Toch verbod op investeren in clustermunitie

Het kabinet komt toch met een verbod op directe investeringen in clustermunitie. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag in een brief aan de Eerste Kamer.

Tot nu toe wilde het kabinet geen verbod, maar afspraken tussen alle financiële instellingen om geen geld meer te steken in clustermunitie. Een verbod zou niet nodig zijn, omdat Nederland zich heeft aangesloten bij een internationaal verdrag tegen clustermunitie. Ook zou een verbod moeilijk te handhaven zijn.

De Eerste Kamer nam echter een motie aan waarin de regering werd opgeroepen te komen met een expliciet verbod. De Tweede Kamer nam eerder al een soortgelijke motie aan.

De Jager stelt donderdag in zijn brief dat clustermunitie 'onaanvaardbaar humanitair leed' veroorzaakt. Rond de jaarwisseling moet er een nadere uitwerking van het verbod op tafel liggen.

Clustermunitie bestaat uit granaten die uiteenvallen in honderden kleine bommen. Veel van deze munitie gaat niet af, zodat lang na een oorlog nog mensen gewond raken of om het leven komen. Vooral kinderen worden het slachtoffer.