Australische vliegmaatschappij Qantas vliegt weer

De vliegtuigen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas kiezen maandagmiddag weer het luchtruim. De Australische luchtvaartautoriteit heeft Qantas toestemming verleend de vluchten te hervatten. Volgens het bedrijf verloopt de dienstregeling met ingang van dinsdag weer als vanouds.

Zondag maakte een Australische rechter een einde aan de vakbondsstaking die de Qantasdirectie deed besluiten de volledige vloot drie dagen aan de grond te houden. Door het geëscaleerde arbeidsconflict strandden tienduizenden reizigers over de hele wereld.

De rechtbank deed zondag uitspraak na een spoedzitting van meer dan veertien uur waarin de luchtvaartmaatschappij, de Australische regering en vakbonden werden gehoord. Het vonnis is een belangrijke overwinning voor de bedrijfsleiding, die hoog spel speelde met het besluit de volledige dienstregeling te schrappen.

Medewerkers van Qantas eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer.


Australische vliegmaatschappij Qantas vliegt weer (Foto: Novum)