Berlusconi: Ik blijf aan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is geenszins van plan af te treden. Dat zei hij donderdag, een dag voor een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement.

Dit is de enige geloofwaardige regering om het land door de groeiende schuldencrisis te manoeuvreren, zei de premier. Als Berlusconi vrijdag verliest, moet hij aftreden. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen, zei hij.

Berlusconi verzocht om de vertrouwensstemming nadat het parlement er eerder deze week niet in was geslaagd overeenstemming te bereiken in een routinestemming over de begroting van 2010.

"De regering vraagt om een bevestiging van het vertrouwen omdat zij volledig bewust is van de risico's die het land loopt en omdat de deadline die door de markt is ingesteld niet overeenkomt met sommige politieke rituelen", zei Berlusconi.

De positie van de Italiaanse premier is de afgelopen tijd flink verzwakt door persoonlijke schandalen, rechtszaken en de steeds zwakker worden financiële positie van Italië. Diverse malen is vanuit de oppositie opgeroepen tot nieuwe verkiezingen, maar Berlusconi heeft deze aanvallen tot dusverre steeds weten af te slaan.

Het overleven van een vertrouwensstemming is niet hetzelfde als het land regeren, zei oppositieleider Pierluigi Bersani. "De regering pakt de situatie niet aan. De problemen zijn kristalhelder, maar hij weet alleen maar hoe hij met trucjes op het pluche kan blijven zitten."

De verdeeldheid in het parlement werd donderdag eens te meer duidelijk door het wegblijven van een groot deel van de oppositie.


Berlusconi: Ik blijf aan (Foto: Novum)