FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 oktober 2011

Museum weert kinderen bij gruwelexpositie

Het Museum Meermanno in Den Haag geeft een leeftijdsadvies bij haar nieuwe tentoonstelling. De plaatjes van verminkingen, lichamelijke aandoeningen en enge ziektes zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Zij krijgen alleen toegang onder begeleiding van een volwassene, meldde het museum donderdag.

De tentoonstelling, getiteld Enge Dingen: Het Aangetaste Lichaam, is samengesteld door de schrijver Adriaan van Dis. Hij koos oude foto's van onder meer huidziekten, misgeboorten en gruwelijke taferelen uit de Eerste Wereldoorlog.

Van Dis is gefascineerd door de huivering die afbeeldingen van aangetaste lichamen teweegbrengen en het sociaal isolement waar zieken in terechtkomen. "De kapotte dingen kijken mij aan. Ze zoeken contact en zeggen: zie toch hoe menselijk het monster is", schrijft Van Dis.

De tentoonstelling begint op 19 november en gaat gepaard met een gelijknamige publicatie van de auteur.


Museum weert kinderen bij gruwelexpositie (Foto: Novum)

Ben Saunders verkozen tot Best Dutch Act 2011

Ben Saunders is donderdagavond uitgeroepen tot Best Dutch Act 2011. De 28-jarige zanger won de publieksprijs tijdens de eerste editie van de Dutch MTV Awards, die plaatsvond in de Duif in Amsterdam.

Saunders, winnaar van talentenjacht The Voice of Holland, nam het op tegen De Jeugd van Tegenwoordig, Afrojack, Go Back to the Zoo en Baskerville. Allen gaven een optreden tijdens de Dutch MTV Awards, dat aan elkaar werd gepraat door MTV-presentatrices Tess en Nadia.

Dankzij de winst van Best Dutch Act 2011 is Saunders nu in de race voor de titel Best European Act. Die prijs wordt uitgereikt tijdens de European Music Awards. MTV zendt het evenement dat op 6 november plaatsvindt in Belfast live uit.

Twee selectiemomenten voor schaatsers

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft bekendgemaakt dat er dit seizoen voor de schaatsers twee selectiemomenten zijn waarop ze zich kunnen plaatsen voor de belangrijkste wedstrijden.

De serie tickets voor de wereldbekerwedstrijden worden uitgedeeld bij het NK afstanden dat van 4 tot en met 6 november in Thialf wordt gehouden. Daarna zijn bij de schaatsweek die van 26 tot en met 30 december wordt gehouden startbewijzen te verdienen voor het EK allround en het WK sprint. De laatste dagen van de schaatsweek in Thialf zijn gereserveerd voor het NK sprint.

Naar het WK allround gaan de best presterende schaatsers van het EK allround, aangevuld met enkele rijders die goed presteerden op het NK allround. Voor het WK afstanden wordt de ploeg pas samengesteld na de laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Rapper Big Boi ontloopt celstraf voor drugsbezit

Rapper Big Boi hoeft waarschijnlijk niet de gevangenis in voor drugsbezit. De 36-jarige Amerikaan heeft donderdag een akkoord gesloten met een rechter, waardoor hij een celstraf ontloopt. Wel moet hij zich onder meer drie maanden laten onderwerpen aan drugstesten.

Als uit de testen blijkt dat Big Boi die drie maanden geen drugs heeft gebruikt wordt de aanklacht voor drugsbezit verworpen. Naast de testen moet hij liefdadigheidswerk doen en tweeduizend dollar doneren aan goede doelen.

De rapper, die eigenlijk Antwan Patton heet, werd in augustus gesnapt met drugs op zak. Toen hij een cruiseschip verliet en door drugshonden werd gecontroleerd werden onder meer xtc-pillen en Viagra aangetroffen.

Big Boi vormt samen met Andre 3000 het rapduo Outkast. De twee wonnen zes Grammy Awards.

Asscher wil licht werpen op schaduwkant prostitutie

Lodewijk Asscher is bepaald niet te spreken over de manier waarop in Nederland wordt aangekeken tegen prostitutie. De Amsterdamse PvdA-wethouder stelt dat veel bestuurders en opiniemakers de misstanden ontkennen en volhouden dat alles in orde is.

De 37-jarige locoburgemeester spreekt in een interview met Trouw van een 'collectieve zwijgafspraak', voortkomend uit de angst om als 'fatsoensrakker' of 'preuts' te worden neergezet. "Het is een nationale vergissing dat onze omgang met prostitutie thuishoort in het rijtje vrijheid, blijheid en tolerantie. Die gedachte strookt niet met de werkelijkheid."

Mensenhandel en dwang tieren welig in de Amsterdamse hoerenbuurt. De meeste mensen zijn volgens Asscher nauwelijks op de hoogte van de 'ruwe werkelijkheid in de peeskamer'. Ook 'comfortfeministen' zijn niet kritisch en bagatelliseren de problemen.

Asscher probeert het Wallengebied al jaren te ontdoen van criminele figuren en andere ongewenste elementen. In dit 1012-project worden onder meer panden opgekocht en vergunningen minder eenvoudig verstrekt.

De Eerste Kamer velt de komende weken een oordeel over de nieuwe prostitutiewet, die Asscher beschouwt als de laatste kans om de legale prostitutiesector op orde te krijgen. Mocht ook dit falen, dan is een verbod een mogelijkheid. De wethouder stelt in de krant dat een prostitutieverbod in Zweden een mentaliteitsverandering teweeg heeft gebracht.


Asscher wil licht werpen op schaduwkant prostitutie (Foto: Novum)

Johnny Depp zingt op soundtrack film

Johnny Depp heeft zijn keel moeten schrapen voor de soundtrack van zijn nieuwe film The Rum Diary. De 48-jarige acteur heeft voor het album twee duetten opgenomen met J.J. Holiday en maakte het instrumentale nummer 'The Mermaid Song'.

Op de soundtrack van The Rum Diary staan ook twee nummers onder de naam JD Band. Depp produceert de soundtrack van de film. Patti Smith, een vriendin van Depp, is ook op de soundtrack te horen.

Depp heeft vaker zijn muzikale talenten ingezet voor zijn filmcarrière. Zo speelde hij in de romantische film Chocolat gitaar en ook in Once Upon a Time in Mexico. In de musical Sweeny Todd zong hij het nummer No Place Like London. De acteur heeft ook korte tijd gitaar gespeeld in de rockband P.

In The Rum Diary speelt Depp een alcoholverslaafde journalist. De film gaat op 22 december in Nederland in première.


Johnny Depp zingt op soundtrack film (Foto: Novum)

Flecha twee jaar langer bij Team Sky

Juan Antonio Flecha fietst ook na dit seizoen voor Team Sky. De in Argentinië geboren Spanjaard heeft zijn aflopende contract met twee jaar verlengd. De 34-jarige wielrenner reed tussen 2006 en 2009 voor Rabobank. Vervolgens stapte hij over naar Team Sky. In dienst van de Britse ploeg won hij vorig jaar de Omloop het Nieuwsblad.

Flecha is een van de meest ervaren renners in het peloton. Hij stond vijftien keer aan de start van een grote ronde. Zijn enige ritzege dateert uit 2003, toen hij in het shirt van Banesto de elfde etappe in de Tour de France won. Bij Rabobank behaalde hij veel ereplaatsen, maar bleef een grote overwinning uit.

Ook Christian Knees en Michael Barry blijven langer bij Sky. De 30-jarige Duitser zette net als Flecha zijn handtekening onder een tweejarig contract. De 35-jarige Barry, voormalig knecht van Lance Armstrong, plakt er één seizoen aan vast.


Flecha twee jaar langer bij Team Sky (Foto: Novum)

[WK Honkbal] Oranje verslaat ook Australië

De Nederlandse honkbalploeg heeft tijdens het WK in Panama ook van Australië weten te winnen. De ontmoeting, die gisteren bij een stand van 1-1 in de zevende inning wegens hevige regenval werd gestaakt, eindigde vandaag in een 2-1 overwinning voor Oranje.

Door de vele regen is het speelschema veranderd. Daardoor komt Oranje later vannacht in de finalepoule nog in actie tegen topfavoriet Cuba. De resterende duels zullen slechts uit zeven innings bestaan. Morgen sluit Oranje, dat op dit moment in de finalepoule tweede staat achter Cuba, de tweede ronde af tegen Venezuela. De beste twee plaatsen zich voor de finale.

John Singleton wil regie biopic Tupac overnemen

John Singleton is in bespreking om de regie van de biografische film over wijlen rapper Tupac Shakur over te nemen van de opgestapte Antoine Fuqua. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Tupac was in 1993 te zien in Singeltons romantische drama Poetic Justice. De twee werden zelfs goede vrienden, waarmee Singelton dus ook emotioneel bij de biopic betrokken zou zijn. De rapper kwam in 1996 op 25-jarige leeftijd na een schietpartij om het leven.

Singleton probeert al jaren de biografische film Straight Outta There over rapgroep N.W.A. van de grond te krijgen. Hij zou echter bereid zijn dat project in de ijskast te zetten om de film over Tupac te kunnen maken. Het is nu afwachten of producenten Morgan Creek en Universal toehappen, aangezien Singletons laatste film Abduction is geflopt.

Fuqua stapte op nadat hij zelfs na een landelijke auditie in de Verenigde Staten geen geschikte acteur kon vinden voor de rol van Tupac. De regisseur heeft zich inmiddels verbonden aan de actiethriller Hunter Killer, die volgend jaar moet uitkomen.

Het scenario van de Tupac-film is geschreven door Stephen J. Rivele en Chris Wilkinson, die eerder de boksfilm Ali en het politiek drama Nixon schreven. Wanneer de film moet uitkomen is nog onbekend.


John Singleton wil regie biopic Tupac overnemen (Foto: Novum)

Opnieuw verdachte Kuiprellen opgepakt

Een 22-jarige man uit Dongen is woensdag in zijn woning aangehouden voor zijn aandeel in de rellen bij de Kuip in Rotterdam half september. Dat meldt de politie donderdag. Met de arrestatie van de man komt het totaal aantal opgepakte verdachten op 29.

De politie kwam de man op het spoor na tips die volgden op de publicatie van een foto van de verdachte. De foto is direct nadat de politie de identiteit van de verdachte had achterhaald verwijderd.

Donderdag werd ook bekend dat de KNVB zeventien relschoppers een landelijk stadionverbod voor zes jaar oplegt. Van de aangehouden verdachten werden de meeste na verhoor vrijgelaten op voorwaarde dat ze drie maanden niet in of in de buurt van de Kuip komen als Feyenoord speelt. Zij mogen nu zes jaar lang in geen enkel stadion in Nederland meer komen.

De KNVB verwacht later meer stadionverboden uit te delen. Het onderzoek naar de rellen is nog niet afgerond. Beelden van drie verdachten die zich nog niet hebben gemeld, worden nog op billboards in Rotterdam en op internet weergegeven.

De hooligans protesteerden op 17 september tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij de Kuip binnen te komen. Agenten konden dat verhinderen door hun dienstwapen te trekken.

Hogeschool Heerlen ontruimd na brand

In een gebouw van Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft donderdag een brand gewoed. In verband met de rookontwikkeling werden ongeveer honderd mensen tijdelijk geëvacueerd.

Het vuur ontstond rond kwart over twee 's middags. In een werkplaats vatte een apparaat voor houtbewerking vlam. De brand kon snel geblust worden, doordat medewerkers het apparaat naar buiten rolden, waar de brandweer het vuur snel doofde.

'TV-show Family Guy gaat stoppen'

De bedenker van de succesvolle tv-serie Family Guy, Seth MacFarlane is van plan om te stoppen met de serie. Family Guy is op dit moment bezig met zijn tiende seizoen.

Dit betekent nog niet dat we van de familie Griffin af zijn, want er ligt al een deal klaar om de avonturen in Quahog op het witte doek te krijgen. Het plan van MacFarlane is dan ook om regelmatig een nieuwe film van Family Guy uit te brengen.

Er zijn in het verleden al films van Family Guy verschenen waaronder Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story en Family Guy Presents: It's a Trap! Daarnaast heeft MacFarlane al enkele andere shows gemaakt zoals The Cleveland Show, American Dad en de binnenkort te verschijnen serie The Flintstones.

'Koningshuis voorop bij bezuinigingen'

Het Koninklijk Huis loopt voorop bij de bezuinigingen. Vorig jaar en dit jaar is er gekort, oplopend tot zo'n 4 procent, terwijl hoge colleges van Staat en de Tweede Kamer pas de komende jaren aan de beurt komen.

Premier Mark Rutte ziet daarom "geen enkele reden" om het koningshuis nog meer bezuinigingen op te leggen. Onder aanvoering van regeringspartij VVD drong een meerderheid van de Tweede Kamer daar eerder deze week wel op aan. Een Kamermeerderheid vond het onterecht dat het Koninklijk Huis buiten schot zou blijven.

Maar volgens de premier heeft het koningshuis zijn aandeel al gehad. "De Koningin loopt voorop, en zo hoort het ook", zei Rutte donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van de Koning. Hij wees er verder op dat de koningin met haar inkomen op de "nullijn" zit, omdat het salaris gekoppeld is aan dat van ambtenaren. "En er is inflatie, dus ze gaat er ietsje op achteruit. Daar is ze geen uitzondering op ten opzichte van de rest van Nederland."

Rutte voelt niets voor het beperken van belastingvoordelen van de vorstin en haar opvolger, zoals onder meer de PvdA eerder voorstelde. Ook andere linkse partijen vinden dat zij hetzelfde behandeld moeten worden als andere belastingbetalers. Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ontvangen een belastingvrij inkomen en zijn geen erfbelasting kwijt als er familievermogen wordt overgedragen.

TNO staakt proeven met apen

Onderzoeksinstelling TNO is helemaal gestopt met het uitvoeren van dierproeven op apen. Dat meldt het instituut in het dierproevenjaarverslag. TNO vindt dat het zowel voor de dieren als voor het onderzoek beter is als meer gespecialiseerde instituten met zogenoemde niet-humane primaten werken.

Vorig jaar werden nog 31 niet-humane primaten door TNO gebruikt voor onderzoek. Een zegsman denkt dat het besluit om ermee te stoppen vermoedelijk leidt tot minder proeven op apen in het algemeen. "In de meer gespecialiseerde instituten gaan ze efficiënter te werk. Dat betekent dat ze zo veel mogelijk resultaat halen uit zo weinig mogelijk tests." Ook zouden deze instituten beter in staat zijn de onaangename kanten van deze tests zo veel mogelijk te verminderen.

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is blij dat TNO is gestopt met het gebruiken van apen voor experimenten. "Het is ethisch onverantwoord om dieren die zo dicht bij de mens staan te gebruiken in gruwelijke testen zoals het gedwongen inhaleren van zenuwgassen", zegt campagneleider Robert Molenaar.

Choreografe wil wereldwijd verbod clip Beyoncé

De Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker wil een wereldwijd verbod op de videoclip Countdown van Beyoncé. De 30-jarige zangeres zou voor haar videoclip delen uit de dansvoorstelling Rosas Danst Rosas, van De Keersmaeker, hebben gekopieerd.

De choreografe heeft haar advocaten een fax naar Sony Music USA, de platenmaatschappij van Beyoncé, laten sturen. In het schrijven, dat werd ingezien door de Belgische krant Het Laatste Nieuws, wordt niet over een schadeclaim gerept. Wel wordt 'met onmiddellijke ingang de stopzetting van de wereldwijde verspreiding van de clip' geëist.

Eerder deze week gaf Beyoncé in een verklaring aan verschillende media toe dat Rosas Danst Rosas 'een van de vele inspiratiebronnen' was voor haar clip. "Mijn grootste inspiratiebronnen waren de jaren zestig en zeventig, Brigitte Bardot, Andy Warhol, Twiggy en Diana Ross", liet de zangeres weten.

Beyoncé is in het verleden vaker in verband gebracht met plagiaat. In 2007 werd ze voor de rechter gesleept omdat ze de tekst van het nummer Baby Boy zou hebben gejat. Uiteindelijk werd ze vrijgesproken.

Amsterdamse politie krijgt integriteitsprijs

Het Bureau Integriteit Politie Amsterdam-Amstelland en oud-bureauchef Piet Keesman zijn winnaar van de Ien Dales Award 2011. Keesman was tussen 2002 en 2010 chef van het integriteitsbureau. De jury is onder de indruk van de manier waarop hij het thema integriteit heeft weten te vertalen in beleid en te verankeren in de organisatie.

De prijs is donderdag in Den Haag uitgereikt op het jaarcongres van de Ien Dales Leerstoel van de Universiteit van Amsterdam en het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP).

De Stichting Ien Dales Leerstoel beheert het erfgoed van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales (PvdA). Integriteit speelt hierin een belangrijke rol. De award bestaat uit een bronzen beeldje van de overleden bewindsvrouw en een klein bedrag voor een activiteit die de integriteit in de publieke sector bevordert.

Sterke openingsronde Lafeber in Portugal

Maarten Lafeber is goed begonnen aan de Portugese Open. Hij ging vandaag rond in 66 slagen, zes onder par. Die score is goed voor een zevende plaats.

Joost Luiten staat na een ronde van 67 slagen op een gedeelde zestiende plaats. Robert-Jan Derksen kende een rondje van 69 (-3), goed voor de gedeelde 42e plaats. De Zuid-Afrikaan James Kingston gaat alleen aan de leiding dankzij een ronde van 64 slagen (-8).

Voor Lafeber is een goede klassering belangrijk om zijn speelkaart op de Europese Tour te kunnen behouden. Daarvoor heeft hij nog 100.000 euro aan prijzengeld nodig. Een finish in de top 3 in Portugal daarvoor is voldoende.

Prehistorisch atelier gevonden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een atelier ontdekt van honderdduizend jaar oud. Het gaat waarschijnlijk om de oudste kunstwerkplaats in de wereld. De studio werd gebruikt om het roodgekleurde pigment oker te mengen en bewaren. De kleurstof kan zijn gebruikt voor verf, decoratie of bescherming van de huid.

De werkplaats werd ontdekt in de Blombosgrot langs de ruige kust bij Kaapstad. Wetenschappers hebben in die omgeving eerder stenen gereedschap en vistuig gevonden die tot de oudste ooit behoren.

Naast brokken oker zijn vijzels en bewaarschalen aangetroffen, evenals botten en steenkool om te mengen met het pigment. In de grot lagen ook andere werktuigen om met oker te werken.

Hoofdonderzoeker Christopher Henshilwood van de Universiteit van Bergen in Noorwegen zei dat de vondst een belangrijke bijdrage levert aan de kennis over de ontwikkeling van complexe mentale processen bij mensen.

Henshilwood, die ook verbonden is aan de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Witwatersrand, zei verder dat de onderzoekers denken dat de oker tegen stenen werd gewreven om er een fijn rood poeder van te maken, dat vervolgens werd vermengd met vermalen botten, steenkool, een vloeistof en stukjes steen. Dit mengsel werd in schalen van schelpmateriaal met een bot geroerd.

De ontdekking van het atelier wordt beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Science.


Prehistorisch atelier gevonden in Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Genoeg dialoog te vinden in Mass Effect 3

Als we een audio designer van Mass Effect 3 moeten geloven, zal de game meer dan 40.000 regels dialoog krijgen. Dat is bijna evenveel als Mass Effect en Mass Effect 2 samen. Mass Effect 3 zal 6 maart 2012 uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Mass Effect 1 had 20.000 regels, Mass Effect 2 had er 25.000 en Mass Effect 3 zal er dus 40.000 bevatten. Een fan van ME vroeg via Twitter aan een audio designer hoe het zat met het volume van Shepard. Deze gaf toen aan dat ze hard aan het werken zijn om alles goed te krijgen, maar dat het lastig is met 40.000 regels tekst. Of dat een goed teken is of niet, laten we even in het midden, maar het geeft wel aan dat de game groots zal zijn.

Ook Palestijnen kritisch over gevangenenruil

Net als de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ook Hamas vanuit de eigen gelederen kritiek gekregen op de overeenkomst om duizend Palestijnse gedetineerden te ruilen voor de Israëlische militair Gilad Schalit.

Veel kritiek komt van de rivaliserende Fatah-partij, maar ook binnen Hamas lijkt onvrede te heersen. Critici zijn teleurgesteld dat enkele van de meest vooraanstaande Palestijnse gevangenen niet worden vrijgelaten en dat honderden anderen die wel worden vrijgelaten worden uitgewezen en mogelijk niet naar huis mogen.

De kritiek is opmerkelijk, omdat Hamas met de gevangenenruil alles uit de kan lijkt te hebben gehaald. Schalit, die al meer dan vijf jaar in Palestijnse gevangenschap verkeert, wordt geruild tegen 1027 Palestijnen die momenteel vastzitten in Israëlische gevangenissen. Zij worden in twee fases vrijgelaten.

Onder de gedetineerden zijn zeker driehonderd Palestijnen die een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen voor hun betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Voorheen weigerde de joodse staat categorisch dergelijke gevangenen vrij te laten.

Een woordvoerder van Hamas gaf donderdag enkele details vrij over de overeenkomst. In de eerste fase komen 450 Palestijnen vrij, van wie er 178 niet mogen terugkeren naar hun huizen in de Gazastrook, Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever. Israël vreest dat zij anders opnieuw betrokken zullen raken bij aanslagen. Zij zullen elders op Palestijns gebied worden ondergebracht. Veertig gedetineerden zullen worden uitgewezen en mogen helemaal niet terugkeren naar de Palestijnse gebieden.

Hamas kreeg niet gedaan dat ook belangrijke politieke leiders vrijkomen die zijn veroordeeld voor het beramen van dodelijke aanslagen. Onder hen zijn Marwan Barghouti, een leider van Fatah die wordt gezien als kanshebber voor het Palestijnse presidentschap als hij ooit vrijkomt, en Ahmad Saadat, leider van het kleine, maar invloedrijke Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ook enkele leiders van Hamas zelf, zoals Abdullah Barghouti, een bommenmaker die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan zestig mensen, komen niet vrij.

Over iedere naam is onderhandeld, zei Hamas-leider Mahmoud Zahar. "Bij sommigen konden we de bezwaren te boven komen. Maar bij anderen lukte dat niet", zei hij op de Egyptische televisie.

Breivik niet langer in afgezonderde detentie

De Noorse politie staat er niet langer op dat Anders Behring Breivik in afgezonderde detentie wordt gehouden. Hij is in afwachting van zijn proces voor de aanslagen van 22 juli waarbij 77 mensen om het leven kwamen.

Onderzoekers zijn er steeds meer van overtuigd dat Breivik geen handlangers had toen hij een autobom liet ontploffen bij een regeringsgebouw in Oslo en het vuur opende op het eiland Utøya en een bloedbad aanrichtte. Ze achten het nu 'veilig' om een eind te maken aan de afgezonderde detentie.

Het besluit van de onderzoekers betekent in de praktijk weinig: de gevangenis wil de 32-jarige Breivik omwille van veiligheidsredenen in de isolatiecel houden.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.

Slowakije stemt in met uitbreiding EFSF

Het Slowaakse parlement heeft donderdag in een tweede stemronde ingestemd met de uitbreiding van het Europese noodfonds (EFSF). Dinsdag werd ook al gestemd over het noodfonds, maar toen keurde het parlement het voorstel af.

Slowakije was de laatste van de zeventien lidstaten van de eurozone die moest instemmen met het uitbreiden van de bevoegdheden van het EFSF. Het fonds moet de Europese economie uit het slop halen en lidstaten in financiële nood helpen.

Toen het voorstel dinsdag werd afgekeurd, onder andere door de kleinste coalitiepartij Vrijheid en Solidariteit, viel de regering. De belangrijkste oppositiepartij Smer-Sociaal Democratie wilde de demissionaire regering wel helpen, maar eiste in ruil daarvoor vervroegde verkiezingen. Deze vinden in maart plaats.

Brits Lagerhuis wil blijven twitteren

Leden van het Britse Lagerhuis hebben donderdag een voorstel voor een verbod op het gebruik van sociale media zoals Twitter verworpen. Van de aanwezige Lagerhuisleden stemden 63 voor het verbod en 206 tegen.

Sommige leden van de Conservatieve Partij menen dat het gebruik van mobiele telefoons en tablets het Lagerhuis 'schaden' en dienden het voorstel voor het verbod in. Tegenstanders van het verbod zeiden dat Lagerhuisleden met behulp van deze apparaten juist beter geïnformeerd kunnen worden en in contact blijven met hun kiezers.

Syb van der Ploeg gaat trouwen

Syb van der Ploeg is verloofd met zijn vriendin Adriana. De 45-jarige zanger van de Friese band De Kast is zaterdag op zijn knieën gegaan voor de achttien jaar jongere Adriana.

Van der Ploeg en Adriana geven elkaar volgend jaar het jawoord, bevestigt een woordvoerder donderdagavond. Wanneer en waar dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

De twee hadden het in april nog met elkaar aan de stok, waarna Van der Ploeg werd aangehouden voor huiselijk geweld. Hij kreeg op straat ruzie met zijn vriendin, waarna ooggetuigen de politie belden. Volgens de zanger was de onenigheid bij thuiskomst direct bijgelegd, maar hij bracht alsnog een nacht door in de cel.

De mishandelingzaak werd voorwaardelijk geseponeerd. Van der Ploeg kreeg een proeftijd van twee jaar opgelegd.

[EK] Li Jiao naar derde ronde

Li Jiao heeft op de Europese kampioenschappen simpel de derde ronde bereikt. Ze versloeg in de tweede ronde de Bulgaarse Alexandra Privalova met 4-0.

De kopvrouw van het Nederlands team had het alleen in de eerste game lastig maar won die met 13-11. Vervolgens ging het een stuk makkelijker en won ze de games met 11-3, 11-3 en 11-8. De eerste ronde won ze al gemakkelijk van een andere Bulgaarse, Zhana Petrova: 4-0 (11-5, 11-3, 11-1 en 11-3).

Ebecilio: "Geen sprake van concurrentie"

Lorenzo Ebecilio is door de komst van Derk Boerrigter naar de bank van Ajax verwezen. Van een concurrentiestrijd wil hij echter niets weten.

Sinds zijn komst lijkt Boerrigter niet meer weg te denken uit de basis van Ajax. Vorig seizoen stond daar Lorenzo Ebecilio met enige regelmaat, omdat Frank de Boer destijds hoofdtrainer werd bij de Amsterdammers.

"Derk is er nu bijgekomen. Iedereen heeft het maar over concurrentie. Derk is een goede voetballer en ook een speler die graag wil spelen. Ik zie het niet als concurrentie. De trainer stelt de beste op en als jij op dit moment minder speelt of minder lekker in je vel zit, dan moet je daar aan werken", aldus Ebecilio tegenover AJAX TV.

Dit seizoen speelde de jonge aanvaller maar een aantal keer mee, waar hij niet verder kwam dan een aantal invalbeurten. Alleen in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente stond hij in de basis. Door een hamstringblessure moet hij het komende duel met AZ aan zich voorbij laten gaan.

Heitinga staat voor rentree bij Everton

John Heitinga is komend weekend weer inzetbaar voor Everton. In de afgelopen twee weken nam de international van het Nederlands elftal gas terug, zodat zijn knie in alle rust kon genezen.

Heitinga gaf afgelopen maandag weer acte de présence op de training. "Ik heb in die periode wel wat krachtoefeningen in de gym gedaan", liet de voormalig Ajacied op de website van Sport Promotion weten. "Maar verder was alles er eigenlijk op gericht om geen druk op het gewricht uit te oefenen. Daar heb ik me ook aan gehouden."

In de afgelopen weken speelde de knie van Heitinga al vaker op. Dit zorgde er voor dat hij de laatste EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal én de derby tegen Liverpool moest laten schieten.

De verwachting is echter dat hij komend weekend weer minuten kan maken. "Morgen nog een keer trainen en dan reizen we af naar Londen voor de uitwedstrijd tegen Chelsea. Als de trainer een beroep op me doet, ben ik er klaar voor."

Sunderland bekeek Toivonen in Zweden

Het is nog maar de vraag of Ola Toivonen het seizoen bij PSV zal afmaken. De Zweedse aanvaller, die afgelopen dinsdag de winnende treffer in het EK-kwalificatieduel tegen Oranje maakte, zou namelijk in de belangstelling van Sunderland staan.

Tijdens de interland tussen Zweden en het Nederlands elftal zou er zelfs een scout voor Toivonen, die aan zijn vierde seizoen bij PSV bezig is, op de tribune hebben gezeten.

Sunderland is naarstig op zoek naar een vervanger voor Asamoah Gyan. De Ghanees verliet The Black Cats vlak voor het verstrijken van de transferdeadline en koos voor een avontuur bij Stade Rennes, dat uitkomt in de Franse Ligue 1.

In de komende periode zal blijken of Toivonen, die zijn contract bij PSV ook nog kan verlengen, in Eindhoven zal blijven.

Gamemuziek in een klassiek jasje

Het London Philharmonic Orchestra heeft een album gemaakt met allerlei themesongs en andere muziekpassages uit videogames. 'The Greatest Video Game Music' wordt digitaal en in de winkels verkocht vanaf 8 november.

Hieronder is de Call of Duty: Modern Warfare 2-theme van Hans Zimmer te beluisteren.

Andere gamemuziek die op het album staat:

 1. Advent Rising: Muse (Composed by Tommy Tallarico, Emmanuel Fratianni, and Laurie Robinson)
 2. Legend of Zelda: Suite (Composed by Koji Kondo)
 3. Call of Duty: Modern Warfare 2: Theme (Composed by Hans Zimmer)
 4. Angry Birds: Main Theme (Composed by Ari Pulkkinen)
 5. Final Fantasy VIII: Liberi Fatali (Composed by Nobuo Uematsu)
 6. Super Mario Bros. Theme (Composed by Mahito Yokota and Koji Kondo)
 7. Uncharted - Drake's Fortune: Nate's Theme (Composed by Greg Edmonson)
 8. Grand Theft Auto IV: Soviet Connection (Composed by Michael Hunter)
 9. World of Warcraft: Seasons of War (Composed by Jason Hayes)
 10. Metal Gear Solid: Sons of Liberty Theme (Composed by Harry Gregson-Williams)
 11. Tetris: Theme (Composed by Alexey Pajitnov)
 12. Battlefield 2: Theme (Composed by Joel Eriksson)
 13. Elder Scrolls: Oblivion (Composed by Jeremy Soule)
 14. Call of Duty 4 - Modern Warfare: Main Menu Theme (Composed by Stephen Barton and Harry Gregson-Williams)
 15. Mass Effect: Suicide Mission (Composed by Jack Wall and Sam Hulick)
 16. Splinter Cell: Conviction (Composed by Michael Nielsen, Kaveh Cohen, and Amon Tobin)
 17. Final Fantasy: Main Theme (Composed by Nobuo Uematsu)
 18. BioShock: The Ocean on his Shoulders (Composed by Garry Schyman)
 19. Halo 3: One Final Effort (Composed by Martin O'Donnell and Michael Salvatori)
 20. Fallout 3: Theme (Composed by Inon Zur)
 21. Super Mario Bros.: Gusty Garden Galaxy (Composed by Koji Kondo)

Hamilton hoopt op vrede met Massa

Lewis Hamilton en Felipe Massa zijn op zijn zachtst gezegd geen goede vrienden. De Brit wil nu proberen de verstandhouding met de Braziliaan te verbeteren.

"Onze relatie is al een tijdje niet best, maar ik heb altijd respect getoond voor Felipe. Nog steeds, ook al heeft hij zich negatief over mij uitgelaten", liet Hamilton aan de vooravond van de start van de vrije trainingen voor de Grand Prix van Zuid-Korea weten. "Ik hoop dat we de vrede kunnen tekenen."

De aanleiding voor de toenadering van Hamilton kan mogelijk gezocht worden in het afgelopen weekend. Massa was toen, niet voor het eerst dit seizoen, niet te spreken over de rijstijl van zijn Britse collega. "Hij leert het niet", foeterde hij.

'Android krijgt social network voor gamers'

Een bedrijf genaamd Gamefly is druk bezig om binnen afzienbare tijd met een 'social network' te komen voor gamers op de Android. Het bedrijf heeft al een app waarmee je games kan huren en wil deze gamers bij elkaar brengen via een netwerk. Gamefly zegt dat er een update aankomt die dit network opzet.

De application wordt momenteel door een kleine 4,5 miljoen gamers gebruikt. Door de nieuwe update kunnen gamers met elkaar in contact komen, profile-pages aanmaken, nieuwe mensen vinden die dezelfde game spelen en uiteindelijk dus ook gamen. De service was eerder al in gebruik genomen bij iOS. 

gamefly

Fernandes: "Geen GP van India voor Chandhok"

Team Lotus-eigenaar Tony Fernandes zegt niet van plan te zijn om Karun Chandhok de Grand Prix van India te laten rijden. De Maleisiër vindt dat het belang van de tiende plaats in het constructeurskampioenschap zwaarder weegt dan de Indiër zijn thuisrace te laten rijden.

"Op een puur emotioneel niveau zou ik Karun graag in India laten racen, maar er is geen reden om hem zomaar in de auto te zetten en laten racen. We hebben namelijk twee ervaren coureurs onder contract staan en ik moet doen wat het beste is voor het team en onze vaste coureur, niet wat goed is voor Karun of de Indiase racefans," zei Fernandes op de officiële website van de Formule 1.

"We moeten ons bovendien richten op het binnenhalen van de tiende plaats bij de constructeurs en we hebben daar de juiste mensen voor aan boord, terwijl we Karun ook niet onder nog meer druk willen zetten dan hij tijdens zijn thuisrace sowieso al staat. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om zomaar in een Formule 1-auto te stappen en gelijk net zo snel te zijn als je teamgenoot."

"Karun doet zijn werk geweldig en vervult alle opdrachten waar we hem de baan mee op sturen, maar tijdens een heel raceweekend staat er toch wel wat meer druk op de ketel," zei Fernandes. "Uiteindelijk is het echter een beslissing van het hele team, en niet alleen van mij. Wat er gaat gebeuren weet ik dus niet, maar we moeten er absoluut voor zorgen dat we als tiende eindigen bij de constructeurs."

Campagneteam Obama haalt 70 miljoen dollar op

Het campagneteam van Barack Obama heeft tussen juli en september zeventig miljoen dollar (vijftig miljoen euro) opgehaald voor de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president. Dat is meer dan de 55 miljoen dollar die het team zich ten doel had gesteld, maar minder dan in het eerste kwartaal werd binnengehaald.

Hoewel de oogst meevalt, blijkt hieruit toch dat Obama kampt met afnemende populariteit en de zwakke economie. Onlangs noemde hij zich de 'underdog' voor de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Volgens het campagneteam hebben de afgelopen drie maanden meer dan zeshonderdduizend mensen een donatie gedaan, meer dan in het kwartaal daarvoor. Van alle donateurs gaf 98 procent minder dan 250 dollar. De gemiddelde donatie bedroeg 56 dollar (veertig euro).

GTA III voor iPhone en Android

Rockstar Games is trots op de tiende verjaardag van Grand Theft Auto III aanstaande 22 oktober 2011. Om dit te vieren zal Rockstar Grand Theft Auto III voor een select aantal nieuwe generatie iOS- en Android-apparaten in de herfst uitbrengen. 

Het jubileum is een mijlpaal voor de Grand Theft Auto-serie en Rockstar Games. De release van het spel in 2001 was een belangrijke stap voor de serie om uit te groeien tot een begrip. "Grand Theft Auto III toonde ons de mogelijkheden van open wereld games", aldus Sam Houser, oprichter van Rockstar Games. "Het hielp de visie voor het bedrijf, en we hebben die mogelijkheden uitgebreid met elk spel sinds die tijd."

Grand Theft Auto III zal uitkomen voor:

 • Apple iOS Devices: iPad 2, iPhone 4S
 • Android Phones: Droid X2, HTC Evo 2, LG Optimus 2X, Motorola Atrix, Samsung Galaxy S2
 • Android Tablets: Acer Iconia, Asus Eee Pad, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 10.1
Er is er 1 jarig, hoera!

Vliegtuigongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea

Een vliegtuig met aan boord 32 personen is donderdag nabij Madang in Papoea-Nieuw-Guinea neergestort. Dat meldt de staatstelevisie. Naar verluidt hebben vier mensen het ongeluk overleefd.

Het toestel, een Dash 8, stortte neer toen het van Lae naar Madang, in het noorden van het eiland, vloog. Het tweemotorige toestel crashte op ongeveer twintig kilometer van Madang, aldus een woordvoerder van de commissie die onderzoek doet naar vliegrampen. Vrijdag vertrekken onderzoekers naar de plek van het ongeluk.

Volgens Australian Associated Press waren de meeste passagiers ouders die op weg waren om de diploma-uitreiking van hun kinderen bij te wonen. Volgens de Australische publieke omroep werd het gebied ten tijde van het ongeluk gegeseld door een zware storm.

Meer schadevergoeding bij annulering vlucht

Vliegtuigpassagiers hebben in het geval van annulering of grote vertraging ook recht op schadevergoeding voor niet-materiële kosten, zoals taxiritjes en het onderbrengen van huisdieren in een asiel. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag beslist.

Het recht op extra schadevergoeding geldt voor passagiers die niet aan boord mogen of met andere luchtvaartmaatschappijen moeten vliegen.

De zaak was aangespannen door drie gezinnen die in 2008 bij Air France een vlucht hadden geboekt van Parijs naar Rio de Janeiro. Het vliegtuig moest na vertrek rechtsomkeert maken vanwege een technisch defect.

Vliegtuigpassagiers hadden al het recht op schadevergoeding voor de kosten van hun tickets in geval van annulering. Dit geldt nu ook voor vliegtuigen die hun bestemming niet bereiken, aldus het hof.

Bevolking steunt acties Occupy-beweging

Ruim zes op de tien Nederlanders staan positief tegenover de Occupy-beweging. De actie die voor zaterdag staat gepland op het Beursplein in Amsterdam, wordt door 56 procent gesteund. Zestien procent reageert afkeurend. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Maurice de Hond.

Het deel van de bevolking dat zich kan voorstellen aan een dergelijke actie mee te doen is met 32 procent volgens de opiniepeiler hoog te noemen. Alleen onder VVD- en CDA-kiezers is er terughoudendheid over de acties, die gericht zijn tegen de 'inhaligheid in het bedrijfsleven'. Aanhangers van de overige partijnen staan er in meerderheid positief tegenover.

De protesten worden georganiseerd in navolging van soortgelijke acties in de Verenigde Staten. In New York gebeurt dat al enkele weken onder de naam Occupy Wall Street. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat de acties zich sterk gaan uitbreiden.

Voor zaterdagmiddag staan 'bezettingen' gepland in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. "We zijn voor een andere, eerlijkere samenleving", stelt de Nederlandse tak in een verklaring. "De macht van de banken en financiële instellingen moet gebroken worden."

Voor de actie bij de Amsterdamse effectenbeurs hebben zich inmiddels bijna 3200 mensen aangemeld. In de overige steden ligt dit lager. De SP en de FNV hebben hun sympathie uitgesproken.


Bevolking steunt acties Occupy-beweging (Foto: Novum)

Seksopmerking over Berlusconi leidt tot relletje

Bij de opening van een tentoonstelling over de Etrusken in Amsterdam is donderdagmiddag een relletje ontstaan. De Italiaanse ambassadeur Franco Giordano liep met zijn gevolg weg nadat NOS-correspondent Andrea Vreede de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in een lezing had vergeleken met op seks beluste Etruskische koningen. Dat meldt het studentenblad Folia.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft nog geprobeerd de gemoederen in het Allard Pierson Museum te kalmeren, maar dat mislukte. Het eerste exemplaar van de tentoonstellingsgids is niet aangeboden. Vreede bevestigt via Twitter dat de ambassadeur het museum boos heeft verlaten.

Volgens kenners van de Italiaanse geschiedenis was de toespraak van Vreede smakeloos en zat hij vol fouten, aldus Folia.

Syndicate-gameplay in elf minuten

Er is een complete gameplayvideo van de veelbesproken Syndicate-remake opgedoken. Deze video laat nieuwe gameplayelementen zien van de first person shooter.

De onderstaande video laat het level Executive Search zien, waarin je een chip moet stelen van een concurrerend bedrijf. De uitvoerend producent van de titel begeleid ons door het level, en informeert ons over de verschillende opties tot je beschikking hebt. Het 'breaching', oftwel het hacken wordt uitgelegd. Je kunt gesloten deuren hacken, maar ook personen zelf om klusjes op te knappen. Door chips van hogere functionarissen uit hun hoofd te stelen kan jouw afdeling de chip analyseren om jezelf later te upgraden.

In de tweede video zien we in het kort de geschiedenis van de Syndicate-franchise.

Syndicate komt uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Windows op 24 februari 2012.

Drie nieuwe maps BF3 onthuld

Vandaag zijn op het Battlefield Blog verschillende maps onthuld die speelbaar zijn in de multiplayer van Battlefield 3. Over een paar weken komt de game uit en maker DICE geeft daarom steeds meer informatie over de inhoud van de game. We hebben de nieuwe maps even op een rijtje gezet.

Operation Firestorm
Operation Firestorm
Volgens ontwikkelaar Niklas Astrand past Atacama Desert (van Bad Company 2) met wat puzzelen bijna drie keer in deze grote woestijnmap. Het is voor alle speltypes geschikt, en volgens DICE een van de grootste maps die ze hebben.

Tehran Highway
Tehran Highway 

Deze map speelt zich af in Teheran, waar men vecht om de grote snelwegen van de hoofdstad. Deze nachtmap is erg op infanterie gericht, maar heeft ook voertuigen.

Damavand Peak
Damavand Peak
Damavand Peak heeft zijn startpunt op een opvallende plek: bovenop een metershoge berg. Spelers die daar beginnen moeten hoe dan ook een keer naar beneden, en daarom wordt de map intern 'Basejump' genoemd. Vooral in Rush moet het een interessante map zijn om te spelen.

Morgen moeten er weer een aantal maps worden onthuld. Battlefield 3 moet over een paar weken uitkomen voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Hacker schond privacy sterren uit verslaving

De man die e-mailaccounts van verschillende beroemdheden heeft gehackt, handelde uit verslaving aan informatie over hun privéleven. Dat heeft de hacker, Christopher Chaney, verklaard aan het nieuwsprogramma Action News Jacksonville.

"Het begon uit nieuwsgierigheid", vertelt Chaney. "Het veranderde echter in een verslaving aan het zien van wat zich achter de schermen afspeelt in het leven van de mensen die je ziet op het witte doek."

Chaney werd woensdag opgepakt voor het hacken van e-mailaccounts van onder anderen Scarlett Johansson en Mila Kunis. Hij ontkent echter dat hij de foto's wilde gebruiken voor eigen gewin. "Ik heb de foto's nooit willen verkopen of openbaar maken."

"Ik bied mijn oprechte excuses aan", zegt Chaney. "Ik weet dat wat ik heb gedaan waarschijnlijk de ergste schending van privacy is die iemand kan ervaren." Chaney wordt onder meer verdacht van het stelen van andermans identiteit.

Chaney is weer op vrije voeten na het betalen van een borgsom. Hij kan een celstraf van 121 jaar krijgen.

'Mourinho moet Portugal naar EK leiden'

Volgens El Mundo hopen diverse Portugese internationals dat José Mourinho per direct de taken overneemt van bondscoach Paulo Bento. De trainer van Real Madrid moet Portugal leiden tijdens de dubbele confrontatie met Bosnie-Herzegovina in de play-offs voor het EK.

Afgelopen dinsdag verloor Portugal met 2-1 van Denemarken. Dit resultaat hield in dat Denemarken zich direct plaatste voor het EK en dat Portugal werd veroordeeld tot het spelen van play-offs. Na afloop van de wedstrijd kreeg Bento veel kritiek te verwerken.

Geruchten over een eventuele komst van Mourinho werden na de nederlaag tegen de Denen steeds sterker. Nu zouden ook diverse internationals te kennen hebben gegeven dat ze Mourinho voor de groep willen hebben. Een jaar geleden deed de Portugese voetbalbond al een poging om Mourinho te strikken als bondscoach. Destijds weigerde Real Madrid medewerking te verlenen aan een dubbelrol.

Recherche rolt internationale drugsbende op

De nationale recherche heeft maandag vijf verdachten aangehouden in een internationaal onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De verdachten zouden containers met cocaïne via de havens van Antwerpen en Rotterdam hebben ingevoerd. Sommigen van hen zijn vermoedelijk betrokken bij de drugshandel in en om Amsterdam.

De groep zou in het voorjaar betrokken zijn geweest bij een overzees cocaïnetransport uit Zuid-Amerika. De douane vond toen 124 kilo cocaïne in een zeecontainer in de Rotterdamse haven.

In hun woningen in Amsterdam is beslag gelegd op zes vuurwapens, ruim dertigduizend euro, tientallen dure horloges, mobiele telefoons, computers en documenten. Bij een verdachte werden een audio-installatie ter waarde van enkele tienduizenden euro's en zeer exclusieve kleding in beslag genomen.

Naast deze arrestaties hield de Spaanse politie maandag op verzoek van Nederland twee mensen aan, onder wie de 41-jarige hoofdverdachte. Het voorarrest van de in Nederland opgepakte verdachten is donderdag met twee weken verlengd. Het tweetal dat in Spanje is aangehouden met een Europees arrestatiebevel wordt binnenkort overgeleverd aan Nederland.

Seizoen Superleague Formula abrupt ten einde

Aan het seizoen in de Superleague Formula is vandaag abrupt een einde gekomen nadat de organisatie van de autosportklasse bekendmaakte dat de nog resterende Aziatische races geschrapt zijn. Hierdoor is Team Australië winnaar geworden van het uitgeklede seizoen 2011.

De Superleague Formula had voor dit seizoen grootse plannen om allerlei continenten aan te doen en er een volwaardige kalender van te maken. Uiteindelijk zijn alleen de races in Assen en op Zolder nu doorgegaan. Er werden wedstrijden in Brazilië, Rusland en Nieuw-Zeeland van de kalender gehaald en vandaag werd bekend dat er ook niet in China geracet zal gaan worden omdat de organisaties in Beijing en in Shanghai de zaken niet in orde hebben.

Ook stond er op 12 en 13 november nog een wedstrijd in Zuid-Korea op de kalender, maar deze is geschrapt, omdat de andere wedstrijden niet doorgaan. "Net als iedereen ben ik gefrustreerd dat we Azië dit jaar niet bezoeken, maar ik kan de fans verzekeren dat de plannen voor een aanzienlijk beter pakket in 2012 al in een vergevorderd stadium zijn," zei Superleague Formula-directeur Robin Webb die beterschap belooft.

Radboud opent toxicologiepoli voor werknemers

Het UMC Sint Radboud in Nijmegen en de Arbo Unie openen deze week een polikliniek voor mensen die ziek zijn geworden door chemische stoffen waaraan ze tijdens hun werk zijn blootgesteld. De kliniek moet ervoor zorgen dat de juiste diagnose sneller wordt gesteld en dat herhaling bij collega's wordt voorkomen, meldt het ziekenhuis in Nijmegen donderdag.

Onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten wees vorig jaar uit dat elk jaar in Nederland minstens drieduizend mensen sterven door zaken waaraan ze tijdens hun werk hebben blootgestaan. Kanker is met 1350 sterfgevallen per jaar de voornaamste doodsoorzaak, als gevolg van het werken met chemische stoffen of asbest.

Ziektes als gevolg van blootstelling aan chemische stoffen worden volgens het UMC Sint Radboud nauwelijks herkend in de reguliere zorg. Dat zou onder meer komen doordat er onvoldoende aandacht voor is, de kennis ontbreekt of omdat het stellen van een diagnose complex en tijdrovend is.

Mensen met klachten die mogelijk komen door werken met chemische stoffen kunnen bij de polikliniek klinische arbeidstoxicologie terecht als ze een verwijzing van de bedrijfsarts hebben.

[EK] Li Jie en Timina ook in dubbelspel succesvol

Li Jie en Elena Timina hebben tijdens het Europees kampioenschap tafeltennis in het Poolse Gdansk de derde ronde bereikt in het dubbelspel. Het duo won gisteren met Oranje goud in de landenwedstrijd en in het enkelspel wisten beide tafeltennisters vandaag de tweede ronde te halen.

In de tweede ronde was het Nederlandse duo met 3-1 te sterk voor het Oekraïense koppel Polina Trifonova/Irina Motsik: 3-1 (7-11 11-7 11-7 11-8). Linda Creemers en Britt Eerland overleefden de tweede ronde niet. Zij kwamen duidelijk tekort tegen de sterke Hongaarse vrouwen Krisztina Toth en Georgina Pota: 0-3 (3-11 6-11 6-11).

Rooney mist gehele groepsfase tijdens EK

Engeland zal tijdens de groepsfase van het Europees kampioenschap voetbal geen beroep kunnen doen op Wayne Rooney. De spits kreeg in het laatste EK-kwalificatieduel met Montenegro een rode kaart en is door de tuchtcommissie van de UEFA voor drie duels geschorst.

In het duel met Montenegro trapte hij een tegenstander na. Bondscoach Fabio Capello speelt de komende tijd al een beetje in op het gemis van Rooney door oefenduels te spelen zonder de aanvaller van Manchester United op te roepen. De Engelse voetbalbond heeft overigens drie dagen de tijd om tegen de straf in beroep te gaan.

Ruim 130 theorieën over dood Groninger

De politie heeft tot nu toe 133 theorieën binnengekregen over de dood van een 65-jarige man in het prostitutiegebied van Groningen. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

Via internet kunnen mensen melden wat zij denken dat is gebeurd. De politie legt de scenario's naast informatie uit het onderzoek. De politie hoopt zo op nieuwe ideeën te komen. Het uitzoeken van de informatie is volgens de politie een tijdrovende klus. Aan de zaak werken veertig politiemensen.

Het slachtoffer, een 65-jarige man, werd 16 september dood in aangetroffen in het portiek van zijn woning op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Schoolholm in Groningen. Het slachtoffer deed volgens de politie bijna dagelijks klusjes voor prostituees, zoals het halen van boodschappen.

Op de website onderzoekzuiderdiep.nl kunnen mensen sinds twee weken melden hoe, waarom en door wie ze denken dat de man om het leven is gebracht.

Toch verbod op investeren in clustermunitie

Het kabinet komt toch met een verbod op directe investeringen in clustermunitie. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag in een brief aan de Eerste Kamer.

Tot nu toe wilde het kabinet geen verbod, maar afspraken tussen alle financiële instellingen om geen geld meer te steken in clustermunitie. Een verbod zou niet nodig zijn, omdat Nederland zich heeft aangesloten bij een internationaal verdrag tegen clustermunitie. Ook zou een verbod moeilijk te handhaven zijn.

De Eerste Kamer nam echter een motie aan waarin de regering werd opgeroepen te komen met een expliciet verbod. De Tweede Kamer nam eerder al een soortgelijke motie aan.

De Jager stelt donderdag in zijn brief dat clustermunitie 'onaanvaardbaar humanitair leed' veroorzaakt. Rond de jaarwisseling moet er een nadere uitwerking van het verbod op tafel liggen.

Clustermunitie bestaat uit granaten die uiteenvallen in honderden kleine bommen. Veel van deze munitie gaat niet af, zodat lang na een oorlog nog mensen gewond raken of om het leven komen. Vooral kinderen worden het slachtoffer.

Datum voor Thor 2 opgeschoven

Eerder dit jaar, in april werd bekend dat Disney een sequel zou releasen van de populaire action/adventure film Thor. De datum van de sequel op Thor is echter een aantal maanden opgeschoven.

De sequel die niet geheel onverwacht Thor 2 zal heten komt in plaats van 26-07-2013 op 15-11-2013 uit, deze nieuwe voorlopige datum is vandaag vrijgegeven.

In de eerste film viel Thor (Chris Hemsworth), de zoon van Odin te zien die uit het rijk Asgard naar aarde werd verbannen. Eenmaal op aarde ontmoet hij de wetenschapster Jane Foster (Natalie Portman) waar hij een relatie mee krijgt. De slechterik in het verhaal stuurt echter een "Destroyer" op aarde af waarmee Thor met behulp van Jane de confrontatie mee aangaat.

Thor 2 zal echter niet zoals deel een door Kenneth Branagh worden geregisseerd, Marvel is momenteel nog op zoek naar een geschikte regisseur.

Datum voor vervolg Thor opgeschoven
 

Vier op de tien PVV-kiezers: Stop met gedogen

Van de PVV-stemmers vindt 41 procent dat de partij van Geert Wilders de gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA moet intrekken wegens het besluit het Europese noodfonds voor de euro te versterken. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 4000 PVV-kiezers.

Het vertrouwen van de PVV-achterban in het kabinet blijkt na een jaar gedogen flink gedaald. Vorig jaar oktober had nog 80 procent vertrouwen in de kersverse ploeg van premier Mark Rutte, tegen 59 procent nu, een jaar later.

Medunjanin: "Portugal is ideale tegenstander"

Bosnië-Herzegovina speelt zijn EK play-off duels tegen Portugal. Oud-AZ speler Haris Medunjanin is blij met deze loting.

"Wij zijn sterker dan twee jaar geleden. Als team zijn wij gegroeid", reageert Medunjanin direct na de loting tegenover SportSport.ba. "We moeten belangrijke wedstrijden winnen om naar een groot toernooi te gaan. We hebben er nieuwe spelers bij, onze instelling is veel beter dan eerst."

De middenvelder van Maccabi Tel Aviv uit Israël ziet de Portugezen als een ideale tegenstander. "Zij willen graag voetballen en spelen ook erg technisch en verzorgd voetbal. Dat ligt ons het meest. We zouden meer problemen hebben met een fysieke en verdedigende ploeg.''

Zijn bondscoach, Safet Susic, heeft zijn eigen mening over de loting. "Dit is het ergst denkbare scenario. Ik wilde Portugal hoe dan ook ontlopen", meent hij. Medunjanin heeft te kennen gegeven dat zijn team alles moet geven om naar het EK te gaan. "We moeten winnen, anders hebben we niks te zoeken op het EK."

Harry Potter-acteur Jamie Waylett weer in opspraak

Jamie Waylett is opnieuw in opspraak geraakt. De 22-jarige acteur, bekend als Vincent Korzel uit zes Harry Potter-films, wordt verdacht van het bij zich dragen van een molotovcocktail. Waylett had die bij zich tijdens onlusten in Londen in augustus.

Ook wordt de acteur onder meer verdacht van het in bezit hebben van cannabis, schrijft de Britse krant The Guardian. Waylett werd op 20 september gearresteerd, maar werd negen dagen later op borgtocht vrijgelaten. Hij moet in november voorkomen.

Waylett werd in 2009 al veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur wegens het kweken van wiet, wat naar verluidt de reden was dat hij niet meer te zien was in de laatste twee Potter-films. Agenten ontdekten acht tassen wiet en een mes in een auto waarin de acteur samen met een vriend zat.


Harry Potter-acteur Jamie Waylett weer in opspraak (Foto: Novum)

Djokovic sluit 2011 af als nummer één

Novak Djokovic zal voor het eerst in zijn tennisloopbaan het jaar afsluiten als nummer één van de wereldranglijst. Rafael Nadal werd eerder vandaag tijdens de Shanghai Masters al vroegtijdig uitgeschakeld en zodoende kan de Serviër niet meer gepasseerd worden door zijn cocurrenten.

Djokovic doet vanwege een rugblessure niet mee aan het toernooi in Shanghai. Wel is hij eind november actief in Londen tijdens de Mastersfinale, het officieuze wereldkampioenschap. Op vier juli werd Djokovic koploper van de wereldranglijst nadat hij Wimbledon op zijn naam wist te schrijven.

Strengere controle op arboregels

Bedrijven die de arboregels aan hun laars lappen worden harder bestraft. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD) kondigde donderdag aan de controles op de arbeidsomstandighedenwet te verscherpen en de sancties voor bedrijven die zich hier niet aan houden te verzwaren.

Voor risicovol werk moeten bedrijven een zogeheten arbocertificaat hebben. Dit stelsel gaat op de schop. Bedrijven die het niet nauw nemen met de veiligheid rond onder meer asbest, liften, machines, en persoonlijke beschermingsmiddelen voor werkgevers raken hun certificaat eerder kwijt.

"Deze eerste stap in de herziening van het stelsel van wettelijke arbocertificaten maakt de Nederlandse werkvloer veiliger", zegt De Krom. "De gezondheid van werknemers en burgers telt daarbij zwaar."

Schultz werkt ov-autoriteit nader uit

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) gaat de plannen voor een zogeheten ov-autoriteit die belast is met de goede invoering van de ov-chipkaart nader uitwerken. Dat zegde de bewindsvrouw donderdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In het parlement klonk van verschillende kanten kritiek op het plan. Diverse fracties willen juist dat de 'regie' bij de minister komt te liggen en zijn bang dat een ov-autoriteit niet veel meer is dan een nieuwe, weinig effectieve overlegclub in het toch al complexe ov-chipkaartdossier. Wettelijk gezien is de minister namelijk verantwoordelijk voor het spoor en de provincies en gemeenten voor de treinen en bussen.

De ov-autoriteit is een uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Meijdam, die onderzoek deed naar de problemen met de ov-chipkaart. Schultz wees erop dat de Kamer altijd heeft opgeroepen dat zij de regie meer naar zich zou toetrekken, wat met de ov-autoriteit volgens haar gebeurt.

Niettemin is het ook niet haar bedoeling om nieuwe 'tussenlagen' te creëren. Daarom gaat ze het voorstel verder uitwerken met een 'light' en 'heavy' versie van de ov-autoriteit. De rol van het rijk en de rol van de regio worden daarbij duidelijk omschreven. Het nieuwe voorstel moet in februari klaar zijn.

Het is wel de bedoeling dat de autoriteit knopen moet kunnen doorhakken, zei Schultz. Problemen die nu spelen zijn het dubbele instaptarief en de invoering van het zogenoemde single check in check out, waarbij reizigers maar een keer hoeven in en uit te checken tijdens een reis met meerdere vervoerders.

Veldrijder Stybar klopt Nys in Ardooie

Veldrijder Zdenek Stybar wist de Kermiscross Ardooie op zijn naam te schrijven. De Tsjech was in de zeventiende editie van dit evenement in de sprint te sterk voor de Belg Sven Nys. Dieter Vanthourenhout kwam tien seconden hierachter als derde over de meet.

Halverwege de wedstrijd in Ardooie wist Vanthourenhout weg te rijden bij de rest van de veldrijders. Stybar en Nys achterhaalden de Belg, waarna ze in de slotfase nog bij hem wegreden om in de sprint uit te maken wie er ging winnen.

Phoenix Wright tegen Marvel-helden

Als je je niet kan voorstellen hoe advocaat Phoenix Wright zich in een fighter staande houdt, bekijk dan onderstaande trailer van Ultimate Marvel vs Capcom 3.

Het is bijna knap te noemen, maar de creatieve geesten bij Capcom hebben Phoenix Wright in de fighter gekregen. De daadkrachtige advocaat slaat zich met vonnissen en bekentenissen door de rij met superhelden heen. En Maya Fey komt ook nog om de hoek kijken. Zelfs zijn superaanvallen komen zo uit de rechtbank.

Ultimate Marvel vs Capcom 3 komt uit op 18 november voor Xbox 360 en PlayStation 3. Een PlayStation Vita-versie zal later verschijnen bij gebrek aan handheld tot nu toe.

Berlusconi: Ik blijf aan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is geenszins van plan af te treden. Dat zei hij donderdag, een dag voor een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement.

Dit is de enige geloofwaardige regering om het land door de groeiende schuldencrisis te manoeuvreren, zei de premier. Als Berlusconi vrijdag verliest, moet hij aftreden. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen, zei hij.

Berlusconi verzocht om de vertrouwensstemming nadat het parlement er eerder deze week niet in was geslaagd overeenstemming te bereiken in een routinestemming over de begroting van 2010.

"De regering vraagt om een bevestiging van het vertrouwen omdat zij volledig bewust is van de risico's die het land loopt en omdat de deadline die door de markt is ingesteld niet overeenkomt met sommige politieke rituelen", zei Berlusconi.

De positie van de Italiaanse premier is de afgelopen tijd flink verzwakt door persoonlijke schandalen, rechtszaken en de steeds zwakker worden financiële positie van Italië. Diverse malen is vanuit de oppositie opgeroepen tot nieuwe verkiezingen, maar Berlusconi heeft deze aanvallen tot dusverre steeds weten af te slaan.

Het overleven van een vertrouwensstemming is niet hetzelfde als het land regeren, zei oppositieleider Pierluigi Bersani. "De regering pakt de situatie niet aan. De problemen zijn kristalhelder, maar hij weet alleen maar hoe hij met trucjes op het pluche kan blijven zitten."

De verdeeldheid in het parlement werd donderdag eens te meer duidelijk door het wegblijven van een groot deel van de oppositie.


Berlusconi: Ik blijf aan (Foto: Novum)

Zweeds overheidsgebouw ontruimd om verdacht pakket

Delen van een overheidsgebouw in Stockholm zijn donderdag korte tijd ontruimd geweest, nadat medewerkers een verdacht pakket hadden aangetroffen. Tevens werden straten in de omgeving korte tijd afgesloten. Dat heeft de Zweedse politie bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Ulf Lindberg hebben de medewerkers direct de politie op de hoogte gesteld toen het pakket werd ontdekt. Die deelde de mening over het pakket en schakelde explosievendeskundigen in. De politie weet inmiddels wie het pakket heeft gestuurd. Het is nog onduidelijk wat er in het pakketje zat.

In het gebouw bevinden zich kantoren van ministers en van premier Fredrik Reinfeldt.

Junglemeisje Britt uit de kleren met tijger

Britt Dekker wil naakt poseren met een tijger. De winnares van Echte Meisjes in de Jungle gaat op een geheime locatie uit de kleren voor Playboy. Britt moet nog dit jaar in haar evakostuum te zien zijn.

Maar Britt wil niet uit de kleren met de eerste de beste tijger. "We gaan een witte babytijger regelen voor de shoot, dat wil ik zo graag", twittert Britt donderdagmiddag. De eerste pikante foto's van de 19-jarige blondine zijn donderdag genomen.

De fotoshoot kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Britt maakte begin deze week een einde aan maandenlange geruchten. "Misschien moet ik het toch maar doen dan", zei de realityster toen haar weer werd gevraagd uit de kleren te gaan. Vervolgens was Dekker haar paspoort kwijt, waardoor vliegen naar het buitenland moeilijk werd. Woensdag bleek dat Britt toch naar een tropisch oord kon voor haar naaktreportage.

Maar ook donderdag had Britt, die bekend staat om haar niet altijd even snuggere uitspraken, een ongelukje. "Shit, ik heb m'n hele villa laten overstromen", twitterde de blondine. "Maar geen tijd om te dweilen, nu in de make up."

VVD-ministers sympathieker geacht dan CDA'ers

De ministers van de VVD worden zowel sympathieker als vakbekwamer geacht dan hun collega's van het CDA. Dat blijkt uit onderzoek van Synovate, heeft het bureau donderdag gemeld.

Kiezers geven de zes VVD-ministers gemiddeld een 'sympathiescore' van 5,7, terwijl de zes CDA'ers het met een 5,4 moeten doen. De bekwaamheid van de VVD'ers wordt met een 5,7 beoordeeld. Die van de CDA'ers met een 5,6.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn zowel de sympathiekste als de bekwaamste ministers, vinden de ondervraagden. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wordt zowel onsympathiek als onbekwaam gevonden. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) staat bij kiezers niet te boek als sympathiek, maar wordt wel gezien als competent.


VVD-ministers sympathieker geacht dan CDA'ers (Foto: Novum)

Krajicek door in ITF Joue-Les-Tours

Michaëlla Krajicek heeft op het ITF-toernooi in het Franse Joue-Les-Tours de kwartfinales weten te bereiken. Onze landgenote, als vierde geplaatst, won in twee sets van de Bulgaarse Elitsa Kostova; 7-5 en 6-4.

In de kwartfinales treft onze landgenote de winnaar van de partij tussen de als achtste geplaatste Zwitserse Stefanie Vögele of de Franse tennister Julie Coin. Gisteren wist Kiki Bertens zich ook voor de kwartfinales te plaatsen. Zij treft hierin de als zevende geplaatste Russische Alexandra Panova.

Men in Black wordt game

In het voorjaar verschijnt de game Men in Black: The Book of Thoth tegelijk met de bioscoopfilm Men in Black 3. Het actiespel volgt niet het verhaal van de film, maar heeft een eigen verhaal. Dat heeft uitgever Activision donderdag bekendgemaakt.

"We maken een game met de productiewaarde van een Hollywoodfilm", zegt uitvoerend vicevoorzitter David Oxford van Activision. Sony Pictures Entertainment voegt daar aan toe: "We vinden het geweldig dat de Men In Black voor het eerst tot leven komen op de huidige generatie consoles".

Het spel moet, net als de verschillende films, een mix bieden van actie en humor. Bekende gezichten uit de nieuwe en de eerdere films zijn terug te zien in het spel. Het spel zal met een exclusief en futuristisch schietaccessoire geleverd worden om als interplanetair geheim agent in je huiskamer te gaan schieten.

In 1997 was de eerste Men in Black-film een enorme hit. Will Smith en Tommy Lee Jones speelden toen de hoofdrollen. Het tweede deel met dezelfde hoofdrolspelers stamt uit 2002. In het voorjaar te verschijnen derde deel worden Smith en Jones bijgestaan door Josh Brolin en Alice Eve.

Men in Black: The Book of Thoth komt tegelijkertijd met de film, in het voorjaar 2012,  uit voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo 3DS.


Men in Black wordt game

Manchester United populairste voetbalclub ter wereld

Manchester United is met wereldwijd 345 miljoen supporters de populairste voetbalploeg ter wereld. Het Duitse sportmarketingbureau Sport+Markt ondervroeg duizend mensen in 34 verschillende landen. Op basis daarvan stelde het bureau de onderstaande lijst samen.

De Engelse voetbalploeg blijft de Spaanse topclubs FC Barcelona en Real Madrid ruim voor. Maar liefst zeven Engelse voetbalclubs komen voor in de top-dertien. Er staan geen Nederlandse ploegen in de top-dertien.

# Club Aantal fans in miljoenen
1 Manchester United (Eng)
345
2 FC Barcelona (Spa)
270
3 Real Madrid (Spa)
174
4 Chelsea (Eng)
135
5 Arsenal (Eng)
113
6 AC Milan (Ita)
99
7 Liverpool (Eng)
71
8 Internazionale (Ita) 49
9 Bayern München (Dui)
24
10 Juventus (Ita)
20
11 Manchester City (Eng) 18
12 Tottenham Hotspur (Eng)
11
13 Newcastle United (Eng)
6

Brard, Paay en Simic treden op als Diva's on Stage

Patty Brard, Patricia Paay en Tatjana Simic gaan gezamenlijk optreden. Het trio dat is te zien in het RTL-programma Diva's Draaien Door is nu ook te boeken als Diva's on Stage. Dat heeft het management van de dames donderdag bekendgemaakt.

Het management spreekt van 'een bijzondere act'. Alle drie de dames hebben al ervaring op het podium. Brard zat vroeger in de meidengroep Luv, Paay in The Star Sisters. Simic bracht solo verschillende singles uit.

In Diva's Draaien Door bundelen Brard, Paay en Simic hun krachten om mensen die omkomen in het werk te helpen. De dames nemen voor een paar dagen een bedrijf over en het geld dat ze verdienen komt ten goede aan de instelling.

Bilic wil revanche nemen op Turkije

Kroatië werd vanmidddag tijdens de loting van de play-offs voor het EK 2012 gekoppeld aan Turkije. Bondscoach Slaven Bilic beseft dat het een zware loting is, maar is er zich ook van bewust dat de ploeg op deze manier revanche kan nemen op de Turken.

"We hebben gewacht en gedroomd om na drie jaar revanche te kunnen nemen. We herinneren ons allemaal hoe we tijdens het EK in 2008 de kwartfinale verloren", waarmee Bilic doelt op de dramatische verlopen kwartfinale voor de Kroaten.

In het Ernst Happel Stadion in Wenen kwam Kroatië in de 119e minuut op voorsprong door een treffer van Ivan Klasnic. Diep in de blessuretijd van de tweede verlenging wist Semih Sentürk namens de Turken alsnog een strafschoppenserie af te dwingen. Daarin wisten Luka Modric, Ivan Rakitic en Mladen Petric niet te scoren en zodoende plaatste Turkije zich voor de halve finales.

"Natuurlijk is Turkije een sterke tegenstander, maar wij zijn sterker. Het zal niet makkelijk zijn. Turkije is waarschijnlijk de zwaarste opponent die we konden treffen. Maar volgens mij hebben we klasse. We hebben een beter team en moeten dit dus ook winnen", aldus Bilic.

Toro Rosso test verbeterde uitlaten opnieuw

Scuderia Toro Rosso zal dit weekend in de trainingen voor de Grand Prix van Zuid-Korea de nieuwe uitlaten voor de geblazen diffuser opnieuw uit gaan proberen. De Italianen testten het systeem al in Japan, maar daar liepen de temperaturen te hoog op, waardoor het van de auto's gehaald moest worden.

"We hebben maar een paar dagen de tijd gehad om iets te bedenken en hopelijk pakt het goed uit. We weten niet of het genoeg is, maar we proberen het vrijdagochtend zeker uit om te kijken of de betrouwbaarheid dit keer wel in orde is. In Japan bracht het wat we verwacht hadden, alleen braken de uitlaatmondingen steeds na drie of vier ronden door de hoge temperaturen," zei coureur Sébastien Buemi die weet dat het vernieuwde systeem een verbetering is.

'Red Orchestra heeft reputatie Tripwire geschaad'

De vele fouten in het schietspel Red Orchestra 2 hebben de reputatie van het Amerikaanse gamebedrijf Tripwire Interactive geschaad. De game zat zo vol met fouten dat het bedrijf nu veel moet goedmaken met zijn fans. Dat vertelde studiobaas Alan Wilson tegenover Novum Nieuws.

Pas toen de game op de markt was, ontdekte de gamestudio grove fouten in de statistieken van de game. Hier konden gamers misbruik van maken en op die manier veel sterker worden dan andere spelers. De testfase die Red Orchestra 2 heeft gehad, viel in het niets met de honderdduizend spelers die de game nu spelen.

De gamestudio uit Atlanta gaat zo snel mogelijk de opgelopen schade herstellen. Zo is vorige week een herstart doorgevoerd van de database. Gamers die de game sinds eind september spelen, zijn al hun verdiende punten kwijt. Wilson wil het nog goedmaken met deze spelers. Daarnaast wil de gamestudio nog voor de kerst met nieuwe missies komen.

De reden dat de gamestudio heeft besloten de release van het spel toch door te zetten, is gebaseerd op financiën. Twee maanden langer werken aan het spel zou betekenen dat de game gelijktijdig met Call of Duty en Battlefield zou uitkomen. "Tegen de reputatie en marketing van die spellen kunnen wij niet opboksen", zei Wilson. Doorschuiven naar volgend jaar was financieel niet haalbaar, daar heeft de gamestudio het geld niet voor.

Tripwire Interactive bracht twee jaar geleden het schietspel Killing Floor uit. Met bijna een miljoen verkochte exemplaren is het de meest succesvolle game van het bedrijf. Wilson zou blij zijn als hij de verkoopcijfers van Call of Duty had, maar mocht Red Orchestra 2 de miljoengrens doorbreken dan gaat de champagne open.


'Red Orchestra heeft reputatie Tripwire geschaad'

Gratis spellen voor Playstation Vita

Gameontwikkelaars mogen gratis spellen aanbieden voor de PlayStation Vita. Het staat hen ook vrij door middel van de verkoop van bijvoorbeeld virtuele kledingstukken geld te verdienen aan deze spellen. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra op basis van uitspraken van Chris Norden, hoofd van de afdeling software-ondersteuning van Sony.

Voor zover bekend hebben zich nog geen ontwikkelaars gemeld die gebruik gaan maken van dit verdienmodel, ook wel free-to-play genoemd. Voor de PlayStation 3 heeft Sony een soortgelijk beleid. Met online spellen als Free Realms en DC Universe Online wordt geld verdiend met de verkoop van virtuele voorwerpen. De gratis free-to-playspellen worden niet via winkels verkocht en zijn alleen online te krijgen.

De PlayStation Vita ligt in december in Japan in de winkels. In Europa wordt de draagbare spelcomputer begin volgend jaar verwacht. De prijs wordt 249 euro. Een exacte releasedatum heeft Sony nog niet genoemd.


Gratis spellen voor PlayStation Vita

[GP2] Melker test op Barcelona voor iSport

Nigel Melker zal bij de GP2-test op het circuit van Barcelona uit gaan komen voor iSport. De Nederlander racete dit jaar in de GP3 en Formule 3 Euroseries en kreeg al een GP2-test bij Arden. Voor dat team maakte hij in Jerez indruk door zich tussen de ervaren coureurs te nestelen op de tijdenlijst.

Voor Arden zette Melker op de tweede testdag de derde tijd neer, waardoor voor de test in Barcelona belangstelling voor hem kwam van iSport. Dat team zal ook de Poolse Porsche Supercup-coureur Kuba Giermaziak, Marcus Ericsson en Tom Dillmann laten rijden in Catalonië. In het verleden kwam Giedo van der Garde al eens succesvol in de GP2 uit voor dit team.

Opnamestop om schurft in ziekenhuis Bergen op Zoom

Het Lievensberg-ziekenhuis in Bergen op Zoom heeft onlangs een patiënt opgenomen die een besmettelijke vorm van schurft bleek te hebben. Daarom is voor de geriatrische verpleegafdeling tijdelijk een opnamestop ingesteld. Het ziekenhuis heeft maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen.

De besmette patiënt wordt in isolatie verder verpleegd en de afdeling is grondig schoongemaakt. De kans dat andere patiënten besmet zijn geraakt is klein, meldt het ziekenhuis donderdag op zijn website.

Patiënten die tegelijk met de besmette patiënt opgenomen zijn geweest worden preventief met pillen behandeld en wordt aangeraden thuis hun kleding en beddengoed grondig schoon te maken. Ziekenhuismedewerkers die direct contact met de patiënt hadden, krijgen een tablettenkuur. Ook hun huisgenoten moeten worden behandeld.

De huidziekte scabiës wordt veroorzaakt door de schurftmijt en zorgt voor veel jeuk. De aandoening komt regelmatig voor, is ongevaarlijk en goed behandelbaar. Scabiës wordt overgedragen via lichamelijk contact, beddengoed of kleding.

Kvitova voert Tsjechisch Fed Cup-team aan

Petra Kvitova zal tijdens de Fed Cup-finale tegen Rusland het Tsjechische team aanvoeren. De ploeg bestaat behalve de winnares van Wimbledon verder uit Lucie Safarova, Lucie Hradecka en Kveta Peschke.

Voor captain Petr Pala was de keuze van Kvitova best lastig: "Het was geen eenvoudige beslissing. Ik heb er wel een paar dagen en nachten over moeten nadenken." Op dit moment heeft Tsjechië zes speelsters in de top-vijftig van de wereldranglijst staan.

Vrouw vrij na verkrachten jongeman

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft deze week een 43-jarige vrijgesproken van verkrachting. De beste vrouw had zich klaargereden op een 23-jarige man. Door een maas in de wet kan men in België haar echter niet veroordelen.

De arme man was bevriend met de dochter van de vrouw. Hoewel de vrouw wist dat de jongeman een verstandelijke beperking heeft, probeerde ze hem toch te versieren. Op 13 maart vorig jaar kwam het daadwerkelijk tot een vrijpartij tussen het tweetal. Zijn moeder kreeg later lucht van het avontuurtje van haar zoon en diende een maand later een aanklacht in.

De jongeman is geestelijk gezien nog maar 7 jaar jong. De vrouw heeft in de rechtbank toegegeven seks met hem te hebben gehad. Omdat hij haar echter penetreerde, is er geen sprake van verkrachting. Ook van aanranding is zij vrijgesproken. Zij heeft de knaap namelijk seksueel getinte sms'jes gestuurd, dus hij had kunnen weten wat hem te wachten stond.

Avatar is meest gedownloade film

Avatar is sinds de film in première ging in 2009 meer dan 21 miljoen keer gedownload. De film voert daarmee de lijst aan van meest gedownloade films, maakte de weblog TorrentFreak bekend.

Vorig jaar voerde Avatar ook de lijst aan. Toen stond de score nog op 16,5 miljoen downloads. De download-score is opmerkelijk omdat de regisseur van de succesvolle 3D-film, James Cameron, altijd heeft beweerd dat 3D-films de beste oplossing zijn tegen het downloaden van films zonder ervoor te betalen. Avatar staat tegelijkertijd bovenaan de lijst van bestverdienende films aller tijden.

De sciencefictionfilm leverde wereldwijd tot nog toe 2,7 miljard dollar op. Op de lijst van meest gedownloade films staan veel titels die een groot succes waren in de bioscopen. Op twee staat The Dark Knight, de derde plek is voor Transformers: Dark of the Moon en op vier staat de dromenthiller Inception.


Avatar is meest gedownloade film (Foto: Novum)

Punten ronde 15 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend stond de Grand Prix van Japan op het programma. De race op Suzuka werd gewonnen door Jenson Button. Hoe hebben de managers het in de FOK! Formule 1-manager gedaan? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Chassis Toro Rosso, wielfout bij Buemi: -15

Deze ronde is er door de diverse managers goed gescoord. De beste waren Knock-out Mutants en m7bergen die beiden maar liefst 392 punten behaalden. De derde plaats was voor volvo die 378 punten bijeen sprokkelde, voor Enjoy die 363 punten bijgeschreven kreeg. De top vijf werd afgesloten door ARacing die 354 punten behaalde.

In het klassement gaat Fuck&SuckManager nog altijd aan de leiding met 3540 punten. Hij heeft een voorsprong van 43 punten op Vink. De laatste plaats op het podium is voor Nalyu die op 3410 punten staat. Vierde is Stoners met 3393 punten, voor Honkietonkie Racing die met 3366 punten de top vijf afsluit.

Punten ronde 15 - GP van Japan

# team user ronde 15 totaal
1 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 392 3259
- m7bergen m7bergen 392 3099
3 volvo Dennycross 378 3227
4 Enjoy enjoyke 363 3041
5 ARacing Automatic_Rock 354 3240
6 Ax3 gaat hard man Ax3 350 2603
7 Team Lies liesvanassem 345 3130
- Team Arie Arie_Devlin 345 3125
9 troll tuning m.lindsen 336 3039
10 Odan Mercedes Pall Mall gpodan 332 2908
- de Boer Racing JandeBoerr 332 2678
- Kimo's Team R.Jaspers 332 2656
- Skimmers GP dmpro 332 2518
- Trebbor F1 Trebbor 332 2434


Algemeen klassement na ronde 15 van 19

# team user ronde 15 totaal
1 Fuck&SuckManager RZa_010 313 3540
2 Vink wvinky 289 3497
3 Nalyu trance_fan 261 3410
4 Stoners Roel0f 303 3393
5 Honkietonkie Racing Nelix 298 3366
6 Pukkie Fritsert 270 3293
7 Team Bla attachmentgenie 280 3280
8 Creeper14 racing team creeper14 269 3268
9 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 392 3259
10 Scuderia Ferdorie! RRRobert 303 3253


Bij de subleagues was F1 AP opnieuw de beste met 293 punten. Dit team gaat in het klassement met 2821 punten aan de leiding voor BOSCH die op 2788 punten staat. Monza Team bezet met 2718 punten de derde plaats, voor Deltares die een puntje minder heeft. De top vijf wordt afgesloten door Sportschool van Hoorn die nu 2653 punten verzameld heeft.

Algemeen klassement subleagues na ronde 15 van 19

# subleague owner ronde 15 totaal
1 F1 AP flippo765 293 2821
2 BOSCH bosch007 254 2788
3 MonzaTeam Horus 258 2718
4 Deltares koffieautomaat 229 2717
5 Sportschool van Hoorn Aet 286 2653
6 Den Haag F1 GrapeFruit 259 2615
7 Ant. Force PP-vogels 233 2599
8 Pedaalemmers k3ll 200 2596
9 Fryslân Boppe! GP500 273 2582
10 martians jmaassen73 223 2562


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De zestiende race is de Grand Prix van Zuid-Korea op Yeongam op zondag 16 oktober. De komende managerronde sluit op vrijdag 14 oktober 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 16 – Zuid-Korea gaat weer open op maandag 17 oktober 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Liam Gallagher vindt regisseur voor Beatles-film

Liam Gallagher heeft Michael Winterbottom gestrikt om zijn Beatles-film te regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist. De Beady Eye-zanger produceert The Longest Cocktail Party en is druk bezig de muziekrechten van film te verwerven.

De 50-jarige Winterbottom werkt nog aan een aantal filmprojecten, dus wanneer de Beatles-film in productie kan gaan, is nog onbekend. Muziek speelt in de film van de Brit vaak een grote rol. Zo maakte hij de komische film 24 Hour Party People in 2002 over een platenmaatschappij en in 9 Songs spelen rockconcerten een belangrijke rol.

Gallagher maakte vorig jaar bekend met zijn productiebedrijf een film te willen maken over de legendarische Britse popgroep. The Longest Cocktail Party is gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard DiLello uit 1973. In de jaren zestig werkte de auteur voor de Fab Four. De film gaat over de beginjaren van The Beatles.

De zanger en producent heeft gesprekken gevoerd met Johnny Depp om de hoofdrol te spelen. "Het personage komt uit Liverpool en is ongeveer 32 jaar oud, terwijl Johnny een Amerikaan van 48 is, dus dat verschil is te groot", zegt Gallagher.


Liam Gallagher vindt regisseur voor Beatles-film (Foto: Novum)

Titel, plot en premièredatum Die Hard 5 onthuld

De vijfde Die Hard-film gaat A Good Day to Die Hard heten en verschijnt op 14 februari, Valentijnsdag, 2013 in de Amerikaanse bioscoop. Dat heeft producent Twentieth Century Fox bekendgemaakt, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In A Good Day to Die Hard gaat detective John McClane, uiteraard wederom gespeeld door Bruce Willis, naar Rusland om zijn vervreemde zoon te helpen. Die is namelijk betrokken bij de gevangenisuitbraak van een Russische leider die een staatsgreep wil plegen. Vader en zoon moeten alles op alles zetten om zichzelf en elkaar in leven te houden en de werelddemocratie te beschermen.

Fox is momenteel nog op zoek naar een acteur voor de jonge McClane en heeft laten weten dat Mary Elizabeth Winstead na Die Hard 4: Live Free or Die Hard waarschijnlijk niet terugkeert als Johns dochter Lucy.

Deze vijfde Die Hard-film wordt geregisseerd door John Moore, bekend van de actiefilm Max Payne. Het scenario is van Skip Woods, die onder meer The A-Team en X-Men Origins: Wolverine schreef.

Het is onduidelijk of dit de laatste film in de Die Hard-reeks wordt. De 56-jarige Willis gaf in februari al aan ook nog een afsluitend zesde deel te willen maken, maar daarover zijn geen verdere details bekend.


Titel, plot en premièredatum Die Hard 5 onthuld (Foto: Novum)

Totti (35) denkt nog lang niet aan stoppen

Francesco Totti wil zijn carrière nog lang niet stopzetten, ondanks dat hij steeds vaker met blessures kampt. Op een persconferentie bevestigde Totti donderdag dat hij komend weekend niet in actie komt tegen stadsrivaal Lazio.

De vedette van AS Roma is geblesseerd. "Ik wil doorvoetballen tot mijn veertigste", sprak Totti echter. Eind vorige maand werd hij 35 jaar. Nu Totti zelf niet kan spelen tegen Lazio, staat iemand anders bij de derby in het middelpunt van de belangstelling. "Edy Reja is de man van de wedstrijd", aldus de cynische spelmaker van Roma. De Lazio-coach wist in zijn lange trainerscarrière nog nooit van AS Roma te winnen.

AS Roma en Lazio staan zondag tegenover elkaar in het Stadio Olimpico. Op papier speelt Lazio, de nummer zeven van de Serie A, een thuiswedstrijd. AS Roma staat momenteel zesde en heeft net als de rivaal acht punten. Koplopers Juventus en Udinese hebben er elf.

Voetbalteam niet vervolgd voor poging tot doodslag

De twee leden van een voetbalteam dat in mei betrokken was bij een schietpartij op de Spiegelgracht in Amsterdam, worden niet vervolgd voor poging tot doodslag op een agent. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Ze werden verdacht van poging tot doodslag, maar het OM klaagt ze nu aan voor openlijke geweldpleging.

Een vriendengroep vierde destijds het kampioenschap van een team van de Amstelveense club Rkavic in de Amsterdamse binnenstad. De agent opende het vuur op de mannen, omdat hij naar eigen zeggen door hen werd belaagd. De 31-jarige Michael Koomen overleed aan zijn verwondingen.

Het incident bleek te zijn opgenomen door een bewakingscamera van een diamantair op de gracht. De beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigde een ingewijde die de beelden heeft gezien tegenover Novum.

De woordvoerder van justitie niet zeggen waarom de aanvankelijke verdenking van poging tot doodslag op de agent is afgezwakt. "Dat komt aan de orde in de inhoudelijke behandeling van de zaak."

Scholen in Oslo ontruimd uit vrees voor explosies

Het stadsbestuur van Oslo heeft donderdag opdracht gegeven tot de ontruiming van alle scholen. Aanleiding voor de evacuatie was informatie over een mogelijk gevaarlijk defect in brandblussers. De brandblussers zouden door het defect kunnen exploderen.

Het Noorse Directoraat voor de Burgerbescherming en Noodplanning heeft de Duitse fabrikant van de blussers, FLN Feuerlöschgeräte Neuruppin Vertriebs, op de hoogte gesteld van de fout. Het bedrijf heeft daarop een terugroepactie opgezet voor 94 duizend brandblussers die in heel Europa zijn verkocht.

In Europa zijn tot nu toe vijf incidenten met de blussers gemeld. Daarbij raakte niemand gewond.

Wapenhandelaar opgepakt op parkeerplaats A12

Een 25-jarige man uit Gouda is aangehouden voor wapenhandel. De man werd opgepakt op het parkeerterrein van een tankstation aan de A12 bij Reeuwijk, waar hij een afspraak zou hebben om een aantal vuurwapens te verhandelen. In zijn auto werden ongeveer tien wapens aangetroffen.

In zijn woning werden tientallen, vooral antieke, wapens gevonden. Woensdag werd een andere woning doorzocht, waar een grote hoeveelheid vuurwapens was opgeslagen. Alle wapens zijn in beslag genomen.

De politie hield de Gouwenaar eerder deze week aan op basis van informatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij is in een cel gezet en wordt verhoord. De man mag alleen contact met zijn advocaat hebben. De rechter-commissaris bepaalt vrijdag of hij vast blijft zitten.

Rabobank met zes Nederlanders naar Lombardije

Rabobank zal komende zaterdag met zes Nederlanders van start gaan in de Ronde van Lombardije, de laatste grote wielerklassieker van dit jaar. Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom-Jelte Slagter, Pieter Weening en Bram Tankink zullen allen in Lombardije starten.

Mollema heeft het halen van het podium als doel gesteld: "Ik ga voor een podiumplaats. Ik ben doorgaans goed in het najaar en ben gemotiveerd. Ik wil er iets moois van maken." De Spanjaard Carlos Barredo en de Duitser Grischa Niermann maken de Rabo-selectie compleet.

Champignonteler verdacht van uitbuiting personeel

Een Gelders champignonbedrijf wordt verdacht van onderbetaling, illegaal aan het werk zetten van vreemdelingen en te lange werktijden voor personeel. Dat maakte de Arbeidsinspectie donderdag bekend.

Woensdag viel een 'interventieteam champignons' verschillende vestigingen van het bedrijf binnen. Het team bestaande uit onder meer belastinginspecteurs, politie, openbaar ministerie en arbeidsinspecteurs trof zeventig Bulgaren aan die illegaal aan het werk waren.

De Bulgaren verklaarden voor een nettoloon van drie euro per uur te werken en lange werkdagen te maken, ook in het weekend. Zij moesten met zes personen op een kamer slapen, klaagden de illegale werknemers. De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen moesten werken.

Het interventieteam gaat nu nader onderzoek doen naar de overtredingen. Mochten deze worden bewezen, dan kunnen er voor duizenden euro's aan boetes en naheffingen worden opgelegd. Een boete voor illegaal werk kan oplopen tot achtduizend euro per persoon. Voor onderbetaling bedraagt de boete 7600 euro per persoon. Het team houdt de optie van een strafrechtelijk onderzoek ook open.

Het bedrijf bleek overigens niet van de inspectie gediend. Het inspectieteam kreeg honden op zich afgestuurd. Twee Bulgaarse voormannen moesten mee naar het politiebureau omdat zij het onderzoek van de arbeidsinspectie bemoeilijkten.

Het interventieteam champignons werd opgericht nadat in 2009 bleek dat er veel mis was bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus. Het team wil de oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan en voorkomen dat illegalen de legale werknemers verdrijven.

Cel voor leraar om deelname kinderpornonetwerk

Een 64-jarige leraar uit Almere is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. De rechtbank acht bewezen dat de man twee jaar lang kinderporno heeft geüp- en download via het grote online kinderpornonetwerk Dreamboard, waarop wereldwijd mensen actief zijn.

De leraar werd eind januari opgepakt. De man werkte een dag per week op basisschool De Poort in Almere. Begin augustus werd bekend dat de Amerikaanse justitie 72 mensen had aangeklaagd voor deelname aan het netwerk, de dag erna werd bekend dat de leraar een van de mensen is die actief was bij het netwerk.

De verdachten zouden via het online prikbord Dreamboard tienduizenden afbeeldingen en filmpjes hebben uitgewisseld, van kinderen die seksueel werden misbruikt. Dreamboard was een besloten forum dat pedofilie promoot.

Op veel afbeeldingen wordt de kinderen opzettelijk pijn gedaan. Leden van het netwerk misbruikten kinderen onder de 12 jaar, onder wie zuigelingen, en maakten daar beelden van.

Dat de leraar uit Almere ook kinderporno zou hebben gemaakt, acht de rechtbank onvoldoende bewezen. De foto's die in de woning van de man zijn aangetroffen, zijn van zijn eigen kinderen en een vriendinnetje. De foto's lijken niet te zijn verspreid en lijken ook niet seksueel prikkelend te zijn.

Dat de man met het down- en uploaden van kinderporno een voor kinderen zeer schadelijke industrie in stand houdt, rekent de rechter hem echter wel zwaar aan. De rechtbank heeft de man, die licht verminderd toerekeningsvatbaar is, ook een negen maanden durende voorwaardelijke celstraf opgelegd. De leraar moet van de rechter een behandeling in de Forensisch Psychiatrische Kliniek van twee jaar ondergaan.

Alderweireld fit voor duel met AZ

Toby Alderweireld is komende zaterdag inzetbaar als Ajax het in eigen huis opneemt tegen AZ. De Belgische verdediger liep vorige week op de training van het Belgische nationale elftal een enkelblessure op. Vandaag trainde hij weer volledig mee met zijn ploeggenoten in Amsterdam.

Door de blessure miste Alderweireld de EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Duitsland. Trainer Frank de Boer kan Alderweireld erg goed gebruiken. Zaterdag kan de oefenmeester geen beroep doen op de geblesseerde Kolbein Sigthórsson, Nicolai Boilesen en Aras Özbiliz. Achter de naam van Lorenzo Ebecilio staat een vraagteken en Gregory van der Wiel is geschorst.

Midnight In Paris

Een simpel romantisch verhaaltje over twee verloofden die niet bij elkaar passen dient als kapstok om veel bekende schrijvers en kunstenaars uit Parijs in de jaren 20 voorbij te laten komen. Zodat de kijker zich ontwikkeld en dus goed kan voelen omdat hij weet wie Hemmingway, Picasso en Dali waren. Dit alles wordt afgerond met een goedkoop lesje over de naïviteit van de roze bril der nostalgie. Dat zijn de ingrediënten van deze overschatte pseudo-intellectuele romcom van Woody Allen.

Armenië dient protest in bij UEFA

Armenië heeft bij de UEFA een officieel protest ingediend vanwege de rode kaart die doelman Roman Berezovsky na 26 minuten kreeg tegen Ierland.

Ierland en Armenië speelden dinsdag tegen elkaar in de EK-kwalificatiereeks. De winnaar zou zich plaatsen voor de play-offs. De Ieren wonnen met 2-1, mede door een onterechte rode kaart voor Berezovsky. Hij zou buiten het strafschopgebied hands hebben gemaakt, maar hij raakte de bal met de borst.

Ruben Airapetyan van de Armeense voetbalbond gelooft niet dat de rode kaart een 'goedmakertje' is voor de fameuze handsbal van Thierry Henry. Ierland liep daardoor kwalificatie voor het vorige WK mis. "Ik geloof niet dat de UEFA zulke instructies zou geven aan een scheidsrechter", zegt Airapetyan tegen de Daily Mail.

Overigens bleek uit de herhaling dat één van de Ierse spelers dinsdag eerst een handsbal maakte, kort voordat Berezovsky zijn doel uitkwam. De Armeense bond wil nu dat de rode kaart voor de sluitpost wordt geseponeerd.

[EK] Ook Li Jie, Creemers, Eerland en Timina door

In navolging van Li Jiao hebben ook de overige vier Nederlandse tafeltennisters de tweede ronde weten te bereiken van het EK in het Poolse Gdansk. Li Jie, Linda Creemers, Britt Eerland en Elena Timina wisten allen vandaag hun openingspartij te winnen.

Li Jie won eenvoudig met 4-0 (11-7, 11-9, 11-3 en 11-4) van de Sloveense Pohar, terwijl Elena Timina simpel met 4-1 won van de Sloveense Pavlin; 12-14, 11-7, 11-5, 12-10 en 11-4.

Creemers en Eerland hadden het beiden een stuk lastiger. Een zevende set moest bij beiden de beslissing brengen. Creemers versloeg de Griekse Toliou met 4-3 (8-11, 6-11, 11-8, 11-9, 11-9, 3-11 en 11-8). Eerland boog tegen de Litouwse Stuckyte een 1-3 achterstand om in een 4-3 winst; 5-11, 6-11, 13-11, 5-11, 11-8, 11-9 en 11-6.

Haye stopt definitief met boksen

David Haye heeft vandaag laten weten definitief een punt te zetten achter zijn boksloopbaan. De Brit verloor in zijn professionele loopbaan slechts twee van zijn 27 wedstrijden.

Eén van zijn twee nederlagen leed Haye op 2 juli van dit jaar. Hij verloor destijds zijn wereldtitel in het zwaargewicht van de WBA aan Vladimir Klitchko. Direct na de nederlaag kondigde Haye aan dat hij voor een herkansing wilde gaan, maar op die plannen is hij nu teruggekomen.

Haye, vandaag 31 jaar geworden, liet al vaker weten dat hij zijn in december aflopende licentie niet zou verlengen.

Van der Gijp: Ik had het niet meer

René van der Gijp is aan de beterende hand. Dit vertelde de voetbalanalist in een openhartig interview met Voetbal International. De 50-jarige oud-profvoetballer was eind augustus oververmoeid geraakt en is daarom al anderhalve maand niet meer op tv te zien.

Van der Gijp vertelt dat hij de afgelopen tijd steeds meer obsessief gedrag begon te vertonen. Vooraf plande hij zijn dagen in en hij raakte in paniek als daarvan afgeweken moest worden: "Dacht ik opeens bij mezelf: 'Ik hoop maar niet dat de Van Brienenoordbrug openstaat. Als in godsnaam die brug maar niet openstaat!'. Je zou denken: laat lekker gaan, die Van Brienenoordbrug. Ja toch? Bruggetje open, bruggetje dicht. Wat maakt het allemaal uit? Maar nu werd ik er erg onrustig van. Echt nerveus. Ik kon aan niets anders meer denken."

Fysieke klachten
De voetbalanalist kreeg ook last van fysieke klachten, zoals hyperventilatie en een drukkend gevoel op de borst. Eten ging nauwelijks meer en drinken nog maar mondjesmaat. Het leidde uiteindelijk tot een inzinking: "Ik zat gewoon thuis op de bank. Van de ene op de andere seconde, alsof er een schakelaar werd omgedraaid, was ik van de wereld. Ik ging eerst als een gek transpireren. Er kwam opeens een soort van paniekerig gevoel over me. Ik begon hartkloppingen te krijgen. Toen werd ik voor het eerst echt een beetje bang."

De eerste tweeënhalve week na zijn inzinking had Van der Gijp het naar eigen zeggen erg slecht: "Je denkt echt even dat je dood gaat. Dat je op het punt staat een hartaanval te krijgen. Dat je elk moment kan omvallen. Dat je nooit meer de oude zult worden en in een gekkenhuis belandt. Dat je lichamelijk helemaal naar de klote bent. Ik zweer het je: je denkt de gekste dingen."

Gevangen in zijn eigen toneelstuk
Zijn alsmaar groeiende populariteit heeft de oud-prof naar eigen zeggen uiteindelijk opgebroken: "Vroeger werd ik vijf keer per dag gebeld door vrienden, nu veertig keer per dag door journalisten, radiostations, televisiezenders, mensen die een lezing wilden, weer ik veel wie nog meer. En allemaal verwachten ze dezelfde uitbundige persoonlijkheid aan de telefoon als die ze van tv kennen."

"Voordat ik er erg in had, zat ik dus van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de voetbalanalyticus René van der Gijp te spelen. Opeens zit je dan gevangen in je eigen toneelstuk. Plotseling sta je ook met de slager uitgebreid over Sneijdertje te praten en over de verkeerde passjes van Manolev. Dat is niet goed, man. Dat houd je niet vol"
, gaat Van der Gijp verder.

Raar gedrag
De voetbalanalist begon zich steeds meer terug te trekken: "Gewoon, omdat ik de angst had dat ik mensen zou tegenkomen en ik dan weer in dat rolletje van analyticus moest vervallen. Ik begon echt raar gedrag te vertonen. Mijn zoontje werd kampioen met zijn voetbalelftal. Alle ouders waren er met bloemen, behalve zijn vader. Die lag thuis op de bank naar Arsenal-Liverpool te kijken, omdat dat zogenaamd belangrijker was. Wat een onzin. Ik zag er gewoon tegenop om al die mensen langs de kant onder ogen te komen. Dat bedoel ik met raar gedrag."

Op de goede weg
Om zich weer beter te gaan voelen, heeft Van der Gijp de afgelopen weken hard getraind bij fysiotherapeut en haptonoom Anthony Willems: "De bevestiging dat ik op de goede weg was, kwam op het moment dat ik weer om mezelf kon lachen. Toen ik weer van een afstandje naar mezelf kon kijken en dan dacht: 'Kijk 'm nou zitten, die mafkees. Met z'n paniekaanvalletjes...'."

Als alles goed gaat, keert 'Gijp' maandag 17 oktober terug bij zijn RTL 7-talkshow Voetbal International: "Het kan ook een weekje later worden. Ligt eraan hoe ik me voel. We zien wel, toch?"

'Michailov in beeld bij FC Barcelona'

Nicolai Michailov staat samen met drie andere keepers op een shortlist van FC Barcelona om na de zomer reservekeeper te worden. Behalve de keeper van FC Twente staan ook Wojciech Szczesny (Arsenal), Esteban Andrada (van het Argentijnse Lanus) en Nicola Leali (Brescia) op dit lijstje.

Het contract van José Pinto, op dit moment reservedoelman bij FC Barcelona, loopt na dit seizoen af. Gezien zijn 36-jarige leeftijd wil de ploeg de verbintenis van Pinto niet verlengen. Barça is op zoek naar een jonge keeper die er geen probleem mee heeft om tweede keus te zijn achter Victor Valdes. Bovendien wilt de Spaanse grootmacht een keeper die goed mee kan voetballen.

De 21-jarige Szczesny lijkt de voornaamste kandidaat om Pinto op te volgen als reservekeeper. Er bestaat echter een kans dat Barcelona niet met Arsenal in onderhandeling wil gaan, gezien de zeer langdurige onderhandelingen in het verleden over Cesc Fàbregas en Thierry Henry.

Andrada, keeper van het Argentijnse Lanus, geldt als een groot talent. Lanus zou een bedrag van vier miljoen euro vragen voor de doelman. Michailov is met zijn 23 jaar de oudste van de vier kandidaten. Leali is slechts achttien jaar oud en daarmee de jongste doelman die op de shortlist staat. Trainer Pep Guardiola is Leali op het spoor gekomen dankzij contacten met Brescia, waar hij vroeger als speler actief was. Leali is tevens de goedkoopste van de vier keepers.

Politicus Florida wil vuurpeloton terug

Veroordeelde moordenaars 'zouden er niet zo gemakkelijk van af moeten komen' en daarom moeten misdadigers die de doodstraf hebben gekregen worden geëxecuteerd door een vuurpeloton of op de elektrische stoel. Dat heeft de Republikeinse politicus Bard Draken uit Florida donderdag gezegd.

Draken heeft een voorstel ingediend om de dodelijke injectie als executiemiddel in Florida af te schaffen. Hij wil ter dood veroordeelden voortaan laten kiezen tussen het vuurpeloton en de elektrische stoel.

Drake zei op het idee te zijn gekomen na een gesprek met een kiezer over de juridische strijd die was ontstaan voorafgaand aan de executie van Manuel Valle, eerder deze maand. De advocaten van Valle probeerden de executie te voorkomen door te stellen dat de dodelijke injectie pijn zou veroorzaken en een wrede en ongebruikelijke straf zou zijn.

Het parlement van Florida behandelt het voorstel volgend jaar.

Parenclub gesloten wegens prostitutie

De gemeente Amsterdam heeft donderdag een parenclub gesloten omdat er illegale prostitutiepraktijken zouden plaatsvinden. Ook zorgde de Candy Club middenin een woonwijk en om de hoek bij een basisschool voor geluids- en parkeeroverlast. De zaak is voor onbepaalde tijd gesloten.

Wat er precies plaatsvond in de parenclub op de Eikenweg in Amsterdam-Oost meldt de gemeente niet. De politie zou hebben vastgesteld dat er zonder vergunning betaald werd voor seks. Volgens de gemeente is er bij illegale prostitutie een groot risico op misstanden, zoals mensenhandel.

Minister mag van Rutte naar Raad van State

Leden van het kabinet zijn niet uitgesloten van een benoeming als vicepremier van de Raad van State. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer, zonder in te gaan op de kandidatuur van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

De PvdA wil niet dat iemand uit het kabinet benoemd wordt tot 'onderkoning van Nederland'. Volgens de sociaaldemocraten moet worden voorkomen dat de vicepresident van de Raad van State wetten beoordeelt die hij zelf als minister heeft ingediend. Een slager hoort zijn eigen vlees niet te keuren, vindt de PvdA.

Rutte is het hier 'in algemene zin' mee oneens. Door kabinetsleden uit te sluit zou een belangrijke groep geschikte kandidaten afvallen, en dat is volgens Rutte niet wenselijk.

De premier beloofde dat er op tijd een opvolger gevonden zal zijn voor de huidige vicevoorzitter, Herman Tjeenk Willink, die op 1 februari afzwaait. De sollicitatieprocedure zal 'zorgvuldig' zijn, aldus Rutte.

Lerares steekt zichzelf in brand op school

Een wiskundelerares op een school in het Zuid-Franse Béziers heeft haar leerlingen en collega's vanochtend veel schrik aangejaagd. De 40-jarige docente heeft zichzelf op het schoolplein in brand gestoken.

De vrouw arriveerde vanochtend rond tien uur met een jerrycan benzine op school. Ze liep naar het midden van het schoolplein, overgoot zichzelf met benzine en stak het goedje in brand.

Leerlingen en collega's sprongen op om de vlammen te doven. Desondanks heeft de lerares derdegraads brandwonden opgelopen en is zij naar het brandwondencentrum in Montpellier vervoerd. De lerares, door haar collega's omschreven als een van de oude stempel, had gisteren ruzie gekregen met een paar leerlingen.

Kofferbaklijk Oirschot blijkt Amsterdammer

De dode man die vorige week in een uitgebrande auto in het Brabantse Oirschot werd gevonden, is een 47-jarige Amsterdammer. De politie heeft dat weten te achterhalen via DNA-onderzoek. Vanwege de zaak doorzoekt de politie donderdag drie woningen en een bedrijfspand in Amsterdam.

De identiteit van het slachtoffer is vast komen te staan, nadat bleek dat het DNA overeenkomt met een reeds aanwezig profiel in de Nederlandse DNA-databank. De databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk bevat de profielen van ruim honderdduizend personen die een misdrijf gepleegd hebben of daarvan worden verdacht.

Het lijk van de man werd vorige week maandagochtend gevonden in de uitgebrande auto. Het lichaam lag in de kofferbak van de wagen. Het stoffelijk overschot werd ontdekt, nadat er vanaf de A58 melding werd gedaan van een autobrand. Na het blussen van de brand stuitte de brandweer op het lijk. De wagen stond aan de Kattenberg, een afgelegen straat langs de snelweg. De politie gaat uit van een misdrijf.

Robben mag op vakantie van Bayern

Bayern München-aanvaller Arjen Robben heeft van zijn werkgever toestemming gekregen om op vakantie te gaan. De buitenspeler herstelt momenteel van een operatie aan zijn lies.

De Oranje-international kampte al lange tijd met gevoeligheid aan zijn lies, waarna bij het Nederlands elftal een liesbreuk werd geconstateerd. Bayern München aarzelde niet en besloot om Robben direct te laten opereren. Hierdoor is de linkspoot weer enige tijd uit de roulatie.

"Ik heb hem verteld dat hij even op vakantie mag gaan, richting de zon of naar Nederland", laat trainer Jupp Heynckes weten aan Kicker. Het is nog niet duidelijk of Robben ook daadwerkelijk op vakantie gaat, maar de aanvaller kan in ieder geval tien vrije dagen tegemoet zien.

Robben kampt zijn gehele carrière al met blessures. Bij terugkomst van het WK werd door Bayern München een hamstringblessure geconstateerd, waardoor de dribbelaar een half jaar uitgeschakeld was. Destijds was de kwetsuur inzet van een hoog oplaaiende ruzie tussen de KNVB en Der Rekordmeister.

Australië verbiedt verkoop Samsung Galaxy Tab

Samsung mag de Galaxy Tab 10.1 in zijn huidige vorm niet verkopen in Australië. Dat heeft een rechter in het land donderdag bepaald.

Concurrent Apple had een zaak tegen het Zuid-Koreaanse concern aangespannen, omdat het twee patenten zou hebben geschonden. De twee liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over het schenden van patenten. Op verschillende plaatsen in de wereld dienen daar rechtszaken over.

Een rechter oordeelde dat de Galaxy Tab 10.1 niet in Australië verkocht mag worden tot het moment dat Samsung de specificaties van de Tab, waar de patenten van Apple voor gelden, heeft aangepast.

Het is nog onduidelijk of Samsung in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Australië verbiedt verkoop Samsung Galaxy Tab
Australië verbiedt verkoop Samsung Galaxy Tab (Foto: ANP)

Weer brandbommen bij spoor in Berlijn

Donderdag zijn weer brandbommen gevonden bij het spoor in Berlijn, zegt de politie. Volgens de Morgenpost Online werden ze bij de inspectie van een hogesnelheidsspoorbaan tussens de stations Südkreuz en Priesterweg aangetroffen.

Sinds maandag zijn op negen verschillende locaties in de omgeving van Berlijn zestien brandbommen gevonden. Twee zijn er afgegaan, maar tot nog toe is niemand gewond geraakt. Wel liep het treinverkeer veel vertraging op.

De brandbommen zijn volgens de politie mogelijk rond hetzelfde tijdstip in het weekeinde geplaatst. Een voorheen onbekende linkse groep heeft de verantwoordelijkheid voor een van de brandbommen opgeëist. Het federaal parket heeft de leiding over het onderzoek naar zich toe getrokken.


Weer brandbommen bij spoor in Berlijn (Foto: Novum)

Nadal verrassend onderuit in Shanghai

Rafael Nadal heeft tijdens de Master Series in Shanghai de laatste acht niet weten te bereiken. In de achtste finales verloor de als eerste geplaatste Spanjaard verrassend in twee sets van Florian Mayer; 7-6 en 6-3.

De Duitser, zelf als vijftiende geplaatst in Sjanghai, treft in de kwartfinale de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Feliciano López en de als achtste geplaatste Tsjech Tomás Berdych.

Kremlin eist 65 procent stemmen verkiezingen

Het Kremlin heeft de Russische regio's opgedragen tijdens de parlementsverkiezingen in december gemiddeld 65 procent van de stemmen binnen te halen voor Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin. Dat berichtte de krant Vedomosti donderdag.

Een regeringsfunctionaris heeft onthuld dat de regio's in drie categorieën zijn ingedeeld van zwak, gemiddeld en sterk, die respectievelijk moeten zorgen voor 50 procent, 55 tot 60 procent en meer dan 65 procent van de stemmen voor Verenigd Rusland.

[EK] Li Jiao naar tweede ronde

Li Jiao heeft de tweede ronde bereikt van het Europees kampioenschap tafeltennis in het Poolse Gdanks. De Nederlandse, die gisteren met Oranje opnieuw de Europese titel voor landenteams wist te winnen, won in de openingsronde van Zhana Petrova.

De Bulgaarse ging kansloos met 4-0 (11-5 11-3 11-1 11-3) ten onder tegen de als tweede geplaatste Li Jiao. In de volgende ronde treft onze landgenote in Alexandra Privalova opnieuw een speelster uit Bulgarije. Later vandaag komen ook Li Jie, Linda Creemers, Britt Eerland en Elena Timina nog in actie.

Fink: "HSV moet grote club blijven"

Vandaag werd bekend dat Thorsten Fink de nieuwe trainer van Hamburger SV zal worden. De 43-jarige oefenmeester start volgende week met zijn werkzaamheden. Vlak na de bekendmaking van de overstap reageerde de Duitser tegenover de Duitse Sport 1.

"Als klein kind bewonderde ik HSV al, toen de club nog schitterde in Europa", reageerde Fink, die FC Basel achterlaat. "Het waren geweldige jaren daar", aldus de Duitser over zijn tijd in Zwitserland.

Op 22 oktober maakt Fink zijn debuut voor HSV in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Na acht duel staat de ploeg op de laatste plaats in de Bundesliga. "Er is een hoop werk te verrichten. Het is duidelijk dat deze club groot moet blijven."

Technisch directeur Frank Arnesen, die afgelopen week tijdelijk de taken als hoofdtrainer op zich nam, is opgelucht dat hij een geschikte kandidaat heeft gevonden: "Hij past bij HSV en heeft dezelfde filosofie als wij. Hij zal ons team ontwikkelen en beter maken."

Nieuwe hoofdsponsor voor Vitesse

De telecom-aanbieder Simpel.nl is de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse. Beide partijen maakten dat donderdag bekend. Het telecombedrijf verbindt zich voor minimaal twee seizoenen aan de Arnhemmers. Simpel.nl is ook shirtsponsor van FC Utrecht.

Vitesse speelde sinds het afgelopen seizoen met Spieren voor Spieren op het tenue. De clubleiding besloot met de naam van dit goede doel te spelen, nadat de vorige hoofdsponsor, het makelaarsbedrijf Zuka, het contract had opgezegd.

Simpel.nl maakt dit weekend tijdens de Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen zijn debuut als sponsor van Vitesse.

FC Utrecht mist Gerndt tegen PSV

FC Utrecht kan de komende tijd niet beschikken over aanvaller Alexander Gerndt. De Zweed kampt met een scheurtje in zijn middenvoetsbeentje.

Gerndt zou komend weekend zijn rentree voor Utrecht kunnen maken in de uitwedstrijd tegen PSV, nadat hij terugkeerde van een knieblessure. De nieuwe kwetsuur gooit echter roet in het eten van de Zweedse spits. De 25-jarige Gerndt had al langer last van zijn rechtervoet. Nadat de aanvaller een MRI-scan onderging, kreeg hij het slechte nieuws te horen.

Het duel van komende zaterdag tegen PSV mist Gerndt in ieder geval. Het is vervolgens nog niet zeker of Utrecht de week erop over de Zweed kan beschikken in de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen.

Met rondborstige vrouw sneller ontrouw

Het belang van borsten wordt door veel vrouwen nog steeds onderschat. Ten onrechte, want naast de de twee grootste pluspunten van een vrouw, voorspellen ze ook haar liefdesleven.

Wetenschappers van de universiteit van het Poolse Wroclaw leek het wel interessant om de voorgevels van vrouwen naast de hondstrouwheid van 128 mannen te leggen. De slachtoffers moesten verplicht naar tieten staren, met opmerkelijke uitkomsten.

De mannen die gingen voor cup C of groter, bleken het minst vaak behoefte te hebben aan een vaste relatie. Mochten zij al wel onder de plak zitten, dan plegen ze sneller overspel. Mannen die meer houden van ronde, kleine borstjes, zijn veel vaker geneigd trouw te blijven. Ook zijn ze vaker te porren voor een relatie.

Van Gerner tevreden met WK-resultaat

Céline van Gerner eindigde tijdens de meerkampfinale op het WK turnen op de zeventiende plaats. Desondanks was onze landgenote tevreden met haar prestatie.

"Beginnen op balk is niet fijn, maar ik maakte geen fouten. Vloer was beter dan in de kwalificaties. Sprong ging normaal, alleen op brug verloor ik een paar tienden", aldus Van Gerner. Grootste zorg voor de turnster is fit blijven met het oog op het Olympisch kwalificatietoernooi in januari.

Onze landgenote kampt al enige tijd met klachten aan de enkel. "Die is op dit moment minder belastbaar”, wilde haar coach Gerben Wiersma erover kwijt.

Overclock je SNES-game

Vroeger, toen de Super Nintendo de markt domineerde, kwam Nintendo met de Super FX-chip. Met deze chip kon de Super Nintendo 3D-graphics laten zien. Deze zijn niet te vergelijken met de huidge graphics, maar waren een enorme sprong voorwaarts.

De bekendste game die draaide met een FX-chip is Star Fox. Deze space shooter is volledig 3D en wordt gezien als een klassieker. Ondanks de FX-chip draaide de game niet altijd even soepel, de framerate lag op 15-20 fps en dat is wat weinig. Drakon, site admin bij Console Mods, is nu een tijdje bezig om deze FX-chip te overclocken zodat de game wat beter loopt. Inmiddels heeft hij de chip draaiend op 28.3 MHz, waar hij oorspronkelijk op 21.4 MHz draaide. Het verschil is te zien in onderstaande video.

Murray knokt zich langs Wawrinka

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het Masters-toernooi in Shanghai. De Schot rekende in de derde ronde af met Stanislas Wawrinka. Murray (2) had lastig tegen de Zwitser, maar trok uiteindelijk wel aan het langste eind: 6-4, 3-6, 6-3. In de kwartfinale treft Murray de Fransman Gilles Simon of Matthew Ebden uit Australië.

De als dertiende geplaatste Wawrinka toonde zich moedig tegen Murray. Hoewel de Schot de eerste set met pakte, liet Wawrinka zich niet van de wijs brengen. Met uitstekend tennis haalde hij de tweede set binnen. Daarna ging Murray beter spelen en liet hij de overwinning niet uit handen glippen.

Ook David Ferrer (3) bereikte de kwartfinale. De Spanjaard versloeg in de achtste finales zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero met 1-6, 7-5, 6-2. Ferrer stelde door de zege ook zijn deelname veilig aan de ATP World Tour Finals.

Kei Nishikori stoomde ook door naar de laatste acht. De Japanner, die in de eerste ronde Robin Haase versloeg, was in de derde ronde te sterk voor Santiago Giraldo. Nishikori won de partij tegen de Colombiaan met 7-6 (6), 4-6, 6-3.


Murray knokt zich langs Wawrinka (Foto: Novum)

Mannen shoppen liever online dan vrouwen

Mannen winkelen liever online dan vrouwen. Voor 63 procent van de mannen geniet online winkelen de voorkeur, bij vrouwen is dat 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders door twee online onderzoeksbureaus.

Consumenten kiezen volgens onderzoeksbureaus ISIZ en Stadspeil vooral voor online winkelen omdat je er op elk moment van de dag terecht kan en omdat het vanuit huis kan. Het vermijden van drukke winkels en vervelend winkelpersoneel zijn ook redenen om naar een webshop te surfen, blijkt uit het onderzoek in opdracht van PostNL.

Bijna de helft van de mannen en vrouwen geeft aan regelmatig tot vaak in een echte winkel te komen, waarbij zaterdag de meest populaire dag is. Voor vrouwen geniet de winkelstraat wat vaker de voorkeur dan bij mannen, omdat zij graag met vriendinnen gaan winkelen.

Slaagt de winkeldag niet, dan kan op zondag online verder worden gezocht. Die dag is onder online shoppers het meest populair.

Square Enix toont Luminous Engine

De mensen bij Square Enix zitten niet stil, het bedrijf presenteerde afgelopen weekend op een persconferentie in Japan de nieuw ontwikkelde Luminous Engine.

De Engine ondersteund standaard Direct 11 en kan op realistische wijze kleding en de beweging van vloeistoffen simuleren. Daarnaast ondersteunt Luminous real-time weerspiegelingen en nieuwe technieken voor het bewerken van 3D-objecten met minimaal geheugen gebruik.

Ondanks de realistische beelden en nieuwe features, kan Luminous Studio de ontwikkeltijd verkorten en de kosten tot wel dertig procent reduceren, aldus Yoshihisa Hashimoto, chief technical officer bij Square Enix. Verder bezit de Engine een database van animaties om de animaties automatisch aan te passen. Zo kan de beweging van een personage veranderen wanneer deze bijvoorbeeld een zwaarder zwaard vastpakt, of kan de gehele lichaamshouding veranderen als er een arm of een been wordt bewogen.

Luminous Studio ondersteunt tevens geavanceerde AI, die ervoor zorgt dat het personage zich bewust is van de wereld waarin deze zich begeeft. De engine is erg veelzijdig en kan worden gebruikt voor grote complexe games, maar is tevens geschikt voor kleine casual games. Alvast wat beelden om een indruk te krijgen van de nieuwe engine.

le

le2

le3

le4

Ex-medewerker zou graag Killer Instinct 3 maken

De voormalige lead-designer en de gameplayprogrammeur van de Killer Instinct-serie heeft zijn visie uiteengezet over Killer Instinct 3. Hij biedt zijn diensten aan als IP-houder Microsoft de franchise weer wil gebruiken.

Chris Tilston vertrok in 2009 bij Rare om Starfire, zijn eigen studio te starten. Hij zou bij het maken van een nieuwe Killer Instinct elementen uit World of Warcraft nemen. "Je zou het moeten updaten en het opnieuw uitvinden", zei hij. "Je kan niet doen wat ze hebben gedaan met Street Fighter. Killer Instinct is niet ontworpen voor in huis. Het was ontworpen om de arcades in te gaan, luid em onbezonnen en 'in your face' te zijn voor de arcade-markt. Het was nooit een game voor thuis."

Ideeën heeft hij zat, maar een traditionele fighter kan het niet worden. In de tijd van de eerdere delen was Killer Instinct baanbrekend door het combosysteem, dat door de concurrenten nu volledig omarmd is. Tilston zou een vervolg toegankelijker willen maken, maar beseft dat hij daarmee de woede van fans op zijn hals haalt.

Microsoft, als eigenaar van ontwikkelaar Rare, is eigenaar van de Killer Instinct-IP. Het originele programmeerteam van Killer Instinct bij Rare is ondertussen weg. Tilston geeft aan dat hij graag een nieuw spel in de serie te maken als Microsoft het zou vragen aan hem.

De eerste Killer Instinct kwam uit in 1994 in de arcades en maakte grote indruk op spelers door de visuele pracht en enorme grote combo's. Later is het op de Super Nintendo en Game Boy uitgekomen.

In 1996 was er het vervolg in de arcade te vinden. Rare had een SNES-port klaar, maar deze is nooit uitgekomen. In plaats daarvan kwam Killer Instinct: Gold voor Nintendo 64 uit.

Haagse broers aangehouden voor mensenhandel

De politie heeft dinsdagochtend twee broers van 28 en 31 jaar uit Den Haag aangehouden in verband met een onderzoek naar mensenhandel. Het totaal aantal aangehouden verdachten in de zaak komt daarmee op vier. Dat meldt de politie donderdag.

Onder de eerder aangehouden verdachten is ook een derde broer. Hij werd al in augustus opgepakt. De vierde verdachte is een 31-jarige Hagenaar die in september werd gearresteerd. Onlangs besloot de rechtbank dat beide verdachten nog negentig dagen langer in de cel moeten blijven.

In oktober vorig jaar startte het rechercheteam van de politie Haaglanden al een onderzoek naar de Haagse broers. Vermoed werd dat zij actief waren in de mensenhandel. Onder hun slachtoffers waren vooral jonge vrouwen.

De twee broers van 28 en 31 jaar werden dinsdag in hun ouderlijke woning aangehouden. Zij worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Uitslag loting play-offs EK 2012

Vanmiddag vond in het Poolse Krakau de loting plaats voor de play-offs van het EK voetbal 2012. Secretaris generaal Gianni Infantino van de UEFA en de Poolse voetballegende Zbigniew Boniek koppelden de acht landen aan elkaar. Guus Hiddink, bondscoach van Turkije, neemt het daarin op tegen Kroatië.

De speeldata zijn 11 of 12 november, terwijl de returns op 15 november worden afgewerkt. Hieronder de uitslag van de loting.

Thuis Uit
Turkije Kroatië
Estland Ierland
Tsjechië Montenegro
Bosnië-Herzegovina Portugal

Vrouw masturbeert zich ziekenhuis in

April Bonjour uit het Amerikaanse Yreka heeft besloten Pipedream Products voor de rechter te slepen. Tijdens het gebruik van een van hun vibrators is ze met een hevig bloedende vagina naar het ziekenhuis afgevoerd.

Bonjour had onlangs een geile nacht met haar vriend. Tijdens de vrijpartij ragde het seksspeeltje wild in haar dampende druipsteengrot. "Ineens voelde ik een intense, scherpe pijn in mijn vagina", zo verklaart ze.

Hierna haalde haar partner de vibrator uit haar doos. Het speeltje zat onder het bloed, zo luidt de aanklacht. "Even dacht ik dat ik ongesteld was geworden. Toen ik steeds heviger en heviger begon te bloeden, realiseerde ik me dat het iets anders moest zijn."

De vrouw viel bij de aanblik van al het bloed flauw waarna haar vriend het alarmnummer belde. Door alle commotie werd de zoon van de familie ook nog eens wakker. "Mijn zoon was geschokt door hetgeen hij zag. Hij dacht dat ik het loodje zou leggen. Eenmaal in het ziekenhuis heb ik enkele liters bloed toegediend gekregen."

In de rechtszaak die Bonjou heeft aangespannen, vraagt ze om compensatie wegens het emotionele leed dat haar is aangedaan. Omdat Pipedream Products eerder verzoeken om compensatie heeft geweigerd, heeft ze besloten het via de rechter te spelen. "Alleen om deze reden heb ik besloten naar de rechter te stappen."

Proton ontkent verkoopplannen Group Lotus

Proton heeft ontkend dat het van plan is om de aandelen in sportautobouwer Lotus over te doen aan het Genii Capital van Gerard Lopez. Vorige en deze week doken er geruchten op dat er een overeenkomst tussen beide partijen op handen was.

De deal zou verband houden met de naamswijziging die het Formule 1-team Lotus Renault GP wil ondergaan. Dat team wil Renault laten vallen uit de naam en verder gaan onder de naam Lotus. Team Lotus zou ook in de deal betrokken worden, waardoor dat omgedoopt zal gaan worden tot Caterham Team AirAsia.

Het probleem bij dergelijke naamswijzigingen zijn de Formule 1-contracten die vereisen dat de andere teams dit goed moeten keuren wil de televisiegelden behouden blijven. Die goedkeuring lijkt echter een lastige zaak te worden, omdat bij Proton-dochter Group Lotus Dany Bahar aan het roer staat en Bahar niet goed bij diverse F1-teams ligt. Daarom zou Genii Capital mogelijk Lotus over willen nemen van Proton.

"Proton laat hierbij weten dat de vermeende bewegingen tussen Group Lotus en Genii Capital niet waar zijn en dat berichten hierover pure speculatie zijn. De band tussen Proton en Group Lotus is nog steeds prima. Onze prioriteit is nu om te zorgen dat het Lotus Business Turnaround Plan uitgevoerd wordt en beide partijen zetten dan ook in op het behalen van succes," zo staat in een verklaring van Proton.

"Proton en Lotus hebben nu het punt bereikt waarop de markt met smart wacht op de nieuwe producten van Lotus en al onze energie en inspanningen zijn er op gericht om dit belangrijke doel te bereiken. Bovendien is het doel van de sponsoring van Lotus in de Formule 1 bij Lotus Renault GP het zorgen voor synergie-effecten in de dynamische marketing en het in de markt zetten van het merk," zo meldde de verklaring waarin verder nog werd opgemerkt dat gehoopt wordt dat de speculaties nu af zullen gaan nemen.

De Boer: "AZ is titelkandidaat"

Ajax-trainer Frank de Boer is op zijn hoede voor AZ. Zaterdag komt de koploper op bezoek in Amsterdam. Hij is onder de indruk van wat de Alkmaarders dit seizoen hebben laten zien.

"Het is een echt team en ook op de bank ziet het er goed uit", zegt de coach in Voetbal International. "AZ speelt met veel dynamiek en straalt vertrouwen uit. Ze beschikken niet over de grootste sterren, maar knokken voor elkaar. Het is ook niet vaak gebeurd dat AZ als koploper naar Amsterdam komt. Dat ze kandidaat zijn voor de titel, staat voor mij vast", vindt De Boer.

Een meevaller voor Ajax is dat Toby Alderweireld waarschijnlijk fit genoeg is om tegen AZ zijn rentree te maken. "De eerste dagen na zijn terugkeer in Amsterdam trainde hij aangepast en dat zag er verrassend goed uit", aldus De Boer. Alderweireld sluit donderdag weer aan bij de training.

[Upd] Greenpeace: Atoomrel was slechts ludieke actie

Greenpeace heeft voorafgaand aan een transport van kernafval vanuit Borssele naar Frankrijk een kuil gegraven bij het spoor waar het transport over zou rijden. De organisatie zelf benadrukt dat het niet om sabotage ging, maar slechts om 'een mislukte ludieke actie'. Een van de actievoerders werd opgepakt en heeft enkele dagen vastgezeten.

Medewerkers van Greenpeace wilden naar eigen zeggen bij het spoor een spandoek tonen. Over de exacte inhoud van de actie wil Greenpeace niets zeggen, 'maar het ging om een typische, ongevaarlijke Greenpeace-actie', zegt een woordvoerder van de organisatie.

De politie heeft donderdag nog niet op de actie gereageerd. Na het transport, dat dinsdag plaatsvond, werd nog een verklaring uitgegeven dat het transport zonder noemenswaardige incidenten heeft plaatsgevonden.

De PVV kondigde donderdagochtend aan naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf Kamervragen te stellen over de actie. De krant omschreef de actie als een 'kernrel', waardoor een kernramp had kunnen ontstaan. De activisten hadden volgens het dagblad een kuil gegraven onder de rails van de trein die kernafval naar Borsele zou brengen.

Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bevestigde de aanhouding. Nadere informatie kon hij nog niet geven. "Daarover moet ik eerst overleggen met de officier van justitie."

"Hoe haal je het in je botte kop om een treintoestel met kernafval te willen saboteren; dan zit er wel een hele grote steek bij je los", zegt PVV-Kamerlid Richard de Mos.

Update 13.05
Het zou om een begraven kistje gaan. Dat heeft de milieuorganisatie donderdag laten weten.
In het kistje, dat was begraven tussen de rails, zat een grote opblaasballon. Het was de bedoeling dat de ballon tevoorschijn zou komen als de trein met het kerntransport zou naderen, aldus campagnedirecteur Joris Thijssen. Daarop was een waarschuwingsteken tegen radioactiviteit te zien.

Het was niet de bedoeling om iemand in gevaar te brengen, zei Thijssen. Daarom zouden actievoerders de machinist van tevoren waarschuwen met rode lampen. Ook als de trein over het kistje heen zou rijden, zou er 'helemaal niets zijn gebeurd'.

[WK] Van Gerner zeventiende op meerkamp

Turnster Céline van Gerner heeft tijdens de WK-finale meerkamp de zeventiende plaats weten te behalen. Daarmee overtrof de Nederlandse haar prestatie van vorig jaar in Rotterdam. Destijds eindigde ze als negentiende.

De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Jordyn Wieber. De zestienjarige turnster bleef haar leeftijdsgenote Victoria Komova uit Rusland net voor. De Chinese Yao Jinnan won het brons.

Resident Evil: revelations ondersteunt co-op

Het Nintendo 3DS-spel Resident Evil: Revelations is voorzien van lokale en online co-op voor twee spelers, evenals StreetPass-ondersteuning. Dit is te lezen op de Japanse Resident Evil: Revelations-website, die is bijgewerkt.

De site meldt dat er ondersteuning is voor een of twee spelers door Wireless Play en dat er lokaal, via internet of door middel van StreetPass gespeeld kan worden. Ook kan de Slidepad, de Nintendo 3DS-addon worden gebruikt.

Het nieuws staat haaks op het nieuwtje in juni waar Capcom zegt dat het spel een singleplayer-game zou worden. Tijdens de E3 kondigde Capcom een nieuw speelbaar personage aan. Parker Luciani, een Bioterrorism Security Assessment Alliance-lid vecht samen met de oudgediende Jill Valentine.

De aankondiging leidde tot speculatie dat het spel co-op zou ondersteunen met behulp van de Wi-Fi-verbinding van de Nintendo 3DS. "Je ziet het spel is erg gericht op de horrorsfeer, dus het is niet gemaakt voor co-op", gaf Resident Evil: Revelations-producer Masachika Kawata toen nog aan. "Wij richten ons op de single-player deze keer".

Resident Evil: Revelations komt eind januari uit voor Nintendo 3DS.

Resident Evil: Revelations

Ivo Niehe: opschepper of zelfkenner?

Zou Ivo Niehe al weer naar buiten durven? Wat een ophef zeg, vorige week. Ook ik heb zijn optreden bij Pauw en Witteman gezien. Ik zag een man, die net had opgetreden, die de bloemen nog in zijn handen had, en helemaal in euforische stemming verkeerde over de voorstelling, de reacties, de bewondering van mensen en die dat bepaald niet onder stoelen of banken stak. Nou, dat heeft hij geweten.

Mollema, Kruijswijk en Poels genomineerd

Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Wout Poels zijn genomineerd voor de titel van wielrenner van het jaar. De Club 48, dat volledig uit oud-profs bestaat, heeft dit vandaag laten weten. Tijdens het Wielergala op 28 november wordt bekend wie de winnaar zal worden van de Gerrit Schulte Trofee.

Bij de vrouwn zijn Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Kirsten Wild genomineerd voor de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Lars van der Haar, Wilco Kelderman en Ramon Sinkeldam komen bij de beloften in aanmerking voor de Gerrie Knetemann Trofee. De leden van Club 48 en de lezers van het Wielerland Magazine kunnen de komende weken stemmen op de genomineerden.

Brandts: "Geen haast met lichten opties Toivonen en Manolev"

PSV heeft bij monde van technisch manager Marcel Brandts laten weten dat de ploeg geen haast heeft met het lichten van de opties op contractverlenging voor Ola Toivonen en Stanislav Manolev. Dit liet Brandts weten in de nieuwe uitgave van Voetbal International.

Toivonen liet in een eerder stadium al weten dat de contractverlenging een feit is, maar Brandts sprak dit bereicht tegen: "Beide opties zijn volledig opgenomen in de contracten van de speler, daar hoeven we al niet meer over te onderhandelen. De deadline voor Toivonen ligt in december, Manolev moeten we uiterlijk aan het eind van dit seizoen wat laten weten. Bij wijze van spreken is een brief, één dag voor de deadline, voldoende. We hebben geen enkele haast."

Sigthórsson succesvol geopereerd aan enkel

Kolbeinn Sigthórsson heeft afgelopen week een succesvolle operatie aan zijn enkel ondergaan. De IJslandse spits werd geholpen aan een vermoeidheidsbreuk in het gewricht. Door deze kwetsuur komt de aanvaller dit jaar niet meer in actie voor Ajax.

Behalve Sigthórsson kampen ook Toby Alderweireld, Aras Özbiliz, Thulani Serero en Nicolai Boilesen nog steeds met diverse blessures. De rentree van Boilesen wordt over twee weken verwacht, terwijl Alderweireld mogelijk komend weekend tegen AZ al in actie kan komen. Ook de blessures van Özbiliz en Serero moeten snel genezen zijn.

Makers Bejeweled komen met Popcorn Dragon

Gamers kunnen uitkijken naar Popcorn Dragon, een nieuw spel van de makers van 'verslavende' puzzelspellen als Bejeweled en Peggle. Popcap Games wil Popcorn Dragon dit najaar uitgeven. Het spel gaat over een draak die vijanden moet aanvallen en popcorn moet maken en opeten. Dat schrijft techmagazine Wired.

Electronic Arts wil de game uitgeven via de Apple App Store. De uitgever, en tevens het moederbedrijf van de gamestudio, heeft niet bekendgemaakt voor welke Apple-producten het spel gemaakt wordt.

Popcap Games werd in juli overgenomen door Electronic Arts. Met de overname is een bedrag van 537 miljoen euro gemoeid. Sinds die tijd zijn weinig nieuwe spellen uitgegeven. Voor Facebook is de behendigheidsgame Pip Up uitgegeven, daarnaast zijn nieuwe spelfuncties geïntroduceerd in Plants vs Zombies voor de iPhone en Peggle HD voor de iPad.


Makers Bejeweled komen met Popcorn Dragon

Minecraft en Rift winnen GDC Online Awards 2011

Het avontuurlijke spel Minecraft en de online game Rift hebben ieder twee prijzen gewonnen tijdens de Game Developers Choice Online Awards 2011 in Austin, Texas. Het vier keer genomineerde online-spel Spiral Knights ging uiteindelijk met één prijs naar huis. Dat heeft de organisatie woensdagavond bekendgemaakt.

Minecraft won een prijs voor Best Live Game en voor Best Community Relations. Gamestudio Mojang kan de opsteker wel gebruiken, want de Zweedse gamestudio moet binnenkort in de rechtszaal verschijnen. Mojang en uitgever Bethesda hebben een geschil over het gebruik van de naam Scrolls voor een spel. Rift neemt de prijzen voor Best Online Technology en Best New Online Game naar huis.

Het bedrijf dat de meeste prijzen mee naar huis nam, is Sony Online Entertainment. De gameafdeling van Sony won de prijs voor Best Audio voor het werk aan Star Wars: Clone Wars Adventures, Best Online Visual Arts voor DC Universe Online en een Hall of Fame-prijs voor de eerste populaire online game Everquest.

De Game Developers Choice Online Awards is een prijzengala voor en door de makers van games. Zij stemmen op elkaar product binnen de negen verschillende categorieën. In Nederland vindt eind november een soortgelijk evenement plaats. Op 24 november worden de Dutch Game Awards uitgereikt, een prijs voor en door gameontwikkelaars van Nederlandse bodem.

De prijswinnaars van de GDC Online Awards 2011:
* Best Online Game Design: Spiral Knights / Three Rings Design en Sega
* Best Online Visual Arts: DC Universe Online / Sony Online Entertainment
* Best Online Technology: Rift / Trion Worlds
* Audience Award Winner: Wizard 101 / KingsIsle Entertainment
* Online Innovation Award: Shadow Cities / Grey Area
* Best Audio for an Online Game: Clone Wars Adventures / Sony Online Entertainment
* Best Community Relations: Minecraft / Mojang
* Best Social Network Game: Gardens of Time / Playdom
* Best Live Game: Minecraft / Mojang
* Best New Online Game: Rift / Trion Worlds
* GDC Online Awards Hall of Fame: Everquest / Sony Online Entertainment


Minecraft en Rift winnen GDC Online Awards 2011

The Hoff hosselt voor eigen game

David Hasselhoff zou graag de hoofdrol willen spelen in zijn eigen game. De 59-jarige acteur zou in gesprek zijn met game-uitgever Electronic Arts voor een eigen spel of app. Dat zegt hij tegen nieuwsdienst Reuters.

Electronic Arts en 'The Hoff' kwamen in contact met elkaar door het werk dat Hasselhoff heeft gedaan voor de promotie van het racespel vol ongelukken, Burnout Crash. "Misschien kunnen we vanaf hier de samenwerking doorzetten", oppert de acteur.

De Baywatch-acteur heeft wel iets met auto's. In het begin van de jaren tachtig speelde hij held Michael Knight, de bestuurder van de pratende auto Kitt, in de tv-serie Knight Rider. "Toen ik de game zag, vond ik het direct op Knight Rider lijken", laat The Hoff weten.

De tv-serie draaide om de avonturen van Knight en zijn auto. De auto was onfeilbaar en in de tv-serie kwam bijzonder weinig geweld voor. In Burnout Crash daarentegen moeten spelers verkeerschaos veroorzaken door hun auto te laten botsen met andere voertuigen. Hoe meer explosief des te meer punten worden verdiend.


The Hoff hosselt voor eigen game (Foto: Novum)

Slechte start voor Sauerbreij in WB-seizoen

Nicolien Sauerbreij is het wereldbekerseizoen snowboarden niet goed begonnen. Onze landgenote wist op de indoorpiste van het Limburgse Landgraaf net als vorig jaar niet door de kwalificaties te komen.

Na een goede eerste run ging het in de tweede kwalificatierace mis. De Olympisch kampioene belandde onderweg in de zachte sneeuw en verloor zodoende alle snelheid om een goede tijd neer te zetten.

Sauerbreij slaagde er daardoor dus niet in om bij de beste zestien te eindigen. Deze zullen later vandaag om de medailles strijden. "Na de eerste run had ik het idee dat het mijn dag zou worden. Ik had geen stress, geen zenuwen. Maar na de knik in het parcours gleed ik weg en was het over", aldus een teleurgestelde Sauerbreij na afloop.

Hernández nog vijf jaar bij Manchester United

Javier Hernández heeft overeenstemming bereikt over een nieuwe, vijfjarige verbintenis bij Manchester United. Dat heeft de manager van de aanvaller donderdag gezegd.

De Mexicaan wordt daarmee beloond voor zijn goede spel in zijn eerste seizoen bij de Engelse club. In het geruchtencircuit werd hij al in verband gebracht met Real Madrid.

Hernandez nog 5 jaar bij Manchester Unitd
Hernandez nog 5 jaar bij Manchester Unitd (Foto: ANP)

Van Marwijk: "Fikse tegenvaller voor Maduro"

Hedwiges Maduro staat zeker vier maanden buitenspel door een blessure aan zijn enkelbanden. Bondscoach Bert van Marwijk is niet blij met de revalidatieduur.
 
"Ik wist dat het vrij ernstig was", vertelt Van Marwijk, die Maduro op de training geblesseerd zag raken. "Ik heb nog contact met hem gehad en wilde de operatie nog even afwachten. Maar dit is voor hem een fikse tegenvaller."

Maduro is nog volop in beeld voor het EK 2012. "Vier maanden is nog te overzien. Daarnaast hoop ik uiteraard dat ook Afellay het EK gaat halen. Xavi was na vijf maanden hersteld van een soortgelijk blessure en zat al vrij snel op het niveau van Barcelona."

"Ibi is een getalenteerde voetballer en ik denk dat hij minder tijd nodig heeft om zijn oude niveau te halen in vergelijking met een gemiddelde speler", aldus Van Marwijk.

Naaktkalender moet Poolse club redden

De Poolse club Hutnik Kraków, uitkomend in de vierde klasse, dreigt vanwege grote financiële problemen kopje onder te gaan. Enkele vrouwelijke fans van de Poolse ploeg hebben echter een ludieke actie uitgevoerd om dit te voorkomen.

Enkele vrouwen hebben naakt geposeerd op de clubkalender van Hutnik Kraków om op deze manier de ploeg aan de broodnodige inkomsten te helpen. "We hopen dat dit initiatief de mannelijke supporters zal aanspreken. De modellen zijn echte fans en vormen een prachtige verschijning", aldus Daniel Urbaniec, woordvoerder van de Poolse club.

Tussen 1990 en 1997 kwam Hutnik Kraków nog uit in de Ekstraklasa, de hoogste Poolse voetbalklasse. Destijds zakte de ploeg sportief en financieel gezien ver terug.

Hier zijn een aantal afbeeldingen van de kalender te bekijken.

Hamilton wijt tegenvallende prestaties aan zichzelf

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft toegegeven dat zijn tegenvallende prestaties in de Formule 1 van dit seizoen aan zichzelf te wijten zijn. De Brit is dit seizoen bij veel incidenten betrokken geweest en heeft mede hierdoor teamgenoot Jenson Button ruim voor zich staan in het kampioenschap.

"Het is een combinatie van dingen. En ik denk dat het voornamelijk aan mezelf ligt. Er zijn natuurlijk momenten waarop je wat ongelukkig terecht komt in gele vlaggen of verkeer, maar dat is geen excuus. We moeten allemaal goed werk afleveren. En ik kom momenteel gewoon snelheid tekort, ik ben niet op de juiste plaatsen op het juiste moment en daar moeten we aan werken," zei Hamilton op een persconferentie in Zuid-Korea waar dit weekend een Formule 1-race op het programma staat.

"Mijn aanpak is om elk weekend een goed resultaat te boeken, maar de laatste tijd lijkt dat maar niet te lukken. Ik probeer het echter gewoon weer opnieuw en hopelijk lukt het dan wel. Ik bereid me altijd zo goed mogelijk voor. Jenson laat duidelijk zien dat we wel degelijk competitief zijn. Als hij het kan, moet ik het ook kunnen. Dus ik moet er mee aan de slag en hopelijk kunnen we hier met de beste mannen mee."

[Upd] Tol uitgeschakeld op WK schermen

Sonja Tol heeft tijdens het WK schermen in het Italiaanse Catania de tweede ronde bereikt bij het degenschermen. In de openingsronde wist ze haar Franse opponente Josep Jacques Andre Coquin nipt te verslaan; 14-13.

In de tweede ronde stuit Tol, elfvoudig Nederlands kampioene, op de Zuid-Koreaanse Choi In Jeong. Gisteren wist degenschermer Bas Verwijlen bij de mannen het beslag te leggen op het zilver. In de finale verloor hij nipt van de Italiaan Paolo Pizzo; 15-13.

Update

Sonja Tol is er vandaag niet in geslaagd om de derde ronde van het WK schermen in het Italiaanse Catania te behalen. Onze landgenote verloor met 15-11 van de Zuid-Koreaanse  Choi In Jeong. Door de nederlaag komt Tol vooralsnog niet in aanmerking voor een Olympische nominatie. Ze had hiervoor de laatste acht moeten bereiken.

Schiphol maakt zich op voor herfstvakantie

Schiphol maakt zich op voor een druk weekeinde vanwege het begin van de herfstvakantie. Vrijdag komen de meeste passagiers voorbij, dan reizen bijna 164.000 mensen via de luchthaven.

Gedurende het hele weekeinde ziet Schiphol 476.700 reizigers aankomen, vertrekken of overstappen. Op het vliegveld zorgen entertainers voor het nodige vertier en zijn er speciale teams aanwezig die passagiers verwelkomen, de weg wijzen of vragen beantwoorden.

Schiphol maakt zich op voor herfstvakantie
Schiphol maakt zich op voor herfstvakantie (Foto: ANP)

Providers willen compensatie van RIM

Nederlandse telecomproviders willen met BlackBerryproducent Research in Motion (RIM) spreken over de mogelijkheden om klanten te compenseren voor de langdurige storing in het internetverkeer. Dat bleek donderdag uit reacties van KPN, Vodafone en T-Mobile.

Een woordvoerster van KPN kon nog niet aangeven wat het telecombedrijf van RIM verlangt. "Er wordt nu nog hard gewerkt om de storing op te lossen en het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. Maar we gaan zeker met RIM om de tafel zitten om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Providers willen compensatie van RIM
Providers willen compensatie van RIM (Foto: ANP)

[Video] Flamengo mist drie levensgrote kansen in één aanval

Afgelopen nacht stond de competitiewedstrijd tussen Flamengo en Palmeiras op het programma. Het duel tussen beide Braziliaanse clubs eindigde in 1-1. Thiago Neves opende namens Palmeiras de score, waarna Maikon de gelijkmaker wist te maken.

Flamengo trad aan zonder sterspeler Ronaldinho en dit was vooral in de voorhoede duidelijk te merken. Bij een aanval van Flamengo kregen drie spelers de mogelijkheid om vanuit zeer kansrijke positie te scoren. De eerste inzet ging op de lat, de tweede op de keeper en de derde belandde ook op de lat. Het kostte Flamengo uiteindelijk twee punten.

Hieronder de beelden van de aanval:

Rutte: Staatshoofd uit regering onverstandig

Premier Mark Rutte zou het 'onverstandig' vinden om het staatshoofd niet langer deel uit te laten maken van de regering. Hij verzet zich tegen voorstellen daarvoor van onder meer PVV, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

Rutte zei donderdag tijdens een debat in de Kamer zeer te hechten aan de rol van het staatshoofd nu. Zou het staatshoofd geen onderdeel meer zijn van de regering, dan zou die aan politieke invloed kunnen winnen, bijvoorbeeld omdat het staatshoofd dan eigen politieke standpunten zou kunnen innemen.

Boullier wil met Kubica om tafel

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier wil nog deze week met Robert Kubica om tafel om te horen hoe het met de revalidatie van de Pool staat. Pas dan kan de Fransman een besluit nemen om Kubica een plaats te gunnen in een van de 2012-auto's of dat hij wederom op zoek moet naar een vervanger.

"Ik ga hem deze week bellen om te kijken hoe hij ervoor staat en dan kunnen we plannen gaan maken. Ik weet niet hoe snel we de knoop kunnen doorhakken. Dit is geen normale procedure. Voor dit soort situaties bestaat geen draaiboek. We moeten met elkaar praten en de benodigde stappen nemen," zei Boullier tegen Autosport.

De Fransman weet dat de Pool herstelt van zijn rally-ongeval eerder dit jaar. Voor dit seizoen werd Nick Heidfeld aangetrokken als vervanger, maar de samenwerking bleek geen succes te zijn. Momenteel rijdt Bruno Senna in de auto van Kubica, maar mocht de Pool afhaken dan moet er voor 2012 een structurele oplossing worden gevonden in de vorm van een nog beschikbare topcoureur. Deze zijn echter dun gezaaid.

De enige racewinnaar met veel ervaring die waarschijnlijk beschikbaar komt is Williams-coureur Rubens Barrichello. Voor de rest is er de keuze uit Senna of Romain Grosjean mocht Kubica niet kunnen rijden. Ook Force India-rijders Paul di Resta en Nico Hülkenberg zouden in dit geval interessante opties zijn.

Olic wil graag bijtekenen in München

Bayern München-aanvaller Ivica Olic hoopt op korte termijn een nieuw contract te tekenen bij de Beierse club. De Kroaat denkt dat hij ondanks zijn 32-jarige leeftijd nog wel in aanmerking komt voor een nieuwe verbintenis.

"Ik heb nog steeds honger naar doelpunten en weet zeker dat ik een nieuw contract kan tekenen bij Bayern", aldus de aanvaller in de Duitse media. Momenteel is Olic net weer terug van een zware knieblessure die hem het afgelopen seizoen langdurig buitenspel hield. Sindsdien speelde hij pas één wedstrijd, waarin hij wel scoorde. Daarna viel Olic opnieuw uit, ditmaal met een heupblessure. De spits staat nu andermaal voor zijn rentree.

Ondanks dat de Kroatisch international denkt dat hij wel een nieuw contract kan tekenen, denkt Olic dat hij nog wel goed in de markt ligt. "Mocht Bayern niet met mij verder willen dan is dat geen probleem. Ik ben er zeker van dat ik ergens anders dan wel in aanmerking kom voor een contract."

Ferrer kwalificeert zich voor Masters

David Ferrer doet eind november mee aan de Mastersfinale in Londen. De Spanjaard behaalde tijdens de Masters Series in Sjanghai de kwartfinales en dit was genoeg om zich te verzekeren van deelname aan de Mastersfinale. De beste acht tennissers van 2011 strijden daarin om het officieuze wereldkampioenschap.

Behalve Ferrer waren ook Novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray en Roger Federer al zeker van een plaatsje in de Mastersfinale. De Spanjaard doet in Londen voor de derde keer mee aan het eindejaarstoernooi. Zijn beste resultaat boekte Ferrer in 2007. Destijds verloor hij de finale van Federer.

Ferrer was dolblij met de plaatsing voor de Masterfinale: "Hier vecht ik het hele jaar al voor. Ik heb tot nu toe een geweldig seizoen achter de rug met veel overwinningen en kan niet wachten om weer in Londen te tennissen. Het is een groots toernooi en het is heel speciaal om bij de beste acht spelers van het seizoen te horen."

In Sjanghai wist Ferrer ten koste van zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero de laatste acht te bereiken. Hij versloeg Ferrero in drie sets; 1-6 7-5 6-2. In de kwartfinale treft Ferrer de Amerikaan Andy Roddick. Tomas Berdych, Mardy Fish, Jo-Wilfried Tsonga, Nicolas Almagro en Gilles Simon strijden om de drie overgebleven tickets voor de Mastersfinale.

Verbeek: "Wij gaan ons niet aanpassen aan Ajax"

Komend weekend reist Gertjan Verbeek met AZ af naar de Amsterdam ArenA voor de competitiewedstrijd tegen Ajax. De Alkmaarders hebben op dit moment een voorsprong van zes punten ten opzichte van de Amsterdammers. Daarom weet Verbeek dat het komende zaterdag een belangrijk duel gaat worden in Amsterdam.

"Het is niet zomaar dat AZ niet of nauwelijks in staat is te winnen in Amsterdam. Topclubs zijn vaker baas in eigen huis. Ploegen die zich ingraven kunnen het Ajax misschien even lastig maken. Vitesse probeerde het laatst ook. Er was de eerste helft geen doorkomen aan. Toen ze iets verder naar voren wilden spelen, stond het binnen de kortste keren 4-0", aldus Verbeek tegenover Voetbal International.

Verbeek is niet van plan om zich met AZ aan te passen aan Ajax: "Aangezien wij een voetballende ploeg hebben, moet je gewoon kiezen voor een aanvallende strategie. Het kan altijd gebeuren dat Ajax je dwingt iets verder achteruit te lopen. Maar wij passen ons niet aan."

Texas Rangers dichtbij World Series

De Texas Rangers staan met anderhalf been in de finale van de American League in de MLB. Vannacht won de ploeg met 3-7 bij Detroit Tigers. Daarmee brachten ze de stand in de best-of-seven-serie op 3-1.

De Rangers pakten in de beginfase een voorsprong van 2-0. In de achtste inning, Detroit was inmiddels teruggekomen tot 3-3, kregen de Tigers kansen om uit te lopen. Dit lieten ze na en vervolgens sloegen de Rangers alsnog toe. In de tiende en elfde inning liepen ze uit naar een 7-3 winst.

In de National League wist St. Louis Cardinals in hun best-of-seven-serie op 2-1 te komen. In het eigen Busch Stadium won de ploeg met 4-3 van de Milwaukee Brewers. De winnaars van de American League en de National League komen uiteindelijk in de World Series terecht. De uiteindelijke winnaar van die wedstrijdenreeks mag zich een seizoen lang de beste ploeg van de Major League noemen.

De Zeeuw: "Ik ben beschikbaar voor Oranje"

Demy de Zeeuw hoopt snel weer zijn rentree te kunnen maken voor het Nederlands elftal. De middenvelder van Spartak Moskou bedankte afgelopen zomer voor een trip van Oranje naar Zuid-Amerika. Vervolgens werd de voormalig speler van onder meer AZ en Ajax niet meer opgeroepen door bondscoach Bert van Marwijk.

Tegenover AD Sportwereld liet De Zeeuw weten dat het goed gaat met hem: "Ik ben fit, speel elke wedstrijd en het niveau gaat omhoog, ook dat van mij. Ik ben beschikbaar." Inmiddels zit De Zeeuw in Moskou, waar hij inmiddels zijn draai heeft gevonden: "Het bevalt me goed in Moskou, een moderne stad, goede restaurants, clubs, mooie winkels. Een beetje New York. Alleen het verkeer met al die auto's is een drama."

De middenvelder moet aan meer zaken wennen, waar hij vooral achterkwam tijdens het uitduel bij Terek Grozny: "Heel veel militairen met grote geweren. Dat ben je natuurlijk niet gewend. En je weet ook niet of je dat nu een veilig gevoel moet geven of niet. Viel het licht in het stadion ook nog uit, een half uur lang. Nee, die wedstrijd vergeet ik niet meer."

Fink nieuwe trainer van HSV

Hamburger SV heeft in de 43-jarige Thorsten Fink een nieuwe oefenmeester gevonden. De Duitser volgt Frank Arnesen op, die sinds het vertrek van Michael Oenning tijdelijk de taak als hoofdtrainer overnam. Arnesen vervolgt nu zijn werkzaamheden als technisch manager.

"Ja, de deal is rond. Ik ben niet langer trainer van FC Basel", liet Fink weten tegenover Bild. HSV startte na het vertrek van Oenning vorige maand de zoektocht naar een nieuwe trainer, maar dit resulteerde lang in weinig succes.

Fink tekent in Hamburg een contract tot medio 2014. Ook FC Basel, de Zwitserse ploeg waar Fink trainer van was, bevestigt de overgang op hun clubsite. Bij HSV komt Fink onze landgenoten Jeffrey Bruma en Romeo Castelen tegen.

Van Gelder staat voor dilemma op WK

Komende zaterdag staat voor Yuri van Gelder de ringenfinale bij het WK turnen in Tokio op het programma. Onze landgenoot staat voor een dilemma; zal hij moeten gaan voor zijn moeilijkste oefening of iets meer op safe gaan en kiezen voor zuiverheid.

"Ook in de landenfinale bleek dat er vooral op een nette uitvoering wordt gelet. Meer risico betekent meer kans op aftrek. Een lastige afweging", aldus Van Gelder. Voor de Nederlander speelt ook vooral mee dat goud niet eens zijn hoogste doel is.

"Het gaat nu om één ding: een medaille en daarmee deelname aan de Spelen afdwingen. Met brons ben ik net zo blij als met goud."

Inschrijving voor Xbox dashboard-preview gestart

Microsoft heeft aangekondigd dat je je nu kunt registreren om deel te nemen aan het nieuwe Xbox Live-dashboard-previewprogramma. Mensen die gekozen worden, worden verwacht het nieuwe systeem te testen.

"Dit is een belangrijk programma omdat we voortdurend streven naar de betrouwbaarheid te garanderen van een dienst die wereldwijd tientallen miljoenen mensen bereikt", schrijft Major Nelson, woordvoerder bij Microsoft, op zijn blog. "We kunnen dat niet doen zonder de voortdurende hulp van onze grote gemeenschap".

Mocht je mee gaan doen dan krijg je een update voor je Xbox 360, dat een nieuw ontwerp bevat. Je kunt met deze update navigeren met Kinect of controller, er zijn nieuwe Beacons, een betere Facebook-integratie en nieuwe cloudopslag voor savegames en Xbox Live-profielen.

Andere functies en applicaties kunnen worden toegevoegd tijdens de testperiode, aldus Microsoft. Het gerucht gaat dat de update eind november voor iedereen beschikbaar zal zijn. Op de desbetreffende blog lees je hoe je je kunt registreren mocht je al eerder willen testen.

KNVB deelt stadionverboden uit aan Kuiprelschoppers

Zeventien relschoppers die half september het Maasgebouw bij de Kuip in Rotterdam belaagden krijgen een landelijk stadionverbod voor zes jaar. Dat heeft de KNVB besloten. De opgelegde straffen staan los van het strafrechtelijk proces van het Openbaar Ministerie.

De meeste verdachten werden na verhoor vrijgelaten op voorwaarde dat ze drie maanden niet in of in de buurt van de Kuip komen als Feyenoord speelt. Zij mogen nu zes jaar lang in geen enkel stadion in Nederland meer komen.

De KNVB verwacht later meer stadionverboden uit te delen. Het onderzoek naar de rellen is nog niet afgerond. In totaal zijn nu 28 mensen voor de ongeregeldheden aangehouden. Beelden van drie verdachten die zich nog niet hebben gemeld, worden nog op billboards in Rotterdam en op internet weergegeven. De politie hoopt dat zij zich vrijwillig melden.

De hooligans protesteerden op 17 september tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw binnen te komen. Agenten konden dat verhinderen door hun dienstwapen te trekken.

Sparta-doelman draagt komend weekend helm

Nico Pellatz, doelman van Sparta Rotterdam, zal komend weekend in de competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht een helm dragen. Dit liet de Duitse doelman weten in een interview tegenover AD Sportwereld.

"Als het me kan helpen, waarom zou ik het dan niet doen", aldus Pellatz. De doelman heeft als reden de vele incidenten van de laatste weken waar keepers hoofdletsel bij opliepen. Daar was Pellatz overigens tot op heden nog niet bij betrokken.

'Eto'o wil Inter in wintermaanden helpen'

Samuel Eto'o heeft zijn voormalige werkgever Internazionale een opvallend voorstel gedaan. De Kameroener, nu in dienst van Anzhi Makhachkala, heeft aangeboden om in de wintermaanden tijdelijk terug te keren bij de Italiaanse ploeg. De Russische competitie ligt op dat moment stil.

Inmiddels zou Eto'o al een gesprek hebben gehad met de leiding van Internazionale om het idee te bespreken. De Italiaanse ploeg, waar Wesley Sneijder onder contract staat, is slecht aan het seizoen begonnen. Na vijf speelrondes staat de club slechts op de zeventiende plaats.

Omzet winkels hoger door duurdere producten

De detailhandel heeft in augustus 2,5 procent meer omzet behaald dan in dezelfde maand een jaar geleden. Die toename komt door de hogere prijzen die de winkeliers vroegen voor hun producten, het aantal verkochte producten was juist iets lager dan vorig jaar. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen augustus had wel iets meer dagen waarop de winkels open waren, dan augustus vorig jaar. Gecorrigeerd voor dit effect lag de omzet op hetzelfde niveau als vorig jaar, en kromp het volume met bijna 3 procent.


Omzet winkels hoger door duurdere producten (Foto: Novum)

Verdachte ontuchtzaak Harlingen langer vast

De 27-jarige man uit Harlingen die wordt verdacht van ontucht met ruim dertig kinderen blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is met dertig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden donderdag.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, loopt het aantal slachtoffers naar verwachting niet meer op. Acht mensen hebben aangifte gedaan.

De ontuchtzaak kwam vorige week aan het licht. De man zou 'verdachte handelingen' bij ruim dertig kinderen tussen de 11 en 16 jaar hebben uitgevoerd. De man, die zelf in sommige gevallen naakt was, filmde en fotografeerde dit. Hij handelde volgens het OM alleen.

De verdachte is vrijwilliger bij een voetbalvereniging in zijn woonplaats. Niet alle betrokken kinderen zijn lid van de vereniging.

BlackBerry-verkeer komt weer op gang

BlackBerry-gebruikers in Nederland kunnen vanaf woensdagnacht weer gebruikmaken van internet, e-mail en BlackBerry Messenger. Wel moeten klanten rekening houden met achterstanden in het dataverkeer en vertragingen. Dat laat T-Mobile donderdagochtend weten.

Woensdagmiddag kon er weer beperkt gebruikgemaakt worden van de e-maildienst. Vanaf donderdag zullen alle diensten weer langzaam op gang komen, aldus een woordvoerder van T-Mobile. Ook op Twitter verschijnen donderdagochtend berichten van Nederlandse klanten met de mededeling dat hun Blackberry weer werkt.

BlackBerry-fabrikant RIM laat op zijn website weten een significante toename te zien in de servicelevels in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ook in de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika is er een toename zichtbaar in het dataverkeer. Ook hier moet er rekening gehouden worden met vertragingen.

De Nederlandse providers T-Mobile en Vodafone gaan vooralsnog geen vergoeding aan hun klanten aanbieden voor de geleden schade. Bij T-Mobile ligt dit contractueel vast en het bedrijf ziet nog geen reden daar een uitzondering op te maken. Ook Vodafone laat donderdag weten het te vroeg te vinden om te spreken van vergoedingen voor klanten.

De wereldwijde storing bij BlackBerry-fabrikant RIM begon maandag. Klanten konden geen gebruik maken van internet, e-mail en de populaire berichtenservice BlackBerry Messenger, beter bekend als Ping.

Het is nog onduidelijk hoeveel van de zeventig miljoen BlackBerry-eigenaren wereldwijd geraakt zijn door de storing.

Roddick bereikt kwartfinales Masters Shanghai

Andy Roddick is doorgedrongen tot de kwartfinales van het Masters-toernooi in Shanghai. De als tiende geplaatste Amerikaan was in het overdekte Qizhong Tennis Center met 6-3, 6-4 te sterk voor de Spanjaard Nicolas Almagro.

In de partij tegen Almagro sloeg Roddick elf aces en 23 winners. De Amerikaan, die dit jaar een toernooi won, treft bij de laatste acht opnieuw een Spanjaard. Juan Carlos Ferrero en David Ferrer (3) maken uit wie de tegenstander wordt van Roddick.

Bernard Tomic overleefde de derde ronde niet. De Australiër, die eerder verrassend de als vijfde geplaatste Mardy Fish had uitgeschakeld, moest met 5-7, 6-1, 6-0 het onderspit delven tegen Alexandr Dolgopolov (12). De Oekraïner verloor de eerste set, maar was in het vervolg van de partij de 18-jarige Tomic de baas.


Roddick bereikt kwartfinales Masters Shanghai (Foto: Novum)

[WK honkbal] Duel honkballers gestaakt wegens regen

De Nederlandse honkballers hebben woensdag (lokale tijd) hun wedstrijd tegen Australië op de wereldtitelstrijd in Panama niet kunnen afmaken. De ontmoeting werd bij 1-1 in de 7e inning wegens hevige regen gestaakt.

De organisatie besloot vervolgens het speelschema van de twee laatste speeldagen van de tweede ronde aan te passen. Op donderdag en vrijdag kan het daardoor voorkomen dat teams twee keer op een dag in actie moeten komen. Het aantal innings is daarom teruggebracht, van negen naar zeven.

Nederland - Australië vormt daarop een uitzondering, omdat het duel al tot de 7e inning is gevorderd. Het duel wordt donderdagmiddag (lokale tijd) uitgespeeld. Nog dezelfde avond speelt Oranje vervolgens tegen Cuba. Vrijdagavond sluit Nederland de tweede ronde af met de ontmoeting tegen Venezuela.

Oranje verloor tot nu toe pas eenmaal op het WK en is nog kansrijk voor een medaille.

Duel honkballers gestaakt wegens regen
Duel honkballers gestaakt wegens regen (Foto: ANP)

Spy Kids: All The Time In The World In 4D

(We Have) All The Time In The World. Het blijft een fijn nummer van Louis Armstrong. Het nummer dat ooit de soundtrack was voor James Bond-film On Her Majesty's Secret Service geeft door de mooie stem van Armstrong en muzikale, zachte begeleiding een heerlijk rustgevend gevoel. Jammer genoeg hebben zowel de gevoelens als het nummer niets met Spy Kids: All The Time In The World In 4D te maken. Wat is dan kenmerkend aan de film? Een letterlijk en figuurlijk tijdelijke herinnering waar je de poortklok van open zet.

Bergers aan boord van lekkend schip Nieuw-Zeeland

Een bergingsploeg is donderdag weer aan boord gegaan van het containerschip dat in Nieuw-Zeeland is vastgelopen op een rif en olie lekt. Zij moeten onderzoeken hoe de resterende olie kan worden afgepompt voordat het schip in tweeën breekt.

Verscheidene van de 88 containers die van het dek van de Rena zijn gevallen zijn donderdag op de kust aangespoeld. Zeker een daarvan bevatte een gevaarlijke stof, maar volgens de autoriteiten levert het geen groot gevaar op.

Door de hoge golfslag konden bergers de Rena twee dagen lang niet betreden. Donderdag was het weer verbeterd en konden drie bergers weer aan boord gaan. Zij moeten onderzoeken of het schip stabiel is en of het überhaupt mogelijk is de resterende olie af te pompen. De olie moet eerst worden verwarmd om beter te vloeien en het is de vraag of het verwarmingssysteem nog werkt.

Het schip had 1700 ton zware olie en 200 ton diesel aan boord. Volgens scheepvaartdienst Maritime New Zealand (MNZ) is zeker 390 ton zware olie in zee gelopen.

Het 236 meter lange schip zit sinds 5 oktober vast op het Astrolabe-rif, 22 kilometer van Tauranga Harbour. Het schip maakt slagzij en er zit een grote verticale scheur in de romp die volgens MNZ rondom loopt, wat betekent dat het alleen door de inwendige constructie bijeen wordt gehouden. "De realiteit is dat het vaartuig elk moment kan breken", zei MNZ-woordvoerder Steve Jones. "De omstandigheden zijn op het ogenblik erg kalm. Als wij de olie van boord willen halen voordat het schip breekt, moet het vandaag gebeuren."

De containers die op het dak staan opgestapeld zijn aan het schuiven en maken het extra gevaarlijk voor de bergers. Er liggen zes boten in de buurt die afgevallen containers moeten wegslepen. Het schip had in totaal 1368 containers aan boord, waarvan elf met gevaarlijke stoffen.

De 44-jarige Filipijnse kapitein van de Rena en de stuurman zijn woensdag aangeklaagd wegens roekeloos omgaan met een schip. Verdere aanklachten zijn mogelijk als zij over een week opnieuw voor de rechter moeten komen. De Griekse rederij, Costamare, heeft tot nog toe niet kunnen uitleggen hoe het schip bij kalme zee op een rif kon lopen dat alom bekend was.


Bergers aan boord van lekkend schip Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)

Mislukte aanslag in Amsterdam-West

In Amsterdam-West is woensdagavond een auto onder vuur genomen. Er zaten twee mensen in de auto, maar die bleven ongedeerd. De auto raakte wel beschadigd. De dader of daders zijn gevlucht. Over het motief van de beschieting kan een woordvoerder van de politie niets zeggen, maar een aanslag wordt zeker niet uitgesloten.

"Je wordt natuurlijk niet zomaar onder vuur genomen. Een vuistregel is wel dat als je wordt beschoten dat er meestal wel iets aan de hand is", aldus de politiezegsman.

De schietpartij vond rond 22.50 uur plaats op de Orteliusstraat, ter hoogte van de Jan van Galenstraat. Er werden meerdere kogels op de auto afgevuurd. De achterruit van het voertuig werd daarbij vernield. Het gaat volgens de politie niet om een luchtdrukwapen. "Het was een serieus kaliber wapen."

De politie is op zoek naar getuigen.

Veel doden bij busongeluk in Nepal

Een busongeluk in het berggebied in het oosten van Nepal heeft donderdag aan zeker 35 mensen het leven gekost. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

Een overvolle passagiersbus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en stortte naar beneden in de rivier de Sunkosi.

De politie en het leger helpen de plaatselijke bevolking met de reddingswerkzaamheden, zei een politiewoordvoerder.

Meer overlast in binnenstad Amsterdam

Steeds meer bewoners in de binnenstad van Amsterdam ergeren zich aan de grote drukte in de stad. Zij raken geïrriteerd door vooral geluidsoverlast en de versperring van de doorgang. Dat blijkt uit het Trendrapport Amsterdam Centrum 2011, dat donderdag verschijnt.

Het aantal bewoners dat last heeft van de terrassen in de binnenstad is in de afgelopen twee jaar gestegen van 20 procent naar 47 procent. Dat komt onder meer omdat het aantal inwoners toeneemt en er steeds meer toeristen Amsterdam aandoen. Het centrum telt nu meer dan tachtigduizend inwoners en jaarlijks komen er meer dan elf miljoen toeristen naar de stad.

Hoewel de overlast van evenementen en horeca toeneemt, zijn de bewoners toch ruim tevreden over hun buurt. Zij geven het woon- en leefklimaat gemiddeld een 8. Uit het onderzoek, dat iedere twee jaar plaatsvindt, blijkt verder dat het aantal fietsers in de afgelopen twintig jaar verdubbeld is.


Meer overlast in binnenstad Amsterdam (Foto: Novum)

De 9-darters door de jaren heen

Vandaag is het 27 jaar geleden dat de allereerste 9-darter op televisie te bewonderen was. Voor wie niet precies weet wat een 9-darter inhoudt, Wikipedia omschrijft het als volgt: 'Een 9-darter is een leg bij het dartsspel 501 die met het minimale aantal van negen darts is uitgegooid. Dit resultaat is zeer moeilijk te bereiken, zelfs voor professionele darters met jarenlange ervaring.' De 9-darter was vroeger een zeldzaamheid maar tegenwoordig komt hij vaker voor.

Weer brandbomaanslag verijdeld in Berlijn

De politie in Berlijn heeft woensdag met man en macht gezocht naar brandbommen op het spoor. Voor de derde opeenvolgende dag werden aanslagen op het spoornet van Berlijn verijdeld. Sinds maandag zijn op zeven verschillende locaties in totaal vijftien explosieven gevonden.

Uit veiligheidsoverwegingen werden grote delen van het Berlijnse spoornet stilgelegd, met als gevolg dat duizenden passagiers fikse vertraging opliepen.

De brandbomaanslagen zijn 'crimineel, terreurdaden', zei de Duitse minister van verkeer Peter Ramsauer. "Ik heb opdracht gegeven voor versterkingen, in uniform en in burger, voor de politie", zei minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich later. "We stellen alles in het werk om de daders te pakken."

Woensdag ging een explosief af op het spoor in het stadsdeel Staaken. De bom vloog in brand, maar ontplofte niet. Twee andere bommen langs het spoor in het zuiden en oosten van Berlijn konden op tijd worden ontmanteld. Maandag en dinsdag werd eerder al op vier plekken geprobeerd een aanslag te plegen. De politie vermoedt dat alle brandbommen zondag zijn geplaatst. Door de aanhoudende regen de afgelopen dagen zijn sommige explosieven mogelijk niet tot ontploffing gekomen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door een voorheen onbekende groep linkse extremisten die tegen de oorlog in Afghanistan gekant zijn.

Tientallen gewonden na aardbeving Bali

Op het Indonesische eiland Bali zijn donderdag door een krachtige aardbeving tientallen mensen gewond geraakt. De beving met een kracht van 6,0 werd ook op Java en Lombok gevoeld.

Veel gewonden hadden hoofdwonden of botbreuken, zei een ziekenhuiswoordvoerder. Van drie gewonden was de toestand kritiek.

Radio- en televisiestations meldden dat de muren van sommige tempels langs de kust zijn afgebrokkeld en dat daken van sommige huizen zijn ingestort.

"Ik werd erdoor van mijn motorfiets afgegooid", zei de zwaar geschrokken Miftahul Chusna. Een woordvoerder van het Sanur Beach Hotel zei dat gasten in paniek uit het gebouw vluchtten. "Wij hebben voor dit soort situaties speciale vluchtroutes, maar de mensen waren zo bang dat ze zich er niets van aantrokken."

De beving vond volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS plaats op een diepte van zestig kilometer. De beving was te diep en te zwak om een tsunami te veroorzaken.

'Ex-vriend vermoordde 18-jarige vrouw Leiderdorp'

De 18-jarige vrouw die dinsdagnacht dood werd gevonden in een woning in Leiderdorp is vermoord door haar ex-vriend. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De jongen kon het niet verdragen dat zij hun relatie had beëindigd en wurgde haar. Enkele uren later maakte hij zelf een einde aan zijn leven.

De Hagenaar zou door middel van een ladder in de woning van de vrouw zijn gekomen. De man stalkte haar al weken. Vorige week zou hij in Breda al een zelfmoordpoging hebben ondernomen. Die werd ternauwernood verijdeld.

De politie meldde woensdag al dat er een mogelijk verband was tussen de dood van de 18-jarige vrouw en haar ex-vriend. Haar lichaam werd rond 00.20 uur door agenten gevonden in de woning aan de Koningstraat.

Koeien versperren verkeer op A2

De A2 tussen Maastricht en Eindhoven is donderdagochtend ter hoogte van Roosteren in beide richtingen dicht geweest omdat er koeien op de weg liepen. De beesten zijn verdoofd en van de weg gehaald, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De koeien kwamen vermoedelijk uit een aangrenzend weiland. Het incident leverde in beide richtingen lange files op. Tussen Urmond en Echt ontstond een file van ruim tien kilometer. Tussen Sint Joost en Roosteren ruim zeven kilometer.

Onduidelijkheid over Mutassim Gadhafi

Er is onduidelijkheid over het lot van Mutassim Gadhafi, een van de zonen van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi. Er waren berichten dat Mutassim woensdag was opgepakt toen hij probeerde de zwaar door revolutionaire strijders belegerde stad Sirte te ontvluchten. Een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad in Benghazi zei de arrestatie van Mutassim niet te kunnen bevestigen.

Wel zijn mensen uit de onmiddellijke omgeving van Mutassim opgepakt, zei woordvoerder Jalal el-Gallal.

De geruchten over Mutassims arrestatie leidden woensdag tot vreugdevolle taferelen in Benghazi en de hoofdstad Tripoli. Her en der werden uit blijdschap schoten in de lucht afgevuurd.

Mutassim was de nationaal veiligheidsadviseur van zijn vader en bekleedde een belangrijke functie in het leger en de veiligheidsdiensten.

Van Gadhafi zelf ontbreekt ieder spoor. Er zijn geruchten dat hij zich ergens in het zuiden van Libië ophoudt en daar de bescherming geniet van Toearegs.

In Sirte en ook in Bani Walid zitten nog altijd Gadhafi-getrouwe strijders verschanst. De revolutionaire strijders doen er alles aan om ook deze laatste twee bolwerken van het regime in te nemen.


Onduidelijkheid over Mutassim Gadhafi (Foto: Novum)

Mexico meldt arrestatie drugsbaas

De Mexicaanse veiligheidsdiensten hebben woensdag een leider van het beruchte drugskartel de Zetas aangehouden. Het ministerie van Defensie gaf geen naam, maar meldde wel dat de arrestant wordt beschouwd als de man die de operaties van het kartel in de deelstaten Coahuila, Nuevo León en Tamaulipas uitstippelde.

Ook zou de gearresteerde man een naaste medewerker zijn van de leider van de Zetas, Heriberto Lazcano. Als dat inderdaad het geval is, is het drugskartel een harde klap toegediend.

Gouden plaat voor Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig heeft donderdag een gouden plaat gekregen tijdens de radiouitzending van Giel Beelen op 3FM. De mannen kregen de onderscheiding voor hun album De Lachende Derde. Van de plaat zijn ten minste 25 duizend exemplaren verkocht.

"Dit waarderen wij heel erg, wow", reageerden de rappers. "Dit hadden wij niet verwacht." Op De Lachende Derde staan onder meer de nummers Get Spanish en Sterrenstof, die het goed deden in de hitlijsten.

De Jeugd van Tegenwoordig wordt mogelijk binnenkort nog een keer beloond voor De Lachende Derde. De formatie werd onlangs in vier categorieën genomineerd voor een State Award, een hiphopprijs. De Jeugd van Tegenwoordig bestaat uit rappers Willie Wartaal, Vieze Fur, P. Fabergé en producent Bas Bron.

Leonie Meijer wil rockchick zijn

In Leonie Meijer schuilt een rockchick. Dat vertelt de Voice of Holland-finaliste, die vrijdag haar debuutalbum Los uitbrengt, voor de camera van Novum Nieuws. "Er zit stiekem wel een rocker in me."

"Het was er vroeger ook wel, maar dat is nu nog niet helemaal naar buiten gekomen", zegt Meijer. De zangeres stond eind mei met De Toppers op het podium, op uitnodiging van haar The Voice of Holland-coach Jeroen van der Boom, en ging toen helemaal uit haar dak. "Het zijn twee dingen die ik in me heb", legt ze uit. "Bij De Toppers vond ik het geweldig om helemaal over de top te gaan. Maar ik sta net zo lief met een spijkerbroek en een t-shirt een gevoelig liedje te zingen."

De blondine heeft weinig vrije tijd met alle werkzaamheden rond haar plaat, maar presteert naar eigen zeggen het beste onder druk. "Op een of andere manier lukt het me dan beter om me te focussen. Dat is een beetje maf, maar als ik het wat minder druk heb, ben ik minder in mijn doen." Meijer is dan ook het liefst zo veel mogelijk in de weer. "Mij mag je gewoon lekker aan het werk zetten. Daar houd ik van."

Leonie Meijer belandde vorig jaar in de finale van The Voice of Holland, waar ze uiteindelijk als vierde eindigde. Na de talentenjacht sleepte ze een platencontract in de wacht en scoorde ze een hit met het nummer Los van de Grond, een samenwerking met haar coach Jeroen. Haar eerste single, Lost in Yesterday, werd een downloadhit.

Zonnestudio's draaiden topzomer door slecht weer

Zonnestudio's hebben afgelopen zomer flink geprofiteerd van het slechte weer. Er werd 30 procent meer omzet gedraaid dan in de zomermaanden van 2010. Dat schrijft Metro donderdag op basis van cijfers van branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ).

"Voor ons was dit een geweldige zomer", zegt een woordvoerder van de SVZ. "April en mei waren zonnig en was het aantal klanten nog laag, maar dat verlies werd ruimschoots gecompenseerd." Volgens de branchevereniging waren de omzetcijfers voor het laatst zo hoog tijdens de natte zomer van 2005.


Zonnestudio's draaiden topzomer door slecht weer (Foto: Novum)

Piqué: "Guardiola zal wel bijtekenen"

Het contract van Pep Guardiola loopt na het huidige seizoen af bij FC Barcelona. Gerard Piqué maakt zich niet druk om een vertrek van de oefenmeester.

De verdediger is er van overtuigd dat de trainer verbonden blijft aan de Catalanen. "Ik wil geen druk op de schouders van de trainer leggen. Hij doet dingen op zijn manier, zoals hij dat elk jaar doet. Hij heeft tot nu toe elk jaar een nieuw contract getekend en ik denk dat hij dat dit jaar opnieuw doet", laat hij weten tegenover Voetbal International.

Piqué zou ook niet weten waarom Guardiola Barcelona zou verlaten. "Hij houdt van zijn baan en de spelers geloven in hem. Ik denk dat dit het beste team uit de historie van het voetbal is en dit team mag nooit uiteenvallen. Pep heeft geen enkele reden om deze club te verlaten."

Onder de oefenmeester won Barcelona al veel prijzen. Zo werd er al twee keer de Champions League en drie keer de titel in de Primere División behaald onder zijn leiding. Guardiola volgde in 2008 Frank Rijkaard op in de Catalaanse stad.

Bertens bereikt kwartfinales in ITF Joue-les-Tours

Kiki Bertens heeft ten koste van de als eerste geplaatste Laura Pous-Tio de kwartfinale van het ITF-toernooi van Joue-les-Tours weten te bereiken. Onze landgenote wist haar Spaanse opponente knap in twee sets te verslaan; 6-4 en 6-3.

Het is nog niet bekend wie de tegenstander in de kwartfinales zal zijn van Bertens. In de eerste ronde wist ze in een Nederlands onderonsje te winnen van Bibiane Schoofs. Ook Michaëlla Krajicek zit nog in het toernooi. Zij speelt morgen haar wedstrijd in de achtste finale tegen de Bulgaarse Elitsa Kostova.

Djokovic niet in Hopman Cup

Novak Djokovic is eind dit jaar niet van de partij bij de Hopman Cup, de jaarlijkse landenwedstrijd voor gemengde teams. De 24-jarige nummer één van de wereld reikte tijdens de vorige editie nog tot de finale, maar dit jaar heeft Servië zich niet ingeschreven.

Djokovic deed vorig jaar mee met Ana Ivanovic. Omdat Ivanovic een blessure opliep werden de Serven in de eindstrijd vervangen door België, dat daarin verloor van de Verenigde Staten.

Mardy Fish en Bethanie Mattek-Sands vertegenwoordigen dit jaar de Amerikaanse afvaardiging. Ook de Australiër Lleyton Hewitt (met Jardila Gajdsova), de Deense Caroline Wozniacki (met Frederik Nielsen) en de Chinese Na Li (met Wu Di) komen in actie. De Hopman Cup, waar acht landen aan meedoen, begint op 31 december.


Djokovic niet in Hopman Cup (Foto: Novum)

Chery ziet Mertens als voorbeeld

Tjaronn Chery ontpopt zich dit seizoen als smaakmaker van ADO Den Haag. De 23-jarige aanvaller heeft nog veel ambities.

Chery doorliep de jeugdopleiding bij FC Twente, maar brak daar nooit door in de basis. Na een aantal jaren in de Jupiler League speelt hij nu in de Eredivisie bij ADO. "De ontwikkeling die Dries Mertens heeft doorgemaakt, wil ik ook doormaken. En kán ik ook doormaken", stelt hij tegenover Voetbal International.

Ook Mertens speelde in de Jupiler League. Nu is hij de smaakmaker bij PSV. Net als de Belg is Chery altijd hard blijven werken. "Ik heb veel tegenslag gehad, ook op privégebied, en ik ben klein. Daarom heb ik het bij Twente niet gered. Maar ik gaf niet op. Ging elke dag het krachthonk in, verzaakte nooit, bleef me tegen iedereen goed gedragen. En nu ben ik bij ADO. Als iemand géén slechte mentaliteit heeft, ben ik het. Ik moet het maken als voetballer, ik heb simpelweg geen keuze."

Feyenoord-speler Karim El Ahmadi hielp hem daarbij. "Karim is mijn vriend, mijn voorbeeld en mijn redder. Er waren momenten dat ik het allemaal niet meer zag zitten. Geen geld, geen toekomstperspectief. Ik ken veel mensen die op het verkeerde pad zijn beland, even dreigde ik ook die kant op te gaan. Maar zo ver is het gelukkig nooit gekomen. Karim heeft daar een grote rol in gespeeld."

Cameron wil Britse troonsopvolging hervormen

De Britse premier Cameron wil de regels voor de troonsopvolging veranderen. Zo moeten leden van de koninklijke familie het recht krijgen om met katholieken te trouwen zonder uitgesloten te worden van de troonsopvolging.

Het verbod op huwelijken met katholieken vindt zijn oorsprong in het conflict van de 16e-eeuwse koning Hendrik VIII van Engeland met de paus. Cameron vindt het een "historische anomalie" dat het verbod eeuwen later nog steeds van kracht is. Ook vindt hij niet te rechtvaardigen dat het verbod alleen voor katholieken geldt en niet voor "andere geloofsovertuigingen". Het staat de troonsopvolger nu al vrij om met een jood, hindoe of moslim te trouwen.

Ook wil de conservatieve leider dat meisjes niet meer worden gediscrimineerd. Nu hebben jongens nog voorrang op een oudere zus.

Cameron heeft woensdag een brief over de kwestie geschreven aan de regeringsleiders van de 15 andere landen waarvan koningin Elizabeth II ook staatshoofd is.

Cameron wil Britse troonsopvolging hervormen
Cameron wil Britse troonsopvolging hervormen (Foto: ANP)

"Engeland zonder Rooney in EK-groepsfase"

Wayne Rooney ontving in het laatste EK-kwalificatieduel tegen Montenegro de rode kaart. De Engelsman dreigt daardoor de groepsfase van het EK 2012 te missen.

The Guardian zocht uit voor hoeveel duels Rooney geschorst zal worden. Dat moeten er minimaal drie zijn, zo concludeerde het Engelse dagblad op basis van artikel 10 in de reglementen van de UEFA: "Spelers die een andere speler of een andere persoon op het veld aanvallen, worden voor drie wedstrijden geschorst."

Rooney kreeg rood voor het natrappen richting tegenstander Miodrag Dzudovic. Na de rode kaart van de aanvaller van Manchester United maakte Montenegro nog 2-2. Voor Engeland was de tegengoal niet meer van belang, want ook met een gelijkspel zouden de Engelsen zich voor het EK in Polen en Oekraïne plaatsen.

Omdat Engeland geen officieel duel speelt voor het toernooi moet Rooney zijn schorsing op het EK uitzitten. Mocht de aanvaller daadwerkelijk drie wedstrijden geschorst worden en Engeland na de groepsfase het toernooi moet verlaten, zal de aanvaller volgend jaar tijdens het EK geen wedstrijd in actie komen.

Hoe de keutels plonzen

Snel de aandacht afleiden.
Kijk, daar heb je die ene jonge vrouw. Ik zie haar hier vaker. Ze draagt halfhoge laarsjes en een zeer strakke spijkerbroek met een kort tuniekje erboven. Zo zie je leuk de rondingen van haar reet. Prima geproportioneerd, dat moet gezegd. Haar blonde haren heeft ze opgestoken en haar glimlach is alom. Moet ik nog uitleggen dat ik haar een mooie griet vind? Vast niet. Het zal u niet verbazen. Vindt u het ook niet gek dat er bij het zien van dit blonde meisje wel eens vragen bij mij naar boven komen? Vragen in de trant van: Zou ze wel 's …?

'Michael Jackson had gered kunnen worden'

Niet alleen een overdosis van verdovingsmiddel propofol, maar vooral nalatigheid van arts Conrad Murray is Michael Jackson fataal geworden. Als Murray naar behoren had gehandeld, zou Jackson nog leven. Dat stelde cardioloog Alon Steinberg woensdag tijdens het proces tegen de dokter van het overleden popicoon.

De deskundige zei dat Murray nooit propofol had mogen toedienen. Dat middel is te gevaarlijk om thuis te gebruiken. Toen Jacksons ademhaling stokte, had de arts direct alarmnummer 911 moeten bellen. Dat gebeurde te laat.

"Als deze dwalingen niet hadden plaatsgevonden, dan zou meneer Jackson nog hebben geleefd", zei Steinberg.

'Michael Jackson had gered kunnen worden'
'Michael Jackson had gered kunnen worden' (Foto: ANP)

Doden door schietpartij in kapsalon VS

Bij een schietpartij in een kapsalon in Californië zijn woensdag zeker acht doden gevallen. Een slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De schutter is enkele honderden meters verderop gearresteerd. In zijn auto lagen meerdere wapens.

Dat heeft de politie van de plaats Seal Beach, iets ten zuiden van Los Angeles, gemeld. Het motief van de schutter is nog niet bekend. Hij droeg volgens lokale media kogelwerende kleding.

Volgens een ooggetuige zou de schutter het op zijn ex-vrouw hebben gemunt. De man en vrouw zouden verwikkeld zijn in een strijd om voogdijschap.

'Götze in beeld bij Real Madrid'

Volgens Marca heeft Real Madrid het vizier gericht op de talentvolle Mario Götze. De Duitse middenvelder van Borussia Dortmund zou voor een bedrag van dertig miljoen de ploeg mogen verlaten.

Sportief directeur Michael Zorc liet weten dat er te praten valt over een transfer: "Ik ga niet zeggen dat Götze niet te koop is." Hij voegde er wel een gekscherende opmerking aan toe: "Als Real Ronaldo betrekt in een ruil kunnen we eventueel zaken doen."

Götze heeft bij Dortmund nog een contract tot de zomer van 2014. Mocht de jonge Duitser de overstap maken naar Real Madrid, dan komt hij bij De Koninklijke zijn landgenoten Mesut Özil en Sami Khedira tegen. Eerder werd Götze ook al gelinkt aan Internazionale.

Project 1t4i komt ook met vrouwenploeg

De wielerploeg van project 1t4i, nu nog bekend als Skil-Shimano, is komend jaar ook met een vrouwentak actief. Daarvoor blijft de basis van het huidige Skil-Koga behouden. De formatie begint het seizoen als Skil-1t4i, maar neemt net als de mannenploeg in het voorjaar de naam aan van de nieuwe hoofdsponsor, een Europese multinational.

Regina Bruins, Amy Pieters, Esra Tromp, Suzanne de Goede, Anne de Wildt en Linda van Rijen rijden dit jaar al voor Skil, dat zich tevens heeft versterkt met Adrie Visser, Monique van de Ree en Janneke Kanis. De rensters worden bijgestaan door ploegleidster Sharon van Essen.

Rabobank maakte eerder ook bekend een vrouwenploeg te beginnen. Marianne Vos wordt daar het gezicht van.

Faal na faal: de Xperia Play in een notendop

Wat keek ik enorm uit naar de Xperia Play van Sony Ericsson. Groot vier inch touchscreen, schouderknoppen en een uitschuifbare gamepad. Eén van de spellen waar ik het meeste naar uitkeek om te spelen was Battlefield: Bad Company 2, geperfectioneerd voor de Play. Nu EA die actie heeft met vier gratis te downloaden spellen, kon ik eindelijk aan de slag met die titel.

FOK! Filmtip van de dag: The Lord of the Rings, The return of the King

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Lord of the Rings: The return of the King.

De oplettende FOK!ker heeft de trend al wel doorzien: Na The Fellowship of the Ring en The Two Towers zal op donderdag wel The return of the King wel de FOK! Filmtip van de dag worden. De laatste film in de serie van drie is een ware afsluiter. Elijah Woord en Sean Austin schitteren nog eenmaal als Frodo en Sam in hun missie om de ring van Sauron voor eens en voor altijd te vernietigen. Ian McKellen draagt als Gandalf ook zijn steentje bij. Hoewel deze film dateert uit 2003 doen de special effects niet onder ten opzichte van de films van nu.

The Lord of the Rings: the return of te King is vanavond om 20:30 te zien op RTL 7.