Recherche rolt internationale drugsbende op

De nationale recherche heeft maandag vijf verdachten aangehouden in een internationaal onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De verdachten zouden containers met cocaïne via de havens van Antwerpen en Rotterdam hebben ingevoerd. Sommigen van hen zijn vermoedelijk betrokken bij de drugshandel in en om Amsterdam.

De groep zou in het voorjaar betrokken zijn geweest bij een overzees cocaïnetransport uit Zuid-Amerika. De douane vond toen 124 kilo cocaïne in een zeecontainer in de Rotterdamse haven.

In hun woningen in Amsterdam is beslag gelegd op zes vuurwapens, ruim dertigduizend euro, tientallen dure horloges, mobiele telefoons, computers en documenten. Bij een verdachte werden een audio-installatie ter waarde van enkele tienduizenden euro's en zeer exclusieve kleding in beslag genomen.

Naast deze arrestaties hield de Spaanse politie maandag op verzoek van Nederland twee mensen aan, onder wie de 41-jarige hoofdverdachte. Het voorarrest van de in Nederland opgepakte verdachten is donderdag met twee weken verlengd. Het tweetal dat in Spanje is aangehouden met een Europees arrestatiebevel wordt binnenkort overgeleverd aan Nederland.