Spy Kids: All The Time In The World In 4D

(We Have) All The Time In The World. Het blijft een fijn nummer van Louis Armstrong. Het nummer dat ooit de soundtrack was voor James Bond-film On Her Majesty's Secret Service geeft door de mooie stem van Armstrong en muzikale, zachte begeleiding een heerlijk rustgevend gevoel. Jammer genoeg hebben zowel de gevoelens als het nummer niets met Spy Kids: All The Time In The World 4D te maken. Wat is dan kenmerkend aan de film? Een letterlijk en figuurlijk tijdelijke herinnering waar je de poortklok van open zet.

Spy Kids 4

De hoogzwangere spionne Marissa Wilson (Jessica Alba) voert nog een laatste missie uit. De Time Keeper heeft een apparaat waarmee hij de tijd kan manipuleren. Wilson kan hem net op tijd tegenhouden, waarna ze minuten later bevalt van een dochter.
Een jaar later. De drie kinderen van Wilson hebben nog geen idee van de geheime praktijken van haar moeder. Terwijl vader Wilbur zich voltijd bezighoudt met een televisieshow over het opsporen van spionnen, valt het op dat de tijd steeds sneller lijkt te tikken. Marissa wordt van huis geroepen om naar het spionnenhoofdkwartier te gaan, de kinderen blijven alleen achter. Dit is alleen zeer tijdelijk, binnen de kortste keren wordt het huis belaagd door een groep huurlingen van Time Keeper. De mechanische hond Argonaut (Ricky Gervais) merkt dat de klok tikt voor de kinderen en hij escorteert ze naar het spionnenhoofdkwartier waar de kinderen door een oude bekende worden opgewacht.

Klokkerdomme
Er is weinig goeds te zeggen over Spy Kids 4. Het is onbegrijpelijk dat Robert Rodriquez zich een tijd lang met dit hoop ongeluk heeft beziggehouden in plaats van met een kwaliteitsfilm. De film wordt geleverd met een zogenaamde geurkaart, waar cijfers opengekrast moeten worden als er een nummer in beeld verschijnt. Naast dat dit concept zo oud als Vadertje Tijd is, is de toevoeging van 4D in de filmtitel bij voorbaat al een volledige mislukkig: geur geen dimensie.

De vader van de oorspronkelijke Spy Kids, Antonio Banderas, heeft zich zeer wijselijk beperkt tot een kleine en bijna onvindbare gastrol. De kinderen Juni (Daryl Sabara) en Carmen Cortez (Alexa Vega), de originele Spy Kids, hebben echter wel een grotere rol. Naast de betere looks van voornamelijk Vega zijn beiden er op geen enkel gebied op vooruit gegaan.

De twee nieuwe kinderen Rebecca en Cecil Wilson leiden met Jessica Alba de gehele film, met Joel McHale als bijstander. Andere kenmerkende personages in de film zijn Jeremy Piven en Ricky Gervais die de stem van een geavanceerde hond inspreekt. Het mag een prestatie genoemd worden dat ze allemaal een verschrikkelijk beroerd resultaat weten neer te zetten. Waar McHale en Piven respectievelijk in de series Community en Entourage nog grappen weten te leveren, heerst hier een flinke plaatsvervangende schaamte hoe ongrappig en slecht ze nu zijn.

Spy Kids 4

Maar ligt het aan de acteurs of is het toch het verhaal? Beide, in combinatie met zeer beroerde visuele effecten die totaal niet meer bij de tijd zijn. Zo vervelend als dat deze recensie vol zit met klok- en tijdgrappen, doet Spy Kids 4 dit nog enkele malen erger. Bijna iedere scène bevat een hele slechte punchline met een verwijzing naar een klok of tijd. Het zijn niet de grappen die de film nog erger maken dan dat het al is. Spy Kids 4 hangt samen van extreme toevalligheden, een balletjespoepende en vechtende robothond en vele Laurel en Hardy-geluidseffecten. De humor is veel te dik aangezet en er is op geen enkel moment een band met ook maar iemand in de film. Er zitten grotere gaten in het verhaal dan in de decoratie van een Friese staartklok en het is met zekerheid te zeggen dat zelfs kinderen een gruwelijke hekel aan deze film hebben.

Klokclusie
Na de eerste, al matige Spy Kids is de serie zeer snel in kwaliteit gekelderd. Het wanproduct Spy Kids 4 is je reinste uitmelkerij en wordt ten zeerste af te raden. Tijdens het kijken tikt de tijd zo tergend langzaam weg dat het afknauwen van de linkerhand nog meer plezier oplevert. Werkelijk alles valt tegen. Rodriquez heeft de klok wel gehoord, maar weet absoluut niet waar de klepel hangt. Deze film is geen seconde van de tijd waard. Vermijd de bioscoop en blijf lekker thuis, want daar... Oké, geen klokgrappen meer.