'Koningshuis voorop bij bezuinigingen'

Het Koninklijk Huis loopt voorop bij de bezuinigingen. Vorig jaar en dit jaar is er gekort, oplopend tot zo'n 4 procent, terwijl hoge colleges van Staat en de Tweede Kamer pas de komende jaren aan de beurt komen.

Premier Mark Rutte ziet daarom "geen enkele reden" om het koningshuis nog meer bezuinigingen op te leggen. Onder aanvoering van regeringspartij VVD drong een meerderheid van de Tweede Kamer daar eerder deze week wel op aan. Een Kamermeerderheid vond het onterecht dat het Koninklijk Huis buiten schot zou blijven.

Maar volgens de premier heeft het koningshuis zijn aandeel al gehad. "De Koningin loopt voorop, en zo hoort het ook", zei Rutte donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van de Koning. Hij wees er verder op dat de koningin met haar inkomen op de "nullijn" zit, omdat het salaris gekoppeld is aan dat van ambtenaren. "En er is inflatie, dus ze gaat er ietsje op achteruit. Daar is ze geen uitzondering op ten opzichte van de rest van Nederland."

Rutte voelt niets voor het beperken van belastingvoordelen van de vorstin en haar opvolger, zoals onder meer de PvdA eerder voorstelde. Ook andere linkse partijen vinden dat zij hetzelfde behandeld moeten worden als andere belastingbetalers. Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ontvangen een belastingvrij inkomen en zijn geen erfbelasting kwijt als er familievermogen wordt overgedragen.