Slagtand olifant Radza mogelijk tentoongesteld

De slagtand van olifant Radza die zondag afbrak na een val in een gracht van Dierenpark Emmen is binnenkort mogelijk te bewonderen in het park. Dat zegt een woordvoerder van de dierentuin maandag.

De tand ligt momenteel in een aantal stukken in de stal. Wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Die laten we mogelijk zien. Dat doen we vaker met slagtanden die afbreken", zegt de woordvoerder. "Olifanten breken nog wel eens een tand als zij met elkaar botsen." Radza werd in de gracht geduwd toen er gedrang ontstond tijdens voedertijd. Bij de klap brak de slagtand af en raakte de 45-jarige mannetjesolifant gewond aan zijn slurf. De tand slingerde het publiek in en vloerde een 18-jarige bezoekster. Zij raakte lichtgewond aan haar hoofd.

Het dierenpark bekijkt nog of het de gracht bij het olifantenverblijf opnieuw gaat aanpassen. In 2009 werd de gracht al verhoogd met rul zand nadat olifant Annabel in de greppel belandde na een stoeipartij. Ze brak door de diepe val een wervel en moest worden afgemaakt.

Volgens de woordvoerder was het een hele geruststelling dat de aanpassing heeft geholpen. Toch is het park behoorlijk geschrokken van de val, waarvan beelden zijn gemaakt door een bezoeker. "Gelukkig kwam Radza direct na zijn val weer overeind. Dat was de vorige keer niet het geval."

Verzorgers probeerden Radza na zijn val uit de gracht te lokken. Dat lukte pas maandagochtend. Om de olifant niet te verontrusten werd het park zondagmiddag halsoverkop ontruimd. Inmiddels staat Radza weer op stal met de rest van de kudde. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.