Foto: ANP)

Obama 'kerngezond'

De Amerikaanse president Barack Obama verkeert in uitstekende gezondheid en is 'tabaksvrij'. Dat blijkt volgens het Witte Huis uit medisch onderzoek dat Obama vorige week heeft ondergaan.

Volgens het attest van Obama's arts Jeffrey Kuhlman is de 50-jarige president fit, fysiek actief en niet te dik of te dun. Hij volgt een gezond dieet en is matig met alcohol.


Obama 'kerngezond' (Foto: Novum)

Duits schip vast op de IJssel bij Zutphen

Een Duits binnenvaartschip blokkeert maandagavond de IJssel bij Zutphen. Het schip zit met de achterkant tegen een aangemeerd schip, terwijl de voorkant tegen een pijler van de IJsselbrug zit, waardoor het scheepvaartverkeer er niet langs kan, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Het met staal geladen schip kwam rond 19.00 uur door nog onbekende oorzaak vast te zitten. Een sleepboot moet gaan proberen het Duitse schip weg te trekken. Hoelang dat gaat duren, is nog onduidelijk.

Eigen bijdrage rechtsbijstand fors omhoog

De mogelijkheid een advocaat te spreken voorafgaand aan een politieverhoor, zorgt voor een extra kostenplaatje van vijftien miljoen euro voor de rechtsbijstand. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verhoogt daarom de eigen bijdrage voor de rechtsbijstand.

Het kunnen spreken van een advocaat voorafgaand aan een politieverhoor is het gevolg van een uitspraak van het Europees hof voor de Rechten van de Mens.

Voor de rijkste mensen gaat de eigen bijdrage van 775 naar 800 euro en voor de armste mensen van 125 naar 190 euro. Voor de andere inkomensgroepen ligt de verhoging rond de 160 euro. Dat de verhoging voor mensen uit de hoogste inkomenscategorie maar met 25 euro omhoog gaat, komt doordat geen eigen bijdrage kan worden gevraagd die hoger is dan de gemiddelde vergoeding van 824 euro voor advocaten.

Het kabinet wilde al vijftig miljoen euro bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand, onder meer door de eigen bijdrage in alle echtscheidingszaken te verhogen.

Kuipers fluit CL-duel, Braamhaar en Blom in EL

Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld om woensdag het Champions Leagueduel tussen Bayern München en Napoli te leiden. Voor Kuipers is het zijn 47e internationale aanstelling en zijn veertiende duel in het kampioenenbal. Hij wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel is in München vierde man.

Eric Braamhaar fluit donderdag een treetje lager in de Europa League het duel FC Kopenhagen - Hannover 96. Kevin Blom is in datzelfde toernooi scheidsrechter bij het duel tussen Steaua Boekarest en Maccabi Haifa. Voor Braamhaar en Blom zijn het respectievelijke hun 65e en 50e aanstelling.

Arie Boomsma niet vatbaar liefdesbetuigingen

Arie Boomsma krijgt regelmatig brieven en e-mails van vrouwen die denken dat ze perfect bij hem passen. De 37-jarige presentator reageert echter niet op dergelijke berichten.

"Als ik ergens iets in een interview roep zijn er mensen die denken: hé, dat is precies wat ik denk, dus we moeten bij elkaar zijn. Of ze denken: hij is altijd warm en aardig, dus we moeten bij elkaar zijn. Dat gebeurt soms", zegt Boomsma voor de camera van Novum Nieuws over de liefdesbetuigingen die hij ontvangt.

De presentator wil zijn fans echter wel in hun waarde laten. "Daar heb ik gelukkig een hele goede agent voor die gewoon heel eerlijk is, maar wel op een manier antwoordt zoals ik dat ook graag wil. Maar ik ga daar niet op in, natuurlijk niet."

Boomsma werd in juni nog door modeblad Jackie verkozen tot meest begeerde vrijgezel van Nederland. Zijn relatie liep vorig jaar na veertien jaar op de klippen, wat de presentator in april wereldkundig maakte.

Arrestaties bij protesten in Rusland

Bij demonstraties tegen het Kremlin in Moskou en Sint-Petersburg zijn maandag zo'n tachtig Russische activisten opgepakt. Dat meldden journalisten van Associated Press. De betogers maken zich kwaad om het inperken van politieke en democratische vrijheden door de huidige Russische regering.

Kleine oppositiegroeperingen in Rusland houden traditiegetrouw op de 31e van de maand demonstraties, als verwijzing naar het artikel 31 van de Russische grondwet. Dit artikel waakt over het recht van vrijheid van vergadering. Die vrijheid wordt momenteel door het Kremlin aangetast, aldus de betogers, die opriepen tot het vertrek van premier Vladimir Poetin.

De politie liet weten dat in Moskou meer dan dertig en in Sint-Petersburg meer dan vijftig mensen zijn ingerekend.


Arrestaties bij protesten in Rusland (Foto: Novum)

Efteling sluit Droomvlucht na vondst haarscheurtjes

De meest bezochte attractie van de Efteling, Droomvlucht, is gesloten. Tijdens een inspectie bleken er haarscheurtjes te zitten in de baan, meldt een woordvoerder van het attractiepark.

De zegsman stelt dat de attractie van 7 tot en met 11 november toch al in groot onderhoud zou gaan. "Om te voorkomen dat droomvlucht twee keer dicht moet, hebben we besloten alles in een keer aan te pakken."

Op de vraag hoe gevaarlijk de haarscheurtjes zijn, heeft de zegsman niet direct een antwoord. "Maar we doen geregeld inspecties, dus het is niet zo dat het nou van de ene op de andere dag heel gevaarlijk kan zijn." De woordvoerder tekent er ook bij aan dat geen enkel attractiepark niet minstens een keer per week te maken heeft met een storing of onderhoudswerkzaamheden.

Hoelang Droomvlucht gesloten blijft, is nog onduidelijk. Gehoopt wordt dat als de Winterefteling op 10 november van start gaat, Droomvlucht weer kan worden ingezet.

[Jupiler League] FC Den Bosch overklast FC Emmen

FC Den Bosch heeft vanavond de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. De Bossche formatie was met 5-1 te sterk voor FC Emmen.

Na 25 minuten wedstrijd kwam FC Den Bosch via Paco van Moorsel, die na een fraaie aanval wist af te ronden, op voorspprong. Nog voor de pauze verdubbelde Danny VErbeek de voorsprong voor de Brabanders.

In de tweede helft kwam FC Den Bosch vervolgens fel uit de startblokken, waar FC Emmen geen antwoord op had. Tom van Weert kreeg het al snel op zijn heupen en trof in korte tijd twee keer doel.

Vlak voor tijd tekende ook Verbeek voor zijn tweede treffer van de wedstrijd, waarna Randy Wolters namens FC Emmen de eretreffer voor zijn rekening nam. Johnny de Vries haalde het einde van de wedstrijd overigens niet. Hij kreeg in de 84e minuut een rode kaart.

Dode bij bedrijfsongeval in Enschede

Een 62-jarige man is maandag in Enschede om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. De man werd geraakt toen een collega een vrachtwagen achterwaarts richting een transportband manoeuvreerde, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 16.00 uur plaats. Het slachtoffer bezweek op het bedrijventerrein aan het Lentfert aan zijn verwondingen. Aan de 45-jarige chauffeur van de vrachtwagen die de 62-jarige man raakte en andere medewerkers van het bedrijf is slachtofferhulp aangeboden.

Kim Kardashian gaat na tien weken scheiden

Kim Kardashian gaat scheiden van haar man Kris Humphries. De 31-jarige realityster en de 26-jarige basketballer stapten slechts tien weken geleden met elkaar in het huwelijksbootje.

Kardashian heeft maandag de scheidingspapieren ingediend en 'onoverkomelijke verschillen' opgegeven als reden voor de breuk. "Ik hoop dat iedereen begrijpt dat dit geen makkelijke beslissing was", laat ze weten in een verklaring. "Ik hoopte dat dit huwelijk eeuwig zou duren, maar soms lopen dingen niet zoals gepland."

Op 20 augustus gaven Kardashian en Humphries elkaar het jawoord in de Californische rijkeluisplaats Montecito. De bruiloft werd vastgelegd door entertainmentzender E!

Frobisher gebruikt complete Vita

Het partyspel Frobisher gebruikt alle mogelijke besturingsvormen van de PlayStation Vita. Volgens gamestudio Honeyslug heeft de aankomende draagbare spelcomputer van Sony zoveel verschillende besturingsopties dat het snel wisselen tussen deze vormen een hysterische game oplevert. Dat schrijft de gamewebsite GameSetWatch.

De PlayStation Vita onderscheidt zich van de Nintendo 3DS en smartphones doordat games voor de spelcomputer op meer verschillende manieren bestuurd kunnen worden. De handheld beschikt onder meer over een camera, knoppen, analoge joysticks, bewegingssensoren, een aanraakscherm en aanraakvlakken aan de achterkant van de spelcomputer.

In Frobisher moeten spelers verschillende mini-games spelen die stuk voor stuk van een andere functie gebruikmaken. De actie doet denken aan de Warioware-serie van Nintendo waarin simpele mini-games elkaar in hoog tempo afwisselen.

Het is niet bekend wanneer Frobisher uitkomt. De PlayStation Vita ligt vanaf 22 februari in de winkel.


Frobisher gebruikt complete Vita

Verkoop Kinect stagneert

De verkoop van Kinect, de camera voor de Xbox 360, is in erg rustig vaarwater beland. In de eerste zestig dagen werden acht miljoen exemplaren verkocht, maar in de tien maanden daarna gingen er twee miljoen Kinect-camera's over de toonbank. Microsoft heeft maandag bekendgemaakt dat wereldwijd tien miljoen exemplaren zijn verkocht.

Begin volgend jaar is Kinect ook officieel te gebruiken met een pc. Op die manier moet de camera voor meer mensen interessant worden. Tot nu toe is de camera alleen met gekraakte software op een pc te gebruiken.

Microsoft is nog altijd bezig de bewegingsgevoelige camera te verbeteren. Zo zijn binnenkort ook vingerbewegingen herkenbaar voor de camera. Daarnaast moet de software voor de stemherkenning in vele talen, waaronder het Nederlands, nog worden ingevoerd.


Verkoop Kinect stagneert (Foto: Novum)

Anjema naar tweede ronde WK squash

Laurens Jan Anjema heeft zonder problemen de tweede ronde bereikt van de wereldkampioenschappen squash in Rotterdam.

De als twaalfde geplaatste Anjema was met 3-1 (11-4, 10-12, 11-7 en 13-11) te sterk voor de Fransman Gregoire Marche. "Het was een zware wedstrijd', aldus Anjema na afloop. "Gregoire speelde erg goed en bleef tot het einde voor elke bal knokken." Het feit dat Anjema voor eigen publiek speelde zorgde niet voor extra druk. "Ik speel nu 10 jaar squash op topniveau en heb dus de nodige ervaring opgedaan. Ik vind het prachtig om voor een vol centercourt te spelen."

Dylan Bennettslaagde er niet in de tweede ronde te bereiken. Hij werd uitgeschakeld door de Fransman Grégory Gaultier, de nummer 6 van de wereldranglijst: 4-11 3-11 6-11. Anjema treft morgen in de tweede ronde Saurav Ghosal uit India.

Tenten Occupy wel bezet

Veel media meldden dat de tenten van de Occupy beweging 's nachts niet bezet zouden zijn. Infrafroodbeelden leken dit ook te bevestigen maar wat blijkt, de infraroodcamera meet de temperatuur van het tentzeil zelf en kan niet zien of er iemand in een tent aanwezig is of niet. In London hebben leden van de Occupybeweging een zelfde infraroodcamera geregeld en maakten de volgende beelden.

De conclusie is dat dubbeldekstenten dusdanig geïsoleerd zijn dat er niet te zien is hoeveel mensen er in de tenten aanwezig zijn.

Met dank aan SiGNe voor de submit.

ChristenUnie wil hooliganheffing

De ChristenUnie wil dat er een 'hooliganheffing' rond voetbalwedstrijden komt. Hierdoor zou het betaald voetbal zelf moeten gaan opdraaien voor de inzet van agenten rondom duels.

De politie is volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten jaarlijks ruim driehonderdduizend manuren kwijt aan de inzet van agenten rondom voetbalwedstrijden, wat miljoenen kost. "Bovendien kunnen deze agenten niet worden ingezet voor andere politietaken."

Het plan zou vijftien miljoen euro moeten opleveren. Dit geld moet volgens Schouten worden gestoken in versterking van de vrijwillige politie.

Eerder gaf minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan te willen dat de organisatie van besloten commerciële evenementen gaan opdraaien voor de volledige kosten van de inzet van agenten. Bij evenementen op openbare plaatsen, zoals in een park, wordt de helft van de kosten in rekening gebracht. Organisatoren van sportwedstrijden hoeven van de minister echter niet te betalen.

'Cassano opgenomen met beroerte'

AC Milan-speler Antonio Cassano zou gisteren in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege een beroerte. Dit meld althans het het Italiaanse persbureau Ansa.

Het persbureau liet weten zich te beroepen op informatie van betrouwbare instanties. AC Milan wilde niet op berichten reageren. Cassano viel zaterdagavond nog in tijdens de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen AS Roma. Gisteren werd de spits opgenomen in het ziekenhuis met mysterieuze klachten. Hij kon amper spreken en bewegen.

AC Milan speelt morgen voor de Champions League tegen BATE Borisov. "We spelen voor Antonio. Het menselijke aspect telt nu meer dan het sportieve element. We zijn bedroefd", aldus trainer Massimiliano Allegri na de training. "Als wij en Barcelona winnen, zijn we zeker van de volgende ronde en kunnen we met Barcelona strijden om de groepszege. Het is dus een belangrijke wedstrijd."

Grieken houden referendum over akkoord EU-top

De Griekse regering houdt een referendum over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land. De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet, zei de Griekse premier George Papandreou maandag.

"Wij vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en in hun besluit", hield Papandreou het parlement voor. Volgens een peiling afgelopen zaterdag ziet bijna 60 procent van de Grieken het akkoord van de EU-top voor een nieuw hulppakket van 130 miljard euro als negatief of waarschijnlijk negatief.

Grieken houden referendum over akkoord EU-top
Grieken houden referendum over akkoord EU-top (Foto: ANP)

Grote joodse conferentie over slachtverbod

Het mogelijke Nederlandse verbod op ritueel slachten is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens een grote bijeenkomst van Europese rabbijnen die maandag is begonnen. De joodse geestelijken zijn samengekomen in de Poolse hoofdstad Warschau.

,,De brandende kwestie die uniek is voor deze conferentie, is de shechita, de koosjere joodse methode van ritueel slachten", aldus de Poolse rabbijn Michael Schudrich. Hij noemt het Nederlandse voorstel ,,een groot misverstand". Volgens Schudrich is de bijna 4000 jaar oude traditie van het koosjer slachten ,,een van de meest humane methoden voor het slachten van een dier - het sterft binnen seconden."

Universiteiten doen aangifte tegen Stapel

De universiteiten van Tilburg en Groningen gaan aangifte doen van valsheid in geschrifte en oplichting tegen fraudehoogleraar Diederik Stapel. Dat zegt een woordvoerder van de Universiteit Tilburg maandag.

De aangifte was een van de aanbevelingen uit het interim-rapport van de commissie-Levelt, dat onderzoek deed naar de grootschalige fraude van Stapel. Hij heeft ernstige schade toegebracht aan de goede naam van tientallen jonge wetenschappers die met hem samenwerkten, stelt het rapport.

Philip Eijlander, rector magnificus aan de Universiteit Tilburg, wil die aanbeveling graag overnemen. Volgens de woordvoerder wordt daarin overlegd met de Rijksuniversiteit Groningen, waar Stapel tussen 2000 en 2006 actief was. Ook toen sjoemelde Stapel al met tientallen onderzoeksresultaten.

De Universiteit van Amsterdam onderzoekt of er een mogelijkheid is om de doctorsgraad van Stapel in te trekken 'op grond van uitzonderlijk wetenschappelijk onwaardig gedrag'. Volgens de universiteit, waar de hoogleraar in 1997 promoveerde, is de fraude 'in strijd met de aan het doctoraat verbonden plichten'.

De universiteiten in Amsterdam en Groningen maken later de resultaten van hun eigen onderzoeken naar de praktijken van Stapel bekend. Tilburg komt nog met een eindrapport. De commissie-Levelt liet maandag weten dat nog meer dan honderd artikelen onder de loep moeten worden genomen.

'Ook telefoons Britse agenten afgeluisterd'

Britse agenten die in 2002 de vermissing onderzochten van de, naar later bleek, vermoorde 13-jarige Milly Dowler werden waarschijnlijk net als het meisje afgeluisterd. Dat heeft de advocaat van het politiekorps van het graafschap Surrey, John Beggs, maandag gezegd.

Onthullingen deze zomer dat journalisten van de sensatiekrant News of the World de voicemail van Dowler afluisterden op een moment dat het lot van het kind nog onduidelijk was, ontketenden een enorm schandaal dat uiteindelijk leidde tot het opdoeken van de krant. Volgens Beggs is het waarschijnlijk dat ook de telefoons van agenten zijn afgetapt.

In verband met het schandaal zijn diverse arrestaties verricht. Het media-imperium van Rupert Murdoch, eigenaar van NotW, liep een stevige deuk op en inmiddels zijn er onderzoeken in touw gezet naar ethiek in de media en afluisterpraktijken door journalisten.

Independence Day deel 2 en 3 komt eraan?

Regisseur Roland Emmerich wil beide vervolgen op Independence Day achter elkaar opnemen. Emmerich en scenarioschrijver Dean Devlin werken momenteel aan de vervolgen.

Grote vraag is natuurlijk of Will Smith terug wil komen. De onderhandelingen met hem slepen zich nu al enkele jaren voort. Naar verluidt vraag Smith 50 miljoen euro voor beide films en dit is voor 20th Century Fox te veel. Het is al weer drie jaar geleden dat Will Smith voor het laatst op het witte doek te zien was in de film Seven Pounds. Binnenkort is hij echter weer te bewonderen in Men in Black III.

De definitieve scenario's voor Independence Day 2 en 3 worden in december verwacht.

Meer dan honderdduizend bezoekers voor Razend

Jeugdfilm Razend heeft sinds de première op 12 oktober meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. De film heeft daarmee de status van gouden film bereikt. Dat maakte het Nederlands Film Festival bekend.

Regisseur Dave Schram en de acteurs van de film vierden de Gouden Film op Curaçao, waar de film deze week in première gaat. De jeugdfilm gaat over de 15-jarige Sven, die hard werkt aan een carrière als regisseur. Hij vraagt Roosmarijn mee te werken aan zijn eerste speelfilm, maar wil niet dat ze erachter komt dat hij geslagen wordt door zijn vader.

Razend is de vijfde film in twee weken tijd die wordt onderscheiden met de Gouden Film. Vorige week behaalden All Stars 2: Old Stars, Bennie Stout en Body Language al de gouden status. De week daarvoor verwelkomde De Bende van Oss de honderdduizendste bezoeker. Razend is nog volop in de Nederlandse bioscopen te zien.

Gouden Film voor De Heineken Ontvoering

De Heineken Ontvoering heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen getrokken. De film heeft daarmee de status van Gouden Film behaald. Dat hebben het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds maandagavond bekendgemaakt.

De film, met Rutger Hauer in de rol van biermagnaat Alfred Heineken, heeft er slechts vier dagen voor nodig gehad om de gouden status te bereiken. De bijbehorende prijs werd in de Amsterdamse bioscoop Pathé City uitgereikt aan regisseur Maarten Treurniet en acteurs Reinout Scholten van Aschat en Gijs Naber.

De Heineken Ontvoering, gebaseerd op de ontvoering van de biermagnaat in 1983, was in de weken voor zijn release veelbesproken. Ontvoerder Willem Holleeder is bang dat door de film een verkeerd beeld ontstaat van de ontvoering en eiste dat de film niet in de bioscoop verscheen. Hij spande een kort geding aan, maar werd in het ongelijk gesteld.

De film werd overigens in een aantal recensies met de grond gelijk gemaakt.

Linda de Mol raadt nageslacht showbizzbestaan af

Linda de Mol hoopt dat haar kinderen later niet kiezen voor een carrière in de entertainmentwereld. De 47-jarige presentatrice denkt dat de druk op haar kroost dan erg groot wordt, vooral vanwege hun connectie met de familie de Mol.

"Dat opent deuren, maar het heeft ook heel veel nadelen, want je moet daar continu tegen opboksen", zegt De Mol tegen Novum Nieuws over haar familienaam. "Je wordt dan continu vergeleken met je moeder. Dat lijkt me echt niet makkelijk."

"Ik denk dat de druk die op kinderen van succesvolle ouders ligt heel groot is", vervolgt ze. "Daarom probeer ik ze ook zo lang mogelijk uit de 'limelight' te houden en zich lekker helemaal zelf te laten ontwikkelen, helemaal zelf hun eigen weg te laten vinden."

"Maar voorlopig wil mijn dochter graag hockeyster worden en mijn zoon wil naar het conservatorium", zegt de presentatrice. "Dat heeft niets met mijn vak te maken, dus ik hoop dat het zo blijft." Zoon Julian is 14 jaar, drie jaar ouder dan dochter Noa.

FC Sion stapt naar Europese commissie

FC Sion heeft opnieuw stappen ondernomen tegen de UEFA. Deze keer heeft de Zwitsere club een klacht ingediend bij de Europese commissie.

De UEFA besloot FC Sion uit de Europa League te zetten omdat de Zwitserse club in de wedstrijd tegen Celtic spelers zou hebben opgesteld die niet speelgerechtigd waren. Sion is het hier niet mee eens, wat al tot diverse rechtszaken leidde. Nu heeft FC Sion een klacht ingediend bij de Europese commissie, meldt het ANP.

De club werd op meerdere niveaus al in het gelijk gesteld, maar heeft de plek in de groepsfase van de Europa League moeten afstaan. Deze ging naar Celtic. De UEFA heeft inmiddels toenadering gezocht tot de club om de opties door te spreken waarop FC Sion alsnog aan de Europa League mee zou kunnen doen.

FC Sion stapte ook naar het internationaal sporttribunaal CAS. De instantie geldt als de hoogste sportrechter. Het CAS zal zich 24 november over het beroep buigen dat Sion aantekende en uitspraak doen.

A73 dicht door botsende vrachtwagens

De A73 richting Venlo is bij Boxmeer afgesloten nadat aan het einde van de avondspits twee vrachtwagens met elkaar botsten. Een vrachtwagenchauffeur raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn wagen worden bevrijd, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeval vond plaats toen een van de twee vrachtwagens een klapband kreeg, meldt de politie. De vrachtwagen kwam via de middenberm op de andere weghelft terecht en botste op de andere vrachtauto.

De chauffeur van de vrachtwagen met de klapband bleef nagenoeg ongedeerd. Hij is ter controle naar een ziekenhuis gebracht. De andere chauffeur is, nadat hij door de brandweer was bevrijd, met onbekend letsel opgenomen.

Tussen Boxmeer en Vierlingsbeek is de rijbaan volledig afgesloten. De politie verwacht dat de weg nog enkele uren dicht blijft. Achter het ongeval staat een file, doordat verkeer staat ingesloten tussen de afrit Boxmeer en het ongeval. Rijkswaterstaat leidt het verkeer om via Eindhoven.

Speelschema achtste finales KNVB beker bekend

De Nederlandse voetbalbond heeft vandaag het programma voor de achtste finales van de KNVB beker bekend gemaakt. Elke avond zullen twee wedstrijden op TV worden uitgezonden.

De acht duels zullen in de periode tussen 20 en 22 december worden gespeeld. Hieronder vind je een overzicht van alle wedstrijden met hun speeldata en aanvangstijden.



Dinsdag 20 december:

Aanvang Thuis Uit Op TV?
18:45 uur RKC Waalwijk Go Ahead Eagles Ja
20:00 uur Sparta Rotterdam GVVV Nee
20:45 uur Heracles Almelo De Graafschap Ja


Woensdag 21 december:

Aanvang Thuis Uit Op TV?
18:45 uur sc Heerenveen FC Oss Ja
20:00 uur N.E.C. Nijmegen Achilles '29 Nee
20:45 uur Ajax AZ Ja


Donderdag 22 december:

Aanvang Thuis Uit Op TV?
18:45 uur FC Eindhoven Vitesse Ja
20:45 uur FC Twente PSV Ja

Wisgerhof baalt van reserverol

Peter Wisgerhof zat afgelopen zaterdag op de bank in de topper tegen PSV, die in een gelijkspel (2-2) eindigde. De aanvoerder van de Tukkers kwam niet binnen de lijnen en was hier logischerwijs niet blij mee.

"Ik ben hier niet blij mee en dat heb ik ook aangegeven bij de trainer", liet Wisgerhof aan De Telegraaf weten. "Maar als een trainer zo’n keuze maakt, heb je daar als speler niet veel over te vertellen."

FC Twente kende tegen PSV een goede openingsfase, maar verloor vervolgens de controle over de wedstrijd. "De trainer heeft erop gegokt om de tegenstander te verrassen, maar PSV had de controle. Ons middenveld was zoekende. Luuk en Nacer zijn natuurlijk ook meer aanvallend ingestelde spelers, die nu veel defensief werk moesten verrichten."

Nederland met vijf renners op wegwedstrijd Spelen

Nederland mag vijf wielrenners afvaardigen naar de olympische wegwedstrijd in Londen. Dat maakte de internationale wielerunie UCI vandaag bekend. Bovendien zijn twee Nederlandse wielrenners komende zomer verzekerd van deelname aan de tijdrit.

Ook grote wielerlanden als België, Italië, Australië en Spanje starten met vijf man bij de wegwedstrijd. Frankrijk moet het met vier renners doen. De wegwedstrijd wordt op 28 juli verreden. De Spanjaard Samuel Sanchez verdedigt zijn titel. De tijdrit staat op de agenda voor 1 augustus verreden. De Zwitser Fabian Cancellara won de vorige olympische tijdrit.

De verdeling bij de vrouwen wordt op 31 mei bekendgemaakt.


Nederland met vijf renners op wegwedstrijd Spelen (Foto: Novum)

De Graafschap geeft R. Pröpper contract

De Graafschap heeft jeugdspeler Robin Pröpper vandaag een contract gegeven. De 18-jarige verdediger tekent in Doetinchem een contract tot medio 2015. Daarnaast hebben de Superboeren de mogelijkheid om de overeenkomst met nog eens één seizoen te verlengen.

Pröpper maakt op dit moment nog deel uit van de A-selectie van De Graafschap, maar zal vanaf nu gefaseerd met het eerste elftal gaan meetrainen. De jeugdinternational speelt sinds zijn zestiende voor de Doetinchemse formatie.

Resident Evil: Revelations ondersteunt savegame reset

Resident Evil: Revelations zal de functie om je savegame te verwijderen bevatten. Dit heeft Capcom bekendgemaakt op de Gamer's Day in San Fransisco.

In Resident Evil: The Mercenaries 3D was dit niet mogelijk. Dit schoot destijds in het verkeerde keelgat. Capcom maakt deze fout niet nog een keer en heeft bekendgemaakt dat dit savegame systeem niet voor Resident Evil: Revelations gebruikt wordt.

Naast dit heeft Capcom ook aangekondigd dat Resident Evil: Revelations gebruikmaakt van de onlangs aangekondigde Circle Pad Pro, maar geen plannen heeft om deze samen met het spel te bundelen.

Resident Evil: Revelations ligt vanaf 27 januari in de schappen.

Rovio is blij met Angry Birds-piraterij

Peter Vesterbacka, CEO bij Rovio, heeft gezegd dat Angry Birds inmiddels het meest gekopieerde merk in China is. De ontwikkelaar zelf, zo zegt Vesterbacka, blijft de grootschalige piraterij desalniettemin van de positieve kant zien.

Er zijn gigantisch veel Angry Birds-producten op de markt, waarvan grootste deel geen officiële licentie hebben. Zeker nu China niet alleen de tweede plaats in verkoop van Angry Birds-producten inneemt, maar ook de sterkst stijgende markt is neemt de illegale en ongelicenseerde handel zeer grote vormen aan.

Rovio zelf zegt dat zij uiteraard het liefst alleen officieel gelicenseerde producten zou verkopen, maar dat zij desalniettemin blij zijn met de gigantische vraag die er naar het merk Angry Birds is. Doordat de vraag naar het merk zo groot is, is men bij Rovio inmiddels bezig om eigen winkels te openen in China. Uiteindelijk wil het bedrijf over meerdere plekken op de wereld eigen winkels hebben.

'Sony bezig met nieuwe God of War'

In een personeelsadvertentie staat dat Sony een nieuwe 'Senior Staff Concept Artist' zoekt voor een project over God of War. Degene die aangenomen wordt komt te werken bij 'Sony Computer Entertainment America Santa Monica'. Het project is volgends de advertentie voor PlayStation en in het genre 'Military / Combat'.

Volgens geruchten komt er in september 2012 een nieuwe God of War-game die ook multiplayer zal bevatten. We zullen dus nog even moeten afwachten op nieuws erover. Benieuwd naar de advertentie of wil je je aanmelden? Kijk dan hier voor meer informatie.

NAC Breda lijdt 7,5 miljoen euro verlies

De financiële problemen zijn voor NAC Breda alles behalve over. De club heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 7,5 miljoen euro geleden. De cijfers werden maandag bekend gemaakt door directeur Ed Busselaar. Aan het begin van dit kalenderjaar waren de financiële problemen voor NAC zo groot dat het voortbestaan van de club in gevaar was.

Er werd extra geld bijgelegd door enkele financiers (1,3 miljoen euro) en door een actie van supporters, die bijna 400.000 euro opleverde. Daardoor kon NAC het seizoen afmaken. De cijfers van het afgelopen boekjaar stemmen echter niet postief. De club heeft een negatief vermogen van 11,1 miljoen euro.

De omzet daalde van 15,7 miljoen in het seizoen 2009/10 naar 13,8 miljoen over het afgelopen seizoen. Het negatief eigen vermogen wordt grotendeels opgevangen door onder andere vooruit ontvangen sponsorinkomsten en de opbrengsten van seizoenskaarten.

Hoop aan de horizon
NAC houdt hoop op verbetering van de cijfers. "Het zijn geen cijfers om vrolijk van te worden, maar er gloort hoop aan de horizon, zo leren de eerste maanden van het huidige boekjaar. NAC Zal naar verwachtig over het huidige seizoen een bescheiden positief resultaat behalen", zo valt er in een verklaring op de website te lezen.

Het nieuwe bestuur bij de club is druk bezig met maatregelen. Zo wordt er dit seizoen 3,6 miljoen euro op salarissen bezuinigd. Het eerste kwartaal boekte NAC een positief resultaat van 16.000 euro. De club moet in het seizoen 2012/13 een beter resultaat behalen om aan alle financiële aflossingen te kunnen voldoen.

Olsen coacht Deens elftal toch tot WK 2014

Morten Olsen heeft zijn contract als bondscoach van Denemarken verlengd. De 62-jarige Deen verlengde zijn contract tot en met het WK van 2014, dat in Brazilië wordt gespeeld. Zijn oude contract liep na het EK van volgend jaar af.

Olsen, in het verleden trainer bij Ajax, kwam terug op zijn beslissing om na het EK te stoppen. Een lobby van de spelers uit de Deense selectie deed de coach anders besluiten. "Tijdens de zomer kreeg ik telefoontjes van gevestigde en nieuwe spelers in het team die mij vroegen mijn besluit te heroverwegen", zegt hij op de site van de Deense voetbalbond.

Olsen is sinds 2000 bondscoach van de Denen. Met de Deense ploeg was hij vorig jaar actief op het WK in Zuid-Afrika, waar hij in de groepsfase verloor van het Nederlands elftal. Denemarken plaatste zich overtuigend voor het EK door onder meer Portugal voor te blijven.

Mauro mogelijk toch een blijvertje

De Angolese asielzoeker Mauro mag de aanvraag van een eventueel studievisum mogelijk toch in Nederland afwachten. Er zou een compromis zijn gesloten om uitzetting tegen te houden, bevestigen bronnen maandag aan RTL Nieuws en de NOS.

De 18-jarige Mauro zou Nederland niet hoeven te verlaten om het studievisum aan te vragen. VVD en PVV zouden hiermee kunnen leven, meldt een NOS-verslaggever op basis van diverse bronnen.

Mauro deed maandag nog een laatste, dringend beroep op de Tweede Kamer om hem een verblijfsvergunning te geven. De Kamer buigt zich dinsdag opnieuw over het lot van Mauro, die op zijn tiende naar Nederland kwam. Het CDA zit in een lastig parket nu de meeste fractieleden Mauro's uitzetting steunen, maar veel partijleden daartegen zijn.

EA brengt een nieuw soundtracksysteem

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat zij een custom soundtracksysteem hebben ontwikkeld dat zal debuteren in het aanstaande snowboardspel SSX. In het soundtracksysteem zullen spelers de mogelijkheid krijgen om eigen playlists te importeren in het spel. Deze zal de game dan zelf aanpassen aan de dynamiek tijdens het spelen.

Een voorbeeld dat hiervan wordt gegeven is dat jouw boarder van een ramp afglijdt op jouw favoriete nummer waarbij muziek stopt tijdens de vlucht, zodat alleen het geluid van de wind overblijft. Volgens de producer van SSX zal het systeem in meer toekomstige EA-spellen worden gebruikt. Welke spellen precies heeft hij niet gezegd.

SSX komt op14 februari 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Cut the Birds is een bastaard

Angry Birds, Cut the Rope en Fruit Ninja hebben wilde tijden achter zich en nu staan er wilde tijden op de stoep. Er is namelijk een bastaard van een spel in de App-store van Apple terecht gekomen: Cut the Birds. De game leent de naam, de gameplay en het uiterlijk van de drie eerder genoemde spellen.

De bedoeling van het spel is dat je net als in Fruit Ninja dingen kapot moet snijden. Alleen dit keer is het geen groente en fruit maar vogels, boze vogels. Cut the Rope komt alleen in de naam maar dat mag redelijk voor zichzelf spreken. De app is gratis dus de maker heeft geen commercieel belang erbij maar de vraag is of één van de andere game-ontwikkelaars het hierbij gaan laten. Bekijk hieronder gameplay van Cut the Birds.

Postal III komt naar Steam

Goed nieuws voor alle Steam-fanaten onder ons. Postal III zal naast een retail release op de XBOX360, PlayStation 3, Windows en Mac ook een digitale release krijgen op Steam.

Running With Scissors heeft aangekondigd dat Postal III ook een release zal krijgen via Steam. Postal III komt donderdag al uit in Rusland, wij zullen helaas nog moeten wachten tot 10 december voordat we aan de slag kunnen met deze belachelijke game. Slecht nieuws voor de console-gamers, Running With Scissors heeft namelijk nog geen releasedatum voor de XBOX360 en PS3-versie aangekondigd.

Postal3

Tweede aanhouding in verduisteringszaak Arnhem

Een voormalig bestuurslid van een stichting is maandagochtend aangehouden omdat ze geld zou hebben verduisterd. De Arnhemse stichting was opgericht om goede doelen mee te financieren. De 48-jarige vrouw uit Ede zou ruim tweehonderdduizend euro hebben weggesluisd. Ze is in een cel gezet.

Een bestuurslid deed vorig jaar november aangifte van verduistering. In september werd een 46-jarige man uit Ede aangehouden, die na een paar dagen werd vrijgelaten. Ook hij was bestuurslid van de stichting.

Beiden worden verdacht van verduistering.

Verdachten flitspaalbom Voorschoten blijven in cel

De drie verdachten van de bom die ruim een week geleden aan een flitspaal in Voorschoten ontplofte blijven langer vastzitten. Ze mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden, heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Van één verdachte vond de rechter-commissaris wel dat er niet genoeg bewijs is om zijn directe betrokkenheid vast te stellen. Hij blijft wel vastzitten, maar dan vanwege het bezit van zwaar illegaal vuurwerk en drugsbezit.

De bom op de flitskast bij een kruising van de Voorschoterweg werd vorige week zaterdagnacht gemeld bij de politie. Toen een bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het explosief probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de 44-jarige man zijn rechterhand. Ook een andere bomruimer en een technisch rechercheur liepen verwondingen op.

De drie verdachten werden vrijdag opgepakt. Hun woningen werden doorzocht, waarbij zwaar illegaal vuurwerk werd gevonden. In Voorschoten en Oegstgeest vonden vrijdagavond nog eens twee invallen plaats. Ook daarbij werd illegaal vuurwerk aangetroffen. Het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek verder niets zeggen over deze vondst.

De drie verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

'Online problemen Battlefield 3 bijna opgelost'

Electronic Arts heeft aangegeven dat ze een hoekje om zijn gegaan en de meeste problemen met de servers van Battlefield 3 hebben opgelost. Afgelopen weekend waren er geen problemen met de servers voor de pc en PS3. Voor de Xbox 360 is het weekend voor zo'n 95% probleemloos verlopen.

DICE heeft aangegeven dat ongeacht het platform of het probleem dat alles voor 100% moet lopen en dat ze er op gericht blijven. EA is momenteel nog met Microsoft in gesprek om uit te zoeken waar de problemen zitten en hoe ze die kunnen oplossen. Electronic Arts vraagt om begrip, ze weten hoe irritant het kan zijn aangezien ze zelf ook gamers zijn en dit niet willen meemaken.

Counter Strike krijgt geen oktober-bèta

Eigenlijk zou deze maand de open bèta van Counter Strike: Global Offensive zijn gestart maar Valve heeft verklaard dat dit niet mogelijk was. Na wat feedback van enkele pro-gamers heeft Valve besloten om de beta te verzetten naar een nog nader te benoemen datum. Counter Strike: Global Offensive komt volgend jaar voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Naast het verzetten van de beta werd ook aangegeven dat de beta maar één of twee mappen zal krijgen waarna langzaam meer content wordt toegevoegd. Tijdens de beta zal er dus voor het eerst gespeeld kunnen worden met de nieuwigheidjes van Counter Strike, waaronder een gloednieuwe crosshair. De crosshair zal, naast het mikken, ook meer informatie geven over het wapen dat je gebruikt.

'Circle Pad Pro beste manier om Resident Evil: Revelations te spelen'

Circle Pad Pro is de officiële naam van de nieuwe 3DS add-on die een extra duimstick toevoegt aan de knoppenindeling. De game Resident Evil: Revelations is het beste te spelen met deze add-on, aldus Tsukasa Takenaka.

Takenaka, de assistent producent van RE: Revelations, heeft dit verklaard tijdens een recent Capcom Evenement: “Het is de beste manier om de game te spelen. Het meest belangrijke is om spelers een knoppenindeling te geven die het meest natuurlijk voelt. Met de add-on vervagen de controls en word je meer een onderdeel van de ervaring. We hebben het idee dat veel mensen dit als ideale knoppenindeling zullen beschouwen en daarom hebben we besloten dit in de game te stoppen.”

De door niet alle gamers goed ontvangen 3DS add-on gaat vanaf nu dus door het leven als Circle Pad Pro en zal Resident Evil: Revelations ondersteunen. 

Resident Evil Revelations (geschaalde kopie)

Onderzoek naar 'geheimhouden' proces-verbaal

Minster van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat onderzoeken of processen-verbaal voortaan niet meer kunnen worden opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Hiermee wil de minister de administratieve lasten terugdringen voor de politie.

Opgevraagde processen-verbaal moeten nu handmatig worden gecontroleerd, wat de politie veel tijd kost. Opstelten gaat daarom onderzoeken of processen-verbaal onder de Wet politiegegevens kunnen komen te vallen. Dan zijn ze niet meer opvraagbaar via de Wob.

Opstelten reageert hiermee op een rapport van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) dat hij maandag kreeg. De bewindsman wil de administratieve lasten bij de politie deze kabinetsperiode met 25 procent terugbrengen. Actal adviseert onder meer om de hoeveelheid informatie die de politie moet aanleveren aan verschillende partijen, waaronder het OM, te beperken.

Boeing bouwt aan ruimteschip

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een spaceshuttlehangar in Florida gekocht om zijn eigen ruimtecapsule te ontwikkelen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend in het Kennedy Space Center. Het programma moet de komende vier jaar 550 arbeidsplaatsen opleveren.

Sinds de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in 2009 een begin maakte met de ontmanteling van het spaceshuttleprogramma zijn in Cape Canaveral vierduizend arbeidsplaatsen in de ruimtevaartindustrie verloren gegaan.

Boeing is een van de bedrijven die in het gat springen en een eigen ruimteschip willen ontwerpen om astronauten en voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te vervoeren. De capsule die Boeing ontwerpt moet zeven mensen tegelijk de ruimte in kunnen helpen.

Racen met Chocobo's

Wie kent het niet? De mini-games van Final Fantasy waarbij je lekker mag rondrijden met Chocobo's. Goed nieuws voor alle racefans, want bij Final Fantasy XIII-2 komt deze mini-game terug. Siliconera bekeek de races en heeft hier een mooi klein rapport van gemaakt. Final Fantasy XIII-2 komt volgend jaar uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De races zullen (hoe verrassend) geld opleveren. De races worden in tiers gereden wat betekent dat je onderaan de ladder begint en je weg omhoog moet werken. Hoe hoger je komt, des te meer geld je krijgt voor het winnen van een race. Daarnaast zijn er ook specifieke eisen waar je aan moet voldoen voor speciale geheime races. 

Het niveau van je Chocobo wordt bepaald aan de hand van zijn (of haar) stamina en speed. Daarnaast zijn er nog enkele speciale elementen die je Chocobo net iets beter maken dan de rest. Verder kun je ook items gebruiken om je vehikel net dat beetje extra te geven. 

chocobo

2012 Line up van Capcom

Capcom gaat helemaal los want ze hebben vandaag vijf nieuwe trailers vrijgegeven voor aankomende games in 2012. Bekijk hieronder nieuwe trailers voor Ultimate: Marvel vs Capcom 3, Resident Evil: Operation Raccoon City, Resident Evil: Revelations, Dragon’s Dogma, en Asura’s Wrath.

De trailers voor Ultimate: Marvel vs Capcom 3 tonen ons Frank West en Rocket Raccoon als speelbare personages.

De trailer van Resident Evil: Operation Raccoon City toont ons het verhaal en gameplay van het spel.

De trailer van Resident Evil: Revelations toont ons de Raid-mode en gameplaybeelden.

De trailer voor Dragon’s Dogma toont ons 'The Pawn' en wat zijn rol zal zijn in het spel.

De trailer voor Asura's Wrath toont ons een Asura die kont kan schoppen zonder armen.

Liverpool legt talent Robinson tot 2016 vast

Liverpool heeft Jack Robinson voor lange tijd aan zich gebonden. De club uit de Premier League verlengde het contract van het 18-jarige talent voor meedere Robinson debuteerde vorig jaar mei onder Rafa Benítez voor de Reds en is daarmee nog altijd de jongste debutant uit de historie van Liverpool. Robinson was op dat moment 16 jaar en 250 dagen.

Tot dusver kwam hij tot vijf optredens voor Liverpool, waarvan vier onder de huidige trainer Kenny Dalglish. Dit seizoen kwam de Engelse jeugdinternational alleen uit in de League Cup. In de competitie krijgt aanwinst Jose Enrique de voorkeur.

Sijsling onderuit in Eckental

Igor Sijsling heeft zijn titel in het challengertoernooi in Eckental niet kunnen verdedigen. Vandaag ging de Nederlander al in de eerste ronde onderuit tegen de Duitse wildcardspeler Kevin Krawietz.

Sijsling staat op de wereldranglijst op plaats 189, maar was niet opgewassen tegen de nummer 357. Hij verloor met 6-7 (7) en 6-7 (5) waardoor de Nederlander volgende week een stuk lager in de ranking zal staan.

Russische kraamkliniek moet betalen na babywissel

Een Russische kraamkliniek die twaalf jaar geleden per ongeluk twee baby's verwisselde moet de twee gedupeerde gezinnen elk omgerekend zeventigduizend euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Kopeisk maandag bepaald.

De twee ouderparen kwamen er pas onlangs door middel van DNA-onderzoek achter dat hun dochters bij hun geboorte zijn verwisseld. De zaak kwam aan het rollen toen de gewezen echtgenoot van een van de vrouwen weigerde alimentatie voor hun dochter Irina te betalen, omdat ze niet op hem leek. Uit DNA-onderzoek bleek vervolgens dat ze geen van beiden de biologische ouder van het meisje waren. Nadat was uitgezocht wat er was gebeurd werd het andere meisje opgespoord. De geschiedenis van de verwisselde baby's was groot nieuws in Rusland.

De ouders van de meisjes reageerden zeer verheugd op de uitspraak van de rechter en vlogen elkaar in de armen. Zeventigduizend euro is naar Russische begrippen een heel hoog bedrag. Het gemiddeld maandloon in Rusland bedraagt iets meer dan 350 euro. Maar ondanks haar blijdschap toonde de (niet-biologische) moeder van Irina, Joelia Beljaeva, zich bitter. "Al het geld in de wereld weegt niet op tegen de blik van een kind naar zijn moeder", zei ze. Geen van beide meisjes wil weg bij de ouders die haar hebben grootgebracht. De ouders overwegen het geld dat ze krijgen te gebruiken om bij elkaar in de buurt te gaan wonen, of misschien zelfs in één huis.

Basisschool Hengelo dicht tot donderdag

De basisschool in Hengelo waar zondagavond een brand uitbrak, blijft zeker tot en met woensdag dicht. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Waarschijnlijk kunnen de honderdvijftig leerlingen van de Wilbertschool donderdag weer lessen volgen. Tot die tijd zijn ze vrij.

De brand brak uit op het dak van het monumentale pand aan de Ruysdaelstraat. De brandweer kan nog geen uitspraken doen over de oorzaak en de schade. Mogelijk moet de school uitwijken naar noodgebouwen.

Weer zes NEC-hooligans melden zich

De politie heeft maandag vier NEC-hooligans aangehouden. Daarnaast hebben nog twee NEC'ers zich telefonisch gemeld. Zij worden later gearresteerd. Het totaal aantal hooligans dat is aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen na afloop van Vitesse - NEC staat nu op negentien. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandag.

De arrestanten zijn tussen de 14 en 32 jaar en komen uit de omgeving van Nijmegen. Donderdag zette de politie 22 foto's online van mogelijke relschoppers, waarover 21 tips binnenkwamen. De politie zoekt nog vijftien hooligans. Hun foto's staan nog online.

Na de derby op 16 oktober bekogelden NEC-aanhangers de politie met stokken en stenen. Ze waren gefrustreerd omdat NEC had verloren. Ook probeerden ze de confrontatie aan te gaan met supporters van Vitesse, maar dat kon de ME voorkomen. Bij de rellen raakten vijf agenten gewond.

Acht supporters die kort na de wedstrijd werden aangehouden, moeten 15 november voor de rechter verschijnen. Daarop vooruitlopend besloot de KNVB dat vijf relschoppers een landelijk stadionverbod krijgen voor zes jaar. Daarnaast besloot burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen dat de vijf de komende twee jaar niet meer in de buurt van het stadion van NEC mogen komen.

Vat met 70 kilo cyaankali is terecht

De politie van Keulen heeft maandag een waarschuwing naar aanleiding van de vermissing van een vat met zeventig kilo cyaankalikorrels ingetrokken.

Het vat was bij een transportbedrijf in Keulen bij vergissing in een andere vrachtwagen met gevaarlijke stoffen geladen en naar de verkeerde bestemming gebracht. Volgens de politie hebben onbevoegden nooit toegang tot de extreem gevaarlijke zending gehad.

Drent langer vast voor beschietingen

De 21-jarige man uit Roswinkel die vorige week werd aangehouden omdat hij mensen met een luchtdrukwapen zou hebben beschoten in Emmer-Compascuum, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie in Assen.

In het Drentse dorp werden vorige week zeker zeven mensen beschoten. Zij hebben aangifte gedaan. Bij de beschietingen raakte een man gewond aan zijn hoofd en een andere man aan zijn heup. De politie sluit niet uit dat meer mensen zijn beschoten.

In de woning van de man werden een luchtbuks en een handvuurwapen aangetroffen, die in beslag zijn genomen.

Miscalculatie Duitse bad bank grondig onderzocht

De Duitse regering gaat de misrekening van de schuld van de 'bad bank' FMS Wertmanagement van 55,5 miljard euro tot op de bodem uitzoeken. FMS liet vrijdag weten dat zijn schulden miljarden lager liggen dan eerder was bekendgemaakt, doordat een plus en een min waren verwisseld.

Door de herberekening valt de staatsschuld wel 2,6 procentpunt lager uit. De staatsschuld bedraagt nu 81,1 procent van het bruto binnenlands product. Het schuldniveau van vorig jaar komt uit op 83,2 procent, tegenover een eerder bekendgemaakte 84,2 procent.

FMS Wertmanagement is een vehikel dat de slechte schulden van Hypo Real Estate bevat. Die financiële instelling was het meest prominente Duitse slachtoffer van de kredietcrisis van drie jaar geleden. De Duitse overheid nationaliseerde Hypo in 2009. Vorig jaar werd 173 miljard euro aan slechte leningen losgemaakt en in 'bad bank' FMS ondergebracht.

Een woordvoerder van de Duitse minister van financiën zei maandag dat met hoge snelheid wordt uitgezocht wat er is gebeurd. "Er is geen enkele twijfel over dat dit erg vervelend is." De overheid heeft al aanwijzingen over de oorzaak, maar de woordvoerder weidde hier niet over uit.

Amsterdam vreest rellen bij Ajax - Dinamo Zagreb

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen rond de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Zagreb woensdag. De gemeente vreest rellen en heeft daarom onder meer besloten dat er meer agenten op de been moeten zijn. Eerdere ontmoetingen tussen de clubs verliepen tumultueus.

Naar verwachting komen ongeveer 750 aanhangers van Dinamo Zagreb op het Champions League-duel af, waaronder een klein deel van de beruchte harde kern. Rond de uitwedstrijd van Ajax tegen Dinamo Zagreb een kleine twee weken geleden vielen supporters van Dinamo een hotel met Ajax-supporters aan. Hierbij raakte een Ajacied gewond.

Eerdere wedstrijden van Ajax tegen Dinamo Zagreb in 2007 en 2009 leidden volgens de gemeente tot 'massale vechtpartijen' tussen Ajax-supporters en een deel van de 1200 meegereisde Dinamo-fans. In 2009 werden veertig mensen aangehouden voor geweldpleging.

De politie mag woensdag vanaf 13.00 uur tot iets na middernacht preventief fouilleren in de Amsterdamse binnenstad, de route naar de Arena en het gebied rond het stadion. Rond de wedstrijd woensdag worden meer maatregelen genomen, maar daarover wil de gemeente uit 'veiligheidsoverwegingen' niets zeggen.

Nieuwe ECB-baas moet vol aan de bak

Het is niet het makkelijkste moment om te beginnen aan een van de belangrijkste en momenteel ook een van de zwaarste functies in Europa. Mario Draghi zal, wanneer hij dinsdag het presidentschap van de Europese Centrale Bank heeft overgenomen van Jean-Claude Trichet, al zijn kunde en ervaring moeten aanwenden om de eurozone te behoeden voor rampspoed en om de regio economisch in rustiger vaarwater te brengen.

De toekomst van de euro en de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis hangen in grote mate af van de lijnen die Draghi als ECB-chef uitstippelt. De bank hield tot dusverre de rentes laag op leningen die landen als Italië en Spanje aangaan door hun obligaties op te kopen. Op deze wijze werd voorkomen dat de landen afsnelden op een bankroet. Griekenland, Ierland en Portugal konden zo eerder worden behoed voor een faillisement.

Net als zijn voorganger Trichet is Draghi een voorstander van de strenge en soms impopulaire opvatting van het ECB om inflatie in te dammen. Vorige week maande hij Italië om zijn begrotingsproblemen zelf aan te pakken, in plaats van te dralen en te wachten op hulp van buitenaf. De 'buitengewone maatregelen' die de ECB heeft genomen - zoals het opkopen van obligaties - zijn slechts 'tijdelijk', zei hij.

Dinsdag krijgt Draghi op een persconferentie alle gelegenheid om dit op het oog onschuldige woord te definiëren. Als de maatregelen van de ECB inderdaad tijdelijk zijn en worden beëindigd, wacht de afgrond. Landen kunnen dan niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen, waarna banken ten val komen en de economie tot stilstand komt. Een nieuwe recessie is het gevolg. In sommige scenario's betekent dit het einde van de euro.

Als het opkopen van obligaties door de ECB aan de andere kant niet tijdelijk van aard is, is er het risico van lakse en gemakzuchtige politici, die achteroverleunend wachten tot de centrale bank hun te hulp schiet.

Voor Draghi rest dus slechts een beperkte bewegingsruimte, waarin hij op de korte termijn markten tot bedaren moet brengen, maar terzelfdertijd regeringen moet overtuigen van de tijdelijke aard van de maatregelen. Op die manier moet voorkomen worden dat er geen 'verslaving aan ECB-actie door regeringen ontstaat', aldus Marco Valli, econoom van Unicredit. "Dat zou bijzonder gevaarlijk zijn", voegde hij eraan toe.

De noodzaak van ECB-optreden is niet te omzeilen, maar Draghi zal duidelijk moeten aangeven wat de ECB precies gaat doen en voor hoelang.


Nieuwe ECB-baas moet vol aan de bak (Foto: Novum)

Opstelten belooft beter stelsel conflictoplossing

Het oplossen van geschillen voor burgers verloopt de komende jaren beter. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daartoe een aantal maatregelen getroffen, laat zijn departement maandag weten.

De bewindsman wil onder meer dat de digitale toegankelijkheid van de rechtspraak wordt vergroot. Zo kunnen mensen per 2015 de voortgang van hun rechtszaak via internet volgen. Verder komt er volgend jaar een eenvoudige, digitale procedure bij de kantonrechter. In 2012 moet bovendien het hoger beroep eenvoudiger, sneller en effectiever worden.

Ook het oplossen van geschillen buiten de rechtbank moet volgens Opstelten beter. Hij treft daarom ook maatregelen om buitengerechtelijke procedures als mediation te bevorderen. De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen en de uitwerking daarvan buigen.

Buemi moet knokken voor F1-toekomst

Sébastien Buemi weet dat het voor hem nog lastig gaat worden om ook in 2012 in de Formule 1 te rijden. De Zwitser viel gisteren uit in de Grand Prix van India door een technisch probleem met zijn Toro Rosso. Hij zag teamgenoot Jaime Alguersuari goed presteren, terwijl Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne in de startblokken staan.

"Voor 2012 tellen de resultaten. Maar ik hoop dat onze bazen wel zien dat van de twee Toro Rosso-rijders ik de snellere coureur op de baan ben. Wat kan ik verder doen zonder geluk? Ik geef alles, maar je bent kansloos tegenover het lot. Ik blijf pushen ondanks alle tegenslag die ik dit jaar heb moeten verwerken. In Abu Dhabi en Brazilië zal ik weer voor elke meter knokken, hoewel ik veel te verliezen heb. Maar ik geef nooit op. Ik kan alleen maar hopen dat het genoeg is voor een stoeltje voor 2012," zei Buemi die gisteren in de top acht had kunnen eindigen.

Engelse arbiter bij PSV tegen Hapoel

De Engelsman Stuart Attwell is door de UEFA aangesteld om donderdag het Europa Leagueduel van PSV tegen Hapoel Tel Aviv te fluiten. Het is de eerste keer dat de 29-jarige Attwell de leiding heeft over een duel van PSV. De arbiter fluit sinds 2008 in de Premier League en sinds 2009 internationale wedstrijden.

Attwell wordt in Eindhoven bijgestaan door zijn landgenoten Simong Long en Stuart Burt. De vierde official is Michael Jones. De vijfde en zesde official bij dit duel zijn Michael Oliver en Anthony Taylor.

De wedstrijd FC Twente - Odense BK staat onder leiding van Ovidiu Alin Hategan. Voor de Roemeen is het de eerste keer dat hij een wedstrijd van een Nederlandse club fluit. Tony Chapron is de scheidsrechter bij Austria Wien - AZ. De Fransman floot vorig jaar in de derde voorronde van de Champions League het duel tussen Ajax en het Griekse PAOK Saloniki.

Metro Algiers na dertig jaar klaar

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft maandag in de hoofdstad Algiers de metro in gebruik gesteld. Het metrotraject is slechts 9,5 kilometer lang en telt tien stations, maar de aanleg heeft ruim dertig jaar geduurd. De kosten bedroegen 380 miljoen euro.

De aanleg van de metro begon in 1980 onder president Chadli Benjedid. Een burgeroorlog, technische problemen en geldgebrek zorgden voor oponthoud.

Verwacht wordt dat in de spits in beide richtingen dagelijks 21.000 mensen per uur van de metro gebruik zullen maken. De treinen rijden tussen 05.00 en 23.00 uur. Exploitant is RATP-Al-Djazair, een dochtermaatschappij van het metrobedrijf van Parijs.

's Werelds oudste neushoorn in Duitsland overleden

's Werelds oudste witte neushoorn is zaterdag in een wildpark in het Duitse Hodenhagen in zijn slaap overleden. Dat heeft het Serengeti-Park, het Nedersaksische wildpark waar de 53-jarige Charly verbleef, bekendgemaakt.

Charly is in alle rust heengegaan, aldus het Serengeti-Park. Door een vernauwing in zijn keel ging ademhalen hem de afgelopen weken steeds moeilijker af. Diverse medische behandelingen mochten niet baten. Charly liet steeds vaker zijn voer staan en gaf uiteindelijk de strijd op.

De witte- of breedlipneushoorn kwam in 1958 in Zuid-Afrika ter wereld. In 1974 emigreerde hij naar Hodenhagen.

Neushoorns worden doorgaans hooguit 35 jaar oud.

Exotische vis verovert nu ook Limburgse beken

De marmergrondel heeft nu ook Limburg gevonden. De exotische vis werd vorige week ontdekt in een zijbeek van de Maas. De marmergrondel is sinds 2002 in verschillende beken en rivieren in Nederland gezien, maar nog nooit eerder in en rond de Maas. Dat meldt Waterschap Peel en Maasvallei.

De marmergrondel komt oorspronkelijk uit Oost-Europa. Vorig jaar werden in de Maas wel exemplaren van de zwartbekgrondel en de pontische stroomgrondel ontdekt. Deze vissen komen uit hetzelfde leefgebied als de marmergrondel.

Het lijkt erop dat de grondelfamilie nu in grote aantallen de Maas en zijbeken aan het veroveren is. Gevreesd wordt dat de rivierdonderpad onder de komst van de uitheemse soort zal lijden. Deze vis leeft grotendeels op dezelfde plek als grondels. De vissoorten komen voor op kleibodems van beken en gebieden met veel vegetatie.

Het is nog onduidelijk wat voor effect de grondels hebben op de vissoorten in Nederland.

Nikkie Plessen is geen losbol meer

Nikkie Plessen heeft het uitgaansleven achter zich gelaten. "Je moet in je leven doen waar je zin in hebt. Op dit moment is dat voor mij mijn kindje en mijn man, alles gewoon lekker thuis. En af en toe een feestje. Maar non-stop een maandlang uitgaan, dat hoeft niet meer", vertelt de 26-jarige presentatrice voor de camera van Novum Nieuws.

Plessen presenteert vanaf 1 november New Chicks. Dit nieuwe programma draait om vijf vrouwen, die in een villa op Curaçao Nederlandse mannen op bezoek krijgen. "Ook ik ben keihard naar Lloret de Mar gegaan, dat was hartstikke leuk", vertelt Plessen. "Dus ik kan me identificeren met degenen die op vakantie gaan. Dat het warm is en leuke mannen ziet, dat je denkt: lang leve de lol. Dat heb ik ook gedaan."

Toch kan de presentatrice zich niet helemaal vinden in de levensstijl van de New Chicks. "Ik ben nooit van de onenightstands geweest. Dat komt misschien door mijn ouders. Ik werd vrijgelaten en mocht alles omdat ze me vertrouwden. En dat was terecht want ik deed ook niks. Als ik om middernacht thuis moest zijn, was ik om middernacht thuis."

Plessen mist het uitgaansleven niet. "Maar ik vind het wel heel leuk om er in het programma naar te kijken omdat het herkenbaar is. Je kunt je heel erg identificeren met de meiden, iedereen herkent wel iets van iemand terug in zichzelf."

Foodwatch: 'zuiverend' vruchtensapje vervuilt

Het vruchtensapje Yagua Daily Detox Framboos & Groene Thee is lang niet zo zuiverend als de fabrikant beweert. De 'frisfabriek' Yagua vervuilt door onzin en fabels te verspreiden over de reinigende werking van antioxidanten, stelt consumentenorganisatie Foodwatch.

Het drankje heeft volgens de fabrikant een 'zuiverende werking' die te danken is aan antioxidanten in ingrediënten. Wetenschappers hebben dergelijke claims over antioxidanten volgens Foodwatch al lang weerlegd. "Voor zuivering hebben mensen een lever nodig, geen frisdrank", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch.

Ook claims dat je door het drankje een slank lichaam en een goede gezondheid krijgt zijn volgens de voedselwaakhond wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd. "Yagua wakkert bij klanten de hoop aan dat je met onzin uit een flesje minder gezond kunt eten en toch in vorm kunt blijven. Wie dat gelooft is 1034 euro per jaar lichter en 450 zinloze calorieën per dag zwaarder."

Yagua laat in een eerste reactie weten 'erg geschrokken' te zijn door de bevindingen van Foodwatch. "Het is enorm suggestief en veel zaken worden uit hun verband getrokken", zegt een woordvoerder. Inhoudelijk wilde hij verder nog niets zeggen. "Wij moeten ons even bezinnen op de manier zoals dit is gegaan."

Foodwatch neemt vaker producten onder de loep. De organisatie richt zich vooral op misleidende reclame en ongefundeerde gezondheidsclaims. Ook wordt ieder jaar het Gouden Windei uitgereikt voor het meest misleidende product.


Foodwatch: 'zuiverend' vruchtensapje vervuilt (Foto: Novum)

Gebroeders Coen bieden Justin Timberlake rol aan

Zanger Justin Timberlake heeft weer een filmrol te pakken. Joel en Ethan Coen willen hem in hun muziekfilm Inside Llewyn Davis over folkmuziek uit de jaren zestig, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De filmmakers zien Timberlake graag in de rol van muzikant Jim. Het personage is getrouwd met Jean, die wordt gespeeld door Carey Mulligan.

Het verhaal van Inside Llewyn Davis is losjes gebaseerd op het levensverhaal van folkzanger Dave Van Ronk, die bevriend was met Bob Dylan en andere beroemde muzikanten. Het verhaal speelt zich af in het New York van de jaren zestig.

De 31-jarige acteur Oscar Isaac, die vorig jaar te zien was in Robin Hood, speelt de titelrol van een muzikant die zijn carrière nauwelijks van de grond weet te krijgen. Ethan en Joel Coen schreven het scenario van Inside Llewyn Davis en gaan de film regisseren. De twee werken nu nog aan de komische misdaadfilm Gambit, met Cameron Diaz.

John Goodman zou ook een rol krijgen in Inside Llewyn Davis, maar dat bericht is nog niet bevestigd. Goodman werkte eerder met de broers Coen samen in de cultklassieker The Big Lebowski uit 1998. Of Timberlake de rol aanneemt, is nog onbekend. Inside Llewyn Davis moet in 2013 in de bioscopen draaien.

Seizoen voorbij voor tennisser Schoorel

Tennisser Thomas Schoorel komt dit seizoen niet meer in actie. Dat meldt de Amsterdammer maandag via Twitter. De nummer 130 van de wereld heeft te veel last van een schouderblessure. Die houdt hem al sinds eind september aan de kant. Eerder speelde het gewricht Schoorel in de kwalificatie van de US Open ook al parten.

Schoorel brak dit jaar door op de ATP Tour. In Doha behaalde hij in januari het hoofdtoernooi waar hij het Roger Federer een set lastig maakte. Ook bij het ATP-toernooi in Marseille drong hij door tot het hoofdschema, waarna hij in mei challengertoernooien in Rome en Napels won.

Op Roland Garros speelde hij zijn eerste grandslamtoernooi en won meteen een partij. In de tweede ronde was Stanisla Wawrinka een maatje te groot. In juli stond Schoorel 94e op de wereldranglijst, maar door een moeizaam najaar zakte hij weer weg. In september brak de hardhitter bovendien met zijn coach Stephan Ehritt-Vanc.

[Video] Japanner kopt vanaf 59 meter raak

Fagiano Okayama-speler Ryujiro Ueda heeft sinds gisteren een plaats in de recordboeken van wereldvoetbalbond FIFA veroverd. De Japanse verdediger kopte in de wedstrijd tegen Yokohama FC dankzij een blunderende keeper een bal raak van 58,6 meter afstand. Het bleek de enige goal van de wedstrijd te zijn.

Ueda neemt het koprecord over van de Noor Jone Samuelsen die vorige maand vanaf 57,3 meter een bal raak wist te koppen.

Ambtenaar stuit op vuurwerkbom in Alphen

In Alphen aan den Rijn is maandagmiddag een zelfgemaakte vuurwerkbom gevonden. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) onderzoekt of er gevaar is voor omwonenden, meldt een politiewoordvoerder.

Het vuurwerk werd gevonden vlakbij de kruising Eisenhowerlaan en de Burgemeester Bruins Slotsingel door een medewerker van de gemeente. De straten zijn uit voorzorg afgezet. Er zijn geen huizen ontruimd.

Emotionele oproep Mauro aan Tweede Kamer

Mauro doet een laatste emotionele oproep aan de leden van de Tweede Kamer om in Nederland te mogen blijven. Hij doet dat in een verklaring die dinsdag in Den Haag wordt uitgedeeld, de dag waarop de Kamer debatteert over Mauro Manuel.

De jongen is dinsdag aanwezig bij een manifestatie op het Plein met sympathisanten. "Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven", schrijft Mauro in de tekst.

Emotionele oproep Mauro aan Tweede Kamer
Emotionele oproep Mauro aan Tweede Kamer (Foto: ANP)

Engelse scheidsrechter voor duel Ajax tegen Zagreb

Martin Atkinson is door de UEFA aangesteld om woensdag het Champions Leagueduel van Ajax tegen Dinamo Zagreb te fluiten. Atkinson wordt in dit duel bijgestaan door zijn landgenoten Michael Mullarkey en Peter Kirkup. Lee Probert fungeert als vierde man. Mark Clattenburg en Andre Marriner zijn de vijfde en zesde man bij dit duel.

De aanstelling van Clattenburg als doelgebiedscheidsrechter is opmerkelijk te noemen. Hij was eerder nog aangesteld als hoofdscheidsrechter bij het tweede groepsduel van Ajax, uit tegen Real Madrid, dat de Amsterdammers met 3-0 verloren. Scheidsrechter Atkinson floot vorig jaar het Europa Leagueduel in Moskou tussen Spartak Moskou en Ajax dat ook met 3-0 verloren ging.

Bij een overwinning van Ajax op Dinamo zijn de Amsterdammers verzekerd van overwintering in Europa. Het eerste duel twee weken geleden won Ajax vrij eenvoudig met 2-0 door goals van Derk Boerrigter en Christian Eriksen.

Zagreb wacht na drie wedstrijden nog altijd op de eerste punten in de Champions League. Ajax staat met vier punten tweede in de poule, voor Olympique Lyonnais en achter Real Madrid.

Korfballers via Tsjechië in halve finale

De Nederlandse korfbalploeg blijft maar winnen op het WK. In het Chinese Shaoxing werd Tsjechië met 38-18 verslagen. Het was voor Nederland de eerste partij in de tweede ronde. Dinsdag volgt ook nog een duel tegen Catalonië, waarna donderdag de halve finale volgt. Daar is Nederland al zeker van. Ook Catalonië, België en Taiwan staan bij de laatste vier.

Tegen Tsjechië won Nederland de eerste twee punten, maar ging het daarna lang gelijk op. Toen de Tsjechen de achterstand op 9-8 tot een punt verkleind hadden, zette Oranje echter een sprint in en ging met 15-9 rusten. In de tweede helft liet Nederland de Tsjechen niet meer terugkomen en denderde het door naar de 38-18 eindstand. André kuipers scoorde dertien van de Nederlandse punten.

Nederland won zeven van de acht voorgaande WK's. België, dat alle acht de finales tegen Nederland speelde, was in 1991 als enige andere land ooit de beste.

Palestina volwaardig lid Unesco

Palestina wordt volwaardig lid van de Unesco. Dat heeft een meerderheid van de leden van de VN-cultuurorganisatie maandag besloten.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas vroeg in september het volwaardige lidmaatschap van de VN aan. De Palestijnen hebben daar hun zin nog niet in gekregen, maar ze kunnen inmiddels wel het volledige lidmaatschap van VN-programma's en -organisaties aanvragen. De in Parijs gevestigde Unesco is hier het eerste voorbeeld van.

De Verenigde Staten lieten voorafgaand aan de stemming weten dat ze die "voorbarig" en "contraproductief" vinden. Eerder klonk ook al felle kritiek vanuit de VS, een trouwe bondgenoot van Israël. Zo riep de Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco, David Killon, andere lidstaten op om tegen de toetreding van Palestina te stemmen.

Palestina volwaardig lid Unesco
Palestina volwaardig lid Unesco (Foto: ANP)

Achttien arrestaties voor vastgoedfraude

De politie heeft maandag veertien mannen en vier vrouwen aangehouden in een omvangrijke vastgoedfraudezaak. Onder de verdachten zijn twee notarissen en een advocaat, meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad.

De mannen en vrouwen worden onder meer verdacht van vastgoed- en hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In de zaak zijn achttien woningen en elf bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Dat gebeurde in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen, Hoofddorp en Lelystad.

Op sommige woningen heeft justitie beslag laten leggen. Ook zijn waardevolle goederen in beslag genomen.

Bij het onderzoek werkten onder meer politie, justitie en de Belastingdienst samen.

Yvon Jaspers wil de politiek in

Yvon Jaspers wil de politiek wel in. Dit zei de intellectuele KRO-presentatrice zondag in het RTL 4-programma Kwestie Van Kiezen van presentator Rick Nieman. De Boer zoekt Vrouw-coryfee fantaseert openlijk over een politieke carrière.

Nieman legde haar de keuze voor: "Er komt een dag dat ik de politiek inga of er komt een dag dat ik het land ontvlucht", antwoordde Jaspers dat ze er wel eens over denkt een politieke partij op te richten. "En die noem ik dan de KVZ, de Kracht van Zacht."

Jaspers schaamt zich bijvoorbeeld over de gang van zaken rondom de Angolees Mauro. "Een jongen van 18 het land uit sturen, dat hadden we een paar jaar geleden niet in ons hoofd kunnen halen", aldus de presentatrice. Ze hekelt het politieke klimaat in ons land: "Ik was echt heel lang trots dat ik Nederlander was, maar dat wordt snel minder."

Jaspers is furieus op PVV-leider Geert Wilders: "Ik begrijp hem zó niet! Waarom Wilders alles zo naar wil maken. Ik begrijp dat niet!"


Yvon Jaspers furieus op Geert Wilders

Massa wil zich niet verzoenen met Hamilton

Gisteren was in de Grand Prix van India de zoveelste aanrijding dit jaar tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton. Beide rijders staan onder druk om goed te presteren en komen elkaar vaak tegen op het asfalt. Inmiddels heeft Massa het gehad met Hamilton en wil hij zich niet meer met de Brit verzoenen.

Bij de aanrijding op het Buddh International Circuit deed Massa de deur dicht voor Hamilton en werd hiervoor bestraft met een drive-through penalty. Hij zei hier niets van te snappen. "Ik heb niets verkeerd gedaan en snap niet dat ik werd bestraft. Ik vond het niet logisch." Tegenover de BBC gaat hij nu een stap verder. Hij zal Hamilton geen excuses aanbieden en wil ook geen vriendschap met de Brit sluiten. "Ik ga hier verder niets meer aan doen."

Hamilton verklaarde op zijn beurt dat hij voor de race geprobeerd heeft om een gesprek met Massa aan te knopen, maar dat de Braziliaan dat geweigerd heeft. De Ferrari-coureur weerspreekt dit. "Hij zei 'fijne race' tegen me, maar dat vind ik iets heel anders dan proberen een goed gesprek te hebben en het uit te spreken."

Hackers in strijd met drugskartel Mexico

Het hackers-collectief Anonymous heeft een nieuw front geopend tegen het Mexicaanse Zetas-kartel. De internetbeweging hanteert informatie als wapen in de strijd tegen de drugshandelaren, die zich hiermee op onbekend terrein bevinden.

Anonymous eist de vrijlating van een door Zetas ontvoerd lid van het hackers-collectief. Voldoet de drugsbende niet aan deze eis, dan wordt een video op internet geplaatst waarin agenten, journalisten, taxichauffeurs en anderen worden genoemd die hun medewerking aan het kartel zouden verlenen.

"Jullie hebben een grote fout begaan door een van ons te ontvoeren. Laat hem vrij", aldus een YouTube-video van Anonymous uit 'Veracruz, Mexico en de hele wereld', waarin de hackers een taalgebruik bezigen dat voorheen alleen leek voorbehouden aan drugsbendes als Zetas. De hackers zeggen 'moe te worden van de criminele bende Zetas, die zich wijdt aan ontvoeringen, diefstal en afpersing'.

Als het verder niet bij name genoemde lid van Anonymous vrijdag niet op vrije voeten is, wordt de compromitterende video op internet geplaatst. "We kunnen ons niet verdedigen met wapens, maar wel met hun auto's, huizen, cafés. Het is niet moeilijk. We weten wie ze zijn en waar ze zich ophouden", aldus de beweging. "Informatie is gratis. We vergeven niet. We vergeten niet." Tot dusverre stond de internetgroepering alleen bekend om aanvallen op de websites van grote bedrijven en overheden.

De Mexicaanse staat Veracruz gaat gebukt onder een drugsoorlog tussen elkaar op leven en dood bestrijdende drugskartels. De laatste tijd worden wekelijks tientallen ernstig toegetakelde lichamen gevonden. Vorige maand werden tijdens het spitsuur in de stad Boca del Rio 35 lijken op een snelweg gedumpt.

Als Anonymous zijn dreigement ten uitvoer brengt, wordt iedere in de video genoemde medewerker van Zetas automatisch een doelwit voor rivaliserende bendes. Het kan Zetas in zijn operaties ernstig ondermijnen. Het kartel op zijn beurt zal dan niet terugdeinzen internetactivisten aan te vallen, zelfs als die niet verbonden zijn aan Anonymous.

Tori Spelling met spoed naar ziekenhuis

Tori Spelling is gisterochtend met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De actrice, die drie weken geleden beviel van haar derde kind, klaagde eerder op de dag al over migraine. "Heeft iemand ook vlak na een bevalling last gehad van ernstige migraine", vroeg Spelling zich af via Twitter.

"Zijn het de hormonen? Ik heb nu al een week hoofdpijn, niets helpt." Spelling werd door haar echtgenoot Dean McDermott naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht. De actrice arriveerde in een rolstoel, blijkt uit foto's waarop entertainmentsite Radar Online de hand heeft weten te leggen.

Of Spelling inmiddels weer thuis is, is niet bekend. Woordvoerders van de 38-jarige blondine hebben nog niet gereageerd op het nieuws. Spelling beviel op 10 oktober van haar derde kind, dochter Hattie Margaret. De actrice en haar echtgenoot hadden al een zoon, Liam van 4, en een dochter, Stella van 3.

Sony: '63 procent van PS3-eigenaren koopt Vita'

Volgens PlayStations director of hardware marketing, John Koller, zal 63 procent van de PlayStation 3-eigenaren de nieuwe PlayStation Vita kopen. De Vita zal in tegenstelling tot Nintendo’s 3DS een goede launch maken. De PS Vita valt niet te vergelijken met de iPad, Nintendo 3DS, of zelfs zijn voorganger, de PSP.

"This is a larger game experience. We think we are insulated from the competition," zegt John Koller. "We love mobile games. Mobile and tablets games are additive"

Als voorbeeld, terwijl een HD-spel op de iPad groot is, kan een game op de Vita variëren tussen de 2GB en 4GB. Dat zou een groot deel van de iPad zijn geheugen in beslag nemen, plus een aanzienlijk lange dowloadtijd.

"Of the current PlayStation Portable owners, 60 percent have said they will upgrade in the next 18 months, and of the console owners, 63 percent said they would buy one."

Nintendo moest zijn 3DS vlak na de launch al in prijs verlagen na teleurstellende verkoopresultaten. Sony is hier dus niet bang voor.

In eerste instantie werd de PlayStation Vita nog voor de kerst verwacht, maar nadat het werd aangekondigd op de E3 in juni heeft het te kampen gehad met vertragingen. Onlangs heeft Sony aangekondigd dat de Vita in delen van Azië op 17 december zijn release zal hebben, terwijl dat in Europa en Noord-Amerika pas op 22 februari is. De Wi-Fi-uitvoering gaat 249 euro kosten en de 3G-uitvoering 299 euro.

PlayStation Vita

Sony: '63% van PS3-eigenaren koopt Vita'

CD: Textures - Dualism

Brabants metaltrots Textures bracht onlangs hun vierde album uit. Met de release van Dualism tourde de band zelfs de afgelopen twee maanden in Noord-Amerika en Canada. Het internationale succes is in ieder geval met de jaren steeds groter geworden. De vraag is echter hoe de stand van zaken muzikaal is, zeker na het vetrek van zanger Eric Kalsbeek en de komst van Daniël de Jongh (ex-CiLiCe).

Mauritius ziet af van WK-kwalificatie

Mauritius doet niet mee aan de kwalificatie voor het WK voetbal in 2014. Dat meldt de wereldvoetbalbond FIFA vandaag. De reden voor de terugtrekking van het Afrikaanse eiland is niet bekendgemaakt. Door het afhaken van Mauritius, de nummer 189 van de FIFA-wereldranglijst, is Liberia zeker van een plaats in de tweede voorronde.

Liberia en Mauritius hadden op 11 en 15 november in de eerste voorronde uit moeten maken welk land naar de poulefase zou gaan. Liberia neemt het daarin vanaf juni volgend jaar nu op tegen Senegal, Oeganda en Angola. Er worden nog elf duels gespeeld in de eerste voorronde.

Fraudehoogleraar bedacht tientallen onderzoeken

De in opspraak geraakte hoogleraar Diederik Stapel heeft op grote schaal gefraudeerd. In zeker dertig gevallen heeft hij onderzoeksresultaten zelf bedacht. Tientallen andere artikelen worden verdacht. Dat heeft professor Pim Levelt die namens de Universiteit Tilburg onderzoek deed naar de omvang van de fraude die Stapel pleegde, maandag gezegd. De onderzoekscommissie is verbijsterd over de uitkomsten van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek viel de commissie van de ene verbazing in de andere, zei Levelt maandag bij de presentatie van het interim-rapport over Stapel. Zo begon Stapel al in zijn periode bij de Universiteit Groningen in 2004 met het sjoemelen bij onderzoeken. Tientallen gepubliceerde artikelen, hoofdstukken in boeken en andere resultaten blijken in de jaren daarna te zijn verzonnen.

"Het meest schokkende is het persoonlijke leed dat hij heeft aangericht bij zijn medeonderzoekers", zegt Levelt. De onderzoekspartners, veelal jonge wetenschappers die net in het vak begonnen, deden volgens hem het voorwerk. Zij maakten onder meer de vragenlijsten. Stapel voerde het onderzoek daarna zogenaamd zelf uit.

Geen van de co-auteurs of partners wisten dat Stapel de onderzoeken helemaal niet uitvoerde. "Stapel heeft zijn partners misbruikt voor eigen glorie. Hij heeft hen voorgelogen", aldus Levelt. "Zij kunnen niet meer met trots naar hun eigen publicaties kijken en hebben in sommige gevallen hun cv moeten aanpassen."

Dat Stapel het zo lang heeft kunnen sjoemelen met onderzoeksresultaten, ligt voornamelijk aan zijn positie als decaan. "Hij zat in een machtspositie. Zijn gezag was onaantastbaar", zegt Levelt. Daardoor ontstond onder zijn partners bewondering maar ook angst om vermoedens kenbaar te maken. Bij het doorvragen naar ontbrekende vragenlijsten, vroeg Stapel altijd om vertrouwen.

De onderzoekscommissie adviseert de universiteit onder meer aangifte te doen van oplichting. Stapel heeft ernstige schade toegebracht aan de goede naam van tientallen jonge wetenschappers die met hem samenwerkten.

Ook moet de universiteit iemand anders aanstellen als aanspreekpunt. Nu is dat de rector magnificus, maar volgens de commissie is het een te hoge drempel om daar binnen te stappen voor vermoedens. Bovendien kon Stapel rekenen op veel steun vanuit het bestuur door zijn positie als decaan. Dat moet worden gecorrigeerd, stelt de commissie.

Om fraude in de toekomst te voorkomen moeten bovendien onderzoeksresultaten gearchiveerd worden tot vijf jaar na de publicatie van het artikel of boek. Die resultaten, waaronder ingevulde vragenlijsten, moeten ook opgevraagd kunnen worden.

Man bedreigd om niet meedoen aan ramadan

De Amsterdamse politie heeft foto's online gezet van een groep jongens die een man met de dood bedreigde omdat hij niet meedeed aan de ramadan. Het groepje, dat zich ophield in de Witte de Withstraat in Amsterdam-West, riep naar de man dat ze hem door zijn hoofd zouden schieten, meldt de politie maandag.

De man zou zijn aangesproken als een 'vieze homo die niet aan de ramadan doet'. Ook zouden de jongens hem hebben verteld dat ze een eerdere keer 'heel duidelijk' zijn geweest. Een volgende keer zouden ze hem pakken en vermoorden, 'waarna je naar de hel gaat'.

De bedreigingen werden op maandag 15 augustus rond 21.00 uur geuit. Dat de beelden nu pas op internet verschijnen, komt doordat de politie eerst heeft geprobeerd de zaak zelf op te lossen. "Om de privacy te beschermen gooien we niet gelijk alles op internet", legt een politiewoordvoerder uit.

De recherche is in de buurt met de beelden op zoek geweest naar de daders, maar dat heeft niks opgeleverd. De politie heeft de foto's daarom op opsporingssite depolitiezoekt.nl gezet in de hoop dat de jongeren worden herkend.

Of het om homogerelateerd geweld gaat is overigens niet bekend. "Dat ze hem homo noemen betekent niet dat hij dat ook is. Voor ons maakt het in ieder geval niet uit of daar sprake van is. Wat die mensen hebben gedaan is strafbaar en daarvoor moeten ze worden opgepakt."


Man bedreigd om niet meedoen aan ramadan (Foto: Novum)

Nederlandse mode krijgt eigen feestdag op 21 mei

De Nederlandse mode krijgt vanaf volgend jaar een eigen feestdag. De eerste Dutch Fashion Day wordt op 21 mei georganiseerd, maakt het Nederlands Modemuseum in Amsterdam maandag bekend.

De eerste Dutch Fashion Day wordt afgesloten met het uitreiken van de Dutch Model Awards en de Dutch Designer of the Year. Beide prijzen worden volgend jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Onder meer Doutzen Kroes, Frederique van der Wal en Daphne Deckers vielen de afgelopen jaren in de prijzen.

Modejournalist Phia Baruch is het gezicht van de Dutch Fashion Day. Baruch is hoofdredacteur van De Couturekrant en oprichter van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten. Onder meer Benelux Next Top Model-winnares Melissa Baas, MTV-presentatrice Nadia Palesa en Modemeisje Maria Tailor hebben zich als ambassadrice verbonden aan de modedag.

Blijkbaar van geen belang

Ik las ergens het begrip Mauroficatie van Nederland. Goed gevonden. Naarmate je langer luistert wordt het steeds belachelijker. Ook voor het geval Mauro zijn er regels die gewoon moeten worden uitgevoerd. Die regels en wetten zijn v.w.b. uitzetting met alle aankleve van dien ingesteld door een kabinet waaraan ook de PvdA deelnam. In 2007 is Mauro te verstaan gegeven dat hij niet kon blijven, in 2009 gevolgd door een brief van staatssecretaris Albayrak met dezelfde strekking. Niks nieuws dus, hij wist allang dat hij weg moet. Het is echter door de activiteiten van de vluchtelingen-industrie inmiddels zo dat letterlijk iedere uitweg wordt bewandeld om het moment van uitzetting zo ver mogelijk de toekomst in te duwen.

KNVB wil Strootman schorsen, PSV niet akkoord

De KNVB laat zich weer eens van een opmerkelijke kant zien. De openbare aanklager heeft Kevin Strootman een voorstel gestuurd voor twee duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Strootman kreeg zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen FC Twente (2-2) een rode kaart na een overtreding op Luuk de Jong. Als de Eindhovenaren de schikking accepteren zal Strootman het duel met Heracles Almelo, komende zondag, moeten missen.

Strootman heeft tot 15.30 maandagmiddag om te beslissen of hij akkoord gaat met het voorstel. Als Strootman niet akkoord gaat zal er dinsdagavond een zitting van de tuchtcommissie plaatsvinden in Zeist.

Update @ 12:52 uur

PSV gaat niet akkoord met schorsing van Strootman. Morgenavond om 20:00 uur zal er een zitting van de tuchtcommissie plaatsvinden in Zeist. 

Slagtand olifant Radza mogelijk tentoongesteld

De slagtand van olifant Radza die zondag afbrak na een val in een gracht van Dierenpark Emmen is binnenkort mogelijk te bewonderen in het park. Dat zegt een woordvoerder van de dierentuin maandag.

De tand ligt momenteel in een aantal stukken in de stal. Wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Die laten we mogelijk zien. Dat doen we vaker met slagtanden die afbreken", zegt de woordvoerder. "Olifanten breken nog wel eens een tand als zij met elkaar botsen." Radza werd in de gracht geduwd toen er gedrang ontstond tijdens voedertijd. Bij de klap brak de slagtand af en raakte de 45-jarige mannetjesolifant gewond aan zijn slurf. De tand slingerde het publiek in en vloerde een 18-jarige bezoekster. Zij raakte lichtgewond aan haar hoofd.

Het dierenpark bekijkt nog of het de gracht bij het olifantenverblijf opnieuw gaat aanpassen. In 2009 werd de gracht al verhoogd met rul zand nadat olifant Annabel in de greppel belandde na een stoeipartij. Ze brak door de diepe val een wervel en moest worden afgemaakt.

Volgens de woordvoerder was het een hele geruststelling dat de aanpassing heeft geholpen. Toch is het park behoorlijk geschrokken van de val, waarvan beelden zijn gemaakt door een bezoeker. "Gelukkig kwam Radza direct na zijn val weer overeind. Dat was de vorige keer niet het geval."

Verzorgers probeerden Radza na zijn val uit de gracht te lokken. Dat lukte pas maandagochtend. Om de olifant niet te verontrusten werd het park zondagmiddag halsoverkop ontruimd. Inmiddels staat Radza weer op stal met de rest van de kudde. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

Verkeersongeluk Hongarije eist 14 levens

Bij een frontale botsing tussen een vrachtwagen en een bus in Hongarije zijn in de nacht van zondag op maandag 14 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De vrachtwagen met hout kwam door onbekende oorzaak op de andere rijbaan terecht en ramde daar een bus. In de bus zaten 15 mensen, van wie slechts een het ongeluk overleefde. Hij is levensgevaarlijk gewond naar het ziekenhuis gebracht. Onder de doden zijn drie kinderen te betreuren.

Het ongeluk gebeurde op een belangrijke grensweg tussen Hongarije en Roemenië.

Killzone en Proun drie keer genomineerd

Het schietspel Killzone 3 en de artistieke racegame Proun zijn ieder drie maal genomineerd voor een Dutch Game Award. Dat heeft de organisatie van Control Magazine maandag bekendgemaakt. De prijzen voor de beste games van Nederlandse bodem worden 24 november uitgereikt.

Het contrast tussen de twee drievoudige nominaties kan niet groter zijn. Killzone 3 is gemaakt door Guerrilla Games, een internationaal bedrijf in handen van Sony waar ruim tweehonderd mensen aan het schietspel voor de PlayStation 3 heeft gewerkt. Proun, geïnspireerd op onder meer kunstwerken van Kandinski, is gemaakt door Joost van Dongen.

Andere opvallende nominaties zijn voor de Utrechtse gamestudio Vlambeer die met Radical Fishing een gooi doet naar de prijzen voor Best Casual Game en Best Online Game. Het strategiespel Gatling Gears van Vanguard Games en Room Racers van gamedesignstudent Lieven van Velthoven zijn eveneens twee keer genomineerd.

De nominaties voor de publieksprijs en die van de Games for Health Europe Award zijn nog niet bekend. Eind september maakte de organisatie bekend dat een recordaantal games was aangemeld voor een nominatie. Uiteindelijk heeft een jury 21 spellen ingedeeld in tien verschillende categorieën.

Best PC/Console
* Adam's Venture 2: Solom's Secret : Vertigo Games
* Gatling Gears : Vanguard Games
* Killzone 3 : Guerrilla Games

Best Handheld/Mobile Game
* Delicious Emily's Childhood Memories : GameHouse Studios
* Phoenix HD : Firi Games
* WINtA : Triangle Studios

Best Online Game
* Green Lantern : Sticky Game Studios
* Radical Fishing : Vlambeer
* Raveleijn : Little Chicken Game Company

Best Visual Design
* Gatling Gears : Vanguard Games
* Killzone 3 : Guerrilla Games
* Proun : Joost van Dongen

Best Original Game Design
* Bygår : Guido Soutens
* Proun : Joost van Dongen
* Room Racers : Lieven van Velthoven

Best Audio Design & Music
* Killzone 3 : Guerrilla Games
* Proun : Joost van Dongen & Arno Landsbergen
* WINtA : Triangle Studios

Best Serious Game
* Body Posture : Militair Revalidatie Centrum Aardenburg, Motek Medical en Grendel Games
* Juf in a Box : Ranj Serious Games
* Monster Debugger The Game : De Monsters

Best Advergame
* Essent Ice Skating : Witan, Embedded Fitness
* Phineas & Ferb: Raket naar de sterren : WeirdBeard Games
* Sucker Punch : Sticky Game Studios

Best Casual Game
* Delicious: Emily's Childhood Memories : GameHouse Studios
* Dwindle : Unwind
* Radical Fishing : Vlambeer

Best Student Game
* Bygår : Guido Soutens
* Ichi : Jay van Hutten
* Room Racers : Lieven van Velthoven


Killzone en Proun drie keer genomineerd

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke bekende Ubisoft-franchise krijgt een bordspel op de iPad?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Trailer: Zombie Massacre

Liefhebbers van ranzige zombiefilms kunnen dankzij Marco Ristori en Luca Boni hun hart weer ophalen. Van het duo, die samen eerder dit jaar Eaters: Rise of the Dead maakten, is een trailer verschenen voor hun nieuwe productie getiteld Zombie Massacre.

Zombie Massacre is gebaseerd op het gelijknamige obscure computerspel uit 1998. Door een mislukt experiment van het Amerikaanse leger wordt een Oost-Europees stadje overspoelt met zombies. Om dit op te lossen besluit men om op discrete manier een atoombom naar een lokale kerncentrale te laten brengen en deze te laten ontploffen. Maar zijn ze op tijd om de invasie van de ondoden te stoppen?

Wat vooral opvalt aan de veelbelovende trailer zijn de smaakvolle effecten van Carlo Diamantini en David Bracci. Zombie Massacre is vanaf 2012 op het witte doek te zien.


De teasertrailer voor Zombie Massacre.

SEGA moet andere richting kiezen

Gamebedrijf SEGA Sammy wil zich meer richten op de verkoop van spellen voor smartphones en sociale netwerken. De game-uitgever wil de stap maken omdat de verkoop van games in de winkel tegenvalt. Dat heeft SEGA Sammy maandag bekendgemaakt.

SEGA Sammy, het moederbedrijf van gamer-uitgever SEGA, heeft zijn winst in de eerste zes maanden van het financiële jaar met 83,7 procent zien dalen naar omgerekend 35,6 miljoen euro. Het bedrijf maakte winst dankzij de automaten van het Japanse gokspel Pachinko, maar zag het verlies uit de verkoop van games verviervoudigen naar 54,6 miljoen euro.

Op dit moment staat SEGA met het managementspel Football Manager 2012 op de vierde plaats in de Nederlandse verkooptoptien. Daarnaast zou het vrijdag te verschijnen avonturenspel Sonic Generations vaker besteld zijn dan welke andere Sonic-game dan ook. Ook komt de uitgever nog met de sportgame Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games.


Sega moet andere richting kiezen

OM eist cel en tbs voor Drentse broedermoord

Tegen een 46-jarige man uit het Drentse Tweede Valthermond is maandag acht maanden cel en tbs geëist voor het doden van zijn broer. De man zou zijn 42-jarige broer in februari met een messteek om het leven hebben gebracht.

De steekpartij vond plaats in een woning in het Drentse buurtschap na een ruzie. Een andere broer die ook werd aangehouden in verband met de dood van de 42-jarige man, werd eerder al op vrije voeten gesteld. Hij is geen verdachte meer.

De geëiste celstraf is gelijk aan het voorarrest van de Drent, die vanwege zijn verstandelijke beperking volgens justitie sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Sinds twee weken wordt hij behandeld in een psychiatrische instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

FOK!filmtip van de dag: Footloose

Het mag dan wel Halloween zijn, maar Nederland doet er qua televisieprogrammering geen hout mee. Afgezien van de titels Barbie As The Princess And The Pauper en de Nicolas Cage-film Next doet alleen de Britse BBC aan een avondje griezelen. Om 00:20 gaat Halloween: Resurrection van start, gevolgd door Ginger Snaps Back: The Beginning.

Vreemd genoeg zijn beiden nauwelijks aan te raden. Resurrection is de eerste zwaar overgecommercialiseerde film in de Halloween-reeks en valt in het niet na de beangstigende Halloween H20: 20 Years Later. Meer over deze en andere Halloween-films is in de special van vandaag te vinden. Ginger Snaps Back is niets meer dan een middelmatige prequel. Afgezien van de twee hoofdpersonages is er weinig meer over van het originele verhaal. Jammer, Ginger Snaps was een leuke film om te zien.

Het tweede probleem waarom geen van beiden Filmtip is geworden, is dat beiden pas vannacht worden uitgezonden. Praktisch gezien is dit al 1 november, dus het valt zo af.

Van de selectie die er dan op televisie te zien is, hebben we gekozen voor de dansfilm Footloose.

De stoere Ren MacCormack (Kenny Wormald) verhuist van Boston naar Bomont, een klein plaatsje in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij mist de grote stad en vindt het maar saai in het ingeslapen plattelandsdorpje. Als gemeenteraadslid en dominee Shaw Moore (Dennis Quaid) tot overmaat van ramp ook nog harde muziek en dansen verbiedt, is het leven in Bomont helemaal te saai voor woorden. Het verbod volgt op een tragisch ongeluk in het stadje waarbij vijf jongeren na een avond uitgaan om het leven kwamen. Ren trekt zich niets aan van de ouderwetse, strenge regels van Moore. Tijdens een van de dansfeestjes ontmoet hij Ariel. De twee vinden elkaar in hun liefde voor muziek en dans en worden verliefd. Maar Ariel blijkt niet zomaar iemand te zijn, haar vader is niemand minder dan Shaw Moore en die vindt de nieuwe vlam van zijn dochter maar niets.

Footloose is vanavond om 20:30 bij RTL 8 te zien.

Kinderen gamen er flink op los

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, met gamen natuurlijk. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Common Sense Media, de resultaten van het Amerikaanse onderzoek tonen aan dat gamen jonge kinderen met de paplepel wordt ingegoten.

Voor het onderzoek werden meer dan 1300 ouders ondervraagd, 51 procent van de kinderen van nul tot acht jaar heeft wel eens een videogame gespeeld. Van de kinderen tussen de vijf en acht jaar ligt het percentage zelfs op 81 procent. Van deze laatste groep speelt 17 procent dagelijks en 36 procent wekelijks.

Verder blijkt dat bij 67 procent van de ondervraagden een console in huis staat. Daarbij zijn de handhelds ook goed vertegenwoordigd bij de kleintjes, 24 procent bezit een handheld en 29 procent heeft een ‘educatief’game-apparaat. Van de ondervraagde families laat 29 procent hun kinderen regelmatig de pc gebruiken en 52 procent laat de kids spelen met de smartphone of tablet.

Krajicek haalt Del Potro naar Rotterdam

Richard Krajicek heeft Juan Martin del Potro vastgelegd voor het ABN Amro World Tennis Tournament. Hij is na Roger Federer en Robin Haase de derde tennisser die bevestigd heeft om naar Ahoy' in Rotterdam te komen.

"Del Potro is een naam die ik al een paar jaar op het lijstje heb staan van spelers die ik graag in Rotterdam in actie wil zien. Na zijn US Open-overwinning in 2009 hebben wij jaarlijks met elkaar gesproken en dit keer met succes. Dat hij de week ervoor Davis Cup speelt in Duitsland, werkt natuurlijk in ons voordeel," zei Krajicek over de 23-jarige Argentijn.

Del Potro kijkt op zijn beurt uit naar deze nieuwe ervaring. "Voor het eerst in jaren speel ik in februari in Europa in plaats van in Amerika. Uiteraard kijk ik er naar uit om naar Rotterdam te komen. Ik heb van mijn collega's veel mooie verhalen gehoord over het toernooi."

Laatste dag NAVO-missie in Libië

De NAVO beëindigt maandag om middernacht haar missie in Libië, die zeven maanden heeft geduurd en die Moammar Gadhafi ten val heeft helpen brengen.

Kort nadat Gadhafi op 20 oktober in Sirte was opgepakt en doodgeschoten staakte het bondgenootschap al zijn bombardementen op doelen in het land. Wel bleef het luchtpatrouilles uitvoeren. De NAVO heeft de afgelopen zeven maanden naar eigen zeggen 9600 aanvalsvluchten uitgevoerd en ongeveer 5900 militaire doelen vernietigd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaf in maart toestemming voor de missie, die de bescherming van burgers tegen Gadhafi's troepen tot doel had.

OESO waarschuwt eurozonelanden

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwt voor een economische vertraging in de zeventien eurolanden. De OESO vindt dat de Europese Unie de anti-crisismaatregelen moet verduidelijken. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de OESO.

In het rapport voorspelt de OESO dat het waarschijnlijk is dat her en der in de eurozone zelfs sprake is van een 'milde negatieve groei', oftewel krimp, in 2012. De OESO voorspelt voor de gehele eurozone een groei van 0,3 procent volgend jaar. Dit jaar komt de groei volgens de organisatie nog uit op 1,6 procent.

De in Parijs gevestigde organisatie zegt daarnaast dat 'gedetailleerde informatie nodig is' over hoe de EU de vorige week genomen maatregelen in strijd tegen de eurocrisis gaat implementeren. Hiermee moet voorkomen dat een crisis net als drie jaar geleden economieën over de gehele wereld gaat teisteren.

Halloween-serie: van 1978 tot nu

Halloween is een zeer bijzondere gebeurtenis. De van origine katholieke gebeurtenis staat nu gelijk aan het trick-or-treating zoals we dat in Amerika kennen. Nederland heeft deze bloederige variatie van Sint Maarten nog niet volledig geaccepteerd, maar wel enkele gebruiken om deze feestdag heen. Er worden steeds vaker Halloween-themafeesten gegeven, er worden eigen filmpjes gemaakt over de dag of een heuse marathon aan enge films. En welke reeks kan er op de dag zelf beter bekeken worden dan... Halloween? FOK!film keek alle Halloween-films nog een keer en beschrijft kort de inhoud.

Been heeft medelijden met Koster

Mario Been heeft medelijden met Adrie Koster die gisteren ontslagen werd door Club Brugge. De 4-5 nederlaag van Brugge tegen het Racing Genk van Been, na een 4-2 voorsprong, bleek de druppel voor de Belgische club te zijn, waarna ze hun oefenmeester op straat zetten.

"Ik vind het heel sneu voor hem. Voor de match zaten we nog gezellig een koffietje te drinken," meldde Been aan Het Nieuwsblad. Hij waardeert de trainer Koster. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit heel vervelend vind voor Adrie, omdat ik weet wat voor coach hij is. Een vakman én gentleman. Ik schat zijn menselijke kwaliteiten bijzonder hoog in."

Koster was sinds 2009 actief bij Club Brugge. Hij werd in de afgelopen jaren derde en vierde in de competitie. Ook dit jaar staat de ploeg vierde, maar ondanks dat is de Nederlander toch ontslagen.

Winnaars Uncharted 3-event

Overmorgen is het spel officieel te koop, maar er zijn al genoeg mensen druk bezig met Uncharted 3. Morgenavond is de Uncharted 3-launchparty in Amsterdam en we hadden vorige week een prijsvraag met als prijs om bij deze besloten party aanwezig te zijn.

Het enige wat je hoefde te doen was ons te vertellen hoe de hoofdpersonage uit het spel heet. Nathan Drake is het juiste antwoord. Drie mensen die dit antwoord gegeven hebben en door de veelzijdige dobbelsteen zijn uitgekozen zijn:

LordLynx, Orion212 en darkde28e. Gefeliciteerd! Jullie mogen je verheugen op een avontuurlijk avondje. Jullie krijgen een pm met alle gegevens waar jullie om hoe laat verwacht wordt.

Oktober was zacht en zonnig

Oktober was een zachte maand met veel zon en weinig neerslag, meldde het KNMI maandag op de laatste dag van de oktobermaand.

Weerkundigen hebben in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ongeveer 11,4 graden Celsius gemeten. Normaal ligt deze temperatuur in oktober op 10,7 graden Celsius. In De Bilt zijn 2 zomerse dagen genoteerd, wat zeer uitzonderlijk is. Sinds 1901 is dat pas zes keer eerder gebeurd.

In De Bilt werden ongeveer 149 zonuren geregistreerd, tegen 113 gemiddeld. Daarmee hoort oktober 2011 bij de tien zonnigste oktobermaanden sinds 1901.

Oktober was zacht en zonnig
Oktober was zacht en zonnig (Foto: ANP)

Kovalainen blij met veertiende plaats in India

Heikki Kovalainen eindigde gisteren in de Grand Prix van India op een veertiende plaats, voor de Williams van Rubens Barrichello die wel een pitstop extra nodig had. De Fin van Team Lotus kon een groot deel van de race het tempo van de coureurs voor hem goed bijhouden, maar moest pas na de laatste pitstop terrein prijsgeven.

"Ik had een goede start. Misschien niet zo goed als de laatste twee races, maar ik kwam zonder problemen de eerste bochten door. Daarna had ik een erg sterke race. Op een gegeven lag ik zelfs tiende en de auto voelde de hele middag geweldig aan. Ook na de eerste pitstops wist ik nog hetzelfde tempo te rijden als Bruno Senna, die voor me reed. Ik verloor daarna nog veel tijd bij het lappen van de HRT's, maar als dat niet was gebeurd, was ik waarschijnlijk toch niet hoger geëindigd. Het was een lekker gevoel om in het middenveld mee te doen," zei Kovalainen.

Zijn teamgenoot Jarno Trulli kende een minder fortuinlijke race. De Italiaan was bij de incidenten in de eerste ronde betrokken en moest daardoor met schade de pits opzoeken. Daarna kwam hij niet meer in zijn racetempo en eindigde hij als negentiende en laatste op het Buddh International Circuit.

Verschrikkelijke Portals Still Alive cover

Er zijn veel mensen die hun passie voor games op verschillende manieren willen tonen. Zo maken ze geweldige korte films met games als hun onderwerp of zijn ze maanden bezig om Link te creëren met papier-maché. Er zijn ook mensen die de plank totaal misslaan en waarvan je je afvraagt of ze daadwerkelijk een passie hebben voor de game. Hieronder een goed voorbeeld van hoe je Still Alive van Portal niet moet coveren.

Joel Nerghult, ook bekend onder zijn alias Roomie, is een Zweedse muzikant die liedjes op Youtube zet. Zo ook onderstaande cover van Still Alive die, zoals Kotaku het goed wist te verwoorden, op een themesong van een slechte Amerikaanse tv-serie uit de jaren '80 en '90 lijkt. Oordeel zelf.

Monopoly spel gebasseerd op BioShock

KatMann heeft iets nuttigs gedaan met een oud rondslingerend Monopoly-bord. Ze heeft namelijk een mod gemaakt, waardoor je nu een Rapture-versie kan spelen.

De mod is gebasseerd op BioShock. Je kunt deze mod gratis downloaden, en vervolgens afdrukken en op je oude Monopoly-bord plakken. Mocht je geen Monopoly-bord in bezit hebben kan je de mod ook gewoon afdrukken en zo gebruiken.

De mod valt hier te downloaden.

Honkballer Cordemans blijft toch bij Pirates

Werper Rob Cordemans heeft op de laatste dag van de overschrijvingsperiode zijn overstap naar ADO ingetrokken en blijft toch bij landskampioen Amsterdam Pirates. Dat meldde de honkballer maandag op zijn 37e verjaardag.

"Ik was rond met ADO maar ze hebben mij er niet van kunnen overtuigen dat er in Den Haag een team gevormd wordt waarmee ik met plezier en succes mijn honkbalcarrière zou kunnen afsluiten", liet Cordemans, die onlangs een hoofdrol vervulde in de WK-finale tegen Cuba, vandaag weten. Hij vervolgt zijn loopbaan alsnog in Amsterdam.

"Sportief gezien is alles bij Pirates goed geregeld en de club wil mij ook begeleiden bij mijn maatschappelijke carrière na het honkbal. Ik blijf in principe nog een jaar en daarna zien we weer verder.”

Honkballer Cordemans blijft toch bij Pirates
Honkballer Cordemans blijft toch bij Pirates (Foto: ANP)

Haase blijft veertigste

Tennisser Robin Haase staat ook deze week weer veertigste op de wereldranglijst. De Hagenaar verloor afgelopen week in Wenen in de eerste ronde van Jarkko Nieminen, maar dat deed zijn positie op de ranglijst geen kwaad. Ook deze week in Basel krijgt Haase het niet makkelijk. Hij is in de eerste ronde aan Andy Murray gekoppeld.

Achter Haase is Thomas Schoorel de tweede Nederlander. De Amsterdammer zakte een plaats en is nu 130e. Igor Sijsling won twee posities en is de nieuwe nummer 145. Ook Jesse Huta Galung (190) staat bij de beste tweehonderd tennissers. Thiemo de Bakker wil daar weer naartoe. Hij steeg een positie en staat nu 221e.

Aan de top van de wereldranglijst veranderde weinig. Novak Djokovic staat eerste voor Rafael Nadal, Murray en Roger Federer. David Ferrer is de laatste man in de top vijf. Robin Söderling blijft zesde en Tomas Berdych zevende.

Jo-Wilfried Tsonga steeg dankzij zijn toernooizege in Wenen van de negende naar de achtste plaats en dat ging ten koste van Mardy Fish. Gaël Monfils staat tiende. Juan Martin del Potro verloor in Wenen de eindstrijd, maar klom toch een positie. De Argentijn staat veertiende.

Providerkosten mobiele data in nevelen gehuld

Wat de kosten zijn van providers voor één gigabyte aan mobiel internet is in nevelen gehuld. Toezichthouders hebben er geen zicht op en mobiele providers doen er geen mededelingen over. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van dagblad De Pers.

Dit najaar zijn de kosten voor de consumenten voor het gebruik van mobiel internet flink gestegen. Bestonden er eerst nog bundels voor onbeperkt internet voor een tientje, nu moeten nieuwe abonnees per gigabyte 10 tot 50 euro betalen. Ga ja over de datalimiet heen, dan wordt de snelheid teruggebracht of moet je een nieuwe bundel kopen.

De verhoging van de tarieven is ingegeven door de sterk teruggelopen inkomsten uit bellen en sms. Steeds meer consumenten gebruiken applicaties zoals Skype en Whatsapp, waarmee gratis gebeld en ge-sms't kan worden via het mobiele internet.

Hoeveel één gigabyte aan internet kost voor de provider is onduidelijk. Agentschap Telecom, dat de frequenties uitdeelt, en toezichthouder OPTA hebben geen idee. KPN, Vodafone en T-Mobile geven geen concrete antwoorden. KPN noemt het 'concurrentiegevoelige informatie'.

Uit rapporten van Nokia-Siemens en Ericsson zou blijken dat een gigabyte aan data via de toekomstige 4G-netwerken maar één euro kost. De twee bedrijven zijn echter maker van apparatuur voor deze netwerken waardoor deze partijen wellicht niet onafhankelijk zijn.

Volgend jaar reserveert het kabinet bij de veiling van de nieuwe 4G-frequenties een gedeelte voor een nieuwe provider, naast de drie al bestaande. Hiermee hoopt het kabinet de concurrentie te versterken. In Denemarken, waar meer kleine spelers op de markt actief zijn, betalen consumenten maar 2,50 euro voor een gigabyte.


Providerkosten mobiele data in nevelen gehuld (Foto: Novum)

Gerrard opnieuw uit de roulatie

Liverpool-middenvelder Steven Gerrard moet waarschijnlijk weer een periode toekijken. De Engels international kampt met een blessure aan zijn enkel.

De aanvoerder van The Reds keerd onlangs na een afwezigheid van ruim een half jaar terug op de Engelse velden. De middenvelder kampte destijds met een liesblessure en is nu waarschijnlijk weer een tijd uit de roulatie.

Na een bezoek aan het ziekenhuis werd Gerrard gefotografeerd terwijl hij op krukken liep en zijn voet in het gips zat. Gerrard ondergaat in de aankomende dagen een aantal tests en het is nog onbekend hoelang hij nu buitenspel zal staan.

Twintig kilometer file door koppige Duitse trucker

Een koppige Duitse vrachtwagenchauffeur heeft maandag een file van twintig kilometer op de A12 bij Driebergen veroorzaakt. Hij had een lekke band, maar weigerde zijn vrachtwagen weg te laten slepen. "Hij wilde de band zelf vervangen, dat is een heel stuk goedkoper dan een vrachtwagen af laten slepen", zegt een politiewoordvoerder.

"Hij had er aanvankelijk helaas geen boodschap aan dat er al twintig kilometer file achter hem stond." Nog voordat de politie ter plaatse kwam, slaagden medewerkers van Rijkswaterstaat erin de chauffeur te overtuigen en liet hij de vrachtwagen toch nog weg slepen.

Het verkeer richting Utrecht moest worden omgeleid via de A50, A15 en de A2. De extra reistijd liep op tot anderhalf uur.

Dutch Design Week trekt 180 duizend bezoekers

De Dutch Design Week heeft ongeveer 180 duizend bezoekers getrokken. Dat is een stijging van zo'n twintig procent vergeleken met de vorige editie, zo liet de organisatie weten. Het ontwerpfestival vond afgelopen week plaats in Eindhoven.

Het was de tiende keer dat het festival, dat is gewijd aan de speelse en moderne Nederlandse ontwerpstijl, werd georganiseerd. Naast het aantal bezoekers, steeg ook het aantal deelnemende ontwerpers en werd het evenement op meer locaties gehouden.

De jubileumeditie werd onder meer bezocht door prinses Máxima, die een van de tentoonstellingen opende. Ook werden verschillende prijzen uitgereikt.

Bezoekers verkozen het woningbouwconcept Black Pearl tot beste ontwerpproject van het jaar. Eerder won de documentaire voor de iPad, Money & Speed: Inside the Black Box de juryprijs voor de beste Nederlandse vormgeving, de Golden Eye 2011.

Huntelaar: "Weet niet hoeveel ik nog scoor"

Klaas-Jan Huntelaar verkeert in bloedvorm bij Schalke 04. De spits scoorde dit seizoen al 21 keer in alle competities.

Huntelaar was zaterdag opnieuw trefzeker voor Schalke. Tegen 1899 Hoffenheim hielp de spits coach Huub Stevens met twee doelpunten aan een 3-1 overwinning en daarmee de tweede plek achter koploper Bayern München. Huntelaar heeft al 21 keer gescoord in het lopende seizoen.

Tien treffers in de competitie, vijf in de Duitse beker en zes in de Europa League. "Ik kan me niet herinneren dat ik er eerder eind oktober al 25 in had liggen", aldus Huntelaar tegen De Telegraaf, die ook zijn vier doelpunten voor Oranje meerekent. "Ik zou niet weten hoeveel ik er nog maak."

Rentelast Nederlandse overheid historisch laag

De rentelast die de Nederlandse overheid kwijt is door de staatsschuld was in het eerste halfjaar historisch laag. Sinds 1983 was de overheid hier niet zo weinig aan kwijt. De lasten zijn ook lager dan voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2007, toen de schulden veel lager waren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de overheidsschuld 383 miljard euro. De schuld was hiermee ongeveer 120 miljard euro hoger dan eind 2007.

De rentelast was echter een miljard euro lager. De momenteel onzekere financiële markten zorgen voor een grote vraag naar Nederlandse staatsobligaties. Hierdoor hoeft Nederland veel minder rente te betalen voor het lenen van geld.

[Primera División] Uitslagen speelronde 10

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de tiende speelronde afgewerkt. Real Madrid is na dit weekend de nieuwe koploper, aangezien Levante met 2-0 onderuit ging bij Osasuna. Real won zelf met 0-1 van Real Sociedad. FC Barcelona staat tweede met één punt achterstand. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor speelronde elf.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Villarreal Rayo Vallecano 2-0
Valencia Getafe CF 3-1
FC Barcelona Real Mallorca 5-0
Real Sociedad Real Madrid 0-1
Sporting de Gijón Athletic de Bilbao 1-1
Osasuna Levante UD 2-0
Racing Santander Real Betis Sevilla 1-0
Atletico Madrid Real Zaragoza 3-1
Malaga CF Espanyol 2-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 10 8 1 1 25 32-6
2 FC Barcelona 10 7 3 0 24 32-4
3 Levante UD 10 7 2 1 23 17-7
4 Valencia 10 6 3 1 21 15-9
5 Sevilla FC 9 4 5 0 17 10-6
6 Malaga CF 10 5 1 4 16 12-14
7 Espanyol 10 5 0 5 15 9-13
8 Osasuna 10 3 5 2 14 13-17
9 Athletic de Bilbao 10 3 4 3 13 15-12
10 Atletico Madrid 10 3 4 3 13 12-11
11 Rayo Vallecano 10 3 3 4 12 10-13
12 Real Betis Sevilla 10 4 0 6 12 10-15
13 Villarreal 10 2 4 4 10 9-17
14 Real Mallorca 10 2 3 5 9 8-16
15 Real Zaragoza 10 2 3 5 9 10-20
16 Real Sociedad 10 2 2 6 8 9-14
17 Racing Santander 10 1 5 4 8 7-15
18 Sporting de Gijón 10 2 2 6 8 8-14
19 Getafe CF 10 1 4 5 7 9-15
20 Granada CF 9 1 2 6 5 2-11

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona 13
2 Gonzalo Higuain Real Madrid 10
3 Cristiano Ronaldo Real Madrid 10
4 Radamel Falcao Atletico Madrid 6
5 Roberto Soldado Valencia 6

Programma speelronde 11
Datum Thuis Uit
ma 31 okt, 21:00 Sevilla FC Granada CF
za 5 nov, 18:00 Real Mallorca Sevilla FC
za 5 nov, 20:00 Real Betis Sevilla Malaga CF
za 5 nov, 22:00 Levante UD Valencia
zo 6 nov, 12:00 Real Madrid Osasuna
zo 6 nov, 16:00 Granada CF Racing Santander
zo 6 nov, 16:00 Real Zaragoza Sporting de Gijón
zo 6 nov, 18:00 Rayo Vallecano Real Sociedad
zo 6 nov, 18:00 Espanyol Villarreal
zo 6 nov, 20:00 Athletic de Bilbao FC Barcelona
zo 6 nov, 22:00 Getafe CF Atletico Madrid

Wat is dubstep?

Volgens de jonge Madelief Wijdeveld die voor de weblog van het vet hippe J/M magazine schrijft is dubstep muziek waarbij mensen raar dansen op feesten omdat ze aan de drugs zitten. Omdat J/M voor ouders van 4 tot 16-jarige kinderen is, is het belangrijk om te weten wat voor nare dingen in deze tijd de onschuldige kids van het goede pad kunnen lokken.

Nadat ik de dubstep post helemaal had doorgelezen keek ik voor de grap eens bij deze over haar avonturen bij een festival. Ik krijg sterk het idee dat het een nepaccount is. Verder geloof ik best wel dat een 16-jarige correct kan spellen en goede zinnen schrijven dus dat was niet persé een teken voor mij dat het nep is, maar woordgebruik zoals 'bromo' wel. Dat is toch geen echt bestaande slang? De boel lijkt dus echter niet zomaar preuts, maar ook anti-gay. Eens kijken of ik iets kan vinden over EO jongerendagen of iets, benieuwd of ze dan overdreven positief zijn..

'Douglas krijgt woensdag Nederlands paspoort'

FC Twente-verdediger Douglas krijgt naar alle waarschijnlijkheid komende woensdag zijn Nederlandse paspoort. Tijdens een naturalisatieceremoni op het stadhuis van Enschede krijgt de verdediger van De Tukkers het bewijs van Nederlanderschap uit handen van burgemeester Peter den Oudsten.

Daarmee is de naturalisatieprocedure van de in Brazilië geboren Douglas afgerond. Vervolgens moet Douglas, die een Nederlandse vriendin heeft, nog een verklaring van verbondenheid afleggen. Daarin belooft hij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en vervullen.

De inmiddels 23-jarige Douglas hoopt op deze manier voor het Nederlands elftal in aanmerking te komen. Aangezien hij nog geen vijf jaar in Nederlant woont, heeft hij hiervoor wel dispensatie van de FIFA nodig. De KNVB en Douglas kunnen deze procedure vanaf woensdag opstarten. Mocht dit voor het EK afgerond zijn, dan kan bondscoach Bert van Marwijk hem volgende zomer meenemen naar het toernooi.

Australische vliegmaatschappij Qantas vliegt weer

De vliegtuigen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas kiezen maandagmiddag weer het luchtruim. De Australische luchtvaartautoriteit heeft Qantas toestemming verleend de vluchten te hervatten. Volgens het bedrijf verloopt de dienstregeling met ingang van dinsdag weer als vanouds.

Zondag maakte een Australische rechter een einde aan de vakbondsstaking die de Qantasdirectie deed besluiten de volledige vloot drie dagen aan de grond te houden. Door het geëscaleerde arbeidsconflict strandden tienduizenden reizigers over de hele wereld.

De rechtbank deed zondag uitspraak na een spoedzitting van meer dan veertien uur waarin de luchtvaartmaatschappij, de Australische regering en vakbonden werden gehoord. Het vonnis is een belangrijke overwinning voor de bedrijfsleiding, die hoog spel speelde met het besluit de volledige dienstregeling te schrappen.

Medewerkers van Qantas eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer.


Australische vliegmaatschappij Qantas vliegt weer (Foto: Novum)

Halloweendag op FOK!film

Het is vandaag Halloween. FOK!film viert dit door vandaag extra veel content over de feestdag te leveren.

Welke dingen zijn er vandaag op de website te vinden? De redactie heeft een blik geworpen op de regisseur van de Halloween-reeks: John Carpenter. Wat dreef deze man om de reeks te maken maar ook andere klassiekers zoals The Thing en Escape From LA?

We blijven nog even bij Carpenter. In totaal zijn er tien Halloween-films verschenen, maar wat gebeurde er in welke film? Een special over deze moorddadige filmreeks is om 12:00 uur op FOK!film te bewonderen. 

De afgelopen tijd hebben jullie meegedaan aan het Halloween-tournament. Welke film is volgens jullie bij uitstek perfect om vanavond te bekijken? Het antwoord is hier te vinden.

Vandaag is tevens de laatste dag om een Scream 4 prijzenpakket in de wacht te slepen. Naast de film kan het masker en t-shirt worden bemachtigd. Weet jij de vraag goed te beantwoorden?

Verzekeraar wil kapotte smartphone eerst checken

Wie een smartphone kapot laat vallen en is verzekerd bij ASR, moet voortaan eerst laten controleren of het toestel kan worden gerepareerd voordat hij eventueel een schadevergoeding krijgt. De verzekeraar denkt dat apparatuur vaak onnodig wordt afgeschreven en kijkt voortaan bij dure elektronica standaard of reparatie mogelijk is.

De nieuwe regeling geldt voor mensen gebruikmaken van een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Doordat de toestellen kwetsbaarder en duurder worden, komen bij de verzekeraar steeds meer en steeds hogere claims binnen. Met de nieuwe aanpak wil de verzekeraar de kosten drukken en voorkomen dat de premie stijgt.

De aanpak geldt alleen voor duurdere elektronica die in huishoudens worden gebruikt. "Bij goedkopere elektronica is het niet rendabel om te controleren of het nog kan worden gerepareerd", zegt een woordvoerder van de verzekeraar.

Duurdere elektronica zou vaak onterecht als onherstelbaar worden afgeschreven. "Vaak blijkt een smartphone die niets doet al te repareren door alleen maar het display te vervangen. Dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen", legt ze uit.

Voor het controleren en repareren heeft de verzekeraar twee bedrijven ingeschakeld. Een bedrijf richt zich op Apple-producten, het andere bedrijf op de overige elektronica.

De nieuwe aanpak is vooralsnog een proef. Die is begonnen in augustus en loopt tot 1 januari. Daarna bekijkt de verzekeraar of de nieuwe aanpak wordt voortgezet.

Kvitova stijgt naar tweede plaats

Petra Kvitova is de nieuwe nummer twee van de wereldranglijst. De Tsjechische won zondag de WTA Championships en klom daardoor van drie naar twee, haar hoogste positie ooit. Caroline Wozniacki werd in Istanbul al in de poulefase uitgeschakeld, maar verzekerde zich wel al van de eerste plaats. Verliezend finaliste Victoria Azarenka klom van vier naar drie.

Maria Sharapova zakt twee plaatsen en staat nu buiten de top drie op de vierde positie. Na Li blijft vijfde en ziet Samantha Stosur naderen. De Australische reikte in Turkije tot de halve finale en klom van de zevende naar de zesde positie. Dat ging ten koste van Vera Zvonareva die de omgekeerde weg aflegde. Agnieszka Radwanska, Marion Bartoli en Andrea Petkovic completeren de top tien.

Arantxa Rus zakte twee posities en staat nu 84e. Daarmee blijft ze de beste Nederlandse. Michaëlla Krajicek kwam weer dichter bij de top honderd. Ze haalde bij het ITF-toernooi in het Britse Barnstaple de kwartfinale en steeg daardoor van 109 naar 108. Bibiane Schoofs zakte van 156 naar 158, Kiki Bertens van 196 naar 199.


Kvitova stijgt naar tweede plaats (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslagen speelronde 10

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de tiende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 10:

Thuis Uit Uitslag
Everton Manchester United 0-1
Chelsea Arsenal 3-5
Norwich City Blackburn Rovers 3-3
Sunderland Aston Villa 2-2
Swansea City Bolton Wanderers 3-1
Wigan Athletic Fulham 0-2
Manchester City Wolverhampton Wanderers 3-1
West Bromwich Albion Liverpool 0-2
Tottenham Hotspur Queens Park Rangers 3-1
Stoke City Newcastle United ma 31 okt, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 10 9 1 0 28 36-8
2 Manchester United 10 7 2 1 23 27-12
3 Chelsea 10 6 1 3 19 23-15
4 Newcastle United 9 5 4 0 19 12-6
5 Tottenham Hotspur 9 6 1 2 19 18-14
6 Liverpool 10 5 3 2 18 14-10
7 Arsenal 10 5 1 4 16 20-21
8 Norwich City 10 3 4 3 13 14-15
9 Aston Villa 10 2 6 2 12 13-13
10 Swansea City 10 3 3 4 12 12-15
11 Stoke City 9 3 3 3 12 7-11
12 Queens Park Rangers 10 3 3 4 12 8-17
13 West Bromwich Albion 10 3 2 5 11 9-13
14 Sunderland 10 2 4 4 10 14-12
15 Fulham 10 2 4 4 10 13-12
16 Everton 9 3 1 5 10 10-13
17 Wolverhampton Wanderers 10 2 2 6 8 9-17
18 Blackburn Rovers 10 1 3 6 6 13-23
19 Bolton Wanderers 10 2 0 8 6 13-27
20 Wigan Athletic 10 1 2 7 5 6-17


Topscorers:

# Naam Team Goals
1 Robin van Persie Arsenal 10
2 Edin D¸eko Manchester City 9
= Sergio Agüero Manchester City 9
= Wayne Rooney Manchester United 9
5 Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur 6
6 Mario Balotelli Manchester City 5
= Demba Ba Newcastle United 5
= Frank Lampard Chelsea 5


Programma speelronde 11:

Datum Thuis Uit
za 5 nov, 13:45 uur
Newcastle United Everton
za 5 nov, 16:00 uur Arsenal West Bromwich Albion
za 5 nov, 16:00 uur Aston Villa Norwich City
za 5 nov, 16:00 uur Blackburn Rovers Chelsea
za 5 nov, 16:00 uur Liverpool Swansea City
za 5 nov, 16:00 uur Manchester United Sunderland
za 5 nov, 18:30 uur Queens Park Rangers Manchester City
zo 6 nov, 14:30 uur Wolverhampton Wanderers Wigan Athletic
zo 6 nov, 16:00 uur Bolton Wanderers Stoke City
zo 6 nov, 17:00 uur Fulham Tottenham Hotspur

Zie waar het begon in Halo: CE Anniversary

Halo: Combat Evolved Anniversary is een remake van de Xbox-shooter Halo: Combat Evolved. Deze remake biedt HD-graphics en is gemaakt ter ere van het tienjarig bestaan van Halo. Halo: Combat Evolved Anniversary ligt vanaf 15 november in de winkels voor de Xbox 360.

Voor degene die de game nog niet gespeeld heeft kan de onderstaande trailer spoilers bevatten. Kijken op eigen risico dus!

Kamp wil pensioenfondsbestuur deskundiger maken

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil dat besturen van pensioenfondsen deskundiger worden. Hij wil daarnaast gepensioneerden meer zeggenschap geven. Dat blijkt maandag uit een wetsvoorstel.

In het Wetsvoorstel Versterking Bestuur Pensioenfondsen is een optie gemaakt om pensioenfondsbesturen voortaan volledig te laten bestaan uit beroepsbestuurders, in plaats van uit een afvaardiging van werkgevers en werknemers. Die laatste moeten dan via een belanghebbendenorgaan het bestuur controleren.

De andere optie is om aan het bestaande bestuur van belanghebbenden externe deskundigen toe te voegen. "Deelnemers en pensioengerechtigden moeten er zeker van kunnen zijn dat het bestuur van hun fonds deskundig is en het geld goed beheert", schrijft Kamp.

Afgelopen zomer stuurde de minister een voorontwerp van dit wetsvoorstel aan de Eerste en Tweede Kamer. Via een website kon iedereen reageren op de voorgenomen wijzigingen. Deze reacties zijn verwerkt in het wetsvoorstel.

Naast het versterken van het bestuur, krijgen gepensioneerden in het wetsvoorstel altijd recht op een plek in het bestuur. Pensioenfondsen moeten voortaan in hun jaarverslag verslag doen over de effecten van hun beleggingen op milieu, klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen.

Daarnaast wil Kamp de bureaucratie terugdringen met het wetsvoorstel. Hoe hij dat wil doen, wordt niet vermeld. Het voorstel wordt pas openbaar als het aan de Tweede Kamer wordt verstuurd. Nu ligt het voor advies bij de Raad van State.

Presidentskandidaat VS ontkent intimidatie

Herman Cain, die meedingt naar de Republikeinse kandidatuur voor de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, ontkent dat hij is aangeklaagd voor seksuele intimidatie.

Zijn campagneteam noemde een nieuwsbericht dat Cain, in de periode dat hij leiding gaf aan de Nationale Bond van Restaurants (NRA), ten minste tweemaal is beschuldigd, zondagavond in een verklaring een oneerlijke aanval. De politieke pers zou 'nauwelijks gecontroleerde aantijgingen opgraven' die uit de jaren negentig, de tijd dat Cain de branchevereniging voorzat, stammen.

Het door het politiekblog Politico verspreidde bericht bevat 'onbewezen persoonlijke aanvallen', aldus Cains woordvoerder J.D. Gordon. ''De pers pleegt karaktermoord en verbreidt geruchten die de toets van de feiten niet doorstaan.''

Olifant uit gracht Dierenpark Emmen

De olifant die zondag in een gracht van Dierenpark Emmen was gevallen is eruit gekomen. Maandag rond 05.00 uur liep olifant Radza het pleintje voor zijn stal op, meldt het dierenpark. Hij staat inmiddels weer bij de rest van de kudde op stal.

Nadat de 45-jarige mannetjesolifant zondagmiddag in de gracht was gevallen moesten ruim duizend bezoekers het park halsoverkop verlaten. De olifant kon in theorie aan de verkeerde kant uit de gracht klimmen en zo tussen het publiek terechtkomen. Dat risico wilde het park niet nemen.

Radza stond tijdens het voeren voorovergebogen bij de gracht en kreeg volgens het park waarschijnlijk een duwtje. Bij de val raakte de olifant gewond aan zijn slurf en brak een slagtand af. De afgebroken slagtand vloerde een 18-jarige bezoekster. Haar letsel bleef beperkt tot een bult op haar hoofd. Ze doet maandag haar verhaal in het AD.

Verzorgers probeerden Radza na de val met eten naar zijn stal te lokken, maar dat lukte zondag niet. Na een volgens het dierenpark rustig verlopen nacht is het alsnog gelukt. De olifant lijkt naast de afgebroken slagtand en de schaafwond op zijn slurf niets aan het incident te hebben overgehouden.

Het is niet de eerste keer dat een olifant van het park in de gracht valt. In 2009 viel de eveneens 45-jarige olifant Annabel na een stoeipartij in de greppel, met fatale gevolgen. De gracht is sindsdien wel wat aangepast, om te voorkomen dat een val ernstige verwondingen oplevert.


Olifant uit gracht Dierenpark Emmen (Foto: Novum)

Rusland sluit steun aan Europa niet uit

Rusland staat klaar om individuele landen in de eurozone, wanneer dat nodig is, te voorzien van financiële steun. Dat zei topeconoom en adviseur van het Kremlin Arkady Dvorkovich maandag.

Via maatregelen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot zijn beschikking heeft, zou Rusland volgens Dvorkovich zo'n 10 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) in de eurozone kunnen pompen.

Er is nog geen officiële vraag tot steun in Rusland binnengekomen, aldus de topeconoom. Wanneer dat gebeurt, moeten het ministerie van Financiën, de centrale bank, de overheid en de Russische president goedkeuring verlenen voor een bijdrage. "Zij zullen een aanvraag serieus overwegen", aldus Dvorkovich.

Rusland sluit steun aan Europa niet uit
Rusland sluit steun aan Europa niet uit (Foto: ANP)

Haagse Chinezen geld kwijt door mysterieus ritueel

De binnenstad van Den Haag wordt geteisterd door Chinese oplichtsters die landgenoten geld en sieraden aftroggelen door middel van mysterieuze rituelen. In de afgelopen maanden zijn al zeker zeven Chinezen slachtoffer geworden van de bende, meldt de politie.

Niets vermoedende vrouwen worden op straat aangesproken met de mededeling dat een familielid iets ergs zal overkomen. Alleen door iets kostbaars op te offeren kan dat volgens de oplichtsters worden voorkomen.

De slachtoffers worden uitgenodigd om mee te doen met een ritueel. Op verzoek van de oplichtsters moeten zij een tas vol geld en sieraden meenemen, die vervolgens moet worden afgestaan. De Chinezen, die hun tassen pas een paar dagen later weer open mogen maken, zien hun geld niet meer terug. De kostbaarheden zijn tussentijds ingeruild voor flessen water.

De politie tast nog volledig in het duister rond de mysterieuze rituelen. Mensen die op straat worden benaderd door de Chinese vrouwen, worden gevraagd direct te bellen met de politie.

Bouw Borssele 2 op de tocht door lage energieprijs

De bouw van de tweede kerncentrale in Borssele komt mogelijk niet van de grond. Door de lage energieprijzen twijfelt het Zeeuwse energiebedrijf Delta of de miljardeninvestering voor de centrale wel gaat renderen. Dat zegt topman Peter Boerma in het Financieele Dagblad van maandag. Hij pleit daarom voor een CO2-toeslag.

De bouw van een tweede kerncentrale kost ongeveer 4,5 miljard euro, het aanvragen van de vergunning 220 miljoen euro. Delta heeft voor de investering partners nodig. Die blijven volgens topman Boerma weg omdat de energieprijs laag staat en dat mogelijk in de toekomst ook blijft.

Een toeslag op de uitstoot van CO2 zou de prijs van energie verhogen. Volgens de topman moet de maatregel Europees ingevoerd worden. "Zo creëer je zekerheid dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe opwekcapaciteit", zegt Boerma.

Door de taks zou kernenergie relatief goedkoper worden dan energie uit kolen of gas. Bij het kernsplitsingsproces komt namelijk geen CO2 vrij, bij het productieproces van de grondstoffen overigens wel.

In afwachting van gewillige partners start Delta al wel het aanvraagproces voor de vergunning, zodat het huidige kabinet hierover kan beslissen. Het kabinet Rutte heeft zich voor kernenergie uitgesproken.


Bouw Borssele 2 op de tocht door lage energieprijs (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 9

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de negende speelronde afgewerkt. Juventus is na dit weekend koploper in de Italiaanse competitie. Ze wonnen op bezoek bij Internazionale knap met 1-2. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde tien.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania Napoli 2-1
AS Roma AC Milan 2-3
Internazionale Juventus 1-2
AC Siena Chievo 4-1
Bologna Atalanta 3-1
Fiorentina Genoa 1-0
Lecce Novara Calcio 1-1
Parma Cesena 2-0
Udinese US Palermo 1-0
Cagliari Lazio Roma 0-3

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 9 5 4 0 19 15-7
2 Udinese 9 5 3 1 18 11-3
3 Lazio Roma 9 5 3 1 18 15-8
4 AC Milan 9 5 2 2 17 19-14
5 Napoli 9 4 2 3 14 13-7
6 Catania 9 3 5 1 14 12-12
7 AC Siena 9 3 4 2 13 11-6
8 US Palermo 9 4 1 4 13 11-11
9 Cagliari 9 3 4 2 13 9-9
10 Fiorentina 9 3 3 3 12 10-8
11 Genoa 9 3 3 3 12 13-12
12 Parma 9 4 0 5 12 12-17
13 AS Roma 9 3 2 4 11 11-11
14 Bologna 9 3 1 5 10 8-13
15 Atalanta (-6) 9 4 3 2 9 12-12
16 Chievo 9 2 3 4 9 7-11
17 Internazionale 9 2 2 5 8 11-16
18 Novara Calcio 9 1 4 4 7 12-17
19 Lecce 9 1 2 6 5 7-16
20 Cesena 9 0 3 6 3 3-12

Topscorers
# Naam Club Goals
1 Antonio Di Natale Udinese 7
2 Sebastian Giovinco Parma 6
3 Germán Denis Atalanta 6
4 Miroslav Klose Lazio 6

Programma speelronde 10
Datum Thuis Uit
za 5 nov, 18:00 US Palermo Bologna
za 5 nov, 20:45 Novara Calcio AS Roma
zo 6 nov, 12:30 Genoa Internazionale
zo 6 nov, 15:00 Atalanta Cagliari
zo 6 nov, 15:00 Cesena Lecce
zo 6 nov, 15:00 Chievo Fiorentina
zo 6 nov, 15:00 Lazio Roma Parma
zo 6 nov, 15:00 AC Milan Catania
zo 6 nov, 15:00 Udinese AC Siena
zo 6 nov, 20:45 Napoli Juventus

Gregor Frenkel Frank overleden

Acteur, presentator en tekstschrijver Gregor Frenkel Frank is vrijdag overleden. Dat meldt zijn familie maandag in een rouwadvertentie in de Volkskrant.

Frenkel Frank was onder meer bekend als panellid van het KRO-programma Ook dat nog! en het radioprogramma KRO's Cursief. Verder schreef hij voor verschillende programma's en speelde hij in films van zijn broer Dimitri en in drie krimi's. Frenkel Frank is 82 jaar geworden.


Gregor Frenkel Frank op 82-jarige leeftijd overleden

Wereld verwelkomt 7 miljardste bewoner

Maandag is het officieel, hoewel niemand het nauwkeurig heeft nageteld. De wereld verwelkomt de 7 miljardste bewoner, volgens de Verenigde Naties. De VN hebben geen grote vieringen gepland, omdat een deel van de landen kampt met overbevolking. Dit keer is er geen symbolisch 'miljardenkind', zoals bij de vorige mijlpalen in 1987 en 1999.

Hoeveel mensen er precies op aarde leven, is niet te zeggen. De meeste landen hebben geen betrouwbare registratie. Experts van de VN komen echter uit op ongeveer 7 miljard, met een afwijking van ongeveer 5 procent. In Nederland wonen nu 16,7 miljoen mensen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De wereldbevolking groeit in elk geval met circa 80 miljoen mensen per jaar. De VN gaan ervan uit dat over 14 jaar de 8 miljardste bewoner ter wereld komt. In 2050 zou de aardbol zelfs 9,2 miljard mensen huisvesten. Pas daarna zou de wereldbevolking afnemen, voor het eerst in de geschiedenis.

Kabinet ziet veel steun voor strenger straffen

De Nederlandse bevolking steunt het kabinet als het gaat om het invoeren van minimumstraffen en strengere straffen bij geweld tegen hulpdiensten. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag in een Kamerbrief.

Hij baseert zijn conclusie op onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders.

De onderzoekers bekeken welke straffen de ondervraagden zouden opleggen als zij rechter zouden zijn. De meningen over hoe zwaar iemand gestraft moet worden, blijken sterk uiteen te lopen. De veelgehoorde klacht dat rechters te licht straffen blijkt dus niet bij iedereen te leven.

Wel vindt vrijwel iedereen dat zwaarder moet worden gestraft als de daders eerder in de fout zijn gegaan. Teeven concludeert dat dit aansluit bij het wetsvoorstel om recidivisten bij herhaalde criminaliteit minimaal de helft van de maximumstraf op te leggen.

Ook vinden de meesten dat geweld tegen ambulancepersoneel of politie strenger mag worden bestraft. Hoeveel strenger dat volgens de ondervraagden mag zijn wordt in de Kamerbrief niet duidelijk, maar volgens Teeven blijkt hieruit draagvlak voor de maatregel dat de strafeis bij geweld tegen hulpverleners standaard twee keer zo hoog uitvalt.

Ook zou uit het onderzoek blijken dat er weinig steun is voor werkstraffen als het om zware gewelds- en zedenmisdrijven gaat. Teeven wijst op een wetsvoorstel om bij zulke misdrijven alleen nog een werkstraf mogelijk te maken als ook een celstraf wordt opgelegd.

PVV wil belasting op softdrugs

De PVV wil belasting invoeren op softdrugs. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet bekijken wat de mogelijkheden zijn, zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet maandag in het AD. Nu wordt bezuinigd, kan de drugsgebruiker volgens hem ook een duit in het zakje doen.

Weekers wijst er in de krant op dat volgens het Europese Hof van Justitie geen invoerrechten of btw mogen worden geheven op verboden middelen. Een verbruiksbelasting op softdrugs zou daarom geen optie zijn. Softdrugs worden in Nederland gedoogd, maar zijn daarmee niet legaal.

Van Vliet vindt dat Weekers dan maar 'creatief' moet zijn en kondigt aan de staatssecretaris maandag in de Tweede Kamer toch te vragen of hij mogelijkheden ziet. Hij wijst erop dat het via de zogenoemde plukze-wetgeving ook mogelijk is criminelen alsnog aan te slaan voor illegale inkomsten. "Prostituees moeten ook belasting betalen. Waar trek je dan de grens?"


PVV wil belasting op softdrugs (Foto: Novum)

Jurassic Park voor Xbox 360 vertraagd

Telltale Games zou met een Jurassic Park-game komen voor Xbox 360, PS3 en Windows. Nu lijkt het er op dat de Xbox 360-versie vertraagd is tot minimaal begin 2012. De ontwikkelaar heeft namelijk nog geen uitgever gevonden voor de game. De PS3- en pc-versie van het spel komen wel op de geplande datum uit.

Het bericht van de vertraging is in een forumpost op het Telltale Games-forum geplaatst:

"Hey guys. Europe is a big deal to us so we're working hard to have the game out on PSN in Europe on the same day as here in North America. We'll be able to confirm that soon hopefully.

As for Xbox 360, we are not a European publisher i.e., we don't have a European office. That means that we need a publishing partner over there to get the game out to you. The good news is that we'll be able to make an announcement on that soon. So, while we won't be able to get the 360 version to you before the end of the year, we'll do everything that we can to get it to you as soon as possible."

Zodra er meer bekend is over een nieuwe releasedatum dan laten we dat natuurlijk zo spoedig mogelijk weten.

'Battlefield 3 naar Steam'

Geruchten dat Battlefield 3 op Steam zal uitkomen zijn weer aangewakkerd door oplettende gamers. Zo kun je bij een wedstrijd van deze website een code voor Steam winnen: "One (1) PC Game code for Battlefield 3, redeemable for the game on Steam (www.steampowered.com) with a Suggested Retail Price of $USD 59.99"

Maar naast dat is er ook iemand die in de bestanden van Punkbuster, de anti-cheat software, heeft zitten rommelen. Hij vond namelijk de volgende code:

C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\Battlefield 3\
C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\battlefield 3\
C:\Program Files\Steam\SteamApps\common\battlefield 3\
C:\Program Files\Electronic Arts\Battlefield 3\

Natuurlijk zeggen beide nog niet heel erg veel maar EA heeft pasgeleden ook aangegeven verlies te maken. Misschien kan Battlefield 3 op Steam wel een verandering brengen. We zullen nog even moeten afwachten.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 11

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de elfde speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
SC Freiburg Bayer Leverkusen 0-1
Bayern München 1.FC Nürnberg 4-0
FC Schalke 04 1899 Hoffenheim 3-1
VFL Wolfsburg Hertha BSC 2-3
Borussia Mönchengladbach Hannover 96 2-1
VFB Stuttgart Borussia Dortmund 1-1
FSV Mainz 05 Werder Bremen 1-3
1.FC Köln FC Augsburg 3-0
Hamburger SV FC Kaiserslautern 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 11 8 1 2 25 30-3
2 FC Schalke 04 11 7 0 4 21 22-16
3 Borussia Dortmund 11 6 2 3 20 21-8
4 Werder Bremen 11 6 2 3 20 20-14
5 Borussia Mönchengladbach 11 6 2 3 20 13-8
6 VFB Stuttgart 11 5 3 3 18 17-9
7 Hannover 96 11 5 3 3 18 14-15
8 Bayer Leverkusen 11 5 2 4 17 13-14
9 1899 Hoffenheim 11 5 1 5 16 14-12
10 Hertha BSC 11 4 4 3 16 15-15
11 1.FC Köln 11 5 1 5 16 18-23
12 VFL Wolfsburg 11 4 1 6 13 14-20
13 FC Kaiserslautern 11 3 3 5 12 9-14
14 1.FC Nürnberg 11 3 3 5 12 12-18
15 FSV Mainz 05 11 2 3 6 9 13-22
16 Hamburger SV 11 2 3 6 9 13-23
17 FC Augsburg 11 1 5 5 8 8-20
18 SC Freiburg 11 2 1 8 7 14-26

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 12
2 Huntelaar Schalke 04 10
3 Pizarro Werder Bremen 8
3 Podolski 1. FC Köln 8

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 4 nov, 20:30 FSV Mainz 05 VFB Stuttgart
za 5 nov, 15:30 Borussia Dortmund VFL Wolfsburg
za 5 nov, 15:30 Werder Bremen 1.FC Köln
za 5 nov, 15:30 1.FC Nürnberg SC Freiburg
za 5 nov, 15:30 1899 Hoffenheim FC Kaiserslautern
za 5 nov, 15:30 Hertha BSC Borussia Mönchengladbach
za 5 nov, 18:30 Bayer Leverkusen Hamburger SV
zo 6 nov, 15:30 Hannover 96 FC Schalke 04
zo 6 nov, 17:30 FC Augsburg Bayern München

Gooische Vrouwen

De Nederlandse film doet het de laatste jaren erg goed. Vooral Gooische Vrouwen was een enorm succes en verbrak alle records. Op de releasedag zagen 100.000 mensen de film en na slechts acht dagen hadden 400.000 bioscoopbezoekers een kaartje gekocht voor de Gooische dames. Binnen 23 dagen kreeg het een Diamanten status, wat staat voor 1.000.000 bezoekers. Ook de dvd is een groot succes, deze was al platina (100.000 verkopen) voordat hij in de winkel lag.

Ezio Auditore in negentig minuten SoulCalibur V

Namco Bandai heeft een presentatie gemaakt van SoulCalibur V en uitgezonden via internet. Het filmpje duurt zo'n negentig minuten en toont veel gameplay van het spel. Ook Ezio Auditore, hoofdpersonage van Assassin's Creed-games, zien we terug in de gameplay. SoulCalibur V staat gepland voor een vroege 2012-release voor Xbox 360 en PS3.

Het filmpje is volledig Japans, zonder ondertiteling, maar dat is niet nodig voor de gameplaybeelden lijkt mij.

Biohazard Chronicles HD voor Japan

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat Umbrella Chronicles en Darkside Chronicles in Japan terug zullen komen in de Biohazard Chronicles HD-remake. De twee Biohazard-games, ook wel bekend als Resident Evil, kwamen eerder op de Wii uit in het westen van de wereld.

Momenteel is er verder niks bekendgemaakt over een eventuele releasedatum of een release in het westen. De twee games zijn beide zogenaamde on rails-shooters waar de console het personage rond laat lopen en de speler al het richt- en schietwerk moet doen. De HD-remake zal uitkomen voor de PS3 en gebruikmaken van de PS Move.

'Gadhafi wilde gedood worden'

Moammar Gadhafi was in zijn laatste uren nerveus, boos en teleurgesteld, en afgesneden van de buitenwereld. Hij besloot in Libische handen te sterven, en werd op weg naar zijn geboorteplaats Jarref gepakt en gedood, aldus Mansour Dhao Ibrahim, een van zijn getrouwen.

Mansour Dhao wordt door het nieuwe bewind beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot het martelen, verkrachten en vermoorden van Gadhafi's tegenstanders. Hij zit vast, maar mocht tussen twee verhoren tegenover de BBC zijn verhaal doen, waaruit blijkt dat Gadhafi verbitterd is gestorven.

"Hij was nerveus en kon niet bellen of anderszins de buitenwereld bereiken. Er was amper voedsel en water, en geen sanitair. Gadhafi ijsbeerde maar door de kamer en schreef in zijn notitieblok", vertelt Mansour Dhao. De aanwezigen beseften dat het afgelopen was, en toen zei de voormalige leider: "Het Internationale Strafhof wil me hebben, en ik mag geen enkel land in. Ik sterf liever in Libische handen."

Gadhafi besloot naar zijn geboorteplaats te gaan, zonder te antwoorden op de vraag of het om een zelfmoordmissie ging. Volgens Mansour Dhao was dat echter wel duidelijk. Onderweg werd het konvooi door de NAVO beschoten, en toen Gadhafi tenslotte door strijders van het interim-bewind werd benaderd, zou hij een gelaten indruk hebben gemaakt.

De voormalige Libische leider zou uiteindelijk gedesillusioneerd zijn gestorven. Hij begreep niet dat het volk tegen hem in opstand kwam, want hij geloofde zoveel goeds voor hen te hebben gedaan, aldus Mansour Dhao. Bovendien voelde de kolonel zich verraden door westerse leiders die eerder zijn vrienden leken te zijn, zoals Tony Blair en Silvio Berlusconi.

Het Internationale Strafhof ICC te Den Haag zou momenteel in contact staan met Gadhafi's zoon Seif al Islam, over diens overgave. Het is onduidelijk waarom zijn vader zich niet aan het hof over wilde geven, maar uit Gadhafi's woorden voor de vermeende tocht naar Jarref lijkt af te leiden dat hij wellicht dacht dat het ICC hem ter dood had kunnen veroordelen, wat niet zo is. Maar ook de verhalen dat Gadhafi bij zijn arrestatie om zijn leven zou hebben gesmeekt maken de precieze achtergronden rond zijn dood niet duidelijker.

Portret Ghadafi met kogelgaten
Portret Ghadafi met kogelgaten (foto: Novum/AP) 

Tomb Raider viert 15e verjaardag met art gallery

De Tomb Raider-reeks viert haar vijftiende verjaardag met een speciale art gallery van Lara Croft. Voor de gallery hebben een keur aan Legacy-tekenaars meegewerkt, maar ook een aantal nieuwkomers.

Lara Croft Art Gallery

De tekenaars die aan deze serie hebben meegewerkt zijn onder andere Brian Horton, de huidige senior art director voor Tomb Raider, Jonathan Jacques-Belletête, de art director voor Deus Ex: Human Revolution en natuurlijk Toby Gard, de man die Lara Croft oorspronkelijk tekende in 1995.

De art gallery is hier te bekijken.

20 minuten film van Skyrim uitgelekt

Op internet zijn twee filmpjes filmpjes geplaatst door een user met de naam Twelve Dogs Dancing. Deze filmpjes bevatten bij elkaar ruim 20 minuten trailer voor The Elder Scrolls V: Skyrim

Zenimax heeft direct de twee filmpjes laten verwijderen. Het feit wil alleen dat de site Kotaku ze bljkbaar heel snel heeft gedownload en op haar eigen site heeft gezet. Je kunt beide trailers dan ook nog steeds hier bekijken.

The Elder Scrolls V: Skyrim komt op 11 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De Niro en Travolta in nieuwe actiethriller

Robert De Niro en John Travolta zijn beiden te zien in de nieuwe actie thriller Killing Season. Via de website van Deadline vernemen we dat de film zal worden uitgebracht door Millennium Films, Corsan Pictures en FilmEngine.

De Niro speelt een Amerikaanse veteraan die in een afgelegen blokhut in de bossen leeft. Als een Europese toerist (Travolta) opduikt raken de beide mannen al snel bevriend. De toerist blijkt echter een voormalig Servisch soldaat te zijn die wraak wil nemen. Een verbeten strijd in de Amerikaanse woestenij begint.

Killing Season zal worden geregisseerd door Mark Steven Johnson (Ghost Rider, Daredevil) en is gebaseerd op een scenario van Evan Daugherty (Snow White and the Huntsman). Filmopnames zullen beginnen op 16 januari 2012.

Toetreding Rusland tot WTO nabij

Rusland zou dit jaar nog lid kunnen worden van de Wereld Handelsorganisatie WTO. De problemen met WTO-lid Georgië, dat de Russische toetreding jarenlang verhinderde, zouden op zeer korte termijn kunnen worden opgelost. Dat bleek zondag bij gespekken tussen de Russische president Dmitri Medvedev en zijn Zwitserse ambtgenote Micheline Calmy-Rey, die bemiddelde tussen Rusland en Georgië.

Na afloop van de gesprekken zei de economisch adviseur van Medvedev dat het geschil met Georgië "binnen enkele uren" opgelost kan worden. Calmy Rey liet weten te hopen dat Rusland nog dit jaar tot de WTO zou kunnen toetreden.

De Russische economie maakt zo'n 2,8 procent uit van de wereldeconomie. Het WTO-lidmaatschap zou Rusland opener kunnen maken en meer buitenlandse investeerders naar het land kunnen trekken. Ruslands kleine zuiderbuur Georgië heeft de toetreding jarenlang met een veto tegengehouden, onder meer als gevolg van een conflict over de status van enkele afvallige Georgische republieken, waarover de twee landen in 2008 kortstondig slaags raakten.

Toetreding Rusland tot WTO nabij
Toetreding Rusland tot WTO nabij (Foto: ANP)

Jacht op geroofde kunstschatten Libië

Delen van een grote collectie antieke munten, juwelen en borstbeelden, die in het Libische Benghazi werden gestolen tijdens de revolutie, zijn opgedoken bij rommelmarkten en in het buitenland. De hoeveelheid van 8000 stukken was gestolen uit een betonnen bankkluis, toen het aangrenzende kantoor van de geheime dienst in brand was gestoken.

"Het is een ramp", zegt Yussuf ben Nasr, directeur antiquiteiten van de historische stad.

De Britse archeoloog Paul Bennett, specialist in Libische kunst, spreekt over de grootste roof die hij kent.

Iran gaat Ahmadinejad ondervragen

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wacht een nieuwe episode in een lange strijd tussen hem en zijn binnenlandse politieke rivalen. Het parlement gaat hem ondervragen over zijn betrokkenheid bij een economisch schandaal en zijn beleid. Zondag tekenden voldoende parlementariërs een petitie die de ondervraging mogelijk maakt, aldus Amerikaanse media.

Ahmadinejad zou de eerste Iraanse president zijn die zich moet verantwoorden tegenover het parlement. De president heeft het afgelopen jaar meerdere aanvallen te verduren gehad van hardliners die hem eerder aan de macht hielpen.

Parlement Iran gaat Ahmadinejad ondervragen
Parlement Iran gaat Ahmadinejad ondervragen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.