FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 oktober 2011

VN roept op tot terughoudendheid IsraŽl

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Israël zondag opgeroepen ,,maximale terughoudendheid" te betrachten in de Palestijnse Gazastrook. Hij veroordeelde ook raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Hij deed dat na een van de gewelddadigste incidenten in maanden, waarbij 10 Palestijnen en een Israëlier omkwamen.

Volgens een woordvoerder is de VN-chef ,,diep bezorgd" over de escalatie van het geweld.

VN-chef roept op tot terughoudendheid Israël
VN-chef roept op tot terughoudendheid Israël (Foto: ANP)

Vier doden bij aanslagen in zuiden Thailand

Vermoedelijke islamitische extremisten hebben zondag in het zuiden van Thailand vier mensen gedood en een reeks zelfgemaakte bommen laten ontploffen.

Volgens de politie werden twee mannen en een vrouw doodgeschoten in een levensmiddelenwinkel in de stad Narathiwat. Ook in de aangrenzende provincie Songkla werd een man gedood. Daarnaast werden op tien plaatsen bommen tot ontploffing gebracht, waarbij niemand gewond raakte.

Narathiwat is een van drie overwegend door moslims bevolkte provincies in het zuiden van Thailand. Sinds 2004 kwamen bij aanslagen in het zuiden bijna vijfduizend mensen om het leven.

Nederlanders opnieuw belangrijk voor Sporting

Sporting Lissabon heeft de uitwedstrijd bij Feirense met 0-2 weten te winnen. De ploeg had het lange tijd moeilijk bij de laagvlieger, maar besliste het duel in de tweede helft. Zowel Ricky van Wolfswinkel als Stijn Schaars wisten een doelpunt te scoren.

Feirense hield in de eerste helft stand tegen Sporting, maar capituleerde na rust. Nadat Feirense-speler Henrique met tweemaal geel naar de kleedkamers was gestuurd, kreeg Van Wolfswinkel na ruim een uur spelen de mogelijkheid om vanaf elf meter Sporting op 0-1 te zetten. De Nederlandse spits benutte de strafschop.

Een klein kwartier voor tijd besliste Schaars het duel definitief door de 0-2 op het scorebord te zetten. Door de overwinning klom Sporting Lissabon naar de derde plaats. De ploeg heeft slechts drie punten achterstand op koploper FC Porto.

Lady Gaga vestigt opnieuw record op Twitter

Lady Gaga heeft deze week wederom een record gevestigd op Twitter. De excentrieke zangeres is de eerste met ruim vijftien miljoen followers. Naar verwachting wordt het wel en wee van Gaga eind november door zo'n zestien miljoen mensen gevolgd, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Lady Gaga was al de populairste persoon op Twitter, Justin Bieber en Katy Perry volgen de zangeres op de voet. Zij komen vooralsnog echter niet verder dan 13,8 en 11,4 miljoen followers. Lady Gaga heeft geen enkel probleem met het vinden van volgers, The Holllywood Reporter berekende dat Gaga slechts 28 dagen nodig had om van veertien naar vijftien miljoen followers te groeien.

De mijlpaal, die Gaga vrijdag bereikte, liet de zangeres niet onopgemerkt voorbij gaan. "Ik ben eindelijk hier, dit is een droom die uitkomt. Ik treed op tijdens de Formule 1 in India, en op mijn eerste dag hier bereik ik vijftien miljoen monsters", twitterde Gaga, die haar fans monsters noemt, vanuit India.

Milan-speler Cassano in ziekenhuis

Antonio Cassano is enkele uren na de uitwedstrijd tegen AS Roma opgenomen in een ziekenhuis. De aanvaller van AC Milan kampte zaterdagnacht bij aankomst op vliegveld Malpensa met gezondheidsklachten. Hij had moeite met bewegen en was slecht aanspreekbaar. Onderzoek moet uitwijzen wat Cassano precies mankeert.

Cassano was het ene moment nog grappen aan het maken met ploeggenoten en kwam het moment daarna nauwelijks meer uit zijn woorden, melden inzittenden aan het Italiaanse persbureau ANSA. De 29-jarige Italiaan, die tegen AS Roma een kwartier voor tijd als invaller in het veld kwam, mist in ieder geval dinsdag de Champions League-wedstrijd tegen Bate Borisov.


Milan-speler Cassano in ziekenhuis (Foto: Novum)

Meer gehandicapten aan de slag

Het aantal mensen met een beperking dat vorig jaar aan de slag ging bij een gewone werkgever was hoger dan in 2009. Het waren er ruim 3100, een stijging van drie procent.

Dat schrijft Trouw op basis van de jaarcijfers van brancheorganisatie voor sociale werkvoorzieningen Cedris, die maandag naar buiten worden gebracht. Cedris-voorzitter Joan Leemhuis-Stout vindt de cijfers hoopgevend. "We merken dat het makkelijker wordt."

Of dat zo blijft is nog maar de vraag. Leemhuis acht de kans dat de sociale werkplaatsen ook in de toekomst meer mensen kunnen laten doorstromen nihil. Het kabinet wil de instroom fors intomen en de sector moet honderden miljoenen bezuinigen.

"Het laatste woord is daar nog niet over gezegd", zegt Leemhuis (VVD). "Misschien hebben we een rampje nodig. Dat jonge mensen met een arbeidsbeperking en masse thuis komen te zitten. Ik denk dat de wal het schip zal moeten keren."

De 93 bedrijven in de branche hadden vorig jaar 104.800 medewerkers, duizend meer dan in 2009. De wachtlijst groeide in 2010 naar 21 duizend mensen, 2300 meer dan het jaar ervoor.

De zogenoemde sw'ers verdienen nu nog zo'n 120 procent van het minimumloon. Dat wordt voor nieuwkomers aanzienlijk minder vanaf 2013. Dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor de sociale werkplaatsen. Gemeenten proberen geld van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) los te weken om dit goed te kunnen doen, maar hebben maximaal honderd miljoen euro toegezegd gekregen. En dat vinden ze ook nog eens een sigaar uit eigen doos.

Brand in Hengelose school

In een basisschool in Hengelo heeft zondagavond een brand gewoed. De brandweer wist het vuur met drie blusvoertuigen, een hoogwerker en een waterwagen klein te krijgen, laat een woordvoerder weten. De school gaat in ieder geval maandag niet open, is al besloten.

De brand in het pand van twee bouwlagen aan de Ruysdaelstraat brak rond 21.00 uur uit. Rond 22.10 uur was de brand niet meer uitslaand. Alleen de zolderverdieping brandde, maar over de schade valt nog niet veel te zeggen. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Veldrijder Albert zegeviert in Zonhoven

Niels Albert heeft de Superprestige in Zonhoven op fraaie wijze op zijn naam geschreven. De Belgische veldrijder liet zijn critici zien dat hij een lastige periode overwonnen heeft.

In Zonhoven wisten Sven Nys en Kevin Pauwels in de eerste ronde nog aan te haken, maar daarna was Albert gevlogen. De Belg kwam solo over de meet, waarbij hij zijn emoties nauwelijks in bedwang wist te houden.

CD: Coldplay - Mylo Xyloto

Eén van de succesvolste bands op dit moment is uiteraard Coldplay. De band vult regelmatig een stadion en de sympathieke Britten staan garant voor vier prachtalbums. Tot nu toe echter, want het nieuwste kindje is Mylo Xyloto. De titel betekent weinig, aldus zanger Chris Martin. "Het voelt fris aan, het is nieuw. Het staat gewoon mooi, met al die o's. Het betekent niets, maar het staat voor de muziek op de cd." Kan [Mie-lo Zie-leto] voorganger Viva la Vida overtreffen?

Plevneliev nieuwe president Bulgarije

De centrumrechtse kandidaat Rosen Plevneliev wordt de nieuwe president van Bulgarije. In de tweede en beslissende stemronde behaalde hij volgens exitpolls en voorlopige uitslagen ruim 54 procent van de stemmen. Zijn socialistische tegenstrever Ivailo Kalfin heeft meteen zijn nederlaag toegegeven: "De uitslag is duidelijk - wij hebben de verkiezingen niet gewonnen."

Hoewel de meeste macht in Bulgarije bij de premier en het parlement ligt, heeft de president de leiding over het leger en vetorecht op wetsvoorstellen. Ook heeft hij de bevoegdheid internationale verdragen te ondertekenen. De overwinning van de 47-jarige Plevneliev betekent dat de regerende conservatieve partij GERB nu haar greep op de belangrijke posten in Bulgarije verstevigt en snelle hervormingen kan doordrukken. Bulgarije, dat in 2007 lid werd van de Europese Unie, heeft te kampen met armoede en corruptie. Plevnelievs voorganger als president, de socialist Georgi Parvanov, had kritiek op de regering en maakte vaak gebruik van zijn vetorecht om wetten tegen te houden of rechterlijke en diplomatieke benoemingen te blokkeren. Met twee voltooide termijnen van vijf jaar kon Parvanov volgens de wet niet meer gekozen worden.

De opkomst bij de verkiezingen was ongeveer 42 procent, zei de Centrale Kiescommissie. De nieuwe president aanvaardt zijn ambt op 23 januari.


Plevneliev wint presidentsverkiezingen Bulgarije (Foto: Novum)

Vat met 70 kilo cyaankali zoek in Keulen

De politie van Keulen zoekt een vat met zeventig kilo cyaankalikorrels dat woensdagavond is verdwenen bij een transportbedrijf in de Duitse stad. De zeer giftige stof, bestemd voor industriële doeleinden, is voor mensen extreem gevaarlijk.

Het vat stond in een oplegger die op het terrein van het transportbedrijf stond. De politie heeft vastgesteld dat het tussen 17.45 uur en 18.50 uur moet zijn verdwenen. De diefstal werd ontdekt toen de oplegger bij een klant werd gelost.

De politie waarschuwt nadrukkelijk dat ieder contact met de korrels moet worden vermeden.

Vliegveld Jemen dicht na explosies

Het vliegveld van Sanaa in Jemen is zondagavond gesloten wegens een aantal zware ontploffingen in een nabijgelegen luchtmachtbasis, aldus een functionaris. In hoofdstad Sanaa zijn al wekenlang zware gevechten tussen het leger en tegenstanders van president Ali Abdullah Saleh.

De tegenstanders beklagen zich dat de luchtmacht al 2 maanden aanvallen uitvoert op steden van opstandige stammen. Ze zeiden dat het leger van Jemen zondag nog drie kinderen en een volwassene had gedood bij een aanval op het noorden van de stad.

KNSB wil Alberda als teammanager

Joop Alberda is voor de schaatsbond KNSB de belangrijkste kandidaat om teammanager te worden van het begeleidingsteam voor de achtervolgingsploegen. Dit heeft Arie Koops, directeur topsport van de schaatsbond, vandaag gezegd.

"We voeren gesprekken met Joop en hopen er binnen twee tot vier weken uit te komen", aldus Koops. "Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met Alberda. Ik denk dat we qua visie wel op één lijn liggen." De KNSB had afgelopen zomer Theo de Rooij aangesteld als teammanager, maar de voormalig wielerbaas besloot na twee maanden alweer te vertrekken.

Foutenfestival bij WK-bid 2018

Bij de poging om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar Nederland en België te halen is van alles misgegaan bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sport. RTL Nieuws heeft het onderzoek van Berenschot zondag online gezet.

De samenwerking tussen ministeries was ongestructureerd, de Tweede Kamer werd 'erg laat' bij besluiten betrokken en het comité van het Holland Belgium Bid en de overheid ergerden zich aan elkaar. Het toernooi werd in december toegewezen aan Rusland.

Het Holland Belgium Bid, dat werd geleid door oud-voetballer Ruud Gullit, kreeg 4,5 miljoen euro subsidie, waarvan de KNVB 1,7 miljoen terugstortte.

In juni berichtte RTL al op basis van ambtelijke e-mails dat het vorige kabinet geen idee had wat de kosten zouden zijn als het bid zou slagen. Wereldvoetbalbond FIFA wilde geen belasting betalen in Nederland, waardoor de fiscus honderden miljoenen zou mislopen. Ambtenaren schatten dat bedrag echter hoger in dan aan de Kamer werd verteld.

Het huidige kabinet steunt het plan om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland te organiseren.

Koerden vragen weer om bescherming

De Koerden in Nederland roepen de overheid opnieuw op hen te beschermen. Ook nodigen ze Turkse organisaties op tot een serieuze dialoog. Aanleiding is de gespannen sfeer in Nederland en de toenemende Turkse agressie jegens Koerden, laat de Koerdische organisatie Fed-kom weten.

Turkse nationalisten hebben zondag in Den Haag Koerden aangevallen, stelt de federatie, nadat dat een week geleden ook al in Amsterdam was gebeurd. In de hoofdstad vielen diverse gewonden bij ongeregelden.

De Koerden hadden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gevraagd maatregelen te treffen tijdens de demonstratie, vanwege 'bedreigende en haatzaaiende' berichten van Turkse nationalisten, onder wie leden van de ultranationalistische Grijze Wolven. Er was veel politie op de been.

Turkse demonstranten zouden zondag vanaf het Malieveld naar het Koerdisch Cultureel Centrum in Den Haag hebben willen lopen, maar stuitten op de ME. Uiteindelijk werden twee mensen gearresteerd op het Hobbemaplein in de Transvaalbuurt. Een politiewoordvoerder sprak overigens van een 'goed en rustig' verlopen manifestatie.

De Koerden willen naar eigen zeggen niet dat het Koerdisch-Turkse conflict naar Nederland wordt geïmporteerd en vragen de overheid 'het gevaar van extreem-nationalistische Turkse bewegingen' in kaart te brengen. De federatie roept zowel Turken als Koerden op tot kalmte. Dialoog zou de enige oplossing zijn.

Bij schermutselingen tussen Koerden en het Turkse leger zijn de afgelopen maand tientallen doden aan beide kanten gevallen. Koerdische PKK'ers vielen politie- en legerposten aan, waarop het Turkse leger terugsloeg. Aan beide kanten vielen tientallen doden.

Chillen met dino's op Isla Nublar

Telltale Games heeft een behind the scenes-trailer uitgebracht voor Jurassic Park: The Game. De game kent volgens de makers een nieuw soort speelstijl die je in staat stelt om het spel op een cinematische manier te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een vrije controle over de camera om nieuwe dingen te ontdekken voor je karakter. Hiernaast beloven ze dat je op het puntje van je stoel zult zitten tijdens het spelen.

De game komt op 15 november uit voor Xbox360, PlayStation 3 en de pc. Er komt ook een versie aan voor de App Store van Apple. Bekijk de trailer hieronder.

Bulgaar wint prijs filmfestival Leiden

Regisseur Konstantin Bojanov heeft zaterdagavond de distributieprijs van het Leids Film Festival, de Iron Herring-award, gewonnen. Dit betekent dat de distributeur die zijn film Avé aankoopt en uitbrengt in de Nederlandse bioscopen tienduizend euro krijgt.

In de film ontmoet het 17-jarige weggelopen meisje Avé tijdens het liften een jongen die Kamen heet. Bij elke rit bedenkt Avé een nieuwe identiteit voor hen, totdat haar dwangmatige leugens hen steeds meer in de problemen brengen. Kamen wordt toch verliefd op haar.

Bojanov nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst uit handen van recensent Lee Marshall. De jury, die verder bestond uit Pieter Keereman en Hannah McGill, sprak van een hartverwarmende, verrassende film, die als dramatisch sterk, humoristisch en cinematografisch verbluffend werd gekenschetst. "Hij gaat onder je huid zitten", zei Marshall.

De zesde editie van het Leids Film Festival ging dinsdag van start en trok dit jaar naar schatting 25 duizend bezoekers, schat de organisatie. Dat is vijfduizend meer dan vorig jaar. Het festival gaat komende weken op zoek naar een distributeur voor de winnende film.


Bulgaar wint prijs filmfestival Leiden (Foto: Novum)

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 11

Dit weekend werd de elfde speelronde in de Jupiler League afgewerkt. FOK!sport houdt je ook dit seizoen wekelijks op de hoogte van de gebeurtenissen rondom deze competitie. Hieronder vind je een korte impressie, de uitslagen en de stand.

Zwolle en Eindhoven laten geen steek vallen

FC Zwolle heeft de koppositie in de Jupiler League met succes verdedigd. De uitwedstrijd tegen MVV werd met 1-3 gewonnen.

De lijstaanvoerder begon nog zwak aan de wedstrijd toen Esajas al in de eerste minuut de score opende voor de thuisploeg. In het restant van de wedstrijd werd echter orde op zaken gesteld. Van Hintum, Slot en Maachi troffen doel.

FC Eindhoven blijft Zwolle op drie punten afstand volgen. FC Oss werd in eigen huis met 2-0 verslagen. Pennings opende na een klein uur spelen de score. Nkoyi verdubbelde de voorsprong in de slotminuut.

Samenvattingen:

Sparta Rotterdam te sterk voor sc Cambuur

Op Het Kasteel is Sparta Rotterdam in staat gebleken om met tien man overeind te blijven tegen sc Cambuur. Na negentig minuten stond er 2-0 op het scorebord, waardoor de Rotterdammers qua puntenaantal op gelijke hoogte kwamen met de Friezen.

Na een klein half uur spelen kwamen de Spartanen op voorsprong. Jaime Bruinier wist een voorzet met weinig moeite binnen te koppen en de 1-0 voor de Rotterdammers stond op het scorebord. Acht minuten na het doelpunt van Bruinier kwam Sparta echter met tien man te staan, omdat Toni Varela na een onbesuisde actie van het veld werd gestuurd.

De thuisploeg bleef echter op de been en Cambuur slaagde er niet in om de gelijkmaker te forceren. In de tweede helft wist Steef Nieuwendaal zelfs te profiteren van een gigantische blunder in de Friese verdediging. De middenvelder schoot de 2-0 binnen en een zege voor de Rotterdammers was bewerkstelligd.

Samenvatting:Uitslagen speelronde 11:

Thuis Uit Uitslag
Fortuna Sittard Almere City FC 0-0
Telstar Helmond Sport 0-3
FC Eindhoven FC Oss 2-0
MVV FC Zwolle 1-3
FC Dordrecht SC Veendam 2-2
Sparta SC Cambuur 2-0
Willem II FC Volendam 1-0
Go Ahead Eagles AGOVV 3-1
FC Den Bosch FC Emmen ma 31 okt, 20:00 uur


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 11 8 2 1 26 34-13
2 FC Eindhoven 11 7 2 2 23 17-8
3 Willem II 11 7 1 3 22 20-16
4 FC Volendam 11 5 3 3 18 21-14
5 Helmond Sport 11 5 3 3 18 22-18
6 Almere City FC 11 5 2 4 17 24-18
7 SC Cambuur 11 5 2 4 17 22-19
8 Sparta 11 5 2 4 17 17-14
9 MVV 11 5 2 4 17 21-21
10 Go Ahead Eagles 11 4 3 4 15 21-21
11 FC Oss 11 4 2 5 14 25-25
12 FC Dordrecht 11 3 5 3 14 14-24
13 Fortuna Sittard 11 3 3 5 12 21-22
14 FC Den Bosch 10 2 5 3 11 11-10
15 Telstar 11 3 2 6 11 20-24
16 SC Veendam 11 2 4 5 10 20-21
17 FC Emmen 10 1 2 7 5 7-24
18 AGOVV 11 1 1 9 4 8-33


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Gratis Hydrophobia voor PSPlus gamers

Vandaag is aangekondigd dat alle trouwe PlayStation-gamers die een PlayStation Plus-account hebben, de game Hydrophobia: Prophecy gratis krijgen zodra de game uitgebracht wordt. De game zelf is een verbeterde heruitgave van het originele Hydrophobia-spel. In deze game, waar water een grote rol speelt, zul je water naar eigen hand moeten zetten om er je voordeel mee te kunnen doen.

De makers geven aan dat ze bijna elk aspect van de originele game hebben aangepakt en weer van de grond op hebben gebouwd. Fans die de originele game hebben gespeeld zullen dus een volledig nieuwe spelervaring in een vertrouwd jasje verwachten. Zo is de mogelijkheid om je Move-controller te gebruiken toegevoegd en zul je veel controle hebben over hoe jij je spel wilt spelen.

De game komt op 2 november uit in Europa. Bekijk hieronder alvast een trailer.

'Limburgse CdK onafhankelijk ondanks CDA-baan'

Het is geen probleem dat commissaris van de koningin in Limburg Theo Bovens tot voorzitter is gekozen van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Dat vindt het CDA. De Limburgse SP is hier niet mee eens en heeft Bovens opgeroepen af te zien van zijn benoeming.

De SP vindt dat de commissaris van de koningin zich niet actief met partijpolitieke aangelegenheden moet bemoeien. Bovens wordt volgens de socialisten medeverantwoordelijk voor de ideologische en strategische ontwikkeling van het CDA, waardoor zijn onafhankelijkheid in het geding komt, stelt fractievoorzitter Thijs Coppus.

De voorzitter van het instituut heeft met name een toezichthoudende functie, pareert een CDA-woordvoerder. "De inhoudelijke kwesties zijn een zaak van de directeur, dus het is geen actieve politieke functie." De zegsman wijst erop dat de kwestie al in de zomer is besproken door de Statenfracties. "Die zagen er in meerderheid geen probleem in. Er is geen enkele reden om aan de onafhankelijkheid van Bovens te twijfelen."


'Limburgse CdK onafhankelijk ondanks CDA-baan' (Foto: Novum)

Gewapende bewakers mogen op Britse schepen

Schepen die onder Britse vlag varen mogen op gevaarlijke routes gewapende particuliere bewakers meenemen om piraten van zich af te kunnen slaan. Wettelijke regels die dit nu nog verbieden zullen binnen een maand worden aangepast. Premier David Cameron heeft dit zondag meegedeeld.

"Het blijkt dat schepen met gewapende bewakers niet worden aangevallen en niet gegijzeld worden voor losgeld", zei Cameron tegen de BBC in Australië, waar hij een vergadering van het Gemenebest bijwoont en over de piratenkwestie heeft gesproken met leiders van de Seychellen en Mauritius. Gewapende bewakers zullen worden toegestaan op koopvaardijschepen die voor de kust van Oost-Afrika, in andere delen van de Indische Oceaan en in de Arabische Zee varen, zei hij.

Cameron noemde het piratenprobleem voor de kust van Somalië 'een schandvlek voor de wereld'. "Het feit dat een stelletje piraten in Somalië in staat is de rest van de wereld en ons handelsstelsel te gijzelen om losgeld is een complete belediging."

Sommige scheepvaartorganisaties en verzekeraars zijn tegen het bewapenen van schepen vanwege aansprakelijkheidskwesties. Ook vrezen zij dat er een wapenwedloop zal ontstaan met de piraten. Andere sceptici zijn bang dat als schepen van rijke rederijen dure bewakers inhuren, de zeerovers makkelijker doelwitten zullen uitkiezen.

"Gewapende particuliere bewakers zijn geen langetermijnoplossing", zegt Spyros Polemis, voorzitter van de Internationale Scheepvaartkamer. "Hun inzet betekent eerder een falen van de kant van de internationale gemeenschap - en die regeringen die over aanzienlijke strijdkrachten beschikken - om de veiligheid van de scheepvaart te verzekeren. Regeringen horen het niet graag wanneer ik dit zeg, maar de realiteit is dat zij de controle over de Indische Oceaan aan de piraten hebben afgestaan."

Australische rechtbank beŽindigt staking Qantas

Een Australische rechtbank heeft de vakbondsstaking van luchtvaartmaatschappij Qantas beëindigd. Zondag bleven de vliegtuigen, net als zaterdag, aan de grond. Tienduizenden reizigers over de hele wereld strandden door de staking.

De rechtbank deed zijn uitspraak na een zitting van meer dan veertien uur waarin de luchtvaartmaatschappij, de Australische regering en vakbonden werden gehoord.

Medewerkers van het bedrijf eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer. De directie besloot daarop alle vliegtuigen aan de grond te houden.


Australische rechtbank beëindigt staking Qantas (Foto: Novum)

[Premier League] Van der Vaart opnieuw trefzeker voor Spurs

Rafael van der Vaart heeft opnieuw zijn waarde bewezen voor Tottenham Hotspur. De middenvelder maakte in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers de 2-0. Van der Vaart nam in de vier vorige wedstrijden ook telkens minimaal een doelpunt voor zijn rekening.

Ook Gareth Bale was zondag goed op dreef bij de thuisploeg. De speler uit Wales opende in de twintigste minuut de score en maakte er ruim een kwartier voor tijd 3-1 van. Jay Bothroyd deed iets terug namens QPR, dat vorige week nog voor een stunt zorgde door Chelsea te verslaan. De Spurs staan op een gedeelde derde plaats in de Premier League.

Debutante Kvitova wint WTA Championships

Petra Kvitova heeft in Istanbul de WTA Championships gewonnen. De Tsjechische nummer drie van de wereld versloeg Victoria Azarenka (4) uit Wit-Rusland in de finale met 7-5, 4-6 en 6-3. Voor Kvitova was het haar eerste deelname aan het eindejaarstoernooi, waaraan alleen de beste acht tennissters van het jaar mogen deelnemen.

Kvitova, die tot aan de finale slechts één set had ingeleverd, kwam uitstekend uit de startblokken en liep snel uit naar 5-0. Het koste haar echter veel moeite om de set ook daadwerkelijk naar zich toe te trekken. Pas zeven games en vijf setpoints later slaagde de Wimbledon-winnares daar alsnog in.

In de tweede set was Azarenka, die bij haar twee eerdere deelnames aan het officieuze WK al in de groepsfase sneuvelde, wel vanaf het begin bij de les. Ze plaatste bij 2-2 de beslissende break, dwong een derde set af, maar gaf daarin niet thuis. Kvitova creëerde direct een kloof en sloeg op 5-3 op haar eerste matchpoint toe.


Debutante Kvitova wint WTA Championships (Foto: Novum)

Nog weinig bewijs voor aanklacht Zorreguieta

Er is nog onvoldoende bewijs tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, om een formele aanklacht tegen hem te presenteren. Dat zei de Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón zondag desgevraagd tegen het ANP.

Yanzón verzamelt met collega’s bewijzen tegen Zorreguieta vanwege betrokkenheid bij verdwijningen tijdens de militaire dictatuur (1976-1983).

Zorreguieta was tijdens de dictatuur secretaris voor landbouw en veehouderij van het regime.

Nog weinig bewijs voor aanklacht Zorreguieta
Nog weinig bewijs voor aanklacht Zorreguieta (Foto: ANP)

Doden na explosie graanelevator VS

Een explosie bij een graanelevator in de Amerikaanse staat Kansas heeft zaterdagavond aan minstens drie mensen het leven gekost. Twee raakten levensgevaarlijk gewond en drie werden zondag nog vermist.

De explosie deed zich voor tijdens het laden van een trein met maïs in het stadje Atchison. Het was zondag nog te gevaarlijk om naar de vermisten te zoeken. In graanelevators en -silo's kan stof onder bepaalde omstandigheden explosief worden en door bijvoorbeeld een elektrische vonk ontploffen.


Doden na explosie graanelevator VS (Foto: Novum)

Spaanse herders leiden 5000 schapen door Madrid

Spaanse herders zijn zondag met grote kuddes schapen door het centrum van Madrid getrokken ter verdediging van eeuwenoude weide-, migratie- en veedrijversrechten. Die rechten worden bedreigd door stedelijke wildgroei en kunstmatige grenzen.

Jesús Garzón, voorzitter van de raad van herders die werd opgericht in 1273, zei dat zo'n vijfduizend schapen en zestig stuks ander vee de stad zondag doorkruisen om het recht uit te oefenen routes te gebruiken die bestonden vóór Madrid uitgroeide van een rurale nederzetting tot de grote stad die het nu is.

Herders hebben het recht een gebied van 125 duizend kilometer aan paden te gebruiken voor de migratie van schapen en ander vee van koele hooggelegen weiden in de zomer naar warmere gebieden in de winter.


Spaanse herders leiden 5000 schapen door Madrid (Foto: Novum)

Rotterdammer aangehouden voor schietpartij

De politie heeft een 26-jarige Rotterdammer aangehouden die woensdagavond de bewoonster van een pand aan de Geuzenlaan zou hebben neergeschoten. Het slachtoffer verkeert volgens artsen nog altijd in zorgwekkende toestand, meldt de politie zondag.

De 26-jarige Rotterdamse werd rond 20.00 uur neergeschoten, waarna de politie naast de gewonde bewoonster nog een man en een vrouw aantrof. Zij zijn gehoord als getuigen.

De vrijdag aangehouden Rotterdammer moet maandag voorkomen bij de rechter-commissaris.

Massa begrijpt niets van straf

Felipe Massa en Lewis Hamilton kenden vandaag in de Grand Prix van India hun zoveelste aanvaring dit jaar. Verschil met de vorige keren was dat niet Hamilton maar Massa bestraft werd. De Braziliaan begrijpt niet dat hij een drive-through penalty gekregen heeft.

In de 25e ronde op het Buddh International Circuit probeerde Hamilton bij bocht vijf Massa te passeren, maar kwam net tekort, waarna Massa instuurde. De Ferrari en McLaren raakten elkaar, waarbij Hamilton met schade naar de pits moest en Massa in eerste instantie door kon.

"Wat mij betreft zat ik voor hem. Ik remde later en zat op de racelijn. Ik stuurde in en zag hem niet naast me, omdat hij achter me reed. Hij raakte mijn achterwiel. Eerlijk gezegd snap ik dus niet waarom ik bestraft ben. Ik weet dat hij op het rechte stuk naast me zat, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het rempunt en toen zat hij niet naast me," zei Massa.

"Ik stuurde in, want ik remde later dan hij. Ik zie niet in waarom ik me zou moeten inhouden, hij zat op het vuile gedeelte. Hij raakte me niet aan de zijkant, maar van achteren. Als hij echt naast me had gezeten, had ik de deur niet dichtgegooid," zei de Braziliaan die niets van een vete tussen hem en Hamilton wil weten. "Misschien voor hem, maar ik heb niets misdaan. Als het een andere coureur was geweest, had ik hetzelfde gedaan."

Hamilton beëindigde de race uiteindelijk op een zevende plaats. Massa zou de finishvlag niet zien, omdat de ophanging van de Ferrari linksvoor afbrak nadat de Braziliaan een kerbstone iets te hard had geraakt.

[Primera Divisiůn] Osasuna is Levante de baas

Levante is in de Primera División na zeven zeges op rij tegen een nederlaag aan gelopen. Osasuna wist het duel tegen de koploper met 2-0 te winnen.

Alvaro opende vlak voor rust de score, waarna Nino niet veel later de 2-0 eindstand op de borden bracht. Ondanks dat Osasuna het laatste half uur met tien man speelde werd er niet meer gescoord. Door de nederlaag zakt Levante naar de derde plaats in de competitie twee punten achter Real Madrid en een punt achter Barcelona.

Uitslagen Eredivisie speelronde 11

Dit weekend stond in de Eredivisie de elfde speelronde op het programma. In de top drie wijzigde niet veel, aangezien AZ met een minimaal verschil van Heracles Almelo (0-1) won. Daarnaast speelden FC Twente en PSV in een onderlinge confrontatie gelijk. Hieronder vind je een overzicht van het weekend.

FC Groningen heeft dit weekend op knappe wijze van Feyenoord gewonnen. Waar de Rotterdammers vorig weekend nog gelijkwaardig waren aan Ajax, was het vandaag kommer en kwel. Uiteindelijk gingen de mannen van trainer Ronald Koeman met 6-0 de bietenbrug op.

De thuisploeg kende in elk geval een droomstart. Na achttien minuten hadden de Groningers al drie keer gescoord, was de wedstrijd gespeeld en werden de bezoekers op alle fronten afgetroeft. Eerst was het Dusan Tadic, die na één minuut al raak schoot. Niet veel later deed Maikel Kieftenbeld hetzelfde en ook Petter Andersson deed een duit in het zakje.

Na de wervelende start lieten de Groningers de teugels vieren, maar Feyenoord was ook op dat moment onmachtig. Na een uur viel het vierde doelpunt, nadat Leandro Bacuna uit een fraaie aanval wist te scoren. Tot overmaat van ramp kreeg Dani Fernandez (Feyenoord) een rode kaart, vanwege slaan en liep de thuisploeg in de slotfase nog uit naar 6-0 door goals van Virgil van Dijk en Hyun Jun Suk.

NAC Breda heeft door een zege op VVV-Venlo tijdelijk afscheid genomen van de onderste regionen in de Eredivisie. De Bredanaars waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor VVV-Venlo, dat door de nederlaag op de zeventiende plaats blijft staan.

Het begin van de wedstrijd tussen beide ploegen zorgde voor veel spektakel. Binnen drie minuten stond NAC Breda, na een rake kopbal van Eric Botteghin, al op voorsprong. Dit duurde echter niet lang, want twee minuten later stond het al 1-1. Doelman Jelle ten Rouwelaar schoot de bal uit, die vervolgens tegen de opspringende Bryan Linssen aankwam. De bal verdween vervolgens in het doel.

Na 25 minuten was de wedstrijd gespeeld. Ferry de Regt kon met zijn tweede gele kaart inrukken, waarna Donny Gorter een strafschop wist te verzilveren. Nog voor de rust bepaalde Ömer Bayram de stand op 3-1. In de tweede helft kreeg de thuisploeg nog voldoende mogelijkheden, maar sprong hier niet zorgvuldig mee om. Hierdoor bleef een afstraffing voor VVV-Venlo uit.Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
NAC Breda VVV Venlo 3-1
Roda JC Kerkrade Ajax 0-4
Excelsior RKC Waalwijk 1-0
SC Heerenveen ADO Den Haag 4-0
FC Twente PSV 2-2
De Graafschap Vitesse 0-1
FC Groningen Feyenoord 6-0
NEC FC Utrecht 3-1
Heracles Almelo AZ 0-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 11 9 1 1 28 25-8
2 PSV 11 6 4 1 22 29-13
3 FC Twente 11 6 4 1 22 28-12
4 Vitesse 11 6 3 2 21 18-11
5 Ajax 11 5 5 1 20 28-14
6 Feyenoord 11 5 3 3 18 21-16
7 SC Heerenveen 11 4 5 2 17 23-18
8 FC Groningen 11 5 2 4 17 21-17
9 Heracles Almelo 11 4 4 3 16 17-14
10 NAC Breda 11 4 1 6 13 17-19
11 ADO Den Haag 11 4 1 6 13 14-21
12 RKC Waalwijk 11 4 1 6 13 11-18
13 FC Utrecht 11 3 3 5 12 16-18
14 Roda JC Kerkrade 11 4 0 7 12 14-31
15 NEC 11 3 1 7 10 10-17
16 De Graafschap 11 2 3 6 9 11-22
17 VVV Venlo 11 1 3 7 6 12-29
18 Excelsior 11 1 2 8 5 7-24


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

China arresteert 12.000 drugsverdachten

De Chinese autoriteiten hebben meer dan twaalfduizend mensen opgepakt die worden verdacht van online handel in drugs. Ook werd driehonderd kilo illegale drugs in beslag genomen.

De politie rolde 144 drugsnetwerken op die betrokken waren bij de productie en handel in drugs, aldus het staatspersbureau Xinhua. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt om wat voor soort drugs het gaat.

De politie in de westelijke steden Lanzhou en Xi'an ontdekte volgens Xinhua dat mensen drugs kochten en verkochten via chatrooms die niet toegankelijk waren voor buitenstaanders. Mensen konden alleen deelnemen als ze werden geïntroduceerd door leden.

Volgens Xinhua is tweederde van de twaalfduizend verdachten onder de 35 jaar.

Straatverlichting Zuid-Holland uit door storing

De straatverlichting in diverse plaatsen in Zuid-Holland is zondagavond niet aangesprongen. De lantaarns zouden om 18.00 uur aangaan, maar door een storing is dat niet gebeurd.

De oorzaak is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat de storing te maken heeft met de wintertijd, zegt een woordvoerder van Stedin Netbeheer. Monteurs proberen het probleem met de aansturing van het systeem zo snel mogelijk te verhelpen. Dat zou om 19.00 uur het geval moeten zijn.

De openbare verlichting hapert in onder meer Delft, Nootdorp en Pijnacker, Alblasserdam, Maassluis, Leersum, Berkel en Rodenrijs en delen van Rotterdam en Den Haag. Ook een deel van de A16 moet het zonder verlichting doen.

Evans rijdt Tour en Olympische Spelen

Cadel Evans zal in 2012 deelnemen aan zowel de Tour de France als de Olympische Spelen. De Australiër liet dit weten aan de Herald Sun. Dit jaar schreef de 34-jarige BMC-renner de Tour nog op zijn naam.

"Wanneer de Australische ploeg mij nodig heeft, ben ik erbij," zei Evans. "Ik wil na de Tour mijn vorm vasthouden tot aan Londen. Ik denkt dat ik daar vooral ga rijden in dienst van de ploeg," zei de BMC-renner voor wie het de derde Spelen kunnen worden.

De regerend Tourwinnaar zal het jaar 2012 beginnen met de GP Lugano. Andere koersen, zoals de Tour Down Under laat hij links liggen.

Vlekkeloze lancering vrachtschip naar ISS

De lancering van een onbemand Russisch ruimtevrachtschip naar het internationale ruimtestation ISS is zondag vlekkeloos verlopen. Hierdoor kan de lancering van een capsule met drie nieuwe bemanningsleden voor het ruimtestation op 14 november doorgaan.

De onbemande vrachtcapsule Progres M-13M werd om 11.11 uur Nederlandse tijd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd en bereikte zonder problemen zijn geplande baan om de aarde. Woensdag komt het bevoorradingsschip bij het ISS aan.

In augustus mislukte de lancering van een Progres-ruimteschip. De toekomst van het ISS kwam hierdoor op losse schroeven te staan, omdat de Sojoez-draagraket voor bemande en onbemande vluchten dezelfde eindtrap gebruikt. Onderzoek wees echter uit dat de mislukking in augustus te wijten was aan een incidentele fabricagefout, geen structurele fout. Eerder deze maand verliep de lancering van twee Galileo-satellieten met een Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana ook zonder problemen.

De NASA feliciteerde Rusland met de geslaagde lancering van zondag. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vreesde dat het sinds elf jaar permanent bemande ISS tijdelijk verlaten moest worden als de vlucht half november geen nieuwe bemanning kon worden gestuurd. De eigen space-shuttlevloot van de NASA werd in juli afgedankt.

In december staat nog een bemande vlucht naar het ISS gepland, dan met de Nederlander André Kuipers aan boord.

Cilic klopt Tipsarevic in finale Sint-Petersburg

Marin Cilic heeft dit seizoen op de valreep toch nog een toernooizege geboekt. De Kroaat was in de finale in Sint-Petersburg in drie sets te sterk voor de Serviër Janko Tipsarevic: 6-3, 3-6 en 6-2. De nummer 22 van de wereld had zijn drie eerdere finales dit jaar verloren.

Tipsarevic had in Sint-Petersburg zijn derde toernooizege in een maand tijd kunnen boeken. De nummer dertien van de wereldranglijst toonde zich zowel in Kuala Lumpur als Moskou de beste.

Tsonga wint toernooi van Wenen

Jo-Wilfried Tsonga heeft zondag het ATP-toernooi van Wenen gewonnen. De als eerste geplaatste Fransman was in een bijna tweeënhalf uur durende finale met 6-7 (5), 6-3 en 6-4 te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro (2). Voor Tsonga is het zijn tweede toernooizege van het seizoen en zijn twaalfde in totaal.

Met zijn overwinning doet Tsonga goede zaken in de jacht op een ticket voor de World Tour Finals van volgende maand in Londen. De Fransman stijgt op de ranglijst van 2011 naar de zevende plaats. Alleen de acht beste tennissers van het seizoen mogen deelnemen aan het eindejaarstoernooi.


Tsonga wint toernooi van Wenen (Foto: Novum)

Uitslag Heracles Almelo - AZ

AZ heeft de koppositie in de Eredivisie verstevigd. De Alkmaarders zagen hun directe concurrenten punten verspelen, terwijl de ploeg van Gertjan Verbeek zelf dankzij een late goal van Adam Maher met 0-1 won bij Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

0 - 1

AZ


   89' Maher
 
 Gele kaart: , Klavan, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Armenteros (Pedro/83)
Plet
Everton (Douglas/46)
  Esteban
Reijnen
Moisander
Klavan
Poulsen
Wernbloom
Elm
Maher
Beerens
Altidore (Benschop/81)
Ortíz (Gudmundsson/74)

Evolutie van baggy jeans

Het begon met veel te grote broeken die mensen in de achterstandswijken van Amerikaanse steden droegen. Redenen waren niet genoeg geld dus dan die van grote broer of vader dragen, of je had wel het geld maar dan was het handiger om gewoon de kleren te dragen die je al in het huis had. Een andere reden is dat de gevangenissen niet kleine maten hadden voor de vele jeugdcriminelen. 

Hoe dan ook, het is nu een mode item geworden, en het is al fout gegaan toen de boxers van een 'hip' merk zo nodig te zien moesten zijn. In de toekomst zal het alleen maar nog erger worden.

Mailserver ict-journalist gehackt

Hackers zijn erin geslaagd de server van onderzoeksjournalist Brenno de Winter binnen te dringen. Mogelijk zijn enkele duizenden e-mails ingezien. De getroffen applicatie is verwijderd. Wie er achter de hack zit, is nog onduidelijk.

"Het kon niet uitblijven", twittert De Winter, die zegt een fout te hebben gemaakt. "Zelfs ik moet wakkerder zijn." Hij gaat ervan uit dat de inbraak verband houdt met Lektober, de actie waarbij hij samen met ict-site Webwereld de aandacht vestigt op de beveiliging van privacygevoelige informatie.

Lektober heeft er onder meer toe geleid dat tientallen gemeentesites tijdelijk uit de lucht werden gehaald en losgekoppeld van DigiD. Webwereld en De Winter stellen dat ze er zich van bewust waren dat hun actie kon leiden tot extra aandacht van voor hun eigen websites.

Zevenhonderd Turken bij manifestatie Malieveld

Een Turkse manifestatie heeft zondag zevenhonderd mensen naar het Malieveld in Den Haag getrokken. Ze wilden aandacht vragen voor het conflict tussen Turken en Koerden in Turkije. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan, zegt een politiewoordvoerder. "Het is goed en rustig verlopen."

De organisatie, het Turks Platform, had eerder gezegd drie- tot vierduizend mensen te verwachten. Onder de bezoekers waren volgens de zegsvrouw veel vrouwen en kinderen. De politie was ook aanwezig, onder meer in de vorm van ME'ers in lichte uitrusting. Dat wil zeggen dat ze onder meer geen helm droegen om geen agressie op te wekken.

Na afloop ontstond een klein opstootje op het Hobbemaplein in de Transvaalbuurt, waarbij twee aanhoudingen zijn verricht. De politie wist de groepen te scheiden, maar blijft wel extra toezicht houden op het plein.

In Amsterdam werden vorige week zondag Koerden aangevallen na een Turkse demonstratie. De Koerden klaagden toen dat de politie niet genoeg maatregelen had genomen en wilden dat de manifestatie in Den Haag zou worden verboden. "Wij hebben bij onze inzet uiteraard rekening gehouden met de ontwikkelingen van de laatste tijd", zegt de politiewoordvoerder.

Bij schermutselingen tussen Koerden en het Turkse leger zijn de afgelopen tijd tientallen doden aan beide kanten gevallen.

FOK!filmtip van de dag: The Good Shepherd

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Good Shepherd.

Edward Wilson (Matt Damon) is de baas van de CIA ten tijde van het varkensbaai incident. Als een aanslag op Castro mislukt zien we in flashbacks hoe Wilson via Skull & Bones in de wereld der geheime diensten ten tijde van de koude oorlog terecht komt.

The Good Shepherd werd geregisseerd door Robert de Niro en is gebaseerd op een scenario van Eric Roth. Roth schreef eerder scripts voor films als Munich en The Curious Case of Benjamin Button

The Good Shepherd is te zien om 20:00 uur op RTL7.


De trailer voor the Good Shepherd.

Suu Kyi overlegt met lid regering Myanmar

Oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft zondag overleg gevoerd met een lid van de regering van Myanmar. Minister van arbeid Aung Kyi las na het overleg een gezamenlijke verklaring voor waarin stond dat ze gesproken hadden over een pardon voor politieke gevangenen, vredesbesprekingen met gewapende etnische groepen en financieel-economische vraagstukken.

Na tientallen jaren militaire dictatuur kent Myanmar sinds maart een gekozen, zij het door het leger gesteunde regering. De nieuwe president, Thein Sein, heeft stappen gezet om het politieke klimaat te verbeteren. Zo kwamen op 11 oktober onder een amnestie voor 6300 veroordeelden tweehonderd van naar schatting tweeduizend politieke gevangenen vrij. Verder heeft het parlement vorige week een wetswijziging aangenomen die de Nationale Liga voor Democratie van Suu Kyi moet overhalen zich als politieke partij te laten registreren. De regering wil graag af van de politieke en economische sancties die de Verenigde Staten en andere westerse landen tegen Myanmar hebben getroffen. Zij beseft dat zij hiervoor de steun van Suu Kyi nodig heeft. Sinds juli heeft minister Aung Kyi al vier keer met Suu Kyi gesproken.

Unknown

Hoe zou het zijn om niet meer te weten wie je echt bent? We zagen het eerder al in de Bourne-trilogie en Liam Neeson ondervindt het in zijn nieuwste actiethriller Unknown. De film is gebaseerd op het Franse boek Hors de Moi (Engelse titel; Out of my Head) door Didier van Cauwelaert. Ondanks dat de recensies over het algemeen niet erg positief waren, werd de film in de bioscoop wel een klein succesje met inkomsten van ruim 134 miljoen dollar. 

Vervolg Chronicles of Riddick op losse schroeven

Het is nog maar de vraag of er een vervolg op The Chronicles of Riddick komt. De filmopnamen zijn stilgelegd, omdat al weken niet betaald wordt. Deze week zijn alle medewerkers uit de opnamestudio in het Canadese Montreal gezet, vertelt de eigenaar van die studio aan entertainmentwebsite TMZ.

Woensdag is iedereen op straat gezet en zijn de sloten verwisseld, vertelt studio-eigenaar Michel Trudel aan TMZ. Hij zegt dat productiemaatschappij One Race Films een betalingsachterstand heeft. Niet alleen de studio moet nog betaald worden, ook de crew zou al weken niet betaald krijgen.

One Race Films is opgericht door acteur Vin Diesel, die in 2004 de hoofdrol speelde in The Chronicles of Riddick. In het vervolg, The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking, zou Diesel wederom de hoofdrol voor zijn rekening nemen. Ook wil hij de film produceren.

Als One Race Films over de brug komt, kunnen de opnamen voor Dead Man Stalking wat Trudel betreft doorgaan. Vin Diesel heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Sterkste Man van Nederland wint Prix Europa

De televisiefilm De Sterkste Man van Nederland heeft zaterdagavond in Berlijn de Prix Europa gewonnen. De Nederlandse film van regisseur Mark de Cloe kreeg de onderscheiding in de categorie beste televisie fictie.

De Sterkste Man van Nederland werd door de jury gelauwerd vanwege het 'warme, grappige verhaal' en het 'unieke' script. De film, met onder meer Bas van Prooijen, Suzan Boogaerdt, Loek Peters en Yenthe Dirks, gaat over de 12-jarige Luuk die opgroeit zonder vader.

Hij denkt dat zijn vader de sterkste man van de wereld is. Tijdens een Sterkste mancompetitie komt Luuk René tegen, van wie hij denkt dat het zijn vader is. Als Luuks moeder dat hoort, biecht ze de waarheid op: Luuk komt uit een buisje.

De Sterkste Man van Nederland was eerder al geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals. Zo behoorde de Nederlandse film tot de selectie van het Internationale Film Festival van Berlijn, dat in februari plaatsvond.

Dronken man doet dutje in auto op snelweg

De politie heeft zondagochtend vroeg een 31-jarige inwoner van Veldhoven slapend in zijn auto op de A15 gevonden. De man stond met zijn beschadigde auto tegen een vangrail aan. De politie kwam ter plekke na een aantal meldingen over de gevaarlijke situatie.

Dat heeft de politie gemeld. Bij de dronken man in de auto lagen een bijna lege fles sterkedrank en blikjes bier. Omdat hij niet met de agenten wilde meewerken en een aantal keren probeerde uit de auto te stappen terwijl er verkeer langsreed, namen agenten hem geboeid mee ter ontnuchtering in de cel.

Beschonken man doet dutje in auto op snelweg
Beschonken man doet dutje in auto op snelweg (Foto: ANP)

Internationale prijs voor Nijmeegs waterplan

Het project Ruimte voor de Waal heeft zaterdag in New York de Waterfront Center Award 2011 voor planvorming gewonnen. De Waal bij Nijmegen wordt verbreed om natte kades bij hoogwater te voorkomen. De rijksoverheid heeft 351 miljoen euro voor het project gereserveerd.

De Waal maakt bij Nijmegen en Lent een zeer smalle bocht die ervoor zorgt dat bij hoogwater de rivier opstuwt. Het plan is de dijk zo'n 350 meter landinwaarts te verleggen en een grote aparte geul te graven in de uiterwaarden. Ook wordt vlak bij de binnenstad een langgerekt eiland aangelegd. Het plan moet in 2016 zijn uitgevoerd.

De jury roemt de wijze waarop omwonenden zijn betrokken, de 'innovatieve' combinatie van hoogwaterbescherming en gebiedsontwikkeling en het delen van kennis met riviersteden als Orléans, Parijs en Dublin.

De verbreding van de Waal maakt deel uit van het project Ruimte voor de Rivier, waar op dertig plaatsen in Nederland rivieren meer de ruimte krijgen bij hoogwater.

De prijs ging de afgelopen jaren naar waterprojecten in Sydney, Dallas en New York. "We zijn trots dat Nijmegen nu op deze lijst van wereldsteden voorkomt", zegt programmadirecteur Ruimte voor de Rivier Ingwer de Boer. "Deze award toont aan dat de Nederlandse kennis van watermanagement internationaal sterk onderscheidend blijft."

Ook de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer is verheugd over de prijs, evenals architectenbureau Royal Haskoning.

Uitslagen Eredivisie (31/10/2011)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

6 - 0

Feyenoord

 1' Tadic
 16' Kieftenbeld
 18' Andersson
 57' Bacuna
 89' v. Dijk
 90' Suk
   
 
 Gele kaart: Hiariej, Bacuna, (FC Groningen), Vlaar, Bakkal, (Feyenoord)
 Rode kaart: , D. Fernandez (67) (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Loo
Hiariej
v.Dijk
Ivens
Burnet
Bacuna
Kieftenbeld (Holla/ 73)
Andersson (Johansson/80)
Sparv
Tadic
Texeira (Suk/86)
  Mulder
D.Fernandez
De Vrij (Mokotjo/71)
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Cabral
G. Fernandez (Guidetti/46)
Schaken

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

FC Utrecht

 3' Schöne
 13' George
 74' Fernández (e.d)
   76' Mulenga (pen) 
 
 Gele kaart: v.d. Velden, (N.E.C. Nijmegen), Asare, Wuytens (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will (Szelesi/63)
Cmovs
v.Eijden
Conboy
v.d.Velden
Vadócz
Koolwijk (Ibrahim/35)
George
Schöne
Latupeirissa (Foor/84)
  Fernández
Bovenberg
Nilsson
Wuytens
Zullo
Mårtensson (Gerndt/72)
Asare
Sneijder (De Kogel/34)
Kali
Mulenga
Duplan

Trio vast voor 1500 kilo vuurwerk op A1

Drie mannen zijn zaterdagnacht aangehouden op de A1 bij Rijssen, omdat ze naar schatting vijftienhonderd kilo vuurwerk vervoerden in hun bestelbus. De drie zijn voor nader onderzoek en verhoor in een cel in Borne gezet.

De douane controleerde de bestelbus omstreeks 02.30 uur en troffen daarin een grote hoeveelheid dozen met vuurwerk aan. De Twentse politie werd vervolgens ingeschakeld, die de 48-jarige bestuurder aanhield, evenals de twee inzittenden uit Haarlem van 17en 66 jaar.

Dierenpark Emmen ontruimd na val olifant

Ruim duizend bezoekers van Dierenpark Emmen hebben de dierentuin zondagmiddag halsoverkop moeten verlaten nadat olifant Radza in de gracht was gevallen. De 45-jarige mannetjesolifant kon in theorie tussen het publiek terechtkomen, en dat risico wilde het park niet nemen.

Radza stond tijdens een voederpresentatie voorovergebogen bij de gracht en kreeg waarschijnlijk een duwtje, zegt een woordvoerder. Hij viel in de gracht met rul zand, waardoor zijn slurf beschadigde en een van zijn slagtanden afbrak.

Verzorgers probeerden hem via de gracht naar zijn stal te krijgen, maar hij stond met zijn kop de verkeerde kant op. Het lukte  om hem te laten draaien, maar daarna draaide hij toch weer. Hierop werd rond 15.10 uur besloten de dierentuin te ontruimen.

In 2009 viel de eveneens 45-jarige olifant Annabel na een stoeipartij in de greppel, met fatale gevolgen. De gracht is sindsdien wel wat aangepast, om te voorkomen dat een val ernstige verwondingen oplevert.

Britse premier: minder hulp aan homohaters

Groot-Brittannië overweegt om geen ontwikkelingshulp meer te geven aan landen die mensen vervolgen om hun christelijk geloof of homoseksualiteit. De Britse premier David Cameron heeft dat zondag gezegd. Aanleiding is dat de landen van de Gemenebest, waaronder veel Britse oud-kolonies, een plan hebben verworpen om mensenrechten beter te waarborgen.

"Groot-Brittannië is nu een van de grootste hulpdonoren ter wereld. Wij willen dat landen die onze hulp ontvangen de mensenrechten naleven, waaronder de rechten van homoseksuele en lesbische mensen", zei Cameron tegen de tv-zender BBC na het beraad met de Gemenebestlanden. "We moeten meer voorwaarden stellen aan de Britse hulp."

Britse premier: minder hulp aan homohaters
Britse premier: minder hulp aan homohaters (Foto: ANP)

'Fout bij Duitse bank niet zonder gevolgen'

De ongekende boekhoudersfout bij de Duitse genationaliseerde bank Hypo Real Estate (HRE) krijgt politieke gevolgen. De oppositie eiste dit weekeinde opheldering van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble over hoe het kon dat 55 miljard euro over het hoofd werd gezien. Regeringspartij CDU heeft een onderzoek aangekondigd.

Vrijdag werd bekend dat de Duitse staatsschuld door een fout op de balans 55 miljard lager uitvalt dan gedacht. De fout ontstond doordat FMS Wertmanagement, de 'bad bank' van HRE, koerswinsten van waardepapieren als verliezen boekte.

De oppositie vindt dat de regering onverantwoordelijk omgaat met de staatsfinanciën. "Het is geen bedrag dat een huisvrouw in de koektrommel verstopt en vergeet", zei oppositieleider Thomas Oppermann (SPD). De neutrale waarnemer krijgt volgens Oppermann de indruk dat het ministerie van financiën door het nieuwe reddingsplan het overzicht volledig is kwijtgeraakt. "Het nieuwe motto van de regering is: miljarden zijn niet meer zo belangrijk. Wij rekenen in biljoenen", aldus Oppermann.

De financieel specialist van de CDU in de Bundestag, Hans Michelbach, wil dat de verantwoordelijken bij de bank en bij de financiële commissie van de Bundestag tekst en uitleg geven. Wel verdedigde hij Schäuble zondag door te stellen dat die niet verantwoordelijk is voor de fout, maar de hoge bazen bij de bank.

TRON

Een aantal maanden geleden behandelden wij de blu-ray uitgave van TRON: Legacy. Onlangs heeft Disney de 1982-versie van TRON op blu-ray uitgebracht. In beide versies heeft Jeff Bridges een grote rol als Kevin Flynn. TRON was eerst geen enorm succes, maar bleek voor vele andere personen een grote inspiratiebron en groeide uit tot een cultfilm. Onder anderen het Franse duo Daft Punk (ook te zien in de moderne versie) lietweten dat zij geïnspireerd raakten door de film.

Slagbomen Ketelbrug open na lange storing

Door een storing zijn de slagbomen van de Ketelbrug tussen Lelystad en Emmeloord zondag uren dicht geweest. In beide richtingen stond rond 13.15 uur nog wel file op de A6, maar het komt weer langzaam op gang. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Aanvankelijk ging de brug niet meer dicht. Toen dat uiteindelijk weer lukte, gingen de slagbomen niet meer open. De politie leidde het verkeer via de vluchtstrook terug.

"De Ketelbrug geeft vaker problemen", legt een woordvoerder van de VID uit. "De vorige keer dat daar een dergelijke storing was, duurde het tot 18.00 uur voordat de slagbomen open gingen. Zo lang blijven mensen niet wachten."

De Ketelbrug ging in oktober 2009 plotseling open. Een auto botste daardoor tegen het geopende deel, waardoor twee volwassenen en een kind botbreuken opliepen. Een brugwachter werd verdacht van het indrukken van een knop, maar deskundigen vonden de zogenoemde logrol waar dat uit zou blijken niet geheel betrouwbaar. De brugwachter werd daarom vrijgesproken van nalatigheid.


Slagbomen Ketelbrug open na lange storing (Foto: Novum)

Voorvleugel Ferrari zorgt voor opschudding in F1

De voorvleugel die het Formule 1-team van Ferrari naar de Grand Prix van India mee heeft genomen heeft het hele weekend voor opschudding in de paddock gezorgd. De Italianen brachten een vleugel mee die op sommige momenten naar het asfalt boog, terwijl deze wel door alle tests kwam.

Het lijkt er op dat Ferrari de kunst van het bouwen van een flexibele voorvleugel heeft afgekeken van Red Bull Racing. De Oostenrijkers gebruiken al ruim een jaar een vleugel die op hoge snelheden wat doorbuigt. Mogelijk heeft de uitvalbeurt van Mark Webber in Italië gezorgd voor een doorbraak bij Ferrari. Op Monza brak de vleugel af bij Webber, waarna deze op mysterieuze wijze verdwenen is. Mogelijk is deze daarna in Maranello beland.

Helemaal perfect werkte de vleugel bij Ferrari nog niet, want met name Felipe Massa had in India last van een te flexibele vleugel. Enkele malen raakten bij de Braziliaan de uiteinden de grond en werd de vleugel na het raken van de kerbstones instabiel.

Gratis lekker glaasje grachtwater

Wandelaars op het Amsterdamse Koningsplein worden zondag getrakteerd op een lekker glas gezuiverd grachtwater. Dat wordt aangeboden door de Nederlandse drinkwaterbedrijven, die hiermee willen laten zien dat het water uit de gracht drinkbaar te maken is. Op de brug staat een mobiele zuiveringsinstallatie, die het water oppompt en geschikt maakt voor consumptie.

Met deze grachtwaterbar willen de bedrijven laten zien hoe bijzonder het is dat er altijd schoon drinkwater is.

Petacchi wil nog twee jaar doorgaan

Alessandro Petacchi wil nog twee jaar doorgaan met wielrennen, zo heeft de bijna 38-jarige Italiaan laten weten aan La Gazetta dello Sport. Momenteel rijdt de sprinter voor Lampre-ISD.

"Ik ben nog steeds gek van wielrennen. Ik leef voor 110 procent voor de sport," zei Petacchi die in het verleden in totaal 48 etappes in Giro d'Italia, Tour de France en de Vuelta a España heeft gewonnen, evenals de puntentrui in deze wedstrijden.

Tamata minimaal zes weken uitgeschakeld

PSV zal het in de komende periode zonder Abel Tamata moeten doen. De linkerverdediger van de Eindhovenaren liep gisteravond tijdens de topper tegen FC Twente (2-2) een gebroken kuitbeen op en zit minimaal zes weken in het gips.

Dit is erg slecht nieuws voor trainer Fred Rutten, aangezien de spoeling in de defensie van PSV erg dun is. Naast de absentie van Tamata is ook Erik Pieters voorlopig nog niet inzetbaar.

Na het uitvallen van Tamata bracht Rutten Jetro Willems in, die een prima indruk achterliet. Voor Timothy Derijck, die al weken op de bank zit, was dit een nieuwe tegenvaller. De van ADO Den Haag overgekomen verdediger stond op 24 september voor het laatst in de basis en houdt sindsdien de bank warm.

Uitslag De Graafschap - Vitesse

Om 12:30 uur begon op de Vijverberg in Doetinchem de Gelderse derby tussen De Graafschap en Vitesse. Hieronder vind je de uitslagen en bijhorende statistieken.


Van de Pavert (l) in duel met Wilfried Bony (r) (Foto: Pro Shots)

De Graafschap

0 - 1

Vitesse


   70' Bony
 
 Gele kaart: Kujala, Poepon, Evers (De Graafschap), van Ginkel (Vitesse)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
de Winter
Evers
Wormgoor
Meijer
van de Pavert
Rose
Kujala
de Leeuw (El Hassnaoui/61)
Breinburg (Hairemans/76)
Sreckovic
Poepon
  Room
van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
van Ginkel
Annan
van der Heijden
Chanturia (Piiroja/88)
Bony
Hofs (Aborah/82)

Driehonderd bezoekers bij Turkse manifestatie

Een manifestatie die zondag wordt gehouden in Den Haag had zondag voor de aanvang ongeveer driehonderd bezoekers naar het Malieveld getrokken. De manifestatie is gepland vanwege het conflict tussen Turken en Koerden in Turkije. Er hebben zich nog geen ongeregeldheden voorgedaan, zei een politiewoordvoerder even voor 14.00 uur.

De organisatie had eerder gezegd op drieduizend tot vierduizend bezoekers te rekenen. Onder de bezoekers zijn volgens de politiewoordvoerder veel vrouwen en kinderen. De politie is ook aanwezig, onder meer in de vorm van ME'ers in lichte uitrusting. Dat wil zeggen dat ze onder meer geen helm dragen om geen agressie op te wekken.

In Amsterdam zijn Koerden vorige week zondag na een Turkse demonstratie aangevallen. De Koerden klaagden toen dat de politie niet genoeg maatregelen had genomen. "Wij hebben bij onze inzet uiteraard rekening gehouden met de ontwikkelingen van de laatste tijd", zegt de politiewoordvoerder.

Paul de Leeuw verliest klein deel kijkers

Paul de Leeuw heeft met zijn nieuwe zaterdagavondshow Pau!l een klein deel van zijn kijkers verloren. Zaterdag stemden 862.000 mensen af op de VARA-presentator versus 980.000 vorige week. Dit blijkt uit zondag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Beau van Erven Dorens deed het een stuk beroerder op SBS 6 en scoorde met Het Beste Idee van Nederland slechts 333.000 kijkers, een bijna-dieptepunt.

RTL 4 wist veel kijkers te boeien met Ik Hou Van Holland (2,7 miljoen), Ushi & The Family (2 miljoen) en Dit Was Het Nieuws (1,35 miljoen). Studio Sport Eredivisie haalde met de topper FC Twente - PSV maar liefst 1,7 miljoen kijkers.


2 miljoen kijkers voor Ushi & The Family

Taylor Swift dreigt met zaak over pikante foto

Taylor Swift dreigt met een rechtszaak tegen een website die een pikante foto van haar plaatste. Celebrity Jihad publiceerde een topless foto van de zangeres, maar Swift beweert dat het haar foto helemaal niet is.

De weblog plaatste in augustus een foto van een topless vrouw die sterk lijkt op Swift. Celebrity Jihad claimt de foto te hebben onderzocht en komt tot de conclusie dat het om de 21-jarige countryzangeres gaat.

Swift zelf beweert echter bij hoog en laag dat het niet haar pikante kiekje is. Via haar advocaten wil ze Celebrity Jihad laten dwingen de foto's offline te halen. Doet de site dat niet, dan klaagt Swift ze aan.

Celebrity Jihad laat entertainmentwebsite TMZ weten nog na te denken over hun opties. Woordvoerders van Swift willen niet reageren op de zaak.


Taylor Swift dreigt met zaak over pikante foto (Foto: Novum)

Assad waarschuwt Westen tegen ingrijpen SyriŽ

Westerse militaire interventie in Syrië leidt tot een 'aardverschuiving' die de hele regio in brand zal zetten. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gezegd in een interview met de Britse krant Sunday Telegraph.

Assad zei ook dat militair ingrijpen een 'nieuw Afghanistan' zal veroorzaken. De opmerkingen tonen de zorgen van het Syrische regime over buitenlands militair ingrijpen, nu de Libische leider Moammar Gadhafi het veld heeft moeten ruimen na een volksopstand die werd ondersteund door luchtaanvallen van de NAVO.

De Syrische oppositie heeft niet opgeroepen tot een gewapende opstand en is over het algemeen tegen buitenlandse inmenging. Ook de internationale gemeenschap lijkt weinig zin te hebben nogmaals in te grijpen in een onrustig Arabische land. Sommige Syrische activisten willen echter wel een vliegverbod boven het land omdat ze bang zijn dat het regime de luchtmacht zal inzetten nu overgelopen militairen steeds actiever worden in hun strijd tegen de ordetroepen.

"Elk probleem in Syrië zal de hele regio in brand zetten. Als het plan is om Syrië te verdelen, dan raakt de hele regio verdeeld", zei Assad. Hij lijkt vastberaden aan te tonen dat hij de enige is die veiligheid kan garanderen in de onrustige regio. De onrust in Syrië kan verregaande gevolgen hebben voor de stabiliteit in de regio, omdat het Syrische regime onder meer banden heeft met de machtige Hezbollah in Libanon, de militante Palestijnse Hamas en de Iraanse sjiitische theocratie.

Assad zei dat westerse landen 'de druk ongetwijfeld zullen opvoeren', waarmee hij vermoedelijk doelde op een nieuwe reeks sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. "Maar Syrië is in elk opzicht anders dan Egypte, Tunesië, Jemen. De geschiedenis is anders. De politiek is anders", aldus Assad.

De president noemde de volksopstand een 'strijd tussen het islamisme en het pan-Arabische gedachtegoed'. Hij verweest naar de seculiere ideologie van zijn Baath-partij en de Moslimbroederschap die in 1982 door zijn regime de kop in werd gedrukt. "We strijden tegen de Moslimbroederschap sinds de jaren vijftig en we strijden nog altijd tegen hen", zei Assad.

Op de Russische televisie bedankte Assad Rusland zondag voor diens inzet om internationale sancties tegen het Syrische regime tegen te houden. Hij zei dat Syrië ook in de toekomst rekent op de steun van Moskou. Eerder deze maand spraken Rusland en China hun veto uit over een resolutie in Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Syrië.

Volgens de Verenigde Naties kwamen zeker drieduizend mensen om sinds de volksopstand zeven maanden geleden aanving.

Lichaam in water Hellevoetsluis

In het water van een havenvesting in Hellevoetsluis is zondagochtend een dode man gevonden. Het lichaam is inmiddels uit het water gehaald en ligt nu in een tent. Een arts is onderweg om sectie te verrichten, zegt een politiewoordvoerder.

Het lichaam werd rond 09.30 uur gevonden in het water aan de Glacisweg. De doodsoorzaak is niet bekend. De woordvoerder kan nog niet zeggen of er sprake is van een misdrijf.

Teeven wil twee keer zo vaak elektronisch toezicht

Elektronisch toezicht moet twee keer zo vaak worden opgelegd als nu gebeurt. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een Kamerbrief, meldt zijn ministerie zondag.

Nu wordt de maatregel nog ongeveer 180 keer per jaar opgelegd. De maatregel moet voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden opnieuw worden geconfronteerd met de dader. De maatregel moet vooral worden ingezet bij zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, criminele jongeren en gewelddadige overvallers.

Het gaat dan om mensen die alleen een voorwaardelijke straf opgelegd hebben gekregen of mensen die na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten op voorwaarden vrij komen. Met een elektronische band om hun enkel wordt bijgehouden waar ze zijn. Zodra ze te dicht in de buurt van het slachtoffer of nabestaanden komen, kunnen ze worden opgesloten.

Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat bij het eisen van voorwaarden voortaan ook wordt overwogen of elektronisch toezicht moet worden ingezet. Teeven steekt vier miljoen euro in de maatregel.

In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag ging Teeven ook op de maatregel in. Volgens hem heeft de overheid in de afweging tussen privacy voor de slachtoffers en privacy voor de daders weleens de verkeerde kant gekozen. "Met dit kabinet zijn we dat aan het rechtzetten."

Teeven sprak zich ook uit over de file die de politie vorige week zaterdag op de A2 veroorzaakte om benzinedieven op te pakken. Een 35-jarige Maastrichtenaar die net in de file was aangesloten kwam hierdoor om het leven toen de benzinedieven op zijn auto klapten.

Teeven wees erop dat de maatregel al talloze keren met succes is toegepast. "Het is vreselijk dat het ongeluk is gebeurd, maar het optreden van de politie was niet disproportioneel." Volgens hem brengt het meer risico's met zich mee als een wilde achtervolging zoals die van vorige week zaterdag nog driehonderd kilometer doorgaat.


Teeven wil twee keer zo vaak elektronisch toezicht (Foto: Novum)

Dost blij met eerste hattrick

Bas Dost was gisteravond de grote man aan de zijde van sc Heerenveen. De aanvaller was goed voor drie doelpunten in de gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag (4-0).

"Mijn eerste hattrick in de eredivisie. Het gaat lekker", blikte Dost na afloop terug op de wedstrijd. "Ik zat niet echt lekker in de wedstrijd en dan krijg je een penalty. En die zat er lekker in. Vervolgens krijg je nog een strafschop en daarna een goede voorzet van Luciano. Dan schiet je er drie in."

sc Heerenveen steeg door de zege naar de zevende plaats, maar het is nog niet zeker of ze daar na vandaag nog staan. De Friezen voelen de hete adem van FC Groningen en Heracles Almelo, die vandaag nog in actie komen, in de nek.

'Club Brugge ontslaat Koster'

Adrie Koster kan op zoek naar een nieuwe baan. De trainer van Club Brugge is door de directie van de Belgische club ontslagen. Dit meldt Sporza vanochtend.

Volgens het Belgische medium was de 4-5 nederlaag tegen Racing Genk de druppel die de emmer deed overlopen. Het was voor Koster de vierde nederlaag op rij, waarna de directie besloot de Nederlander de laan uit te sturen.

Koster begon in het seizoen 2009/2010 bij Club Brugge en liet prompt een frisse wind door de selectie waaien. Zo viel hij onder meer op vanwege zijn open communicatieve aanpak en gedurfde, aanvallende tactiek. De aanhang van de club vond het geweldig en steunde de trainer ook in mindere tijden.

Inmiddels was er een nieuw bestuur aangetreden en vernieuwde zo'n beetje alles wat los en vast zat. Ook Koster zou hier aan moeten geloven, maar door zijn populariteit onder de supporters mocht hij blijven zitten.

Na de laatste nederlaag was de directie echter van mening dat het zo niet langer kon en stuurde hem weg. Onze landgenoot wordt in de komende twee wedstrijden waarschijnlijk vervangen door assistent-coaches Philippe Clement en Rudy Verkempinck

Kipsang dichtbij wereldrecord marathon

Wilson Kipsang heeft vandaag net geen wereldrecord op de marathon gelopen. De Keniaan bleef in Frankfurt met een tijd van 2:03.41 seconden drie tellen boven het wereldrecord dat zijn landgenoot Patrick Makau vorige maand in Berlijn neerzette.

Kipsang ontvangt voor zijn overwinning 95.000 euro. Hij bleef in Frankfurt onder meer zijn landgenoten Levy Matebo (tweede) en Albert Matebor (derde) voor.

Amerikaanse releasedatum Asura's Wrath bekend

Uitgever Capcom heeft de Amerikaanse releasedatum van Asura's Wrath uit de doeken gedaan. Het spel ligt daar vanaf 21 februari in de schappen. Dit meldt website CVG.

Wanneer Europeanen aan het gevecht mogen deelnemen is echter nog niet bekend. Asura's Wrath wordt ontwikkeld door de studio CyberConnect2, die bekend staat om het gros van de Naruto-games die zijn uitgekomen. In Asura’s Wrath bestuurt men Asura, de held van het spel, in gevechten tegen enorme eindbazen. Spelers worden meegenomen in Asura's zoektocht naar de zeven Guardian Generals, die zijn dochter en vrouw hebben vermoord, en hem ervoor laten opdraaien.

Golfer McIlroy wint Shanghai Masters

Rory McIlroy heeft zondag de lucratieve Shanghai Masters gewonnen. De Noord-Ierse golfer versloeg de Amerikaan Anthony Kim na het spelen van een play-off. McIlroy verdient met zijn overwinning twee miljoen dollar. Omdat het toernooi geen deel uitmaakt van de officiële golfkalender, zijn er geen punten voor de wereldranglijst te verdienen.

McIlroy beleefde dit seizoen zijn grote doorbraak met het winnen van de US Open. De 22-jarige Noord-Ier is prof sinds 2007.


Golfer McIlroy wint Shanghai Masters (Foto: Novum)

[F1] Uitslag Grand Prix van India

Sebastian Vettel heeft de eerste Grand Prix van India op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen werd op het Buddh International Circuit nabij New Delhi op het podium geflankeerd door Jenson Buton en Fernando Alonso.

De race op het Buddh International Circuit ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser behield de leiding voor de goedgestarte Jenson Button, Mark Webber en Fernando Alonso. Verder naar achteren was er her en der incidenten, waardoor Timo Glock, Rubens Barrichello en Jarno Trulli met schade naar de pits moesten. Kamui Kobayashi was met schade de eerste uitvaller. Daarnaast kwamen Paul di Resta en Sergio Perez na één ronde al binnen om hun harde rubber in te wisselen voor zachte banden.

Vettel sloeg meteen een gaatje, terwijl Button ruim daarachter zijn handen vol had om Webber van zich af te houden. Verder naar achteren hadden de Toro Rosso's een mindere start gemaakt, waardoor ze een inhaalrace moesten rijden. Bruno Senna was na acht ronden hun eerste slachtoffer, waardoor Jaime Alguersuari tiende lag en Sébastien Buemi elfde. Even later klom het duo nog een plaats door Adrian Sutil in te halen.

Vooraan wist Button het tempo op te voeren en zo Webber te lossen, waardoor de Brit op een meer zekere tweede plaats lag, achter Vettel die vier seconden voor hem reed. De eerste stops volgden na zeventien ronden, waarbij er vooraan geen verschuivingen voordeden.

Een foutje van Massa na ruim twintig ronden luidde een gevecht van de Braziliaan met Hamilton in. Een eerste poging van de Brit om de Ferrari in te halen mislukte, waarna Hamilton het een ronde later opnieuw probeerde en beide kemphanen elkaar raakten. Het incident gebeurde bij bocht vijf, een bocht na het lange rechte stuk. Hamilton zat niet compleet naast Massa, die de bocht hierdoor gewoon instuurde waardoor beiden elkaar raakten.

Massa verloor veel tijd, maar bleef op plaats vijf rijden. Hamilton ging de pits in en kwam als negende weer het asfalt op. Dit had een tiende plaats kunnen zijn, maar Buemi parkeerde een rokende Toro Rosso naast de baan, waarmee hij na Kobayashi, Timo Glock en Pastor Maldonado de vierde uitvaller van de dag werd. Opvallend was dat Massa bestraft werd voor de aanrijding met Hamilton omdat de Braziliaan de bocht instuurde, terwijl hij volgens de stewards ruimte had moeten laten aan Hamilton. Uiteindelijk viel Massa na het te hard raken van de kerbstone uit met een gebroken linkervoorwielophanging.

Halverwege de race leidde Vettel met vijf seconden voorsprong op Button. Daarachter reden Webber, Alonso, Rosberg, Schumacher, Hamilton, Alguersuari, Sutil en Senna. Alonso reed langzaam het gat met Webber dicht, waarna Red Bull de Australiër na 37 ronden binnenhaalde voor zijn laatste pitstop. Ferrari haalde Alonso twee ronden later binnen, waarna de Spanjaard na zijn stop voor de Red Bull weer het asfalt op kwam.

Vooraan stopten Button en Vettel pas laat, waarbij duidelijk werd dat Vettel nog maar drie seconden voor lag op Button die er alles aan deed om de zege te grijpen. Alonso lag derde, met ruim een seconde achter hem Webber. Schumacher klom naar plaats vijf door veel later te stoppen dan teamgenoot Rosberg. Hamilton worstelde met zijn auto op plaats zeven.

Na zestig ronden werd Vettel afgevlagd als winnaar van de eerste Grand Prix van India. Button en Alonso stonden naast hem op het podium. De vierde plaats ging naar Webber die hiermee Schumacher, Rosberg, Hamilton, Alguersuari, Sutil en Petrov voorbleef.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:30:35.002
2 Jenson Button McLaren +8.433
3 Fernando Alonso Ferrari +24.301
4 Mark Webber Red Bull +25.529
5 Michael Schumacher Mercedes +1:05.421
6 Nico Rosberg Mercedes +1:06.851
7 Lewis Hamilton McLaren +1:24.183
8 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
9 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
10 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
11 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
12 Bruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
13 Paul di Resta Force India +1 Ronde
14 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
15 Rubens Barrichello Williams +2 Ronden
16 Jerome d'Ambrosio Virgin +3 Ronden
17 Narain Karthikeyan HRT +3 Ronden
18 Daniel Ricciardo HRT +3 Ronden
19 Jarno Trulli Team Lotus +5 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +28 Ronden
DNF Sebastien Buemi Toro Rosso +36 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +48 Ronden
DNF Timo Glock Virgin +58 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +60 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 374
2 Jenson Button McLaren 240
3 Fernando Alonso Ferrari 227
4 Mark Webber Red Bull 221
5 Lewis Hamilton McLaren 202
6 Felipe Massa Ferrari 98
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 75
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 70
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 36
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 30
12 Kamui Kobayashi Sauber 27
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 26
14 Paul di Resta Force India F1 21
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 15
16 Sergio Perez Sauber 14
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Lotus Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
27 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 595
2 McLaren 442
3 Ferrari 325
4 Mercedes Grand Prix 145
5 Lotus Renault 72
6 Force India F1 51
7 Sauber 41
8 Scuderia Toro Rosso 41
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Belg oudste Europeaan

Een Belg in het grensdorp Essen, vlak onder Roosendaal, is zondag 111 jaar oud geworden en is daarmee de oudste man van Europa. Jan Goossenaerts is tevens op twee na de oudste man ter wereld. Hij werd op 30 oktober 1900 geboren. De voormalige metselaar ging in 1965 met pensioen. Hij kreeg vijf kinderen, van wie er twee vorig jaar zijn overleden.

Goossenaerts geeft geen interviews meer: "Ik heb alles toch al de vorige keer gezegd en er is niets veranderd", zette hij in de Gazet van Antwerpen uiteen. Maar daar legt hij toch nog een keer uit dat om oud te worden men ,,hard moet werken en op tijd naar bed moet gaan en bovendien veel poepgelei op de boterham smeren". Dat is Luikse perenstroop, verduidelijkte zondag het persbureau Belga.

De oudste man ter wereld heeft mogelijk moeite aan die stroop te komen, want dat is de 114 jaar oude Jirimoen Kimura in Japan.

Verdonk slaat uitnodiging Teeven af

Rita Verdonk heeft een uitnodiging om terug te keren in de VVD afgeslagen. In het televisieprogramma Eva op Zondag opperde hoofdredacteur van Opzij Margriet van der Linden dat Verdonk misschien kon terugkeren in de VVD. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zei in de uitzending dat iedereen altijd mag terugkomen.

Teeven zei dat hij altijd heeft gevonden dat Verdonk bij de VVD hoorde. Hij was er destijds ook op tegen dat ze uit de VVD-fractie werd gezet. Maar Verdonk wees het aanbod af. "Ik heb geen zin in al die vijandigheden."

Verdonk maakte vorige week vrijdag bekend per direct de politiek te verlaten. Als reden noemde ze de tegenvallende resultaten van haar partij Trots op Nederland (TON) bij de afgelopen verkiezingen. Ze wil zich meer op haar bedrijf richten.

Op het hoogtepunt stond Verdonk met Trots op Nederland in de peilingen op meer dan twintig zetels. Dat het er uiteindelijk nul werden, komt volgens haar doordat Wilders zichtbaarder was. "De rechtszaak over de vrijheid van meningsuiting kostte ons in een keer zeven zetels. Hij kwam naar boven als symbool voor de vrijheid van meningsuiting."

Verdonk zei dat weinig haar pijn heeft gedaan in haar jaren in de politiek. Alleen vergelijkingen met het terugsturen van asielzoekers en de Tweede Wereldoorlog. Dan gaan toch je emoties spelen." Volgens haar zijn het vooral 'linkse mensen' die iedere keer de oorlog erbij halen.

"Je kunt alles zeggen over de asielprocedures, maar het zijn zorgvuldige procedures. Hier zijn allerlei mensen zorgvuldig mee bezig. Moet je je voorstellen hoe zo'n vergelijking voor hen is."


Verdonk slaat uitnodiging Teeven af (Foto: Novum)

CCP vond klachten Eve Online 'ruis'

In een interview met Gamasutra heeft CCP CEO Hilmar Petursson gezegd dat hij bijna zijn community had verloren omdat hij meer naar zijn eigen bedrijf keek en de vooruitgang van EVE Online, dan naar de spelers en fans te luisteren. Petursson steekt daarom de hand in eigen boezem.

"Een van onze grootste krachten is dat we nauw samenwerken met de community van Eve. Ik moet echter toegeven dat we deze connectie verloren hebben door teveel naar onze eigen ambities te kijken (zoals Dust 514 en World of Darkness, red)" zei de CEO.

Petursson gaf toe dat hij dacht dat klachten over de patches die ze wilden invoeren in EVE 'kanaalruis' was, maar kwam erachter dat het "emotioneel gevoelig lag bij de mensen die zich met EVE Online verbonden voelden".

Het heeft in ieder geval gewerkt, want Petursson had begin deze maand een beladen brief geschreven aan de community, waar hij beterschap belooft. Achter de schermen worden games als World of Darkness op de lange baan geschoven en 150 man ontslagen

PS3 marktleider EU, Xbox in VS

Nintendo heeft onlangs een investeerdersmeeting gehad, waarin de verkoopcijfers voor de consolemarkt bekend zijn gemaakt. Volgens een onafhankelijk bureau is Sony's PlayStation 3 heer en meester in Europa.

De PlayStation 3 was volgens het bureau maar liefst 3 miljoen verkocht, terwijl de Xbox en Wii bleven steken bij 2 miljoen stuks. In de Verenigde Staten is Microsoft Xbox 360 marktleider, en de Nintendo Wii laat ondanks de recente prijsdaling jaar na jaar afnemende verkopen zien. Men verwacht ook geen knallende kerst voor de console.

Je kan hier het onderzoek bekijken.

marktonderzoek

Teeven: politie kan doorgaan met filefuik

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt dat de politie door moeten kunnen gaan met het bewust veroorzaken van een file om bijvoorbeeld een benzinedief staande te kunnen houden.

In het tv-programma Eva Jinek op Zondag zei Teeven zondagochtend dat het "een methode is om iemand staande te houden". Hij vindt het niet terecht politie te kapittelen vanwege een incident zoals onlangs op de A2 bij Abcoude. Daar reed een auto met twee verdachten in op een door de politie veroorzaakte file. Daarbij kwam een man om het leven.

Teeven: politie kan doorgaan met filefuik
Teeven: politie kan doorgaan met filefuik (Foto: ANP)

Amsterdammers huis uit door brand

Door een zolderbrand hebben ongeveer twintig Amsterdammers de zaterdagnacht elders moeten doorbrengen. Rond middernacht brak brand uit in de zolder van een woning aan de Frans Naerebouthof. De brand bereikte al snel een naastgelegen zolder, maar de brandweer wist te voorkomen dat een derde zolder werd bereikt, zegt een woordvoerder.

De negen woningen onder de drie zolders werden ontruimd. Vijftien tot twintig bewoners werden opgevangen in een bus van het openbaar vervoer. Andere bewoners vertrokken naar familie of vrienden. De zes woningen onder de zolders die in brand stonden, hebben door het blussen waterschade opgelopen. De bewoners moesten de nacht daarom doorbrengen in een hotel.

De drie woningen onder de zolder die gespaard bleef, waren nog wel bewoonbaar. Bij de brand vielen geen gewonden.

Staking Qantas duurt voort

CANBERRA - De staking bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas duurt nog altijd voort. Zondag blijven de vliegtuigen, net als zaterdag, aan de grond. Tienduizenden reizigers over de hele wereld zijn door de staking gestrand. De Australische regering heeft de rechter in een spoedzitting gevraagd de staking te verbieden.

Medewerkers van het bedrijf eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer.

De vliegtuigen stijgen pas weer op als er een overeenkomst is bereikt tussen de directie en de personeelsleden. Het schrappen van de vluchten kost de luchtvaartmaatschappij naar schatting omgerekend ruim veertien miljoen euro per dag.

Bergsma schrijft marathon Utrecht op zijn naam

Jorrit Bergsma heeft de schaatsmarathon in Utrecht op zijn naam geschreven en verstevigt hiermee zijn leidende positie in de KPN/KNSB-topcompetitie.. De BAM-rijder bleef in de eindsprint van een kopgroep van negen Crispijn Ariëns en Jan Maarten Heideman voor.

Op het lastig te berijden ijs was Rick Smit in de 125 ronden tellende race de eerste die een serieuze poging deed om een ronde voorsprong te nemen, maar hij kon niet tegen het peloton op. Bergsma en Rob Hadders namen hierna een voorsprong en verdeelden de buit bij de tussensprints.

Hierna sloten nog enkele rijders bij het duo aan, waarna een kopgroep van negen man een voorsprong op het peloton nam. Bob de Vries maakte ook deel uit van de kopgroep, maar hij viel, waarna hij ondanks dat hij kon terugkeren in de kopgroep kansloos was voor de zege. Ariëns viel in de laatste ronde aan, waarna Bergsma hem net voor de streep inhaalde.

Bij de vrouwen ging de zege naar Mireille Reitsma die na zestig ronden haar drie medevluchtsters Lisanne Soemanta, Jolande Langeland en Franciska Groen klopte. Mariska Huisman eindigde als zevende en behoudt de leiding in het klassement.

Kramer vroeg in vorm

Sven Kramer heeft opnieuw aangetoond na zijn blessure weer goed teruggekeerd te zijn. De TVM-schaatser klokte gisteren op Thialf een tijd van 3.42,92 waarmee hij twee seconden sneller was dan twee weken geleden in Inzell. Wouter olde Heuvel werd tweede in 3.44,35 en Jan Blokhuijsen derde met 3.45,08.

Op de 500 meter was Hein Otterspeer in 35,35 seconden de beste. Hij bleef Jan Smeekens (35,46) en Michel Mulder (35,76) voor. Op de dubbele afstand zegevierde Stefan Groothuis in 1.09,04 voor Kjeld Nuis (1.09,74) en Mark Tuitert (1.10,14). Bij de vrouwen zegevierde Annette Gerritsen in 1.17,79 waarmee ze Margot Boer (1.18,23) voorbleef.

Komende vrijdag beginnen de Nederlandse afstandskampioenschappen, wederom in Thialf.

CDA nog nooit zo laag in peilingen

Door het debat rond de Angolese asielzoeker Mauro is het CDA naar een nieuw dieptepunt van 11 zetels gezakt. De partij heeft nog nooit zo laag in de zetelpeiling van Maurice de Hond gestaan als nu, blijkt zondag.

Minder dan de helft van degenen die vorig jaar CDA stemden zou dat nu opnieuw doen. Van de CDA-stemmers vindt zeventig procent dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen. Toch vindt maar 43 procent dat de CDA-fractie moet instemmen met een verblijfsvergunning.

Landelijk vindt overigens 65 procent dat Mauro een vergunning moet krijgen. Het Kamerdebat dat daar donderdagavond over werd gehouden heeft hier geen verandering in gebracht. De peiling werd een dag voor het CDA-congres van zaterdag gehouden. Op dat congres werd een resolutie aangenomen waarin een humaan beleid voor minderjarige asielzoekers wordt bepleit.

Bijna een kwart (24 procent) van de CDA-stemmers vindt dat de hele fractie tegen een verblijfsvergunning voor Mauro moet stemmen. Verder vindt 28 procent dat negentien fractieleden tegen moeten stemmen en de 'dissidente' CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan voor. Als zij voor stemmen, is dat waarschijnlijk precies genoeg voor een Kamermeerderheid.

Als naar de andere partijen wordt gekeken, is alleen bij de PVV- en de VVD-stemmers een krappe meerderheid (respectievelijk 58 en 54 procent) te vinden die tegen een verblijfsvergunning voor Mauro is. Bij de overige partijen is een ruime meerderheid voor. Die meerderheid is bij de D66-stemmers het kleinst met 77 procent en bij de GroenLinks-stemmers het grootst met 95 procent.

Als Ferrier en Koppejan inderdaad met de oppositie meestemmen, vindt 32 procent van alle ondervraagden dat de PVV de steun aan de regering moet intrekken. Onder de PVV-stemmers is dat 27 procent.

In de wekelijkse zetelpeiling verloor de PVV deze week een zetel aan de VVD. De PVV komt daardoor uit op 29 zetels en de VVD op 32. De SP verliest een zetel en komt uit op 24 zetels. De PvdA kruipt een zetel omhoog om uit te komen op achttien. GroenLinks en ChristenUnie winnen ook ieder een zetel.

'Weinig vertrouwen in akkoord eurocrisis'

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in het akkoord dat Europese regeringsleiders donderdagochtend hebben bereikt voor de aanpak van de eurocrisis. Acht van de tien ondervraagden verwachten dat binnen enkele maanden een nieuwe vergadering nodig is om de eurocrisis te bestrijden, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Evenveel mensen verwachten dat het de Nederlandse belastingbetaler veel meer gaat kosten dan de regering voorspiegelt. Zeven van de tien vinden het onacceptabel als Nederland de komende jaren meer gaat bezuinigen dan de oorspronkelijk aangegeven achttien miljard euro.

Donderdag werd onder meer overeenstemming bereikt over kwijtschelding van vijftig procent van de Griekse schulden door de banken. Een derde van de ondervraagden zegt tevreden of vrij tevreden te zijn met de besluiten die zijn genomen. Evenveel ondervraagden zijn ontevreden of vrij ontevreden, de rest weet het niet of staat er neutraal tegenover.

De schuld voor de Europese schuldencrisis ligt volgens bijna een derde (32 procent) bij de vorige generatie politici, die de euro heeft ingevoerd. Iets minder mensen (29 procent) vinden dat de schuld bij de banken ligt.

Opnieuw strijd tussen IsraŽl en militanten

Na een dag van escalerend dodelijk geweld hebben Israël en in Gaza gevestigde Palestijnse militanten zondag vergeldingsaanvallen op elkaar uitgevoerd. Egypte laat weten dat het zonder succes heeft geprobeerd een staakt het vuren tussen de partijen te bereiken.

Negen militanten en een Israëlische burger werden zaterdag gedood bij gewelddadigheden die eerder deze week begonnen met een raketaanval. De gevechten gingen zaterdagnacht door. In de vroege ochtend vuurden Palestijnen tien raketten af op Israël. Israëlische vliegtuigen vielen volgens het leger zes terreinen van militanten aan.

In drie gevallen ging het volgens het leger om terreinen waarvandaan raketten werden afgevuurd. Ook werd een tunnel aangevallen die door bewapende mannen zou zijn gebruikt. Bij sommige aanvallen volgden volgens het leger meerdere exlosies volgden. Dat zou erop wijzen dat een wapenopslag is getroffen.

Voor zover bekend zijn aan beide zijden geen nieuwe doden of gewonden gevallen, maar aan beide kanten wordt rekening gehouden met meer geweld. Uit voorzorg zijn Israëlische scholen op minder dan veertig kilometer van Gaza gesloten. Ook de Ben-Gurion Universiteit in Beersheba en andere universiteiten zijn gesloten. De universiteiten zouden zondag het academisch jaar openen.

In Gaza durfden militanten zich eerder deze maand na de gevangenenruil met Israël zonder masker op straat te vertonen, maar nu zijn ze nergens meer te bekennen. Hamas heeft het aantal politieagenten op straat teruggebracht uit vrees dat de agenten worden aangevallen door Israëlische vliegtuigen.

Egypte heeft geprobeerd een staakt het vuren te organiseren, maar de strijdende partijen stemden daar niet mee in. Voor zover bekend zijn militanten van Hamas niet bij de aanvallen betrokken. De acties zijn tot nu toe opgeëist door kleinere partijen. Israël houdt Hamas echter wel verantwoordelijk voor al de aanvallen die vanuit Gaza worden georganiseerd.

Jak and Daxter Collection gespot

In Korea is leven gevonden van een nieuwe HD-collectie. Een Koreaanse rating-bond heeft Jak and Daxter Collection een rating gegeven van 12 jaar en ouder en dat terwijl de game nog niet is aangekondigd. Toch is de kans groot dat de rating-bond het bij het juiste eind heeft want eerder hadden ze al Limbo voor de PlayStation 3 een rating gegeve voordat deze werd aangekondigd.

Jak and Daxter was een succesvolle serie op de PlayStation 2 en heeft ook een aantal games op de PSP gehad. De serie is ontwikkeld door Naughty Dog die op dit moment veel succes heeft met de Uncharted-serie.

Jak and Daxter

Qantas: 68.000 passagiers getroffen

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft al 447 vluchten geschrapt sinds het besluit om zijn vliegtuigen aan de grond te houden. Daardoor zijn meer dan 68.000 passagiers getroffen. Dat heeft het bedrijf zondag gemeld.

Qantas houdt sinds zaterdag al zijn passagiersvliegtuigen aan de grond. Het bedrijf hoopt zo een doorbraak te forceren in een hardnekkig conflict met de vakbonden. Qantas wordt al maanden geteisterd door protestacties van allerlei soorten personeel, van piloten tot bagagedragers.

Rockstar: "Vice City en San Andreas portable is mogelijk"

Met de aankondiging van Grand Theft Auto V zouden we bijna vergeten dat Rockstar ook nog met andere games bezig is. Zo zal eerst Max Payne 3 nog moeten verschijnen en zijn ze ook nog bezig met een poort van Grand Theft Auto III. Om het tienjarige bestaan van deze game te vieren zal deze namelijk verschijnen op Android- en iOS-platformen.

Tijdens een speelsessie van Grand Theft Auto III hebben de mensen van Digital Trends gevraagd of zo'n poort wellicht ook mogelijk zou zijn voor GTA: Vice City en GTA: San Andreas. Op deze vraag kregen ze het antwoord dat het technisch een hele uitdaging zou zijn maar dat het weldegelijk mogelijk zou zijn.

GTA III

Twee releasedatums van Capcom

Capcom heeft twee releasedatums bekend gemaakt. Asura's Wrath zal uitkomen op 21 februari en Resident Evil: Operation Raccoon City ligt vanaf 20 maart in de winkels. Beide spellen zullen uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Asuras Wrath-Resident Evil ORC

Ook heeft Capcom voor Amerika de pre-orderbonus en special edition-extra's voor Resident Evil: Operation Raccoon City bekend gemaakt. Wanneer je het spel pre-ordert bij Gamestop, Amazon of Best Buy krijg je een nieuw kostuum voor elk van de zes speelbare personages. De special edition zal een steelbook worden met onder andere geborduurde Umbrella Secret Service- en Spec Ops Field Unitdoeken en 8 nieuwe wapens voor in het spel. Of deze extra's en de pre-orderbonus ook voor Europa worden gebruikt is nog niet bekend.

'Thaise militairen doodden Chinezen'

De Thaise politie heeft negen militairen opgepakt. Ze worden ervan verdacht in oktober 13 Chinese scheepslieden te hebben doodgeschoten op de rivier de Mekong. Dat hebben de autoriteiten in Bangkok bekendgemaakt. Thailand benadrukt dat het leger niet betrokken was bij de moorden.

De lichamen van 12 scheepslieden werden teruggevonden in de rivier. Hun handen waren gebonden en hun ogen waren dichtgeplakt met tape, aldus Chinese staatsmedia. Eén Chinees wordt nog altijd vermist.

De moorden werden gepleegd in het uiterste noorden van Thailand. Het gebied grenst aan Myanmar en Laos en ligt niet ver van China. In de streek zijn veel drugssmokkelaars actief. De militairen werkten bij een eenheid die de drugscriminaliteit moest bestrijden, maar hadden vermoedelijk ook banden met een drugsbaron uit Myanmar, het vroegere Birma.

Na de moorden riep China de ambassadeurs van Thailand, Laos en Myanmar op het matje.

Batman: Arkham City save-game problemen

Batman: Arkham City is vorige week verschenen en is een gigantisch succes. Niet alleen krijgt de game erg goede review-scores maar ook weten de gamers de game te vinden in de winkel. Toch hebben veel van deze gamers nu problemen met de game, en verliezen ze hun save-games.

Verschillende mensen op het forum van Batmanarkhamcity.com klagen dat hun save-games niet meer geladen kunnen worden. Het probleem lijkt zich alleen voor te doen bij mensen met de Xbox 360-versie van de game. Ook hebben veel gamers het probleem op een zelfde punt in de game, zo'n 40%.

Ontwikkelaar Rocksteady heeft nog niet gereageerd op het probleem. Sommige users geven aan ditzelfde probleem ook bij de vorige Batman-game, Batman: Arkham Asylum, te hebben gehad.

Batman: Arkham City

'Syrisch leger lijdt verliezen in Homs'

Zeker 20 Syrische militairen zijn zaterdag omgekomen tijdens gevechten met vermoedelijke deserteurs. Meer dan 50 militairen raakten gewond. Dat meldden in het buitenland woonachtige activisten van het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten.

De gevechten waren in het district Baba Amro van de stad Homs. In die plaats werd ook vrijdagavond hevig strijd geleverd, waarbij 17 mensen omkwamen. Politie en leger in Syrië doodden vrijdag na het vrijdaggebed ook nog eens zeker 40 betogers, aldus activisten en burgers. Het zou de bloedigste vrijdag zijn geweest in bijna een half jaar tijd.

'Syrisch leger lijdt verliezen in Homs'
'Syrisch leger lijdt verliezen in Homs' (Foto: ANP)

Twee Ieren gewond bij steekpartij in Heerlen

Bij een steekpartij op een camping in Heerlen zijn zaterdagavond twee Ieren gewond geraakt. Ze zijn allebei naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen raakte volgens de politie ernstig gewond. Hij is dezelfde avond nog geopereerd.

Bij de steekpartij op de camping aan de Musschenbroek waren volgens de politie meer Ieren betrokken, maar zij gingen er na het voorval vandoor. De politie onderzoekt wat de aanleiding voor de ruzie was.

Vroege sneeuwstorm in noordoosten VS

Een zeldzaam vroege sneeuwstorm heeft zaterdag het dichtbevolkte noordoosten van de Verenigde Staten geteisterd. Meer dan 1,5 miljoen mensen zitten zonder stroom. In de staten Maryland en Pennsylvania is al ongeveer 20 centimeter sneeuw gevallen.

De staten New Jersey en Connecticut hebben de noodtoestand uitgeroepen. Op sommige plaatsen wordt 30 centimeter sneeuw verwacht. Dat zou een record zijn voor deze tijd van het jaar. In Central Park in New York ligt meer dan 2 centimeter sneeuw, wat sinds 1925 niet meer is voorgekomen. Het pak sneeuw in de miljoenenstad zal dit weekeinde ongeveer 10 centimeter dik worden.

Door het winterweer zijn zeker drie doden gevallen. Een 20-jarige man uit Massachusetts werd geëlektrocuteerd toen hij uit zijn auto stapte en een geknapte stroomkabel raakte. In Pennsylvania stierf een 84-jarige man doordat een boom op zijn huis viel. Ook een verkeersdode in Connecticut wordt toegeschreven aan het barre weer. In Massachusetts moesten vijf amateurvoetballers met onderkoelingsverschijnselen worden opgenomen in een ziekenhuis. Ondanks de kou was hun wedstrijd niet afgelast.

Doorgaans genieten de inwoners in de herfst van de mooi roodbruin gekleurde herfstbladeren, de zogeheten Indian Summer.

Vroege sneeuwstorm in noordoosten VS
Vroege sneeuwstorm in noordoosten VS (Foto: ANP)

Tientallen doden door mijnexplosie China

Door een explosie in een Chinese kolenmijn zijn zeker 28 mijnwerkers om het leven gekomen. Eén kompel zit vast onder de grond. Zes collega's konden worden gered. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua zondag.

De explosie gebeurde zaterdag in de omgeving van de stad Hengyang in de Zuid-Chinese provincie Hunan.

De Chinese mijnen staan bekend als de gevaarlijkste ter wereld. Jaarlijks vallen er duizenden doden. Dat komt onder meer door corruptie en het gebrek aan veiligheidscontroles. De mijnbouw is een grote en belangrijke sector in China, dat voor circa 70 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk is van steenkolen.

[Video] Rutten gaf Blom na afloop geen hand

Fred Rutten, trainer van PSV, was na afloop van de topper tegen FC Twente laaiend. Kevin Blom stuurde Kevin Strootman in de tweede helft met een rode kaart van het veld, nadat hij Luuk de Jong onderuit haalde.

Rutten koos ervoor om arbiter Blom na afloop van de wedstrijd geen hand te geven. "Je kunt het ook anders zien. Ik gaf de twee assistent-scheidsrechters wel een hand. Er zijn echter twee lichtpunten. Het seizoen is nog lang, we kunnen deze fout van de arbiter herstellen. Bovendien wordt deze kaart geseponeerd", was zijn duidelijke taal.

Daarnaast was de trainer enthousiast over het vertoonde spel van zijn ploeg. "Dit was een uitstekende wedstrijd voor het publiek, met twee aanvallende ploegen en eentje was duidelijk de betere; PSV. Vooral tactisch heeft mijn team het heel goed gedaan, we hadden bijna de hele wedstrijd controle", aldus Rutten. "Ik ben heel erg teleurgesteld in het resultaat. Niet in mijn team, dat kan ik alleen maar een compliment geven. Dit was een wedstrijd van een vrij hoog niveau."

Wilfred Bouma kon zich uitstekend in de woorden van zijn oefenmeester vinden. "We speelden hier onze beste wedstrijd van het seizoen, denk ik. Dat de beloning in de vorm van drie punten uitgebleven is, kwam niet door ons. Door wie wel, lijkt me duidelijk. De hoofdpersoon zal dat zelf wel weten. Hij heeft onze wedstrijd verziekt."

"Het was een gewoon duel om de bal. Ik dacht zelfs dat Blom niet eens een kaart zou geven", mopperde Bouma. Strootman kon zich na het zien van de rode kaart niet meer beheersen. Na afloop van de wedstrijd had de middenvelder dan ook geen trek in een gesprekje met de aanwezige media. "Dat is misschien ook beter", beschermde de routinier zijn ploeggenoot. "Hij was helemaal over de rooie. Begrijpelijk."


Een filmpje van het voorval tussen Strootman en De Jong

Wintertijd begonnen!

Zojuist is de wintertijd begonnen. De klok is om 3:00 uur één uur terug gezet, waardoor deze nacht een uur langer duurt. Op 25 maart 2012 mag de klok weer een uur vooruit.

De zomertijd werd ingevoerd als maatregel om energie te besparen. De effecten zijn echter niet goed meetbaar en er klinkt dan ook kritiek op het tweemaal per jaar aanpassen van de tijd. Naast Nederland kennen nog ongeveer 70 landen zomer- en wintertijd.

Geniet van deze extra lange nacht!

Taliban valt NAVO-bus aan: 17 doden

Door een zelfmoordactie van de Taliban in Kabul zijn zeventien personen gedood, waaronder twaalf Amerikanen. Tevens kwamen een Canadees en vier Afghanen om. De aanslag is een van de ergste sinds de oorlog in 2001 begon.

De slachtoffers zaten in een bus van de NAVO, die werd geramd door een zelfmoordenaar in een auto vol explosieven. Dergelijke aanvallen zijn zeldzaam in de zwaar beveiligde hoofdstad. Onder de doden bevinden zich elf burgers, waarvan acht Amerikanen en drie Afghanen. Vier Amerikanen en de Canadees waren NAVO-militairen, een van de Afghanen was een politieman.

De gepantserde bus werd volgens volgens ooggetuigen door de kracht van de bom omvergeblazen. Het is de dodelijkste aanval van de Taliban sinds er in augustus een Amerikaanse helicopter werd neergehaald, met 30 leden van dezelfde speciale eenheid die Osama bin Laden eerder dit jaar liquideerde.

Bij een andere aanval, op een basis in Uruzgan, werden drie Australische soldaten doodgeschoten. De schutter, die een Afghaans militair uniform droeg, werd daarop zelf gedood. Het is nog onduidelijk of de man daadwerkelijk lid van het Afghaanse leger was.

De internationale troepenmacht heeft de Taliban in de loop der jaren steeds verder naar het zuiden van het land gedreven. Deze aanslagen tonen echter aan dat ze er niettemin in slagen hun tactieken aan te blijven passen. Washington is van plan om in 2014 de Amerikaanse troepen terug te trekken, en de veiligheidstaken aan de Afghaanse krijgsmacht en politie over te dragen.

[Primera Divisiůn] Benauwde zege Real, vijfklapper BarÁa

Real Madrid heeft zaterdag een benauwde 1-0 zege geboekt bij Real Sociedad. In San Sebastian begon Madrid sterk en dat leidde al na negen minuten tot een doelpunt van Gonzalo Higuain. Daarna kregen de Basken met fysiek spel grip op de bezoekers en na rust kwamen de kansenvoor de thuisploeg. Tot scoren kwam Sociedad echter niet.

Eerder op de avond had Lionel Messi FC Barcelona met een hattrick langs Real Mallorca geleid. Omdat ook Isaac Cuenca en Dani Alves scoorden, werd de eindstand 5-0. Met zijn drie treffers is Messi op 199 officiële doelpunten voor Barcelona gekomen.

Valencia won met 3-1 van Getafe. In eigen huis opende Sofiane Feghouli de score, maar namens Getafe maakte Diego Catsro halverwege de eerste helft gelijk. Lang stond de 1-1 niet op de borden, want vrijwel direct sloeg Feghouli nogmaals toe. Aritz Aduriz maakte er na de thee 3-1 van.

Villarreal was met 2-0 Rayo Vallecano de baas. Bruno Soriano scoorde voor rust, Borja Valero deed dat in het tweede bedrijf.

[Premier League] Liverpool wint van West Bromwich Albion

Liverpool heeft zaterdag in de Premier League met 2-0 gewonnen bij West Bromwich Albion. Charlie Adam benutte al na acht minuten een strafschop en zette de Reds zo op voorsprong. Op slag van rust zorgde Andy Carroll voor de 2-0. Bij Liverpool bleef Dirk Kuijt de gehele wedstrijd op de bank.

Door de zege klom Liverpool naar de vijfde plaats in de Premier League. In de wedstrijd was Luis Suárez het slachtoffer voor de penalty en gaf hij de assist voor de 2-0.

[Premier League] Manchester City nipt langs Wolves

Manchester City heeft zaterdag de handen vol gehad aan Wolverhampton Wanderers. In Manchester werd het 3-1 voor de thuisploeg, die een voorsprong van vijf punten behoudt aan de kop van de Premier League. Martin Jol won met zijn Fulham de uitwedstrijd bij Wigan Athletic: 2-0. Clint Dempsey en Moussa Dembélé scoorden.

Wolverhampton hield ruim een helft de nul, maar in de 51e minuut sloeg City toe via Edin Dzeko. Even later maakte Aleksandar Kolarov 2-0. Stephen Hunt maakte een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer uit een door Vincent Kompany verooraakte strafschop. De Belg kreeg rood. De Wolves gingen nog op zoek naar de gelijkmaker, maar City besliste het duel uit een tegenstoot: Adam Johnson scoorde de 3-1.

Swansea City boekte een 3-1 thuiszege op Bolton Wanderers. Via Joe Allen kwam de Welshe ploeg vlak na rust voor en Scott Sinclair benutte acht minuten later een strafschop voor de 2-0. Danny Graham bracht zijn eigen ploeg met een eigen doelpunt vervolgens nog in de problemen, maar in blessuretijd maakte hij zijn fout goed met de 3-1.

Norwich City en Blackburn Rovers zorgden voor een spectaculair gelijkspel: 3-3. Blackburn kwam via David Hoilett, Aiyegbeni Yakubu en Chris Samba twee keer op voorsprong. Beide keren kwam de thuisploeg echter terug. Eerst maakte Steve Morison de 1-1. Vervolgens bogen Bradley Johnson en Grant Holt een 3-1 achterstand om in een remise.

Ook Sunderland en Aston Villa speelden gelijk: 2-2. Voor de thuisploeg scoorden Connor Wickham en Stéphane Sessègnon, namens Villa waren Stilyan Petrov en Richard Dunne trefzeker.


Manchester City nipt langs Wolves (Foto: Novum)

[Bundesliga] Bayern thuis te sterk voor NŁrnberg

Bayern München heeft zich hersteld van de nederlaag vorige week tegen Hannover 96. In de Allianz Arena werd met 4-0 van FC Nürnberg gewonnen. Door treffers van Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger en Franck Ribéry stond de club uit Beieren bij rust al op een comfortabele voorsprong. Gomez tekende na de thee voor zijn tweede treffer.

Klaas Jan Huntelaar was twee keer trefzeker voor Schalke 04 tijdens de 3-1 zege op TSG Hoffenheim. De Nederlandse spits scoorde in de 73e minuut vanaf de strafschopstip en schoot drie minuten later opnieuw raak. Raul had de ploeg van trainer Huub Stevens al op voorsprong gezet, maar via Vedad Ibisevic werd het gelijk. Ryan Babel en Edson Braafheid speelden de hele wedstrijd voor Hoffenheim.

Borussia Dortmund verspeelde punten op bezoek bij VfB Stuttgart. De landskampioen speelde met 1-1 gelijk. De thuisploeg kwam via Serdar Tasci zelfs op voorsprong, Lukasz Piszczek hielp zijn ploeg langszij. Dortmund zakt naar de derde plaats met 20 punten. Bayern gaat nog steeds aan kop met een puntentotaal van 25, vier meer dan Schalke.

Borussia Mönchengladbach was thuis met 2-1 te sterk voor Hannover. Marco Reus was met twee treffers de grote man bij de thuisploeg, Emanuel Pogatetz deed iets terug.

VfL Wolfsburg ging voor eigen publiek onderuit tegen Hertha BSC: 2-3. Mario Mandzukic en Marcel Schäfer scoorden voor de thuisploeg, maar dankzij Raffael, Pierre-Michel Lasogga en Levan Kobiashvili gingen de punten mee naar Berlijn.


Bayern thuis te sterk voor Nürnberg (Foto: Novum)

Tsonga en Del Potro in eindstrijd Wenen

Jo-Wilfried Tsonga en Juan Martin del Potro staan zondag in de finale van het ATP-toernooi in Wenen. De Franse favoriet was met 6-2 en 7-6 (4) Daniel Brands uit Duitsland de baas. De 26-jarige Tsonga, die dicht bij plaatsing voor de World Tour Finals is, gaat op jacht naar zijn tweede titel van het jaar. Hij won al in Metz.

De 23-jarige Del Potro, als tweede geplaatst, rekende met 6-4, 3-6 en 6-4 af met Kevin Anderson (6) uit Zuid-Afrika. De Argentijn versloeg zijn opponent ook in aces: achttien om zeventien. Del Potro staat voor het eerst sinds zijn zege in Estoril zes maanden geleden weer in de eindstrijd van een toernooi. Hij was dit jaar ook de sterkste in Delray Beach.


Tsonga en Del Potro in eindstrijd Wenen (Foto: Novum)

Militanten Gaza dood na aanvallen IsraŽl

Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zaterdag zeven militanten omgekomen, meldden Palestijnse medische diensten. Raketten die op het zuiden van Israël werden afgevuurd doodden een man in Ashkelon, terwijl vier anderen gewond raakten.

De gewelddadigheden begonnen nadat een Israëlisch gevechtsvliegtuig zaterdag een wapenfabriek in de Gazastrook had bestookt. Na de eerste Israëlische actie vuurden Palestijnse militanten tal van raketten en mortiergranaten af op Israël, waarna meer luchtaanvallen volgden.

Het waren de eerste aanvallen sinds de grote gevangenenruil vorige week tussen Palestijnen en Israël. De Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties, de Nederlander Robert Serry, riep de strijdende partijen op zich terughoudend op te stellen. Hij noemde de escalatie ,,zorgwekkend".

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.